» Archívum: megjelenített kategóriák

Jelöld be, hogy mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


84 megfelelő bejegyzés.

Brutálspam

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nagyon durva spamterhelés éri a blogot néhány napja, szerencsére a szűrésem tökéletes. A refererspamet leszámítva persze, ami új jelenség volt. A dologról csak akkor értesültem amikor szokásos véletlenszerű spamlog-csekkolásomat végeztem.

Milyen terhelésről is beszélünk? November 15 óta mérem a spamterhelést, a napi spamlog (naponta egy xml fájl) átlagmérete 20 KB az azóta eltelt 25 napos intervallumban. Bezzeg tegnap és tegnapelőtt!

Tegnapelőtt 894, tegnap pedig 1164 KB spamlog termelődött! (vs 20 KB-os átlag!)

Naponta átlagosan 26 spamkomment érkezik, tegnapelőtt 208, tegnap 289 érkezett.

Ez a statisztikát is kicsit váratlanul érte, konkrétan szétcsúszott az oldal (Azóta fixáltam, de screenshoton megtekinthető a kissé váratlan statisztikai adatok eredménye)AJAX - első merülés

©   Haszprus   |   fejlesztés, ajax

Majd egyszer lesz ajaxos live privmsg search. (Ez most teljesen alfa és csak ajax-próbálgatás végett készült, most nyúlok a technikához először.)

A msg-ek törzsében keres szótöredéket, illetve teljes névegyezés esetén ehhez egy feladóra/címzettre szűkített eredményhalmazt is hozzávesz.

Update 2006. dec. 11. 01:00: kicsit csiszolgattam rajta, én most már nem tapasztalok bugokat Firefox 2 alatt, illetve IE-kompatibilissé is tettem de ott nem teszteltem túl mélyrehatóan. Szóljatok ha ti még tapasztaltok hibákat.


VDavidBtw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprusnem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavidja jó
Haszprusalapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavidwow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprusja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprusa látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprusazt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprusés a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprusszerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavidNincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprusazt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprusmeg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavidde, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprusigen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavidÉs ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszpruselképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprusnálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte

Open Directory Project

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egosearch közben a következő újításra lettem figyelmes:

Haszprus überblog
Egyetemista fiatalok naplója fotó galériával, filmajánlókkal és számítástechnikai eszmefuttatásokkal.

BTW az Open Directory Project a Top: World: Magyar: Személyes lapok: Weblogok: Többszerzős kategóriában három blogot ismer, a deadlime-ot, a Kispadot, és az Überblogot.

Überblog power.Spamlog

©   Haszprus   |   fejlesztés, reklám, php

Spamlog

A cucc naponként egy text/xml adatbázist dolgoz fel, amiben el vannak mentve a spamküldés részletes körülményei. Ebből a logolásból egyébként sok érdekes tapasztalatra tehetünk szert, így pl. az alábbiakra:

 • A kommenteket (egy részüket legalábbis) egyértelműen valami spambot (szoftver) hagyja, mivel előfordulnak a kitöltött mezők között olyanok is, amik már rég más névre hallgatnak (így pl. az anon_nick neve régóta vendeg_nev, mégis jönnek spamek kitöltött anon_nick mezővel - érdemes hát betenni a szűrési feltételek közé azt, hogy amennyiben van anon_nick a $_REQUEST-ben, akkor nyilvánvalóan spammel van dolgunk).

 • Javascriptet a legritkább esetben futtatják le, ez egyrészt következik a fentiből, másrészt a logban látható, hogy a javascript által létrehozott mezők nincsenek kitöltve.
 • Értelmi képességekkel nem rendelkeznek, a noscript esetén megjelenő szorzást nem végzik el, az eredmény helyére gyakorta egyéb szöveget vagy reklámurl-t pakolnak.
 • Gyakran üres kommentet próbálnak meg beküldeni.
 • Vannak annyira primitív botok akik a pw nevű input mezőbe is url-t próbálnak beírni aztán csodálkoznak hogy nem jelenik meg a hozzászólásuk…


Többszintű névfelhő

©   Haszprus   |   fejlesztés

A Webisztánon olvastam nemrég egy írást a címkefelhő jövője címmel. A dolog röviden annyi, hogy az eddigi gyakoriságot jelző méret mellé befigyelhet egy olyan paraméter, mint a frissességet jelző színárnyalat. Úgyhogy némi érlelés után a Haszprus überblog bemutatja a kétszintű dumagépek névfelhőt.

Minél többet írt valaki, annál nagyobb a neve, ill. annál előrébb van a listában. Ám minél régebben járt errefelé, annál halványabb is. A dologhoz még hozzátartozik az, hogy a nagy nevek halványodása egy kicsit lassabb is, ezt nem biztos hogy így hagyom, bár valószínű.

Az opacity css paramétert sajnos az Internet Explorer 7-es verziója sem ismeri, úgyhogy IE6/7-userek ígyjártak, lehet váltani.


Kevés-e

©   Haszprus   |   fejlesztés

Téged, mint olvasót, zavar-e, hogy mostanság kevesebbet írok?

Ez lehetne ugyan szavazás is, de nem, mert így kicsit kifejthetitek a dolgot, amit támogatnék is. Válaszok adhatók egytől akárhány szóig, pl.

 • igen
 • igen, zavar, többet olvasnék
 • nem, nem zavar, a többiek írásai még jobbak is
 • észre se vettem hogy nem te írsz itt mindent
 • x témában kár, hogy kevesebb a bejegyzés, de y témát örülök hogy végre nem kell olvasnom
 • x témáért kezdtem ide járni és szomorúan látom hogy ebből egyre kevesebb post van
 • etc.

Namost mielőtt itt valaki beijedne, hogy jaj mi lesz, ha nem megfelelő választ ad, és esetleg inkább csöndben marad vagy kamuzik, tájékoztatom, hogy számomra a blogon pillanatnyilag egyre kevésbé prioritás a tartalomszolgáltatás (ellenben az overhead egyre több), de ha ez meg is változik, senkire nem tudok neheztelni azért, mert az ő optimális személyes étvágya heti 1, 7, netán 70 bejegyzés… Semmivel sem gázabb erre válaszolnod, mint azt megtudnom rólad, hogy hány naponta nézel ide a blogra. Márpedig ez utóbbit már tudom

Egyúttal azt a kérdést is felteszem, hogy vajon hülyén néznének-e ki a továbbiakban a személyes jellegű postjaim a tematikusabb postok között. Konkrétabban: társszerzőim igen ritkán írnak, de így megvan a lehetőségük, hogy csak igényes témákat vessenek fel. Én gyakrabban írok, de nyilván nem gondolkodhatok mindennap valami világmegváltó témáról (vagy pl. nem is tudok, meg mostanság nincs is kedvem, erőm, időm). A kérdés, hogy ennek ellenére írjak-e, vagy inkább befogjam a szám. Egyre inkább utóbbi felé hajlok, a statisztikát megnézve jelentős visszaesés következett be a postjaim számában a társszerzők megjelenésekor. Igaz, más dolgok is változtak akkortájt (bejegyzés-várólista, bringa, több filmnézés, fejlesztések leállása), tehát nem biztos, hogy ez a változás egyetlen oka. Bár manapság sokmindenről azért nem írok, mert túlzottan apróság lenne olyan postok között, mint pl. forradalom, iskolarendszer, óriáscsigák, ill. egyéb közéleti vagy nagy érdeklődést kiváltó témák.

A filmeken nem fogok változtatni, ott továbbra is minden megnézett filmemről írok egy-egy bejegyzést.


Invited users

©   Haszprus   |   fejlesztés

Arra gondoltam, lehetnének olyan trusted bejegyzések, amikre 1-1 nemtrusted user is kapna olvasási/hozzászólási jogot.

