haszpra olivér - 2005 - 3 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2007
-
-
-
-
-
-
-
-
2006
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2005
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Tűzijáték 2005

©   Haszprus   |   350d art fotózás haszpra olivér howto történelem tűzijáték

(A fenti kép eredeti verziója)

Tűzijátékot fotózni meglehetősen nagy kihívás. Technikailag, és egyébként is. Mi kell hozzá a technikai oldalon?

  • lehetőleg egy jobbminőségű fényképező
    • ez foglalja magában, hogy manuálisan be lehessen rajta állítani a rekeszt, záridőt, iso-t, vakut (letiltani), de ez egy jobb gépnél nyilvánvaló
    • lehetőleg manuális fókusz
    • minél gyorsabban lehet sütögetni a képeket gyors egymásutánban, annál jobb
    • minél nagyobb felbontás, annál jobb. a képeket meg kell vágni utólag, jól jön a sok pixel.
  • méretes memóriakártya
  • jófajta, embermagasságú állvány
  • távkioldó (időzítő nem jó)
Egyéb kellékek
  • júzer, aki kellően gyorsan ki tudja értékelni a lőtt képeket és gyorsan rájön, hogy mely beállításokon kell korrigálni
  • júzer, aki az állandóan változó fényviszonyokhoz gyorsan és precízen megtippeli az új rekesz/záridő/iso értékeket
  • júzer, aki jól tud manuálisan fókuszálni
  • júzer, aki odamegy órákkal előtte helyet foglalni az állványnak
Fenti listából nálam nem minden teljesül. 2003-ban és 2004-ben is fotóztam tűzijátékot. Némileg fejlődtek a képeim, de érezhetően kihívást jelentett a dolog. Most már nagyjából napi szintű problémát jelent és állandóan ezen bosszankodom, hogy nincs egy normális, embermagasságú állványom.

(Fenti képek ISO 100 és 1600 között, 1/60 és 3 sec között, F3,5 és F29 között készültek. Meg lettek vágva, mégpedig 4:3 ill 3:4 képarányokra. Így volt praktikus. Sharpen nincs rajtuk mert elszarja.)

Haszprus

Ösztöndíjindex 4,30

©   Haszprus   |   bme haszpra olivér haszprus történelem
Túl vagyok a negyedik féléven. Életem legborzalmasabb időszaka volt ez. Ennyit még sosem tanultam, s ami a legfőbb, ennyi tanórám sem volt sosem. Bejárós ember vagyok, és nehéz volt összeigazítani az itthoni tanulást azzal hogy majd' mindennap késő délutánig benn voltam a bme-n. Muszáj volt, mert nem bukhattam el semmit. Persze végül mégis megtettem, de a lényeg nem ez, hanem hogy összejött a 4,0.

Egészen az utolsó percig nem reménykedtem benne. Ma reggel még azt hittem, meg fognak vágni depóból, de négyes lett. Örök pesszimista vagyok.

Költségtérítésre járok a bme vik műinfóra, ez nyilván annak aki kicsit is figyelmesebben olvassa a blogot, már feltűnt. Szerencsére ez már nem sokáig lesz így. Az állami finanszírozásra való áttérés feltétele hogy két féléven keresztül 4,0-s ösztöndíjat érjen el a hallgató, valamint legyen elég megüresedett állami hallgatói hely. Ez utóbbi feltétel vicces, mert triviálisan teljesül. Igen nagy lemorzsolódás van a bme-viken. (Egyébként a többi karon 3,5 elég az átvételhez. Érdekes.)

A félévvel és a 48 kredittel eredetileg az volt a célom, hogy majdnem végleg behozzam az első félévben generált irdatlan lemaradásomat. Azonban demian javaslatára stratégiát váltottam, és a szimpla tárgyelvégzések helyett az átlagra kezdtem törekedni. (A kettő nem ugyanaz.) Ezúton köszönöm neki a tanácsot, remek ötlet volt.

A következő félévben a 4,0 elérését úgy teszem könnyebbé, hogy nem 48 alaptantárgyi kreditet veszek fel - melyek triviálisan jóval nehezebbek a legtöbb választható, de főleg közismereti tárgynál -, hanem ez utóbbiakból lesz a tárgyaim fele. Hogy ez nem tesz jót az előrehaladásomnak, az most egy teljesen mellékes szempont.

Állami finanszírozottként az ember nem kell azon filózzon, izzadjon, rémeket álmodjon másfél hónapon keresztül a tárgyfelvétel véglegesítése előtt, hogy jól megfontolta-e a félévi stratégiáját (nem minden költségtérítéses hallgatónak könnyű kipengetni az ittlétének tarifáját). Nem kell azon parázzon, hogy elbukik egy tárgyat, megteheti. Az állami finanszírozott ösztöndíjat is kap, és még egyebeket is, ha anyagi helyzete úgy hozza. Legtöbbjüket nem fenyegeti az sem, hogy kiürül a kassza és ott kell hagyniuk hőn szeretett intézményüket.

Az állami finanszírozott létnek egyetlen hátránya, hogy nem nehezednek az ember vállára az elbukott kreditek súlyos összegei, s így nincs az a szintű ösztönzés a tanulásra. Ha mégis, akkor is csak egy ejnye-bejnye kategóriájú összeg formájában, de ahhoz is már elég szarul kell teljesíteni.

Nagyon megnyugodtam. Idegeskedéstől mentes nyaram lesz.