2005 december - 21 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Csak címeket

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na amíg ti jót (vagy kevésbé jót) buliztok, addig én behegesztettem egy új archívum feature-t. Ezentúl az archívum képes csak címeket megjeleníteni teljes bejegyzések helyett. Természetesen kategóriára és időpontra szűkítve. Nem tökéletes még a dolog, mert a hónapnevek helyett az adott hónap beli legfrissebb bejegyzés dátumát írja ki, de ennek megoldása egy későbbi fejlesztés tárgyát képezi.

Haszprus

Filmek 2005 december

©   Haszprus   |   film
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Na most már ezt is láttam. Jó volt, jó volt, többre számítottam. Lehet hogy majd 1-2 év múlva ez is közelebb kerül hozzám, mint a Blöff
The Skeleton Key
Heheh, atom, hihető, meglepő. Ajánlott.
High School High
Lol lol lol. Atom, bár a végére kicsit lehal.
Snatch
Asszem harmadszor nézem, ez mindent elmond. Pörgős, vicces, mindenki látta. Aki nem, az pótolja.
Fortress 2
Jajj jajj jajj Borzalmas.
The Negotiator
Több helyen túl kiszámítható, amúgy nem rossz.
21 Grams
Vontatott, unalmas, iszonyat, kerülendő.
Saw 2
Azon kevés folytatások egyike, amelyek jól sikerülnek. 93 percen át nagyon durván feszítő thriller elnézhető logikai hiányosságokkal.
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Volt sajnos alkalmam nemrégiben látni néhány részt az 1981-es tv-sorozatból. Megrázó élményt nyújtott, roppant gyér humorral. Ez is úgy indult (konkrétan a régi cuccokat új szereplőkkel egész parányit felgyorsítva), úgyhogy az első negyed fél óra után ki is lőttem. Most folytattam, és megérte, egészen elképesztő a film hátralévő része, remekül hasznosított cgi-vel, jó poénokkal. Érdemes megnézni.
update: megnéztem még egyszer (kb. 0:40-től). Atom!
Land of the Dead
Szánalmas. Csak ha nincs igényed többre mint másfél órányi húscsócsáló zombira teljesen valószerűtlen környezetben.
The Firm
Unalmas.
The Island
Nekem az első fele nagyon bejött, aztán már végignéztem ugye…
Haszprus

A filmfika vége

©   Haszprus   |   fejlesztés film

Film kategóriájú bejegyzéseket a továbbiakban nem lehet regisztráció nélkül kommentálni. A tököm tele van azzal a stílussal, amelyben egyesek elpanaszolják, hogy nem értenek egyet valamely filmről alkotott véleményemmel.

Filmekhez nem szólhatsz regisztrálatlanul, mert meguntam a névtelen mocskolódásokat. Minden filmről a véleményemet írom le. Lehet hogy nekem nem tetszik egy film, neked meg igen. És akkor mi van?

A másik újdonság, hogy most már csak akkor értesülök arról, hogy van engedélyezendő hozzászólás, ha közűlük legalább egy az az előző nap keletkezett. Így tehát éjjel 0 és 1 óra között általában lesz 1-2 frissen megjelenő komment a blogon, ill. ekkor dől el hogy mi az, ami megjelenhet, és mi az, amit nyomdafestéket nem tűrő mivolta miatt legfeljebb az adatbázisszerver szorgos rutinjai olvasgathatnak a továbbiakban.

Egyébként jelenleg engedélyezéskor megmarad a hozzászólás eredeti időpontja, ami azt jelenti, hogy esetleg észrevétlenül beolvad a régi kommentek közé. Mi lenne a helyes, megtartani a régi időpontot, vagy újradátumozni a megjelenés időpontjának megfelelően?

Update 2005. dec. 29. 16:45: az időpont update-elődni fog.

Haszprus

Van még remény. Bővebbet később

©   Haszprus   |   life

Van még remény. Bővebbet később. Addig is visszakaptátok a kommentálási lehetőséget. Bár kommenteket olvasni még mindig nem lehet (de amit írtok, majd megjelenik később).

