2019 - 20 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


írtam magamról még két hete de annyira nem tudtam eldönteni hogy nem túl nagyképű-e hogy eddig nem hozakodtam elő vele. most mindenesetre itt van.

Haszpra Olivér vagyok, a CoreConsult Systems Kft. egyik alapítója és ügyvezetője. A programozást 14 évesen kezdtem, és csakhamar kisebb csapatokat is összehoztam különböző hobbi projektekre. A BME műszaki informatika szakát elvégezve később több, főleg nagy informatikai cégnél dolgoztam fejlesztőként, többféle backend/frontend nyelvet, frameworköt, automatizált tesztelési módszert, projektmenedzsment módszertant megismerve, megtapasztalva előnyeiket, hátrányaikat, alkalmazhatóságukat. Több projekt megújításában, áttervezésében vettem részt kulcs pozícióban. Később egy MBA diplomával menedzsment és pénzügy területekbe is betekintést nyertem, és az üzlettársammal már egy korábbi startupban is együttműködve a projektmenedzsment felé vettem az irányt, benne maradva a kisebb-nagyobb technikai feladatok ellátásában, a CoreConsult működési feltételeinek megteremtése mellett. Célom a céggel a világban egy kis happy place létrehozása, ahol az emberek jófejek, elégedettek, hatékonyak, azon dolgoznak, amin valóban szeretnének, és eredményként az ügyfeleink is a leghatékonyabb, leginkább nekik megfelelő megoldást kapják.

Vélemény?

Lehet h nagyképű, lehet h olyan mintha kompenzálna vmit, lehet h nem ilyen irányban kéne mennie, nem tudom megítélni. Az biztos hogy személy szerint úgy érzem mintha kompenzálnom kéne, de ez nemtom a szövegen mennyire jön ki. Nyugodtan kukázható is akár ha gáz, vagy átírható, ha mondjátok h mit. Kuka is OK.

Nem említ semmi tech stuffot ez nemtom előny-e v hátrány..

Haszprus

Amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel

©   Haszprus   |   life

Amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel.

Mostanság emlékeztetem magamat és néhány mikrokörnyezetemben levő embert erre a gondolatra.

Az agy egy izom. Ne röhögj. Ha az izmaidat fejleszteni akarod, elmész a konditerembe. Amire gyúrsz, az az izmod erősödik. Ugyanígy van ez a gondolkodással is. Nem is gondolnak erre sokan, de minden nap ott vagyunk rengeteg szituációban, amiket kezelhetünk sokféleképpen. Idén elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan kezelhetnék szituációkat oly módon, hogy az jóra vezessen. Ne idegből és érzelmekből cselekedjek, hanem nézzem meg, hogy mit akarok, mi a cél amit el akarok érni, és hogy mi a legjobb megoldás annak az eléréséhez.

Haragszom valakire mert megbántott? Mit akarok? Haragudni? Nem. Azt akarom, hogy jóban legyünk. Oké. Mi kell ehhez? Szituációfüggő, de lehet hogy egy jó szó, lehet hogy az hogy hagyjam lenyugodni, lehet hogy az hogy kinyilvánítsam felé a szeretetemet. Lehet, hogy az, hogy elnézést kérjek, mert mielőtt megbántott, én is megbántottam valamivel. El kell gondolkodni, hogy az adott szituációból hogy tudom kihozni a legjobbat, vagy ha az adott szituáció esetleg nem is fontos, van-e valami, amit gyakorolhatok rajta keresztül, és elvihetek profitként a következő hasonlóba. Ott akkor már nem fegyvertelenül fogok állni, hanem lesz egy kidolgozott elképzelésem arról, hogy mégis hogyan kéne ezt kezelni. És egyre jobban fog menni. Mint minden, amit gyakorolsz.

Nehezen uralkodsz magadon? Kezdd el, verejtékkel, akármennyire nehéz, előbb-utóbb menni fog alap készség szinten. Ha nem, akkor keress alternatívákat. Vezesd le a feszkót mással, vagy nézz a feszkó mögé. Kapcsolódó írásom: Fájdalom a harag mögött # pszicho

Vigyázz - rossz dolgokban is lehetsz jó

[Egy kedves blogolvasóm valahogy úgy fogalmazta ezt meg régen, hogy aki sokat matat a kakiban, annak kakis lesz a keze.]

