bme - 2008 - 37 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

2008 évösszegzés - képekkel

©   Haszprus   |   barátok bme bringa buli fotózás kondi külföld life történelem túra hollandia katlan w170 350d tea kopaszi park instant rita első 12e sport

Megint egy elég sikeres évet tudhatok magam mögött, időnként úgy érzem hogy a csúcs felé közeledek.

  • Egy éve dolgozom a Mátrixban, hullámzó kedélyállapottal, most egy ideje újra eléggé elégedett vagyok vele. Rengeteg energiát merítek belőle és élvezem amit csinálok.
  • Linz/Hagenberg Software Parkban angolul továbbképzés, első nagyobb utam autóval, nulla rutinnal, külföldön, fizetős autópályán, tökismeretlen helyen, tökegyedül, határidővel és célpontokkal, sikeresen teljesítve.
  • A Projekt
  • Hollandia 7 nap nyaralás Juditéknál, ennek végülis jelentős részéről egyszerűen lusta voltam felpakolni a képeket
  • Barátokkal rengeteg kontakt (messze nincs minden a blogon, nemtom feltűnt-e bárkinek), mélyebbre szövődő kapcsolatok (Rita, Mainframe, GuNN, Balage, WiZARD, Anett, Gabi és a többiek.)
  • Jelentős önbizalomnövekedés, nyitás mások felé, spontaneitás növekedése, optimizmus megjelenése a gondolkodásomban, imidzsváltás, komplett személyiségcsere
  • Bea
  • Fejvadászok és egyéb állásajánlatok, két vezető fejlesztő pozíció, nem hagynak nyugodni (01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11)
  • BME tavaszi félévben 35 kredit (munka mellett)
  • Különlakás (erről nem írtam semmit, szóval most mondom: nagyjából külön vagyok)

Amúgy meg boldog új évet mindenkinek

dec. 28. 16:09 Képek! Egy csomó dologról nem készült kép (vagy nem publikus), de amiről igen, arról összedobtam egy tematikus kollekciót. Enjoy. (Lehet, hogy kéne vennem egy minél kisebb hiperkompakt fényképezőt, ami azért rendelkezik vakuval meg nem annyira gáz mint a teló, a 350D-hez meg egy külső vakut.)

dec. 29. 19:00 vettem sony w170-et, majd írok róla.

Haszprus

InfMen aláírás donez

©   Haszprus   |   bme

Oje. (Információ-menedzsment.)

Azért necces lett volna emiatt +1 évet ráhúzni.

Még jó hogy felfogtam a prioritásokat legalább utolsó pillanatban. Nem mindenkinek sikerült…

Vajon menjek január 7-én grafikából és infmenből egynapon vizsgázni……?

Észleltem egy olyan személyes levélnek álcázott típusú spamet ami valahogy átjutott a szűrőn, és mindjárt keresetlen válaszra is méltattam (naivan bízva abban hogy nem spambot csinálja, és ezúttal be is igazolódott a gyanúm), majd továbbküldtem a Homárnak. Igaz, nem az én bejelentésem alapján, de lehozták a dolgot. A spammerem azonban gyorsabb volt, és válaszolt. (Ami azért nem mindennapos, ezért is gondoltam hogy megírom ilyen backstage-finomság gyanánt a levelezésemet vele.)

Haszprus

BSc

©   Haszprus   |   bme

(Egy trusted bejegyzésből átemelve.)

Más. A bsc-ről nagyon lesújtó véleménye van a tanároknak (ma éppen a [censored] előadó beszélt erről, de akár ld. [censored]), állítólag tele van írástudatlanokkal (így fogalmazott), vidéken 2-3-ra érettségizettekkel, alany-állítmányt nem ismerőkkel, meg ilyenek. 480-ból valami 160-as ponthatárral be lehet kerülni nemtom milyen szakra, és jövőre már közel 1000 embert vesznek fel infóra is. Kemény. (Kapcsolódó kulcsszó: bújtatott munkanélküliség.)

Haszprus

Környezet-menedzsment 5

©   Haszprus   |   bme

Megajánlva. Thx. Ezzel évfolyamelső lettem, azért ez már kőkemény. (Mondjuk a másik három arc is ötöst kapott. )

Más. Az mekkora kibaszott lol hogy a kth egy teljes oldalas levelet küldött arról hogy hogyan éljük át a neptun várható lehalását a tárgyfelvétel kezdetekor?

