hwsw - 2004 október - 18 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Egyre rosszabban bírom a gépemet

©   Haszprus   |   barátok hwsw idézet
Kezd egyre jobban ingerelni ez a gépfrissítés dolog. Bizonyos (a legtöbb?) dolgok elviselhetetlen lassúak már.
  • xp user switching
  • 40 megás word doksi kezelése (igaz, nem mindennapi task)
  • filmnézés után őrületes hosszú swapelés, ablakok soronkénti kirajzolása (lehet hogy a vinyóm fragmentációja miatt)
  • a nav roppant gyakran bedobja azt az ablakot hogy xy alkalmazás a z fájl vírusellenőrzésére vár (gyaníthatóan szintén a fragmentáció miatt)
  • 18 cd-re kiírva 170 képem lett hibás (crc error, mert valami bugzik a gépemben, és nem tudom hogy micsoda. nem a memória.)
  • outlook roppant lassú megnyitása (nyilván a fragmentáció miatt)
  • acdsee (3.1) hihetetlen lassú megnyitása (nyilván a fragmentáció miatt)
Gyanítható hogy az egészért a fragmentáció a felelős, de nem tudok mit kezdeni vele, mert egy defragmentálástól meghibásodna az összes adatom.

Miután ezen dolgokat leírtam, végeztem elméletem megerősítésére egy gyakorlati tesztet.

IRCQuote fight! In the ring:

teljes töredezettségfájl töredezettségeösszes töredékek száma
C:26%52%47385
D:19%38%13313
E:10%21%18253
F:8%16%2107
X:9%14%58
Y:8%17%1544
Ez a táblázat nem tudom, mennyire támasztja alá a sejtésemet. Annyira nem tűnik brutálisnak. Bár a C meghajtón vannak 200 megás fájlok 3000+ darabban (többek közt az acdsee thumbnaileket tartalmazó fájlja)…

Gépcsere ellen szól:

  • anyagi megfontolások
  • 1-2 hétig nem lenne gépem
Gépcsere mellett szól:
  • sebesség
  • adatbiztonság
  • 1-2 hétig tudnék tanulni, amíg nem lenne gépem
Haszprus

Dreamweaver problémák

©   Haszprus   |   hwsw
Jól gondolom, hogy a Dreamweaver MX nem támogatja a drag&drop képbeszúrást html-be? Sőt, sehogy se lehet egyszerre egynél több képet beszúrni? Sőt, alapból ki sem egészíti az img taget width és height paraméterekkel?
Ha ezen feltételezéseimet valaki cáfolni tudja, ne kíméljen, íméljen.
Haszprus

Egy élhetőbb levlistáért

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw
Én egy élhetőbb levlistát akartam.

Többek egyetértettek velem, de a kellő időben nem voltak mellettem.

Anyázás volt. Majdnem meglincseltek.

Roppant negatív élmény.

Update 23:28: egy szavazás állása alapján egy egyharmados (azaz rohadtul jelentős) kisebbség érdekeit sikerült hót egyedül képviseljem. Minden rajtam csattant. Köszönöm, Élet, kurvajó volt.

Update 2004. okt. 19. 00:08: vajon majd reggel amikor irl találkozom velük, élőben is meglincselnek?
Haszprus

Lassú

©   Haszprus   |   hwsw
Egyre lassabbnak érzem a gépem. Pl. a képnézegető szoftvert. Minden mást is, de főleg azt, noha direkt a legújabbnál 3 verziószámmal régebbit használok, részben sebességproblémák miatt. Hm, ez nem túl örömteli. A user switching is borzalmas. És persze minden más is. Egy valamire való bővítés kb. 90k lenne. Húzni kéne ezt még egy darabig… (miért is ne?)

