hwsw - 2005 április - 2 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Korunk anomáliája, az alternatív szoftverközösségek

©   Haszprus   |   hwsw
Alternatív szoftverek. Van a mainstream, meg ezek.

windows
linux
outlook, outlook express
thunderbird, bat
office
openoffice
internet explorer
firefox
Mindannyian tudjuk, hogy az alternatív szoftverek használói agresszív kampányt folytatnak amellett, hogy milyen fasza cucc az övék, használd te is azt, ha nem használod, tuti hüje lúzer lamzor vagy.

Kicsit vissza az időben, 1997 tájékán valamikor felkerült az első honlapom az internetre, és eléggé örvendett neki a közönség, bekerült a screenshotja a magyar címtárba meg mittomén. Népszerű volt, kaptam sok dícsérő levelet kapcsán, és némileg kapcsolatban van a jelenlegi haszprus.hu-t hosztoló céggel való megismerkedésemmel is.

Update 2005. ápr. 12. 00:30: még az eszembe jutott így fél egy tájékán, hogy az internetto akkoriban hetente 3 website-ot ajánlott az olvasóinak, és ezek között az egyik egyszer az itt nevezett site-om volt. 14 évesen vagy ilyesmi. azér örültem neki. meg annak is hogy egy másik site-omat Nyírő András (internetto & index alapítója) saját indíttatásából bereklámozta valami német konferencián vagy hol. meg a hvg-ben itthon. meg ezen kívül voltak még dolgok, mint pl. szintén az itt nevezett site referenciám alapján akart tőlem egy index alsite-ot (szintén 14 éves voltam ekkor), ami egy darabig volt is, míg rá nem untam. régi szép idők, mindjárt a könnyem is megered (na jó nem). 14-15-16 éves koromban elég sokminden volt. pl. nemtom sejtitek-e hogy a hwsw eredetileg az egyik site-om csapatbővítéséből állt volna, amivel ők kerestek meg, aztán meglepődtek hogy annyi vagyok amennyi, de nem befolyásolta őket. hja. másként alakultak volna a dolgok, ami miatt mégsem, az egyszerű tanulmányi meg egyéb döntések. nem tudjuk, merrefelé alakult volna a téma, én azt gyanítom hogy jól jártam, szerintem nem nagyon jutottam volna el egyetemig, vagy talán felsőoktatásig sem, ha azt a projektet az eredeti elképzelés szerint valósítjuk/valósítják meg. persze nem lehet biztosan tudni.
A történeti áttekintés után térjünk a lényegre. Megjelent valamikor az Internet Explorer 4.0 rengeteg új feature-rel, css támogatás meg mittoménmi, akkoriban a Netscape Navigator roppantmód elmaradni kezdett. De az alternatív közösség - mert ugye azzá lettek egy idő után, köszönhetően a Microsoft agresszív termékintegrációs stratégiájának - nem hagyta annyiban a dolgot, szent szoftverükké vált a Navigator minden hiányossága ellenére. Megjelent belőle több, csúfosan szánalmas verzió, lényegi frissítések stb nélkül, mérföldökkel le volt maradva mindenféle tekintetben az IE verzió(k?) mögött, ez hosszú éveken keresztül így volt.

Én az IE4 előnyeit elég hamar meglovagoltam, és teleraktam az oldalamat olyan feature-ökkel, VALÓDI látványos dolgokkal (és itt nem hülyébbnél hülyébb scrollozó villogó scriptekre kell gondolni), amik a css-nek voltak köszönhetőek, részben. Eljutottam egy olyan szintre, hogy a lapom teljesen élvezhetetlenné vált Navigator alatt. Egyszerűen a technológiai különbségek miatt.

A honlapom kezdőoldalára kiraktam, hogy belépés csak IE-vel, a Netscape-eseket kitiltottam.

Következmény? Majdnem lincselés. Nem részletezném, elég durván reagálták le a dolgot.

Nézzük akkor meg, hogy mi megy manapság a weben. Terjed ugye a firefox, kinn vannak mindenhol az ikonok, hogy használj firefoxot satöbbi. De ez sokaknak nem elég. Sokan képesek és megkeserítik a legnépszerűbb böngésző felhasználóinak életét azzal, hogy az amúgy nem is firefox-igényű weblapjukat direkt elrondítják IE alatt, kiraknak a tetejére egy 50 pixel magas sávot hogy mér IE-t használsz, meg hasonlók. Számos helyen találkoztam már IE-júzereket fikázó megjegyzésekkel weblapokon. A szitu tök ugyanaz mint anno.

Miért érzi az irdatlan kisebbségben lévő alternatív szoftverközösség úgy, hogy ők bárkit fikázhatnak, míg a mainstream-nek nem áll jogában kifejteni nézeteit a témáról?

Ami még érdekesebb, hogy egy amúgy IE alatt jól kinéző weblap tetejére miért kerül ki egy ilyen elrondító sáv, miért érzi szükségét az alternatív szoftverjúzer, hogy az IE-experience-et direkt rosszabbá tegye, mint amilyen amúgy volna? Úgy gondolja, hogy a firefox jobb lesz, ha az IE-t direkt gátolja működésében? Vagy úgy gondolja, hogy alapból nem volna elég érv a firefox mellett, tegyük tehát az IE-t rosszabbá? Ettől még a firefox nem lesz jobb mint amilyen, sajnos.

the bottom line. megjegyzésemben nem mondtam semmiféle véleményt semmiféle jelenleg használt szoftverről, így a firefoxról sem. nem kérek olyan hozzászólásokat, hogy 'a firefox jobb mert blah blah blah'. ismerem a firefoxot amúgy, én magam pedig a maxthon mindig épp legújabb verzióját használom. advanced tabbed brozinggal, adblockinggal, content blockinggal, meg ami kell.
Haszprus

A kutatás eredménye

©   Haszprus   |   hwsw
A kutatásból az is kiderült, hogy az internethasználók leginkább a közvetlen családtagjaik és barátaik körében népszerűsítik az internetet.
Izé, hol máshol lehetne még? Gondolom nem tipikus hogy a népek tömegrendezvényeken szónokolnának arról hogy az internet jó.