bme - 2005 május - 13 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Risztekpa

©   Haszprus   |   bme
Köszönöm mindazok respektációját akik szerint szép dolog volt olyankor átmenni fonyból amikor reklamálás előtt 67-ből 62 versenyzőt megvágtak. Minden esetre nem örülök az eredményemnek, javítón gondolkodom, dehát az időmbe nem nagyon fog beleférni. Remélem szerdán megrántanak valszám gyakiv-n és akkor depóból talán össze tudok kaparni egy ötöst (máskülönben interferálna a depó és a valszám vizsgám ). Na ezek most a tervek.
Elmondom mit találnék hasznosnak. Megszüntetni tárgyfelvételnél a hallgatók egyenjogúságát. Mondjuk most sincs egyenjogúság, mert van akinek szétb#sszák a seggét mondjuk egy 40e Ft-os büntivel, ha elbukik egyetlen tárgyat, míg mások...

Mint ahogy ösztöndíjat sem kap mindenki egyformán, azt gondolom, a tárgyfelvételnél be kéne vezetni egy olyat, hogy ha egy adott tárgy férőhelyei beteltek, de van még várólista, akkor a várólistából azok kerüljenek be először az esetlegesen megüresedő helyekre, akik a korábbi félév(ek)ben a legkevesebb tárgyat vették fel feleslegesen. Felesleges tárgyfelvétel alatt hogy mit értünk, az még további pontosításra szorul. Én azt értem alatta, hogy a gyerek mondjuk a 14. héten kérdezi meg levlistán hogy vót-e má zh és ha azt mondják neki hogy nem, de az óra helyén és időpontjában lesz, akkor is visszakérdez, hogy és az hol meg mikor van. Sajnos rengetegen vesznek fel így tárgyakat, látom a levlistán.

Szóval aki ilyen mentalitással nyomul, az engem roppantmód bosszant, hogy jogosult valaki más elől elvenni a férőhelyet.

Persze a problémára más megoldás is létezne, éspedig a hallgatók egyforma bírságolása tárgyelbukás esetén. Hah persze ki is törne a lázadás hiszen van akinek már a kreditenkénti 1000 Ft-os bírság is sok. Pedig nem azt kéne fizesse az állam, hogy valaki évekig hawaii-on tartózkodik és közben veszi fel a tárgyakat szépen, esetleg ráadásul kitúrva másokat az alacsony létszámú kurzusokról.

Igen, várólistán vagyok egy tárgynak azon kurzusára ami helyett ráadásul a másikat szívesebben választanám, de ott már a várólista is betelt, és ez bosszant. Mint ahogy az is bosszant, hogy azért kerültem ide, mert a neptun 2 óra folyamatos kattintgatás után volt csak hajlandó beengedni, de ez alapvetően elég gyenge összefüggésben van a fenti problémával.
Haszprus

Ütközéseim

©   Haszprus   |   bme
Következő napokon következő időpontokban következő tárgyaim ütköznek. Mondd, te kit választanál?
  • Hétfő
    • 12-14
      • InfElm (igaz hogy alaptantervi de valszeg nem veszem fel az 5. félévben, hacsak ki nem derül hogy könnyű)
      • Szoftvertesztelés
      • Összetett webrendszerek
    • 17-19
      • Találmányok és érdekességek
      • Jövőképek, előrejelzések
  • Kedd
    • 12-14, mindez 13-tól 14-ig ütközik a 13-15-ig tartó Jelekkel
      • Adatbázisok szerver-oldali programozása
      • Az internet elemei és hozzáférési technológiái 1.
      • Korszerű operációs rendszerek
  • Csütörtök
    • 12-14, mindez ütközik a Számítógép-hálózatokkal és a Valszámmal (ehh)
      • Adatbáziskezelő rendszerek
      • Dokumentumszerkesztés
      • Összetett webrendszerek
      • Szoftvertesztelés
  • Péntek
    • 12-14
      • Adatbázisok szerver-oldali programozása
      • Az internet elemei és hozzáférési technológiái 1.
      • Korszerű operációs rendszerek
A szempontok: minél kevesebb ütközés (az optimális tárgyfelvételben nincs ütközés), minél könnyebb és számomra minél érdekesebb tantárgyak, amiket lehetőség szerint az I épületben tartanak, vagy ha nem ott, akkor legalábbis egymástól nem túl messzi épületekben. Minél kevesebb lyukas óra. Egyelőre egyébként nincs még kihirdetve hogy mit hol tartanak.
Haszprus

Státuszszimbólum

©   Haszprus   |   bme úszás
Felvettem kb. 120 kreditet vaze, most akkor menő vagyok?

Az a baj egyébként hogy az a 20-25 kreditnyi választható amit fel akartam venni, mind ugyanabban az időpontban van. F#########asza.



just for fun, az óráim 3/4-e még be sincs rajzolva ide

Na mi az értelme ennek. Hát csak annyi hogy össze tudjak majd válogatni egy olyan órarendet ami optimális lesz időbeosztás, kreditek, lájtosság, meg mindenféle szempontból, és ez nem megy anélkül hogy tudnám hogy melyik előadás mikor van. Szerencsére a KTH portálon megtekinthető 3-nál több óra is egy időpontban. Ofkorsz a legvégén majd ilyen 40-50 közötti kreditet veszek fel.

Ja figyelmes szemlélő megpillanthatja az idei tárgyaimat is a listában, ez azért van mert semmit se bízok a véletlenre

No még annyit hogy nemtom milyen tesit vegyek fel. Eddig 4 féléven át az úszást vettem, de csak első félévben teljesítettem. Most megin felvettem de igazából asszem ez nem egy bölcs dolog. Mondjuk valszeg szarni fogok rá nagy ívben, akármit is vennék fel, mert nem igazán high priority a dolog.

Haszprus

A nagy bukás?

©   Haszprus   |   bme life
Az utóbbi 1 héten összesen 2,27 órát tanultam. Besokalltam. Mi lesz így? Viszont elterveztem, mennyit kéne tanuljak ahhoz, hogy teljesíteni tudjam ezt a vizsgaidőszakot. Hát nemtom, mission impossible, főleg hogy nincs kedvem már hozzá. Egyszerűen ülök a gép előtt és "majd egy óra múlva", "na még ezt a site-ot megnézem", "na most megnézem a leveleimet, aztán utána", "hopp frissült egy blog, na majd utána", "na most már ha ennyit gépeztem akkor egy film is belefér, oszt majd utána", "hopp éjjfél van, mosmá nem"...
Haszprus

A 4. szorgalmi időszak vége

©   Haszprus   |   bme történelem
Vége a szorgalmi időszaknak (igazából holnapig tart, de egy órám lesz, amire amúgy se megyek be, de főleg most hogy rövidebb is lesz mer az elején pótzh-t írnak, akiknek kell). Sajnos eluralkodott rajtam egy olyan érzés, hogy vége az egész félévnek, noha a legnehezebb rész igazából hátra van. Be kell hoznom némely tárgyakból 1-2 nap alatt fél féléves lemaradást. Ejh. És a 8 darab vizsgám is növekedett 8 vizsga + 1 gyakiv-re

Szorgalmi időszakom értékeléseként annyit írok, hogy:

  • 48 kreditet vettem fel. Mind alaptantervi tárgy, ez baromi fontos (hisz sokkal nehezebbek mint a választhatók vagy közismeretik). 40 kreditet elsőre vettem fel.
  • 10 tantárgy + tesi. (9-et elsőre vettem fel)
  • 2 félévközi jegyre záródó tantárgyam valószínűleg 5-ös lett (egyik biztosan).
  • 8 vizsgatárgyam van.
  • 7 vizsgatárgyból aláírást megszereztem a szorgalmi időszakban. Analízisből már tavalyról volt, de idén újra megírtam sikeresen a zh-kat.
  • 1 vizsgatárgyból (Valszám) nem teljesítettem az évközi követelményeket se zh-n, se pótzh-n. Következmény: gyakiv. Meglepő módon tökéletes pontossággal prediktáltátok félév elején a szavazógépen, hogy így fog történni.
Haszprus

