bme - 2006 - 51 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Úgy különösebben nincs ingerenciám évösszegzést készíteni, úgyhogy csak röviden kinézem a blog történelmi bejegyzéseiből, hogy mi volt 2006-ban…

  • Átjöttem állami finanszra a bme-n. Ez egyelőre nem tett jót a tanulmányaimnak, de jót tett minden másnak.
  • Változtattam az étrendemen (ami azóta lényegesen egészségtelenebb mint akkoriban, de még így is sokkal jobb mint korábban).
  • Eljártam úszni (amíg nem volt konkurenciája ).
  • Fogytam 13,6 kilót (75,5->61,9), majd pedig visszaszedtem egy kicsit, a végleges tömegem még nem alakult ki, de nagyjából ilyesmi szeretnék maradni (67).
  • Vettem egy bringát májusban, amit számomra is meghökkentő mértékben (és célokra - 1 2) kezdtem használni.
  • Kurvajól töltöttem a nyaramat.
  • Megismerkedtem új arcokkal, szerveztem pár eseményt, köztük pár rendhagyóbbat is (éjszakai gyalog- (1 2) és bringatúra) és megejtettem az első házi szervezésű külföldi utamat is. Na nem mintha túl messzire mentünk volna, de a külföld az külföld
  • Év vége felé elkezdtem (komolyabban) kondizni, amit legalább jövő májusig szándékozok folytatni. A későbbiekről nem gondolkodom.
  • Kaptam pár megbízást. Pl. felkértek bme-n számítógép labor 5-ből laborvezetőnek. Erről eddig nem írtam publikusan (meg a többiről sem), úgyhogy most megemlítem. Az nem biztos, hogy be tudom vállalni.

Ezek mellett még történtek dolgok amiket akár meg is említhetnék, mert nem csak ennyi volt idén, de nem teszem. Akit érdekel, egy részüket megtalálja az archívumban

Röviden és lényegretörően: ez egy kurvajó év volt.

Nektek pedig BÚÉK!

mainframe

KTH - Hírek a frontról (PC)

©   mainframe   |   bme life szánalmas

/*politically correct verzió, pártatlan tudósítás a lövészárokból*/

Tegnap indult az indexfelvétel, 12:30-tól a KTH-ban. Gondoltam ha kezdésre odamegyek, csak nem lesz akkora halál. Odaértem, és de... R épület aulája dugig emberekkel, várják mikortól lehet sorszámot kérni. Előrecápáztam két ismerőshöz, akik már egy ideje ott állhattak. Az elméleti kezdési időpont után vagy 10 perccel kijött egy ügyintézőhölgy, és közölte hogy a gép nem működik (ezt mondta, hogy ez alatt mit kell érteni, rejtély), de rögvest megcsinálják. Tapsviharral jutalmazta a tömeg, nekem meg már akkor rossz előérzetem kezdett lenni... Újabb 5-10 perc után kijött, hogy hát ez nem megy. De egyből jött is a válságforgatókönyv, aminek kihirdetéséhez ki is sétált az aula közepére, majd kinyilatkoztatta, hogy jól nyissuk ki a fülünket, mert csak egyszer mondja el... Egy döbbent csönd közepette történő még döbbentebb összenézésnél nem futotta többre.

A terv az volt, hogy rendesen, régimódi sorba kellett állni egy-egy szoba előtt, karonként. Ennek a kivitelezhetőségéről ekkora skálán nem akarok értekezni. Egy a lényeg, hogy a tömeg odacsődült a lengőajtóhoz, és én ekkor láttam meg azt, ami végleg elborzasztott: azért nem haladunk tovább, mert a szobák előtti folyosó is dugig van emberekkel. Ez volt az a pont, ahol én feladtam. Legalábbis egy időre.

Ugyanis egy gyors kondi után (~2,5 óra) visszanéztem, hogy mi lett azóta. Olyan kép fogadott, mint egy menekülttáborban. Mindenki elgyötört arccal ül amin csak lehet, ha nincs min, a fal mellett. Maradék helyeken embertömegek ácsorognak. És minden ÁLL. Semmi jövés-menés, vagy ilyesmi. A sorszámkiadó automatára ragasztott A4-es lapra pedig az van írva, hogy karonként az adott sorszám után (alább felsorolva) már nem szolgálnak ki senkit aznap. Mindez mondjuk fél 4-kor, szóval örüljünk hogy még nyitva voltak. Mehettem haza, remélve hogy a szerdai jegybeiratásomig azért valahogy majd hozzájutok az indexemhez. Nincs happy end.

Update 2006.12.12.: Ma sikerült felvennem. Letéptem egy számot, elmentem a dolgomra, visszamentem háromnegyed óra múlva, és már le is voltam hagyva 4-5-tel. De nem hagytam annyiban, bementem, és kedveskedtem egy sort az ügyintézőlánynak, mire ő betett a sorba, még mosolygott is. Pedig az elején komolyan morcos volt...

