2007 november - 30 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Google Calendar és Outlook 2007 szinkronizálása

©   Haszprus   |   howto hwsw

Mai kocka bejegyzésünkben két nem működő szolúciót mutatunk be a Google Calendar és az Outlook 2007 naptárának szinkronizálására.

  1. Remote Calendars - Ez igazán kíváló, de az Outlook percekben mérhető időre lehal, amíg szinkronizál, azon kívül csak a Calendar->Outlook utat támogatja, nekem meg inkább pont fordítva kéne.
  2. SyncMyCal - Ez már egy fokkal jobb, oda-vissza megy a szinkron, és két verzió érhető el belőle: a Lite és a Pro. A Lite nem támogatja az automata szinkronizálást, hirdetik a weboldalon. Semmi gond, elleszek nélküle, csak legyen már valami. Felrakom: hát ez sajnos csak az aktuális dátum +/- 3 napos környezetét szinkronizálja. Halottnak a csók esete.

Kedves Olvasó, talált-e Ön működő - nem feltétlen önműködő - szolúciót a fenti égető problémára?

Tamás

Szerdai kvíz #1

©   Tamás   |   fejlesztés php

Kvízjáték: mit jelent az alábbi PHP hibaüzenet és hogyan lehet kiváltani?

Parse error: syntax error, unexpected T_DEC,
expecting T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

Google nem ér.

Haszprus

Konkurencia

©   Haszprus   |   akvárium maszat

Legnagyobb meglepetésemre kaptam szerdán névnapra egy gömbakváriumot - az se szúrt szemet, hogy előtte napokig állt több palack víz felhalmozva a fürdőszobában. A helyszínt három nőstény betta vette használatba, azonban úgy alakult, hogy helyettük most egy guppi felügyeli a víztározó rendjét (bár meg kell mondjam, egymaga nagyobb partit csap benne, mint a három betta együtt ).

A képek viszont nem a guppiról szólnak, hanem Maszatról, aki érdeklődve (féltékenykedve?) figyeli az új jövevény(ek)et

Haszprus

Kondilog 2007q4

©   Haszprus   |   kondi

Gyúrok a Kármánban tesi aláírásért, és logolom.

  1. nov 10. Visszatérés a vasak világába kb. 8-11 hónap kihagyás után… Fekvenyomás 35kg. Egy hét konstans izomláz.
  2. nov 18. A múltkori izomlázam még nem teljesen múlt el, de a tesi aláírás miatt menni kell. Fekvenyomás 35kg, álló vádligép 55kg. Harmadnap alig bírtam lábra állni Megkérdeztem egy portást hogy mehetek-e 07:00 előtt: nem.
  3. nov 20. Fekvenyomás 35kg, álló vádligép 55kg, ülő vádligép 40kg, mindkettő lesz majd sokkal több, de nem akarom jobban bedurrantani a vádlimat, mert így is alig bírok lábra állni (nemvicc, nyújtanom kell minden egyes lábra állás előtt, és utána is még húzom a lábam), tricepsz lenyomás csigán 35kg (asszem). Megkérdeztem egy másik portást hogy mehetek-e 07:00 előtt: igen. Update, pár órával később: na már nem tudom lerakni járáshoz a sarkamat, egyáltalán Pedig az egyórás konditerem alatt végig nyújtottam.
  4. nov 22. Harmadik portás 6:30-kor: csak 7.00 után lehet ingyen bejönni… Felülés 4x20, bicepsz kézi súllyal 8kg, evezés csigán 35kg, tricepsz előre nyomás csigán 30 kg (asszem… amúgy ez vidánál 20kg-mal ment max), ismeretlen tricepsz gyakorlat csigán ~30kg , vállvonogatás kézi súllyal 20kg. Most visszafogottabb voltam, okulva az eddigi izomlázproblémákból
  5. dec 01. Fekvenyomás 35->40 kg.
  6. dec 02. Álló vádligépen megpróbáltam egy 70 kilós sorozatot bemelegítés nélkül (valaki ott hagyta): ment. Ülő vádligép 40->50 kg (ment volna feljebb is, de különösen a nov 20-i eset után inkább úgy gondoltam, hogy csak mértékkel emelek).
  7. dec. 08. Nagyjából az új edzéstervem szerint. Tetszik.
  8. dec. 09.
  9. dec. 10.
  10. dec. 11. Na kész, ez volt az utolsó kondi az aláírásért. Ettől még nem tervezem abbahagyni, de mégis lehet, hogy a bringa fogja átvenni a helyét, azt ugyanis az utóbbi hetekben teljesen hanyagoltam.
  11. dec. 15. Fekvenyomás 40->45 kg.
  12. dec. 16.
  13. dec. 17.
Haszprus