Haszprus

Adatbázis-kezelő rendszerek

©   Haszprus   |   bme

Most voltam Adatbázis-kezelő rendszerek pzh-n (egyúttal ma néztem rá a tárgyra a félévben először, mert eddig úgy voltam vele hogy nem ezt csinálom meg hanem egy másik választhatót), van rá esélyt hogy sikerüljön

dec. 12. 09:47 77% lett.

Haszprus

I'm lovin this company

©   Haszprus   |   bme mátrix energiablog i love this company

Nincs is jobb mint egy kellemes este/éjszaka/reggel után a bnőddel bemenni a munkahelyedre amit amúgy nagyon szeretsz, és most kivételesen csak 4-en vannak a szobában, és 2,5 óra munkaidő alatt lerakni valamit ismét az asztalra. Főleg ha éjjel közben lopva az alvásidőből megoldottál egy rendszerintegráció házit is - olyan témakörben amiben talán dolgozni fogsz még valaha - hogy fullos önelégültséggel dőlj hátra. Eközben ugye meg lettem hívva megint laborvezetőnek, kicsit nosztalgiáztam is, Gajdos pedig magától megkeresett, hogy segít információ-menedzsmentből felkészülni.

I love this company, yeeessss!

Ma este Nemzeti (Hermelin), de előtte még fel kell készülnöm Adatbáziskezelő rendszerek zh-ra 12-re. Most kezdem. Kezdeném, csak közben még javítok valamit a blogon, meg bejegyzést is írok.

Most mondjam hogy minden összejött? Kurvajó kedvem van.

Pénteken éves bónuszmegbeszélés. Kiváncsian várom. Bizakodóbb vagyok, mint pár hete. De addig még sok burn fog fogyni.

A máv-informatikában már egyetlen rendes programozó sincs talán, csak a Csapó. A többiek elvannak a selecttel...

ROFL

(Bónuszkérdés: mit szív Haszprus? )

Haszprus

Nagymennyiségű adat

©   Haszprus   |   barátok bme fejlesztés l0lzor

IRCQuote fight! In the ring:

Carl0s 21:27 szia
Haszprus
jégcsákány
Carl0s nem tudsz nagy mennyiségű adat rendezésére valami toolt?
olyan ami nem fér be a memóriába
Haszprus
ümm
algel könyv
+ eclipse
Carl0s 21:31 tuti van vmi progi erre
Carl0s 21:48 és szerinted ha én hegesztenék össze egy ilyet az hatékonyabb lenne mint egy meglévő megoldás?
kétlem
Haszprus
nyugimá, vicc volt
nem tudok, az a lényeg
Carl0s bazz
pedig itt olvasom a könyvet
Haszprus

......
kész
mainframe

Scientology alert

©   mainframe   |   bme life

Csak egy apró figyelmeztetés mindenkinek, aki a BME/ELTE felé a hídfőtől vezető sétálóutcán kialakult kis ideiglenes karácsonyi vásárban közlekedik a közeljövőben: egy szcientológus kirendeltség is kitelepült oda, Ingyenes stressz teszt álnéven. E-méter, Dianetika, Lronhubbard, ami csak kell. Szóval mielőtt még akármilyen okból is megáll ott akárki, gondolkodjon el jó-e az ha kapcsolatba kerül a szcientológiával (=nem).

Hívjátok fel erre barátaitok, ismerőseitek, vagy bárki figyelmét, aki úgy érzitek, erre rászorul (pl. épp ott áll a bódéjuknál), mert a szcientológia veszélyes.

dec. 01. 21:37: Van backtrack-ünk egy kontra-szcientológia blogon, nézzétek meg, ott képek is vannak. (Igen, én csináltam, még ma... Már félek is hogy milyen szörnyű haraggal sújtanak majd le rám a hubbardiánusok. )

Haszprus

Backstreet's back, alright

©   Haszprus   |   bme történelem

Ma lesz nálam egy megbeszélés a Szoftverfejlesztés mobil platformra című tárgy kapcsán, holnap (kedden) pedig a Rendszerintegráció labor kapcsán. Ma meg kell csinálnom a Szoftvertesztelés kiselőadásomat csütörtökre, szerdán Környezetmenedzsment házit írok, csütörtökön a kiselőadást tartom meg. Elkezdtem pörgetni a dolgokat. Az önálló labort szerintem buktam. Mondjuk ettől még felkereshetném a konzulensemet, hogy mizu…

