hwsw - 2007 - 38 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mainframe

Game

©   mainframe   |   game hwsw

A kérdésem arra irányul, hogy lenne-e igény játékok ajánlójára, kritikájára, leírására, ilyesmikre, szigorúan nem trendek és újdonságok vezérfonalát követve, hanem szubjektíven amit kipróbáltam és tetszett/nem tetszett, hasonlóan a filmek terén már érvényben lévő rendszerhez.

Hű, basszus, ez egy mondat volt?

Haszprus

Szinkron

©   Haszprus   |   howto hwsw mátrix

Van ugye a munkahely, ahol napi 8 órában fogok fejleszteni saccperkábé. És van az itthoni gépem, ahol még nem tudom hogy lesz, de valszeg azt is használni fogom

Elég erősen számítógépcentrikus minden adattárolásom, nem papíron van a naptáram, nem a magyar postán keresztül levelezek stb. Most viszont két gépet fogok használni, úgyhogy jó lenne, ha az adatokat és beállításokat szinkronizálni tudnám köztük különösebb erőfeszítések nélkül.

A teendőimet a Remember the milken tartom számon, ez online, úgyhogy kipipálva. RSS terén Google Reader, dettó.

A levelezésemet igaz, hogy Gmail szerveren keresztül végzem, de nem webfelületen, hanem Outlookból. Valamilyen szinten így is látom bentről a levelezésemet (weben). Ha nagyon akarom, hordozgathatom a pst fájlokat, amik viszont kb. 1 gigát tesznek ki, úgyhogy nem biztos, hogy ezt napról napra el akarom játszani. Vagy igen?

A Firefox előzmények, könyvjelzők, jelszavak és cookie-k szinkronizálására találtam a Google Browser Syncet, ezt valszeg használni fogom, az itthoni gépemen már be is lőttem.

Mit lenne érdemes szinkronizálni még, és milyen megoldások léteznek?

Outlookra jó lenne találni valami jó megoldást. A pst-k másolgatása azért nem nyerő, mert ha egyszer véletlenül elfelejtem nap végén vagy elején, akkor igen nagy pácban vagyok. Látom hogy vannak különféle eszközök, próbáltatok-e már ezek közül valamit, ami be is vált?

Könyvtárak szinkronizálása is igen hasznos lenne, erre most látom a FolderShare.com-ot, ami ha minden igaz, valami Microsoftos megoldás, ami számomra már alapból bíztató, ugyanakkor egyelőre connect timeoutot dob, ami nem jó

mainframe

Paranormális

©   mainframe   |   howto hwsw

Ezt magyarázza el nekem valami swguru: Excelben fordítottam, adott volt egy félig kitöltött táblázat (angol), egy mellette lévő oszlopba kellett írnom a magyar megfelelőket. Végigírtam (~1500 szó plusz), erre kijön egy ilyen fájlméret h 508K. Nézem az eredetit hogy mennyi volt: 514K. Ergo attól hogy majdnem megdupláztam a szómennyiséget, lejjebb ment a fájlméret. Wtf? o_O

Haszprus

Google Calendar és Outlook 2007 szinkronizálása

©   Haszprus   |   howto hwsw

Mai kocka bejegyzésünkben két nem működő szolúciót mutatunk be a Google Calendar és az Outlook 2007 naptárának szinkronizálására.

  1. Remote Calendars - Ez igazán kíváló, de az Outlook percekben mérhető időre lehal, amíg szinkronizál, azon kívül csak a Calendar->Outlook utat támogatja, nekem meg inkább pont fordítva kéne.
  2. SyncMyCal - Ez már egy fokkal jobb, oda-vissza megy a szinkron, és két verzió érhető el belőle: a Lite és a Pro. A Lite nem támogatja az automata szinkronizálást, hirdetik a weboldalon. Semmi gond, elleszek nélküle, csak legyen már valami. Felrakom: hát ez sajnos csak az aktuális dátum +/- 3 napos környezetét szinkronizálja. Halottnak a csók esete.

Kedves Olvasó, talált-e Ön működő - nem feltétlen önműködő - szolúciót a fenti égető problémára?

