haszprus - 80 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2020
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2019
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2018
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2017
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2003
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

írtam magamról még két hete de annyira nem tudtam eldönteni hogy nem túl nagyképű-e hogy eddig nem hozakodtam elő vele. most mindenesetre itt van.

Haszpra Olivér vagyok, a CoreConsult Systems Kft. egyik alapítója és ügyvezetője. A programozást 14 évesen kezdtem, és csakhamar kisebb csapatokat is összehoztam különböző hobbi projektekre. A BME műszaki informatika szakát elvégezve később több, főleg nagy informatikai cégnél dolgoztam fejlesztőként, többféle backend/frontend nyelvet, frameworköt, automatizált tesztelési módszert, projektmenedzsment módszertant megismerve, megtapasztalva előnyeiket, hátrányaikat, alkalmazhatóságukat. Több projekt megújításában, áttervezésében vettem részt kulcs pozícióban. Később egy MBA diplomával menedzsment és pénzügy területekbe is betekintést nyertem, és az üzlettársammal már egy korábbi startupban is együttműködve a projektmenedzsment felé vettem az irányt, benne maradva a kisebb-nagyobb technikai feladatok ellátásában, a CoreConsult működési feltételeinek megteremtése mellett. Célom a céggel a világban egy kis happy place létrehozása, ahol az emberek jófejek, elégedettek, hatékonyak, azon dolgoznak, amin valóban szeretnének, és eredményként az ügyfeleink is a leghatékonyabb, leginkább nekik megfelelő megoldást kapják.

Vélemény?

Lehet h nagyképű, lehet h olyan mintha kompenzálna vmit, lehet h nem ilyen irányban kéne mennie, nem tudom megítélni. Az biztos hogy személy szerint úgy érzem mintha kompenzálnom kéne, de ez nemtom a szövegen mennyire jön ki. Nyugodtan kukázható is akár ha gáz, vagy átírható, ha mondjátok h mit. Kuka is OK.

Nem említ semmi tech stuffot ez nemtom előny-e v hátrány..

Haszprus

CoreConsult Systems Kft

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design java javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló

CoreConsult - Your web application development company

PHP Javascript Angular Typescript Node.js Scala Android iOS React Java C# Python Rust Play Sangria GraphQL Kafka Hadoop MSSQL Elastic Mysql Oracle MongoDB Nightwatch Gitlab Bitbucket CI JIRA TDD SCRUM UX design + what not.

business@coreconsult.hu
Olivér Haszpra - haszprus@coreconsult.hu
Gergely Pász - pas@coreconsult.hu

How does this work?

  • CoreConsult provides custom software development as a service, for an hourly rate.
  • At the moment we have about 8 clients (including billion dollar clients from the insurance industry) and 20+ developers/ux designers/testers.
  • If your company needs custom software or web developments, please contact us at business@coreconsult.hu
  • If you are a developer with motivation to work for us, please contact us at contact@coreconsult.hu
Haszprus

CoreConsult

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló
Haszprus

Cigi over + 48h

©   Haszprus   |   life olivér over talán
Olivér vagyok, 48 órája tiszta. Tegnap este söröztünk haverokkal (nemdohányzó társaság szerencsére) és éjfélkor úgy feltételeztem, hogy fogok tudni cigit tarhálni, de nem tudtam. Így megmenekültem a bűnbeeséstől. Cserébe kénytelen vagyok beszámolni róla, hogy a kísértés foka az elviselhetetlen közelében volt. Talán már túl vagyok rajta. #leteszemacigit
Haszprus

Második félév over :)

©   Haszprus   |   bme mba történelem haszpra olivér haszprus

MBA második félévi vizsgaidőszak lezárult Augusztusban azért még találkozunk egy kis vállalati pénzügyekre, asszem Amit nem bánok egyáltalán.

Ebben a félévben elvégzett tárgyak:

  • Hatékony vezetés - na ez egy kurvajó tárgy volt, ajánlom mindenkinek, aki vezetéssel akar foglalkozni
  • Emberi erőforrás menedzsment
  • Technológiamenedzsment
  • Változásmenedzsment
  • Gazdaságtörténet
  • Bankügyletek
  • És akkor ugye Vállalati pénzügyek még hátra van augusztusban

A Származtatott termékek és reálopciók c. tárgyat végül bár felvettem pluszba, de nem csináltam meg, nem érdekelt kellőképpen és nem éreztem kellően felkészültnek magamat egy vizsgához.

jún. 30. 18:08 azt hittem VP-ből kénytelen leszek aug végén menni de meglett hármassal Én meg itt készültem nagyban a pótlásra

Haszprus

2014 évösszegző

©   Haszprus   |   barátok epam fejlesztés life történelem haszpra olivér

Hogy milyen volt 2014?

Csak nagyon felületesen és röviden átfutva...

  • rengeteg interjú év elején, 8 helyről kaptam ajánlatot, 5 helyről itt Bp-n, 3 helyről külföldön, itt kiemelném hogy voltam Bécsben és Gibraltárban is ennek kapcsán (oda is, nagyon jó ajánlattal, ámde)
  • végül az EPAM-ot választottam itthon, számos okból
  • év eleje felé megpróbáltunk összehozni egy kis cégszerűséget (it was fun!)
  • kineveltem egy programozó-palántát
  • megkezdtem egy MBA képzést a BME-n (ez egy vezetői képzés, menedzsment, ha esetleg céget csinálnék valamikor, úgy gondolom jól jönne, illetve valszeg egy multinál is kamatoztatható, amilyen az EPAM is)
  • volt egy szakasz sok csajjal ki hosszabb, ki rövidebb ideig, természetesen továbbra is egy stabil kapcsolat esne a legjobban
  • nyugalom, stabilitás
  • voltam just for fun Lengyelországban és Barcelonában (hello Mf! )
  • rengeteget haverokkal, barátokkal, bulikban, sörözni, meg mindenfelé
  • kicsit előszedtem a fotózást mint hobbit
  • vettem egy mazda 6-ot, ami állat
  • fejlesztettem egy csomót hobbiból, just for fun, elkezdtem scalazni, de főleg angularozni, a blogra is készült pár új feature, mint pl. az istenes youlog (naptár és kiadás-nyilvántartó), amibe kb. fél éve egy csomó kis csinosítgatást teszek, habár nem a nagyközönségnek készül a cucc, de mégis élvezem fejleszteni
  • epamban elkezdtem interjúztatni
  • epamban megérett egy előléptetés
    • All of us were impressed with your skills and experience! Everything went excellent. After the session one guy from committee told: That’s a pity this guy is not in my team =)
    • Your subordinate Oliver shown impressive knowledge and experience. We are very happy to recommend him to D3 position.
    • Oliver did an excellent job during the interviews we had together. I think Oliver's soft skills are way above average and it is obvious he has significant tech interview experience, this showed through all the interviews. I was very glad to have him participate in our PHP interviews, I think his contribution raised the quality of these considerably.
  • egyéb fejlesztői projektek is voltak/vannak kapcsolatot szándékozom tartani a php világgal meg egyéb kihívásokkal

Ilyesmi. Hát ez így akár egész jónak is tűnhet. És remélem hogy 2015 még jobb lesz.

Ami még kéne: több idő. Még több idő. Korlátlan idő. 40 órás napok. Egyszerűen nem férek a napjaimba. Szeretnék a telekkel többet foglalkozni, megtanulni barkácsolni, építgetni, ilyesmi, rendbe rakni pár dolgot, fejleszteni a fizikai világban. Jó lenne ismét sportolni is, a tanulásra több időt szánni, tök jó lenne még többet programozni, még többet... többet mindenből.

Most épp vizsgaidőszak van mba-n, hát meg kell mondjam hogy rendesen szívás, itt helyt kell most állnom, és valami módon több szabadságot kell szereznem mert ez a meló + mba bedarál. A saját ütemezésemen változtatva is mondjuk sokat tudok itt nyerni egyébként, ezt be kell látnom hogy csinálhattam volna előrelátóbban.

Na, szóval a dolgok jó irányba mennek, így kell nyomni őket tovább.

Haszprus

Gibraltár 2014 - első felvonás

©   Haszprus   |   külföld life történelem túra energiablog franciaország gibraltár haszpra olivér spanyolország haszprus

Úgy adódott, hogy kaptam egy kis üzleti meghívást Gibraltárba, szerdától péntekig. A repjegyet, a két éjszakára szállást, a vacsit, a sofőröket, meg egy kis idegenvezetést egy cég fizette (a repülő 260e Ft, a szállás 82e Ft, a vacsira a limit 23e Ft, a sofőröket meg a vezetést nem tudom), nekem annyi dolgom volt, hogy álljam a próbát és hajlandó legyek négy repülőúton és két autóúton végigzötykölődni. Mit mondjak, nem fog bekerülni életem legrosszabb élményei közé.

Szerda 6-kor keltem, Ferihegyről Párizsba repcsi 1, Párizsból Malagába repcsi 2, Malagából a Spanyolország-Gibraltár határra elhozott egy sofőr, a határon elbúcsúztunk és a hotelhez eredeti tervem szerint el akartam gyalogolni, de végül inkább kértem egy taxit. 2 km 5 font. Hotel Caleta. Első este annyira fáradt voltam, hogy a vacsorára nem kerítettem sort, inkább a szobámban meghúzódtam.

Éjszakára elég hűvös lett, a szobában csak hűtő-fűtő légkondi volt, radiátor nem, de a légkondi valamiért nem akart meleget adni. Nem baj, túléltem.

Reggel kelés, meeting, majd egy körbenéztünk a szomszédos városban, La Lineaban. A hely érdekes, sok a rossz arc, anyagilag vannak gazdagok és mélyszegények. Egyébként Spanyolország szerintem gyönyörű, az emberek relaxáltak, nyugisak, chill van.

Tanultam négy évet spanyolul még gimiben, de az 14 éve volt, úgyhogy a spanyoltudásomra azért ráférne némi gyakorlás a mondatok megértéséhez. 1-2 mondatot viccből váltottunk spanyolul, de azt hiszem egyelőre nem lenne meg a felsőfok.

A körbevezetés végére azt kértem, hogy dobjanak el a cable-carhoz, ami egy lengő kötélpályás lift a Gibraltár közepén fekvő hatalmas szikla tetejére. A cable-car sajnos nem működött az erős szél miatt, a hiénák pedig pofátlan összeget akartak volna kérni. Hosszas belső tépelődés eredményeként nem vettem igénybe a szolgáltatásukat (milyen jól tettem), és már azt hittem, hogy visszatérek Magyarországra a hegy meglátogatása nélkül. Szerencsére azonban a sétálóutcában észleltem egy viszonylag szimpatikus fazont, aki official guided tourokat hirdetett, és elmondta, hogy megnézünk mindent, stb, begyűjtött még egy családot mellém, aztán irány, csapattuk. Ajánlom abszolút mindenkinek a fazont, q barátságos és nagyon odafigyel, hogy jól érezd magad az úton, és láss minden érdekességet, legyen időd fotózni (lehúzza az ablakot amikor megáll) stb.

A túra végén a botanikus kertbe kértem eldobni magam (mondta hogy akárhol kirak hisz kicsi a sziget), amit nem bántam meg, gyönyörű hely, nagyon érdekes növényekkel, és nagyon szépen, igényesen ki van alakítva az egész. Aki erre jár, azt gondolom, érdemes megnéznie. Ahogy egyébként a sziklát is, azon belül a majmokat, hát azok valami őrült jópofa teremtések, komolyan, nagyon vicces, vannak kisebbek-nagyobbak, a fiatalok még kíváncsiak és maguktól felugrálnak az emberre, felmásznak a fejére meg minden, remek fotólehetőség is, azon kívül meg hatalmas poén, nekem nagyon megcsinálta a kedvemet.

A szállodába végül egy leintett taxival tértem vissza, akitől megtudtam egyébként, hogy a határátkelés gyakran nehézkes gyalog is. Azt már jó ideje tudtam, hogy kocsival időnként 2-3 órát is kell várni, de úgy tűnik, hogy ez néha előfordul gyalog is. Szopóka lehet, a környéken rengetegen Spanyolországból ingáznak át minden nap ide dolgozni, a környező településről. Teljesen elfogadott hogy valaki fél órát utazik a határig, majd onnan begyalogol Gibraltárra. A határátlépés lassúságának az oka egyébként, hogy a határon sok mindent csempésznek át, legfőképp cigarettát – ezek ellen szoktak tartani nyomozásokat.

Este volt még egy-két élményem a szállodában, például hogy noha jártam már életemben egy-két étteremben, de aperitifhez még nem volt szerencsém, itt pedig egy kis fél decis pohárkában kaptam valami atom sűrű masszát, ami akár szósznak is beillett volna, a spanyol ajkú pincérlány pedig alig bírta elmagyarázni, hogy azt előtte kéne meginni My bad. Biztos megerősítettem a putriból jött kelet-európai képet benne.

A másik, hogy lementem a recepcióra, hogy a légkondim nem fűt. A recepciós on-the-fly fogta a kis cb rádióját, odaszólt az amigonak, hogy kéne szerelni egy kicsit, velem pedig közölte, hogy hamarosan ott lesz a szerelő. Fellifteztem a harmadikra (kb. 20 mp), és amikor a liftből kiszálltam, már hallottam, hogy valaki kopog az egyik ajtón a folyosón. Igen, az én szerelőm előbb érkezett meg, mint én magam. Na, ugye ez Magyarországon is ilyen, ha kihívod a szakit? 8 perc múlva volt fűtésem.

A visszautamra a sofőr éjjel 3:45-kor jött értem, szóval aludtam kb. 2,5 órát. A 1,5 órás Malaga felé vezető út közben - akárcsak a másik sofőrrel – tökjót dumáltunk. Check-in, 600 ember előttünk, azt hittem nem érem el a gépet, szétvetett az ideg, de meglett. Fél órás késéssel felszállás. Most épp ezen a gépen vagyok, és Párizs felé tartok. Párizsban kb. 7 óra 20 percet kell várnom a transzferemre, aztán irány Bp. Még nem tudom, mihez kezdek vele.

Ami azt illeti, a laptop egyébként a világ legjobb dolga, az eddigi két megtett repülőutamon végig akadálytalanul tudtam dolgozni, a mostanin (repcsi 3, péntek 6:45 - 9:25) pedig válogattam képeket és megírtam ezt a bejegyzést.

folyt köv

Haszprus

BME MBA mesterképzés?

©   Haszprus   |   bme mba történelem energiablog meló haszpra olivér

Nem volt az sosem kizárva, hogy a BME műinfó MSC-re ráhúzzak valamit. Újabban elkezdtem szemezni a BME MBA mesterképzéssel. Mi a véleményetek erről, mire lehet használni, milyen a megítélése stb? Az én szememben jó presztízse van, de nem tudom megéri-e, bejuthatok-e vele helyekre ahová máshova nem, stb.

Egyébként just for fun jó mókának tűnik.

Ma voltam tájékoztató előadáson Orcával és Beával, számomra impresszív volt, jól szervezett stb. Szó szerint a fun a legjobb szó amit most tudok mondani vele kapcsolatban. Persze nyilván elég kemény meló jól elvégezni, és az a kemény meló másba is lenne fektethető. Mindig úgy gondoltam, hogy aki jó a szakmájában, annak inkább abba érdemes energiát fektetni, semmint újabb papírok szerzésébe. Igazából az MBA mesterképzés számomra nem annyira a papírt jelentené, hanem a tudásom kiterjesztését menedzsment/gazdasági/üzleti irányba, ami jól jöhet akár egy vállalkozás futtatásánál, akár egy multinál a menedzsment régióba jutásnál.

Azt hiszem meg fogok kérdezni konkrét cégeket is, esetleg HR-es ismerősöket a dologról, és majd leírom hogy mire jutottam. Ámde addig is, ti mit gondoltok?

Sose jártam nyelvi magántanárhoz, vagy nyelvtanfolyamra, de hosszú évek óta tervben van, hogy majd egyszer, és most végre létrejött, egy arccal beszélgettem Skype-on, aki NY-ban született, és jelenleg is Amerikában lakik, és kifejezetten foglalkozik ilyesmivel. Ennél bár nem tudok konkrétabbat, de a csávóval tényleg jól el lehet dumálgatni, javasol nyelvi fordulatokat stb, korrigál, én meg nagyjából pont ezt kerestem, illetve nem tudtam hogy mit keresek, de most ez tökéletes. Jepp. Amúgy szerintem fogok keresni még további arcokat, rá akarok feküdni önmagam képzésére keményen. Ma vettem két angol nyelvkönyvet is, Scalaztam is (Play frameworköt feltettem, mysql-hez kapcsolódtam, lekérdeztem, csináltam benne routolást, új controllert, új actionnel, új template-tel), eredményes napot tudhatok magam mögött. Valahogy így képzelem a közeljövőt is. Power

Mint azt egy korábbi bejegyzésben említettem, a tudásom valahol felsőfok környékén van egy szintmérő teszt szerint (melóhoz napi szinten kellett is beszélnem angolul), a célom nem az hogy megtanuljam a nyelvet, hanem hogy tovább finomítsam és tökéletesítsem. Régen kifejezetten informatikai angolt szerettem volna tanulni, mostanra úgy gondolom, hogy azzal semmiféle problémám nincs, úgyhogy inkább az általános angol felé fordult az érdeklődésem, informatikára gyakorlatilag elég nehéz találni bárkit is, mert aki tud fejleszteni az aligha angolórákkal fog foglalkozni. A fejlesztés jobban fizet.

Egyébként ami a nyelveket illeti, 3+4 évet tanultam németül, ezzel párhuzamosan 4 évet latinul, később 4 évet középhaladóval kezdve angolul és 4 évet spanyolul. Angolból eredetileg a felsőfokot szerettem volna kapásból letenni, de beparáztattak hogy ott atomerőművek belsejéről kell beszélni meg ilyenek, úgyhogy középfokkal megelégedtem 12. osztályban. Később belekóstoltam még a franciába mp3-ak formájában, de pár lecke után elmúlt az érdeklődésem. Néha gondolok rá, hogy a többi nyelvemet is fel kéne eleveníteni, mármint a németet és/vagy a spanyolt. Bár mivel ezeken a nyelveken nem jön szembe semmi (se meló, se film, se slágerek, se semmi), így ezek aktívan tartása elég nagy kihívás lehet mind időben, mind pénzben, ami erőforrásokat lehet hogy jobban megtérülő dolgokba is be lehet fektetni.

Haszprus

Fehérje, kockahas

©   Haszprus   |   élelmezés kondi történelem haszpra olivér kettlebell haszprus

Életemben először rendeltem fehérjeport. Kettlebell után be is vettem az első adagot. Kíváncsian várom a hatást. Holnapra. Köszönjük.

Egyébként vannak célok is. Ezek egyike, és legfőbbike, a kockahas. Az elkövetkezendő pár hónapban megpróbálom elérni hogy valami ilyesmim legyen. Nem lesz egyszerű, mert most pocakom van konkrétan. 78 kilóról indulok, 72 alá nem nagyon kívánok menni, bár lehet hogy muszáj lesz, meglátjuk. Megtartani nem akarom, elég ha egyszer lesz valami, lefotózom, és elrakom emlékbe.

A dologban segítségemre lesznek az élelmezési változások, amiket mostanra tervezek, ld. az én paleóm. A kettlebellen felül itthoni edzéseket tervezek minden napra, valamint konditerembe is szeretnék járni. Jó lenne még pár egyéb sportágban is szerepelni (squash, úszás, futás), de ezekre kevés esély van, na majd meglátjuk.

Haszprus

Kettlebell

©   Haszprus   |   barátok történelem kettlebell haszpra olivér

Kedden belekezdtem egy kezdő kettlebell kurzusba (Orca Bea és Jani társaságában), három hónapig tart, heti két órában. Az első óra laza bemelegítő volt, a másodikat most tartottuk, na ez nekem már durva volt, nem vagyok ilyen jellegű mozgásokhoz hozzászokva, meg eleve izomlázzal mentem mert ezen a héten eléggé rámentem arra hogy gyúrjak itthon, és még edzés előtt is gyúrtam egy kicsit.

Jó lesz? Jó lesz, az szerintem a maiból nekem bőven látszik, örülök hogy nekikezdtem. Kíváncsi vagyok a folytatásra.

Haszprus

Ma esti időjárásjelentés

©   Haszprus   |   idézet olivér vár l0lzor sör

Nedves időnek nézünk elébe.

IRCQuote fight! In the ring:

Csaj 22:22 ...rám ma vár a felhőtlen tudatlan v tudatos önkívületi állapot most megyek éppen a puncibuliba
Más: ha esetleg olyat írnék h akarlak, kívánlak gyere és azonnal bassz meg keményen... le akarlak szopni stb akkor pliz ne vedd komolyan... és töröld!
Haszprus
én mára itthon levést tervezek, de nézz be

Egyébként hulla fáradt vagyok úgyhogy remélem nem kerül erre sor.

Haszprus

Szilárd & Corvin tető

©   Haszprus   |   buli zene php epam corvin power haszprus

IRCQuote fight! In the ring:

voltam epamosokkal bulizni az este, szilárddal feljöttünk előtte hozzám inni aztán gáborékhoz csatlakoztunk a corvin tetőn. szilárddal beszéltünk az önértékelési problémáimról, leírtam 3 gondolatát:

- nagyon értesz az emberekhez és nagyon is akarsz érteni hozzájuk

- szard le mások véleményét

- hidd el h a felhozatalban elég magas szinten állsz. akik php-vel foglalkoznak, kb. a venere csapata az akit az 5 év alatt, amióta dolgozom... alkalmaznék...

Közben rámírt Gyuri (jedlikből):

Ma műtenek. Voltam vizsgálaton a Focus Medicalnál (Margit sziget), majd az Optik-Mednél. Utóbbit választottam.

Mindkét szemem -1 dioptriás, legjobb esetben 125%-os látást tartanak elérhetőnek (a Focus Medical 120%-ot saccolt). Meglátjuk. IntraLASIK lesz egyébként, mert annak gyorsabb a gyógyulása mint a PRK-é.

Egy hét múlva kezdek az új munkahelyemen (USTREAM), remélem hogy azzal nem nagyon fog interferálni a problémás szakasz.

Nem titkolt cél hogy Google-ben a lézeres szemműtét szóra megint kicsit feljebb jussak. Jelenleg a második oldalon vagyok, pedig régóta nincs pörgés a lézeres szemműtét és alternatívái témában (ami anno harmadik volt a google találati listáján).

19:59 megvolt, látok, nem fáj, tökjó! közelre egyelőre nem tökéletes, és a fények körül látok némi glare-t. A tájékoztató szerint ez eleinte teljesen normális. Holnap reggel kontroll.

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
két nagyobb fázis van, a lebenykészítés meg a lézerezés. na két szemre ez négy fázis, mindegyik relatíve rossz volt, kivéve a jobb szemem lézerezését (azt lézerezték elsőként), ami konkrétan kurvajó volt kb mintha diszkóban lettem volna ez nálam a jövök máskor is kategória
WiZARD

aug. 31. 00:03 valami gebasz lehet

Haszprus
csáááááááááááááá
mainframe
hali! mi a helyzet? látsz?
Haszprus
ajaj nem látlak, kéne?
mainframe
most feltettem a kezem, így?
Haszprus
ígyse bakker

szep. 01. 01:10 36 órával a műtét után:

WiZARD
szemed hogy van?
Haszprus
jól. ma voltam vizsgálaton. 100% most, 125% várható jövő hétre doki szerint. ami annyi h legalsó sort is el tom olvasni majd. fények körül glare. közelre még nem tökéletes. monitoron érzem h még van mit javítani. de simán olvasok. vizsgálat 10-kor volt, utána mentem mammutba és felhívtam anyámat h lemennék telekre. 12-13 körül levezettem biatorbágyra. utána 18-19 körül hazavezettem ide, innen ustreamhez, meg onnan haza. egyhuzamban. szemem jól bírta. pedig picsaszar időjárás volt, szar látási viszonyok. fájdalom stb: mintha semmit se csináltak volna vele
Haszprus

Diplomaosztó

©   Haszprus   |   bme fotózás történelem haszpra olivér w170 haszprus

Mentünk ma Judittal a diplomaosztómra BME-re, találkoztunk szüleimmel. Midőn vártunk, azt mondtam, nem látom értelmét itt lenni, úgy érzem, átvehettem volna a KTH-ban is és kész.

A terv egyébként az volt, hogy midőn átveszem a diplomámat, megbotlok, lerántom a vörös abroszt és leesek a pódiumról, de ez végül nem sikerült.

Viszont egyből láttam értelmét a dolognak, amint elmondta a dékán/rektor stb a saját beszédét, tiszta POWER volt, aztán az egy marhanagy feeling volt, amikor odaértünk, hogy átvehettem a saját diplomámat és azzal ülhettem vissza a helyemre. Ki ne hagyjátok.

ÜBERPOWER!

Jaj tényleg, ott volt FCS is (a számtech tanárom gimiből, a fia most diplomázott BSC-n), odajött és tök lelkesen gratulált Marha jó élmény volt.

Haszprus

PersonalDNA: Animated Leader

©   Haszprus   |   life történelem energiablog haszpra olivér haszprus

Sokat változtam az elmúlt időkben, egyre-másra történtek velem a legjobb dolgok, amiket csak el tudtam képzelni. Ezeket a dolgokat én értem el.

A PersonalDNA teszten 2,5 év alatt Generous Realistből Animated Leaderré váltam (nagylelkű realistából ~életteli/lelkes vezető, for those who don't speak english ). Örülök neki. Úgy érzem szinte minden a legfaszábban megy, nagyon is jó irányban haladok, alapjában véve elégedett vagyok a dolgaimmal. A teszten elért mutatóim teljesen eltérnek a 2,5 évvel ezelőtti önmagamtól. Igazából alaposan meglepődtem, amikor megláttam az eltérést, de teljesen reális a dolog, számítottam rá hogy változtam ebben-abban, de arra nem, hogy gyakorlatilag teljesen átalakultam.

A PersonalDNA tesztem új eredménye.

POWER.

Ugyanakkor még mindig van amiben jelentős fejlődés áll előttem. Annak a végén vajon hogy fogom érezni majd magam?

Na itt ez a kép. A 2,5 évvel ezelőtti állapotot mutatja, de ha fölé viszed az egeret, akkor a mostanit. Egészen elképesztő, gyakorlatilag egy másik személy vagyok. Önbizalmam 4-ről 92-re ment (ez azt jelenti hogy a tesztet kitöltő 30 ezer ember 92%-a kisebb önbizalommal rendelkezik), nyitottságom 4-ről 52-re, extrovertáltságom 6-ról 84-re, a másokba vetett bizalmam 10-ről 62-re, a saját sorsom fölötti kontrollérzetem 42-ről 90-re. Ezeknek mindnek örülök mint az állat. Ezeket a dolgokat gyakorlatilag napról napra érzem magamban. Ahogy sétálok a folyosón, ahogy utazok a villamoson, ahogy zenét hallgatok, ahogy gondolkodom a jelenemről és a jövőmről. Az empátiám 60-ról 22-re csökkent, ez tök érdekes, és nem tudom pontosan megmondani, hogy mi áll mögötte (míg a fenti változásokat meg tudom magyarázni). Valamilyen szinten zavar, mert problémáim vannak belőle.

POWER.

És tudjátok mi még a nagyon fura? Hogy azt hiszem pesszimistából kezdek optimista lenni. A legkomolyabban mondom, hogy ez igencsak megdöbbentő számomra. Nyáron észleltem valamivel kapcsolatban ezt, és azóta erőteljesen felfelé ível a dolog.

Kéne járni gyúrni meg megjavíttatni a bringát, ha már egyszer lecseréltem a felét. Újra kedvem van ezekhez a dolgokhoz. Meg blogot fejleszteni. Meg a munkába még többet belenyomni. Tanulni ezt-azt. Fejleszteni magamon és visszaforgatni a megszerzett többletet. Építeni a dolgaimat, magamat. Nem véletlen az önmenedzsment címke sem (egy része trusted). Pár dolgot tényleg meg kéne valósítani. Pl. szakmailag szeretnék még rengeteget fejlődni mostanság. Mindig is szerettem volna. Hogy nagyszerű megoldásokat szállíthassak. Az energiám és a stabilitásom jelentős részét a munkámból nyerem (mint ahogy arra Bea rávilágított), ezért baromi fontos, hogy ott valami magas színvonalú dolgot hozhassak létre.

Észleltem egy olyan személyes levélnek álcázott típusú spamet ami valahogy átjutott a szűrőn, és mindjárt keresetlen válaszra is méltattam (naivan bízva abban hogy nem spambot csinálja, és ezúttal be is igazolódott a gyanúm), majd továbbküldtem a Homárnak. Igaz, nem az én bejelentésem alapján, de lehozták a dolgot. A spammerem azonban gyorsabb volt, és válaszolt. (Ami azért nem mindennapos, ezért is gondoltam hogy megírom ilyen backstage-finomság gyanánt a levelezésemet vele.)

Úgy alakult, hogy külföldről be kellett szerezzünk valamit a fejlesztéseinkhez, és egybeköthettem ezt egy kis továbbképzéssel. Természetesen számomra utóbbi volt a lényeg.

Igazából nincs jelentős vezetési rutinom, ezer éve nem kommunikáltam angolul, külföldön sosem voltam egyedül, pláne nem autóval kombinálva. Úgyhogy kihívásnak ígérkezett a dolog, és megragadtam az alkalmat. Nagyon helyesen tettem.

23-kor érkezés a hotelbe, Linzben (Ausztria). Tervezetten 436 km, ennél valszeg kicsit többre sikerült, és egyéb problémák is akadtak. A hotel elég szép volt, közvetlen kilátás a Dunára, panoráma-függőfolyosó, HD TV (lekötött vagy 10 mp-re), kihasználatlan francia ágy. Elalvás paplanon, ruhában. Reggel tali a cég embereivel, akiket követtem Hagenbergbe, a Software Parkba, ami ugyanolyan mint az itthoni BME I épület és környékére ráhúzódó Infopark, azzal a különbséggel, hogy az embernek elég szegényes érzése támad a hagenbergi változatot látva. Nem is akarok többet írni erről, beszéljenek a képek magukért. (Mondjuk az tény, hogy az infopark üzleti épületeiben még nem voltam.)

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)hogy vagy?
Haszprus
istenien
elégedetten
önelégülten
a világ tetején
és fáradtan
de átszellemülten
a gondok felett
egy álomvilágban

Update 14:38: Megcsináltam valamit, aminek eddig a közelében sem jártam.

Haszprus

Szoftverminőség és menedzsment

©   Haszprus   |   bme történelem haszpra olivér haszprus

Pénteki SZMM vizsgaeredmények. lol, enyém az egyetlen ötös, de nemhogy ez, hanem négyes nincs is, két hármas van, a többi 2+1

Meglepett, de örülök neki.

Mai Rendszerintegráció szóbeli is 5 lett.

Nice. I like.

Egyébként sztem kurvajó ez a tárgy (SZMM), azon belül is az előadáson rengeteg olyan apró megjegyzés hangzott el amit a magam részéről roppantmód hasznosíthatónak találtam. A labor részén meg megismerkedhettem a unit teszteléssel önálló házi feladatként, aminek szintén nagyon örülök, teljesen alkalmazható a melóban.)

IRCQuote fight! In the ring:

Na, hát olyan még nem volt, hogy autó motorháztetőjére felugorjak és onnan dobjak egy seggest, de megfelelő mennyiségű alkoholnak köszönhetően most már ez se hiányzik a listáról (Anett-féle forralt bor, Mainframe-féle ütős és fincsi szőlőlé, Tibi-féle Becherovka, saját csokilikőr, ennyi amire emlékszem). Ami még volt: autót stoppolni az út közepén (éjjel 1-kor nyilván felvesznek három részeget), fogalmazási kihívásokkal küzdve beszélni három sofőrrel (az egyiket nem sikerült meggyőzni, a másik egy taxis volt aki 8 rongyért vitt volna fel minket Bp-re, egy kurvajóarc csaj viszont felvett és elvitt minket Vácra, továbbá kérdésemre elmondta, hogy azért elég para volt megállni nekünk ), mávos jegypénztár kis pénzkiadó pultjára felülni, majd a pultos váratlan dühkitörése miatt onnan lekászálódni, csövesként aludni egy lepusztult mávos vasútállomás várótermében, igazi csövesektől 3 méterre, bank kamerája előtt kukát baszogatni, a 3-as metró egyik állomásán megint csövesként aludni, hangoskodni a nagyvilágba. Igazából bejönne ez az életstílus, lehet hogy elmegyek csövesnek.

Ez azután volt, hogy 6 fős éjszakai túránk 2x3 fősre szakadt, tekintve hogy Tibi, Montana és Mainframe hazajöttek a Kismarosi vonatmegállóból Budapestre. Akik ott maradtunk: Olthyer, adamo és jómagam. Személy szerint igen nagyot néztem és erősen magam alá kerültem, amikor az eltávolodó vonat túloldalán nem bukkant fel három túratársunk.

Zúzni egyébként teljesen fun dolog, mindenkinek ki kell próbálni, ha még nem tette. Aminek kurvára örültem, az az, hogy adamo és Anett nem fogta fel tragédiaként a dolgot, vagy legalábbis ennek nyoma se látszott rajtuk.

Egyébként kurvajó idő volt, se szél, se eső, se sár (a vonaton legalábbis ), ergo egy kurvajó túra lehetett volna. Szerintem.

21:40-es vonattal mentünk oda, végül 7-re értem haza.

Tamás

2007 évösszegzés itt is

©   Tamás   |   life történelem bme phd anglia képzés konferencia haszprus első 12e barátok meló

Haszprus évértékeléséhez hasonlóan, csak én emlékezetből...

Szakmailag...

  • Már látom a fényt az alagút (PhD képzés) végén... mondjuk ideje volt, mert az utolsó államilag finanszírozott évemet kezdtem szeptemberben.
  • Lett két konferenciacikkem, az év végére sikerült keresztülnyomnom a bírálókon egy elsőszerzős cikket is a Physical Review E-be, bár nem volt egyszerű menet, és persze az elfogadás után kristályosodott ki egy csomó dolog, amit még bele lehetett volna írni.
  • Konzultáltam megint önlabot és digit 1-et, ahogy eddig is.
  • Konferenciák ürügyén sikerült eljutnom Norvégiába (ismét), Marokkóba (kulturális sokk befigyelt, hát ahogy kiléptem az agadiri reptér bejáratán és közel-távol csak pusztaság meg pálmafák, és sehol egy ember vagy egy taxi, na az nem volt semmi...) és New York-ba (utóbbi a BME hathatós támogatásával, amiért nem győzök elég hálás lenni, mert talán az eddigi leghasznosabb szakmai tapasztalat volt az ottani konferencia). A norvégiai kiruccanás igazából nem is konferencia volt, hanem egy két hetes study institute, sok síeléssel (ez nem jelenti azt, hogy tudok is síelni, de arra már rájöttem, hogy a cross-country az én világom, nem a downhill), szaunázással, és a szocializációs skilljeim is sokat fejlődtek. Kaptam a végén a záróvacsorán egy Eric Clapton & Jimi Hendrix Guitar Playing Award-ot, mert majdnem minden este lenn a bárban játszottunk a hivatalos zenekar helyett James-szel (aki egy nigériai születésű ír állampolgár és roppant mókásan nézett ki néger létére sífelszerelésben). Azóta is kinn lóg a falamon az intézetben. Mármint az award, nem James.

Magánéletileg...

  • Februárban beköltöztem életem első (saját pénzen vett) lakásába, az ezzel járó hercehurcát, rohangászást, idegeskedést, beköltözés utáni lakásfelújítást pedig még a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom...
  • Májusban vettem egy GPS-es PDA-t, és ennek köszönhetően a go mellé felvettem további obskurus hobbiként a geocaching-et is (szia ssophie ). Most nyolcvanegynehány megtalálásnál járunk Ágival, ahogy elnézem, nem egyhamar fogjuk abbahagyni a keresgélést. Voltunk geocaching-versenyen is az ősszel, sikeresen megkaparintva a negyvenedik helyet Ági unokatesójának csapatában (mivel csak nála volt rendes kézi GPS, az én PDA-m aksija nem bírta volna végig a versenyt önállóan tracklog-felvétellel együtt)... igaz, az utolsó másfél órában akkora sprintet vágtunk ki a célba beérkezés érdekében, hogy utána napokig fájt a térdem.
  • Írtam egy-két-három dalt, amikből egyszer talán majd lesz CD-s verzió is (ha összejön annyi anyag), de a legvalószínűbb az, hogy egy jobb minőségű újrakeverés után felrakom mindet netre valahova letölthető formában, mint ahogy pl egyik régi kedvenc zenekarom, a Stonehenge szintise is csinálta a Dream is Destiny projektjével.
  • Szeptemberben pedig eljegyeztük egymást életem legjobb választásával, Ágival Esküvő jövő júliusban, aztán pedig irány megint Anglia, ha minden jól megy. Szóval azt hiszem, elmondhatom, hogy 2007-ben nagyot fordult velem a világ, de 2008-ban talán még nagyobbat fog...
Haszprus

2007 évösszegzés

©   Haszprus   |   life történelem energiablog haszpra olivér

Idén ismét megszemezgettem kicsit a történelem kategóriát, és a következőkre bukkantam:

  • Labort tartottam két harmadéves bme műszaki informatikus csoportnak Számítógép labor 5-ből (oracle, sql, xsql, jdbc, php), aminek a bevállalása így utólag életem egyik legjobb döntése volt: egy csomót profitáltam belőle szakmailag, és jót tett az önbizalmamnak is. Ezzel elindított egy folyamatot, amihez asszem egy csomó járulékos dolog köthető.
  • Elég sikeres tavaszi félévet zártam (35 kredit + számelm szig + labvez)
  • Voltam egy skandináv körúton
  • Bekerültem az 1.2 Rendszerfejlesztés szakirányra
  • Belekóstoltam kicsit a franciába (igaz, az őszi félévkezdés körüli bonyodalmak miatt felhagytam vele, de most már legalább tudom hogy bármikor folytathatom)
  • Szeptemberben lecseréltem végre a teleszkópot a bringámon, így visszanyertem a tekerési kedvemet, és csináltam is rögtön pár extrém túrát (hogy csak egyet mondjak: éjszakai hegyi bringa egyedül )
  • Idén is megismerkedtem néhány új arccal
  • Ismét szerveztem (szerveztünk) egy-két dolgot.
  • Beálltam 66 kg környékére, megtartottam egy relatíve egészséges étrendet, nem hagytam fel a tavaly megkezdett sportolással
  • Idén is megkerestek egy-két dologgal, ezek közül kiemelnék két állásajánlatot, amiket néhány nap eltéréssel kaptam. Az egyikről nem írtam publikusan, a másikról meg csak nyomokban, viszont bízom benne, hogy a jobbikat sikerült elvállalnom, és hogy szakmailag igen sokat fogok tőle fejlődni, amellett, hogy immáron lesz 5x8 órás munkatapasztalatom is. A legelején rövidtávon gondoltam erre az állásra, de ha sikerül összeegyeztetni a bme-vel, akkor asszem minden adott, hogy szívesen maradjak náluk hosszabb távon is.

És bár van még pár óra hátra, de boldog új évet mindenkinek!

Haszprus

Képajánló

©   Haszprus   |   bme fejlesztés adatbányászat haszprus

Bizonyos esetekben egész jól műxik. Időm nem volt alaposan kitesztelni meg ilyenek. Most ez nekem két kreditért oké volt, ennyi. Ha érdekel, itt megnézheted [update 2024-03-02: csak megnézhetted], hogy személy szerint neked mit ajánl.

Nagyjából azt érdemes figyelni, hogy az eddig letöltött képeid függvényében vajon úgy érzed-e, hogy nagyjából releváns képeket ajánl, tehát hasonló jellegűeket. Például ha tűzijátékos fotókat néztél, akkor jóeséllyel látsz további tűzijátékosokat. Ha külföldi fotókat néztél, jóeséllyel látsz további külföldi fotókat. Legalábbis ez volt a kiindulási alapfeltevésem, aztán egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlat ezt a feltevésemet igazolja. Ugyanis a képeket nem hasonlóság alapján ajánlja, hanem hozzád hasonló ízlésű felhasználók képnézegetési szokásai alapján. Azaz az ajánlott képek nem feltétlen kapcsolódnak egymáshoz. De azért megfigyelhető egy-két dolog, amibe most nem megyek bele…

Ha csak két képet látsz, az azt jelenti, hogy nem tud ajánlani neked a rendszer semmit. Valószínűleg nem tudja hogy ki vagy (pl. mert törlöd a cookie-kat), vagy még nem töltöttél le képet. Bizonyos bugok is vannak a userazonosítás körül, amiket még nem debugoltam (és egy darabig nem is fogom, mert nem érek rá).

  • Képajánló a Haszprus überblogon

2024. már. 02. 14:03 kivezettem ezt a funkciót. Magyarul töröltem.

Kedves Látogató, üdv a blogon! Ha az indafotóról találtál ide (aminek az indulását az index az én egyik napraforgós képemmel reklámozza), és szeretnél több képet látni tőlem, akkor ajánlom hogy nézz körül a blogos galériámban, vagy a legjobb képeim gyűjteményében. Utóbbihoz minimum 1280*960-as felbontás és egy jó böngésző (pl. firefox) ajánlott. A skandináv fotóimat itt találod.

Haszprus

Új RSS url-ek

©   Haszprus   |   fejlesztés rss blog google haszprus barátok

A site átstrukturálásának részeként új helyre kerültek az RSS feedek, tessék frissíteni az olvasókat. Ezen kívül ha valaki külön szerzőt figyelt meg, akkor nézze meg hogy nem módosult-e a kedvenc szerzőjének az id-je, ugyanis jópáran újat kaptak a felszabaduló alacsonyabb id-knek (és egyéb félautomata id-átrendezéseknek) köszönhetően (többek közt: Tamás: 7, Orca: 22, Montana: 27, The GuNN: 28).

Az RSS letöltéseket nem szoktam logolni mert túl nagy többletforgalom szerintem, és sok értelme nincs, most egy órája logolom, érdekes dolgok derülnek ki belőle. Ez alatt az egy óra alatt 26 egyedi ip-ről kapott a blog rss-letöltést, namost egyedi ip-nek számít például a google reader vagy a netvibes rss fetchere is. Szerencsére ezek user agentben megadják, hogy hány előfizető húzódik meg az egyetlen letöltésük mögött, google readerből 30-an olvassák a fő bejegyzésfeedet, netvibesról pedig 39-en (ezen őszintén meglepődtem). Ez legkevesebb 95 előfizetőt jelent, de ez csak egy egy egyórás megfigyelés (nyilván akik nem webes readert használnak, azok közül nem mindenki volt online az egy óra alatt és az se biztos hogy ha online volt is, futott az olvasója, vagy elég gyakran frissít, stb stb).

Vajon milyen metodikát használnak például a feedburnernél az előfizetők számának megállapítására? (Tekintve hogy egy új ip nem feltétlen jelent új előfizetőt, és azonos ip nem feltétlen jelent egyetlen előfizetőt, ld. lan).

Haszprus

Négy éves a blog

©   Haszprus   |   fejlesztés design rss sql ajax blog js haszprus első javascript

Bezony.

Ezenkívül volt egy csomó olyan dolog, amiknek a felszínen nem sok látszata van, a háttérben viszont igencsak, ezért technikai/webdev érdeklődésűeknek javaslom a history felkeresését, mert ezekről csak ott ejtettem néhány szót.

Bár nem a bloghoz tartozik, de ezen időszak alatt megküldtem a Haszprus Private Galleryt egy igen durván cache-elő javascripttel és egyéb js-es feature-ökkel, úgy mint pl. onthefly szerző szerinti szűkítés, képek lapújratöltés nélküli megjelölése.

Végül pedig néhány screenshot a tervezett 3.0-s designról, amire nem tértünk át.

Haszprus

Első labor

©   Haszprus   |   biznisz bme labvez történelem haszpra olivér haszprus

Ma volt az első szglab5 amit én tartottam.

Most nem érek rá többet írni de KIBIRI KIB[censored] JÓ VOLT!!

Durván mélyvízbe kerültem egyből mert volt egy gixer ami miatt azt hittem meg fognak lincselni (nem lehetett logolni a feladatokat, pedig az kötelező része a mérésnek), meg volt egy srác aki az elején már az elfogyott tankönyvek meg más miatt eleve meg akart lincselni de végülis minden oké volt, szinte fütyörészve jöttem haza, és sztem annak az arcnak is megtetszett maga a mérés. Pedig szavajárásával élve azt hittem, meg fognak enni a hallgatók (A felmerült gixerek pedig nem az én hibámból voltak.)

Pl. a srác aki lincselni akart, egy idő után tök készségesnek bizonyult, sőt, segített pl. a szomszédainak. Meg tök interaktív volt az egész labor. Azt hittem lenyomom a kötelező rizsát és akkor majd egyrészt hazamennek mert nem érdekli őket, másrészt netezni fognak, meg ilyenek. És tökre nem ez volt. Orrba-szájba kérdezgettek, egyszerűen tömegkiszolgálási helyzetté alakult a labor, mert párhuzamosan jöttek a requestek. Szerintem a lincselő srácnak talán meg is tetszett a dolog, legalábbis kívülről úgy tűnt.

Örülök hogy eléggé közvetlen tudott lenni.

Aztán a beugrók. Informálódtam pár labvez kollégától hogy mégis milyen az óralátogatási meg bukási arány, és hát azt mondták hogy szórják az embereket rendesen. Én olyan beugrót készítettem ami bár relatíve könnyű volt, csupa olyan dologra kérdezett rá, ami szerintem hasznosítható. Most ezt nem akarom a nyilvánosság előtt túl pontosan definiálni, és példákat nyilván nem mondhatok, mert a jövő héten is lesz labor. Ott valszeg kicsit más jellegű beugró lesz. (Több labvez kollégával is megbeszéltem a beugrókérdéseimet és az elveimet, szerintük jól csináltam. Szerintem is.)

Szóval a beugrók. Szóltam nekik többször is, hogy a következő beugró nehezebb lesz, mert ez most nem volt durva megmérettetés, nem az apróbetűs lábjegyzet zárójeles dőltbetűs fejjellefelé olvasandó részéből kérdeztem, pedig simán megtehettem volna. Vannak biztos akik ilyeneket szeretnek kérdezni, nekem más elveim vannak. Egyáltalán nem az hogy mindenkit átengedjek (az oktatás színvonalát fenn kell tartani), hanem az hogy hasznosítható dolgokat kérdezzek. Volt egy srác akinek nem lett meg a 3 pontja. 2,5 pontja lett, amire válaszolt azt elég jól leírta, de volt két üresen hagyott kérdése. Azt hittem kénytelen leszek megvágni, de tök kellemetlen volt, mert úgy nézett volna ki mintha egy embert csak úgy demonstrációs céllal vágnék meg, hogy nesztek ilyet is tudok. Ilyenkor lehet szóbeliztetni. Feltettem neki egy olyan kérdést, amiről úgy ítéltem meg, hogy ha ezt tudja, akkor előttem igazolta hogy készült. És legnagyobb meglepetésemre tudta! Mindenki aki ott volt a laboron, úgy gondolom, megérdemelten ment át a beugrón. Nem a szivatásról szólt, és nem is arról, hogy átengedek mindenkit. Azért mentek át mert tudtak válaszolni általam fontosnak ítélt kérdésekre.

Visszakanyarodva kicsit az elejéhez. Én eredetileg nem a labortartás miatt vállaltam ezt (a labort) be hanem referencia gyanánt. A labortartástól kifejezetten féltem is, tökre ráparáztam az egészre, gyomorgörcs, önbizalmi problémák és hasonlók. Amikor decemberben Gajdos Sándor megkeresett, először nem is mertem elvállalni, mert úgy éreztem hogy ez nem az én műfajom (de egyébként én általában mindennel így vagyok). Aztán meg lettem győzve És most már marhára örülök neki! És annak is örülök hogy nem egy, hanem két labort tartok, pedig végig abban a hitben voltam (talán félreértettem), hogy egy csoportnak fogok kéthetente labort tartani, egyszerűen fel se merült bennem hogy két csoportom lesz.

