Haszprus

Webergonómia - 1 - a regisztráció

©   Haszprus   |   howto hwsw
regisztrációnál ne kérjünk el túl sok adatot hacsak nem maga az adatgyűjtés a célunk. de valóban az-e a célunk hogy feltétlen el tudjuk érni a site-unk látogatóit icq-n, msn-en, emailen, stb?

attól függ mihez kell a regisztráció, de a látogató azért regisztrál, hogy elolvashassa a site-ot, vagy hozzászólhasson, vagy ilyesmi. nem biztos hogy meg akarja adni a személyes adatait a kapcsolat elmélyítése céljából. egész konkrétan elég valószínűtlen hogy így akarna cselekedni.

regisztrációs lapon tehát ne toljunk rögtön a képébe 20 kérdést személyes adataira vonatkozóan, mert ha nem életbevágóan fontos számára a regisztráció, lehet hogy elmegy tőle a kedve (saját példámból kiindulva egészen biztosra vehető).

a regisztráció akármennyire is kényelmes, sokakat el fog rettenteni az oldal használatától, amennyiben az adott pillanatban nincsenek hosszútávú tervei, egyszerűen csak egy hozzászólást szeretne írni.

az überblog esetében mindössze két mezőt kell kitölteni, és még külön lapot se kell előhívni, egyszerűen a két mező után kattintani a 'regisztrálok' gombra. szokatlan, ám szerintem roppant jó megoldás (köszönöm a tapsot). ám szokatlanságából ered pont a hibája is: sokan először megpróbálnak kitöltetlen mezőkkel kattintani a 'regisztráld' gombra, mert azt hiszik, hogy majd jön a regisztrációs form a következő lapon.

a fenti megoldás egyszerűsége és gyorsasága ellenére mióta nem kötelező a regisztráció, lényegesen többen szóltak hozzá a témákhoz. regisztrálatlanul. ezeknek a hozzászólásoknak egy része örvendetes, másik részük csak felmérgesíti az embert, mert nagyobb esélye van az "egykommentes fikanickek" felbukkanásának. azonban a fórum lényegesen pörgősebbé válhat tőle. (saját tapasztalatom szerint)

a kötelező regisztrációt egyébként pont azért szüntettem meg, mert megtapasztaltam, hogy ha az ember egyetlen hozzászólást szeretne beírni, nem biztos hogy el fog bíbelődni a regeléssel.

végül még egy hátrányt említenék meg. a regisztrációhoz tartozó jelszót meg kell jegyezni vagy fel kell írni. az advanced user ugyanis nem mindenhova ugyanazt a pw-t adja meg, viszont a 100+ pw-jét képtelen fejben tartani, legalábbis nem meri bevállalni az elfelejtés következményeit. a feljegyzés viszont tovább tetézi a regisztrációs macerát.

ezen bejegyzésem olyan amilyen, eredetileg vázlatnak szántam

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!



Blogomra ismerni véltem, s lőn, kaptam is értesítést e-mailben meg privmsgben név nélküli említésemről, nagyon korrekt módon. Cseppet sem zavar az itteni írás, már csak azért sem, mert jogos.

Valóban voltak tök felesleges dolgok, mint az említett azonnali üzenetküldők, bár opcionálisan, nem kötelező jelleggel. Ezeket kiszedtem, úgysem adta meg egyiket sem senki. Az e-mail viszont marad, mert kell a regisztráció visszaigazolásához. Maradt még pár opcionális dolog, de már talán nem annyira rémisztő a reg oldal.

Korábbi TV2-es blogomnál a hozzászólások mindenféle kontroll nélkül mehettek, max utólag moderálhattam, ebből elegem lett. Így kötöttem ki az e107-es CMS mellett, amit lassacskán reszelgetek, de mindig volna min finomítani. Viszont a jelenlegi megoldással megszabadultam a korábbi sok jött-ment marhaságtól.

Sokféle megoldás létezik persze, úgy vagyok vele, hogy az egy beszólós látogatások nem nagyon érdekelnek, aki viszont valamiért ottragad, annak nem nagy hercehurca az egyszeri reg meg a bejelentkezés. Szerintem sokkal jobb, mintha a látgató beírna egy hosszas hozzászólást amit aztán egyszerűen megesz a mumus, mert a dinamikus IP-jét kiköpi valami spamhausféleség.

Szóval az enyém is megfelelt a fenti leírásnak, ami nem túl "webergonómus".

> Valóban voltak tök felesleges dolgok, mint az említett azonnali
> üzenetküldők, bár opcionálisan, nem kötelező jelleggel. Ezeket
> kiszedtem,

Ehh én meg azt hittem hülye vagyok és csak a fantáziám kreálta ezeket a mezőket a memóriámba, mert az előbb megnéztem és nem is voltak ott ezek a mezők Kezdtem igen kellemetlenül érezni magam

Nem, ami tény, az tény, nem tagadjuk le, mert minek. Gut, besser, Gösser.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...