(Erőforráskímélő megvalósítása: a bejegyzések megjelenítésében egyetlen helyen lenne változás, mégpedig ott, ahol egy visszautasítást kap a nemtrusted user amikor trusted bejegyzést próbál elolvasni. Ezen a ponton a visszautasítást megelőzné egy ellenőrzés arra vonatkozóan, hogy esetleg meg van-e hívva a júzer az adott bejegyzésre. Ennek a plusz ellenőrzésnek a végrehajtása rendkívül ritka lenne. Tehát az invited userek csak akkor láthatják az adott bejegyzést, ha beírják az url-t a böngészőbe, másképp nem. Szintén 0 erőforrásigénnyel készíthető egy oldal ahol a user áttekintheti hogy mely topicokba lett meghívva. Az invite-ok tárolására egy tábla szolgálna, pl. invite(user id, bejegyzés id) sémával.)Hajtsatok fejet a magasabb létformák előtt. (Avagy: kik írják a blogot?)

A betűméretek az adott témakörben felmutatott teljesítmény szerint alakulnak. Kétfajta rendezés lehetséges, egyik a bejegyzések mennyiségét, másik a rájuk kapott válaszokét veszi alapul. Elnézést amiért mostanáig tartott ezt elkészítenem

Update 2006. okt. 21. 19:00:: Magasabb létformák (SEO).

Update 2006. okt. 22. 00:12: további két rendezés, visszhangátlag és visszhangmax, ld. #26.IMDB-s filmjellemzés

©   Haszprus   |   fejlesztés, film

Régen, amikor még csak annyit írtam 1-1 filmről, hogy v. nemyo, idéztem mindig az imdb-ről adatokat, meg a plot outline-t, időnként a user commentet is, ha egyetértettem vele, vagy kellően tartalmasnak ítéltem.

Most, hogy a blogon egészen mások a filmajánlók, nevezetesen nem 1-2 szóra korlátozódnak hanem hosszú sorokat tesznek ki, szükség van-e még az imdb-ről copyzott angol összefoglalóra?

Az én privát véleményem az, hogy nincs, de nagyon érdekelne mások véleménye.


A bejegyzés minden kategóriájából ajánl további néhány bejegyzést.

Részletesebb működése: végigmegy az adott bejegyzés kategóriáin, és minden kategóriához megjelenít egy-egy ajánlódobozt a menüben. Hogy a menü ne nyúljon túl hosszúra, figyelembe veszi, hogy hány kategóriába tartozik a bejegyzés, ennek megfelelően limitálja az egyes kategóriánkénti ajánlatok számát (2-5 link/kategória tartományban). Ha a menüben galériaajánló is van, és a bejegyzés nemcsak fotós kategóriába tartozik, akkor a fotós kategóriából nem kerülnek elő ajánlatok.

Elképzelhetőnek tartok egy olyan fejlesztést ehelyett, vagy emellett, ahol egy doboz tartalma a bejegyzés kategóriái alapján a következőképp generálódik: veszi a bejegyzés kategóriáinak kételemű kombinációit. Ezeket a párokat and feltétellel kapcsolja belül, kívül pedig orral. Pl. egy bejegyzés kategóriái: barátok, sport, történelem. A doboz tartalma pedig: (barátok and sport) or (barátok and történelem) or (sport and történelem). Hátránya, hogy a kevés kategóriába tartozó postok még hátrányosabb megkülönböztetésben részesülnek, mint a mostani megoldás esetén. Ha van vmi véleményed, az érdekelne, akkor is ha te magad nem használnád ezt a feature-t.


Három éves a blog

©   Haszprus   |   fejlesztés

Gyerekek, itt a zavargások meg bringázások közepette megfeledkeztem arról, hogy szeptember 21-én három éves lett a blog.

Átnéztem a verzió históriát, és a következő változásokat emelném ki az elmúlt egy évből. Volt belőlük bőven, ez egy egészen szolíd kivonat a leglényegesebbekről, időrendben.

 • háromhasábos layout
 • kommentengedélyezés/-várakoztatás
 • dumagépek
 • trusted only bejegyzések
 • kommentek közti navigáció
 • objektumorientáltság
 • összetettebb sql lekérdezések
 • smarty
 • kommentkereső
 • szép url-ek
 • komment-beli url-konvertálás
 • lapozó (pageturner)
 • spamszűrés
 • gravatar támogatás cache-sel
 • újfajta idézetkezelés a kommentekben
 • társszerzők
 • bejegyzés várólista

Valamint thx 2:


Private Gallery

©   Haszprus   |   fejlesztés, design

Valahogy be kéne integrálnom a Private Galleryt a blogba. Megjelölném, hogy mely képeket szánom onnan a nagyközönségnek, és csak azt tekinthetnétek meg. Ami jó benne, hogy ott lehet lapozni, kulturált a kinézete (igaz 1280-as felbontás kell hozzá), előre cache-eli a környező képeket, lehet szűrni szempontok szerint, keresgélni, stb. Ami rossz, hogy nem tudom pl. csoportokba bontani a képeket, és csoportokhoz írni kommentárokat. Valamint hogy akkor a blogból kivesznének a képek (nagyrészt), szóval az archívumban végiggörgetve egy hónapot nem lehetne látni képek formájában, hogy mik történtek akkortájt.

Viszont nekem elég nagy könnyebbség lenne, hogy csak egy helyre kéne publikálnom a képeimet.


Hotdog blogok

©   mainframe   |   fejlesztés, life

Nos, feleim, mint azt tudjátok, utolsó kis műblogger vagyok, és nincs is rendes blogom. A Hotdog.hu című, fiataloknak szánt, színes szagos interaktív portálon próbálok valami blognak látszót elkövetni, eleddig inkább kevesebb mint több sikerrel. Na de ma gondoltam merészet és nagyot, és megnéztem, kik is ott az ászok a blogscene-ben. Már csak azért is, mert az én blogomat a siralmas 600valahányadik helyre osztályozták. Nos, íme két kép. Ez a bloglista . Ha csökkenő sorrendben kérdeziktek le az eredményt, akkor jön a frankó, ami mindent elmond.

A legdurvább dolog, hogy 16 blogger 30 felett van a Top20-ban!! (2006.06.26. 2:14-es információ) Ha megnézitek a Hotdog imidzsét, és úgy alapvetően a tálalását (itt láttam viszont először az Apám Beájulna című remekmű szlengnek nevezett műszavait), ordít róla hogy 25 év felett ez már nem neked való. Komolyan. Ha 25 fölött még mindig a Hotdogon fogok browse-olni, lőjetek agyon. Elképzelem, milyenek ezek az emberek. Az a típus lehet, aki 40 évesen is az e-klubban nyomul, meg beleszuszakolja magát egy kivágott, feszülős rózsaszín topba, mert ha ilyen van rajta, majd biztos 20-nak nézik. Peeeersze. Nem akarom túlragozni a dolgot, szerintem értitek azt a benyomást, aminek nyomán ez a bejegyzés született...

És itt az első helyezett blog. A dizájn, és a tartalom is külön-külön büntet. Mondjuk az előbbi bocsánatos bűn, a Hotdog elég nehezen formázható. Most már sejtitek, honnan az én nagy meg-nem-értettség érzésem? Ha összehasonlítási alap kell (a Mire föl nagy a pofád?-kezdetű kérdéseket megelőzve, bár ez nem olyan platform... ) itt az én blogom

(A világ legügyetlenebb, bújtatott önreklámját olvashattátok...) Persze ez nem komoly. Tényleg ki vagyok akadva, és csak másodsorban fogjátok megnézni emiatt a blogomat.


Filmek közt 20 óra

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ez a bejegyzés részben egy várólista-teszt - elvileg 07:46 körül jelenik meg. The GuNN filmes bejegyzése pedig 10:55 körül várható. Új várólista-szabály: két filmes bejegyzés között minimum 24 20 óra kell elteljen. Belül pedig sokat egyszerűsítettem a várólista kezelésén, és máshova kötöttem be a blogringet pingelő sort is. Oda, ahol valóban megfelelően látja el a feladatát.

Update 11:36: elvileg bugok javítva.


Basecamp

©   Tamás   |   fejlesztés, hwsw

Van ez a Basecamp nevű remek kis projektmenedzsment alkalmazás. Tényleg nagyon korrekt, AJAXos, webkettőpontnullás, van RSS támogatása is, meg minden olyan, ami trendi mostanában (talán csak tag-ek nincsenek benne). Egy ideje a free verzióját használom a saját todo-listáim, projektjeim, határidőim nyilvántartására, mert ismerem magamat annyira, hogy tudom, hogy egyébként mindent elfelejtenék. Egyedüli gond az vele, hogy a free verzió nem használható komolyabb feladatokra (mivel van benne egy olyan limit, hogy csak egy projektet hozhatsz létre, így hiába akarom, nem tudom a teendőimet projektek szerint szétválogatni). És itt jön a rejtély, amit egyszerűen nem értek: hogyhogy valaki nem másolta le még egy az egyben ezt az alkalmazást és nem adta ki nyílt forráskóddal? Nem hiszem, hogy olyan egetverően nagy meló lenne - maga a Basecamp tulajdonképpen nem más, mint egy többfelhasználós blog (ugyanúgy lehet kommentezni a taskokat, milestone-okat, mint egy rendes blog bejegyzéseit), csak hozzáraktak egy todo-lista modult, fájlfeltöltési lehetőséget, e-mailes figyelmeztetést, egy egyszerű jogosultságkezelő rendszert, és kész. Ruby on Rails alapokon nem hiszem, hogy két hónapnál tovább tartana megírni - főleg mivel az eredeti Basecamp is RoR alapokon készült. Sőt, igazából a Ruby on Rails keretrendszer pont a Basecamp fejlesztése során született meg, és a fejlesztők saját bevallása szerint sem tartott tovább két hónapnál, hogy a Basecamp első verzióját implementálják.

Könyörgök, nincs odakint valaki ráérő programozó, aki gyorsan lekoppintaná a Basecamp-et és kiadná a forrását? Nem kell nekem innováció meg semmi ilyesmi, csak szeretnék benne néhány idegesítő hülyeséget kijavítani, hogy nekem jobban kézre álljon, és kész. És nem, nem akarok havi 12 dollárt fizetni azért, hogy használjak egy olyan rendszert, ami már majdnem teljesen kézre áll, de mégse tökéletes. Long live open source, amit úgy tudok széjjelcsesztetni, ahogy csak akarom.

Ez az egyik. A másik meg, ha már így szóba került, egy körkérdés. Ti hogyan tartjátok rendben az életeteket, hogyan tartjátok fejben a határidőket, hogyan jegyzitek fel a kósza kis ötleteket valahova úgy, hogy ne vesszenek el? PDA? Notesz? Moleskine? Okostelefon? Csillivilli AJAXos webalkalmazás? Outlook? Hogy csinálja a világ azt, hogy soha senki nem felejt el semmit, csak mindig én?


Szeva, én vagyok a Haszprus ÜberTeam (továbbiakban HÜT) legújabb tagja. Azt hiszem, némileg eltérő színt jelentek itt a blogon belül több szempontból is, egyrészt a kollegáktól eltérően, nekem lövésem sincs az informatikáról, éppen ezért jogásznak készülök, másrészt pedig én vagyok az, aki ezen blog keretein belül a trusted level összes szintjét bejárta, kezdve a legalacsonyabbal és mint láthatjátok - hála a diplomáciának - eléggé felküzdöttem magam, így éppen az überblogger státuszban tetszelgek. Ez egyszer jó nekem, hiszen végre eleget tudok tenni az Ej, erről de beszámolnék valahol rángásaimnak, aztán pedig jó Neked, hiszen még akár jót is írhatok, ami esetleg elnyeri a tetszésed. Mondjuk amíg nem írtam sehova, valahogy biztos voltam benne, hogy némely gondolatomat szuperul meg tudnám osztani a külvilággal és milyen érdekfeszítő és lebilincselő tudnék lenni, aztán most valahogy mégis izé, izgulok. Na, de majd csak elmúlik.

Szóval véleményem szerint kicsit talán másfajta postokra számíthattok majd tőlem, mint a többiektől, de persze az sincs kizárva, hogy olykor-olykor valami technikai jellegű témához is hozzászóljak. Végülis techblog vagyunk vagy mifene. Mindenesetre az biztos, hogy tőlem ritkán fogtok a kódolásról vagy a Macről olvasni. Inkább élményekről, gondolatokról, ötletekről, remélve, hogy jó hallgatóságra találok bennetek és esetleg én is plusz egy okot szolgáltatok majd arra, hogy idelátogass. Na, kezdetnek ennyi, drukkoljatok!

És persze én is szeretnék köszönetet mondani a szüleimnek, a barátaimnak, de legfőképpen Haszprusnak, aki lehetővé tette, hogy mindez megtörténjen.


Üdv

©   WiZARD   |   barátok, fejlesztés, történelem

Én is egy újonc vagyok (nem tudom hányan vagyunk/leszünk, szám szerint a harmadik beköszönő vagyok). Eddig nem sokat látogattam a blogot (más blogokat sem), és blog ellenes voltam, értelmetlen dolognak tartottam. Most picit emiatt gondban is vagyok, mert Haszprus kérte (najó, felajánlotta), hogy írhatok ide, ha akarok, és egyfelől akarok, másfelől picit az eddigi gondolataimnak ellentmondok ezzel. Szóval nem ígérem 100%-ra hogy rendszeresen írogatni fogok, de első lépésnek ez jó . (ja és a html dolgokkal nem vagyok teljesen tisztában, szóval lehet hogy néha vicces dolgokat fogok alkotni)

Magamról néhány szót: pár éve a BMF-en kezdtem informatikát tanulni, sikerült ezzel-azzal elcsúszni, így egy ideje ott tanulok, és egy ideig még várat magára a diploma . Mellesleg időközben rájöttem hogy az informatika mégsem érdekel annyira, mint ahogy régen gondoltam, és főleg nem akarok egész életemben gép előtt görnyedve informatikusként dolgozni, így valami mást is kellene tanulni. Lövésem se volt, hogy mit tanuljak, alapvetően semmi sincs, ami nagyon érdekelne, illetve ami olyan lenne, abból nem feltétlen lehet jól megélni, én elég pénzorientált vagyok, így ez fontos volt. Végül a BGF-Külkernél (angol KG) kötöttem ki, mint jó hírü iskola, egy jól hangzó képzéssel, ami még számomra elvégezhetőnek is tünt. A BMF-en ez a negyedik évem, Külkeren pedig az első, eddig elégedett vagyok a döntésemmel.

Szabadidőmben sok extrát nem csinálok, alszok, számítógépezek, mozizok, ilyesmi. Dolgozok is (már amennyire ezt munkának lehet nevezni), egy ismerős cégénél rendszergazda vagyok (haha), valamint a Mellesleg.hu-nak fotózok bulikban, meg kattintgatok pénzért bárkinek bárhol bármit . Hogy miről fogok írni, az jó kérdés. Filmek (+házimozi), fotózás, sulikról, néha pc, meg ami épp eszembejut.
Bejegyzés-várólista

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ha minden igaz, ez a bejegyzés reggel 7:0x tájékán jelenik meg, noha 02:56-kor írtam/írom.

Reménykedjünk.

Később erről még többet.

BTW a társszerzőkkel átléptünk blog 2.6-ba.

Update 15:37: na íme egy screenshot arról, hogy miként viselkedett a bejegyzés várólista, amíg aludtam. Mindhárom bejegyzést éjjel 3 körül írtam, mielőtt aludni mentem. A script tökéletesen müködik, ahogy akartam, én viszont a bejegyzések írásakor rosszul gondoltam át a megjelenések időpontjait, mert kifelejtettem a harmadik szabályt.

A megjelenési szabályok:

 1. 23 és 6 óra között nem jelenik meg bejegyzés.
 2. Minden bejegyzés között min. 5 órának el kell telnie.
 3. Egy szerző két bejegyzése között min. 10 órának el kell telnie.
 4. Két filmes bejegyzés között minimum 20 óra kell elteljen, de ha van más témájú post is a várólistában, akkor min. 40.
 5. az utolsó post hossza beleszól a következő post megjelenítésének időpontjába. Lényegében hosszabb post több ideig lesz legfelül, de maximum 15 óráig (amennyiben van más, a többi szabály szerint megjeleníthető post).
 6. az utolsó postra érkezett kommentek darabonként egy óra várakoztatást okoznak (nem adódik hozzá a többi várakoztatáshoz), de legfeljebb 28 órányit. Ennek tipikusan csak a népszerű bejegyzések esetén van bármi jelentősége, azokat némileg tovább tartja az oldal tetején.
 7. ha a blog nincs nyaraló üzemmódban és a várólista mérete 5 fölé növekszik, vagy az utoljára publikált bejegyzés zártkörű volt, a várakozó bejegyzések publikálása lényegesen gyorsabbá válik. (fastQueue)

Update 2007. jún. 29. 06:56: bizonyos dolgok már nem pont így működnek vagy nem pont ezekkel a számokkal, netán egészen máshogy, de meguntam ennek a bejegyzésnek a frissítését.Überlogger

©   Haszprus   |   fejlesztés, php

Na szóval itten gondolkodtam hogy miként lehetne backupolni a bejegyzéseket, de csak szépen finoman, abban bízva, hogy remélhetőleg sosem lesz a backupra szükség.