Tamás

A Last.fm zenekarok hasonlósági gráfja

©   Tamás   |   zene adatbányászat

Volt már szó itt a blogon régebben a Last.fm-ről, úgyhogy csak röviden: ez egy közösségi oldal, ami alapvetően a zenei ízlés köré szerveződik. Felraksz egy plugint a zenelejátszódhoz, ami innentől kezdve folyamatosan küldi a Last.fm szerverének, hogy mit hallgatsz, az pedig megjelenik a saját Last.fm-es profiloldaladon, és boldogság van. Eddig kb annyi értelme van, mint az iWiW-nek (azaz semmi). A dolog ott kezd izgalmas lenni, amikor egy kicsit elkezdjük analizálni ezt a rengeteg adatot, ami ily módon összegyűlik a Last.fm szerverein. Pár hete volt némi időm és elszórakoztam az oldallal egy keveset; ha érdekel, hogy mi jött ki, olvass tovább.

Bevégeztetett. 40-ből 35 kredit, grafika jövőre.

Teljes név Kredit Jegy
Objektum-orientált fejlesztés 5 2
Kódelmélet 5 4
Számítógépes grafika 5
Szoftverminőség és menedzsment 5 4
Rendszer-integráció 5 5
Minőség és menedzsment labor 3 5
Önálló labor 2 8 4
Szabályozástechnika 4 2
Testnevelés D (kondi) 0 aláírás

Akár elégedett is lehetnék, de nyilván nem vagyok maradéktalanul az. Mindegy, vége, oszt kész. Sok tapasztalattal szolgált, amit jövőre igyekszek visszaforgatni a folyamatba.

A cél nem ingott meg: diploma 2009 nyarára. Ehhez szükségem lesz még 31-35 kreditre (attól függően, hogy 6 vagy 10 kreditnyi választhatót veszek fel). Konkrétan: 2 választható (6-10k), 1 alkalmazási terület tárgya (5k), grafika (5k), rendszerintegráció labor (3k), önlab3 (8k), elágazó 2 (5k, és információmenedzsmenttel szemezek, de akárkinek említem, mindenki elhűl).

Ezek közül a grafika és az infmen ígérkezik félelmetesnek, a többivel szimplán csak foglalkozni kell (valszeg).

Most pedig nyár.

Haszprus

Workaholic

©   Haszprus   |   bme fáradtság mátrix meló

A munka alkoholista személy általában rossz önértékeléssel, perfekcionizmussal, állandó megfelelési kényszerrel és szorongásokkal küzd, a munka terén sikerekre éhes, és ezért mindent beáldoz.

munka-alkoholizmus (workaholic) komoly betegség, ami szakszerű kezelést igényel. A munkamánia olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik - mondja Tari Annamária.

Eleinte persze csak az tűnik fel a betegnek, hogy állandóan fáradt. Illetve ez sem feltétlenül tűnik fel neki, hiszen egy idő után, ezt is az élet természetes velejárójaként kezeli.

A figyelmeztető jelek közé tartozik az is, hogy az illető kezdi elhanyagolni az emberi kapcsolatait.

Van, akinek csak néhány nap elteltével jut eszébe, hogy nem hívta vissza barátját, noha elhatározta, még aznap este megteszi. Ő az a karakter, aki nem engedi meg magának azt a luxust, hogy munkaidőben, magánügyben beszélgessen, mert sokkal fontosabb dolgokat kell megoldania, miközben a visszahíváslista egy idő után nyomasztó feladatként jelenik már meg.

Ez lehet egy szívrohamszerű pánik, állandósuló gyomorfájás.

Persze, egy igazi munkafüggő nem képes hosszabb időn keresztül betegeskedni, ő az, aki ha kell, saját felelősségére kijön a kórházból; akinek ha a háziorvos azt mondta, hogy ezen a héten pihennie kéne, akkor azért másnap már bemegy a munkahelyére; aki a saját teste jelzéseit is képes maga alá gyűrni, mert ő nem lehet beteg.

Mindegyik csúsztatás mögött az a tudattalan félelem áll, hogy akkor, ha ez a támasz nem lesz, szétmorzsolódik az élet, nincs mibe kapaszkodni.

dec. 20. 02:41 kinyomva trustedből pablikba.

Haszprus

Szoftverminőség és menedzsment

©   Haszprus   |   bme történelem haszpra olivér haszprus

Pénteki SZMM vizsgaeredmények. lol, enyém az egyetlen ötös, de nemhogy ez, hanem négyes nincs is, két hármas van, a többi 2+1

Meglepett, de örülök neki.

