Haszprus

Eszperantó

©   Haszprus   |   life történelem
Tegnap este elkezdtem eszperantóul tanulni (egy '68-as tankönyvből aminek az első eszperantó mintaszövegében már rögtön a szocializmust építik), és ma este folytattam, mert marhára nincs kedvem a bme-s anyagokkal foglalkozni.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 9 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ismerős fíling. Valószínűleg volt a holland‐ és svédtanulásomban egy kis ilyesmi.

Egyébként a szemészem nagy eszperantista, 22 éve ismerem és ennek ellenére egyetlen szót se sikerült még megtanulnom eszperantóul, pedig egyszer‐kétszer már próbáltam. Majd egyszer…

Eszperantó fasza nyelv, kár, hogy sehol nem mész vele semmire, akkor már inkább a lovári...

- Lehet minden szinten állami nyelvvizsgát tenni (a Rigó utcában az eszperantó teljesen egyenrangú a többi nyelvvel) - a munkahelyek ugyanúgy fizethetnek utána nyelvpótlékot (!), az egyetemi felvételinél és a diplomázásnál általában ugyanúgy elfogadják mint a más nyelveket!

forrás: www.esparanto.hu/index1.htm

BME-n pl majdnem biztos, hogy csak "világnyelvből" fogadnak el nyelvvizsgát a diplomához (legalábbis doktorin, alapképzést nemtom), abból is csak kétnyelvűt (ez viszont alapképzésre is igaz, nekem nem fogadták el a Goethe nyelvvizsgám).

nagyon meglepne ha a bme-n nem fogadnák el, amúgy kicsit személyesebb indíttatásból tanulnék eszperantóul, nem igazán a felhasználhatósága miatt

6) tiffy (nem regisztrált)
hümm, hát van pár felsőoktatási intézmény, ahol meg van határozva, hogy melyik nyelvekből lehet csak nyelvvizsgát felmutatni, de ott nem csak az eszpivel hanem semmi mással sem rúgsz labdába. Ha viszont nincs ilyen megkötés, akkor az eszpit is el kell fogadniuk, mert államilag elismert élő nyelv. És nemzetközi szinten kicsit jobban boldogulsz vele mint a lovárival vagy a beással Merthogy ennek nincsenek tájszólásai, és eszperantisták a világ MINDEN táján vannak. S ha eszperantóul tudsz, szívesen látnak vendégül téged is VADIDEGEN eszpisek, mert kábé ez az egyetlen amit meg tudnak tenni egymásért - hisz az eszperantónak nincs hazája.

7) tiffy (nem regisztrált)
khümm, az eszperantónak az egész világ a hazája.... ;-) És jó fejek, bár elmondható hogy mind kicsit lökött valahogy Világjárók, hóbortos kóborlók, és nagyon tudnak bulizni Itthon is vannak világ-találkozók, meg orszégosak is, szal van miből válogatni...
(bocs hogy így lelkendezek, de nekem nagyon bejött ez az egész eszperantia-világ)

Nem kell eszperantóul tudni ahhoz, hogy ingyenszállásod legyen külföldön, vannak direkt erre létesített szájtok. Lásd egy másik bejegyzésemet:

Haszprus überblog - Budget travelling - hogyan menjünk külföldre minimálköltségvetéssel?

Nálam épp most is lakik két dán, akik turistáskodni meg bulizni jöttek Pestre, ma mennek haza.

Eszperantista vagyok, igaz utazni nem szeretek, de szivesen látogatok közeli rendezvényeket. Tényleg jó bulik, sokféle ember, sokféle helyről, sokféle témában. Azért nyelvizsgáztam belőle tavaj, mert kellett a diplomámhoz, amugy már vagy 14-15 éve találkoztam először ezzel a nyelvvel. Szép, dallamos és az én matematikus agyamnak is könnyen tanulható.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...