hwsw - 2005 május - 9 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Hogyan írjunk a weben - 2

©   Haszprus   |   howto hwsw
Lehetőleg ne plagizáljunk. Ha megtesszük, és rajtakapnak bennünket a "cikkünk" publikálódása után 10 perccel, ne úgy oldjuk meg a problémát, hogy kitöröljük a plagizálás tényére vonatkozó kommenteket.

Mindezek bekövetkezte után azonban ne lepődjünk meg a további események furcsa sorozatán

Update 2005. jún. 01. 00:40: szolgálati közlemény: a Haszprus überblog szerkesztősége nem érzi felelősnek magát a "további események furcsa sorozatáért", sőt, szerinte nemcsak nem felelős értük, hanem nem is hozható kellő mértékig összefüggésbe velük. És amúgy is eredetileg teljesen más eseményekre gondolt.

Update 2005. jún. 04. 15:53: A témát pedig remélem nem lesz szükséges folytatni.
Haszprus

A Firefox lapmegnyitási bugjához kiegészítés

©   Haszprus   |   hwsw
Nos. Sil azt írta a kommentek közt, hogy nála márpedig frankón megjelennek a lapok hiába kattintgatja végig. Igen, de nála a linkjeim végigkattintgatása 35 másodpercet vett igénybe (ezt a szerver logból látom). Természetesen nem állítottam hogy ilyen lassú tempóban se lenne képes megbírkózni a firefox a feladattal (no offense, Sil ). Én a 21 linkemet kereken 10 másodperc alatt kattintom végig (kétszer lestopperoltam a telómmal és a szerveren is 10 mp az első és utolsó lekérés közti különbség). Ezen 10 másodperces kattintási sorozat eredményeként legutóbb a 21-ből mindössze 10 ablak nyílt meg.

A legfurcsább az egészben, hogy a szerver logjában ott van mind a 21 oldalnak a lekérése, innentől meg nyilvánvalóan nem a gépem lassú (illetve lehet hogy mégis, de ez nem elég ok). Tehát a firefox érezte hogy rákattintok, és még a szervernek is elküldte a fájlkéréseket. Hogy miért jelent meg a 21-ből 10 fül? Ez kérem szépen egy gecinagy bug.

Miért kell egy buggal teletömött szoftvert hibamentesként hype-olni az egész interneten? Lehet hogy pár dologban jobb mint a Maxthon (és valóban, még mindig Firefoxot használok), de ha egyszer vannak ilyen borzalmas hátrányai, akkor nem igazán kéne ezt annyira erőltetni... Mindenki választhat. Maxthon (IE alapok) = pár feature hiányzik, Firefox = bughegyek, és persze itt más feature-ök hiányoznak.

Szerencsére elég sok helyen kezdik már felfedezni és osztani azt a véleményt, hogy ahogy a firefox széleskörűen elterjedt, úgy derült ki szépen, hogy ez sem egy bugless termék. Ez valamilyen szempontból persze szomorú, mert csalódtam, mert azt hittem hogy itt valami angyali dolgot fogok tapasztalni a sátán böngészője után, de sajna nem.

Eltűnődök, mi az, amit hiányolnék a firefoxból, ha most visszatérnék Maxthonra. Két dolgot: az átlátszó png-ket (mivel az új designomban használnám őket), és a hover effektek meglehetősen gyors renderelését. Talán még az adblockot, mert nagyon userfriendly módon idomítható. Megéri ezekért még a Firefoxszal szenvedni? Nem tudom. Valószínűleg egy darabig bírom. A kérdés csak az lesz, hogy milyen lesz majd újra Maxthont használni. Érezni fogok valamilyen feature hiányt amit korábban (firefox előtt) nem éreztem?

Érdekesség gyanánt: Maxthonban gyakorta nyitok (nyitottam) meg egyszerre többszáz fület, igaz, nem egyesével kattintgatva (mert ott nem kell), hanem kijelölve a linkeket aztán drag&drop egyszerre megnyílik mind. Igaz, hogy lemerevedik tőle a progi fél percre vagy ilyesmi (100% cpu), de megnyitja mindet és utána tisztességesen le is kezeli míg be nem zárom őket. Gépi erőforrásokat kevésbé sajnálom mint azt hogy nekem kelljen egyesével ráadásul borzasztó lassú tempóban végigklikkelgetni a cumókat.