Mai Rendszerintegráció szóbeli is 5 lett.

Nice. I like.

Egyébként sztem kurvajó ez a tárgy (SZMM), azon belül is az előadáson rengeteg olyan apró megjegyzés hangzott el amit a magam részéről roppantmód hasznosíthatónak találtam. A labor részén meg megismerkedhettem a unit teszteléssel önálló házi feladatként, aminek szintén nagyon örülök, teljesen alkalmazható a melóban.)

Haszprus

Diplomás munkanélküliség?

©   Haszprus   |   bme life meló

Szokták emlegetni, hogy diplomás munkanélküliség. Szerintetek van ilyen?

Engem biztosan nem érint, és kissé értetlenül is állok a kifejezés előtt. Az elmúlt hónapokban arra lyukadtam ki, hogy egy diplomás vagy kapásból elhelyezkedik valami korrektül fizető állásban szakterületi konkrét gyakorlati ismeretek birtokában (mert mondjuk komolyan foglalkozott valamilyen területtel már a diplomás éveiben is), vagy talál egy olyan céget, amely rövidebb, vagy hosszabb kiképzés után megfelelő tudással ruházza fel, és alkalmazza. Ilyenből több hirdetéssel is találkoztam mostanság (cégek részéről), illetve láttam egy simonyi szakkollégiumos videót, ahol kb. ugyanezt elmondták olyan cégek vezetői, mint pl. Microsoft stb.

Nyilván nem arról beszélek, hogy a diplomás ember azért nem lesz munkanélküli, mert legrosszabb esetben a mekiben fog dolgozni, hanem egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki a szakmai végzettségének megfelelő állást ne tudjon találni.

Egyébként informatikáról beszélek, de egyéb irányú tapasztalatok, vagy vélemények is érdekelnek.

Haszprus

Vége a szorgalmi időszaknak

©   Haszprus   |   bme mátrix történelem

Vége az első olyan szorgalmi időszaknak, ami mellett melóztam (nem keveset), ráadásul 40 kredit megszerzését tűztem ki célul. Az egyenleg: minden számonkérést pótlás nélkül teljesítettem (kb. 17 számonkérésről beszélünk házik, zh-k, és szóbeli prezentációk formájában). Ezidáig. Meglátjuk a folytatást, a durvulás (vizsgaidőszak, brutális vizsgákkal) igazából most jön.

Öt vizsgám lesz, időrendben: objektum-orientált fejlesztés, kódelmélet, grafika, szoftverminőség és menedzsment, rendszerintegráció. Ezek közül az első kettővel idén még nem foglalkoztam, tekintve hogy vizsgakurzusok.

Mint már írtam, az elmúlt hetekben szabadságot vettem ki, ez így utólag nagyon jó döntésnek bizonyult, enélkül minden valószínűség szerint sokminden teljesíthetetlen lett volna, márpedig most már érzem hogy nem csúszhatok semmivel, ezek a tárgyaim már közvetlenül befolyásolják a diplomaszerzésem időpontját, és ezáltal a következő 1 évemet gyakorlatilag minden tekintetben.

Haszprus

TripleHead2Go

©   Haszprus   |   bme hwsw life mátrix mobilfotó i love this company

BME-n éppen Önlab beszámolót tartottam, nade mikor kellett bejelenteni hogy bombariadó van és kiürítik az épületet? Naná hogy pont amikor a prezentációm kellős közepén voltam! Banyek! Tarthatom újra, vehetek ki szabadnapot, elvesz a következő vizsgám felkészüléséből stb, és az elmúlt egy hétben ez már a második amit valami baromság - külső tényező - miatt meg kell ismételnem. (Szmm-ből pl. nem volt jó a prezentációs gép videokártyája és ezért elnapoltuk egy héttel.)

A mátrixban viszont ma ez a gyönyörűség várt, gyorsan kibontottuk és belőttük.

Bónuszképként valami rejtélyes dobozok amik szintén ma érkeztek.

A képek minőségéért ezúton is elnézést kérek az emberiségtől.

