seo - 13 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2018
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2007
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2006
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Redirects++

©   Haszprus   |   fejlesztés blog seo

Csak csendben elég brutál képessége lett az archívumnak. Mondjuk nem csoda, beletoltam pár nap fejlesztést. Gyakorlatilag akárhova lehet kattintgatni és mindenre jön elő értelmes kontent. Nincs üres oldal. És nem duplicate content, hanem szépen egy rakat redirekt/logika.

Miért: seo miatt. Brutális mennyiségű nemlétező (tartalomtalan) oldalt indexelnek a blogon. Ezt igyekeztem megszűntetni, megtartva az archívum elég combos funkcionalitását.

Mint a képen látjuk, a társszerzők is bekerültek a logóba

Haszprus

Linkbár 404 byby

©   Haszprus   |   fejlesztés life seo

Fuh kiganéztam a linkbárt a kis kezemmel. Írtam ugyan egy toolt ami rendszeresen fel fogja annotálni a halottgyanús linkeket, de nem 100% megbízható h egy oldal vajon tényleg nem létezik-e. Unfortunately.

Mindegy, dobtam a lejárt linkeket, ez is rontotta a seo-t.

Ja így is maradhattak még, főleg azokat néztem meg amik halottgyanúsnak voltak jelölve

Ain't Nobody Got Time Fo' Dat

Haszprus

A terrible decision

©   Haszprus   |   fejlesztés blog google seo

Ez a teljesen custom szűrhető archívum egy viszonylag bonyi de kurvajó feature.

Egész addig, amíg nem gondolsz bele, hogy a keresőbotok (hello SEO) mit kezdenek vele.

Szerencsétlen bot idejön, és azt találja, hogy millió féle archívum oldal elérhető, a fele duplicate kontent, a fele üres. Emberi user szerintem könnyen átlátja hogy mire érdemes szűkíteni, de a logból tűnt fel hogy értelmetlen oldalakat indexelnek ezerrel a botok. Ideiglenesen kikapcsoltam pár dolgot szegények miatt. Hamarosan érkezik egy jobb megoldás. (Amin még kénytelen vagyok gondolkodni előtte )

Haszprus

Bottom-up piaci szabályozás

©   Haszprus   |   life seo

Napi okosság a Vacókia blogról, ahol egyébként egy lakásfelújítás (hello seo) követhető milliméter pontosan végig.

"Ha azt tapasztaljuk, hogy bunkó egy eladó, akkor fogjuk magunkat, és távozunk a boltból. Így egyrészt jobb lesz a hangulat az otthonunkban, mert csak olyan tárgyat viszünk be a lakásba, ami pozitív élményeket juttat eszünkbe, másrészt nem támogatjuk a kritikán aluli szereplők helyzetét a versenyszférában. "

Word.

Haszprus

Full text search stb

©   Haszprus   |   fejlesztés virgo cakephp meló php symfony seo

Múlt héten a CodeIgniter Framework megismerése volt terítéken, ma pedig kutattam egy kicsit, amit a napokban még folytatni fogok full text search témában, érintve, de nem korlátozódva a következőkre:

  • Zend Search Lucene
  • Sphinx
  • Xapian

Implementáltam egy a Zend Frameworkben található Zend Search Lucene-t használó megoldást (abszolút experimentális jelleggel, index buildelés és lekérdezés) CakePHP Framework alá beültetve.

Megjelenítési réteghez úgy tűnik 960 Grid System lesz a választottunk.

Itthon eközben symfony frameworköt nyomok továbbra is Doctrine ORM-mel.

Izgi mind.

SEO power.