Na. Szóval királyság van.

Kiváncsi vagyok a másik csoportomra. (Ha közűlük olvas valaki: vegye komolyan a felkészülést a beugróra.)

Haszprus

Éjszakai bringa #2

©   Haszprus   |   bringa éjjel haszprus hűvösvölgy idézet sport

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
na nyomtam egy magányos éjszakai erdőzést igaz csak überlájtosat hűvösvölgyben egy 1-2 km-es szakaszon, tök közel a forgalomhoz, van egy turistaút
nrg
jah
vágom
arra felé kergetett meg egy vaddisznó minket kétéve éjjel
Haszprus
jó tudni

Amúgy halál parára számítottam, de nem volt az. Egyrészt a teliholdnak köszönhetően, másrészt mert - mint most éjszaka kihegyezett hallással rájöttem - tényleg közel van ez a rész a forgalomhoz. Sose volt még a villamoscsörömpölés ilyen nyugtató hatással rám

Kell térd-/lábmelegítő.

A Haszprus Überblogon a továbbiakban a kommentelők intelligensebbnek és igényesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Szavak helyesírását egyelőre nem javítjuk, de eltűnnek a félsornyi felkiáltójelek, a csupa kisbetűs szövegek mondatai nagy kezdőbetűt kapnak, az írásjelek után szóköz kerül, a tagmondatok közé megfelelően pozicionált vessző, meg még pár apróság.

Például:

Tesztalanyunk kommentjébe (v.ö.: állatorvosi ló) vesszők és szóközök kerültek, a felkiáltójelek pedig megritkultak.

Legyetek tehát bármilyen hülyék, az überblogon intelligensnek fogtok tűnni. Kommentre fel!

Ja és ez amúgy akkora feature hogy át is lépünk vele a 2.7-es verzióba, utoljára úgyis áprilisban váltottunk.

Ha esetleg valakit nem érdekel minden szerző bejegyzése, akkor a főoldalt le tudja szűkíteni egy vagy több szerző bejegyzéseire.

A szűkített főoldal címe így néz ki: https://blog.haszprus.hu/&author=x, ahol x helyére a szerző id-je jön.

Az id-k pedig:
1 Haszprus (2024. feb. 25. 10:58 rám mostantól nem lehet szűkíteni seo megfontolásokból, duplicate content...)
42 Mainframe
7 Tamás
83 ScoobyZoli
28 The GuNN
17 WiZARD
22 Orca

Több id-re is szűkíthetsz, pl. az összes szerzőt kombináló url: https://blog.haszprus.hu/&author=1;42;7;83;28;17;22

Egy esetben azonban hibát dob a főoldal, éspedig ha több napnyi bejegyzést akarsz megjeleníteni, mint ahány napon az adott szerző publikált. Ezt a hibát egyelőre nem szándékozom megoldani. (Workaround: max annyi napot állítasz be, ahányon a szerző publikált.)

Ha a lapletöltési logban (vagy a kommentek közt) úgy látom, hogy van igény erre a feature-re, akkor lehet hogy ezt a hibát kijavítom. (Ez egy állandó többletterhelést róna a szerverre, alapból ezért nem teszem.) Ja és ha komoly igény mutatkozik akkor lehet hogy url helyett a beállításokba is beköltözik a dolog.

Update nov. 01. 08:03: a problémát javítottam valamikor a hetekben.

2024. feb. 25. 10:50 id-k helyett már nevek vannak

Haszprus

Labvezér leszek!

©   Haszprus   |   biznisz bme labvez történelem haszpra olivér haszprus

Labvezér leszek! Gajdos Sándor (Adatbázisok c. tárgy előadója) keresett fel még decemberben, és úgy döntöttem hogy elvállalom. Számítógép-labor 5-öt (alias 6-ot) fogok tartani következő félévben (tavasszal), hatodik féléveseknek.

Természetesen csak az adatbázis-részt (van a tárgynak másik fele is), ami annyit tesz, hogy kéthetente levezénylek egy-egy, összesen öt darab mérést, és mindegyik után kapok valamilyen típusú feladatokat javításra.

Vélhetően péntek 12-14-kor.
Az szglab5 adatbázisos része által érintett témakörök: Oracle, SQL, PHP, XSQL (XSLT, XML), JDBC.

Úgy különösebben nincs ingerenciám évösszegzést készíteni, úgyhogy csak röviden kinézem a blog történelmi bejegyzéseiből, hogy mi volt 2006-ban…

  • Átjöttem állami finanszra a bme-n. Ez egyelőre nem tett jót a tanulmányaimnak, de jót tett minden másnak.
  • Változtattam az étrendemen (ami azóta lényegesen egészségtelenebb mint akkoriban, de még így is sokkal jobb mint korábban).
  • Eljártam úszni (amíg nem volt konkurenciája ).
  • Fogytam 13,6 kilót (75,5->61,9), majd pedig visszaszedtem egy kicsit, a végleges tömegem még nem alakult ki, de nagyjából ilyesmi szeretnék maradni (67).
  • Vettem egy bringát májusban, amit számomra is meghökkentő mértékben (és célokra - 1 2) kezdtem használni.
  • Kurvajól töltöttem a nyaramat.
  • Megismerkedtem új arcokkal, szerveztem pár eseményt, köztük pár rendhagyóbbat is (éjszakai gyalog- (1 2) és bringatúra) és megejtettem az első házi szervezésű külföldi utamat is. Na nem mintha túl messzire mentünk volna, de a külföld az külföld
  • Év vége felé elkezdtem (komolyabban) kondizni, amit legalább jövő májusig szándékozok folytatni. A későbbiekről nem gondolkodom.
  • Kaptam pár megbízást. Pl. felkértek bme-n számítógép labor 5-ből laborvezetőnek. Erről eddig nem írtam publikusan (meg a többiről sem), úgyhogy most megemlítem. Az nem biztos, hogy be tudom vállalni.

Ezek mellett még történtek dolgok amiket akár meg is említhetnék, mert nem csak ennyi volt idén, de nem teszem. Akit érdekel, egy részüket megtalálja az archívumban

Röviden és lényegretörően: ez egy kurvajó év volt.

Nektek pedig BÚÉK!

IRCQuote fight! In the ring:

VDavid
Btw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprus
nem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavid
ja jó
Haszprus
alapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavid
wow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprus
ja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprus
a látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprus
azt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprus
és a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprus
szerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavid
Nincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprus
azt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprus
meg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavid
de, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprus
igen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavid
És ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszprus
elképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprus
nálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte
Haszprus

Éjszakai bringatúra

©   Haszprus   |   barátok bringa fotózás túra sör haszprus első élmény 12e idézet

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
most jöttem éjszakai downhillből btw, jánoshegyről jöttünk le erdőben koromsötétben bringával, kibaszott jó/durva volt taknyoltam kettőt, ebből egyik után percekig a földön maradtam (már aszfalton, ilyen nyálkás leveleken)
VDavid
bazeg
beteg állat
kivel voltatok?
Haszprus
életre szóló élmény volt
két jedlikes oszt.társammal Schloddi meg Kicsi
VDavid
De ilyen jól ismered már az ottani utakat v hogy mertél leszáguldozni sötétben?
Haszprus
hát száguldozásról azért nem beszélhetünk amúgy

OHHH TE JÓ ÉG
NEM TUDJÁTOK MIT HAGYTATOK KI, MINDENKI LOOSER! ! !
bleble bleeeeeeee

(Schloddi az osztálylistára)

Végül egy kis beszámoló külön a blogra. Taliztam Kicsivel meg Schloddival a Goldmannon, vettünk sört a Budafoki úton, az első dobozt benyomtuk a fogaskerekű városmajori végállomásánál. Eleredt az eső. Számítottunk rá egyébként, úgy volt, hogy ebben az esetben legfeljebb ki-/beülünk valahova iszogatni. Felmentünk a fogassal, szemerkélt, de nem volt gáz, kimentünk a Normafához. Éjjel/este még nem voltam itt, fantasztikus a fénylő város panorámája. Részben erdőben, részben pedig aszfalton áttekertünk a Libegőhöz, közben Schloddi egy picit előrement, Kicsivel meg lemaradtunk és kikapcsoltuk a lámpákat hogy beparázzon De végül mi is megszívtuk, mert utánaindultunk, csakhogy nem volt sehol, és azon paráztunk hogy majd kiugrik valamelyik bokorból A libegőnél várt meg minket, ott volt közvilágítás. Schloddival feltekertünk az Erzsébet-kilátóhoz, Kicsi feltolta a cangát, rég tekert már (egyébként egy össztelós Merida Trans Missionnel nyomja). Fent lecsúszott még egy sör, és lemerült a fényképezőm, aztán tanakodtunk, és úgy döntöttünk, hogy a kilátóhoz felvezető aszfaltút lenti részén induló ösvényt követjük. Innentől egy elég hosszú erdei ereszkedés következett, hol gyorsabban, hol lassabban, talán két aszfaltúttal keresztezve. A túra második részét azon a vonalon tettük meg, ahol legutóbb dankoival voltam. Egy nyomvályús résznél megejtettem az első perecelést, szerencsére itt semmi bajom nem lett, minimális fájdalomtól eltekintve. Innen valahol másfele kanyarodhattunk, mert bár eljutottunk a durva downhill részhez, de úgy 100 méterrel lentebbi szakaszához. Innen egyenes utunk lett volna hazáig aszfalton, de a Szilágyi Erzsébet fasoron az esőben nyálkássá vált leveleken úgy gondoltam valamiért nekem most ki kell próbálni az első féket, úgyhogy végül megtapasztaltam a vizes beton hőmérsékletét. Többiek szerint hideg, úgyhogy keljek már fel, én inkább a medencémet fájlaltam pár percig fekve, és mint itthon ma reggel észrevettem, a lábamat is dagadtra szántotta a pedál.

de tényleg, kibiri kib*szott jó volt! abszolúte besz*rás!

Még ilyet!

Haszprus

Kismaros - Zebegény éjszakai túra

©   Haszprus   |   barátok fotózás túra bal éjjel haszprus idézet kismaros

Volt egy éjszakai túra Kismaros - Zebegény útvonalon, öt fővel. Danival ketten 212 képet lőttünk, igyekeztem főleg a sajátjaimból válogatni, technikai okokból (zajszint, vaku hatótávja és hasonlók). Most itt 28 képet közlök, ami elég sok egy éjszakai túráról, de egyszerűen nem bírtam lejjebb szorítani, már így is megszakadt a szívem néhány kép likvidálásakor

Vágott beszámoló:

IRCQuote fight! In the ring:

17:17 dankoimilyen volt a túra?
17:17 Haszpruskibiri kibaszott jó
kúúúúúúúúrvajó
és atompara részeken mentünk
dankoi17:18
igen? erdő?
Haszprus
jah q sokszor lóf*t se láttunk
(telihold meg lámpák ellenére)
dankoi17:18
zseblámpa?
jaaaa
az kemény
Haszprus
hát így világítottunk a fák felé az útról és ellátsz 2 méterig aztán kész
volt valami nagyvad is lol
istvánnal hátul mentünk ketten, daniék hárman elöl... és egyszercsak látjuk h futnak felénk, a bokrok meg mozognak mint állat
elég para volt, ott tanakodtunk h mi legyen, mer hát menni kellett tovább
persze ment egymás paráztatása is
dankoi17:20
pl?
Haszprus
hát h szemeket látok az erdőben meg ilyenek
dankoi17:21

mikorra értél haza?
Haszprus
az út eleje meg úgy emelkedett ilyen éjjel 1-2 között hogy istván véleménye szerint 5 méteren 3 métert... megálltunk pihenni egy picit, istvánnak kapaszkodnia kellett egy fába nekem meg 1 perc alatt úgy megfájdult az állástól a bal lábam h elindulás előtt kénytelen voltam a jobbat terhelni picit
talán 8.00-8:25, ilyesmi
dankoi17:24
nemmondtad, hogy hegyi túrázni mentek
amúgy sztem azért tűnt olyannak, mert nem láttátok, h hova léptek
Haszprus
borzalmasan emelkedett, végig azon paráztam h el ne kezdjünk lefele gurulni rajta
majd képen látod
http://censored.haszprus.hu/censored
válts csak a legjobbakat nézetre, ezeken sztem látszik az emelkedő... és mint tudjuk képen nem jön ki igazán
dankoi17:36

ok
ejha
István lába elég szép szögben állt
Haszprus
jaja
meg azon a képen nem emeltem magasba a gépet hanem néztem át a keresőn és mégis ennyivel fölöttük voltam
sztem a hosszú záridős csoportképek q yok lettek
(15 ill 30 mp-esek) (+ ISO1600 ill ISO800, telihold, szabad ég alatt - a szerk.)
dankoi17:53
jaja
csak vmi szabályos formációt kellett volna kitalálni, nem így össze-szét
Haszprus
hát hiába szövegeltem nekik
dankoi17:54
Haszprus
á baze láccik ezeken a képeken ahogy forog a föld
ha nem is az egyes képeken de köztük lépkedve máshol vannak a csillagok

IRCQuote fight! In the ring:

Balage 22:00
csá
nézted a tüzijátékot?
Haszprus 22:06
ott voltam b****g
hali
szarrááztam
a gépemnek meg nem vittem tokot
10 mp után már csavarni lehetett a ruhámból a vizet
kicsit fostam is nehogy agyontapossanak meg ilyesmi, mert amikor elkezdett esni akkor elszabadult a pokol, és ilyenkor előfordulnak balesetek... durván megindult a tömeg...
szemüveg rajtam volt, lóf***t se láttam megin, a szél meg majnem lefújta rólam
kezem meg tele volt a fényképezővel meg állvánnyal úgyhogy levenni se tudtam pedig úgy jobb lett volna
aztán álltam 40 percet a goldmann téri aluljáróban
van 1-2 kép a vége felé
voltunk páran
gépnek szereztem zacsit
úgy néz ki egyelőre, hogy túlélte
bár vizes lett kicsit
a f***ér nem halasztották el másnapra vagy valami
mit mutatott a tv?
Balage
hát
már ment amikor elkezdett esni az eső
hát a tv2 kidőlt, a végén már csak 1 kamera ment a lánchídról
az is dőlt össze vissza
Haszprus
rofl
Balage
az m1 se tudott közvetíteni
Haszprus
lol gecc
szánalmas
Balage
telefonált a gondel takács hogy elázutt a stúdió és már az agregátorok is leállnak
rtlklub is 1-2 kamerával közvetítette
de ott is szétesett a kép
kb végig a lánchídat mutatták 1 kamerával és így dőlt jobbra balra
Haszprus
de egyébként nemtom mit láttál magából az esőből de úgy képzeld el hogy komolyan mondom eleinte kis szemerkélés, megindult a tömeg szép lassan, aztán 10 mp alatt ilyen iszonyat hideg lett, átázott az egész ruházatom, a szél meg fújt mint állat, majd megfagytam, ilyen körülmények között reszketve jutottam el a goldmannig
dülöngélő kamera lol
hát igen, kemény szél volt
vitte a szemüvegemet (!)
Balage
te, itthon tapasztaltam, nyitva az ablak, 2mp után majdnem kivitt a huzat
és ömlött az eső
bence mondta hogy kidőlt egy csomó fa a városban
Haszprus
nem igaz h nem bírták ezt előre jelezni
a másik meg
ha már ez a helyzet, f***ér nem álltak le a tűzijátékkal?
belenyomnak egy rakás zsét és senki se látta ezexerint
dülöngélő kamera... baz
Balage
mondták a stúdióban
hogy ketten fogják már a kamerát
Haszprus
Balage
hát mert nyilván nem lehet leállítani
Haszprus
mérnem
mér nincs egy terv erre az esetre?
Balage
mert kicsit költségesebb lenne megint lezárni a fél várost
egy estére
Haszprus
hmm
Balage
meg az az 1 millió ember, annak a fele gondolom vidéki
Haszprus
hát nemtom
Balage
az mit csinál addig,
Haszprus
de azok úgyse láttak semmit
mindenki menekült mint állat, mondom, attól féltem agyontaposnak vkit
Balage
hát aki ott volt már hajnalban hogy jó helye legyen
az lehet ott maradt
Haszprus

előtte villámokat próbáltam fotózni
nem volt jó előjel
Balage
Haszprus
kiváncsi vok mi lesz ebből a hírekben
szerintem le kellett volna állítani
Balage
szerintem nem
Haszprus
mer te tv-ből nézted
mondjuk ha leállítják akkor még a fanatikusok is csatlakoztak volna a taposó tömeghez
Balage
2en meghaltak

Update 2006. aug. 21. 00:12: WiZARD is ott volt…

WiZARD23:04
met.hu/…
mondjuk percre pontosan lehetett előre tudni...
Haszprus23:05
akkor wtf?
ménem halasztották el?
WiZARD
nemtudom....
elhalaszthatták volna
Haszprus
állítólag nem érdeklődtek a szervezők omsznél h milyen idő lesz...
ezt nehéz elhinni
sztem eltusolják
bár f*sztudja
tévések is odamentek besz*pni rendesen
WiZARD
hát de ha érdeklődtek akkor mérnem tették át?
mer látszólag a tüzijáték cuccain kívül minden sz*rrá ment
tehát pont az kibírta volna ha holnapra átteszik
Haszprus
mert vmi fejes gondolom úgy döntött hogy kibírják azt a kis esőt
Haszprus

XSLT + XPath + CSS + XML + XHTML alapú RSS feed

©   Haszprus   |   fejlesztés css haszprus rss xml

Na, validhuszárok, webdizájnerek, csorgassátok a nyálatokat, itt egy XSLT + XPath + CSS alapon megjelenített RSS feed.

Mi ebben az érdekes? Először is, teljesen tetszőleges tartalmat rakhatok a böngészőben megjelenő rss feed köré. Másodszor, a bejegyzések címei immáron linkként mutathatnak a komment.php-re. Ezt css alapú formázással nem lehet megvalósítani.

Igazából ha az RSS nem kényszerítene arra, hogy CDATA-ba tegyem a descriptiont, akkor még frankóbb lenne. Lehetséges egyébként hogy ezt a problémát valahogy át lehet hidalni, nem jártam körül a témát, őszintén szólva.

Szerintem szép lett.

Egy pusztán css-sel formázott RSS feed így nézne ki. For the record, a Haszprus überblog közel fél éve CSS-sel formázott RSS-sel nyomul(t eddig).

Végül, nem tudok itthon még egy megszállottról, aki RSS feedre XSLT sablont rakott volna. Igaz, nem is kerestem. És az itthon alatt most nem a lakást értem, lol.

Hát megint nincs jó kedvem és fel is ment 120-ra a pulzusom egy-két dolog miatt.

Létrehoztam az osztálynak egy fórumot phpbb alapokon (részben NeoXon hatására), és első hozzászólásként becopyztam azt a levelemet, amiben részletek vannak a szombati kirándulással kapcsolatban. Az eredeti levélben szerepelt egy névlista arról hogy kik jönnek, kik nem tudják, kik nem jönnek. Ezt a listát a fórumban kiegészítettem még azzal, hogy ki miért nem jön.

Na lássuk, milyen érvelések hangzottak el.

  1. mostanság kevés a szabadidő
  2. suli
  3. éjjel 3-ig meló
  4. nem lesz itthon
  5. bnővel túra
  6. suli
  7. focibajnokság
  8. röpi kupa

Mint látható, kifogásokból kifogyhatatlan a lista, azt hiszem ékes bizonysága ez annak, hogy mi már sosem fogunk tudni nagylétszámú bármit is összeszervezni.

Ahogy VDavid fogalmazta egyik nap icq-n:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
én nem a szélességi barátkozás híve vagyok hanem a mélységié
VDavid
Szerintem először szélességileg érdemes barátkozni, h olyat találj, aki érdemes a mélységire.
VDavid
És akkor az mélyebb lesz, mintha nem megfelelő emberekre fecsérelsz csomó energiát

Ez csak egy összetevője a 120-as pulzusnak, úgy érzem a bme-s dolgaim is kezdenek szarul alakulni, de lehet hogy ezúttal is csak a pesszimizmus beszél belőlem.

Haszprus

jedlik2002

©   Haszprus   |   barátok első haszprus idézet strand tábor

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
eddig 13 levél a jedlik2002-n
Haszprus
má mindenki irl meetinget akar. reméltem h ez lesz, ezér hoztam létre a listát egyébként, újra közel hozni azokat akik a távolság miatt nincsenek beszélőviszonyban sem, noha régen marha jóban voltak
Haszprus
mer azér mi nagyon jóban voltunk, az első 2 évben érettségi után volt egy csomó kirándulás strand diszkó tábor..
A blogon ennek csak egy csekély része van dokumentálva, részben mert 2002 és 2003 nyarán még nem blogoltam, részben pedig mert ezek legtöbbje nem volt dokumentálható (strand, diszkó). A private galleryn több archívumra lelhetnek a kiváltságosok. 2004-re, sőt 2005-re is jutott egy-két program, de ez már elég szegényes volt a korábbi évekhez képest. — a szerk.

(A fenti kép eredeti verziója)

Tűzijátékot fotózni meglehetősen nagy kihívás. Technikailag, és egyébként is. Mi kell hozzá a technikai oldalon?

  • lehetőleg egy jobbminőségű fényképező
    • ez foglalja magában, hogy manuálisan be lehessen rajta állítani a rekeszt, záridőt, iso-t, vakut (letiltani), de ez egy jobb gépnél nyilvánvaló
    • lehetőleg manuális fókusz
    • minél gyorsabban lehet sütögetni a képeket gyors egymásutánban, annál jobb
    • minél nagyobb felbontás, annál jobb. a képeket meg kell vágni utólag, jól jön a sok pixel.
  • méretes memóriakártya
  • jófajta, embermagasságú állvány
  • távkioldó (időzítő nem jó)
Egyéb kellékek
  • júzer, aki kellően gyorsan ki tudja értékelni a lőtt képeket és gyorsan rájön, hogy mely beállításokon kell korrigálni
  • júzer, aki az állandóan változó fényviszonyokhoz gyorsan és precízen megtippeli az új rekesz/záridő/iso értékeket
  • júzer, aki jól tud manuálisan fókuszálni
  • júzer, aki odamegy órákkal előtte helyet foglalni az állványnak
Fenti listából nálam nem minden teljesül. 2003-ban és 2004-ben is fotóztam tűzijátékot. Némileg fejlődtek a képeim, de érezhetően kihívást jelentett a dolog. Most már nagyjából napi szintű problémát jelent és állandóan ezen bosszankodom, hogy nincs egy normális, embermagasságú állványom.

(Fenti képek ISO 100 és 1600 között, 1/60 és 3 sec között, F3,5 és F29 között készültek. Meg lettek vágva, mégpedig 4:3 ill 3:4 képarányokra. Így volt praktikus. Sharpen nincs rajtuk mert elszarja.)

Haszprus

Haszprus not dead

©   Haszprus   |   life túra haszprus
Ja annak ellenére hogy tegnap nem volt post, nem haltam meg (csak má megin vezettem meg kirándultam rutinpályát nézni - de nem engedett be a portás vááá). Viszont 7.50-re megyek a halál redvás pudvás túrós rétes méteres kékeres véreres rákos mákos* cuccosába rutint gyakorolni (az új oktatómmal először), aztán 8.40-től rutinvizsga. Merem remélni hogy sima ügy lesz. Az ellenőrzési feladatoktól félek. Nemtom melyik sapeszra van írva a motorházban hogy warning.

* blogkontent, ami megüt - 2004-1009 rám-szakadék

Haszprus

Ösztöndíjindex 4,30

©   Haszprus   |   bme történelem haszpra olivér haszprus
Túl vagyok a negyedik féléven. Életem legborzalmasabb időszaka volt ez. Ennyit még sosem tanultam, s ami a legfőbb, ennyi tanórám sem volt sosem. Bejárós ember vagyok, és nehéz volt összeigazítani az itthoni tanulást azzal hogy majd' mindennap késő délutánig benn voltam a bme-n. Muszáj volt, mert nem bukhattam el semmit. Persze végül mégis megtettem, de a lényeg nem ez, hanem hogy összejött a 4,0.

Egészen az utolsó percig nem reménykedtem benne. Ma reggel még azt hittem, meg fognak vágni depóból, de négyes lett. Örök pesszimista vagyok.

Költségtérítésre járok a bme vik műinfóra, ez nyilván annak aki kicsit is figyelmesebben olvassa a blogot, már feltűnt. Szerencsére ez már nem sokáig lesz így. Az állami finanszírozásra való áttérés feltétele hogy két féléven keresztül 4,0-s ösztöndíjat érjen el a hallgató, valamint legyen elég megüresedett állami hallgatói hely. Ez utóbbi feltétel vicces, mert triviálisan teljesül. Igen nagy lemorzsolódás van a bme-viken. (Egyébként a többi karon 3,5 elég az átvételhez. Érdekes.)

A félévvel és a 48 kredittel eredetileg az volt a célom, hogy majdnem végleg behozzam az első félévben generált irdatlan lemaradásomat. Azonban demian javaslatára stratégiát váltottam, és a szimpla tárgyelvégzések helyett az átlagra kezdtem törekedni. (A kettő nem ugyanaz.) Ezúton köszönöm neki a tanácsot, remek ötlet volt.

A következő félévben a 4,0 elérését úgy teszem könnyebbé, hogy nem 48 alaptantárgyi kreditet veszek fel - melyek triviálisan jóval nehezebbek a legtöbb választható, de főleg közismereti tárgynál -, hanem ez utóbbiakból lesz a tárgyaim fele. Hogy ez nem tesz jót az előrehaladásomnak, az most egy teljesen mellékes szempont.

Állami finanszírozottként az ember nem kell azon filózzon, izzadjon, rémeket álmodjon másfél hónapon keresztül a tárgyfelvétel véglegesítése előtt, hogy jól megfontolta-e a félévi stratégiáját (nem minden költségtérítéses hallgatónak könnyű kipengetni az ittlétének tarifáját). Nem kell azon parázzon, hogy elbukik egy tárgyat, megteheti. Az állami finanszírozott ösztöndíjat is kap, és még egyebeket is, ha anyagi helyzete úgy hozza. Legtöbbjüket nem fenyegeti az sem, hogy kiürül a kassza és ott kell hagyniuk hőn szeretett intézményüket.

Az állami finanszírozott létnek egyetlen hátránya, hogy nem nehezednek az ember vállára az elbukott kreditek súlyos összegei, s így nincs az a szintű ösztönzés a tanulásra. Ha mégis, akkor is csak egy ejnye-bejnye kategóriájú összeg formájában, de ahhoz is már elég szarul kell teljesíteni.

Nagyon megnyugodtam. Idegeskedéstől mentes nyaram lesz.

Haszprus

Régi postok is kommentelhetők

©   Haszprus   |   fejlesztés haszprus rss idézet

Kicsit régi a post, de azért beszólok

Aewyn)

Nos, mivel van itt friss témák a menüben, sőt, még komment rss feed is, ezért a Haszprus überblogon nem okoz problémát, ha valaki régi bejegyzéshez kommentel. Sőt. Bátran, tessék csak! Nem vész kárba, mivel mindenki rá fog találni.

Update 03:32: a régi kontent is kontent, úgyhogy mostantól a menüben mindig látható lesz 5 darab random link régebbi, de csakis kommentált bejegyzésre. Érdekes visszaolvasgatni a régi dolgokat. Persze ez az én blogom, én életem, én dolgaim, szóval lehet hogy azért Például így jutottam most az izomsorvadásos, sültcsirkés lapra.

Tegnap 22 óta próbálunk ketten-hárman SzaMa cvs szerverére bekonnektálni. Most saccolok, 3 órán át a konnektálással próbálkoztunk tegnap meg ma, különféle hibaüzenetek, firewall kutatás, beállítás, tesztelgetés, I/O error, cannot connect to host, több programmal való kapcsolódási kísérlet, satöbbi hibaüzenetek után így végződött a sztori:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
wrong password, na egyre jobb
Haszprus
AHHHHHHHHHHH
Haszprus
JESSZ
Haszprus
látom a fájlokat
Haszprus
és a tűzfalam is jól be van lőve
Baba akkor mar nyert ugyed van
Haszprus
pezsgőt bontok
Haszprus
ez volt életem leghosszabb bekonnektálási kísérlete
Baba mi volt a trükk?
Haszprus
szerintem az hogy átírtam Marcell ip-jére a geek.com-ot
SzaMa
[censored_for_blog].is-a-geek.com
SzaMa
pedig ez rám mutat
Haszprus
aha hát akkor a kötőjel helyett pontot írtam
SzaMa
lehet, hogy elcacheelte valamelyik geci program
Haszprus
sőt most nemtom te írtad-e el de eddig Geri meg én is ponttal próbáltuk
SzaMa
Geri hogy áll
SzaMa
BAZMEG!
SzaMa
én írtam el
SzaMa
1000 bocs
Haszprus
király
SzaMa
faszom, hogy 0 a hamming távolság
Gergo__ hmmm...
Haszprus

©   Haszprus   |   life haszprus power energiablog történelem idézet
Oké, itt van egy hasonlat.

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)Legalizálná a fűfogyasztást az SZDSZ
HaszpTanszerintem ne büntessük a terroristákat, szerintem büntessük azokat akik a fegyvereket eladják nekik
HaszpTans hogy tovább menjünk, a fegyverkereskedők helyett a fegyvergyárakat büntessük, azok helyett pedig magát a természetet amiér rendelkezésükre bocsátja a gyártáshoz szükséges alapanyagokat
What's your opinion?
Haszprus

Locked out

©   Haszprus   |   barátok bme buli fejlesztés life történelem blog haszprus idézet tv

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
anyámmal lejelszavaztatom a gépet, császtok.
Balage
pff
Haszprus
ld. blog
Balage
te bolond vagy
Haszprus
2 hét alatt 3 órát tudtam tanulni. meg fognak baszni bsz-ből ha össze nem kapom magam sürgősen. nem tudok magamtól elszakadni a géptől. képtelen vok rá
(13:45:07) Haszprus is away: I'm locked out of my computer
(13:45:07) › you have been marked as being away on IRCnet: (I'm locked out of my computer)
(13:45:08)
Haszprus › nick: () is now known as (HaszpLCK)
(13:45:33) (WiZARD) lol
(13:45:37) (HaszpLCK)
WiZARD
a függő
majd könyörögsz anyádnak 1 óra múlva
Haszprus
anyám elmegy itthonról 1 hétre
WiZARD
felhívod
utánamész
Balage
akkor tvt fogsz nézni
Haszprus
mobil nélkül
WiZARD
1 hétig nem gépezel?
Balage
tv lesz
Haszprus
mire hazaér megtalál felakasztva
WiZARD
te se gondolod komolyan
Haszprus
nem amúgy fél órára megy el
WiZARD
nem fog otthon találni
Haszprus
netkávézóban leszek ÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
WiZARD
lesz egy cetli az ajtón
Balage
átjön netezni
WiZARD
hogy hárshegyen bezártak
Haszprus
na megyek!
Balage
degáz
WiZARD
majd írunk sms-t, hogy mi van a neten
Balage
írt haszp smst
'de fura, itt a gép és nem tudom használni'
(14:14:53) HaszpLCK is back after 29m: I'm locked out of my computer
(14:14:53) › you are no longer marked as being away after (29m) as (I'm locked out of my computer) on (IRCnet)
(14:14:53) › nick: (HaszpLCK) is now known as (Haszprus)
Haszprus
i'm free!
yeah
Balage
lol ez mi?
Haszprus
van a windowsnak valami olyan szolgáltatása h egy adott júzerhez megadjam hogy mennyi ideig használhatja a gépet...
Balage
Haszprus
azt akarom megkeresni
létrehoznék egy jogosultság nélküli júzert aki mondjuk óránként 5 percet gépezhet (mailcheck, ilyesmi)
így tehát mindig tudnám használni a gépet de csak óránként 5 percre... szal tutizsír lenne
tudok tanulni, de a mailjeimet is nézhetem
Haszprus
hol a faszomban lehet ezt beállítani?
Balage
sztem sehol
Haszprus
de igen. még win2000-nél is be lehet, láttam is ilyet vmi bemutatón
eh. valszeg ez szerver-szolgáltatás...
Haszprus

A fejlesztés, mint életforma

©   Haszprus   |   fejlesztés life adok kapok haszprus power energiablog történelem idézet

IRCQuote fight! In the ring:

(Privacy power)vazz, mennyit töltesz webfejlesztéssel?!
Haszprus
kibaszott sokat
(Privacy power)meglátszik
Haszprus
amikor az ak-t csináltam, akkor úgy éreztem, hogy baszki kurvára beszoptam ezt most, mert semmire se érek rá tőle... túl sok site..
(Privacy power)az ak miatt? esetleg a többi 100
Haszprus
az ak volt az utolsó csepp, úgymond
Készítettem überjó archívumot.

Meg lehet benne választani, hogy milyen témaköröket kívánsz olvasni, mégpedig checkboxok segítségével annyit, amennyi jólesik. Hasznos kombináció pl. a buli + barátok + kirándulás.

A kategóriánkénti szűrés havi archívumon belül működik. A hónapok közti lapozgatást kicsit megkönnyítettem azzal, hogy az archívum tetejére, a kategóriaválasztó alá is helyeztem egy archív-linktárat.

Legyen ez a blog 2.0-s verziója.
Miért is? A főbb okok:
  • Adatbázisban és php kódban a mezők teljeskörű átnevezése egy logikusabb elgondolás szerint
  • Bejegyzések kategorizálása és kategória szerinti listázhatósága
Blog version history
Haszprus

SQL átépítés

©   Haszprus   |   fáradtság fejlesztés meló haszprus sql

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus blogja - átalakítás alatt
Hali.

A site adatbázisát némiképp átírom, remélhetőleg pár óra alatt megvagyok vele. Addig a lap nem elérhető.

Udv: Haszprus
update 13:38 tévedtem, kurvanagy meló lesz Kb. 107 mezőt neveztem át, és a kódban áttérek a mysql_fetch_row-ról mysql_fetch_array-re. Közel 300 KB kódot kell átnéznem és rengeteg helyen megváltoztatnom.
update 14:00 hát ez kurvaunalmas, eddig 20 KB cuccban írtam át a dolgokat, és várható hogy ezután még lassabban fogok haladni, mert eddig még csak olyan kódrészen jártam ahol már mysql_fetch_array-t használtam eleve
update 14:35 pause. it's killing me.
update 14:52 44 KB átnézve.
update 15:10 86 KB átnézve.
update 15:21 sok bugfix, 88 KB átnézve.
update 15:24 megjelenik az oldal vázának egy része
update 15:29 éhes vagyok, álmos vagyok.
update 16:19 112 KB átnézve.
update 17:14 147 KB. 40 KB múlva megy publikussá a dolog. Ha valami bugot találtok majd, legyetek szívesek, szóljatok, előre is thx.
update 17:32 az olvasókat érintő 181 KB-nyi kód (miért nem 300? mert 100 KB az admin felület kapásból, és voltak dolgok amiket töröltem) frissítésre került, picit tesztelgetek, aztán újra megy a site.
18:30, a lap újra elérhető. Jó sok bugfixelni-való volt.
Haszprus

Rám-szakadék galéria © Norby

©   Haszprus   |   barátok fotózás történelem túra rám-szakadék első haszprus 12e
Rám-szakadék, második képgaléria, © Norby. (Az első {© Kicsi} itt volt.) Lesz még egy harmadik, © Schloddi.

Ja még nem is említettem a résztvevőket: Ági, Gabi, Tyütyü, Kicsi, Miklós, Norby, Schloddi, Skafi, Viktor, Haszprus, 10 fő, rulz.

És két panoráma:


nagy (75 KB) :: óriási (1 MB)


nagy (25 KB) :: óriási (2,5 MB)

Haszprus

Rám-szakadék galéria © Kicsi

©   Haszprus   |   barátok fotózás túra rám-szakadék első haszprus 12e
Rám-szakadék, első képgaléria, © Kicsi. Lesz második (© Schloddi) és harmadik (© Norby) is.