Haszprus

A 12-17. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa kondi mátrix energiablog i love this company

A 12. napon (péntek)

  • Alig bírtam felkelni, így kihagytam egy csapatépítő órát, ami csak utólag derült ki
  • BME - egy órára viszont beértem amiről nem is tudtam, hogy akkor van
  • White party-s szórólapokat osztottunk Takóval (töküres fehér lapokat)
  • Mátrix - vázolódott a jövő heti projekt, ami nagyjából az én projektem lesz, igaz, még mindig nem teljesen nulláról (az adatbázisok adottak)

A 13. napon (szombat)

  • Végre tekertem egyet Schumival, dehát ki bírja az ő tempóját Itthonról bekeményített telókkal indultam el: eszméletlen különbség, marhajó, így tudok gyorsulni is

A 14. napon (vasárnap

  • Pihentem, aludtam, ilyenek. Kellett már egy nyugis nap.

A 15. napon (hétfő)

  • BME
  • Mátrix - lehet hogy javázni is fogok
  • Tekertem egyet este, kurvajó idő volt

A 16. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix
  • Tekertem este, jó volt

A 17. napon (szerda)

  • Mátrix - tervezgettük a céges bringatúrát Ramsauba Kurvajó lesz De azt nemtom hogy fogok én 1300-ról 3000 méterre feltekerni egy nap Gyúrni kell rá. Májusig van időm.
  • Olasz - kúúrvajó volt
  • BME - pont beértem, helyem is volt, kurvajó volt (Montana, Aston, Carl0s + még sok jóarc)
  • Szabtech Carl0sszal - kurvajó volt
  • Kondi a Kármánban: a nagy visszatérés (fekvepad 8x50 kg) - kurvajó volt

Ez a nap 09:00-től 23:00-ig aktívan telt (ha a munkába utazást nem számítom aktívnak), és kurvajó volt

Haszprus

A 4-11. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa film life mátrix túra energiablog symfony tanulás első sport 12e biznisz php mba fejlesztés

A 4. napon (csütörtök)

Az 5. napon (péntek)

  • BME - Tibi, Olthyer, Aston, Viktor, Andor, megalapítottuk az szmmfUnclubot (szoftverminőség és menedzsment labor négyfős csapat ), Takó, Gatza
  • Mátrix
  • Polárvétel
  • Esti kurvajó bringa - most először éreztem jól magam nagyon hosszú idő óta bringázás közben (nem szeretem a telet és nem is vagyok kondiban)

A 6. napon (szombat)

  • Bringa - kormánycsavaró szél, 0 fok, de a frizura mégis tart: elegendő volt az aláöltöző, két rövid mez, és a polár. Nomeg maszk persze, termogatya, térdmelegítő, és egy alsó aláöltöző (hétfőn újítva). A téli tekerés roppant megerőltető, el is aludtam utána

A 7. napon (vasárnap)

A 8. napon (hétfő)

  • BME - Aston, Takó, Andor; amőba 3:2 Takónak (Évek óta nem játszottam, de bejött )
  • Mátrix

A 9. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix - megint letettem valamit az asztalra Kaptam feladatot, főnök kérdezte mikor lesz kész. Mondom 1 nap. Na jó max 2 nap. Kérdezi a főnök, hogy a héten biztosan készen lesz-e, mondom igen-igen. Elkezdtem csinálni, fél óra után azt hittem hogy pénteken kénytelenek leszünk visszaállítani a projekt keddi állapotát, mert annyira átláthatatlan és reménytelen lesz addigra az egész. Ehhez képest 3 óra alatt meglettem vele Örültem ám.

A 10. napon (szerda)

  • Mátrix
  • Tali Schloddival
  • BME - Grafika: Anett, Montana, Tibi, Carl0s; önlabkonzi: kibiri kibaszott jó volt (vázoltuk hogy kb. mik a félévi irányelvek; kiderült hogy a konzulensem pont az egyik olyan céggel szeretne szorosabb kooperációt, akinek ismerem az alapítóját (öö igaz a másik cégnek is ismerem az alapítóját ) (a port.hu-ról és az index.hu-ról van szó btw, csak ugye utóbbiban Nyírő már nincs ott) ); utána még Orcával dumáltam egy fél órát
  • Este kibiri kibaszott jó hírek fogadtak a mátrixból

A 11. napon (csütörtök)

  • BME - első szabtech gyak, egész jó volt; Aston (symfony), Andor, ++
  • Olasz - kibiri kibaszott jó volt, részletek
  • Mátrix - azzal a hírrel fogadtak, hogy amit kedden újraírtam, és tutira lezsíroztuk hogy A módon kell, és nem B módon, azt most megint újra kéne írni B módon, mert a megrendelő mégis inkább B-t akar. Vahz! De tökjól oldottam meg korábban, úgyhogy kb. 20 perc alatt kész voltam az átírással is (Előzetesen elképzelt idő: minimum órák, illetve voltak kétségeim hogy vajon a hétfői bemutatóra fog-e egyáltalán rendesen működni )
  • Tanulás - végre tanultam egy kicsit, konkrétan matlaboztam.
    Ezt is lehet ám szeretni
  • Cserébe éjfél lesz 2 perc múlva, ma is alszom vagy 5 órát
Haszprus

Nincs időm

©   Haszprus   |   bme life mátrix

Alap dolgokra (sem).