Tamás

Szolgálati közlemény - albérlők kerestetnek, jól

©   Tamás   |   biznisz bme

Szóval az van, hogy várhatóan január elejétől-közepétől lesz egy kiadó lakás a Bercsényi utcában (BME kb. 15 perc gyalog), másfél szoba, havi 65eFt + rezsi, egy vagy két júzer részére. Jelenleg én bérlem az egyik munkatársammal közösen, de mivel saját lakásba költözök, nekünk már nem lesz rá szükségünk. Ha valakit érdekel a téma, vagy tud valakit, akit érdekelhet, vagy tud valakit, aki tud valakit, akit érdekelhet, vagy... (innentől rekurzív)... az dobjon nekem itt egy PM-et privmsg-t privát üzenetet vagy akármit, és tájékoztatom a további részletekről is.

(A beköltözés dátuma egyelőre még kérdéses (nekem ugye attól függ, hogy mikor költözik ki a tulajdonos a lakásból, amit veszek), a január eleje egy becslés, ennél előbb szinte 100%, hogy nem lesz üres a lakás, de tovább meg nem akarom húzni a dolgot).

Haszprus

Too much bme destroys your brain

©   Haszprus   |   bme fotózás

I'm seeing things.

Nem BME-seknek: fent egy K5 nevű teljes gráf látható (némi absztrakcióval). Öt pontból áll, mindegyik össze van kötve az összes többivel. Nem lehet síkbarajzolni az élek keresztezése nélkül. Bevezetés a számításelméletbe a tárgy neve, amiből tanultuk Hamarosan jön a szigorlat bár még nem foglalkozom vele

Haszprus

Emlékeztető az elkövetkezendő félévekre

©   Haszprus   |   bme
ha ram hallgatsz, akkor eloszor is atgondolod az egesz jelened, kitalalod, hogy mik a problemaid forrasai, es nekiallsz elharitani oket. ha a suli ennyi depit okoz neked, akkro alljal mar neki bazmeg es csinald meg. siman megtudsz tanulni mindent, eztmar bizonyitottad, csak egyszeruen fasz vagy es nem allsz neki. pedig tenyleg csak egyszer kene megint elkezdened es meglenne az eved vagy a feleved. tenyleg tegyel mar valamit azert hogy ne legyel ilyen szar passzban.koszi.

Ezt a szöveget benyomtam Outlookba is kéthavonta ismétlődő emlékeztetőként.

Haszprus

7. félévi órarend

©   Haszprus   |   bme

34 kredit. 30 kötelező, 2 nyelvi, 2 közismereti. Az átlagjavítás nem célom, csak a lyukak értelmes kitöltése.

Az első héten alig sikerült bejárnom, kedden is kihagytam a teljes napot (fáradtság, kedvtelenség). Kódelmen beszóltak amiért eljöttem a felénél. Majd megpróbálom megbeszélni a tanárral hogy legalább egy egyperces szünetet tartson akkor vagy nemtom, mert marhára nem poén hogy legközelebb inkább be se jöjjön. Tökire muszáj bejárnom.

Haszprus

Bringával suliba járni vajon mi?

©   Haszprus   |   bme bringa

Ez érdekelne engem. Lerakhatom-e egy telttermes előadás erejéig az st f nagyban, ill. egy gyéren látogatott előadáson az ie007-ben? Schloddi már látott az E épület 8. emeletén egy tanteremben bringát, meg szerinte a K is tele van velük. Nem tudom, amerre én járok, ott még egy darabot nem láttam az épületekben.

Mondanom sem kell, hogy kint nem hagyom, ezeket a tanácsokat most alapból vessük el.

Haszprus

Neptun.net roxx

©   Haszprus   |   bme hwsw szánalmas

Hétfő
00:00 regisztrációs hét (tárgyfelvétel) kezdete
00:01 a Neptun.net lehal
09:xx kiraknak egy feliratot, hogy karbantartás miatt üzemszünet

Kedd
01:20 részemről még mindig nem jutottam be.
22:07 a reghéten először, látom a bejelentkezési formot

Szerda
xx:xx Ma nem láttam a neptun bejelentkezési képernyőjét se. Reggel 8-tól ígérték, hogy menni fog. Ja. Remélem nem ez számít a végleges üzemállapotnak.

Csütörtök
03:39 A következő üzenetet tették ki tegnap este: A hiba javítást tovább kell folytatni, reggel 8 óráig csak időszakos üzem várható. Egy mondat, egy hiba. Tehát legjobb esetben csütörtök reggel kezdődik a reghét? Valaki nagyon vicces akar lenni. De most már kurvára jöhetne egy levél a dékántól/rektortól hogy kedves hallgatók a reghetet meghosszabbítottuk egy héttel vagy a félév elmarad vagy valami ilyesmi, mert ez már nem vicces.

[...] Ezért a tárgyfelvételi időszakot 2006 szeptember 14. éjfélig meghosszabbítjuk. [...]
Kövesi János
Oktatási rektorhelyettes

Végre nyilatkoztak. (Biztos olvasták a blogomat.)

I love Neptun.net. Tudom, hogy 15 ezren járunk a BME-re, és ez nagy terhelés, de azért a régi neptunba a reghét/vizsgaidőszak első 2-3 órája után mindig simán be lehetett jutni.

Haszprus

All work and no play

©   Haszprus   |   bme fáradtság fotózás bringa
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
Haszprus

Dilemma

©   Haszprus   |   bme fáradtság

Alsó ponthatár a cél. Az életed múlik rajta, de legalábbis a szakiránykezdés féléve. Utolsó nap kezdtél tanulni, bár a tárgyat már három két három féléve hurcolod. Tudásod nagyjából az alsó ponthatár körül van.

Tanulsz egész éjjel és zombi üzemmódban mész vizsgázni (opcionálisan elalszol vizsga közben), vagy inkább kipihened magad, de kihagyod az utolsó tanulásra szánható órákat, szerencsés kérdésekben reménykedve?

Esetleg írsz a dilemmáról a blogodba és egész éjjel tanulás helyett az érkező kommenteket olvasgatod, majd zombi üzemmódban elalszol a vizsgán?

Haszprus

Szglab5 over

©   Haszprus   |   bme

Socket programozás C-ben, UNIX-on, Ural2-n, Picoban, GCC-vel fordítva. És egy újabb átvirrasztott éjszaka. Igen, megcsináltam.

És négyes. És elmondhatatlanul örülök neki.

Ezzel véget ért az Szglab5 nevezetű tárgy, vegyes gondolatokat hagyva bennem. Nos először is, nagyon helyénvalónak érzem az oktatott anyagot, legalábbis az adatb labor részből (oracle, sql, php, xslt, xsql, xml, jdbc + opcionalitások). A háló labor őszintén szólva egyáltalán nem fogott meg, bár a végére belejöttem abba is, de azért meg kellett szenvedjek egyrészt rég elfeledett c-vel, másrészt a picós fejlesztés gyönyöreivel (nem volt kedvem azzal kísérletezni hogy a legvégén vajon a gcc ugyanúgy fordítaná-e a cuccot, mint az itthoni compilerem, úgyhogy inkább puttyn keresztül fejlesztettem az egészet). 23-tól reggel 9-ig fejleszteni a határidő nyomása alatt nem feltétlenül kellemes.

Másodszor viszont borzalmas időbe került, szerény véleményem szerint kb. 60 órát fektettem ebbe a tárgyba (bejárással együtt), bár nem mértem, úgyhogy ez csak amolyan saccperkábé, de ugye a 60-ból mindössze 14 ment el az órákkal, szóval sok, sok idő.

Haszprus

Gajdos Sándor sztárvendég + Adatbázisok zh

©   Haszprus   |   bme

176-ból 10. legjobb zh pedig be se jártam (3 v 4 előadáson voltam ott). Igaz voltam 3 adatb gyakon amit az évfolyamtársaink tartottak for free (gigarespect & gigathx), abból egyiken az alapfogalmak ismeretének híján semmit se értettem, zh-ra készültem éjjel 3 órát, kb. 24 órás ébrenlét után írtam meg, zh utolsó fél órájában aludtam a papíromon. Szóval aki aszonta hogy nem előny hogy foglalkoztam már adatbázisokkal a gyakorlatban, annak most nem jött be (Többen voltak így.)

Haszprus

XSQL laborházi

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

XSQL laborházi - XSQL + XSLT + XML + XPath + CSS. 8-ból csak 6 feladatot csináltam meg, ez elvileg már ötös. Valószínűleg vesztemre, mert a beugrómra valamiért hármast kaptam*. Őszintén szólva nem tudom miért, és kicsit ingerültté is tesz. De mindegy, hétfőn zh, úgyhogy erre egyszerűen nem akarok több időt szánni.

Egyébként meg nem tudom miért nem lehet leadni valami anyagot ebből a tárgyból, nem igaz hogy nem lehet két hetente egy előadást tartani vagy valami. Attól senki se lesz előrébb hogy fél óráig szopatja magát valami kérdésnek a megválaszolásával és közben egyhelyben toporog.

* Egyébként nemtom hányan voltunk laboron, teszemazt 15-en, abból 3 embernek lett meg a beugrója, úgy egyáltalán. Lassan írom hogy mindenki megértse: miért nincs ebből a tárgyból valami előadás?

Update 2006. ápr. 09. 00:46: na még egy feladat donez… mér nincs ebből valami előadás? egész apró infómorzsák hiánya miatt annyi időt elfecsérel az ember, hogy hihetetlen…

Haszprus

PHP maxpont

©   Haszprus   |   bme történelem php

Na nyilván lehetett erre számítani, de azért említsük meg, hogy a php laborházim 14+45 = 59 pont lett, ez a maximum amit el lehet érni, és egyébként 32-től már amúgy is ötös (Igen, 32-től!) Mondjuk azt nem vágom, hogy hova tűnt a valid xhtml-ért, error_reporting e_all-ért és register_globals off-ért járó +4 (vagy +6?) pontom, valszeg a javító úgy volt vele hogy nincs rá nagy szükségem

Gratulálok. Talán a legprofibb megoldás, amit eddig láttam. Látszik, hogy volt már tapasztalatod a témában. [...]

Na jó, mit verjem magam, tényleg elég sokat foglalkozom a témával. Akik esetleg ezt szeretnék az orrom alá dörgölni egy hozzászólás formájában, hagyják ki, tisztában vagyok vele.

Meg kell mondjam, nagyon emberségesnek tartom az Adatb laborházik javítását, nem volt még olyan házi amihez ne gratulált volna a javító. Persze lehet hogy ez az ő egyéni érdeme. Mindenesetre respect & thx, jólesik.

Haszprus

Mentsük meg az egyetemet

©   Haszprus   |   life bme

Mentsük meg az egyetemet

Rektorunk megkért bennünket, hogy amennyien csak lehet, segítsünk homokzsákokat pakolni, amivel megmenthetjük a K épületet a víztől.
Pontos időpontok nincsenek, amikor a katasztrófavédelmisek szólnak, akkor kellene menni segiteni. Ma, holnap és holnapután lenne esedékes.
Aki úgy érzi, hogy ráér és szivesen segitene, akkor küldjön nekem egy mail-t, amiben a neve, NEPTUN-kódja és telefonszáma található és mindenkit megkeresünk, amikor segiteni kellene.
A rektor persze ezeknek a hallgatóknak szünetet ad és igazolja, ha esetlegesen egy katalógusos óráról, vagy valami hasonlóról kellene eljönni.

Elképzelhető, hogy valami vizsonzást is kapunk ezen felül az egyetem részéről, de ez még nem biztos.

Jelenkezni a fent kért adatokkal a [censored, ld. fent linken] címen lehet.

Előre is köszönöm, minden lelkes egyetemistának a segítséget!

Balee| 108 megtekintés | 2006.04.03. 14:05

Hát ez durva, gecc, mindjárt kimegyek fotózni, amíg a többiek a form zh-val szenvednek.

Haszprus

Szakiránybemutató

©   Haszprus   |   bme történelem

Szóval, volt ma ilyen szakiránybemutató, és…

És jóhangulatú volt, sokmindenkivel beszéltem. Ezek pozitívumok. De meginogtam abban, hogy melyik szakirányra is akarok menni, ez pedig negatívum. Igaz, a dékánhelyettes úgy kezdte, hogy végülis mindegy melyik szakirányt választjuk. Aztán úgy fejezte be, hogy jól gondoljuk meg, mit választunk.

Nem láttam az 1.1-es szakirány - kóderek - standját. Íllítólag nincs benne perspektíva. Tény, hogy a kódgenerálás szó, amit évek óta hallok, elég aggasztóan hangzik, és tény az is, hogy az assembly óta készült nyelveknek köszönhetően egyre többek számára érthető a programozás, ami egy telített piacot eredményez. Voltam viszont az 1.3-asén, és valamennyire tetszett. Vagy csak inkább P@taricza előadásmódja megnyerő? Szintén tetszett az, amelyiknél az APEH elnökhelyettese beszélt az informatikai eszközeikről, mint pl. adatbányászat, a web folytonos figyelése, annak megállapítása hogy ki az aki sokkal tartozik ÉS könnyű behajtani tőle - mert ugye a behajtási költségeket alacsonyan kell tartani. A HP-től jött csávó is igen megnyerő szöveget nyomott le, az 1.2-es szakirányhoz tartozóan. Ennek ellenére az ő standjukra valahogy mégse voltam kiváncsi. Na jó, ebbe belejátszott az is, hogy előzőleg hallottam egy nem túl megnyerő véleményt az 1.2-ről Igazából odamentem, de éppen nem túl érdekfeszítő részt tárgyaltak, úgyhogy eljöttem.

BTW a lehetőségek a következők:

  • Informatikai technikák és eszközök szakirány 1.1.
  • Rendszerfejlesztési szakirány 1.2.
  • Informatikai infrastruktúra tervezése szakirány 1.3.
  • Újgenerációs hálózatok szakirány 2.1.
  • Infokommunikációs rendszerek biztonsága szakirány 2.2.
  • Internet és infokommunikációs alkalmazásai szakirány 2.3.
  • Médiainformatika szakirány 2.4.
  • Autonóm rendszerek információ technológiája szakirány 3.1.
  • Integrált intelligens rendszerek szakirány 3.2.
  • Elosztott energetikai rendszerek információtechnológiája szakirány 3.3.
  • Üzleti informatika szakirány 4.1.
  • Integrált vállalatirányítási rendszerek szakirány 4.2.
Haszprus

Oracle SQL expert help needed

©   Haszprus   |   bme howto

hali

van itt a 'könyvtár' feladathoz egy olyan (konkrétan a második kötelező feladat), hogy listázza ki mindegyik könyv címét és szerzőjét és ahol lehet ott adja meg hogy melyik tag kölcsönözte legutoljára.

ezt hogy lehet?

az okozza a problémát, hogy melyik tag kölcsönözte legutoljára...

itt van egy alapkezdemény:

select   kolcsonzes.kivitel,
         konyv.cim, konyv.szerzo,
         nvl(tag.nev, 'senki')
from     konyv, tag, kolcsonzes
where    konyv.raktszam = kolcsonzes.raktszam(+)
     and kolcsonzes.torzsszam = tag.torzsszam(+)
order by konyv.cim

ez persze az összes kölcsönzést listázza, nem csak a könyvenkénti utolsókat.

thx a helpet előre is.