A gépem főbb részeinek cseréje amiatt is jó lenne, mert ezáltal garantáltan megoldódnának a crc errorok amik kísérnek már 2003 április óta…

Na mindegy, majd máskor.
Haszprus

Picasa

©   Haszprus   |   hwsw
A Google egész sokmindennel foglalkozik mostanság, pl. próbáltátok már a Picasa nevű "albumszoftverét"? Képeidet tartja nyilván, indexeli őket, easy to use (ideal for lamerz), és kurvagyorsan lehet a képek között keresni, konkrétan teljesen realtime, entert se kell ütni a keresés végén, ahogy pötyögöd a betűket, szűkülnek a találatok. Emellett jól is néz ki.

What does this button do?

Update 2004. okt. 16. 00:18: baze azért nem ártana ha legalább fastruktúrát kezelné. Értem a google azt akarja hogy ne legyen semmiféle folder a világon (ld. gmail), és mindenki csak keresni akarjon, de folderz are good bakker, így a bal oldali lista kvázi semmire se jó, nekem legalábbis közel 800 albumom van, 20 giga kép, 16000 fájl, azért ez így fastruktúra nélkül elég meredek.
Haszprus

A megahertz-emelés vége

©   Haszprus   |   hwsw
Nem jelenik meg a 4 GHz-es Pentium 4
Az órajel növelése a legegyszerűbb módja a teljesítmény emelésének, azonban ez a módszer kifulladni látszik, a további megahertz-hajhászának komoly műszaki akadályai vannak. A gyártók és elemzők egybehangzó véleménye szerint teljesen új módszerekre van szükség a teljesítmény további fokozásához.

(HWSW)
Szívás. A P4 sajtótájékoztatóján még 10 GHz-es P4-ekről beszéltek.
Haszprus

WinXP SP2 automatic updater

©   Haszprus   |   hwsw
Micsoda béna balfasz módszer hogy a Windows XP SP2 automatic updater szarsága saccperkábé tíz percenként előugrik hogy mosmá aztán újra kéne indítani a gépet a frissítések miatt?? Eddig elég volt azt mondjam, hogy később, és akkor az azt jelentette hogy majd ha jól esik, újraindítom. Pain in the ass.
Haszprus

Nincs sim

©   Haszprus   |   hwsw
Mobilom azt a hibaüzenetet dobta fel, hogy "Nincs sim", aztán egészen fura dolgok jöttek még… Félek, hogy ebből nem sok jó fog kisülni.

Update 2004. nov. 08. 01:01: Azóta nem problémázott, hál' az égnek.
Haszprus

Visszafogott adatforgalom

©   Haszprus   |   hwsw
Említsük meg, hogy letöltések terén is teljesen visszafogtam magam.
  • Beállítottam az ftp klienst, hogy 30KBps-sel töltsön max (64 KBps-t tudó ADSL 512-es csomagomon) (eképpen gyorsabban tudok webezni, ami jó)
  • Októberben még csak 25,59 GB adatforgalmam volt, amiből 23,95 GB a letöltött cucc. (Melynek alapján azt mondom, hogy a hó végi letöltésem kb. 53 GB lesz, szemben az eddigi 60-100 GB közöttivel.)
  • Éjszakára néha kikapcsolom a gépet.
  • Néha nem is töltök le.
Fenti megszorító intézkedések eredményeként azt várom, hogy könnyebben fel tudjak kelni a gép elől a kevesebb új tartalomnak köszönhetően.
Haszprus

A nagy email-notifier projekt

©   Haszprus   |   hwsw
Azt hiszem, áttérek a hosszú-hosszú évekre visszanyúló állandósított email-kliens futtatásról a notifierekre.
  • A Gmailt időnként nézem meg, weben. Hol fut, hol nem. Erőforrásból nem sokat eszik, csak egy weblapnyit.
  • Az Outlook régebben mindig futott. Mióta Gmail van, időnként kilövöm. A gmailt se futtatom mindig.
  • Az Outlook Expresst 1-2 naponta indítom el, és max. 10 perc alatt átrágom az eszetlen mennyiségű levlistán magam.
Nem biztos, hogy az Outlook állandó futtatását meg tudom kerülni, de kipróbálom. A cél: időtakarékosság. Ha nem szarozok minden jelentéktelen levéllel külön-külön, az előnyös. A notifier által mégis tudom, ha jön valami lényeges. Viszont az Outlook kellően lassan indul el ahhoz, hogy jó eséllyel visszaszokjam az állandósult futtatására.