Update 05:20: ezt a sort már Maxthonból írom. Welcome home.

Update 15:24: ezt meg firefoxból, eheh. openselectedlinks nevű plugin.
Haszprus

Firefox = bugok országa

©   Haszprus   |   hwsw
Amúgy a Firefox beépített leltőjével szedtem le a cumókat és legnagyobb meglepetésemre egy jó részük csak félig van letöltve (a firefox persze azt mondta, hogy completed). Annyi bug van ebben a Firefoxban, hogy az hihetetlen. A keresős és title baros bug pedig sokkal gyakrabban jelentkezik, mint gondoltam. Gondoljatok bele, ha egy szoftver használatának első 2-3 napjában 6 (illetve ezzel most már 7) bugot fedezek fel teljesen véletlenül (tehát nem rendezek bughuntot, nem tesztelem a cuccot extrém körülmények között), akkor valójában mennyi lehet benne.

Azt nem értem, ilyen bugmennyiség mellett miért kell iszonyat módon hirdetni az igét, hogy a firefox király. És plíz ne jöjjön nekem senki azzal hogy írjak bugreportot mert hadd ne pont nekem kelljen megmenteni a firefox becsületét, másrészt valszeg ezek a bugok ismertek, mert nem fél év használat után találtam rájuk hanem a használatba vétel után kb. rögtön. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy feltételezem, kb. minden firefox user találkozott már velük. Akkor meg miért gondolja, hogy a firefox akkora atomjó, ha ő is tapasztalja a bugokat?

Nem, nem egyetlen emberhez szól most ez - rengetegen hirdetik hogy a firefox mekkora jóság.

Egyébként nyolcadik bugnak ideírhatjuk azt is, hogy az új fülek megnyitása eszetlen lassú, és megnyitáskor kimaradnak tételek. Próbáljátok ki. Például itt a blogom jobb oldalán az archívum részben találtok egy rakás linket. Ha nem vagytok bénák, akkor sokkal gyorsabban tudtok kattintgatni rájuk, mint ahogy a firefox meg bírná nyitogatni a tabokat, míg végül elér egy olyan lemaradást, amikor már ki fogja hagyni a kattintásaitokat és meg se nyit egy rakás kattintott linket. 21 linkből nekem pl. 14-et nyit meg, a maradékot kihagyja. Ez szerintem bug kategória (fix méretű a megnyitandó url-ek várakozó sora, vagy mi?).

Itt jegyezném, hogy Maxthonnak van egy roppant kellemes szolgáltatása, hogy pl. kijelölöm az archívumnak a tizenvalahány hónapját, drag&dropolom, és íme, megnyílik a tizenvalahány link egy-egy fülben. Firefox ezt nem tudja (vagy ha tudja akkor majd jelzitek ), így tapasztaltam ki, hogy az egyesével kattintgatásos nyitogatás valami eszetlen lassú, ami még nem volna akkora baj, ha legalább rendesen megjegyezné hogy miket akarok megnyitni.
Haszprus

Hat Firefox bug

©   Haszprus   |   hwsw
Nesztek.
"Hibátlan, vagy ha mégsem, hát napokon belül kijavítják."

Update 14:58: egyébként az is bug hogy a Sage ikonja állandóan beragad de ezt már szinte meg se említem.

Update 2005. máj. 19. 13:25: most épp nem lehet bezárni a tabokat, se billentyűzetről, se duplaklikkel, se az X ikonnal. A keresési hiba megin előjött fél órája, de még nem jöttem rá hogy mivel lehet összefüggésben.