Ilyenkor például az emailezésében az ember eltekint még a köszönéstől, tőmondatokra szorítkozik, és egyéb dolgok is előfordulhatnak. Nem lesz könnyű menet ez a félév. Még egy csomó dolgot be kell gyúrnom az időmbe. Kiváncsi vagyok, miként fog ez megvalósulni… (Valahogy meg kell.)

Cserébe ma is kurvajó napom volt. Ja tényleg, tegnap is, csak nem volt időm írni róla.

Haszprus

A 3. napon

©   Haszprus   |   barátok bme mátrix energiablog

Reggel majdnem átbasztak a mekiben, de ez most mindegy (ezeken a helyeken elképesztő mekkora zombik dolgoznak - megfigyeltétek már pl, hogy hiába mondjátok hogy valamit elvitelre kértek, azt csak akkor - és akkor se mindig - értik meg, ha ezt külön az ő ezirányú kérdésükre feleled? az csak ráadás ha a csomagba csak a fele kajádat teszik be).

Meló 9-től 13:30-ig, kis helyi munkamegbeszélés volt, reményeim szerint bevezettem a cégnél a Google Docs-ot, egy csomó időt fogunk vele megspórolni a különféle egyeztetések helyett, hogy ki hol tart a feladataival, és nem utolsó sorban a megrendelő is láthatja, hogy hogy halad a projekt (kurvajó).

14:15-től Grafika a bme-n, előtte még egy kicsit hobbiból adatbázist tervezgettem a cégnek, amíg nem landolt az asztalomon Montana kávés pohara. Grafika tökjó volt. Utána összefutottam Tibivel, aztán dankoival is dumáltam még egy 3/4 órát, 17-re WiZARD jött át, lőttünk pár fotót 1D Mark II-vel, tapogattam HTC Touchot (PDA teló fyi, ami sokkal elfogadhatóbb méretű, mint amilyennek képzeltem), most pedig öt csetablakban dumálok (illetve pillanatnyilag alábbhagyott a chat, ezért bejegyzést írok ). Holnap Olasz (azmi?) és Rambo (The GuNN).

Az első nap itt érhető el (vagy nem). (Mostanság javarészt inkább nem, egyszerűen azért mert kevésbé adok helyet a személyes dolgaimnak itt a blogon, publikusan, pedig tökjó dolgok történnek )

Ja tényleg, megint lencsézek (Acuvue Moist, nem tökéletes, de muszáj az elkövetkezendő túráimhoz, fotózáshoz).

Haszprus

Szakirány: 2. félévi órarend és a távlatok

©   Haszprus   |   bme mátrix történelem
Egy előadást beáldoztam: keddi swmin, többire be tudok járni. A mélykék a - tervezett - munkaidőm.

Mikor felvettek, rögtön mondtam, hogy februárban majd meg kéne beszélni, hogy mire járok be, mire nem. Úgy láttam, teljesen barátian fogadják az egyetemi elfoglaltságaimat. Igaz, én se akartam mindenre bemenni. Most nagyjából igen, legalább amíg megnézem magamnak hogy melyik óra milyen. A lényeg, hogy az eredeti 5x8 helyett dolgozok 4x5 + 1x8-at: kedden 8, a többi napon 5 órát, 40 helyett 28-at. Majd a későbbiekben kiderül, hogy mely tárgyaimat lehet kiminimalizálni ebből az órarendből. Bár végülis nekem mindegy, halálra minek dolgozzam magam.