Először arra gondoltam, egy fájlba szépen kiírom a bejegyzések szöveg mezőjét beküldéskor, oszt jóvan.

Második nekifutásra azonban készítettem egy functiont ami xml-be kiírja a bejegyzéshez kapcsolódó összes adatot, de nemcsak itt használható, hanem bárhol, rekurzívan egy akár többszíntü arrayt kinyom egy gyönyörüen formázott plain text alapú xml fájlba.

/**
 * rekurzívan xml-be fejt egy akár többszíntü array-t
 */
function arrayToXML($array, $level = 0) {
  $return = "";
  $indent = "";
  for ($l = 0; $l < $level; $l++)
   $indent .= "\t";
  
  foreach ($array as $key => $val) {
   $return .= "\r\n";
   $return .= $indent;
   if (is_array($val))
     $val = arrayToXML($val, $level+1) . "\r\n" . $indent;
   $return .= "<$key>$val</$key>";
  }
  
  return $return;
}

Majd pedig egy elegáns húzással:

  $backupfile = new File(....);
  $content = arrayToXML($_POST, 1);
  $content = "\r\n<post>$content\r\n</post>";
  $backupfile->appendContent($content);

Az eredmény egy konkrét példája:

<post>
  <b_id>2439</b_id>
  <szoveg><p>Müködése a kommentben.</p></szoveg>
  <b_cim>Quoter function</b_cim>
  <submit>Ment publikusan</submit>
  <gall_categ>0</gall_categ>
  <gall_entry_title></gall_entry_title>
  <b_commentable>on</b_commentable>
  <categ>
   <1>on</1>
  </categ>
  <b_privszoveg></b_privszoveg>
</post>


Mindenhonnan nyomatják nekünk hogy a vakbarát weblapok milyen fontosak, de közben mindenki elfeledkezünk a… na kikről? Az analfabétákról! Az analfabéták fel vannak háborodva! íme, csak itt, csak most, Haszprus überblog analfabéta-barát archívum:

Viccet félretéve természetesen nem az analfabéta-barát oldalak létrehozása volt a célom, hanem hogy a /pic/ könyvtár egy barátságosabb felületet adjon a http-403-404 helyett. Előbb-utóbb a fenti oldalak fognak megjelenni ott.

Ami emögött van: mindazon képek listázása, amik linkelnek saját nagyobb változataikra. (Ergo jelentős mennyiségü kép kiesik, hisz sokmindenből nem teszek fel nagyobbat.)


Nos, 404-es errordoc esetén az apache nem adja át az url-paramétereket a php scriptnek (azaz nem jön létre se a $_REQUEST, se a $_POST, se a $_GET tömb), ez értelemszerüen problémákat okoz a meglévő scriptekben.

A $_GET pótlása nem túl körülményes. (Illetve én a $_REQUEST-be írom, mert azt használom.)

$tmp_request_parameters = explode('&amp;', $URI);
foreach ($tmp_request_parameters as $trp) {
  $t = explode('=', $trp, 2);
  $_REQUEST[$t[0]] = $t[1];
}

A $_POST-ra egyelőre nincs ötletem.

Ami pedig még jó lenne, hogy pl. egy form az elküldendő adatait az url-hez szépen /.../ formában írogassa hozzá. Valszeg előbb-utóbb erre is sort kerítek, a megoldás gondolom valami script lesz, ami a form adataiból egy window.location változtatást visz véghez submit helyett.Gravatar támogatás

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos, eljött a régóta várt feature, gravatar-támogatás. De nem úgy, hogy napokig nincsenek képek a kommentek mellett, ha épp haldoklik a gravatar.com, meg lassan töltődnek, meg mittomén, hanem szépen átcache-elve a blogra.

Egyébként a profil oldal html-jét teljesen átírtam, ráfért.

Megjegyzem, a gravatarról szedett kép lesz a júzer főavatarja. Azaz felülírás történik. (Kivéve ha rossz címet adott meg, ekkor az eredeti kép sértetlen marad.) A többi avatar, ha volt, megmarad. A gravataros email cím nem kerül tárolásra. Ha a gravataros képedet frissíteni szeretnéd, újra meg kell adnod a címet.


Jó, persze, a wiw meghívókérés az nem spam valójában, de ez most tökmindegy.

Tekintve, hogy a blogon pillanatnyilag összesen csak egy különösen spamelt bejegyzés van (mégpedig az iwiwről szóló), ezért nem építek semmi adatbázis-cuccot a dolog mögé, egyszerüen forráskódba belegányolom. Lehet hogy gány, de így gyors, így egyszerü, és tekintve hogy ez a lista évente bővül egy bejegyzéssel, ezért könnyen karbantartható is.

/* spamszavak száma: spamfactor */
$spamwords = array(<q>http://</q>, <q>great</q>, [...]);
$spamfactor = 0;
foreach ($spamwords as $spamword)
  if (strpos($rq['szoveg'], $spamword) !== false)
   $spamfactor++;

/**
 * különösen spamelt bejegyzések esetén nagyobb a valószínüsége, 
 * hogy spammel van dolgunk... */
$spammed_posts = array(2226);

if ($spamfactor > 0 &amp;&amp; in_array($rq['bejegyzes_id'], $spammed_posts))
  $spamfactor++;

Majd ha marha sok időm lesz, lehet, hogy átültetem db alapúra ezt a spam, meg badword, meg spammed_posts témát, de ugye akkor kell hozzájuk kezelőfelületet írni és az rögtön rengeteg vesződséggel jár, és a karbantartás sem egyszerübb végülis mint forráskódba néhanapján belehegeszteni egy-egy új szürt szót vagy id-t.


CSS++

©   Haszprus   |   fejlesztés

Eszközöltem pár változtatást a CSS-ben tegnap és ma. A blog egyre jobban szétesik IE6 alatt, de tekintve hogy közeleg az IE7, ez engem legkevésbé sem aggaszt.

Addig is használjatok valami jobb böngészőt.

(A Haszprus überblog választása: Firefox.
Megjegyzés: A Firefox telepítve van a HSZK valamennyi gépén.)

Update 19:25:


Nos, nincs könnyü helyzetben az, aki a dinamikus site-jához szeretne rövid url-eket készíteni, hiszen rögtön az első komolyabban elgondolkodtató kérdés:

Legyen az archívum formátuma /2006/04/11/2421, ahol a 2421 egy bejegyzés id-je. Az url hátralevő része lényegtelen. Oké, tiszta.

Jelenítsük meg ezen a dátumon az összes filmbejegyzést. 2006/04/11/film, oké, tiszta.

De a Haszprus überblog archívuma ennél sokkal többet tud, nevezetesen tetszés szerint vegyíthetők a bejegyzéskategóriák listázáskor. Pl. lehet egyszerre listázni a hwsw és a fejlesztés kategóriákat, vagy akár 10-et is, lényegtelen. Na ebből hogy lesz szép url? Hát, nehezen.

Megjegyzem, ha a kategóriákhoz pl. kettőhatványokat rendelek, akkor minden elképzelhető kategóriahalmazhoz társíthatok egy egyedi és egyértelmüen visszafejthető számot a kategóriákhoz rendelt számok összegéből. Pl. ha három kategóriám van, hwsw (1), fejlesztés (2), life (4), akkor 7 = mindhárom listázása, 6 = f+l, 3 = f+h, stb. Ágy ugyan rövid url-eket kapok, de a user nem tudja visszafejteni, és nem járok előrébb, mintha ronda url-eket használnék.