Haszprus

Ha az indafotóról jöttél és képek érdekelnek…

©   Haszprus   |   art fotózás haszprus net

Kedves Látogató, üdv a blogon! Ha az indafotóról találtál ide (aminek az indulását az index az én egyik napraforgós képemmel reklámozza), és szeretnél több képet látni tőlem, akkor ajánlom hogy nézz körül a blogos galériámban, vagy a legjobb képeim gyűjteményében. Utóbbihoz minimum 1280*960-as felbontás és egy jó böngésző (pl. firefox) ajánlott. A skandináv fotóimat itt találod.

Haszprus

Windows install

©   Haszprus   |   hwsw
OMG

(Mivel az előző rendszerem bár pompás volt, de egy ideje percekre egyszerűen lehalt (100% cpu), valamint a bootolás a háttérprogikkal együtt kb. 10 percet vett igénybe, így hosszas, nagyon hosszas mérlegelés után elszántam magam végre, hogy lecseréljem. Először bepróbálkoztam egy Vistával, de érzésre lassú volt (athlon 64 3500+, 2x1gb dual channel sdram), meg nem is nagyon fogott meg, úgyhogy végül egy új xpsp2-nél kötöttem ki. És ahogy látom, az sp2 óta kiadtak néhány frissítést hozzá )

Haszprus

Milyen tűzfalat?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Régebben használtam McAfee-t, aztán Sygate Personal Firewall Pro-t, asszem annak megszűnt a fejlesztése, így került képbe a Norton megoldása ami egy rakás szar volt mert állandóan tolta az ablakait a képembe és nem lehetett leállítani, úgyhogy lecseréltem Zone Alarm Pro-ra, ami szintén elég szar mert a frissítése eléggé manuális és ez is nógat egy csomó programindításkor, de már jóideje ezzel tolom, és elviselhető. Érdekelne viszont, hogy van-e jobb, ami még kevesebb kérdést rak fel használat közben. Minél csendesebb, minél minimálabb, annál jobb. De azért a feladatát lássa el jól és akár konfigurálni is lehessen, ha kell valamit. Van valami ajánlatotok? XP-re lesz.

Haszprus

Indafotó kedvencek

©   Haszprus   |   fotózás net

Most nem az én kedvenc képeimről lesz szó az Indafotón, hanem arról, hogy beüzemelték a lap 1.5-ös verzióját néhány újdonsággal, úgy mint pl. a kedvencnek jelölések száma szerint rendezett képtoplista. Erről pedig csak azért beszélek, mert jelenleg így néz ki (baloldalt fent a legtöbb jelölést kapott kép):

1 2 3-mal jelöltem soronként azt, hogy az adott sorból hanyadik képek az enyémek. Eheh.

mainframe

A .sqm vajon mi?

©   mainframe   |   hwsw net szánalmas

Ezért meg levehet a Microsoft bőnyállal. Hetek óta agyalok hogy mi a fasz az a sok szemét a c:\-n, erre ez. És még kikapcsolni sem lehet. Ellenben figyeljük meg a cikk vége felé a finom rábeszélést hogy deee, te akarsz adatokat küldeni magadról az MS-nek. Eszem-faszom megáll.

mainframe

Veszélyes kombináció: Idióta nettel

©   mainframe   |   life net szánalmas

Mottó: Aki szerint baccpapuccsal ajtót letépni ősi román szokás, az sikeres ember nem lehet.

Kinek ismerős a fenti mondat, vagy valamely részlete? Aki Homárt olvas, annak biztosan. Ott egy időben be is szüntették a kommentelési lehetőséget a sok odagyűlő hülye miatt. A másik nagy divat amit én ott láttam először, de azóta egyre töb helyen vélek felfedezni, az az elsőzés. A festői szépségű Falvédő községből érkezettek kedvéért elmondom: ez annyit takar, hogy az a májercsávó aki egy bejegyzéshez az első kommentet írja, aminek tartalma ugyan nincs, csak talán annyi, hogy első, vagy ez, valami elménc humorbonbonnal ötvözve. (pl. első baccpapucs).

A kérdésem a következő: ilyen nyilvánvalóan idióta szubkulturális szokások hogy képesek létrejönni? Ezek nem csökkent mentális képességű 12 éves kölykök akiknek ez a menőség fokmérője. Ezek komoly felnőtt emberek, a társadalom széles skálájáról (merthogy a Homárt igen sokan és sokfélék olvassák).

Ez a post eredetileg sokkal hosszabbnak készült, de félbehagytam, és időközben elszállt az ihletem. Majd körbejáruk kommentben. Vagy nem.

Haszprus

Webisztán

©   Haszprus   |   fotózás net

És az megvolt hogy a webisztán (ami az Index kettőpontnullaügyi megmondó-, híradó- és pletykablogja) az indafotót (az index néhány napja indult képmegosztó szolgáltatását, kb. magyar flickr) az én képeimmel népszerűsíti?

(Igen, a felső bringás fotót ti még nem is láttátok itt a blogon, mert a skandináv sorozatom még nem tart dániánál. A másik meg a csóványosi túran készült, februárban.)

Haszprus

TFT

©   Haszprus   |   hwsw

It's unbelievable, but it's true rovatunk (inspired by Steve Ballmer, Microsoft CEO) mai témája:

Mit látunk itt?

A címke ismérvei a web 2.0-ban a következők:

  1. egy objektumot többel is felruházhatunk (szemben a kategóriákkal)
  2. a felhasználó egyszerűen hozhat létre újat

Ebből kisül, hogy a blogon eddig is félig-meddig címkézés volt, mert bár én kategória szót használok (mert szvsz az értelmesebb), a bejegyzések mégis tartozhatnak több kategória alá.

Na mostantól viszont az adminfelületen egyszerűen lehet új kategóriákat (ha úgy tetszik címkéket) is létrehozni, amivel vélhetően élni is fogunk. Azonban ezek nem lesznek egyenértékűek a régi alapkategóriákkal, melyekből nagyjából 20 van. Azokból kötelező lesz választani legalább egyet minden bejegyzéshez, az újakból nem. Az archívum is a régiek alapján fog listázódni továbbra is. Az új címkéket elsősorban arra kívánom használni hogy a nagyon egybetartozó bejegyzéseket valamilyen módon összefogjam. Ez megtörténik egyrészt a bejegyzés címe alatti kategórialinkeléssel, másrészt a menüben található intelligens bejegyzésajánlóval (ami tovább okosodott az új feature-nek megfelelően).

Jah és most már nem muszáj évre sem szűkíteni az archívumot.

Ebben a szellemben az első néhány címkénk (vagy minikategóriánk): tűzijáték, skandinávia, hollandia, apple. Utóbbi csak a trend kedvéért. Majd lesz több is, de okosan, nem pedig hülyén. Ezzel elértük a blog 2.8-at.

Haszprus

Képformátumok webre - png, gif, jpg

©   Haszprus   |   howto hwsw

Sajnos sokan nem jutnak túl azon az ökölszabályon, hogy ha kisméretű képet akarnak készíteni, akkor jpegbe mentsenek, pedig ez gyakran tökéletesen rossz megoldás. Három képformátum közül célszerű válogatnia az egyszerű halandónak aki valamit fel akar tenni a netre, nézzük őket gyakorlati oldalról, és csak vázlatosan.

A JPEG 24 bites színmélységet ad (16,7 millió szín), viszont veszteségesen tömörít. Ahol nem kell pixelnyi méretű pontokat/vonalakat halál pontosan visszaadni, ott ez használható. Magyarán tipikusan fotóknál. A veszteséges tömörítésről ugyanakkor jó tudni, hogy minden mentéskor végbemegy, azaz ha van egy jpg formátumú fotónk és azt mondjuk többször megnyitjuk egymás után szerkesztésre, például egy kis átméretezésre, képvágásra, stb, akkor minden mentésnél vesztünk a kép minőségéből. Így juthatunk el egy borzalmasan rossz minőségű, de nagyméretű képhez. Köztes megmunkálás esetén tehát a köztes fázisokat ha mentjük, akkor csakis veszteségmentes képformátumba (ne jpegbe, ne gifbe).

A GIF 8 bit színmélységű (256 színű), ám a pixelek elhelyezkedését tekintve veszteségmentes tömörítést használ. Ez azt jelenti, hogy tipikusan vonalas, számítógépen létrehozott egyszerűbb grafikákhoz érdemes használni, közűlük is kiemelhetőek a screenshotok, legalábbis akkor, ha nem épp valamilyen csilivili sok színt használó felhasználói felületről készül a kép. Mérete screenshotok esetén roppant gazdaságos, a vonalak élesek maradnak.