Ami az órarendben nem jelenik meg: kódelm és oof vizsgakurzus, előadás nélkül. Valamint önálló labor, amiből megbeszélés szerinti időpontban lehet konzultálni. Összesen 40 kreditet vettem fel, ezt mind meg kell csinálnom, következő félévben pedig 30 marad a diploma előtt, szintén mind meg kell csinálnom. Ha valakit érdekel, hogy mik ezek:

Haszprus

Önlab folytatás

©   Haszprus   |   bme adatbányászat

Volt ma tegnap félévkezdő önlabtali by adatbányászat csoport. Na megkérdeztem a tavalyi két konzulensemet, hogy bár négyest kaptam a munkámra, de szerintem azért több volt az, mint amit egy két kredites tárgy keretében elvárnak, csak rosszul ütemeztem (magyarán a vége felé kezdtem el). Mondták mindketten hogy igen, nem szokás két kreditért ennyit. A 2 kredites előző félévemhez (képajánlórendszer, u know) képest a 8-as I becslése szerint kb. 2-3x-os energiabefektetést igényel majd. 2x-essel egy gyenge önlabom lesz, 3x-ossal egy erős, szerinte.

mainframe

Úristen, mit tettünk...?!

©   mainframe   |   bme fejlesztés hwsw szánalmas

Egy rövid idézet ((C) egon) abből az időből, amikor még régi jó neptununk volt, és nem tudtuk megbecsülni:

"Majd ha bevezetik a Neptun.NET-et... Hmm, fincsi lesz..."

Amikor ezt olvastam olyan érzésem volt, mintha a Terminator N+1-ben találna a főhős egy megégett újságcikket a romok között, hogy A nép izgatottan várta a Skynet mai üzembehelyezését. Egyfelől lol, másfelől omg.

Tali március 1 21:20-kor a Nyugati pályaudvar jegypénztárában. Vonat 21:40-kor indul. Akármilyen idő esetén.

Na ha látod ezt a topicot, az azt jelenti hogy meg vagy hívva túrázni! Itt a blogon vagyunk már elegen ahhoz, hogy összejöhessen egy ilyesmi, ráadásul egy csomóan bme-sek vagyunk, szóval noha még nem mindenki ismer mindenkit, de adja magát hogy most már szervezzünk itt valamit...

Ha van kedved jönni, akkor az alábbi két szavazáson csekkold be az összes megfelelőnek tűnő időpontot, és meglátjuk mi lesz.

  1. Melyik éjszakai túrára lenne kedved és lehetőséged jönni?
  2. Melyik nappali túrára lenne kedved és lehetőséged eljönni?
  3. Szavazás rossz idő esetére

Kommentbe egyéni megjegyzések, lelkesítő szövegek, meg bármi releváns jöhet. Az is királyos lenne, ha itt a blogon is jeleznéd, hogy van kedved jönni, nemcsak a doodle-ön. A doodle azért jó, mert megkönnyíti a szervezést, a blog meg azért jó mert személyesebb, mindenki szívesen látja itt is, hogy jössz te is!

Ha tudod hogy nem jönnél, dobj lécci egy privmsg-et. Nincs sértődés nyilván, és sokkal jobb, mintha nem jeleznél vissza semmit.

Haszprus

KTH-s jegybeíratás pótdíjai

©   Haszprus   |   bme
elért eredmények leckekönyvbe történő bejegyeztetésének elmulasztása
különeljárási díj szolgáltatási díj
1 bejegyzés esetén - 500
2 bejegyzés esetén 2400 1000
3 bejegyzés esetén 7200 1500
4 bejegyzés esetén 14000 2000
5 bejegyzés esetén 29000 2500
6+ 5825 * bejegyzések száma, max 37800 500 / bejegyzés

További díjak itt.

Tamás

A PhD képzés vajon mi?

©   Tamás   |   bme phd

Őszintén szólva meglepett, hogy igény van arra, hogy a PhD képzés részleteiről írjak, de hát ha már így alakult, örülök a lehetőségnek Jómagam a BME Informatikai Tudományok Doktori Iskola virtuális padjait koptatom, így hát a tapasztalataim főleg innen adódnak, de nem hinném, hogy ez hátrány lenne, tekintve, hogy a blog olvasóközönsége is nagyrészt ilyen érdeklődésű. Hangsúlyozom, hogy az itt leírtak akkor voltak érvényesek, amikor én szembekerültem velük (tehát a felvételi követelmények pl 3 éve), és most nem ellenőrzöm, hogy teljesen up-to-date-ek-e az információim, majd valaki kijavít kommentben, ha nem így van.

