Haszprus

Levlista vs fórum

©   Haszprus   |   12e barátok

Szerintetek egy osztálynak a levlista vagy a fórum az ideális kommunikációs csatorna? Valami indoklással.

Nekem nyilván megvan a véleményem de nem akarom befolyásolni a válaszaitokat.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 19 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

tapasztalataim szerint levlista, mégpedig azért, mert ha átlagjúzer megnyitja a mailboxát (amit egyébként is megtenne mondjuk két-háromnaponta), akkor látja, ha van vmi újdonság, nem kell plusz böngészőt nyitnia, loginnal szenvedni. stb.

kivételesen "ja, egyetértek." jellegű kommentekre is számítok

Szerintem is a levlista, mert így mindenki a maga legkedvesebb eszközével, módján szabadon tud kommunikálni, nem erőltetjük rá senkire a saját megoldásunkat.

Esetleg, ha a kommunikáció egy weboldal szerves része, akkor lehet értelme egy olyan levlistának, ami össze van gatewayelve egy webes fórummal.

Ha kell levlista, tudok csinálni

mekkora menő lenne már @haszprus.hu -s osztálylevlista
wow
de milyen felülettel? tudnám adminolni meg ilyenek? lenne webes archívum? lenne a júzereknek webes felület? thx a felajánlást egyébként, ofkorsz

most a yahoogroupson vagyunk, jól járnánk a cserével?

na mindezt mailben folytassuk plz

helyzetfüggő, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya

ugyan mi lehet a fórum előnye?

Hmmm, hát... pl vizuálisan jobban szeparálódnak benne a különböző topikok, nem kell hozzá e-mail kliens csak egy webböngésző.

Egyénként meg kizárt dolog, mert nem tudom. Nekem konkrétan az ügy asszem eléggé fifty-fifty.

Nekunk forumunk van, mar tobb, mint ket eve megy, lassan eleri a 10000-es hozzaszolas szamot. Levelek egyeseket idegesitik, ha tul sokat kapnak, mellesleg forumot akarhonnan el lehet olvasni (jo, gmail-est is, vagy minden olyan emailt, ahol a szerverrol nem kell torolni a nagy tarhely miatt).
En nem ternek at levlistara, szvsz teljesen jo ez igy forumon. Viszont az sg.hu forum kezd marhara idegesiteni, egyre tobb a reklam. Most mar egyes szavakat alahuz a forum, es linkel valami reklamoldalra. Falra tudok maszni az ilyentol, ugy elronditja. Persze semmibol nem allna atterni egy phpbb forumra, csak hat ugye a megszokas...

ja, egyetértek.
én azt mondom levlista, mert akkor shamaltéknál is az lesz és nem kell majd fórum megírásával szórakoznia

vicces félretéve, gondolom nem pörögnek naponta a hozzászólások egy ilyen nemtrendi helyen és akkor egy idő múlva van, aki leszarja az egészet és nem nyitja meg a fórumot, emailcímét meg általában nézi a magyar.

én is ebből indultam ki (hogy emailt mindenki néz), de végül úgy tűnik hogy chitchatre fórum, emailben meg a lényegesebb bejelentenivalók...

Házi feladat: olvassuk el Eric Raymond "A katedrális és a bazár" című könyvét, leginkább a nooszférával foglalkozó fejezetet. Ezt pedig vessük össze ezzel a 10 hozzászólással.

A rögtön adódó következtetések közül az egyetlen olyan, ami senkit nem sért, az, hogy kezdettől fogva eldöntött kérdés volt az események lefolyása.

Napkelet ez érdekelne kicsit bővebben is Fejtsd ki légy szíves
Tfh nem igazán fogom mostanság ezt a könyvet elolvasni még akkor sem ha amúgy kedvem az lenne hozzá.

Na mostanában annyi csúnyát írtam a blogodra, hogy ennyi plusz igazán nem számít.

Erre a kérdésre egyébként azért nem válaszoltam még októberben, mert nem vettem észre.

Szóval szerintem azért csináltál webes fórumot és nem levlistát, mert növelte az endorfint az agyadban, hogy sokan a te fórumodat használják. Ha mondjuk mailmankonfiguráló gyakorlattal rendelkező kezdő rendszergazda lennél, akkor ugyanezen az alapon a levlistára tippeltem volna.

Továbbá, amikor ezt megkérdezted, akkor igazából csak azért kérdezted meg, mert igazolást vártál. Hacsak nem lett volna elsöprő többség a levlista mellett, mindenképpen fórum lett volna, és ez előre eldöntött dolog volt. Én legalábbis már akkor tudtam, hogy fórum lesz, akármit is írunk, amikor a topicot megnyitottad.

Na ezzel a dologgal kapcsolatban az az alapvető érdekesség, hogy manapság az interneten fórumból, levlistából, szerverterhelésből gyakorlatilag végtelen sok van. Ha már van egy szervered, gyakorlatilag semmibe nem kerül azon még egy levlistát csinálnod. Ha írtál már egy blogot, gyakorlatilag semmibe nem kerül csinálnod egy szimpla webes fórumot. Éppen ezért a dolgok értéke nulla felé csökken. Ez olyasmi, mint egyes polinéz szigeteken volt régen: gyakorlatilag végtelen mennyiségű kaja van, az embereknek meg nem kell csinálniuk semmit, csak süttetik a hasukat a napon.

