javascript - 2007 - 7 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2019
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2018
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2017
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2016
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2006
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Referer hack

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript php

Ma az adminfelületen a logok közé benézve a következő ablak villant fel:

Gondoltam biztos valamelyik firefox extension bugzik. De nem. Valaki egy lapletöltésnél user agentnek azt bírta megadni, hogy

<script>alert(1)</script>

Ofkorsz a user agentek biztonságosan kerülnek az adatbázisba egy $db->safe_string() konverzión keresztül, mert nehogymár valaki ott kezdjen sql-t injektálni, de arra még nem gondoltam, hogy valaki html-t vagy js-t fog becsempészni így az oldalra. Trükkös.

Haszprus

Objektum-orientált JavaScript

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript

Eddig az objektum-orientált javascript valahogy kimaradt az életemből. Nem nehéz megindokolni igazából, a helyzet az, hogy a weben előforduló feladatok többsége nem igényel oo js-t, és valahogy nincs agyonreklámozva hogy a js az tulajdonképpen egy oo nyelv. Pedig az. Szóval meg is írtam az első saját js objektumomat egy tutorial alapján, marha nehéz volt, mit ne mondjak, le is publikálom ennek örömére.

Haszprus

PHP/JS/AJAX fejlesztésgyorsító cuccok

©   Haszprus   |   ajax fejlesztés javascript php

Először arra gondoltam, létrehozok egy bejegyzést a Propelnek, de kezdetnek inkább csak egy ilyen általánosat… ki milyen külső cuccokat használ php alapú webfejlesztéshez? Nem projektspecifikus cuccokra gondolok (pl. free webgaléria, stb), hanem általánosan használható, beépíthető dolgokra (mint pl. adatbáziskezelő réteg, template rendszer).

Én elsősorban a bloggal szórakoztatom magam, és itt nem az a cél hogy gyorsan fejlődjenek a dolgok, hanem hogy magam fejlesszek ki mindent. Hobbiból. Ennek megfelelően eddig nem is nagyon vettem be külső fejlesztéseket a projektbe, egy éve bekerült egy Smarty (ami nem jött be végülis), és most nemrég a prototype.js, igaz ez nem php, hanem js/ajax. Na ilyesmikre gondoltam. Nyomassad, miket használsz, mire jó, stb.

Haszprus

Négy éves a blog

©   Haszprus   |   ajax blog design első fejlesztés haszprus javascript rss sql

Bezony.

Ezenkívül volt egy csomó olyan dolog, amiknek a felszínen nem sok látszata van, a háttérben viszont igencsak, ezért technikai/webdev érdeklődésűeknek javaslom a history felkeresését, mert ezekről csak ott ejtettem néhány szót.

Bár nem a bloghoz tartozik, de ezen időszak alatt megküldtem a Haszprus Private Galleryt egy igen durván cache-elő javascripttel és egyéb js-es feature-ökkel, úgy mint pl. onthefly szerző szerinti szűkítés, képek lapújratöltés nélküli megjelölése.

Végül pedig néhány screenshot a tervezett 3.0-s designról, amire nem tértünk át.

Haszprus

Thumbnailes képnézegető

©   Haszprus   |   css design fejlesztés javascript php

Az a blogra pakolt lightweight galéria még mindig lightweight de egyre durvább lesz… Most már tud onthefly, oldalújratöltés nélkül album nézetet is. Ilyet:

Nomeg billentyűzetről jobbra-balra lapozgatni, ha valaki nem lenne naprakész a kommentekből.

Az a helyzet hogy teljesen lightweight módon megoldottam egy atombrutál full-featured highly advanced client-side cached galériát, amihez se külön db nem kell, se adminfelület, se semmi, full automatikusan onthefly ráépül a bejegyzésekre. 37 sor php (!), 60 sor html, 121+64 sor javascript (és 139 sor css). Az egész cucc 10 KB. Csak viszonyítás képpen a Haszprus Private Gallery 110 KB, amiből az adminfelület 26 KB - ez utóbbi ugye itt nem is kell.

Ki lehet próbálni (akárhol az ablakban katt, előjön az album nézet), ráadásul egy olyan képgalérián, ami egy egyelőre nem is publikált bejegyzésből táplálkozik (így a bejegyzésre mutató link nem fog működni (számotokra)… ez nem bug).

Örülnék, ha adnátok valami feedbacket, hogy mégis milyen lett.

ie-ben az album nézet nem jelenik meg de pillanatnyilag lesz*rom. a jó hír hogy valszeg ez elég könnyen javítható, csak rá kéne nézni hogy pontosan mi a hézag.
Update szep. 03. 01:11: na megy.

Haszprus

Képlapozó - blog 2.9

©   Haszprus   |   blog css design első fejlesztés javascript php update version history

Íme az überblog legújabb, highly advanced feature-e, a képlapozó.

Semmiféle adatbázis-módosítás nem kellett hozzá, egyszerűen kideríti hogy a képet melyik bejegyzésből linkelték (mégpedig erőforráskímélően, de még lehet rajta fejleszteni), megnézi hogy a bejegyzésben mely képek veszik körbe őt (azaz melyik kép van előtte és utána (ezen is lehet gyorsítani)), belinkeli azokat, sőt belinkeli magát a bejegyzést is, így megkönnyítvén a navigációt. Ha jók lesztek akkor előbb-utóbb talán megcsinálom javascriptesen széjjelcache-elve is, mint a private galleryt, 0 sec késleltetéssel, lapújratöltés nélkülire.

Ha az egeret az előző/következő link fölé viszed, kapsz egy kis thumbnailt is arról, hogy mégis milyen képre jutsz a linkre kattintva. Mindez nem feltétlen lóg rá egyébként a képre, alapvetően 1280*1024-re illetve afölé van kitalálva mindez, ahol rálógás nincs, sőt az egész kép kifér.

Azt kell mondjam, ez kurvajó lett. Elégedetten dőlök hátra. Vegyük észre hogy ez egy lightweight galleryt akaszt a blogra, amely így 2.9-es stádiumba léphet.

A dolog működését megtekintheted például itt, vagy nyilván bármelyik bejegyzésnél, ahol van mik között lapozgatni.

Update aug. 23. 18:18: lett 0 sec delayes lapozás, cache-eléssel, oldalújratöltés nélkül. Tudnivalók:

  • Első képletöltéskor nincs cache-elés, megelőzendő a fölösleges cache-elést. Ez leghasznosabb olyankor, amikor a júzer külön fülekre megnyitogatja a képeket egyesével, ilyenkor a cache-rendszer nem okoz fölösleges többletforgalmat.
  • Abba az irányba cache-el, amerre a néző lapoz.
Haszprus

JavaScript

©   Haszprus   |   ajax egyedül fejlesztés javascript

Érdekes módon nem nagyon alkalmazzák a weblapok a js nyújtotta előnyöket. És most egyáltalán nem az ajaxra gondolok, sőt, van hogy amit ajaxszal oldanak meg, azt egyszerű kliens oldali js-sel még gyorsabbá lehetne tenni, akar a halál kommunikálni a szerverrel, azok a fránya csomagok elég lassan terjednek.