fejlesztés - 2005 június - 14 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Admin szétválasztás

©   Haszprus   |   fejlesztés
A nyáron szétválasztom az admin felületet. Lesz egy bejegyzésíró és egy statisztikai rész. Ez utóbbi nem realtime frissítésű lesz, hanem mondjuk naponta frissülő. Hogy ne nézegessem állandóan.
Haszprus

Lassacskán rekord

©   Haszprus   |   fejlesztés
Na még három látogató hiányzik a rekordhoz. Feljövök icq-ra mert olyankor páran megnézik a blogomat

Update 23:48: A webstats szerint messze nincs rekord, a statgép szerint viszont már van.
Haszprus

Hogyan ne offtopicoljunk

©   Haszprus   |   fejlesztés howto
Én viszonylag jól bírom az offtopikolást, egy kezemen számolható (mégpedig unárisan) hogy hányszor szóltam a blogomon azért mert valaki offtopikol (most 2 jut eszembe). De mostanság ez a trendi. Ellenben nemcsak a trendek követése miatt, hanem a megnövekedett hozzászólásszám miatt is elmondom, hogy ha a blogomon kvázi egy threadet akarna valaki indítani, akkor azt legyen szíves abban a topicban (bejegyzésnél) indítani, amelyikhez legalább illeszkedne a leendő thread.

A konkrét példa ami miatt ezt most írom: Opréről szóló bejegyzésnél feltegyünk-e leendő bme-sként olyan kérdést, hogy mikről tanulunk a bme-n úgy általánosságban? Ne. Tegyük fel ezt olyan topicban, ami úgy a tárgyakkal kicsit általánosabban foglalkozik. Például minden félév elején összeállítom a félévi órarendemet. Ezekhez a bejegyzésekhez passzol egy ilyen kérdés és ott vígan el lehet diskurálni a tárgyakról általánosságban akár többtíz hozzászóláson keresztül is.

Köszönöm a figyelmet.

Ps. amúgy semmi gáz az offtopikolással általában, csak ha egy olyan kérdést teszünk fel amivel kapcsolatban tényleg számos hozzászólást várunk, akkor azt ne egy arra alkalmatlan helyen… Szóval általában offtopikoljatok bátran.
Haszprus

Goldenblog

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw
Két megjegyzés a goldenbloggal kapcsolatban.
  1. A versenykiírásban 5 féle blogértékelési szempont van, s ezek közül csak egyik a tartalom. (Sejthetitek, mire gondolok.) (De ha mégsem: én benyomtam volna a blogomat a technikai megoldásai miatt mert a magyar mezőnyben én még sosem találkoztam ennyi - legkevésbé sem fölösleges (kivéve talán a ghetto scriptet) - feature-t felsorakoztató bloggal.)
  2. Mit keres a top100 blogban egy portál? Konkrétan a weblabor. Ennyi erővel bazzeg az index meg az origo vagy a hvg is ott lehetne a top100 blog között, no komment.
A weblaborral semmi bajom, azzal van bajom hogy manapság akármilyen website = blog. Ugyanígy mit keres a blogringben a snapsoid? A blog definíciója számomra az, hogy webnapló. (Ld. weblog) Ebbe rohadtul nem fér bele a két site közül egyik sem. A weblabort ugyan mi teszi naplóvá?

Mielőtt valaki azzal jönne hogy de a weblabor az igenis tematikus blog. Nem. Egy tematikus blog az lenne ha nyitnék egy Haszprus bme überblogot ahol kizárólag a bme-s élményeimről írnék. Igen. A történésekről. Mert azt lehet naplózni. Történéseket. De állandó tények lerögzítését, cikkeket, teszteket hogy a halálba lehetne már naplónak nevezni?
Haszprus