A PNG 24 bit színmélységű (16,7 millió szín), és veszteségmentes tömörítésű. A modern sokszínű felhasználói felületek screenshotjaihoz gyakran ez a legjobb választás. Fotóknál fölöslegesen pazarló lenne. (Létezik 8 bites PNG is egyébként.)

Hogy screenshotok esetén a PNG-t vagy GIF-et érdemes-e használni, az eseti megítélésű, érdemes lehet kipróbálni mindkettőt, bizonyos szoftverek igen gyorsan megmondják hogy melyik a tuti választás.

jpg gif png
tipikus felhasználás fotók screenshotok színgazdag screenshotok
színek 16,7 millió 256 16,7 millió
tömörítés alakzatokra veszteséges színekre veszteséges veszteségmentes

Haladóknak: 256 színű kép esetén a jobbféle képszerkesztő szoftverek felkínálnak különféle dithering metódusokat, amikkel rengeteget lehet vele javítani a mentett kép megjelenésén.

Minden itt közölt információ csak egy első szintű közelítését képezi a témának, ám ezek megértése és alkalmazása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ne égjél a neten.

Haszprus

Account-kereskedelem

©   Haszprus   |   hwsw

Valaki a nevemben írogat a saját, 2001-ben regisztrált fiókommal az sg.hu-n. Visszaszerezzük.

Ezen kívül elbitorolta a haszprus2 kukac freemail.hu címet is (amit azért tehetett meg, mert megszűnt, mivel nem használtam). Ezen keresztül jutott az sg-s fiókomhoz is. Egyébként vicces, kereskedik az sg-s accommal:


a fenti hozzászólást nem én írtam

Na meglátjuk mi lesz. Jómagam több, mint 5 éve nem fórumozok az SG-n, az alapítót viszont ismerem a news.hu-s/internewsos időkből.

Update júl. 15. 13:32: sg.hu acc visszaszerezve.

Update júl. 16. 11:00: freemail accok visszakapva. Happy end.

Haszprus

Retard Nation

©   Haszprus   |   hwsw iwiw szánalmas

Igen, azért lett egyszercsak user id-je (l_uid), mert regisztrálta magát. Miután a guglival eljutott a blogra a myvip regisztráció keresőszavakkal. Rengeteg ilyen van.

Mindeközben az általa talált oldalon (ahol ő regisztrálta magát) a következő üzenet olvasható:

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Végül pedig:

Doctor: Don't worry scrot. There are plenty of 'tards out there living really kick ass lives. My first wife was 'tarded. She's a pilot now.
(Idiocracy)
Haszprus

iWIW biztonsági fejlesztések / auto login

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw iwiw
Május 16-tól számos, a rendszer biztonságát javító fejlesztést aktiválni fogunk.
1. megszűnik az automatikus bejelentkezés funkció
[...]

A legközelebbi biztonsági fejlesztés keretein belül meg az egész iwiw megszűnik gondolom.

De most ez mér jó baszki, aki nyilvánosan hozzáférhető számítógépen becsekkolja az automatikus bejelentkezést, az haljon meg, a többieknek viszont rém kellemetlen. Komolyan ez a legnagyobb rémálom amit el tudok képzelni, hogy egy oldalon állandóan be kell jelentkezni.

Update 13:36: megoldás a problémára: adriankoooo iwiw autologin scriptje (seo: iwiw automatikus bejelentkezés, iwiw auto login, iwiw autologin greasemonkey script)

Haszprus

Linux for desktop usability test 2007

©   Haszprus   |   hwsw

Tegnap este gyorsan bebootoltam egy Ubuntut, amelyre cd-ről lehetőségem nyílt a rendszer telepítése nélkül. Ez nem újdonság, ilyet régóta tudnak egyes disztribek. Annak idején azért dobtam ki rövid úton valamelyik linuxot (talán az uhut), mert az adsl belövéséhez kénytelen voltam feliratkozni egy levlistára némi segítségért. Azelőtt meg azért, mert nem kezelte a scsi cd-írómat és emiatt nem tudott bebootolni (!). Azelőtt meg azért mert a demolinux fél óra szenvedés után lefagyott.