Utunkat villanypásztorok szegélyezték, s egy helyen pattogásra lettünk figyelmesek. A hang
mögött egy elszakadt vezeték állt, melyre néhány másodpercenként adtak valami elenyésző elektromosságot. A cuccot Norby kezdte el fogdosni, aztán csatlakoztak hozzá többen, négyen már elég jól beütött állítólag

Igen, a fatörzs tetején azok ott a mieink.

Egy útszakasznál egyszerre ketten kellett segítsenek a többieknek, hogy fel bírjunk jutni. Jobb
oldalt eközben a szokásos villanypásztor. Norby jóarc volt és megfogta a villanypásztort amikor neki segítettek. Kicsit anyáztak a többiek

Megfelelően közeli júzereknek ajánlom a Haszprus Private Gallery-t további képekért.

Haszprus

Fotóstábor Balatonalmádi

©   Haszprus   |   barátok fotózás történelem túra game csocsó bal power haszprus első tábor energiablog hwsw
Balatonalmádi fotóstábor 2004 augusztus 1-8, de csak elvileg, mert akadályoztatásom miatt augusztus 2-án tudtam csak lemenni, 18 óra körül.

az alábbi beszámoló számos képet hiányol, mert azok valami tanárnál vannak egy laptopon, de ha elküldi őket akkor ezt a galériát frissíteni fogom.

Update 2004. aug. 19. 23:01: Mégsem frissítem a galériát, csináltam inkább egy újat augusztus 19-én


Fotós népek


Veszprém [részlet


Fotós arcok a buszon sem hazudtolják meg magukat


A szem a lélek tükre, de mit rejt a tükörkép?

(censored) (censored)
Bantumi nevű game power

(censored)
VOILA! (insider poén)


Eképpen néz ki a három arc miközben Balatonalmádiból átgyalogolnak napközben Alsóörsre, ahova azért mennek, …


… mert ott található a Dexion nevű remek szórakozóhely, és le óhajtották csekkolni a helyet nappal, mivel Haszprus urunk kellőképpen aggódott, hogy vajon nem lesz-e ratyigagyi, és nem kéne-e alsóörs helyett Balatonfüredre menni, ahol van valami hét diszkó és/vagy szórakozóhely. Végső soron füredet teljesen ejtettük, részben a lustaság, részben a rossz időjárási körülmények miatt. Viszont a Dexion remek volt. Funkyt nyomnak egyébként.


Előtétlencse alternatív felhasználási módja spotként


Gábor büszke a talpára.
"Megkapóód, ha előbb Gábor talpát megnyalóód!" (lsd. még: Belga - Kalauz: Bérletemet kéred? Megkapod, ha előbb a f#szomat megnyalod!)


Döglés az üres váróteremben


Csövezés a teli váróteremben


A Talp


Az Arc


Biliárd & csocsó.
Biliárd & csocsó.


Minimálsátor, de ez legalább nem ázott be


Nórától elkértem Dexionból hazafelé jövet a pulcsiját, mert ő amúgy is több réteget hozott, én meg fáztam jól, és megtetszett a pulcsi úgyhogy megörökítettem magam benne Egyetlen probléma hogy a hátam közepéig ért



Itt még úgy terveztem, hogy kiállítok majd valamit én is, de Gábor fényképezője nem tudta rendesen beolvasni a kártyámat és ezek a képek pl. nem jöttek át laptopra.


Kata, és az exbarát
Kata egyébként pénteken jött le (a tábor vasárnaptól köv. vasárnapig tartott), és Gáborral most vannak együtt 1 éve.

Kata, az exbarát, új barát, persze csak poénból. Gábornak itt van utoljára mosoly az arcán, most még röhög…


Ezen a képen Gábor már rajta sincs


Csak hogy lássátok milyen helyen táboroztunk


Gyurinak kölcsönadott a tábor egy sátrat valami sufniból, arra az egy éjszakára, amíg túl sokan lettek volna Gábor sátrában No ez a kölcsönsátor olyan volt hogy így foszlott szanaszét, hozzáértél és kilyukadt, mondtuk Gyurinak hogy reggel ha nyújtózkodik, ki fogja lyukasztani a sátrat


Sátorkészítés


Kész a szivárványsátor Í


Partiarcok


Sweeeeeeet


Meglátom a McDonald's-os számlát… (Összehasonlítás végett Bp-en 2 sajtburger 330 Ft, Balatonalmádiban 580 volt, és akkor ez csak egy része a végösszegnek)


Bantumi powerbe beavatjuk Katát


Velük nem voltunk jóban Igaz rosszban sem, csak állandóan idegesítettük őket Pl. kiültünk Gáborral direkt őket stírölni, még fényképezőt is hoztam, erre írtak sms-t a haverjaiknak, hogy üljenek be elénk, lol, nem ám odébbmentek volna vagy beszóltak volna vagy akármi… Végülis kreatív megoldás de azt hiszem nem a legolcsóbb vagy legegyszerűbb


Partiarcok. Gyurit kikísértük szombat délután az állomásra, mert inkább elment Szigetelni…


Volt egy csaj almádiban, akiről már rögtön az első nap megmondták nekem, hogy szórólapot osztogat, és mindig kérünk tőle, ha arrafelé járunk (és ez azért kb. naponta megtörtént). Most is így tettünk, de valahogy jött egy olyan hirtelen ötletem, hogy az aluljáróban én is odanyújtottam valakinek a saját szórólap példányomat, mert nem volt kuka, szemetelni meg nem szemetelek, és a legnagyobb poén, hogy elsőre nem sikerült elvegye a csaj akinek nyújtottam, elhaladtunk egymás mellett, de visszafordult és megrohamozott a szórólapért, hogy adjam, adjam, valamit németül mondott, danke, bitte, etc Ezen úgy felbuzdultam [a fenti képeken éppen magyarázom az esetet], hogy végül oda lyukadtunk ki, hogy Gábor, Kata, meg én visszafelé kértünk egy csomó szórólapot a csajtól, és versenyeztünk hogy ki tudja előbb szétosztani.


Partiarcok, kánkán


Na ő itt bal oldalt a szórólapos csaj, megkértem hogy csinálhassunk vele egy közös fotót


Itt éppen egy tuningolt trabantos társaságnak osztogatok szórólapot, nagyon szívesen fogadták Azt hiszem, nem megszokott, hogy ezekkel a szórólapokkal odafutnak hozzád, és így elég könnyű odaadni bárkinek Sőt, poén is.


Osztogatás utáni öröm-öröm, bódottág


Kánkán band


Csirkék csatája


A hárem


Ez egyszerűen csak jól néz ki


Azt játszottuk ebédnél állandóan, meg talán vacsoránál, hogy a kapott vizet úgy töltöttük ki, mint ahogy bizonyos piákat szoktak több pohárba a bárpultnál, azaz nem emeltük fel a palackot, ami mellé ment, az mellé ment. Namost gondoskodtam róla hogy ez napról napra több legyen, végül szombatra rájöttek az éttermesek, hogy jobban járnak, ha az abroszra tesznek egy műanyag alátét réteget is

Tavaly is volt fotóstábor ugyanitt, akit érdekel, megtekintheti.

HaszprusMenj el a defense negyedbe egyebkent (parizs, 1-es metro ha jol emlexem de nem eskuszom), ha van idod, akkor este (is?), mert gyonyoru, olyan mint egy kis new york, de minden ghetto feeling nelkul. Egy izelito egy jobb jovobol. Defense kepek
(anonim user)koszi a tippet, de mar lattam a mult heten, azota meg lattam a te kepeidet is (mer jo blog-olvaso vagyok es meg barcelonabol is tolom , gecijok lettek, orulok is h nem hoztam fotogepet [...]
Haszprus

(Haszprus) voltam fodrásznál

©   Haszprus   |   life bal bme haszprus barátok idézet

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
voltam fodrásznál
Haszprus
szinte fognom kellett a kezét akkora lámer volt
Balage
900ért?
Balage
Haszprus
1100-ér
Balage
miért volt lámer?
Balage
Haszprus
900 az női fodrász, mint utóbb kiderült
Balage
mi volt a hely neve?
Haszprus
mert mondtam neki elején hogy legyen másfél centi és oldalt fél
Haszprus
erre ilyet szól
Haszprus
és ezt kötelező betartani? mer nemtom ez a gép mennyit vág
Balage
Balage
és mit mondtál?
Haszprus
hát ott megijedtem picit
Haszprus
mondom nem fontos pontosnak lenni
Haszprus
na mindegy
Haszprus
szarakodott vele negyed órát, közben fél percenként kérdezte hogy így jó?
Haszprus
de sokmindenbe beleszóltam
WiZARD
Balage
Balage
mi volt a hely neve?
Haszprus
végén kérdezi, na így akkor jó lesz? mondom neki, hogy bal oldalt kicsit mintha hosszabb lenne, ilyen kocka alakú
Haszprus
erre méregeti a jobb oldalát
Haszprus
mondom neki: a másik oldalt
Haszprus
mondja: igen én is tudom
Haszprus
hmm
Haszprus
Haszprus
nemtom mi volt a neve, gellért tér felőli végén a bartók bélának
Haszprus
jaj legjobb
Haszprus
kérdezi suliba járok, mondom igen, kérdezi hova, mondom bme, erre ő: és az hol van? hmmm
Balage
Balage
és az hol van
Balage
Balage
mondtad neki, hogy 100m-re?
Áttekintés a Haszprus überblogon előfordult képekről…

Macsekok
Maszat az ablakban
Vörös macsek Biatorbágyon
BME macsekok
Maszat vs nagymacsek
Maszat vajon ki?
Nyakába vette a lábát
Maszat ágyon

Haszprus
Haszprus szemüvegben
Haszprus & Mainframe a HSZK-ban

BME (+Haszprus)
I épület power
Tűzvédelmi oktatás
Fizika óra
BSZ előadás
Haszprus fizikán [BME F229, Füst#ss, Fizika C1]
Fizika kísérletek
Analízis

Tábor, Haszprus
Szilvásvárad 2003.05.02-05.04.
Alkohol nyomorba dönt 2003
Fotós tábor Balatonalmádi 2003.08.03-08.10.

Kirándulás, Haszprus
Bakonybél 2002.09.28.
Kismaros, Királyrét 2004.02.07.

Happeningek, Haszprus
Microsoft előadás 2003.10.08.
Osztálytalálkozó 2003.11.15. Pizza Pazza
Likőrvásárlás
Balage vizit

Diszkó
Diszkókellékek 2004.02.08.

Cuccok
Sony SDM-X73
Columbia cipő reklamáció
Tokaji 1998 - Az Ön tiszteletére palackozta a CovySoft Networks…
Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 3.0
Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 3.0 vs Logitech MX700
Kábeldzsungel
Élőhalott hal
Lineáris algebra
Objektum-orientált programozás C++ nyelven & Programozzunk C++ nyelven!
Intel plakát
Home volcano project
Alien creations
Datatower Brainslave

Autók
Tuning Polski @ BME

Fotózás, város
Magyar Parlament panoráma
Vidék-feeling panoráma
Schönherz panoráma
Naplemente
The Darkness
Szent István Tér & Váci utca panoráma
Fotozz.hu

Élelmezés
Don Pepe Mc Remete 2003.12.19.
Don Pepe Georgina (archív kép) 2004.05.31.
Pizzavonal nemtommi 2004.05.31.
Don Pepe Négysajtos 2004.06.01.
Don Pepe Carbonara 2004.06.10.
McTels Georghine 2004.06.12.
Don Pepe Georgina 2004.05.17.

Update 2004. jún. 28. 21:35: erre a bejegyzésre mostantól nincs szükség a képgaléria miatt.

A mostanság elkövetett változtatások meghozták a Haszprus blog 1.7-et. Ha gondolod, tekintsd át hogy mik ezek.

Update 22:37: Egy idézet ápr 22-ről:

IRCQuote fight! In the ring:

Tamás
szerintem felesleges ennyire elbonyolítanod. ez csak egy blog
Haszprus
ez csak egy blog
meghalsz, gecó
Tamás
ja bocs, ez egy multifunkciós portálrendszer, amivel a Yahoo-t is lenyomod majd, csak idő kérdése

Egyébként innen üzenem, hogy lehet hogy ez csak egy blog, de mint a jelenlegi egyetlen futó projektem, ezen élem ki az összes programozói kedvtelésemet (Már ahogy időm engedi.)