Haszprus

Láz sukz

©   Haszprus   |   fáradtság
Na ez a láz most marhára nem hiányzott így valszám gyakiv előtt. Ítaludtam az egész napot, olyan vagyok mint egy zsák, fáj mindenem és megfagyok. Pedig holnap akartam megtanulni a féléves anyag nehezebbik 2/3-át
Haszprus

Firefox cache rulz

©   Haszprus   |   hwsw
Vigyázzatok a firefox (1.5) gyorsítótárával, én két napja töltögetek le egy azóta többször megváltozott xls fájlt az eredeti formájában… (Persze hülye azért nem vagyok, csak az érdekesség kedvéért teszem, külső letöltővel rögtön leszedtem a megváltozott verziót.)
Haszprus

Reklámszociológia rulz

©   Haszprus   |   bme reklám

Nah, már megin a szívinfarktus határán voltam, mire bejutottam Reklámszociológia szóbelire, hatalmas reklamálásra készültem, ehelyett az első kérdése az volt hogy a dolgozatot ki írta, mondtam hogy én, ő pedig eléggé meg volt elégedve

Pesszimizmus rulz again, mert így állandóan kellemes meglepetések érnek

Azt hallottam ugyanis, hogy az internetes reklámról szóló dolgozatokat nem igazán kedveli, sőt, és persze én erről a témáról írtam, ennek megfelelően arra készültem hogy nem fog tetszeni neki, hogy finoman fogalmazzak Erre csak rátett, hogy volt egy ilyen fejezetcímem, hogy A reklámipar vége, szóval volt mitől félnem

Most, hogy túl vagyok ezen a tárgyon, engedjétek meg, hogy bátran ajánljam bárkinek, az órák szórakoztatók, a házi pedig nem túl megerőltető (bár mondjuk én kurvanagy research-öt nyomtam a témakörben, de a hallomásaim alapján erre nem feltétlen van szükség).

Haszprus

6. félévi órarend preview

©   Haszprus   |   bme

Kb. 0.2-es verzió, 43 kredit. Istenverte adatb és töki ütközés, pedig állítólag mindkettőre érdemes bejárni, és mindkettő szakirányfeltétel. (Ez az utolsó két szakirányfeltétel-tárgyam, ha minden jól megy. Mondjuk igaz, idénre valszám buktával számolok, de azért majd megpróbálok tenni ellene, mert igazából nem lenne jó )

Mi az istent adjak le ebből az órarendből? Mondjuk nem muszáj leadni semmit államin, de akkor úgy kérdezem, vajon melyik tárgyat lenne érdemes csak úgy a spájzba felvenni, arra az esetre, ha marhára ráérnék a 6. vizsgaidőszak végén?

Ps. ott lesz még a Digitális rendszerek és a Számításelmélet szigorlat (a móka kedvéért).

Mi micsoda?

infelm
Információ-elmélet (5.)
beszéd
Beszéd információs rendszerek (6.)
beágy
Beágyazott információs rendszerek (6.)
töki
Tömegkiszolgálás (4.)
adatb
Adatbázisok (5.)
irf
Informatikai rendszerek fejlesztése (6.)
form
Formális módszerek (6.)
szglab6
Számítógép labor 6 (==szglab5) (6.)
kódelm
Kódelmélet (6.)
szabtech
Szabályozástechnika (5.)

Korábbi félévek órarendjei

Haszprus

Történetek egy ház körül

©   Haszprus   |   life

La primera historia

Ez valamikor egy hete történt. Jövök haza, odaérek a lépcsőházunk bejárati ajtajához, kezemben nagy csomag, oldalamon táska, táskában a kulcs. Odaér a lépcsőházhoz egy 40 körüli nő is, és beáll mellém a feljáró lépcsőre.