Szép URL-ek

©   Haszprus   |   fejlesztés

Elkezdek áttérni szép url-ekre. Lassan. A processz nem a legkönnyebb, mert sokmindent át kell írni, és szokásomhoz híven félkészen már publikálom a dolgot. A Haszprus überblog fejlesztésében ugyanis nem vesz részt tesztszerver, ráadásul kapásból szerverre mentem a fájlokat, pillanatnyilag a saját gépemen nincs is php meg semmi hasonló, úgyhogy az átmeneti hibákat tapasztalni fogjátok, ez van, nem izgat, az überblog nem egy éles projekt.

Egyelőre a bejegyzések kapnak http://blog.haszprus.hu/bejegyzes/(b-azonosito)/(b-cim)/(oldalszám) címet. A régi címek is működnek, a későbbiekben 301-es átirányítást kapnak, feltehetően. Az oldalszámnak egyelőre csak az üzenőfal esetében van jelentősége, mert csak az lapozható.

Ha komolyabb működésbeli hibát tapasztaltok, azért szóljatok. A képek egyelőre nem jelennek meg az alkönyvtárakban, erről tudok. (megoldva)

Ja egyébként nem biztos hogy így marad a bejegyzések címszintaktikája, igazából van erre egy sokkal ötletesebb megoldás is (/év/hónap/nap/b-cím, mint a cloneshiten), amivel egy picit többet kell melózni de megéri, az eredmény szép és használható. Hosszútávon megvalósítandó.


Kreatív spam?

©   Haszprus   |   fejlesztés

Kreatív spam? Nem mondhatnám. A következőket gyűjtöttem be tegnap:

Mmmm... Site looks good! Real good! a href=...
Great site! Good work a href=...
Hi! This site is really good! Thank you a href=...
Well done! Nice site you've got! Best regards! a href=...
Nice site! Good work. a href=...

Szerencsére amíg a spammerek ezen a szinten megrekednek, addig igen egyszerű szűrni őket. (Szánalmas.)


XSQL laborházi

©   Haszprus   |   bme, fejlesztés

XSQL laborházi - XSQL + XSLT + XML + XPath + CSS. 8-ból csak 6 feladatot csináltam meg, ez elvileg már ötös. Valószínűleg vesztemre, mert a beugrómra valamiért hármast kaptam*. Őszintén szólva nem tudom miért, és kicsit ingerültté is tesz. De mindegy, hétfőn zh, úgyhogy erre egyszerűen nem akarok több időt szánni.

Egyébként meg nem tudom miért nem lehet leadni valami anyagot ebből a tárgyból, nem igaz hogy nem lehet két hetente egy előadást tartani vagy valami. Attól senki se lesz előrébb hogy fél óráig szopatja magát valami kérdésnek a megválaszolásával és közben egyhelyben toporog.

* Egyébként nemtom hányan voltunk laboron, teszemazt 15-en, abból 3 embernek lett meg a beugrója, úgy egyáltalán. Lassan írom hogy mindenki megértse: miért nincs ebből a tárgyból valami előadás?

Update 2006. ápr. 09. 00:46: na még egy feladat donez… mér nincs ebből valami előadás? egész apró infómorzsák hiánya miatt annyi időt elfecsérel az ember, hogy hihetetlen…


Link power

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos a statgép szerint tegnap 522 egyéni látogatóm volt, ez nagyszerű, már csak azt nem tudom, hogy mitől. A keresőkből ugyanis nem érkezett több ember a megszokottnál. Ma pedig 480-nál járunk, most, így 18 órakor. A webstats szerint tegnap 538 volt, ma pedig 496-nál járunk.

Nos van valami link a homárról, ahonnan tegnap 230 egyedi látogató jött. De hol? A főoldalon nem látom.

Megvan. Lézeres szemműtét és alternatívái c. link a kommentek közt. Beszarás hogy mekkora ereje van egy linknek a homár hozzászólásai (!) közt! Elképesztő.

Update 2006. ápr. 08. 00:52: 626-nál állt meg a pénteki számláló. Asszem egy ideig nem lesz újabb rekordÁttérés UTF-8-ra

©   Haszprus   |   fejlesztés

Megpróbáltuk, egyelőre sikertelenül. Egy másik topicból áthelyeztem ide ezt a beszélgetést. Ezzel mellesleg tesztelem az új feature-t, a kommentáthelyezőt, amit direkt most fejlesztettem (OO).

(Rögtön felmerül egyébként (illetve már ezer éve felmerült), hogy vajon nem kéne-e a kommentek sorszámát is db-ben tárolnom, ahelyett hogy a megjelenítéskor egy ciklus generálja. Nem tudom. Igazából ez egy ritka problémára lenne megoldás, nem ítélem túlzottan fontosnak.)Lapozható üzenőfal

©   Haszprus   |   fejlesztés

Lett lapozható üzenőfal (más kommentoldalak is lapozhatók, de egyelőre sehol sincs szükség a lapozásra, mivel 100 hozzászólást jelenítek meg egy oldalon), error_reporting(e_all), hibalogolás a háttérben, register_globals ha nem is off, de ahhoz hasonló, hamarosan pedig off lesz (szerver oldalon pillanatnyilag ez nem megoldható).

A lapozó egyébként smarty alapú.

Holnap pedig form zh.Ír az olvasó egy hosszú url-t. Nem szeretjük, mert megtörik, elcseszi a designt, akármi. Szeretnénk, ha a plain text url-ből egy link lenne.

Namost amit nem láttam még máshol, persze ettől még létezhet, hogy ugyan ne az url kerüljön már az

<a></a> jelek közé, hanem a hivatkozott oldal neve, azaz a title tagÂ…

Így fordulhat elő, hogy ha mostantól beírjátok plain textként a hozzászólásotokba pl. azt, hogy

http://blog.haszprus.hu/komment.php?k=2350
, akkor erre az fog megjelenni, hogy
Haszprus überblog - Generikus konténer, objektumorientált hozzászólások

A dolog természetesen nemcsak a blogon belüli címekre működik, így pl. elő tudja állítani az alábbi linket is szimplán az url-ből:

keresek a google-ben jóóóól - Google keresés

És lássátok, hogy ez jó, mert az esetek 99%-ában még az [url] bbcode használatát is feleslegessé teszi.


Ha le akarod mérni, tedd be a lapod elejére ezt:

ob_start();

function microtime_float() {
  list($usec, $sec) = explode(' ', microtime());
  return ((float)$usec + (float)$sec);
}

$time_start = microtime_float();

A végére pedig ezt:

$time_end = microtime_float();
$time = $time_end - $time_start;

echo 'Lapgenerálás: ' . $time . 'mp';

ob_end_flush();

Ez a kód azért jó, mert az ob_startnak köszönhetően nem számítja bele az időbe a lap letöltődését. Enélkül amit kapnál, az függne a szabad sávszélességedtől. És az nem lenne jó.

(A kód nagyrészt innen származik, de a dolog értelmét szerintem az ob_start - ob_end_flush kiegészítés adja, anélkül a script helyett szinte a saját sávszélességedet méred.)


Kommentkereső

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos van kommentkereső 0.01. Objektumorientáció & smarty rule. Most ezzel akár lehetne blog 2.6 is, de nem lesz

A cucc iszonyatosan prealpha egyébként, olyan értelemben hogy csak egyszavas kereséseket vesz be és nem kezeli rendesen az ékezeteket.

Hogy lehet megmondani a mysql4-nek, hogy ha a halál szóra keresek, akkor ne adja ki pl. a hálál-t?


Jesz, thatz true, a bejegyzések smartyból jönnek. A főoldalon, az archívumban, a komment.php-ben. Ja nemcsak ez igaz, hanem hogy bevezettem a Post objektumot, vmint a Posts konténert, persze a Containerből származtatva, de már napok óta, csak eddig békében pihentek a háttérben meghívatlanul.

Ha valami bugzik, szóljatok. Ezek megint nem kicsi változtatások, belül.

Viszont most már 115 sor az egy darab bejegyzéshez tartozó tplÂ… Igaz, lekezel egy csomó mindent amit eddig az index.php csinált, és kezeli a rövid valamint hosszú bejegyzésformátumot is (előbbire ld. archívum, csak címeket).