Update 2005. máj. 19. 20:03: Úgy tűnik legalább 8 pixelt szélesedett a monitorom:


Update 2005. máj. 20. 14:03: A hatodik firefox bug: Íllok a Sage alsó dobozán, nyomkodom a fel nyilat billentyűzeten, erre a Sage is lépked az rss bejegyzéseken, és az éppen böngészett lap is scrolloz felfelé. Én amúgy logikusnak azt tartanám, hogy betöltse a Sage az rss bejegyzést, amire rálépek, de ilyen nem történik. Ez nem bug csak missing feature, az viszont hogy a kettő egyszerre scrolloz, az bug.
Haszprus

Firefox egy nap után

©   Haszprus   |   hwsw
Must have extensions, szerintem:
Sage
RSS reader. A megjelenése szép, megjegyzi hogy egy bejegyzés olvasott-e vagy sem. Ugyanakkor a működési metódusa igen lassú, nem tudja a tartalmakat periodikusan csekkolgatni, és nem mutatja tooltipben az itemek teljes szövegeit. Szeretném ha olyanná válna, mint a Maxthoné, de 1.3.3-mas verzió körül elég valószínűtlen egy ilyen gyökeres változás.
Tab Mix, Tab Clicking Options
Segítségükkel bizonyos területeken jobb füles böngészést kaphatunk, mint Maxthonban, ugyanakkor pár dolog így is hiányzik, van ami jobban tetszett a Maxthonban.
Tweak Network
Nem tudok nyilatkozni róla, túl keveset használtam a Firefoxot nélküle ahhoz, hogy érezzem a teljesítmény-beli különbséget. Mintha még lassabbá is vált volna Power módban, de nem vagyok erről meggyőződve.
twoview
Maxthonban a füleket kezelheted külön ablakokként, saját méretet adhatsz nekik, egymás mellé rendezhetsz belőlük akármennyit, baromi egyszerűen, Windowsban megszokott módszerekkel. Firefoxban nem. Mert szar Ez az extension enyhíti a problémát, de azért rohadtul béna és körülményes módon.
Update 21:44: persze mivel Firefoxban azt se lehet beállítani hogy csak egy program működjön így a füleket akár két programba is rakhatom és akkor nincs probléma abból hogy nem tudom magukat a füleket alablakokként kezelni.
Extended Statusbar
A letöltés állapotáról infók. Ha szoktál nagyobb lapokon járni vagy 3 megás jpegeket töltögetni böngészőben akkor jól jöhet, amúgy a mai sebességek mellett fölösleges, ugyanakkor senkit se zavar. Szal ajánlott.
CuteMenus
Utálom az ikontalan programokat, már csak ergonómiai okokból is. Ez enyhíti a problémát, igaz, csak a weblapok jobbklikkes menüiben. De ott elég jól jön.
Plain Text Links
Maxthonban alapból megragadhatsz egy szöveggel írt url-t és így megnyithatod. Firefoxban ezzel a pluginnel is csak a helyi menün keresztül van erre mód. Way too complicated. Maxthon itt is gyaláz. Mint látjuk, a Firefox a saját értékelésem szerint nem igazán kerekedik felül a Maxthonon funkcionalitás (gui) tekintetében. Ugyanakkor impresszívnek találom, hogy a Firefox sokmindent gyorsabban renderel (hover effektek), és webfejlesztőként fontos számomra, hogy ne egy elavult böngészőmotorral toljam, mert egyszerűen tényleg vérlázítónak találom, hogy az IE milyen szinten van elmaradva a mai technológiák egy része mögött. Azzal, hogy váltottam, üzenek az MS-nek: kurvára sietni kéne már az IE7-tel, és jóra kell megcsinálni, mert van mit behozni.