Objektum-orientált JavaScript

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript

Eddig az objektum-orientált javascript valahogy kimaradt az életemből. Nem nehéz megindokolni igazából, a helyzet az, hogy a weben előforduló feladatok többsége nem igényel oo js-t, és valahogy nincs agyonreklámozva hogy a js az tulajdonképpen egy oo nyelv. Pedig az. Szóval meg is írtam az első saját js objektumomat egy tutorial alapján, marha nehéz volt, mit ne mondjak, le is publikálom ennek örömére.

Haszprus

Languages ranking

©   Haszprus   |   life

Gimiben (9-12) az osztályunk nyelv szerint két részre volt osztva: angol-spanyolosok és német-franciások. Elvetődtem a Wikipediára, és a következő megfigyelésekre tettem szert:

Native speakers (m) Total speakers (m) Ranking
German 100 128 10
French 65-109 115-500 3-7
English 309-380 1800 1 or 2
Spanish 322-400 400-500 4

Szerintem jobban jártunk. Persze lehet hogy angolul meg egyébként is megtanul az ember…

mainframe

Reklámszünet, faszom...?

©   mainframe   |   film life reklám szánalmas tv

Nem, nem, és nem akarom elhinni, bazmeg, hogy az RTL Klubon részletes, 15-20 perces rallyhíreket kapok bazmeg a filmem KÖZBEN, a reklámszünetben (nyilván a kötelező 15 perc reklám után, pluszban...). Rendesen, kommentátorral, mindennel, ilyen összefoglaló. Mikor nézném a Ponyvaregényt, faszom. Hát hova bír még lejjebb süllyedni a magyar kereskedelmi televíziózás, faszom? Kurvamód fel vagyok baszva, ha nem lenne kivehető a szavaimból...

Haszprus

BKV 2008: Több átszállás, kevesebb járat

©   Haszprus   |   bkv life szánalmas

BKV 2008: Több átszállás, kevesebb járat - Index.

Mert megérdemeljük A 14/114-es ill. 86-os megkurtítása határozottan röhej, előbbi járatok rendszeresen fullon (!) vannak (ráadásul a 4-es metróra hordanák a népet), a 86-os eltűnése pedig jelentős utazási időtöbbletet jelent az amúgy sem rövid úton azoknak, akik a 3-as busszal érkeznek és észak felé haladnának Budán. Csepelen a 38A-t nyírják ki, bevallottan utasvesztéssel számolva. Mert ugye a II. Rákóczi Ferenc út is arról híres hogy ott sosincs dugó, üljön persze mindenki autóba További ritkítások, járatmegszűntetések és -kurtítások a cikkben.

Most már értitek, miért népszerűsíti Demszky a bicót. Hamarosan úgyse lesz itt más

De persze a taxi jellegű (kihívható) éjszakai járatokra marhanagy szükség van a hegyvidéki kerületekben (ahol ugye tipikusan nem telik autóra/taxira), nem beszélve a mozgáskorlátozott-barát közlekedési eszközökről vagy liftekről a metróba állomásonként milliárdokért, meg ilyesmi. Fenti járatritkításoknak köszönhetően a többségből is mozgáskorlátozottat csinálnak Tekintsétek inverz felzárkóztatásnak. Rulez.

Csak azt nem értem, hogy ha Bp-en vissza akarják szorítani az autózást, akkor a BKV-t miért nyírják, és a 4-es metró projekt legutóbbi pármilliárdos költségcsökkentésében miért pont a kelenföldi P+R parkolót vágták ki…

Haszprus

PHP/JS/AJAX fejlesztésgyorsító cuccok

©   Haszprus   |   ajax fejlesztés javascript php

Először arra gondoltam, létrehozok egy bejegyzést a Propelnek, de kezdetnek inkább csak egy ilyen általánosat… ki milyen külső cuccokat használ php alapú webfejlesztéshez? Nem projektspecifikus cuccokra gondolok (pl. free webgaléria, stb), hanem általánosan használható, beépíthető dolgokra (mint pl. adatbáziskezelő réteg, template rendszer).