Haszprus: Jónapot.
Nő: (semmi reakció)

Ítcsoportosítottam a csomagot, a táskát, előkotortam a kulcsot, kinyitom az ajtót. Az ajtó viszonylag keskeny, és a tetején egy bigyómechanika van, ami automatikusan becsukja. You know. És befelé nyílik, a ház belseje felé. Szóval kinyitottam az ajtót, bementem, felmentem az első néhány lépcsőn, de még magam után fogtam és nyitva tartottam a nőnek az ajtót addig, míg már biztos voltam benne hogy nem csukódik az orrára.

Nő: (utánamrikkant) Köszönöm hogy előreengedett!
Haszprus: Szívesen kinyitottam.

Tetszik érteni, a bigyómechanika miatt ilyen ajtónál nem tudsz igazából előreengedni senkit, max ha azt mondod neki, hogy nyissa ki maga előtt, vagy 200 kilóval nyomod a fekvepadot.

La segunda historia

Jövök suliból 10-kor, lépcsőházunk bejárati ajtajánál egy öreglány matat (70. életév környéke). Beállok mellé/mögé, és köszönök:

Haszprus: Jónapot.
Öreglány: (hátranéz gyanakodva) Maga ide jön?
Haszprus: Igen.
Öreglány: (gyanakodva) Mert itt lakik?
Haszprus: (kezemben az ajtónyitáshoz való kulcs) Igen.
Öreglány: Akkor azt illik mondani, mert én nem ismerem még magát.

Azzal kivette a kulcsot a zárból és elhúzott valahova.

Ledermedve álltam, nem tudtam értelmezni a szituációt. Nyilvánvaló volt, hogy megint valami hülye öreglánynak estem áldozatául, de magam sem értettem, miért gondoltam azt, hogy befelé megy, mikor ponthogy elhúzott valamerre. Amíg fel nem értem a lakásba. Hát persze. A kulcs. Kívülről nem kell bezárni a lépcsőház ajtaját, ő viszont a kulccsal babrált a zárban. Vajon miért? Az itt töltött 40 év során nem vette észre, hogy az ajtó automatikusan bezáródik, vagy egyszerűen befelé igyekezett egész addig, amíg én oda nem értem, és csak hogy velem kibabráljon, inkább maga se ment be végül?

Szóval ilyen dolgok történnek a ház körül, pedig tutira nem elmegyógyintézetben lakom.

Hadd ajánljam az Öreglány az esőben sztorit.

Haszprus

Elvonás ezerrel

©   Haszprus   |   bme life

Egy hete ismét limitált júzerként tevékenykedek a saját gépemen, és a rendszergazdához nem tudom a jelszót. A hosts átírva, sok site kitiltva. (Ezért van az hogy mostanság más blogokon kevés a hozzászólásom A blog ftp-je szintén kitiltva, a blog.haszprus.hu viszont nem. Ellenben egy script gondoskodik róla, hogy egyrészt csak napközben írhassak blogbejegyzéseket, másrészt 8 naponta max 3-mat. Hogy ennek ellenére miért tudok mégis kommentálni, az igen egyszerű: a komment rendszerbe be lehet jelentkezni on the fly kommentküldéskor. Az adminba viszont értelemszerűen nem, szal az így nem kijátszható. A lényeg hogy az elvonó kitűnően működik, mert a saját blogom limitált látogatásán kívül mással nem igen tudom tölteni a neten az időt.

Mint élelmes NeoXon koma észrevette már, a splash screenen levő szám azt jelzi (for the record), hogy hány nap van hátra február 3-ig, ami a vizsgaidőszak vége. Igazából mást nem jelez, tehát nem a következményekig számolok vissza, csak szimplán a vizsgaidőszak utolsó napjáig. Persze reméljük, hogy kellemes következmények is lesznek a vizsgaidőszak végén. Szerencsére a kth-ban ahány embert megkérdezek, hogy hogy is megy az átiratkozási procedúra, annyiféle választ hallhatok. Sőt, még maga a dékánhelyettes, aki egyébként az ügynek a legfőbb illetékese, ő is csak találgat emailben, hogy vajon mi a határidő. Idézet az első leveléből: "Úgy emlékszem". És a másodikból: "Ez tűnik helyesnek." Mindez két egymásnak ellentmondó információval körítve. Rendkívül megnyugtató… Nembaj, legalább le van írva.