Ismét megköszönöm mindenkinek, akik segítettek a dolgokban. Thx 2 Tamás, nrg, Hedge, mefi, sorry ha valaki kimaradt

Ma 48 komment volt a blogon az enyémeken kívül.


A főoldalon mindig annyi napon írt bejegyzés jelenik meg, ahányat kiválasztasz. Például március 21 van, 4 napot akarsz látni, de 19-20-án nem volt bejegyzés, akkor ezeket a dátumokat fogja megjeleníteni a blog: március 21, 18, 17, 16. Ez azért van, hogy ne kaphass üres főoldalt, mert az kurva hülyén néz ki.
(Ennek a megvalósítása egyébként annyiból áll hogy picit tágabb dátumhatárral hajtom végre a lekérdezést, és abbahagyom a megjelenítést ha már elértem a kellő napszámot. Szvsz nem különösebben erőforrásigényes, hiszen csak néhány plusz row sql-ből, amiknek nagyrésze nem jut el még egy mysql_fetch_array-ig sem.)

Namost ott tartok hogy smartyban már megvan a postok template-je, zsír ugyanúgy néz ki mint az onlyphp megoldás (leszámítva hogy pillanatnyilag elvetettem a kapcsolódó bejegyzések feature-t), de kezdjem a template-ben számolgatni hogy hány napi postot jelenítettem meg eddig? Ez nem a megjelenítési réteg feladata lenne szerintemÂ…

Egyébként nem érzem a Smarty által nyújtott tiszta kódot. Pl. a bejegyzések tpl-je 50 sor, mert tele van mindenféle if-else-ekkel annak megfelelően hogy hány komment érkezett, trustedonly-e a bejegyzés, trusted-e a júzer, adminisztrátor-e a júzer, kategóriák ciklusa, van-e címe a bejegyzésnek, ki kell-e írni a dátumot (vagy már egyszer kiírtuk, amit ráadásul a megjelenítési rétegben kell assignolnom!)Â… És mindemellett a php-ben kőkeményen megvannak a háttérmunkálatok, smiley-konvertálás, magyar dátumformátum előállításaÂ… Igen, a Smartyban is van valami dátumformátum stuff, de asszem az nem támogatja a hónapnevek szabad alakítását. Vagy igen? Ennek egyrészt utánanézek ha hazajöttem, másrészt ha valaki vágja akkor belökheti, ezzel időt spórolva nekem

Szóval nem érzem azt a tisztább szárazabb érzést amit egy template rendszer elvileg ígér. Túl sokat reméltem a külön megjelenítési rétegtől, vagy valami egyéb okozza a problémát?

A posts.tpl-t el lehet kérni tőlem tanulmányozásra, véleményezésre.


A kommentek (kizárólag maguk a hozzászólások) mostantól Smarty sablonból jelennek meg. Goodbye $comments->showHTML().

Asszem az utóbbi hetekben elég sokat mozdultam előre fejlesztés terén. Ezúton is thx azon személyeknek, akik ebben segítséget, vagy inspirációt nyújtottak

Ha valami bugot tapasztaltok, nyugodtan szóljatok, mert iszonyat sokmindent írtam át mostanság.

Update 14:33: ja tképpen a smarty bevezetése elég jelentős újítás, úgyhogy ez már a blog 2.5, miközben a 2.4-be kitűzött változtatásokat (oo) még be se fejeztem


Smarty

©   Haszprus   |   fejlesztés

Smarty megismerve. És csináltam is egy tesztlapot ahol a kommenteket már gyönyörűségesen az oo cuccaimból nyerem ki (két új getArray fv befigyelt), és smartyval formázom meg Nem publikus mert nem fejeztem be és mosmá megyek slp.

Update 12:34: hát nem tudom, vegyes érzelmeim vannak a smartyval kapcsolatban. Jobban mondva elég negatívak. Mert a kommentek megjelenítésének a kódja rondább lett, mint php-ben. Legalábbis az én szememnek. Meg a dreamweaverének is, mert egy helyen bele is zavarodott a színezésbe.

Azt jól érzékelem, hogy nem tudok olyan értéket assignolni egy változóhoz, amiben egyenlőségjel van? {assign var=... value=...}


A komment.php-ben a kommenteket immáron OO módon szolgálja ki a blog. Ami emögött van:
class Container {
  var $elements
  var $pointer
  var $length
  function Container()
  function addElement($element)
  function length()
  function getElement($i)
  function getLastElement()
  function getFirstElement()
  function getNextElement()
  function removeElement()
  function setPointer($i)
  function forAll($function)
}

class Comments extends Container {
  var $picOfUser
  function Comments()
  function getCommentsByPostId($post_id, $order, $from, $to)
  function showHTML()
}

class Comment {
  var $row
  function Comment($row)
  function showHTML()
}

A hajnal óta elkövetett változtatásokat jelöltem. Logikusan a showHTML mellé kerülni fog egy-egy showRSS function.


ha igazán OO akarsz lenni, akkor egy komment egy class, aztán csinálsz egy generikus container vagy lista class-t, és származtatsz belőle egy olyan class-t, amely csak kommenteket tartalmazhat
Tamás - Obi kérdés

Megvalósítva mindhárom (Preview Release 1) A megjelenítést még nem írtam meg szépre, de ott már csak néhány változót kell lecserélni. Ami eddig kész:

class Container {
  var $elements
  var $pointer
  var $length
  function Container()
  function addElement($element)
  function length()
  function getElement($i)
  function getNextElement()
  function removeElement()
  function setPointer($i)
}

class Comments extends Container {
  function Comments()
  function getCommentsByPostId($post_id)
  function show()
}

class Comment {
  var $row
  function Comment($row)
  function show()
}

Ez utóbbi show() még tiszta bug, értelemszerűen.


Elfelejtett jelszó

©   Haszprus   |   fejlesztés

Igazából azért nincs a blogon olyan feature, hogy kiküldjük az elfelejtett jelszavadat, mert… nos ilyen nyilván nincs, mert a jelszavadat nem tároljuk, csak egy md5 hasht. Ha nem tudod mi az, de érdekel, akkor annyit elég tudnod, hogy ez egy olyan karaktersorozat amiből a jelszavad nem található ki, viszont ez bármikor származtatható a jelszavadból.

Lehetne viszont ugye új jelszót generáló cucc. Többlépcsős, hogy ne változtatgathassa mindenki mindenkinek a jelszavát. (Vagyis a kiküldött emailben még csak egy link vagy valami hasonló lenne, aminek a hatására változik meg a jelszó. Vagy amivel megváltoztathatja a júzer a jelszót. Ez részletkérdés.)

Egy dolgot nagyon utálok ezekben a dolgokban, éspedig azt, hogy lehet hogy nem emlékszem a felhasználói nevemre, lehet hogy nem emlékszem a megadott email címemre, és ez utóbbi eset elég kellemetlen tud lenni, ha azt a címet már nem is használom. Kiírni meg nem írhatjuk ki, hogy hova lett elküldve a levél, hiszen az privacy-sértő lenne.

Na mindegy, mindezen problémák ellenére valamikor csinálok egy fent vázolt, többlépcsős, elfelejtett jelszó esetén alkalmazható tréfát.

Update 20:35: Megszületett a megoldás: elfelejtetted a jelszavad?Obi kérdés

©   Haszprus   |   fejlesztés, howto

Milyen classt csináljak a kommentekhez? Class Comments, vagy Class Comment? Azaz minden egyes komment legyen egy class, vagy a komment.php alján található kommentlista legyen egy class?

Ezen filózok jóideje és nem tudom eldönteni. Experts, help plz.

nemtok aludni bazer


Shamalt sajnos ehhez már túl öreg, de ha nem maradt volna le róla, akkor így indulna a Születésnapos dumagépek doboz, a szemléltetés kedvéért.

Ez a feature csak a nagyobb topicokban és a megfigyelőközpontban fog titeket rettegésben tartani.