Én elsősorban a bloggal szórakoztatom magam, és itt nem az a cél hogy gyorsan fejlődjenek a dolgok, hanem hogy magam fejlesszek ki mindent. Hobbiból. Ennek megfelelően eddig nem is nagyon vettem be külső fejlesztéseket a projektbe, egy éve bekerült egy Smarty (ami nem jött be végülis), és most nemrég a prototype.js, igaz ez nem php, hanem js/ajax. Na ilyesmikre gondoltam. Nyomassad, miket használsz, mire jó, stb.

Haszprus

Havasesőteszt

©   Haszprus   |   bringa

Na kipróbáltam a bringát esti havasesőben. Érdekes volt. Főleg hogy az út második felében a láncom bizonyos sebességekben állandóan ugrott. Nem tudtam vajon mi az égtől, aztán itthon felfedeztem hogy egy-egy szép jégtömb állt az első és hátsó tányérokon Egyébként a sárvédőt felrakhattam volna, mondjuk elölre nincs, de azért a hátsó is megvédett volna egy kisebb beöntéstől… Zoknimból itthon facsarni lehetett a vizet, a lépéseim pedig szuttyogós hangot adtak, elég durva volt Asszem extrém élménynek ilyenből ennyi most elég is volt egy időre

Haszprus

Négykor kelés - első heti tapasztalatok

©   Haszprus   |   fáradtság life önmenedzsment

Hétfő óta hajnali négykor kelek. Ez a célkitűzés. A hajnali órákat valami hasznosra akarom fordítani. Meg félig-meddig öncélú kísérlet is, hogy megbírkózom-e a feladattal.

Mennyire sikerül betartani? Nos eddig napról napra kevésbé Mára eljutottam oda, hogy bár 4:20-kor csörgő nélkül magamtól megébredtem (!) (elfelejtettem este beállítani), mégis visszaaludtam kilencig (azaz hiányzott az erő ahhoz hogy fel is keljek). Általában egyébként 5-6 között sikerül az ágyból kikászálódnom (ismételt csörgő nélkül, ugyanis az első csörgés után nem kérek többet). Hogy ez mennyire tekinthető jó eredménynek, az végülis relatív, hiszen úgy általában nem rendelkezek önkontrollal elalvás ill. felkelés témakörében (Gyakran össze-vissza pörgök.)

Tapasztalatok: főleg a hét elején egyrészt délelőtt, másrészt olyan 15-től folyamatos fáradtság. Ahogy egyre jobban hozzászoktam a dologhoz, ez egyre kevésbé jelentkezett, és egyre tovább bírtam fent lenni. Ami egy bizonyos szinten túl már nem kívánatos, hiszen korán kéne elaludnom.

Folytatom a projektet további előrelépést remélve

Haszprus

Kondi ismét

©   Haszprus   |   barátok kondi

Hahaaj! Az úgy volt, hogy amikor átvettem a Kármános kondibérletemet 8000 Ft-ért, lecsekkoltam rögtön a termet, éppen fullon volt, nem volt túl szimpi. Meglepődve tapasztaltam, hogy nincs semmi előtere, ahol öltözni lehetne, mondom mi a szösz, felmentem a bérletosztókhoz és rákérdeztem:

- Külsősöknek hol lehet öltözni?
- A wc-ben.
- …

Nos ez volt kb. 8 hete, azóta valahogy nem sok kedvem volt átmenni. Mostanra viszont éppen esedékessé vált egy tali Istvánnal és akkor mondom összeigazítom ezt egy kondizással: de mikor vannak a legkevesebben? Így történt hogy túlvagyok egy gyúráson a Kármánban, és meg kell mondjam, kurvajó volt! Fogok járni ismét és megszerzem a harmadik tesi aláírásomat is ahah. (A hajnali 7-es úszás valahogy kevésbé jött be, lehet hogy nem azt kellett volna választani félévről félévre? ) A wc pedig egy kacsalábon forgó kastély egyébként (tegyétek félre minden koliwc-sztereotípiátokat), ettől függetlenül azt is megtudtam hogy a teremben szoktak öltözni (hatalmas párkány van és ott vannak a padok is) úgyhogy no more para.

Haszprus

Kereső revamp - user szerinti szűkítés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyelőre csak a kommentekre műxik. Szintaxisa: a keresőmezőbe beírod a többi szó mellé azt, hogy user:x,y,z, ahol x,y,z azoknak a felhasználóknak a neve (vagy névrészlete), akiknek a kommentjeiben turkálni akarsz. Persze elég csak egyet is megadni.