Haszprus

People tagging

©   Haszprus   |   fejlesztés seo

Most, hogy szabad címkézés van a blogon, lehetne a bejegyzéseket tagelni aszerint hogy kiket érint… (Ilyesmi egyébként van pl. Boci naplójában) Mondjuk ebben annyi az apró bökkenő, hogy én legtöbbször még a bejegyzésekben sem említek neveket privacy okokból. Pedig nem lenne rossz, mert pár év távlatából már nem mindig tudom hogy pl. egy népgyülekezeten kik voltak ott (ez mondjuk félig-meddig megoldott mert az adminban lehet privát megjegyzést tenni minden bejegyzéshez), sőt, az kurvajó lenne ha tagek szerint megnézhetném hogy kivel milyen jelentősebb dolgokat csináltam az évek során.

Lehetne olyat, hogy ezeket a címkéket csak trusted userek lássák, vagy pl. nemtrusted userek számára valami kóddal helyettesítődnének az emberek, pl. a monogramjukkal, vagy egyszerűen sorszámokkal.

Nem, nem vagyok hülye, és ez tényleg jó lenne. Én a blogomat most már nagyon valószínűnek tartom hogy kibaszott hosszú ideig fogom még írni, legfeljebb megritkulnak a bejegyzések (ez egyébként nemcsak feltételezés, hanem cél is) és/vagy átmegy trustedbe az anyagok nagyrésze.

Amúgy az adminban át kéne alakítani valahogy a címkerendszert, mert ez a kilométeres legördülő menü kezd nem nyerő lenni, ugyanakkor a gépeléssel beírandó címkék se lennének jók. Az elején azt hittem, hogy csak 1-2 plusz címkét vezetek be, de később rájöttem hogy SEO szempontból marha jó a címkézés, hiszen létre tudnak jönni így olyan archív oldalak az adott kategóriák számára, ami valószínűleg az adott szóra keresve elég nagy értékkel bír a Google PageRankje szerint, főleg hogy csomó helyről vezet rá link (ugye az összes bejegyzésből amely az adott címke alá van besorolva). Címkefelhő kéne? Bizonyos mennyiség fölött az se jó, ráadásul abban nem lehet billentyűzettel adott prefixhez ugrani például. (Mondjuk felhő helyett egy szimpla lista is lehetne.)

Ha esetleg valakit nem érdekel minden szerző bejegyzése, akkor a főoldalt le tudja szűkíteni egy vagy több szerző bejegyzéseire.

A szűkített főoldal címe így néz ki: https://blog.haszprus.hu/&author=x, ahol x helyére a szerző id-je jön.

Az id-k pedig:
1 Haszprus (2024. feb. 25. 10:58 rám mostantól nem lehet szűkíteni seo megfontolásokból, duplicate content...)
42 Mainframe
7 Tamás
83 ScoobyZoli
28 The GuNN
17 WiZARD
22 Orca

Több id-re is szűkíthetsz, pl. az összes szerzőt kombináló url: https://blog.haszprus.hu/&author=1;42;7;83;28;17;22

Egy esetben azonban hibát dob a főoldal, éspedig ha több napnyi bejegyzést akarsz megjeleníteni, mint ahány napon az adott szerző publikált. Ezt a hibát egyelőre nem szándékozom megoldani. (Workaround: max annyi napot állítasz be, ahányon a szerző publikált.)

Ha a lapletöltési logban (vagy a kommentek közt) úgy látom, hogy van igény erre a feature-re, akkor lehet hogy ezt a hibát kijavítom. (Ez egy állandó többletterhelést róna a szerverre, alapból ezért nem teszem.) Ja és ha komoly igény mutatkozik akkor lehet hogy url helyett a beállításokba is beköltözik a dolog.

Update nov. 01. 08:03: a problémát javítottam valamikor a hetekben.

2024. feb. 25. 10:50 id-k helyett már nevek vannak

IRCQuote fight! In the ring:

VDavid
Btw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprus
nem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavid
ja jó
Haszprus
alapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavid
wow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprus
ja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprus
a látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprus
azt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprus
és a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprus
szerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavid
Nincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprus
azt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprus
meg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavid
de, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprus
igen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavid
És ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszprus
elképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprus
nálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte