350d - 2005 augusztus - 9 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Gellért-hegy, Erzsébet-híd

©   Haszprus   |   350d art fotózás

Meg kell mondjam hogy eszetlen egy pepecsmunka volt ez.

A következő két képen pedig valszeg nem találtam meg a megfelelő sharpen arányt, de a fenti kb. 1,5 órás selectálgatás után már a tököm tele volt az egésszel. További probléma, hogy tiszta vízpor lett a polárszűrőm lencséje, és emiatt a képminőség kicsit tré lett. (Zöldes-kékes folt a kép jobb felső részén, meg úgy alapvetően nyilván sokkal rosszabb az egész kép mint amilyen vízpor nélkül lehetne.)


Haszprus

Tűzijáték 2005

©   Haszprus   |   350d art fotózás haszpra olivér howto történelem tűzijáték

(A fenti kép eredeti verziója)

Tűzijátékot fotózni meglehetősen nagy kihívás. Technikailag, és egyébként is. Mi kell hozzá a technikai oldalon?

  • lehetőleg egy jobbminőségű fényképező
    • ez foglalja magában, hogy manuálisan be lehessen rajta állítani a rekeszt, záridőt, iso-t, vakut (letiltani), de ez egy jobb gépnél nyilvánvaló
    • lehetőleg manuális fókusz
    • minél gyorsabban lehet sütögetni a képeket gyors egymásutánban, annál jobb
    • minél nagyobb felbontás, annál jobb. a képeket meg kell vágni utólag, jól jön a sok pixel.
  • méretes memóriakártya
  • jófajta, embermagasságú állvány
  • távkioldó (időzítő nem jó)
Egyéb kellékek
  • júzer, aki kellően gyorsan ki tudja értékelni a lőtt képeket és gyorsan rájön, hogy mely beállításokon kell korrigálni
  • júzer, aki az állandóan változó fényviszonyokhoz gyorsan és precízen megtippeli az új rekesz/záridő/iso értékeket
  • júzer, aki jól tud manuálisan fókuszálni
  • júzer, aki odamegy órákkal előtte helyet foglalni az állványnak
Fenti listából nálam nem minden teljesül. 2003-ban és 2004-ben is fotóztam tűzijátékot. Némileg fejlődtek a képeim, de érezhetően kihívást jelentett a dolog. Most már nagyjából napi szintű problémát jelent és állandóan ezen bosszankodom, hogy nincs egy normális, embermagasságú állványom.

(Fenti képek ISO 100 és 1600 között, 1/60 és 3 sec között, F3,5 és F29 között készültek. Meg lettek vágva, mégpedig 4:3 ill 3:4 képarányokra. Így volt praktikus. Sharpen nincs rajtuk mert elszarja.)

Haszprus

Copacabana beach + Szexkorona 2005

©   Haszprus   |   350d adult fotózás

(ISO 1600, kézből - 1/13s, f3,5)

Update 05:06: ez is volt (a következő néhány pixelen 18+ content következik, tekinteted alább helyezésével elismered hogy 18 éves elmúltál. A képek felrakásával kapcsolatban pozitív és negatív véleményt egyaránt meghallgatok, mind a hozzászólásokban, mind privátban, mindpedig a szavazógépen):

(ISO 1600, kézből, általában 1/100s, f5,6, beépített vaku + helyi reflektorok, többnyire 70*1,6 - 125*1,6 mm. Mindegyik kép zajszűrt, vágatlan, kétszeresen unsharp maskolt.)

Meg ott voltak még ilyenek hogy győzike, rokkerzsolti, szigetiferenc, mayagold, kovi, meg mittomén, róluk lusta voltam képeket felrakni (meg minek). Nem maradt meg bennem a fenti hölgyek neve de tekintve hogy ismert p0ndrósok - állítólag - így ha valaki vágja a (művész)nevüket, bedobhatná az infót a közösbe.

A meghívásért & vip részlegért thx 2 WiZARD, akinek a fotóit majd a mellesleg programmagazinon csekkolhatjátok az eventről, ha vkit érdekel ilyesmi (a látogatottsági adatok alapján akadnak ilyen emberek).

Még gondolkodom kimenjek-e a mai légibemutatóra.

