Haszprus

Mire gondolt ptZoli? #2

©   Haszprus   |   bme
Ez itt egy teremfoglaló programnak a data flow diagramja pt-ből, hivatalos megoldás. Részlet.

Azt mondja meg nekem valaki, hogy ezen a megoldáson miért nem megy egy nyíl a foglalás processz felé a foglalások adattár felől? Nem érdekli a foglaló processzt, hogy vajon az adott terem már foglalt-e?

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 15 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Na konkrétan két olvasómtól is várnék erre választ úgyhogy mozogjatok Tévedek-e a felvetésemben?

Na rég volt... de az én időmben Kapufa azt a magyarázatot adta az ilyen felvetésekre, hogy hát igen, ezt tulajdonképpen többféleképpen is fel lehet fogni, és hogy itt igazából csak az a lényeg, hogy a megoldáson látsszon, hogy a júzer érti, amit írt.

Nem akarom bántani a kedvenc tárgyadat de ez meg szerintem a következőt jelenti: "Tojunk az egészre, úgysem fogunk minden macskakaparást végiganalizálni, fél másodperc alatt megmondom, hogy jó-e a megoldásod, mert már 10 éve nyomom ezt a tárgyat... de mivel qrvajófej vagyok, nem fogok fennakadni egy vacak nyíl vagy annak a hiánya miatt... cserébe ti is nézzétek el nekem ezeket".

Bé verzió: nem, nem szarja le a foglaló processz, de ilyen részletességben nem nézegetjük a folyamatot. Ezzel az erővel még kb 10 nyilat is be lehetne rajzolni.

Magyarul: "Te tudsz programozni, mi meg nem, mert te programozó vagy, mi meg huszonöt éve diplomázott villamosmérnökök. Ezért te értelmesen gondolkodsz programtervezésben, mi meg csak villanymotortervezésben gondolkodunk értelmesen. No de ez most egy programozós tárgy. Nézd ezt el nekünk, lehet, hogy 25 év múlva te leszel ugyanilyen helyzetben az akkori ifjú titánokkal..."

Szerintem az igazság valahol a kettő között van... a lényeg, hogy szerintem nem fognak megszivatni, ha berakod oda azt a nyilacskát.

...már csak azért sem, mert aki tényleg 10 éve javítgatja ugyanannak a tárgynak a zhit, annál már tényleg elég, ha csak meglátja a rajzodat és már tudja, hogy hány pontos. Tényleg nem a nyilakat osztályozza, hanem a nyilakat rajzolgató agyat.

szóval nem szükséges bármit is beadnom?

Amúgy LZvel végül is jól megértettük egymást, pedig tudta (láttam rajta, hogy tudja), hogy utálom, gyűlölöm és megvetem a tárgyát

és azt hiszem, azért, mert mindketten tudtuk, hogy ez most nem egy ilyen személyes utálat, hanem a sors hozta így

olyasmi, hogy pl a hentes is bizonyára utálja a vágóhídon a rotható belek illatát, meg a bocik sem szeretik a tagló villanását, de a hentes mégsem utálja a bocit.

Az én álláspontom tehát alapvetően a Bé verzióhoz áll közel. Egyébként azóta érintőlegesen találkoztam a villanymotortervezéssel is, és azt gondolom, hogy sokkal jobb, mint az objektumhierarchiatervezés. De hát ezt már bebuktam.

Beadhatod nyíllal is, meg nyíl nélkül is. Tökmindegy, ha felfogod a lényegét, akkor nem számít. Fogd fel egy olyan grafikus programnyelvnek, ahol a tanárbácsit programozod be, hogy írja le, hogy jeles(5).

Észre se fogják venni. Te végigellenőriznél 300 dolgozaton minden egyes nyilat?


már csak azt nemtom hogy itt akkor egy két végén egy-egy nyíllal rendelkező vonal kéne, vagy két külön vonal össz két nyíllal

Szerintem a nyilacska az információ áramlását jelzi és nem annyira a lekérdezését. Szóval csak akkor menne nyilacska a tárolóból a folyamat felé is, ha a folyamat feldolgozná a tároló információit, nem pedig csak beléjük olvasna.

Például ha lenne egy folyamat, ami félévenként egyszer fut le, és azt csinálná, hogy a tárolóban törli a foglalásokat, kicsit átrendezgeti és átpakolja egy másik, archívum céljára szolgáló tárolóba, szóval ha lenne egy ilyen processz, akkor abba vezetne nyíl.

Szóval szerintem valami ilyesmi is lehet a magyarázat.

Ezzel az egésszel csak az a gond, hogy ha belegondolsz, akárhova raksz be, vagy tüntetsz el nyilat, mindig ki lehet találni egy ilyen szép magyarázatot hozzá. :-)

Szóval csak akkor menne nyilacska a tárolóból a folyamat felé is, ha a folyamat feldolgozná a tároló információit, nem pedig csak beléjük olvasna.
? Vagy én nem értelek vagy te elfelejtetted amit múltkor még értettél A folyamat fel kell dolgozza a tárolóban levő adatot (magyarán onnan adatáramlás megy a folyamat felé), mert különben ráfoglalhatna egy már lefoglalt teremre...

Nem, értettelek, csak elfelejtettem megemlíteni egy kulcsmomentumot. Szóval itt az információt ilyen materiális dolognak tekintettem, azaz ha valahonnan kiveszed feldolgozásra, akkor onnan eltűnik. Mintha teherautóval szállítanád a diszkeket.

látod ebben tévedned kell mert akkor szegény usereknek elveszne a loginjuk meg pw-jük

Hát néhol így van, néhol úgy. Tudod, ez ilyen szemléletbeli kérdés. ;-)

("Ez szemléletbeli kérdés" = "lehet, hogy igazad van, de akkor is nekem van igazam mert én vagyok a nagyobb")

Viszont: az ügyfélnek mindig igaza van!
Az üf én vagyok

Nem most ptzolira gondoltam, hogz vsz ezt ő mondja neked :-)

Én azt mondom, hogy igen az ügyfélnek mindig igaza van és különben sincs eszem ágában sem egy ilyen orbitális marhaság miatt mondani hülyeségeket
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...