Hol tart a linux 2007-ben? Nos, az adsl kapcsolat létrehozásához először is a helpben kellett kotorásznom, majd a választ megtalálva parancssorba kellett valamit bepötyögni, majd egy karakteres felületű programban állíthattam be a kapcsolat paramétereit, közben olyan hétköznapi kérdésekre válaszolva, amiket műszaki informatika szak ötödik félévében tanul az ember számítógép-hálózatokból (packet méret stb.)

Ezen a ponton véget is ért Haszprus 2007-es 'linux for desktop' tesztje. Ezt a rendszert olyan emberek tervezik, akiknek egyszerűen nem jut el az agyáig, hogy az átlaguser kurvára de kurvára nem fog tudni válaszolni ilyen kérdésekre, de ami ennél is fontosabb, hogy egyszerűen nem akar válaszolni ilyen kérdésekre, ő azt akarja hogy menjen a net és kész. És ezt a fejlesztők nem fogják, mert nyomorult monitorfejű kockák, akiknek a legtermészetesebb dolog hogy tudják a kapcsolatukhoz optimális packetméretet. És az egész 'linux communityben' nincs egyetlen épeszű ember, aki szólna nekik, hogy srácok, ezt talán pakoljátok egy advanced opció mögé.

A fogalom nélküli koncepciótlan fejlesztés ott is tökéletesen megmutatkozik, hogy noha a felhasználónak ismernie illene a packetméreteket, azért az online doksiban olyan dolgokat magyaráznak neki, hogy mi az a bal egérgomb:

Left mouse button: The button on the left side of a mouse device. This is the main mouse button, used for selecting, activating, pressing buttons etc... When you are told to "click" it is implied that you should click with the left button, unless specifically stated.

Ha a termékünk célközönségébe szeretnénk bevenni azokat, akiknek el kell magyarázni hogy melyik a bal egérgomb, akkor tőlük ne kérdezzük már meg hogy mekkora packetméretet szeretnének, mert nemhogy a méretével nincsenek tisztában de azt se tudják mi az a packet! Bakker!

Megkérem azokat a linuxfanokat, akik linuxot nem használnak (!) a saját gépükön, vagy mellette fenntartanak egy windowst is, hogy ezt a tényt jelezzék az esetleges linux mellett kardoskodó hozzászólásukban. Köszönöm.

ps. nem arról beszélek hogy a linux használhatatlan, hanem arról, hogy mari néni soha de soha nem fog tudni válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora packeteket küldjön az ő kedvenc oprendszere, különösen ha ezt egy olyan ablakban kell megtennie, amelyben az egérrel nem lehet kattintgatni (!) (2007-ben). És noha én nem vagyok mari néni, nekem egyszerűen csak nincs kedvem ilyen kérdésekre válaszolni. És a net belövése még csak egy legalapabb feladat, nekem is ez volt az első dolgom a rendszer telepítése után.

Haszprus

Neptun.net rox?

©   Haszprus   |   bme hwsw

Most először kénytelen vagyok elismerően csettinteni, mert 0:00-kor ugyan ezerrel belassult a rendszer, de végülis negyed óra alatt sikerült megejteni a vizsgajelentkezéseket (9 db). Vajon csak a tárgyfelvételnél szokott lenni túlterhelés, vagy ez most azt jelenti hogy az is sima ügy lesz?

Update 00:27: végül csak behalt, runtime error ehehhe de jó hogy felvettem a vizsgáimat

Haszprus

Korrekt subjecteket a népnek

©   Haszprus   |   bme fejlesztés howto hwsw

Mi lenne ha az info****@sch.bme.hu -ra csak korrektül kitöltött subjecttel lehetne levelet küldeni? Értem ez alatt a kötelező .*\[.*\].* (vagy ha úgy tetszik *[*]*) formázású subjecteket.

Nemkorrekt subjectű leveleket listatagok esetén visszapattintja, nemlistatagok (pl. tanárok) esetén pedig: mint eddig (azaz pl. küldi a listatulajnak, stb).

Alaptantárgyakra közismertek a rövidítések (ld. pl. wikin a tárgyak rövidítéseinek listája), egyéb levelekre meg lehetne pl. használni az [egyeb] subject-prefixet.