Haszprus

Vácrátóti arborétum

©   Haszprus   |   350d art fotózás történelem túra
Vácrátóti arborétumban jártam a minap, fotózási célokból.

Hogy örvendezzetek és helyreálljon a világbéke, a képeket most kivételesen nem a szokásos programommal automatizáltan állítottam elő leméretezve (valóban elég tré minőséget állít elő), hanem fullmanuálisan, illetve kombinálva 2 külön ezen alkalomra gyártott makróval. Miután erre ráment 50 percem, így elég valószínűnek látszik, hogy nem fogom ezt még egyszer eljátszani, marad az automatizált módszer.

Egynémely képet megvágtam, egynémely képet színkorrigáltam. Minden képre ráismerne az anyja. A vágásokra nem azért volt szükség, mert fölösleges részek vannak a képen (nem baj ha a téma levegőhöz jut), hanem azért mert igazából csak az eredeti méretben jön ki frankón hogy atyaég, milyen részletek vannak rajta. Eredeti méretet nem pakolok fel (sztem nem lenne rá érdeklődés, szóljatok, ha tévedek), így marad a vágás, azzal segíthetek egy kicsit a dolgon.

A 15-16. sorszámú kép a polárszűrő egyik alkalmazási lehetőségét mutatja be. Gyk: a 15-ös kép polárszűrt.

Haszprus

Kecskemét

©   Haszprus   |   350d art fotózás történelem túra
Ajánlom figyelmetekbe a kecskeméti, egymást etető verebeket a megszokottnál kicsit nagyobb felbontásban. Egyébként nemtom milyen felbontásban kéne így 2005 tájékán tolni a képeket.

(Várom a hasonló verebes, kompakt géppel lőtt fotókat azoktól, akik - véleményük szerint - kompakttal is jobb képeket lőnek )



Update 23:15: úgy döntöttem, egyik madaras képemet be is küldöm a fotózz.hu-ra, az alábbi formában.


Tartalmilag nem ez a legjobb kép, hanem a verebesek közül a második, de az sajnos be van mozdulva, ez viszont technikailag az én szememmel nézve nehezen kifogásolható. Jó, majd biztos jön valaki aki megemlíti hogy a bal veréb környéke beégett, nagyszerű Sőt, hogy még további tippeket adjak, jobb lett volna ha nincs az a rózsaszín folt a háttérben. Remek.

Update 23:25: bammeg a fotózz.hu-n máris kritizálják a rózsaszín lófaszt. persze oké, még én is észrevettem. nem időben :'(

Haszprus

Csobánka-túra

©   Haszprus   |   12e 350d barátok fotózás túra
Múlt hét kedden kezdtem szervezni egy túrát vagy strandot a mai napra. Akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen idő lesz. Végül túraidő lett 9-25 fok között, elvileg záporral, gyakorlatilag anélkül

Sajna sokan nem értek rá előzetes egyeztetések ellenére, úgyhogy csökkentett létszámmal (Gabi, Zsófi, ScoobyZoli, Haszprus), de szerencsére megtartottuk a túrát Csobánkára. Vagy Csobánkáról, ahogy tetszik. Királyság.

Haszprus

Halászbástya

©   Haszprus   |   350d art fotózás
(Zárójelek közt szombaton a Hősök tere előtt lenyomtam egy eü tanfolyamot végre.)

Ma pedig a Halászbástyát látogattam meg. Következőket sikerült rögzítenem:




Valamilyen szinten kiábrándító hogy az idióta hülyegyerekek pont a halászbástyát szúrták ki maguknak arra hogy görkorcsolyával meg deszkával ugrásokat gyakoroljanak. Bizonyára jót tesz a műemlékeinknek.
Haszprus

Hősök tere, Városliget

©   Haszprus   |   350d art fotózás történelem
Polárszűrő rulez, főleg mert rengeteg felhő volt, de az elmúlt három évben mióta fényképezőm van, még sosem csináltam ilyen szép felhőket. Atomkirályság, annak ellenére hogy már igencsak sötétedett. Az első itt látható kép 18:57-es, az utolsó 20:18-as. Sajna véletlenül csak 256MB cf-et vittem magammal, pedig a Vajda-Hunyad vára és környéke elég körrektül néz ki estefelé, de azt majd máskor. Most főleg a polárszűrőre voltam kiváncsi.