(lehet subqueryt használni, nincs kikötve, de ha nélküle is megoldható, akkor jobb ha nem.) (az összes többivel készen vagyok)

12:33

select    konyv.cim, konyv.szerzo,
          nvl(tag.nev, 'senki'),
          kolcsonzes.kivitel
from      konyv
left join kolcsonzes
       on kolcsonzes.raktszam = konyv.raktszam
      and kolcsonzes.kivitel in (
              select    max(kolcsonzes.kivitel) 
              from      kolcsonzes 
              where     kolcsonzes.raktszam = konyv.raktszam 
              group by  kolcsonzes.raktszam
              )
left join tag
       on kolcsonzes.torzsszam = tag.torzsszam
order by  konyv.cim

Nem biztos hogy jó, de az eredmény alapján jónak tűnik, jobbat meg még nem tudtam produkálni.

Update 12:59: éés 23 órával a határidő előtt leadva, yeah.

Haszprus

Úszás

©   Haszprus   |   bme úszás

Voltam megint úszni. Sokkal jobb volt, mint múltkor, alig fárasztott le. Viszont felemelték a bérlet árát 3500-ról 5000-re, asszem így talán jobban megéri, ha egy normális helyre megyek egyedi belépővel. Úgyse hiszem hogy túl sokszor csobbannék magamtól.

Haszprus

Számelm konzi

©   Haszprus   |   barátok bme

Számelm konzi volt ma Mf-fel. Tekintve hogy ezeken a tárgyakon már egyszer átmentünk, így egész hasznosra sikerült, de azért legközelebb gyúrni is kell rá Március 20-án lesz a számelm szig, 24-én digit szig. Mégis.

Haszprus

Számok, betűk (átlagok)

©   Haszprus   |   bme

IRCQuote fight! In the ring:

BME VIK műszaki informatika alapképzés
1137 főÖsszlétszám
2,1A hallgatók alsó 50%-ának legmagasabb átlaga (innentől lehet ösztöndíjban részesülni)
4,7A felső 5% legalacsonyabb átlaga (töréspont)

Gyengébbek kedvéért: a hallgatók 50%-a 2,1-es átlag alatt volt ebben a félévben. Az ezt megelőzőben 2,6 körül volt ez a szám, érdekes. Lehet hogy a jelek, a fony, és az szglab idei szivatások betettek kicsit az átlagnak Meg talán az, hogy idén az első félévesek (BSC) átlaga nem számít ebbe bele, márpedig ott sokan a hozott ismeretekből még jól teljesítenek (digit, analízis, fizika). Ezek a tippjeim magyarázatként.

Haszprus

IM

©   Haszprus   |   life fejlesztés bme

Le kéne jöjjek az üzenőprogikról, mert ez azért mégse nyerő, hogy két hete elő se vettem a tananyagokat, a kontaktjaim meg csak szaporodnak

Update 12:39: és akkor egyéb veszélyekről ne is beszéljünk.

Update 13:20: írtam egy functiont ami az idézőjeleket (shift+2) lecseréli

<q>…</q> tagekre, amennyiben azok nem egy tagben helyezkednek el. Vajon lenne erre valami advanced regexp? Nos, elvileg a fony elméleti része alapján tudnom kéne válaszolni arra hogy létezhet-e ilyen, sejtem is a megoldást, de nem akarok hülyeséget írni Na majd talán számításelmélet szigorlat után, ott nem feladatmegoldást kérnek A szigorlatot egyébként megpróbálom március 20-án. Utána digitet március 24-én. Ez a terv, de ez még változhat, mert egyéb projecteket is folytatok underground

Update 13:44: És tegnap este megszültem az első objektumosztályt is a blog alá. Azt a nevet adtam neki, hogy File 31 soros, 550 karakteres, ép és egészséges, várhatóan kevés probléma lesz vele.

Update 21:59: a digitszig ugrott mert ütközik a - kötelező jelenlétű - szglab5-tel. Roppant kellemetlen, mert így tolódik vizsgaidőszakra, vagy következő félévre. A laboralkalmam elcserélésével nem szarakodok.

Haszprus

Újra vízben

©   Haszprus   |   bme úszás

És igen, két év után ismét képes voltam bemenni úszásra. Teljesen halál volt. A tanár nem is kérdezte óra elején a nevemet, gondolta úgyse vagyok ott, mert az elmúlt 4 félévben így tapasztalta Az úszóbérlet még mérlegelés tárgya.