Az überblog kielemzése kielemezve

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azt mondtam, hogy reagálok majd valamikor Cséfi elemzésére a blogomat illetően. Na nézzük miket írt, aztán hogy mi a véleményem. Ha nem tévedek, három bekezdését kihagytam mert vagy nem ütközik vele a véleményem, vagy nem tudok mit hozzáfűzni
Gondosan felhívja az olvasó figyelmét, hogy az a dátum bizony tegnap, tegnapelőtt volt, szinte már csak a hozzászólásoknál hiányolom ezt a fölösleges, ám programozástechnikailag kétségtelenül látványos fícsört.
A dolog legkevésbé sem haszontalan, segítségével az olvasó a dátumok komparálása, sőt az aktuális dátum ismerete nélkül tudhatja, ha egy bejegyzés friss, ropogós.
Van ám azonban ennél sokkal bosszantóbb tulajdonsága a blogjának: rengeteg sok tantárgyáról ír, használ benne idegen nyelvű kifejezéseket, rövidítéseket, de ez nem is lenne baj, ha nem magyarázná meg acronym vagy abbr tagokkal mindegyiket. Iszonyat gusztustalan látvány az a rengeteg aláhúzott szó.
Ez egy jogos észrevétel, mely egykor nekem is szúrta a szememet, azonban a megvalósítása annak hogy mondjuk bejegyzésenként csak egy előfordulás legyen aláhúzva, némiképp (lényegesen) bonyolultabb. Egyszer lehet hogy majd megcsinálom, egyelőre a kritikának engedve halványabbra vettem az aláhúzásokat.
Roppant ügyes például a Random témák kiemelése az oldalsávban. De minek. A blogger annak örüljön, hogy a friss bejegyzéseit olvassák, a régiekre meg majd ráakadnak a keresőkben. Ha valóban érdekesek, akkor még visszatérő látogatót is szerezhetnek, de a tényleg visszatérő látogatók nem fognak odaklikkelni.
A mai napon nem tudom hogy hogy néz ki a statisztika, és lusta is vagyok megnézni, minden esetre a kritika készítésének napján a friss témákon keresztül 53 lapletöltés keletkezett, a random témákon át pedig 78, ami azt hiszem, kellően jól mutatja, hogy a dolog nem fölösleges.

Aki blogot látogat, az valószínűleg az idejét akarja ezzel tölteni, ehhez jól hozzásegíthetik a random témák, mint ahogy azt Hardhat is panaszolta nemrég
Kommentek, üzenőfal, privát üzenetek - sok-sok látványos lehetőség, de ennyi tökéletesen fölösleges, ismét csak a blogmotor készítőjének látványos ügyességét bizonyítja. Egy blog nem arra való, hogy felhasználói egymásnak privátban üzengessenek, arra ott az e-mail. Az offtopicolásra az üzenőfal kiváló lehetőség, ezt szerencsére sikerült a dizájnba illően integrálnia az oldalba.
Szerencsére nem volt nagy ügy a designba integrálás, tekintve hogy az egész blogot és így az üzenőfalat is én fejlesztettem

Ja és itt megjegyezném hogy számomra a blogomban az engine fejlesztése minimum olyan fontos, mint a bejegyzések írása. Az én blogom nem feltétlen a bejegyzések írására jött létre - hiszen ezt megtehettem volna a freeblogon -, hanem saját technológiai játszóteremként szolgál, melybe a kontentet szerencsére többedmagammal generálom (ld. látogatók), ám mégis én határozhatom meg a fő irányzatot.

A komment nagyjából majd' minden blognak részét képezi, ezért nem érzem szükségesnek a jelenlétüknek megindoklását.

A privát üzenőrendszer eredeti célja viszont az volt, hogy a saját látogatóimnak üzenhessek olymódon, hogy ne feltétlen kelljen előbb megtudakolnom az email címüket. Írhatok bármely regisztrált felhasználónak anélkül hogy el kellene kérnem tőle bármilyen adatot. Az más kérdés, hogy ezen keresztül a felhasználók is valóban üzengethetnek egymásnak, és hogy a privmsg rendszer az eredeti célt szolgálónak jelentősen túlfejlesztett változata. Jelenléte semmiképp nem hátrányos, a felhasználók nem érezhetik úgy, hogy emailben zaklatom őket mondjuk azzal, hogy küldjenek avatart
Na igen, táblázatos szerkezet, nem is ez a legnagyobb gond, ez pusztán csak egy-két év elmaradás a trendtől. Sokkal inkább a rengeteg cellpadding, amit nyugodtan megadhatott volna a stíluslapjában is.
Nemtom mennyi cellpadding volt, az utóbbi időben szerintem kevesebb, mióta rájöttem hogy ez egy valóban css-be tehető paraméter, a cellspacing viszont asszem nem. (Tévedek?) Minden esetre azóta már nem is táblázatos a design.
Haszprus