Három példa

  1. welcome user:montana azokat a kommenteket keresi amiben szerepel a welcome szó, és montana írta.
  2. ajax user:adamo,tamás,boci azokat a kommenteket keresi, amiben szerepel az ajax szó, és a szerző adamo, vagy tamás, vagy boci. (igazából ha lenne olyan szerző is, hogy adamoooo, vagy aaaadamoooo, akkor is megtalálná, mert szótöredéket keres a névben)
  3. ajax user:am kommentek, amiben szerepel az ajax szó, a feladó nevében pedig az am szórész.

Update 09:38: nemcsak hozzászólásra működik már, hanem bejegyzésekre is, pár sort kellett átvariálni. iRock!

Update 17:16: linkbárra is.

Haszprus

Kereső revamp

©   Haszprus   |   ajax fejlesztés

Közeleg az utóbbi idők legnagyobb projektjének vége, hamarosan itt az új ajaxos kereső. (Egyelőre csak néhány kiválasztott látja. Te látod? Nem, de szeretnéd?) De nemcsak ajaxos, hanem egy csomó mindent tud is.

  • ajax
  • animált
  • nem tartalmazandó szavak listája (pl. keresőkifejezés: sony -alacsony)
  • pontos kifejezések (pl. sony, így azokat fogja megtalálni ahol a szó sonyval kezdődik, nem valahol a közepén van. de idézőjelek közt ha több szóra keresel, akkor azokat egy stringként fogja kezelni.)
  • linkbárban is keres
  • felhasználók közt is keres, mégpedig részleges névegyezésre is. a sortolás* pedig elég advanked, azok kerülnek előre akiket valszeg keresel illetve akik valamilyen értelemben fontosak…
  • a kedvencnek jelölt bejegyzéseket előre veszi a találati listában (Update nov. 09.)
  • szerző szerinti szűkítés (pl. sony user:mainframe) (Update nov. 10.)

* rendezés, nem pedig sorok tologatása!

Development tasks

  • High priority:
    • a replaceContent jegyezze meg az oldalon levő formok adatait, pl. írás alatt levő kommenteket
    • rövid leírás a kereső használatáról, szabályokról, and/or/user:, stb.
    • adjon visszajelzést a keresőkifejezés feldolgozásáról (hogy mik történnek a keresőszavakkal, pl. a user:... mit csinál, a szavak mindegyikét tartalmaznia kell a találatnak, stb.)
  • Low priority:
    • search history (ajax-szal szépen a menübe rakosgassa hogy mikre keresett a user)
    • kommenteknél is a keresőszavak kiemelése a találatokban
    • tanuljon abból hogy a userek melyik keresési eredmény felé mozdultak tovább
    • suggestions mint google-nél
    • lapozó?
Haszprus

Új kihívás

©   Haszprus   |   bringa howto life önmenedzsment

Hajnali négykor kelek (és 20-kor ill. 20 előtt fekszem… illetve feküdnék). Hétfőtől. Eddig kétszer sikerült ennek köszönhetően bringáznom reggel. Először hétfőn, aztán ma (szerdán). 4 illetve 6 fokban. Ma a szél is fújt, elég cudar volt (éreztem térdnél megerősített téli termogatyán és térdmelegítőn keresztül ). Kedden sajnos nem volt elég a 4-től 12-ig (akkor van előadásom) eltelő idő, hogy elinduljak.

A dolog főcélja egyébként nem az, hogy reggelente bringázni menjek, de egyelőre ez valósult meg. További fejlemények később.

Update nov. 08. 05:52: ma esett az eső úgyhogy bringa elmaradt. Nembaj, csinálok mást, úgyse a bringa a cél.

Haszprus

Ha az indafotóról jöttél és képek érdekelnek…

©   Haszprus   |   art fotózás net

Kedves Látogató, üdv a blogon! Ha az indafotóról találtál ide (aminek az indulását az index az én egyik napraforgós képemmel reklámozza), és szeretnél több képet látni tőlem, akkor ajánlom hogy nézz körül a blogos galériámban, vagy a legjobb képeim gyűjteményében. Utóbbihoz minimum 1280*960-as felbontás és egy jó böngésző (pl. firefox) ajánlott. A skandináv fotóimat itt találod.