Haszprus

Szglab5 tájékoztató :)

©   Haszprus   |   barátok bme

Ahahah király, most jöttem szglab5 bevezető/tájékoztató előadásról, totál kész volt, végig röhögtük az egészet, és közben megpróbáltam arcokat beszervezni a keddi jegesnapra Komolyan videózni kellett volna, ilyet még nem láttatok. CH Max, 600 fős terem ugye, teljesen tele, mindenki alig várja, hogy megvehesse 500 Ft-ért a könyvecskét a tárgyhoz, ami csak itt csak most kapható, néhányan elkezdenek közeledni a katedrához, de a tanár még pár percre visszaparancsolja őket a padokba, ám végül elhangzik a bűvös mondat:

„Lehet jönni a könyvekért!”

Ha három másodperc alatt nem voltak ott a katedránál 100-an, akkor egyen se, olyan volt mint az Electro World megnyitója lehetett, ahol ugye betörte a kiéhezett csürhe az ajtót az óccsó tévéért, volt aki három padon keresztül vetődött előre az értékes lapokért folytatott küzdelemben Azért nem mindegy, ha az ember előtt 500-an állnak a sorba'

Tanár azt mondja, hogy van egy jónéhány phd hallgatójuk, aki éjjel-nappal azon dolgozik, hogy plágiumfeltáró rendszereket hozzon létre, és az évek során beérkezett összes feladatmegoldás megvan nekik egytől-egyig egy hatalmas adatbázisban. Ezekkel vetik össze az általunk leadott munkákat, és akinél nagyfokú egyezést találnak egy korábbi megoldással, „ott a következményeket nem szeretnék részletezni”. Felvetettük a problémát, hogy az egy feladatra adható megoldások száma bizony véges, és így néhány éven belül sajnos mindenki meg fog bukni ebből a tárgyból ÍÍÍ

Fergeteges óra volt, még ha az ezredét se adja vissza ez a bejegyzés.

Haszprus

Neptun

©   Haszprus   |   bme

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
na és a tanár elmondta azt is lol hogy van egy ismerőse akivel együtt dolgozik a hp-nál
Haszprus
és aszondja nézi a tavalyi névsort neptunban h kik vették fel a tárgyat, és látja az ismerőse nevét... miközben má rég lediplomázott az arc
Haszprus
kérdezi az ismerősétől hogy hogy a f***ba vette fel a(z) ************ nevű tárgyat amikor már megvan a diplomája
Haszprus
aszondja, kipróbálták h neptun micsinál diploma után, és az van, h simán enged tovább tárgyakat felvenni ÍÍÍÍÍÍÍÍÍ de le akartak jelentkezni, és azt meg már valahogy nem hagyta kicsit bugos a cucc ÍÍÍÍÍÍ

Vettem jegyet felező bálra. Pénteken tea, vasárnap sör, kedden jegesnap, utána felező.

Update 21:28: lapzárta után futott be:

Tamás
de annak idején még könyvtárakat is lehetett létrehozni a Neptun szerveren
Tamás
tulajdonképpen szerintem az van, hogy megspórolják a tesztelőgárdát, kirakják teszteletlenül egy mérnök-informatikus szakra, és az infósok majd megkeresik benne az összes bugot
Haszprus

Valszám követelmények

©   Haszprus   |   bme

Kicsit megváltozott idén ez a tárgy, legalábbis a követelményrendszer. A zh 50 igaz-hamis állítás (definíció, tétel) megtippeléséből áll. Jó válasz +2 pont, rossz válasz -2 pont, válasz kihagyása 0 pont. Számítható, hogy 100 pont a max, és 40 kell minimum. A vizsga pedig: 10 igaz-hamis, minimum 8 kell, ez a beugró, utána húzott tetelbe (amikből 19 van) eső dolgok kifejtése bizonyításokkal együtt szóban. Gecc. Jól látjátok, eddig nem volt szóbeli, valamint ezután kimarad a számolás, mint olyan. Megszűnt továbbá a mákból átmenés intézménye.

Megszűnt? Nem tudom. Azért érzitek hogy az "1. Alapfogalmak, axiómarendszer" névre hallgató tétel könnyebb, mint öö hát nem tudom, mint az anyag vége felé levő bármelyik

Lehet, hogy kedden is erre fogok bejárni. Nem tudom. Még sose jártam be normálisan valszámra, szóbelihez viszont nem jönne rosszul az óra anyaga.

ps. az E1B-ben nem volt fűtés reggel, vagy csak jól titkolták. Egyébként érthetetlen számomra, hogy egy 230 fős keresztféléves kurzushoz miért rendelték ki az E1B-t. Valami nagyon nincs rendben a teremelosztó szoftverrel.

Haszprus

Jelek kereszt, fincsi mi? Fincsi!

