english - 10 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2016
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2007
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

A bit more responsive

©   Haszprus   |   blog english fejlesztés

Gallery got better a bit on mobile. Planning to improve further. It doesn't handle touch gestures yet. I start to feel like I should continue developing this site every year at least a bit. It's still fun as a hobby project.

Haszprus

Poker & grill & other achievements

©   Haszprus   |   english

Kicsit több időm lett MBA után. A héten megtanultam pókerezni (annyi évnyi ellenállás után), és végre egyedül összedobtam egy grillt a telken. Tudom nem nagy life achievement, but still. For me, it is. Emellett elkezdtem szisztematikusan angolt tanulni [ugye nem mintha szarul menne, többször dolgoztam angol anyanyelvűekkel, de mindig van hova fejlődni], holnap megyek fogfehérítésre ismét, a lakásomat is elkezdtem felújítgatni, meg a telekre is veszek pár holmit. Ezek mennek mostanság. Ja meg a szingli élet. Gyakorlom kicsit az egyedüllétet. [Nem is tudom merre ismerkedhetnék egyáltalán, a környezetem 99%-ban csávókból áll, kicsit körülményes így találni egy normális párt.] Good or bad, I let you decide. Meg egyéb nagyobb vonalú terveim is vannak a következő fél évre, de az nem téma itt. Az előző hetekről meg egy csomó mindenről feltennék pár képet. De majd... Nehéz blogot futtatni a facebookos kétszavas megosztások korában, meg a legtöbb téma úgyis túl privát.

Haszprus

Angol végre

©   Haszprus   |   energiablog english fejlesztés haszpra olivér scala történelem

Sose jártam nyelvi magántanárhoz, vagy nyelvtanfolyamra, de hosszú évek óta tervben van, hogy majd egyszer, és most végre létrejött, egy arccal beszélgettem Skype-on, aki NY-ban született, és jelenleg is Amerikában lakik, és kifejezetten foglalkozik ilyesmivel. Ennél bár nem tudok konkrétabbat, de a csávóval tényleg jól el lehet dumálgatni, javasol nyelvi fordulatokat stb, korrigál, én meg nagyjából pont ezt kerestem, illetve nem tudtam hogy mit keresek, de most ez tökéletes. Jepp. Amúgy szerintem fogok keresni még további arcokat, rá akarok feküdni önmagam képzésére keményen. Ma vettem két angol nyelvkönyvet is, Scalaztam is (Play frameworköt feltettem, mysql-hez kapcsolódtam, lekérdeztem, csináltam benne routolást, új controllert, új actionnel, új template-tel), eredményes napot tudhatok magam mögött. Valahogy így képzelem a közeljövőt is. Power

Mint azt egy korábbi bejegyzésben említettem, a tudásom valahol felsőfok környékén van egy szintmérő teszt szerint (melóhoz napi szinten kellett is beszélnem angolul), a célom nem az hogy megtanuljam a nyelvet, hanem hogy tovább finomítsam és tökéletesítsem. Régen kifejezetten informatikai angolt szerettem volna tanulni, mostanra úgy gondolom, hogy azzal semmiféle problémám nincs, úgyhogy inkább az általános angol felé fordult az érdeklődésem, informatikára gyakorlatilag elég nehéz találni bárkit is, mert aki tud fejleszteni az aligha angolórákkal fog foglalkozni. A fejlesztés jobban fizet.

Egyébként ami a nyelveket illeti, 3+4 évet tanultam németül, ezzel párhuzamosan 4 évet latinul, később 4 évet középhaladóval kezdve angolul és 4 évet spanyolul. Angolból eredetileg a felsőfokot szerettem volna kapásból letenni, de beparáztattak hogy ott atomerőművek belsejéről kell beszélni meg ilyenek, úgyhogy középfokkal megelégedtem 12. osztályban. Később belekóstoltam még a franciába mp3-ak formájában, de pár lecke után elmúlt az érdeklődésem. Néha gondolok rá, hogy a többi nyelvemet is fel kéne eleveníteni, mármint a németet és/vagy a spanyolt. Bár mivel ezeken a nyelveken nem jön szembe semmi (se meló, se film, se slágerek, se semmi), így ezek aktívan tartása elég nagy kihívás lehet mind időben, mind pénzben, ami erőforrásokat lehet hogy jobban megtérülő dolgokba is be lehet fektetni.

Haszprus

PHP 5.4

©   Haszprus   |   english fejlesztés php

Things I like:

(Of course there are other things too.)

+1 lol from the changelog:

<?= is now always available, regardless of the short_open_tag php.ini option.
How hard they were fighting against short open tags… I think this is similar to HTML 5 where you don't have to close your tags despite the whole community was forcing strict XHTML for years because it's better.

Haszprus

Archive menu revamp

©   Haszprus   |   css english fejlesztés

As you can see, it spares a lot of space and it doesn't screw up the page layout when opened. This menu structure has been achieved by using a two level unordered list (standard semantic blind friendly xhtml) and some pretty heavy css usage. The underlying php script needed only a tiny tweak, 'cause the month list was already generated by a generic function.

What you can't see on this image is that, in my opinion, it's really ergonomic. You can point to the month of your choice really fast (because the list is clean and short, there is absolutely no clutter), and the whole hide-and-show thing works just like someone would expect.

Sorry for my English, I'm just practising.