Anal korrep helyzetjelentés + the überblog is back

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

Hétfőn volt egy anal2 korrep by Carl0s [részt vett még MikZol + vmi negyedik gyerek], aminek tegnap átnéztem az anyagát. Hasznos volt, megtanultam körintegrálni. A tegnapi algel vizsgára nem mentem el, majd jövő héten az anallal egy napon. Húzós lesz. Ma reggel volt egy anal korrep többes integrálokból [ahol részt vett még Orca] de a srác aki azt bevállalta, elég pofátlan módon kb. lószart se értett az egészhez (nem baráti alapú korrep volt, mert úgy simán elmenne). Utána tartottam körintegrálból egy kis magánkorrepet, ha már egyszer megértettem

1 óra szünet, délután újabb 3 óra korrep [= gyorstalpaló] a hétfői csapattal. Nem volt rossz, bár a Laurent sor nem igazán esett még le, tekintve hogy magával a sorfejtéssel bajom van, és lusta is vagyok átnézni. Na mindegy így ma eddig 6,5 óra analnál járunk ami elég tekintélyes mennyiség

Még mindig hiányzik pár ismeret gimiből

Azt gondoltam, időnként vissza rakom az admin felületet és benyögök pár szót, hogy örüljetek, szóval a blog mostantól nyitva van, bár nem fogok túl gyakran postolni még így se.

Igazából frankó lenne teljes féléveket ilyen gyorstalpalókkal vagy ha úgy tetszik, szintfelhozókkal teletűzdelni, mert marha hasznosak, lényegében két nap alatt megtanulja az ember azt amit itthon három félév alatt se

Ja egyébként a szaromból következően szeptemberben mehetek digit szigorlatra és ha minden jól alakul akkor még a másik két szig is a nyakamba hullik.

Haszprus

Don't open before 16/06/2005 01/07/2005

©   Haszprus   |   bme fejlesztés life
Tanulnom kell. Ideiglenesen letörlöm a szerverről az admin felületet. Terveim szerint kb. június 16-ig nem írok semmit, utána meglátjuk.

Eddig 2,5 hét alatt összesen 28 órát készültem, ami botrányosan kevés. Analízisem csütörtökön lesz, gyakorlatilag két napom van rá felkészülni, mert eddig egész nap a blog statisztikáját néztem, meg más blogokat. Ez utóbbival nem tudok mit kezdeni. Az admin felület eltávolítása egy olyan jelzés értékű dolog, amiből értenem kell.

Ne legyetek netfüggők, azt mondom.

A kommentelési lehetőségemet meghagyom, 24 óránként hét három kommentet írhatok. Az új bejegyzések hiányában ez feltehetően bőven sok lesz.

Szevasztok.

Ps. magamat ismerve nem kizárt ofkorsz hogy már néhány óra múlva újra felrakom az admin felületet de azért próbálom nem megtenni

update 2005.06.11. 00:20 a nyitási dátumot július 1-re módosítom.
Haszprus

RSS változtatások

©   Haszprus   |   fejlesztés
Most már három RSS feed van.
  • bejegyzések kommentszámlálóval
  • bejegyzések kommentszámláló nélkül
  • kommentek
Ez utóbbi ráadásul átalakult, mert nem 24 órányi kommentet ír ki, hanem az utolsó 20 db-ot. Az rss_xml.php-t töröltem.

Az átalakítás oka az, hogy aki nem akarja, azt ne zargassa az rss readere az újabb kommentekkel, kizárólag a bejegyzésekre szorítkozhasson. A 20-as statikus kommentlimit oka szintén az, hogy ne tűnjön frissültnek a blog, ha egyszer nem frissült, csak kiesett egy komment a 24 órás limitből.
Haszprus

Látogatottsági rekord - 257

©   Haszprus   |   fejlesztés
Egyébként 210-ről 257-re nőtt szerdán a látogatottsági rekord. Thats sweet. Lassan el kéne kezdeni tanulni a 8 órai elektro vizsgára. Esetleg. Hogy én mekkora függő vagyok bazz.