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

Hát egy pár napig nem volt kedvem írni, de most valami mégis meghozta:

Loooool, és én még azt hittem hogy sokan csak a biztonság kedvéért jelentkeztek fel, és majd a 441 emberből biztos csomóan lejelentkeznek. De úgy látszik tévedtem. Mindörökké Jelek!

ps. lett egy "ezek mennek" nevű doboz a menüben, ami a winampben jelen lévő zaj elsődleges jellemzőit képezi le karakterláncokra.

Haszprus

Lezárult az 5. félév vizsgaidőszaka

©   Haszprus   |   történelem bme

Na ennyi volt a vizsgaidőszak, a végső bűvös szám 4,50. Következményei rendkívül kellemesek. Most ennek nem csinálok splash screent meg ilyesmi, az előző félévi 4,30 szép teljesítmény volt, ez viszont nem az. Halál a ratyi tárgyakra. Következő félévben ismét 38 kreditnyi hardcore tárggyal plusz két szigorlattal nyomulok. Meg is óhajtom csinálni mindet, kivéve talán az szglab6-ot, mert ott elképzelhető hogy az adatb tárgy hiánya miatt elvágnak félév közben (a tárgyi honlap erősen javasolja az adatb vizsgajegyet, miközben én még csak nem is hallgattam adatb-t).

Haszprus

6. félévi órarend (38 kredit, 2 szigorlat)

©   Haszprus   |   bme történelem

Oh yeah, végre egy korrekt* órarend, egyedül kedden van lyukas órám, és ami még ennél is jobb, hogy nem nyúlik az éjszakába.

ZH-t asszem ötször írok a hétfő délutáni időpontban. Beágy házikkal a tárgyi adatlap szerint heti 4 órát kell szenvedni. Szglab6-ról nem szól a fáma, csak hogy két részből áll, egyiknél 5 beadandó (vagy beugró?) van, másiknál meg 3 alkalommal kell megjelenni. Úszást nemtom skippelem-e, végén tényleg emiatt nem lesz diplomám Kódelm problémás, jelekkel ütközik. Ennél talán nagyobb baj, hogy az adatb is ütközik a jelekkel. Nemgáz. Csak még nem tudom, melyikre kéne bejárnom. Naívan az adatbázisokról azt gondolnám, hogy nem fog gondot okozni, de ahogy az előző félévi eredményeket elnéztem, ez nem ilyen egyértelmű. (Ha van olvasóm aki túlvan ezen az adatbázisokon (márpedig van ), kérem próbálja megsaccolni hogy vajon a webhez kötődő adatbázis-manipulációs tevékenykedésem mennyiben segít hozzá ennek a tárgynak az elvégzéséhez.)

* Ezt korrektnek nevezni? Azt hiszem, lejjebb mentek az igényeim az évek során, hisz végülis 3 ütközésem van

Haszprus

Te miért tanulsz?

©   Haszprus   |   bme

Te miért tanulsz? Mivel motiválod magad?

Itt megvallhatod. A kérdés nem arra vonatkozik hogy miért veszel részt felsőoktatásban, hanem hogy az egyes konkrét tárgyakat miért tanulod. Hogy küzdöd le azt az akadályt, ha egy tárgy egyáltalán nem érdekel?

Ezt most jól megválaszolod.

Haszprus

Szívinfarktus

©   Haszprus   |   zene life bme

Minden másodperc egy órának tűnik.

  • Belga - Erős kép
  • Belga - Erős kép
  • Belga - Kalauz 2
  • Benny Benassi - Light
  • Benny Benassi - Movin Up
  • Dumonde - Just Feel Free (radio mix)
  • Belga - Mocskos
  • Belga - 100
  • Belga - Probléma
  • Belga - Mr. Márka
  • Belga - Új világ
  • stb.
Update 2006. jan. 27. 00:03: 79 kommenttel zártuk a napot (enyémeken kívül). Most pedig nyugovóra térek. It's a beautiful life. Kivéve ha nem.
Haszprus

Webprog 5

©   Haszprus   |   bme

A web programozása. 5. Mi más. (Javascript és Java beans volt vizsgán.)

GT (előadó): Gratulálok (kézfogás)

Korrekt.

Update 2006. jan. 25. 14:51: igen, GT a többi jelesnek is kézfogással gratulált. Ez egy olyan gesztus itt az egyetemen, ami a tömegoktatásból tökéletesen hiányzik. Nekem rendkívül szimpatikus. Aki pedig még ezen is csak a fikáznivalót tudja keresni, annak innen üzenem, hogy nem irigylem azt a szellemi nyomort, amiben leledzik. (A hozzászólását természetesen elvitte a cica.)

Haszprus

2,50 - 4,00+

©   Haszprus   |   bme történelem

Megjött az email a mai szghálók eredményről. Hármas. Ami azért jó, mert a levlistán totál beparáztattak hogy megcsinálhatatlan meg mittomén. És itthon rájöttem hogy a 75 pontos vizsga első 20 pontos feladatát úgy ahogy van tök másról írtam, mint amit kérdeztek Így azon ment a para, hogy egyáltalán meglesz-e. Erősen kételkedtem. És hármas. Szóval örök pesszimizmus.