Ja igen, amit jónak találok, az természetesen az on the fly keresés az oldalakon, valamint hogy highlightolni is tudja. A Maxthon is képes valami highlightolásra, de asszem csak akkor, ha webes keresőn keresztül nézek valamit. De lehet hogy csak láma vagyok és nem tapasztaltam ki, nemtom. A highlight jól jön a logok ránézésre való analizálásakor

Hiányolom még:
  1. Jó lenne ha a kijelölt szövegre egyszerűen drag&drop rá tudnék keresni a weben. Maxthonban ez egy kibaszottul hasznos feature, I'm lovin it. Itt csak jobbklikken keresztül megy ez. Sux. (Lassú, nehézkes. Kétszer kell egeret pozicionálni, drag&droppal egyszer sem!)
  2. Drag&drop text url megnyitás (szintén gyorsasága miatt)
    Update 22:51: A megoldás: Super Drag and Go, thx 2 Sil
  3. Ikont az eszköztárba a fülek közti pl. balra-jobbra lépkedéshez.
    Update 23:17: Ha ikon nincs is (de továbbra is jól jönne!), de van F2 meg F3, vagy amit akartok: SwiftTabs, thx 2 Sil
  4. Ikont az eszköztárba Close all tabs funkcióra
  5. Összesen egy Firefox példányt akarok futtatni, még akkor is ha a progit netán kétszer indítanám el. Ne induljon el kétszer vazze. Egy ablakban akarom az összes fület, ne kelljen nekem ablakokat csukogatnom ehhez.
  6. Kurva idegesítő, hogy a kijelölés nem rendelkezik az MS összes programjában (kiv. notepad) alkalmazott funkcióval, miszerint a kijelölés ne ott kezdődjön ahol a szerencsétlen júzer kattint, hanem a szó elejétől szó végéig érjen, mert az úgy kurvajó. Az Adobe implementációja? Szar. (Acrobat Reader) A Microsofté? Rulz. A Firefoxé? Nincs neki.
  7. Az Eszközök/Beállítások menüi, paneljei egyszerűen bénák, szarul vannak elrendezve a funkciók (áttekinthetetlen). Még az alap IE is 7 füllel rendelkezik a beállításokban, itt meg csak 5 részre osztották az egészet. Több kellett volna, a hely megvolt/megvan rá.
  8. Update 21:46: bazmeg nem tud Textarea-ban keresni, ilyen nincs!
Nos ezek vannak. Maradok Firefoxnál egyelőre, aztán meglátjuk. A motor renderelési képességei elég jól ellensúlyozzák az egyéb hátrányokat.

Várom az IE7-et. Csak nehogy csalódjak.

Update 21:48: most ez az összegzés eléggé levert, nem is gondoltam volna, hogy ennyi hátránya van a firefoxnak, mert a használat során nem érződik ki ennyire. De ez a lista elég tekintélyes, és nem kis problémákról van szó, sajnos, hanem rengeteg frankó feature-röl, amik eddig a böngészésem alapját képezték.
Haszprus

Firefox & Maxthon

©   Haszprus   |   hwsw
A Firefox alá telepíthető Sage plugin jobban kezeli az rss-eket, mint jelenleg a Maxthon, mindazonáltal ne legyünk túl borúlátók, mert a Maxthonban talán csak pár hete jelent meg az rss támogatás, nem kizárható a további fejlődése.

Én azért remélem, hogy az IE7 jó lesz. Muszáj hogy az legyen.

Igazából elmondom mit szeretek a Maxthonban. A fülkezelését. Jobb, mint a Firefoxé, legalábbis alapból. Lehet, hogy valami pluginnel orvosolni lehetne ezt a problémát. Egyébként a Maxthon gyorsabban töltődik be, tekintve hogy beállítható, hogy be se csukódjon. Ezzel szemben a firefox renderelése gyorsabb. Az most mindegy, hogy igazából jobb is, mert a site-ok úgyis teljesen ie-kompatibilisek, az esetek 95%-ában.

Az nem tetszik még a Firefoxban, hogy nem tud egyetlen böngészőablakban maradni a dolog. A Maxthon rávehető, hogy egyetlen ablakban legyen minden fül, akárki akármit mond.

Ha a fentiek valamelyikére tudsz orvoslatot Firefoxban, ne titkold

Update 22:55: thx mindenkinek a firefox használatában való segítséget

Update 23:11: múltkorában néztem háttérképeket windowshoz és tökvéletlenül erre a firefox wallpapers site-ra is elvetődtem. A háttérképek igényesek csak akkoriban még nem voltak aktuálisak, de amúgy ajállom minden ff fannek