A doboz mögött egyébként egy osztály, némi adatbázis, egy html fájl, és egy csodaszép 13 soros sql lekérdezés áll. Beágyazott lekérdezések rule! Istenem, mennyire jó hogy mysql verziót váltottunk + szglab5 rulez da world, akármekkora szopatás is!

select  u_id, u_pubnick, round(fage) as age, comment_count
from   (
     select  u_id, u_pubnick, u_regged, u_lastload,
         (to_days(now()) - to_days(u_regged))/365 as fage,
         count(k_id) as comment_count
     from   hb_users, hb_komment
     where  to_days(now()) - to_days(u_regged) between 355 and 370
       and k_uid = u_id
     group by k_uid
     ) as subquery
where  to_days(now()) - to_days(u_lastload) < 365 
   or comment_count >= 2
order by age desc

Egész biztos vagyok benne, hogy a fenti sql query több érdeklődő olvasómnak is rejteget újdonságokat, ezért remélem nem haragusztok, hogy beidéztemWebconf 2006

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyelőre jelentkeztem (márc 18), de még erősen mérlegelési stádiumban van a dolog. (20-án ugye számelm szig, 24-én digit szig, és még ha valamit kihagyok, akkor is van elég teendőm.)

Update 16:10: nem, nem jövök, azt hiszem az egész hetemet inkább rászánom a hétfői számelm szigorlatra, mivel csak most kezdek neki.

Update 2006. már. 15. 16:05: no ezt lemondtam, nincs kedvem.Igen. Ezt egy rendkívül advanced - 15 soros, ha érdekel valakit - mysql lekérdezés valósítja meg, aminek módját néhány napja az szglab5 adatbázisok jegyzetének sql fejezetéből merítettem. Nem utolsó sorban azért csak most, mert csak most vált lehetővé ezen sql elemek használata a szerveren (tudtommal). Emeletes csúcskirály. Fejlődünk

A lekérdezés csak akkor megy végbe, ha a bejegyzés úgy tudja magáról, hogy vannak hozzá kötődő egyéb bejegyzések. Máskülönben kicsit necces lenne.

Egyébként az sql fejezetet roppant hasznosnak és jónak (!) találtam.

Update 23:44: valószínűleg valamit majd optimalizálok ezen a témán. A lekérdezés jó, de az adatbázis-hátteret kicsit átszervezem, a 15 pedig egy másik funcionbe költözik, és helyébe kevesebb fog kerülni. Vagy mindebből semmi se lesz, hiszen ilyen kapcsolódó bejegyzéses dobozkákból se lesz sok.

Update 2006. már. 04. 16:04: átírva, másképp működik.


Badwords

©   Haszprus   |   fejlesztés

Vannak bizonyos stílusú hozzászólások, amiket nem szívesen olvasgatok. Első fázisban megjelentek a várakoztatott kommentek. Második fázisban a film-bejegyzésekhez már nem lehetett regisztrálatlanul hozzászólni (legalábbis első ránézésre). Kénytelen vagyok azonban egy harmadik fázist is létrehozni, mert úgy látszik a Pillangóhatás tévé-beli szereplése ide vonzotta a site-omra a magyar internet sötét söpredékét, akiknek azért arra mégis futotta, hogy másik topicban írják le véleményüket, illetve magukat.

Badwords lista - a harmadik fázis. Működése: ha a bejelentkezetlen felhasználók hozzászólásában legalább három szalonképtelen szót talál a script, a hozzászólás nem waiting, hanem deleted státuszba megy, anélkül hogy értesülnék róla. Mert egyszerűen nem akarok ilyen szennyet olvasgatni, nem véletlenül nem lehet - látszólag - a filmekhez hozzászólni regisztrálatlanul.


Trusted only

©   Haszprus   |   fejlesztés

Oké. Új feature: kizárólag trusted userek által olvasható bejegyzések. A létezésük látszik mások felé is. Tartalmuk nem. RSS-ben egyáltalán nem. A trustedonly bejegyzésekre csak trusted userek kereshetnek. A trusted userek listája módosult némileg (egy régi tagot elvitt a nagy fekete autó, viszont hozott egy újat).


IM

©   Haszprus   |   life, fejlesztés, bme

Le kéne jöjjek az üzenőprogikról, mert ez azért mégse nyerő, hogy két hete elő se vettem a tananyagokat, a kontaktjaim meg csak szaporodnak

Update 12:39: és akkor egyéb veszélyekről ne is beszéljünk.

Update 13:20: írtam egy functiont ami az idézőjeleket (shift+2) lecseréli

<q>Â…</q> tagekre, amennyiben azok nem egy tagben helyezkednek el. Vajon lenne erre valami advanced regexp? Nos, elvileg a fony elméleti része alapján tudnom kéne válaszolni arra hogy létezhet-e ilyen, sejtem is a megoldást, de nem akarok hülyeséget írni Na majd talán számításelmélet szigorlat után, ott nem feladatmegoldást kérnek A szigorlatot egyébként megpróbálom március 20-án. Utána digitet március 24-én. Ez a terv, de ez még változhat, mert egyéb projecteket is folytatok underground

Update 13:44: És tegnap este megszültem az első objektumosztályt is a blog alá. Azt a nevet adtam neki, hogy File 31 soros, 550 karakteres, ép és egészséges, várhatóan kevés probléma lesz vele.

Update 21:59: a digitszig ugrott mert ütközik a - kötelező jelenlétű - szglab5-tel. Roppant kellemetlen, mert így tolódik vizsgaidőszakra, vagy következő félévre. A laboralkalmam elcserélésével nem szarakodok.Hát egy pár napig nem volt kedvem írni, de most valami mégis meghozta:

Loooool, és én még azt hittem hogy sokan csak a biztonság kedvéért jelentkeztek fel, és majd a 441 emberből biztos csomóan lejelentkeznek. De úgy látszik tévedtem. Mindörökké Jelek!

ps. lett egy "ezek mennek" nevű doboz a menüben, ami a winampben jelen lévő zaj elsődleges jellemzőit képezi le karakterláncokra.


"Haszprus: nem is szamitottam ra, hogy ilyen jora megcsinalod. Ez a hol is tartottam nagyon jol hasznalhato, le a kalappal Nem ertem miert nem tudjak forumokban is megcsinalni ezt a feature-t…"

Azért, mert a webfejlesztők jórésze nem érti, hogy mi az a usability. Ha idejön anyám, és megkér, hogy valami weblapon nézzek már meg valami infót neki, az esetek 90%-ában ott kötök ki, hogy elkezdem sorolni, hogy az adott weblap miért trehány munka, miért használhatatlan, milyen rossz megoldásokat alkalmaz stb.

(more quotes)


Ha a kommentbe írtok egy olyat, hogy pl.

#10: hogy érted ezt?

Akkor, a #10-et automatikusan linkelni fogja a 10-es kommentre. Sőt, onnan egy újabb linkkel pedig visszatérhettek oda, amelyik kommenttől jöttetek. További részletek a képre kattintva, vagy a hozzászólások során megtapasztalva. (A dolog visszamenőlegesen is műxik a blog kezdete óta érkezett összes kommentre.)

A dolog műxik IE6, Firefox 1.5, Opera 8.5 alatt, többit nemtom, de talán nem is érdekes.


Forrásmegjelölés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ha valahogy, akkor így. Maximális respect Leventének.

Update 2006. feb. 02. 00:49: A korrektség kedvéért pár kiegészítés.

 1. away a topic-beli kommentek elrejtése után még beírta: a szánalmas.hu-n régóta van aktív dolgozók listája (bár szerintem szinte észrevehetetlen)
 2. én erről nem tudtam
 3. a dumagépek valóban jó ötlet volt (számos grafikonnal alátámasztható), büszke voltam rá, és magamtól találtam ki, de ezek szerint nem elsőként
 4. Levente továbbra is valóban tőlem vette az ötletet, de tekintve hogy úgy tűnik nem volt egyedi, innentől saját belátására bízom a továbbiakat
 5. az 5. kommentben még úgy nyilatkoztam hogy nem lesz itt semmi flame, mivel így is gondoltam. nem állt szándékomban másként alakítani, de másként alakult. nem vádolok senkit, mindenki kivette a maga részét.
 6. hogy away információja változtat-e a sztori lényegén, az attól függ, hogy mit tekintünk a sztori lényegének. ebbe nem mennék bele bővebben, egész biztos vagyok benne, hogy a sztori minden egyes résztvevője mást és mást tekint lényegnek.