Haszprus

Bejegyzések megjelölése

©   Haszprus   |   fejlesztés

Erről lassan már másfél hónapja akartam írni: lett egy ilyen a bejegyzések oldalán közvetlen a szövegek alatt, ha be vagytok jelentkezve, hogy Bejegyzés megjelölése. Ezzel fel lehet venni a blogon a saját kedvenceid közé az adott bejegyzést. Használatára egy példa lehet, ha olvasol egy filmértékelést nálunk, aminek hatására meg akarod nézni a filmet majd egyszer valamikor, és megjelölöd a bejegyzést, mintha egy webshopon betennéd a kosárba/kívánságlistába…

Haszprus

Windows install

©   Haszprus   |   hwsw
OMG

(Mivel az előző rendszerem bár pompás volt, de egy ideje percekre egyszerűen lehalt (100% cpu), valamint a bootolás a háttérprogikkal együtt kb. 10 percet vett igénybe, így hosszas, nagyon hosszas mérlegelés után elszántam magam végre, hogy lecseréljem. Először bepróbálkoztam egy Vistával, de érzésre lassú volt (athlon 64 3500+, 2x1gb dual channel sdram), meg nem is nagyon fogott meg, úgyhogy végül egy új xpsp2-nél kötöttem ki. És ahogy látom, az sp2 óta kiadtak néhány frissítést hozzá )

Haszprus

Milyen tűzfalat?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Régebben használtam McAfee-t, aztán Sygate Personal Firewall Pro-t, asszem annak megszűnt a fejlesztése, így került képbe a Norton megoldása ami egy rakás szar volt mert állandóan tolta az ablakait a képembe és nem lehetett leállítani, úgyhogy lecseréltem Zone Alarm Pro-ra, ami szintén elég szar mert a frissítése eléggé manuális és ez is nógat egy csomó programindításkor, de már jóideje ezzel tolom, és elviselhető. Érdekelne viszont, hogy van-e jobb, ami még kevesebb kérdést rak fel használat közben. Minél csendesebb, minél minimálabb, annál jobb. De azért a feladatát lássa el jól és akár konfigurálni is lehessen, ha kell valamit. Van valami ajánlatotok? XP-re lesz.

Haszprus

Indafotó kedvencek

©   Haszprus   |   fotózás net

Most nem az én kedvenc képeimről lesz szó az Indafotón, hanem arról, hogy beüzemelték a lap 1.5-ös verzióját néhány újdonsággal, úgy mint pl. a kedvencnek jelölések száma szerint rendezett képtoplista. Erről pedig csak azért beszélek, mert jelenleg így néz ki (baloldalt fent a legtöbb jelölést kapott kép):

1 2 3-mal jelöltem soronként azt, hogy az adott sorból hanyadik képek az enyémek. Eheh.

Haszprus

Ősz

©   Haszprus   |   bringa normafa

Voltam a Normafánál az imént, és valami eszméletlen szép színekben pompázik az erdő, a talaj nagyrészét egybefüggő levéltakaró borítja, sárga, zöld és vörös színekből, a fákon is bőségesen van még levél. Egyszerűen fantasztikus, abszolút fotótéma. Mivel igen gyönyörű napsütés volt és kellemes idő, a Normafa és a János-hegy közti rész kész turistaparadicsommá vált, ami persze az én perspektívámból nézve bringás poklot jelent. Az éjszakát leszámítva most először voltam kénytelen aszfalton menni ezen a szakaszon, mert az erdőben egyszerűen olyan tömeg volt, hogy csak gyökkettővel lehetett haladni, már ahol egyáltalán lehetett. Na nem mintha az aszfalton nem kellett volna bőségesen kerülgetni a turistákat. Menjetek kirándulni.

Haszprus

AJAX - második merülés

©   Haszprus   |   ajax fejlesztés

Lesz heavy ajax usage, betoltam a blog alá a prototype.js-t, atomjó. Elsőnek a privmsg live search valósult meg (tudom hogy eddig is volt valami experimentális próbálkozás de ez most jobb), mégpedig nem akárhogy, mert átraktam OO-ra a privmsg-eket is, javarészt. Bár pár function még árván maradt, de kapacitás függvényében meg lesz oldva.

Amit véghez szeretnék vinni a jövőben, az a blog alapos belső felfrissítése (full oo kód, következetesebb változónevek, megjelenítés minél alaposabb elválasztása, minél általánosabban használható osztályok stb.), és ajaxos feature-ök. A régi feature várólistát javarészt kidobtam a kukába. Most hogy fél mega fölött van a projekt php forráskódja, az elavult kódrészeket muszáj még jobban ráncba szedni, ami még nem oo, azt átrakni arra. Nem mintha így nem tudnék új designt felhúzni a blogra, csak úgy érzem, most ezzel tudok szintet ugrani.