Jövő héten ha minden igaz, már csak egy talérd zh-t kell írnom (rossz esetben még egy mérés és szgkult zh-t is), aztán jönnek a vizsgák (nomeg valszám gyakiv). Úgyhogy szerintem ma el is megyek karácsonyi shopping spreere, és talán végre csinálok valamit a karórám szíjával, mert már több mint egy hónapja nem tom hordani.

LOL, Google-be ha az ember beírja, hogy "shopping spree", a suggest azt ajánlja fel, hogy "shopping spree tours", lololol konzumeridióták…

Ps. mér van az hogy egy cég kinti honlapján 22 dolcsis póló itthon 7200 Ft? (151%) Biztos azér mer Magyarországon ennyivel jobbak a keresetek mint US-ben. (Mindkét ár a netről származik a kinti illetve az itthoni hivatalos forgalmazótól.)

Haszprus

Boycott Sony Christmas 2005

©   Haszprus   |   hwsw
Every dollar spent on a Sony product sends a message that you are OK with a corporation who spies on your personal computer habits and opens up your PC to malicious hackers.
Boycott Sony Christmas 2005.
Haszprus

Firefox kiterjesztések

©   Haszprus   |   hwsw

Hadd ajánljak néhány extensiont.

1. Musthave extensionök, olyan szolgáltatásokkal amik a masszív böngésző (júzer) mindennapjait nagymértékben megkönnyítik.

Paste and Go
nyomsz egy Ctrl Shift V-t firefoxban és a vágólapon levő url-t megnyitja új fülön.
Adblock Plus
Adblocker, kivétellistával.
Super DragAndGo
Kijelölt szöveget picit odébbdobod és rákeres guglival.
CustomizeGoogle
Kiegészíti a Google input boxát a Google Suggesttel + lots more.
Linky
Kijelölt szövegben található összes link megnyitása, lapon levő összes link megnyitása. Van egy openselectedlinks nevű extension is ami ehhez hasonló, kissé kevesebbet tud, de azt legalább nem submenüből. Én mindkét extensiont használom.
Click2Tab
Fülbezárás visszavonása.
dotCOMplete
Shift+enterre www. .hu-s kiegészítés a címsorban (vagy amit akarsz).
Tab Clicking Options
Mi történjen a füleken és a fülsávon való különféle kattintásokra, pl. duplaklikkre fül bezárása.
Download Statusbar
A beépített külön ablakban megjelenő (szerintem halál idegesítő) letöltéskezelő helyett egy újabb státuszsort jelenít meg az ablak alján, rajta a letöltéseinkkel. Kiváló cucc, bár a megjelenése kicsit igénytelen, de a hasznossága számomra megkérdőjelezhetetlen.

2. Ajánlom még a következőket.

Web Developer
Fejlesztőknek musthave, on-the-fly css szerkesztés, stb.
Tweak Network
Gyorsabb lapletöltésekért
Plain Text Links
linkek lesznek a sima szöveges url-ekből
Download Manager Tweak
egy fokkal hasznosabb download managerért
FxIF
EXIF információ fotókhoz
Flat Bookmark Editing
picit kényelmesebb tőle a bookmark-kezelés
IE Tab
Ikon a státuszsorba, egy kattintással IE motorral nézheted az adott lapot
del.icio.us
bookmark sharing/tagging nördöknek
Nightly Tester Tools
engedélyezhetjük 1.5-ben az 1.0.x-ig kompatibilis kiterjesztéseket is
Resizable Textarea
Átméretezhető textareák (hosszú kommentekhez)
Firefox Extension Backup Extension (FEBE)
Backupold a kiterjesztéseidet hogy rendszer-újratelepítéskor ne kelljen mind a 20-at egyesével levadászni.
Forecastfox Enhanced
Időjárásjelentés a menüsorban (vagy máshol). Nekem bejött.
HTML validator
A státuszsorban jelzi hogy valid-e a lap, a forráskód megtekintésekor pedig részletes hibalistával szolgál. Nagyjából kiváltja a w3c online validatort.