A PhD képzés hivatalosan 3 éves. Azért írom, hogy hivatalosan, mert ritkaság, ha valaki három év alatt be is fejezi, és ezzel nagyjából mindenki tisztában is van. Nem lehetetlen, de elég nehéz - viszont nem nehezebb, mint bekerülni államilag támogatott PhD-képzésre. Ugyanis ebből is van államilag támogatott, illetve költségtérítéses változat. Én az állami képzésen vagyok, de messze nem egyértelmű, hogy így jár-e jobban az emberfia. Vegyük sorra, mi is kell ahhoz, hogy állami képzésre kerüljön az ember, avagy miből is áll a PhD-felvételi a BME-n:

Tamás

2007 évösszegzés itt is

©   Tamás   |   life történelem bme phd anglia képzés konferencia haszprus első 12e barátok meló

Haszprus évértékeléséhez hasonlóan, csak én emlékezetből...

Szakmailag...

  • Már látom a fényt az alagút (PhD képzés) végén... mondjuk ideje volt, mert az utolsó államilag finanszírozott évemet kezdtem szeptemberben.
  • Lett két konferenciacikkem, az év végére sikerült keresztülnyomnom a bírálókon egy elsőszerzős cikket is a Physical Review E-be, bár nem volt egyszerű menet, és persze az elfogadás után kristályosodott ki egy csomó dolog, amit még bele lehetett volna írni.
  • Konzultáltam megint önlabot és digit 1-et, ahogy eddig is.
  • Konferenciák ürügyén sikerült eljutnom Norvégiába (ismét), Marokkóba (kulturális sokk befigyelt, hát ahogy kiléptem az agadiri reptér bejáratán és közel-távol csak pusztaság meg pálmafák, és sehol egy ember vagy egy taxi, na az nem volt semmi...) és New York-ba (utóbbi a BME hathatós támogatásával, amiért nem győzök elég hálás lenni, mert talán az eddigi leghasznosabb szakmai tapasztalat volt az ottani konferencia). A norvégiai kiruccanás igazából nem is konferencia volt, hanem egy két hetes study institute, sok síeléssel (ez nem jelenti azt, hogy tudok is síelni, de arra már rájöttem, hogy a cross-country az én világom, nem a downhill), szaunázással, és a szocializációs skilljeim is sokat fejlődtek. Kaptam a végén a záróvacsorán egy Eric Clapton & Jimi Hendrix Guitar Playing Award-ot, mert majdnem minden este lenn a bárban játszottunk a hivatalos zenekar helyett James-szel (aki egy nigériai születésű ír állampolgár és roppant mókásan nézett ki néger létére sífelszerelésben). Azóta is kinn lóg a falamon az intézetben. Mármint az award, nem James.

Magánéletileg...

  • Februárban beköltöztem életem első (saját pénzen vett) lakásába, az ezzel járó hercehurcát, rohangászást, idegeskedést, beköltözés utáni lakásfelújítást pedig még a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom...
  • Májusban vettem egy GPS-es PDA-t, és ennek köszönhetően a go mellé felvettem további obskurus hobbiként a geocaching-et is (szia ssophie ). Most nyolcvanegynehány megtalálásnál járunk Ágival, ahogy elnézem, nem egyhamar fogjuk abbahagyni a keresgélést. Voltunk geocaching-versenyen is az ősszel, sikeresen megkaparintva a negyvenedik helyet Ági unokatesójának csapatában (mivel csak nála volt rendes kézi GPS, az én PDA-m aksija nem bírta volna végig a versenyt önállóan tracklog-felvétellel együtt)... igaz, az utolsó másfél órában akkora sprintet vágtunk ki a célba beérkezés érdekében, hogy utána napokig fájt a térdem.
  • Írtam egy-két-három dalt, amikből egyszer talán majd lesz CD-s verzió is (ha összejön annyi anyag), de a legvalószínűbb az, hogy egy jobb minőségű újrakeverés után felrakom mindet netre valahova letölthető formában, mint ahogy pl egyik régi kedvenc zenekarom, a Stonehenge szintise is csinálta a Dream is Destiny projektjével.
  • Szeptemberben pedig eljegyeztük egymást életem legjobb választásával, Ágival Esküvő jövő júliusban, aztán pedig irány megint Anglia, ha minden jól megy. Szóval azt hiszem, elmondhatom, hogy 2007-ben nagyot fordult velem a világ, de 2008-ban talán még nagyobbat fog...
Haszprus

Szakmai sznobizmus :Đ

©   Haszprus   |   bme

From: xy
Subject: [info2004] [grafika] anyaga?

Az lenne a kérdésem, hogy mi is volt ebben az évben a tárgy anyaga - illetve pontosabban az érdekel hogy mi kell vizsgára. Kérem csak olyan válaszoljon erre, aki maga járt (nem BSC-s) előadásra és a kumulált átlaga 4 feletti.

ROFL