hwsw - 2004 szeptember - 10 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Adok-kapok, day 1

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw történelem
Roppantmód idegesített, hogy a bme info2003 és duma2003 nevű levlistáit ellepte a könyvárus spam, melyet maguk a felhasználók küldözgetnek. Úgyhogy 12-től éjjel 1-ig összedobtam egy oldalt, ahol lehet könyveket hirdetni, meg ilyesmi.

Ez egy áru-adatbázis. Kicsit más felfogásban, mint a legtöbb. A webes apróhirdetéssel foglalkozó oldalak nagyrésze nem [jobban mondva az általam ismertek közül egyik sem] csoportosítja a hirdetéseket konkrét hirdetett termékre. Ha elmegyünk az apronetre, nem találunk olyat hogy teszemazt nokia 6600-k listája.

A site-ban, amit létrehoztam, az a lényeg, hogy a user előre felkínált könyvadatbázisból választhatja ki, hogy milyen könyvet hirdet. Az adatbázist pedig maguk a userek töltik fel, a hirdetők, abban az esetben, ha még nincs benne a db-ben az a könyv, melyet amúgy ki kéne választaniuk a listából, hirdetésre. Ilyenmódon a db-ben nem lesznek fölösleges bejegyzések, és mindenki boldog lesz, mert nem kell azzal szívnia, hogy el van írva a könyv neve, vagy bármi más.

Egyelőre írtam az egyik adminnak, mit szól hozzá, a listáinkról pedig tiltsák ki az eféle spamet. Meglátjuk mi lesz.

A blogon korlátozom a napi bejegyzések számát. Nem scripttel, hanem önuralommal.

Haszprus

Gmail, privacy

©   Haszprus   |   hwsw
Na, van gmail-es címem (haszprus kukac gmail.com). Nagyon kényelmes felületet alkottak neki, a legtöbb műveletért nem kell a szerverhez fordulni, sok cucc előre letöltődik és persze csak akkor jelenik meg, ha szükség van rá. Gondolok itt arra, hogy új kontakt hozzáadása, meg mindenféle. A teszt szakaszban a levlistáimat irányítom oda, aztán meglátjuk. De nem hiszem hogy lemondanék az übergizda haszprus kukac haszprus.hu címemről a gmail felület kedvéért, ez nyilvánvaló Már csak azért sem, mert a gmail pusztán addig hype, amíg meghívásos alapú, ergo privilégiumnak számít ilyet birtokolni, és nem tartom jó ötletnek weben tárolni a leveleimet a vinyóm helyett. És nem privacy okokból, bár az sem utolsó (meg is támadta valami harminc szervezet a gmailt privacy okokra hivatkozva*). Egyszerűen a vinyóm gyorsabb mint a netkapcsolatom, és egy Outlook mindig kényelmesebb lesz akármilyen webes felületnél.

Addig is szerezzetek magatoknak gmail címet, és nézzétek meg, milyen. Invite-only a cucc, úgyhogy nem biztos hogy rögtön összejön. Informatikus körökben azért nem kizárt

* Milyen privacy okokról beszélhetünk itt? A gmail büszke rá, hogy nem üti a userek arcát célzatlan reklámokkal. Sőt. A reklámokat az éppen olvasott levél tartalmához igazítják. És itt a probléma. Mi az, hogy bármi módon feldolgozzák a levelezésem tartalmát, legyen az akár emberi, akár gépi feldolgozás. Én részemről még nem bánnám a gépit, de ha ehhez kapcsolódik egy reklám, az azt is jelenti, hogy arról a reklámról a hirdető tudni akarja, hogy hányszor látták (feltehetően egy adott mennyiséget vesz a megjelenítésekből - ez a bevett szokás). Ha nem is tudja, hogy ki látta a reklámot, de mégis, ott van rá a lehetőség. És ott van az is, hogy ha rákattintok a reklámra, a hirdető website-jára jutok, ahol látni fogják a referert, azt, hogy a gmailről jövök, és netán valahogy be is tudnak azonosítani. Bár ez utóbbi azt hiszem, a gmail közreműködése nélkül nehéz volna, az url-ben ugyanis csak egy session id szerepel.

Ezek a privacy problémák a saját feltételezéseimre alapulnak, igazából nem olvastam el hogy a harminc szervezet min problémázik. Érdeklődők rákereshetnek a google-ön Na jó, ne tegyék, itt a közvetlen link:
Thirty-One Privacy and Civil Liberties Organizations Urge Google to Suspend Gmail - April 19, 2004
Haszprus

Hatékony keresés az Outlookban: Lookout

©   Haszprus   |   hwsw
Gecijó! Találtam a CNET-en egy cikkben egy Lookout nevű ingyenes szoftvert, amit Outlook 2003-ra ráapplikálva nagyban megkönnyíti ill. meggyorsítja, sőt felokosítja a keresőszolgáltatást. Mert amit alapból az Outlook nyújt, az eléggé botrányos, lassú, stb.

A Lookout beindexeli a leveleket, és az egy dolog hogy ettől gyors lesz a keresés, de baromi hatékony is, mert megadhatunk neki konkrét keresendő kifejezést idézőjelek közt, lehet olyat hogy szerepeljen mindkét vagy akárhány szó a levélben de mindegy hogy hol, vagy hogy pl. ne szerepeljen valami szó benne, keressen a mellékletekben, keressen ilyen-olyan típusú mellékletekben, mellékletek nevében, stb.

A talált leveleket egy ranking szerint állítja sorba, melyet feltételezem a talált szó helyével is súlyoz (pl. subjectben van-e vagy a törzsben, etc), de mi magunk is megadhatjuk hogy ha a keresésünk több szóból áll, akkor valamely szó súlyosabban számítson a többinél, mondjuk négyszeres súllyal, stb.

Igazából örvendetes lenne, ha a találatokat Outlook stílusú levél-felsorolásként jelenítené meg, betekintő ablakkal, de sajnos nem
Haszprus

Vírus technikák

©   Haszprus   |   hwsw
Ez mekkora ötlet!!! Beszarás.
Dear user [censored]@freemail.hu,

We have found that your account was used to send a huge amount of unsolicited commercial email messages during the last week.
Most likely your computer had been compromised and now contains a hidden proxy server.

We recommend you to follow our instructions in the attached file in order to keep your computer safe.

Virtually yours,
freemail.hu user support team.
Lamz0r olvasók kedvéért: a mellékelt fájl természetesen maga a vírus.
Haszprus

Függőség

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Egész kivételesen kikapcsolom a gépet, mert bár irc-n 5 órája elmentem awaybe azzal a jelszóval, hogy tanulok, eddig ennek nem sok gyakorlati megvalósulását tapasztaltam. Ezzel szétroncsolom jelenlegi 8,5 napos uptime-omat, de ennyit az utóbbi időben bármikor produkálok.

Nem sok itt kicsit a narancssárga?

Lehet, hogy gyakrabban ki kéne lőjem a gépet, mert eltelt már egy hét és még tényleg semmit nem tanultam annak ellenére, hogy többször volt rá szándékom. Az analízis 2 elég veszélyes lesz idén is, legalább abból szeretném magamat frissen tartani.

Update 02:06: nehéz kikapcsolni vazz
Haszprus

Net rulz

©   Haszprus   |   barátok hwsw life
Megint több emberrel külön-külön eljutottam arra a végkövetkeztetésre hogy net rulz. Itt a legjobb, legegyszerűbb, leggyorsabb, legolcsóbb megszervezni bármiféle partit, összejövetelt, stb.