A fejleményekről, tapasztalataimról későbbiekben beszámolok.

Egyébként a Google az email notifier-re elsőként a PopTray nevű freeware opensource cuccot hozta ki, ami elég szép felülettel rendelkezik, egyelőre bejövős.

Update 01:27: jajj, máris szembe találkoztam az első problémával: az Outlooknak kőkeményen használom a naptár és feladatok vmint emlékeztető funkcióit, és ha az Outlook nem fut…

Update 01:28: oké, email notifier projekt lefújva, outlook állandó futtatása marad Ezzel mehetnék a világ leghamarabb megbukott projectje címért.
Haszprus

Bluescreen, szerviz?

©   Haszprus   |   bme fáradtság hwsw
Ma kétszer megakadt ott a gépem boot közben, hogy checking nvram. Tegnap cd-írás alatt pedig elszállt mindenféle usb eszközöm. Ja és egy bluescreent is kaptam (ami igazi ritkaság).

Be kellett volna adjam nyáron szervizbe. Vagy most is megtehetném, igazából. De nehezen viselném, ha két hétig nem lenne itthon gépem. Igaz, a HSZK és a Sch egyaránt közel van (szóval pl. napi szinten tudnék emailezni meg ami kell*), de még mindig nem vágom pontosan, hogy utóbbi helyen miként lehet "publikus" internet-hozzáférés elé kerülni. A kifizetett KDO-mra pedig lassan két hete várok.

Mondjuk valszeg a tanulmányi eredményeimnek és a 8 órás project teljesíthetőségének igen jót tenne két hét gépelvonás. Lehet, hogy meg kéne lépni.

* őszinte legyek? szerintem tutira nem mennék el naponta a hszk-ba vagy a sch-be csak azért, hogy netezzek. egyszerűen nem vagyok függő és kész csak ha már itt van és be van kapcsolva etc akkor nehéz elmozdulni előle.
Haszprus

Gépbővítés kéne

©   Haszprus   |   hwsw
Az a baj, hogy nem mehetek be a boltba venni vinyót, mert az alaplapomra nem fér több. Bővítőkártyát nem akarok emiatt - állítólag gáz is -, alaplapcserét - ergo pluszkiadást - meg aztán pláne nem. Pedig lassú már ez a gép, de mindegy, policy hogy nem költök rá annyit, mint régen, mert semmi értelme. Persze eladhatnék egy vinyót, de megvallom, hogy ez a megoldás nem áll közel a szívemhez.

Kell valakinek 80 gigás 7200 rpm-es Seagate Barracuda IV, vagy V? (mindkettőből van)
Haszprus

Képeim biztonsága

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Kiírtam 10 CD-nyi eddig kiíratlan fotómat, és hátra van még 11 CD, de most nincs már írhatóm. Ezzel összesen 28 CD-nyi fotóm lesz. A CD-k mellett egyébként két vinyómon is tárolom a képeimet. Az adattárolás semmilyen formája nem kellően megbízható. (Gondolom mindenki hallott arról hogy a princo dvd-kről pl. egy év után elpárolog az adat... vidám dolog... sajna ugyanezt tapasztaltam egy rakás egyéb cd-mmel, amik egyáltalán nem princo-szintűek kéne hogy legyenek a nevük alapján.)

Update 18:38: találtam még egy írható CD-t!
Haszprus

Windows Media Player 10

©   Haszprus   |   hwsw
Felraktam a Windows Media Player 10-et. Oké. Szép. Viszont találjon nekem valaki magyarázatot az alábbi ábrára:

Az explorer.exe és a wmplayer.exe közös összefogással időnként 100%-ra vitte a procikihasználtságot, a maradék időben pedig 0 és 50% között volt valahol, ami konkrétan még akár 51%-ot is jelentett. Mindezen procifoglalás MP3-lejátszáshoz. Hááát.

Maradok a Winamp 2.83-nál, az a tuti.