Ha rossz dolgokkal tarkítod az életedet, idegből cselekszel, megbántasz embereket, nem megfelelő emberekkel veszed körbe magad, vigyázz, mert erre is igaz, hogy amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel. Ha nem vigyázol arra hogy a cselekedeteid negatív következmények nélkül valóak legyenek, akkor abban leszel jó, hogy bánts másokat. Ha negatív emberekkel veszed körbe magad, előbb-utóbb te is negatív leszel. Emberekkel való ismerkedéseim során néha egészen elképesztő dolgokat láttam, volt akinek minden második mondata valamiféle bántás volt (ezt általában hatalmas mellekkel vagy valami ilyesmivel tudták ellensúlyozni). Őszinteség hiánya? Vigyázz, mert ha sokat hazudsz, akkor az fog flottul menni. A világ pedig tükörként működik, amilyen te vagy, kevés kivételtől eltekintve olyan dolgok és emberek fognak körbevenni. Ha úgy érzed, nincsenek barátaid, egész biztosan rosszul csinálsz valamit, tarts önvizsgálatot és nézd meg hogy mit szúrsz el. Ugyanez igaz sok más dologra is, munka, magánélet, párkapcsolat, bármi. Ne azt keresd hogy kit miért vonhatsz felelősségre, keresd azt hogy te miben tudsz jobb lenni, az eredmény nem fog elmaradni. Elmaradni azok az emberek fognak, akik nem fejlődnek veled együtt. Ne tévesszen meg, hogy sokan beszólnak majd hogy tévúton jársz, ezek egy része tipikusan csak nem tudta még meglépni, amit te igen. [Vigyázat, emberek akkor is elmaradhatnak mellőled, ha te magad nem tudsz meglépni valamiket.]

Haszprus

Fájdalom a harag mögött

©   Haszprus   |  

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy haragszol. Persze nem épp most (bár ki tudja), hanem általánosságban.

Az ember előbb-utóbb rájöhet, hogy amikor haragszik valakire, vagy valamire, valójában fáj neki valami, szomorú valami miatt. A kettő érzés egymás mellett is létezhet, de a lényeg, ahogy szerintem a dolog megfogható, hogy a harag a fájdalom fedőszerve.

Ebből két dolog következik. Az egyik, hogy amikor haragszol, tudatosan elkezdhetsz inkább azon gondolkodni, hogy valami fáj. A haragot általában úgy kommunikálod a környezeteddel, hogy szidod őket, becsmérled, bünteted, bántod, játszod a sértődöttet, stb. Mert a harag ezt szüli. De ha tudatában vagy annak, hogy a haragod alatt fájdalom van, a fájdalom nyilvánvalóan segítséget kér, kedvességet, türelmet, megértést, szeretetet. Ha arra fókuszálsz, hogy fáj valami, és képes vagy ezt lekommunikálni a környezeteddel, jobb eséllyel indulsz neki a problémád megoldásának, mert lehet hogy társra találsz benne, és ráadásul közben nem bántasz meg senkit, szóval két dolgot nyersz egyszerre, nem utolsó sorban nem fog fájni utólag a fejed hogy kinek mit is mondtál, vagy kivel miképp viselkedtél.

Amikor a haragodat kommunikálod egy öblös anyázással, aligha találhatsz megértésre. Ha azt kommunikálod, hogy fáj valami, egész esélyes, hogy a környezeted a segítségedre igyekszik. Az anyázással nehéz empatizálni, de ha bánt valami, elvették a kedvenc pöttyös labdádat, azzal sokkal könnyebb.

"Hiányzik a labdám - Gyere megkeressük. Ugye mennyivel életszerűbb, mint az Elvetted a labdámat, te k#csög. - Jaj ne haragudj, visszaadom.

Ezzel a kis trükkel könnyíthetsz az életeden, javíthatod a kapcsolataidat, eliminálod az utólagos fejfájást, és kiléphetsz a nekem miért nem sikerül semmi" kérdéskörből. Már ha ez gátolt eddig. Van aki észre sem veszi.

És akkor második fejezet - amikor rád haragszanak

Amikor te részesülsz egy szoftosabb haragban, képessé válhatsz a fentiek ismeretében, hogy az illető haragja alatt fájdalom van, és kellő önkontroll birtokában fókuszálhatsz az illető fájdalmára, nyugodt maradva, megoldást keresve neki arra, anélkül hogy ő maga képes lenne arra hogy az ön és mások számára teljesen kontraproduktív haragnyilvánítását kontroll alá vegye. # pszicho

Haszprus

Koncepciók - Szerszámosláda

©   Haszprus   |   barátok life energiablog talán

Idén rengeteg koncepcióval lettem gazdagabb, ezekből megosztok egyet.

Az egyik koncepció, amit kaptam, hogy az embereknek van egy szerszámosládájuk, amit hordoznak magukkal, és a benne levő szerszámokat/eszközöket tudják használni. Bármilyen szituációban, legyen az egy probléma, sima hétköznapi kommunikáció, vagy bármi.

Ha például van egy segítség kérése nevű eszköz, és az mondjuk egy kedves ismerősöd (párod, édesanyád, bárki közeli) szerszámosládájából hiányzik, akkor amennyiben ezt felismered, képessé válhatsz rá, hogy ha addig nehezteltél hogy nem kér segítséget egy bizonyos problémához, és ráerőltetni se tudod hogy kérjen már, akkor se haragudj rá, hiszen neki ez a szerszám egyszerűen hiányzik a ládájából.

Amikor ezzel a szerszámosláda koncepcióval szembesültem, felcsillant a szemem, és megkérdeztem, milyen eszközök vannak még?

Ha belegondolunk, gyakorlatilag mindenre ráhúzható, hogy az egy eszköz. Például az udvariasságra, de idén bizonyos formában gazdagabb lettem a "Bocsánatkérés" nevű eszközzel is. Voltak bizonyos emberek, akiktől talán nem a legjobban váltam el. Ráírtam közűlük háromra, részben azért hogy gyakoroljam ezt az eszközt, ebből kettő remekül fogadta, nagyon örültek, és kisvártatva újra barátok lettünk - és hát valójában korábban nem is barátok voltunk. Ezzel az eszközzel (persze azért nem csak ennyin múlott) nyertem magamnak két új barátot.

Viszont amikor valakire haragszol valamiért, mindig érdemes átgondolni, hogy ő vajon meg tudja-e lépni azt a dolgot, amiért, vagy aminek a hiányáért neheztelsz rá.

És persze érdemes átgondolni azt is, hogy a jelenlegi eszköztáradból mi hiányzik. Egy részéről sajnos valószínűleg fogalmad sincs, egy részére viszont rájöhetsz akár a nehézségeid/vágyaid tanulmányozásán keresztül, azokat megbeszélve másokkal, hogy miként lehetne adott helyzeteket megoldani, és ki tudod-e ragadni valahogy az adott megoldást egy általánosan használható eszközzé.

#life pszicho barátok

Haszprus

You can be president

©   Haszprus   |   life energiablog

Annyi gyumolcsot kell begyujteni ittletunk alatt amennyit csak tudunk, es ha a rule-okat koveted, akkor nem fog menni. Az egyik legpozitivabb szavunk a kulonleges. Ki ne erezne megtisztelve magat ha azt mondjak neki hogy kulonleges vagy. Megis a legtobben kovetik a szabalyokat, pedig a kulonleges nyilvanvaloan nem arra vonatkozik hogy mennyire ugyanolyan vagy mint amilyenre probaljak kockara nyesni az embereket. Tovabbi reszletek az elobb megosztott president songban Hasznald ki a sajat adottsagaidat, es ne arra menj hogy hogyan illeszkedhetsz bele az elore legyartott egyenkockaba.

#life pszicho

Haszprus

CoreConsult Systems Kft

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design java javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló

CoreConsult - Your web application development company

PHP Javascript Angular Typescript Node.js Scala Android iOS React Java C# Python Rust Play Sangria GraphQL Kafka Hadoop MSSQL Elastic Mysql Oracle MongoDB Nightwatch Gitlab Bitbucket CI JIRA TDD SCRUM UX design + what not.

business@coreconsult.hu
Olivér Haszpra - haszprus@coreconsult.hu
Gergely Pász - pas@coreconsult.hu

How does this work?

  • CoreConsult provides custom software development as a service, for an hourly rate.
  • At the moment we have about 8 clients (including billion dollar clients from the insurance industry) and 20+ developers/ux designers/testers.
  • If your company needs custom software or web developments, please contact us at business@coreconsult.hu
  • If you are a developer with motivation to work for us, please contact us at contact@coreconsult.hu
Haszprus

Nyaki gerinc MR vizsgálat

©   Haszprus   |   bal life

Nyaki gerinc MR vizsgálat:

T1, T2 súlyozott STIR sagittalis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a cranio-cervicalis átmenettõl a Th.IV. csigolyákig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk C.III-VII. intervertebralis rések magasságában.

A gerinc íve diszharmónikus, a nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként mérsékelt osteophytosissal. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A C.V-VI. résben széles alapú bal mediolateralis-foraminalis protrusio látható, mely mérsélkelt stenosist okoz. A C.VI-VII. résben a discus körkörös protrusio mutat, a forameneket enyhén szûkíti. A myelon jelszerkezete szabályos.

Vélemény: Mérs. spondylosis, polydiscopathia. Protrusio disci C.V-VI. l.s. Protrusio disci C.VI-VII.

A vizsgálat képi dokumentációját CD-n kiadtuk.