Ez teljesen más jellegű társadalmi felállás, mint amire mi, a nyugatinak nevezett civilizáció emberei kulturálisan be vagyunk rendezkedve. A mi társadalmunk ugyanis olyan helyzetre épül, amikor a javakat nehéz megtermelni, és igazságosan kell elosztani.

A (valamikori) polinéz szigeteken, annak ellenére, hogy mindenkinek megvan mindene, mégiscsak léteznek dolgok, amikért küzdenek az emberek. Ezek nem a javak, hiszen abból mindenkinek van elég. A mi társadalmunkban az emberek alapvetően a javakért küzdenek.

Abban a társadalomban nem attól leszel menő csávó, hogy sok javat szereztél, hanem attól, hogy sokmindent tudsz szétosztani.

Hasonlóképp, a mai netes világban is az a gyík a boldog, akinek sok levlistája van, sok irc-csatornát tart fönt, sokan használják éles levelezésre vagy botozásra a szerverét, jó sok usere van a blogján, meg ilyenek. Az meg, amikor húszezer ember használja naponta a programot, aminek sorait a te ujjaid pötyögték be hajdanán, az egészen hatalmas orgazmus ám. Hát még, ha húszmillió! (vö: linux kezdeti elterjedése)

A probléma azonban ott van, hogy ezekkel az érzésekkel a mi hozzáállásunk nem tud mit kezdeni. Pontosan ezért tabusítja őket. Mindenki úgy tesz, mintha nem léteznének, de azért vigyorogva nézi, hogy nahát, ma is beléptek 435645634-en a szerveremre, sirály!

Továbbá rengetegen vannak, akik nem ismerik fel a saját hozzáállásuk természetét a világ dolgaihoz. Ezek többnyire nagyon nagy sértésnek veszik, ha valaki megsérti ezt a tabut. Ez a bizonyos Eric Raymond, noha az opensource community egyik legnagyobb teoretikusa, aki megcsinálta a slashdotot és megírta "a katedrális és a bazár"-t, mégis kvázi kitaszított az opensource communityben, mert túl sok gyík ismert magában egy olyan torzképre, aki nem a programozás öröméért vagy multiellenes aktivizmusból dolgozik az opensource communityért, hanem egyszerűen csak arra vágyik, hogy mindenki eldobja magát a programozói tudásától. Ez persze torzkép, és kurvára nem is így van, és mindenki tudja, hogy maga ESR sem így gondolta, ő azonban annak idején túl kivagyi pöcs volt ahhoz, hogy mindezt elég kíméletesen adja be a jónépnek.

Napkelet kicsit mellélőttél, ugyanis először levlistát csináltam, majd kb. egy hónap múlva még egy levlistát, azután egy héttel pedig a fórumot. És most van levlista és fórum is. Levlista a konkrét partik bejelentésére, fórum meg lazább dolgokra.

> Hacsak nem lett volna elsöprő többség a levlista mellett, mindenképpen fórum lett
> volna, és ez előre eldöntött dolog volt.

Nagyon megható ez a teória, de ez a topic ("levlista vs fórum") okt 18-án keletkezett, míg a levlistán már 13 levél íródott október 3-ig

> Én legalábbis már akkor tudtam, hogy fórum lesz, akármit is írunk, amikor a
> topicot megnyitottad.

Aha, hát ezzel szemben én a levlistán vadul mondtam a többieknek hogy fórumot nem kéne mert szerintem meg fog halni, végül pár nap filózás után, és főleg NeoXon kommentjének hatására mégiscsak megnyitottam egy fórumot nagy nehezen, arra számítva hogy feltehetően nem lesz sikeres.

Napkelet, hadd csatlakozzam azok táborához, akik szerint picit túlzásba viszed a teóriáidat

Nem látom, hogy az egyes kommunikációs fórumok létrehozásának sorrendje mit bizonyít. Önmagában szerintem semmit, mert a létrehozásuk rengeteg más tényezőtől is függött.

Én magam sem értek egyet teljes egészében az ESR féle teóriával, mindazonáltal túl sok mindent túlságosan is jól megmagyaráz az 1995 óta eltelt időszak alatt (azóta vagyok rendszeresen netközelben), hogy csak úgy olyan lazán kivágjam az ablakon, ahogy te tetted most.

Az ESR-féle teóriára nem mondtam semmit, de ha érdekel, a következő a véleményem:

Nyilván van amit hírnévért fejlesztesz.
És nyilván van amit másért.

Én pl. az osztálylevlistát és fórumot 0%-ban csináltam azért, hogy dejófej image-et alakítsak ki magamról.

> Nem látom, hogy az egyes kommunikációs fórumok létrehozásának sorrendje
> mit bizonyít.

Nem tudom, te jelentetted ki hogy tudod hogy mit és milyen sorrendben és miért úgy csináltam, én csak közöltem veled hogy a valóságban másként történtek az események, és pl. nem volt eleve eldöntve hogy fórum lesz, miután 1 hónappal előtte már rég megvolt a levlista

> Én pl. az osztálylevlistát és fórumot 0%-ban csináltam azért, hogy dejófej image-et
> alakítsak ki magamról.

Nem azt írtam, hogy azért csináltad, hogy ezzel alakíts ki magadban dejófej image-et, hanem azt, hogy azért, mert ez termelte az endorfint az agyadban. A különbség gyökeres megítélés szempontjából, és ugyanezért ugrottak annyian ESR-re is, holott ő sem is úgy gondolta...

Azért csináltam mert újra össze akartam hozni a régi haverokat, a régi túrákat, és kész.

A blogot viszont részben azért csinálom amit te mondasz.

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...