Mérés1

©   Haszprus   |   bme
Gyorsan adminisztráljuk, hogy tévedtünk, amikor mainframe-mel azt gondoltuk úgy egy hónapja, hogy mérésből mindenki jelest kap. Mert ha testközelből nem is tapasztaltam meg ezt az érzést, de az eredményeket tartalmazó íven láttam, hogy elég vegyesek a jegyek, van ott minden.
Haszprus

Gép kitiltva

©   Haszprus   |   life bme történelem
Az elmúlt 1-2 héten elhatalmasodott rajtam a gépfüggőség, úgyhogy meghoztam a döntést amit már egy hete (vagy egy hónapja?) meg kellett volna: kihoztam a gépem a szobámból.

Értékrendek, hmm. Erről most nem írok. Az enyémet a negyedik félév alapvetően megváltoztatta.

Haszprus

Valszám pzh

©   Haszprus   |   bme
Azt nem értem, hogy holnap 8-kor valszám pótzh van, miért nem készültem rá egész hétvégén, és miért fontosabb még most is az hogy pl. éppen brózert cseréljek és szétkonfiguráljam. Weirdo. Megütöm magam b+. (Igazából nem.)

Különben micsoda felhajtás van itt a blogomon a brózercserémmel kapcsolatban, lol (mer ugye látok logokat, akkora vizitormozgás van mint állat, a fél net azt figyeli hogy az IE-megszállott Haszprus hogy tér át Firefoxra ÍÍ ).
Haszprus

Ösztöndíjindex projekt

©   Haszprus   |   bme
Felmerül a kérdés, hogy ha valamikor vizsgaidőszak közben még az összes tárgy teljesítése előtt elérném a 4,0-s ösztöndíjindexet (ami egyébként könnyen megtörténhet), vajon nem lenne-e érdemes a maradék tárgyakat direkt bebukni, ilyenmódon bespájzolni őket a következő félévre, ahol szintén 4,0-t akarok majd?

Főleg olyan tárgyak esetén, ami nem gátol az előrehaladásban, és itt most egészen konkrétan a depóra gondolok, mert az nem előkövetelménye semminek, és ráadásul a vizsgaidőszak utolsó vizsgatárgyának terveztem.

Update 16:03: igazából valószínűleg presztízs-okokból nem tenném meg az ösztöndíjindexem szándékos lerontását, noha tudom, hogy az őszi félévben (télen, a depiben) sokkal nehezebb lesz újra 4,0-t összehozni. Más kérdés, hogy könnyebb tárgyakat veszek fel. Nem egyszerű stratégia kell ide.

Senki se tekintse ezt a kérdést megválaszoltnak
Haszprus

BME akadálypálya - 12-13. hét + vizsgaidőszak project plan

©   Haszprus   |   bme
Eltelt egy hét legutóbbi blogolásom óta. Szombaton lett volna lehetőségem írni, de valamiért kihagytam, aztán azóta egyfolytában le voltam tiltva az überscriptem által. Ugyanis le vagyok tiltva a zh-k napján, a zh-k előtti napon, és a zh-t 2-vel megelőző napon.

De mi is történt, suli vonatkozásában?

  1. Írtam egy Depo pótzh-t, 67%. Sajnos volt egy feladat, amiről kifejezetten azt hittem, hogy nem lesz. Aláírás.
  2. Írtam egy Opre zh-t, 57%, ami nem rossz, tekintve hogy úgy igazából csak március közepéig készültem opréből. Meg amúgy se számít sehova. Aláírás.
  3. Írtam egy Szar zh2-t, amiről nemtom hány pont lett, de tökmindegy, mert meglett az aláírásom. Ezt igazából már a zh1 garantálta.
  4. Írtam egy Valszám zh-t. Erre már két hónapja nem készülök, elolvastam belőle éjjel négy oldalt az összefoglalóból, másnap kilogikáztam halál nyugodtan 10-ből 5 feladatot (ilyen nyugodt még egyetlen zh-n sem voltam), abból 4-et jól, és még betippeltem további 3-mat jól. 7 pont lenne, ha a beugró is sikerült volna (thats a respectful thing). Így azonban az a véleményem, hogy a valszám zh igazából egy nagy rakás szar, ahol nem az érdekli a számonkérőt hogy tudok-e valószínűséget számolni, hanem hogy ismerem-e a tárgy anyagát, és jelölésrendszerét, eheh. Ja, igaz, ez utóbbira rá lehet kérdezni. De azt hiszem vicces lett volna végigkérdezgetni a betűket hogy melyik mit jelent, meg amúgy se mentem volna vele sokra, szerintem. Kedden pótzh, van rá 3 napom készülni. Remélem menni fog, ez a 7 pont felbátorított, hogy talán nem olyan reménytelen megcsinálni. Csak az a fránya beugró, meg betűk...
  5. Írtam egy Elektro pótzh-t, ahol 4,5-ről 13 pontra felküzdöttem magam (65%), ezzel pont nem elővizsgázhatok, de mindegy. Bár gondolkodtam rajta, hogy megkérjem a tanárt emailben hogy naa mégis hadd elővizsgázzak, hivatkozva eszetlen vizsgaidőszaki terheltségemre. De inkább nem. Lehet hogy mégis meg kéne? Nem tudom. Igazából egyetlen délutánom és egy délelőttöm lenne a készülésre. Az is igaz, hogy elég lenne a kettes is. És az is igaz, hogy tétje sincs (csak annyi hogy egyébként nem elektrót hanem fonyt tanulnék egy napig, a következő kiszh-ra). Most nemtom mi legyen. Asszem a legegyszerűbb a passzivitás, tehát nem írok elektro elővizsgát.
  6. Szerdán volt Ellenőrző mérés, ami ötös lett, igazából gyerekjáték volt.
  7. Írtam egy fony kisZH-t, olyan anyagrészből, ameddig egyszerűen nem tudtam eljutni a készülésben, az alatt az 52 perc alatt, amit szántam rá. Így lett 5-ből 1,5 pontom, ami kicsit kellemesen ért, mert inkább 0,5-re számítottam.
  8. Írtam egy-két órája egy Mérés ZH-t, hát meglátjuk, elég hogyha 3-mas lesz, ahhoz hogy ötös legyek mérésből, az remélem meglesz, bár volt egy feladat amit tökre nem vágtam.
Kemény, kemény, de jelenleg összesen valszámból nincs aláírásom a vizsgatárgyak közül. Úgy számolom, hogy ha netán nem is lesz, akkor is össze tud jönni a 4,0-s ösztöndíjindex. Amúgy néha derűlátó vagyok, néha borúlátó, ez változik naponta.

Update 18:16: ja a vizsgaidőszakomat ilyennek tervezem, jónak tűnik?

Sárga: vizsga. Szürke: pótvizsga. Remélhetőleg nem kerül rájuk sor. Zárójelben a napok, amennyit készülni tudok a vizsgákra.
Haszprus

Suli

©   Haszprus   |   bme
Eljutottam egy mélypontra amikor a tököm tele van az egésszel. Nembaj, napok-hetek kérdése aztán elmúlik, így megy ez.

Tulajdonképpen ez a bejegyzés már most sem aktuális, csak napok óta le akarom írni. Az anal zh2-m nem lett olyan fényes, mint ahogy vártam, épphogy csak megérte megírni. Na jó ez nem teljesen igaz, mert mások már tapasztalták helyettem, hogy ha az ember kihagy egy nehéz tárgyból fél évet és úgy próbálja meg összekapni magát vizsgaidőszakban, az nem biztos hogy mindig sikeres eredménnyel zárul. Így tehát már csak emiatt is megérte.

Ma viszont írtam egy opre zh-t ami reményeim szerint olyan szar csak nem lett Ja viszont reggel írtam szar zh-t, ami elég szar lett, és ez nem szóvicc, sajnos nem abból a témakörből jöttek a kérdések amikből vártam.

Azt nem tudom, hogy a vizsgaidőszakban milyen stratégiát válasszak. Cél ugye a 4,0-s ösztöndíjindex. Namost a stratégia háromféle fő irányelvet követhet:
  1. osszam el egyenletesen a vizsgákat (8 db vizsga 40 nap alatt, semmiből se hagyok ismétlési lehetőséget)
  2. osszam el a vizsgákat a vizsgaidőszak elejére (8 db vizsga 26 nap alatt, és marad 14 nap pótlásokra)
  3. osszam őket a vizsgaidőszak végére (8 db vizsga 19 nap alatt, de előtte lenne tiszta, relatíve nyugalmas 23 napom készülni rájuk)
Nyilván vannak köztes átmenetek, de nem tudom, melyik lenne a helyes stratégia. A vizsgatárgyak:
Algoritmusok elméleteNagyjából a 9-10. hét óta nem követem a tárgy alakulását, de borzasztó para a zh utáni rész.
ValószínűségszámításKét hónapja bele se néztem, überpara, nem biztos hogy vizsgáig eljutok. Nem sok reményt fűzök hozzá, bár fontos volna, előrehaladási szempontból is.
Formális nyelvekRelatíve képben vagyok, bár az utóbbi pár hétben hanyagoltam.
Analízis 2Az utóbbi pár hétben hanyagoltam, egyébként elég jó viszonyban vagyok vele. A komplex anyagrész továbbra is nagy ellenségem, de azt hiszem csak időt kell rászánjak, nem félek már tőle.
ElektronikaMa voltam egy kis konzultáción ahol pár alapelvet megismertem, elég hasznos volt, thx to (privacy power). Így kicsit derűsebbnek tűnik a jövőm ezt a tárgyat illetően.
Deklaratív programozásA ZH-ig levő anyaggal jó viszonyban vagyok, utána se kép, se hang, de a pótzh-ra viszonylag hamar fel tudtam készülni kb. nulláról, úgyhogy a vizsgától se félek annyira.
Operációs rendszerekA könyvet elolvastam, meg amúgy se egy rémes téma. Bár az anyag elég nagy amit tudni kell. A mai ZH elég barátságosnak festette le a számonkérési rendszert, de erről május 10 után többet tudok nyilatkozni illetve lehet hogy visszavonom ezt a megállapításomat
Számítógép-architektúrákTöbb mint hat hete semmilyen módon nem követem az eseményeket, sajnos szerencsétlen időpontba esnek az órák. A vizsga nem para, de örülnék ha a mai zh-t nem kéne pótolnom. Meglátjuk.
Haszprus

Deklapo b+

©   Haszprus   |   bme
Ki....ott k...a félreértések. Félreértettem egy zh-infót b....g. Oldal weblapján faq-ban az szerepel hogy a zh-ban nem lesznek adattípusok, amit én a datatype nevű sz..ságra értettem és jól kihagytam a tanulásból. Erre kiderült hogy van b....g, a 30-ból egy 8 pontos feladat a datatype-ra épült. (Az nem tűnt fel hogy már az előző általam megírt zh-ban is voltak datatype-ok mer ott még asse tudtam hogy mi van )

Ettől függetlenül elég tűrhető zh-eredményre számítok, persze bármi megtörténhet.

Jövő héten 5 darab zh, 1 darab nagyházi beadás, és kedden két zh is, vaz, egy pót [elektro], meg egy valszám. Ez utóbbi anyagba utoljára március 8-án néztem bele. Nem sok reményt fűzök hozzá. Nem tudom egyből pótzh-ra menjek-e, az egy héttel később lenne.

Update 2005. máj. 13. 18:05: kiderült hogy nem értettem félre a fenti infót, hanem hibásan szerepelt a honlapon. Hadd ne mondjak semmit.