Ez egy ötlet, egy kidolgozatlan felvetés, ami sztem egyrészt működőképes lehetne, másrészt sokak életét könnyítené meg. (elsősorban a masszívan filterezőkét)

Már amennyiben technikailag egyáltalán megoldható.

Haszprus

I, Robot

©   Haszprus   |   hwsw life

Eleinte csak a baleset miatt sérültek testrészeit cserélik le robotkarokra, robotlábakra, pészmékert tesznek beléjük és egyéb műtestrészeket. A technológia egyre fejlettebb lesz, megjelennek a divatos színezésű vagy formájú művégtagok, és szilikonimplanthoz és piercingekhez hasonlóan az emberek elkezdik önként lecserélni vagy kiterjeszteni saját testüket. A végtagokat fejlesztő cégek egyre finomabb eszközöket hoznak létre, immáron bárkinek megéri a teljesen egészséges testrészeit is lecserélni gépiekre. Néhány év múlva születés után kioperálják a csecsemőből az agyát és beültetik egy gépbe. Ahogy a technológia fejlődik, később az agyra sem lesz szükség és az emberi faj végleg eltűnik. Önszántából.

Haszprus

Ilyenek leszünk

©   Haszprus   |   hwsw life
Kína: Csien Hun-kuang kipróbálja műlábait egy pekingi rehabilitációs központban. A tinédzser 2000-ben szenvedett közlekedési balesetet. fotó: MTI AP EyePress
Index
Haszprus

Gapminder World

©   Haszprus   |   hwsw life

A linkbárra már tegnap betoltam, de itt van nekünk ez a Trendalyzer szoftver, aminek a fejlesztő csapatát, a Gapmindert felvásárolt a Google. Na, ez engem most nem érdekel, hanem hogy a Gapminder Worldről egy csomó érdekességet leolvashatunk. Kijelölhetjük pl. azokat az országokat amik bennünket érdekelnek (pl. Magyarországot), és végigkövethetjük különféle szempontok szerint a fejlődésüket. A grafikon színekre van bontva földrészek szerint is, pl. láthatjuk hogy Afrika északi részeit leszámítva a világtól igencsak le van szakadva GDP-ben és várható élettartamban. Ha kiválasztjuk, hogy az országokat jelképező körök mérete az egy nőre jutó gyermekek számával legyen arányos, ismét azt találhatjuk hogy pont ezen a földrészen vállalják a legtöbb gyermeket is a nehéz körülmények ellenére. Vagy pont amiatt?


A körök mérete az asszonyonként vállalt gyermekek számát jelenti. Jobbra a nagyobb GDP, feljebb a nagyobb várható élettartam.

Na ilyenkor mi van?

Egyébként 1960-ról 2004-re látványosan esett világszerte a vállalt gyermekek száma. Vajon miért? Vajon a valósítsd meg önmagad életstílus miatt vagy egyszerűen elértük a földön azt a létszámot ahol már nem lehet kényelmesen tovább népesedni?

Ps. nem vagyok demográfiai elemző, nyilván elképzelhetőek sokkal bonyolultabb összefüggések és alternatív magyarázatok.

Tamás

Bugos monitor

©   Tamás   |   hwsw life

Óriás achát csigáim (seo) ugyan nekem nincsenek, ugyanakkor viszont találtunk az intézetben egy bugot az egyik monitorban.

A szó szoros értelmében, ugyanis ténylegesen egy bogár mászkál a TFT képernyőn, valahol a képernyőt védő plexi(?)lap és a pixelek között. Ezt abból következtettük ki, hogy kézzel nem lehet eltakarítani, viszont remekül lehet terelgetni azzal, hogy az egérkurzorral a kívánt irányba végzett hirtelen mozdulattal megijesztjük, vagy körbepakolgatjuk fekete színű ablakokkal. Olyan, mint egy intelligens, mozgó pixelhiba. Felvetődik persze a kérdés, hogy hogy került oda, illetve mi a francot eszik odabent.

Megállapítottuk továbbá azt is, hogy a bogár léte bizonyíték arra, hogy a TFT monitorok is sugároznak, az ilyen sugárzásban ugyanis biológus kollegánk szerint kizárólag az ízeltlábúak élnek meg, és lám, semmilyen más élőlény nincs a TFT plexije mögött, csak ízeltlábú. Se patkány, se növény, se hal, se semmi. Vigyázzatok, ne vegyetek TFT-t, sugároz, és íme a bizonyíték!