Mit jelent ez számunkra. Azt, hogy 2,50 a pillanatnyi ösztöndíjindexem. Jövő héten van 5 (ha úgy tetszik 4) vizsgám. Utána van még egy hét a vizsgaidőszakból, amin egy házileadás kivételével valamennyi még hátralevő vizsgát meg tudom ismételni ha jövő héten valami nem a terv szerint alakulna. Akárhogy is számolom az átlagomat, úgy néz ki, sétagalopp lesz a 4,0. Csak nehogy pont ezen bukjak el, egyszer már sikerült elbízni magam.

A következő forgatókönyvvel számolok, minimálisan.

hátralevő tárgyremélt minimáljegy
netpol5
webprog5
mi3
korszop1
jelek1
minimális ösztöndíjindex a fentiek alapján4,17

Szóval nagy veszély nem fenyeget, mert korszopból amúgy se hiszem hogy karót kapnék, bár nem sok kedvem van őszintén szólva 1000 angol oldal elolvasgatásához, lehet hogy ha már így alakult az átlagom akkor a korszopot dobni kéne, és jelekre ráfeküdni, még ha netán nem is jön össze.
Igazából ha tökéletesen biztos lehetnék abban, hogy a fenti három tárgyból meglesz az 5+5+3, akkor tökegyértelműen dobnám akár egy sikertelen jelekért is a korszopot.

Eljő egy szebb világ, hol a betonházak között nő majd virág.

Update 18:45: osztottam szoroztam és kibaszott idegesítő de nem merem eldobni a korszerű oprendszereket mert hátha beüt a ménkű és nem lesz meg az MI… Na ezen még filóznom kell, basszus. Korszop helyett mondjuk tanulhatnék MI-t pl és akkor MI meglenne… És ha mégse lesz meg? Faszkivan. Na ez a kurvanagy szopás ebben a 4,0-s minimumban, hogy az ember 20 évet öregszik mert akkora a stressz hogy mi van ha nem lesz meg… Nem ajánlom senkinek.

Haszprus

A blog dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés bme

A mai tanulás helyett. Egyébként meglett az algelem, holnap netmédia, holnapután szghálók. A héten egyeztetnem kell egy netpol házitémát (blog alapú zsurnalisztika vagy valami ilyesmi lesz), hétfőre le kell adnom, kedden webprog vizsga, szerdán netpol vizsga, csütörtökön mi vizsga, pénteken korszop vizsga, és ha ez mind megfelelően sikerül (azaz összejön belőle egy 4,0), akkor utána kedden megpróbálok egy jelek vizsgát.

A lista a megfigyelőközpontban található egyébként.

Haszprus

Probléma

©   Haszprus   |   bme

Most vettem észre, hogy az utolsó héten a jelek és az szghálók vizsga nemcsak egy napon, de egy időben is van.

Update 2006. jan. 12. 17:12: 99%-os valséggel dobtam a jeleket és ráfexem az szghálókra.

Haszprus

A helyzet egyre fokozódik

©   Haszprus   |   bme

Most vagy elkezdek egész nap tanulni, vagy nagyon csúnya időknek nézünk elébe.

Update 15:08: Kaptok még egy táblázatot mert jók voltatok. Akit untat, az azért kapja, mert rossz volt. Magyarázat gyanánt a vastag nagybetűk jelentenek olyan vizsgát amire megyek, vagy mentem. Az apróbb betűkkel írtak csak a vizsgaalkalmak (amikre nem megyek).

Haszprus

Tanulási para

©   Haszprus   |   bme

Kezd ez a vizsgaidőszak elég parássá válni. Még mindig semmi kedvem tanulni, a napi tanulási átlagom az elmúlt 20 napban 0,92 óra, pedig némely tárgyakra eszméletlen mennyiséget kellene gyúrni (MI, Szghálók, Jelek). Korszerű oprendszerekből is egy ezer oldalas angol doksit kéne elolvasnom. Gondok adódhatnak.

Update 10:41: Na átviszem a perifériákat a szerverterembe és megpróbálok rágyúrni az offline tartalmakra. Sajnos egy csomó segédanyag csak gépen van meg, és olyan mennyiségben, hogy nem igazán akarom kinyomtatni őket. Ez elég komoly probléma.

Update 10:55: A szerverteremből jelentkezünk. Vége.

Haszprus

Semirandom feltételek

©   Haszprus   |   fejlesztés bme

Összetett önkorlátozó rendszert vezettem be megint a blogon, ennek keretében vagyok kénytelen bejelentkezéshez kötni az olvasást. Ez sajnos a látogatottság csökkenésével jár. Valamit valamiért. A legtutibb az lenne, ha letilthatnám a regisztrációt is januárban, de ezt túl durvának találom. Noha hatásos is egyúttal.

8-tól MI vizsga. Nem értem az anyag végéig, neptunon is látom hogy a társaság harmada lemondta az ünnepek utáni vizsgázgatást Nos én teszek egy próbát, mert időm az van rá.