Peace.

Rakjatok ki ti is listát a dumagépekről. Ha még nincs. Ha tudtok. Ha akartok. Shamaltot ezúton külön kérem, hogy az abszolút listát rakja vissza (ki) valahova


:first-child

©   Haszprus   |   fejlesztés, howto, css

Sziasztok gyerekek, remélem jók voltatok, ma esti mese gyanánt a css first-child pszeudo-osztályával szeretnélek megismertetni benneteket.

First-child, azaz első gyermek. Ha a html doksit nézzük, akkor egy

<b><em>jajdejó</em><em>szupi</em></b>
kódban a b tag első gyermeke az em, tartalma "jajdejó", a második gyermeke szintén egy em, tartalma "szupi". A két em közül tehát a jajdejó tartalmú egy first-child. A b first-childja. A napokban a CSS :first-child pszeudo-osztállyal valósítottam meg azt, hogy egy táblázatban az első oszlop a többitől eltérően jelenjenjék meg.

<table class="ircquote"> <tr> <td>Balázs</td> <td>melyik php fgv is csinál md5-öt egy karaktersorozatból?</td> </tr> <tr> <td>Haszprus</td> <td>md5() :-) </td> </tr> </table>

A fenti táblázat első oszlopában szereplő neveket ha pl. szeretnénk jobbra zárni, akkor azt a következő módon lehet elérni css-ben anélkül, hogy külön minden nyomorult td-nek megadnánk egy class-t.

.ircquote td:first-child { text-align: right; }

Ennek magyarázata, hogy a neveket tartalmazó td-k a sorokat jelentő tr-ek első gyermekei.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak. Jó éjt gyerekek, ennyi volt a mese mára.

Update 17:43: ja igen, a módszer apró hátránya, hogy az IE6 nem kezeli


A 2006. év 4. hetének kiváló dumagépe: Balázs (103)

A 4. hét további jómunkásemberei: Ness (49) mefi (39) sHaMaLt (32) Tamás (29) suexID (15) Romsy (14) Mr.Happy Mainframe (13) Levente (13) Ralesk NeÂ’vennoyx (11) NeoXon (9) newnew (6) Samm (3) away (2) brom (2) The GuNN (2) XYBeR (1) nantucket (1) sHelf (1) Renke (1)

Összesen 353 hozzászólás (7 regisztrálatlan).

Engedjétek meg, hogy megköszönjem mindenkinek a héten írt hozzászólásait 353 komment, eszetlen mennyiség.


A dumagépek 2006. január 7-én került bevezetésre.Na még így lefekvés előtt bepostolom, hogy lesz egy custom rss feed, valamint "kedvenc topicjaim". Ez utóbbit talán egy sárga csillag fogja reprezentálni hagyományörző okokból (favorites, gmail, picasa, stb.)

Működési elv:

 1. jársz egy topicban, megtetszik, benyomod hogy na ez legyen kedvenc. adatbázisban létrejön egy bejegyzés id - user id reláció.
 2. custom_rss_feed.php?user_id=your_id formátumban előfizetsz egy rss feedre. ennek a tartalma az általad megválogatott relációk alapján készül. így egyrészt nem kell az rss feedek hozzáadásával és lemondásával babrálni (szerintem bonyolultabb mint kattintani egy linkre), másrészt jobban kíméli a szervert hogy nem 20 feedet csekkolgatsz róla félóránként, hanem egyet. ordo(n) sql query vs ordo(1) (azaz konstans) sql query, ugye.
 3. esetleg beállíthatsz inverz topicfigyelést, ami azt jelenti hogy azokat jelölöd meg, amiket _nem_ akarsz figyelni


Na, validhuszárok, webdizájnerek, csorgassátok a nyálatokat, itt egy XSLT + XPath + CSS alapon megjelenített RSS feed.

Mi ebben az érdekes? Először is, teljesen tetszőleges tartalmat rakhatok a böngészőben megjelenő rss feed köré. Másodszor, a bejegyzések címei immáron linkként mutathatnak a komment.php-re. Ezt css alapú formázással nem lehet megvalósítani.

Igazából ha az RSS nem kényszerítene arra, hogy CDATA-ba tegyem a descriptiont, akkor még frankóbb lenne. Lehetséges egyébként hogy ezt a problémát valahogy át lehet hidalni, nem jártam körül a témát, őszintén szólva.

Szerintem szép lett.

Egy pusztán css-sel formázott RSS feed így nézne ki. For the record, a Haszprus überblog közel fél éve CSS-sel formázott RSS-sel nyomul(t eddig).

Végül, nem tudok itthon még egy megszállottról, aki RSS feedre XSLT sablont rakott volna. Igaz, nem is kerestem. És az itthon alatt most nem a lakást értem, lol.
A blog dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme

A mai tanulás helyett. Egyébként meglett az algelem, holnap netmédia, holnapután szghálók. A héten egyeztetnem kell egy netpol házitémát (blog alapú zsurnalisztika vagy valami ilyesmi lesz), hétfőre le kell adnom, kedden webprog vizsga, szerdán netpol vizsga, csütörtökön mi vizsga, pénteken korszop vizsga, és ha ez mind megfelelően sikerül (azaz összejön belőle egy 4,0), akkor utána kedden megpróbálok egy jelek vizsgát.

A lista a megfigyelőközpontban található egyébként.


Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0


Szövegládák

©   Haszprus   |   fejlesztés

Minden blog életében eljön az az időpont, amikor linkelni akar más oldalakra. És amikor túl nagy a linkelt site-ok listája, valahogy redukálni kell a megjelenített mennyiséget. Visszarakjuk őket egy aloldalra, vagy random scripttel csak néhányat írunk ki közűlük, vagy egyszerűen úgy döntünk, hogy meg se jelenítünk inkább egyet se. Mindeközben a linkfal egyik lényege egymás látogatottságának a növelése.

Itt jön képbe a Haszprus überblog megoldása. Egyszerűen lekérdezem, hogy az elmúlt x napban kik kommenteltek, és ezeket rakom ki egy általam szövegládák-nak elnevezett dobozba. A doboz tartalma a hozzászólások száma szerint kerül sorrendbe.

Haszprus überblog - a hely, ahol valóban megéri kommentálni.

Ha van weblapod, de még nem adtad meg a címét, akkor nyomás beállítani a profilodban, aztán kommentre fel.


Kommentelők lapjai

©   Haszprus   |   fejlesztés

Szóval itt van ez a dilemma, hogy legyen-e a kommentelők weblapjaira mutató link. Mi ugye ennek a feature-nek a lényege?

 • Látogatottság növelése a kommentelő számára átkattintások révén
 • Google pagerank növelése a hivatkozott oldal számára
 • Fentiekkel ösztönözni a kommentelőt, hogy itt hagyjon egy-egy bölcseletet olykor

A problémát az képezi, hogy az überblognak blogtól szokatlan módon van egy saját userinfo oldala, és értelemszerűen a kommenteknél oda mutatnak a linkek. Ezt a linket lecserélni nem akarom a kommentelő weblapjára, különösen hogy nincs is mindenkinek (ellenben a userinfóval). Pillanatnyilag egy apró "www" link kerül azok neve mellé a kommentben, akik megadtak weblapot a profilban. Hogy ez szép-e? Nos, nem vagyok kibékülve vele.

Vélemény?

(css miatt frissítsetek, ha szükséges)

Update 2006. jan. 07. 04:21: lett helyette ilyen: Saját gyártmány Megfelel?


Semirandom feltételek

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme

Összetett önkorlátozó rendszert vezettem be megint a blogon, ennek keretében vagyok kénytelen bejelentkezéshez kötni az olvasást. Ez sajnos a látogatottság csökkenésével jár. Valamit valamiért. A legtutibb az lenne, ha letilthatnám a regisztrációt is januárban, de ezt túl durvának találom. Noha hatásos is egyúttal.

8-tól MI vizsga. Nem értem az anyag végéig, neptunon is látom hogy a társaság harmada lemondta az ünnepek utáni vizsgázgatást Nos én teszek egy próbát, mert időm az van rá.» régebbi bejegyzések

a jövőben szeretnék napnyi bejegyzést látni a főoldalon.   Csak regisztrált felhasználóknak.