Tamás

iWiW privacy para

©   Tamás   |   hwsw iwiw

Azt hiszem, az iWiW nem törli az üzeneteket a szerveréről még azután sem, hogy én explicite töröltem az inboxomból, a levél küldője pedig a saját outboxából. Ez úgy derült ki, hogy ma kaptam két értesítő üzenetet is az iWiW-től, hogy új levelem jött. Eleve a link gyanús volt, mert iwiw.co.uk volt írva, ilyen linkeket pedig akkor küld a rendszer, ha az ember valamely angliai városba van bejelentve az iWiW szerint, én meg ugye onnan már hazajöttem tavaly nyáron. Az igazi vicc azonban az, hogy a levélben küldött linkre való kattintással simán bejött egy olyan üzenet tartalma, amit már elvileg hónapokkal ezelőtt töröltem a postaládámból (és mellesleg még tényleg Angliában tartózkodtam, amikor az üzenetet kaptam)! Az adatkezelési szabályzat és a felhasználási feltételek ránézésre sehol nem említik, hogy az oldal üzemeltetői rögzítik és határozatlan ideig őrzik az üzeneteket.

Azt hiszem, komolyan érik, hogy törlöm a regisztrációmat a francba innen (is), függetlenül attól, hogy nem írtam soha olyat privát üzenetben, amit ne vállalnék el nyilvánosan.

mainframe

Idegesítő reklámok

©   mainframe   |   hwsw life reklám

Kíváncsi vagyok, miért nem készül törvény a minősítetten idegesítő, már-már káros reklámok ellen. Illetve még arra is, hogy egyes weboldalak miért tesznek ki ilyesmit a saját felületükre? Én anno (többek között) azért szoktam le a freemailről, mert rendszeresen megjelentek olyan reklámablakok, amik szándékosan eltakartak gombokat, és nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett őket bezárni. Vagy ott van a DeviantART-on megjelenő, valami mobilos csengőhang-letöltő oldalt reklámozó (van még ember aki pénzért tölt le csengőhangot? ) banner ami ha fölé kerül a kurzor (akár csak miközben áthúzod fölötte), elkezd nyomatni az épp aktuális slágerekből 2-3 s-t. (Ájdonvannahííír, ájdonvannanóóóó...)

Az ilyen kinek jó? A fogyasztónak tuti nem. A cégnek sem hiszem hogy túlzottan nyereséges, mert többen pártolnak el emiatt a cégtől mint ahány (elmeháborodott?) vevő odamegy. Az oldalak is tuti buknak rajta forgalmat, mint azt fentebb már illusztráltam. Van valami reklámtörvény, de az egyelőre kimerül olyasmikben, hogy nem lehet nemiszerv a reklámban. Hurrá, meg vagyunk mentve...
No, de most komolyan: szerintem az ezt szabályzó testületet vastagon pénzelik a multik hogy lehessen ilyet is, a webmesterek meg elég hülyék hozzá hogy ilyet kirakjanak. Vagy átverik őket. (El tudom képzelni hogy a szerződésben egy x*y-os felületről van szó, ám arról semmi, hogy az zenélni kezd ha odamutatunk.). Vagy ők is meg vannak véve kilóra. Szar az egész.

Haszprus

6 mbit

©   Haszprus   |   hwsw

~6 mbit
(~780 KBps)

Az adsltest.t-com.hu viszont össze-vissza mér, nagyobb csomag kéne.

Tamás

Google Webmaster Tools

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Most fedeztem fel a címben említett eszközt. Ez amolyan Google backstage a saját site-odra vonatkozóan, már ha hitelt érdemlően bizonyítani tudod, hogy a site hozzád tartozik. Ilyesféle információkat lehet kinyerni belőle:

  • Mikor indexelte utoljára a Googlebot az oldalakat
  • Hány oldalt, hány kilobyte-nyi adatot és mennyi idő alatt tölt le az oldaladról (maximum, átlag, minimum)
  • www-s vagy www nélküli címeket jelenítsen meg a találati listában (állítható is, hogy melyiket szeresse)
  • A domain alatt lévő oldalak PageRank-eloszlása, a legmagasabb PageRank-kel rendelkező oldal minden hónapban
  • Milyen keresőszavakra dobta ki az oldalad a találati listába, és átlagosan hányadik helyen
  • Milyen keresőszavak esetén kattintanak rá az oldaladra a találati listában
  • Leggyakrabban használt szavak a weboldalaidon és a rád linkelő weboldalakon a linkek szövegeiben
  • Talált-e a Googlebot elérhetetlen oldalakat, hibás linkeket a domain bejárása közben

Mindemellett állítható, hogy a Googlebot milyen sebességgel járja be a site-ot (ez a terhelés csökkentésénél lehet hasznos, csak nyilván ebben az esetben ritkábban is fog ránézni a site-ra). A szolgáltatás eléréséhez be kell írnod a weboldalad címét, majd igazolnod kell, hogy az oldal tényleg a tied. Ezt kétféleképpen teheted meg: vagy egy, a Google által megadott META tag-et kell elhelyezned valahova, vagy egy általuk megadott nevű fájlt kell feltöltened a weboldal gyökérkönyvtárába.

Tamás

Go

©   Tamás   |   game howto

Ez amolyan kedvcsináló-ismeret(t)erjesztő bejegyzés lesz. Van ez a go nevű, kínai eredetű táblás játék (egyéb ismert nevei: 碁, 圍棋, esetleg 바둑), amire iszonyat módon rákattantam pár hónapja, és azóta is majdnem minden este játszom két-három partit a számítógép ellen, igaz, egyelőre csak 13x13-as táblán (mert ott hamarabb vége van egy menetnek). Gondoltam, írok róla egy kicsit, hátha másnak is megjön a kedve hozzá.

mainframe

A 6230 vajonmiiiii?

©   mainframe   |   hwsw life

Mondja meg valaki, miért ver engem a sors? Egy órája sz0pok egy mobilos midlettel, amivel e-bookot tudnék kényelmesen (és amúgy egyáltalán) olvasni a telefonomon. Ebben minden létező verzió és modell támogatva van, még a 6230-nál sokkal régebbi modellek is (pl. 3410 (!) lol). De csak nem tud olyan .jar fájlt készíteni, amit megenne a telóm. Az rendben van, hogy amíg 5510-esem volt, semmit nem kaptam hozzá, mert az egy evolúciós oldalág volt, de ez egy nem túl lejárt, ellenben nagyon elterjedt, mainstream telefon. Miért hiányzik ez egy támogatottsági listáról?

mainframe

Megszokás

©   mainframe   |   hwsw

Otthoni 21"@1600x1200 után itt barátnőmnél a 15"@1024x768 konkrétan olyan érzés, mintha kulcslyukon keresztül nézném az internetet. Ejj, könnyű beleszokni a jóba.
A hangminőségről (a Genius 5.1 után a Hama 2.0 sztenderd-recsegős) már szót sem merek ejteni.

Haszprus

Myvip redesign + iq

©   Haszprus   |   hwsw iwiw

Most nekem is kell írnom erről a fosszar oldalról egy kicsit megint, a SEO miatt, mert visszaestem nemzetközi negyedik helyre a guglin a myvip szóra (harmadikról). (Mefi beelőzött ) A lényeg hogy van új designja. Többet nem is igazán akarok erre a témára pazarolni, bocsika.

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Ja egyébként saját olvasóimnak: a fenti hatalmas kiírás sajnos teljesen indokolható, ezek a szerencsétlenek még így is sorbanállnak meghívókért, szerencsére van pár jellegzetessége az összes meghívókérő kommentnek ami alapján már az én közreműködésem nélkül törlődnek Ja izé, nem is ez a lényeg, hanem hogy ezek a hülyék azt hiszik hogy ez az oldal az iwiw/myvip és regisztrálják magukat és látom a logban hogy keresik az ismerőseiket a blog felhasználói közt. Hihetetlen.

Szerintem valós probléma amit az Idiocracy film dolgoz fel [várólistán - a szerk], nevezetesen hogy az emberi evolúció már nem az értelmi/fizikai/túlélési skilleket részesíti előnyben, hanem a szaporodási skilleket, így 500 év múlva atomhülye lesz mindenki szerény bolygónkon.