Haszprus

Te miért tanulsz?

©   Haszprus   |   bme

Te miért tanulsz? Mivel motiválod magad?

Itt megvallhatod. A kérdés nem arra vonatkozik hogy miért veszel részt felsőoktatásban, hanem hogy az egyes konkrét tárgyakat miért tanulod. Hogy küzdöd le azt az akadályt, ha egy tárgy egyáltalán nem érdekel?

Ezt most jól megválaszolod.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 36 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

En ugyan meg csak szakkozepben vagyok, de nagyon szeretnek programozo lenni. Nem azert, met mostanaban ez trendi vagy mittudjamen. Hat eves korom ota vagyok kocka, azota akarok szamitogepeket programozni. Elvezem, szeretem. Miert tanulok? Mert a mai vilagban semmire sem megyek papirok es tudas nelkul, meg persze azert, mert a szuleim buszkek lehetnek ram, es meg azert is, mert jo dolog a tudas.

Én sehogy… valahogy csak neki sikerül esni. Aztán lesz belőle jegy is. Talán.

Mefi mefi: "A kérdés nem arra vonatkozik hogy miért veszel részt felsőoktatásban,"

igy a vizsgaidoszak vegere teljesen kimerultem szellemileg es fizikailag is egyarant, raadasul az utolso vizsga egy altalam nem tulsagosan kedvelt targy volt (viszont negyest kaptam, ami egy kicsit novelte az azsiojat), az utolso napokban engem csak az motivalt, hogy ha ket ora alatt lenyomok mondjuk 8 tetelt, utana felhivhatom a baratnomet

egyebkent altalaban szerencsem van a joggal, a targyak 80%-a lekot es erdekel. (a kozismeretik, pl filozofia, etika meg szukseges rosszak, ill. van nemi altalanos muveltseget szelesito hatasuk)

Haszprus, én ugyan már nem intézményesítve tanulok, de azt el tudom mondani, hogy miért tettem, amikor még úgy tanultam. Voltak az "érdekes" tárgyak, azok esetében teljesen egyértelmű, hogy miért tanultam: mert érdekeltek. Az unalmas, "később-nem-lesz-rájuk-szükségem" tárgyakat pedig azért tanultam, mert minél hamarabb túl akartam lenni rajtuk, hogy az érdekes tárgyakra tudjak koncentrálni.

Aztán azóta persze ezeknek az akkor még érdektelennek tartott tananyagoknak (ilyen volt például a Gépelemek c. tantárgy) is nagy hasznát veszem.

hát ami engem nem érdekel azt általában egyébként is csak felületesen vagyok képes megtanulni. hogy mi motivál? ebben a vizsgaidőszakban végre barátnő motivált. sztem amugy az az egyik legjobb fajta motiváció.


shazi próbál bevetni egy vezércselt, hátha valaki azt hiszi nem homoszekszuális

figyelj Haszprus, én ha tanulni kell, tanulok, mert ezt követeli meg a haza. Ha jól megy a tanulás, jól megy az élet. Ha jól megy az élet, van miről írni. Ha van miről írni, van miről olvasni is, a többiek meg kiszophaccsák. Világbéke!

nc. szoval romaj a blogolasert tanul

A világbékéért te nagyon okos..

Ez kurvajó, azért tanuljak hogy nyugodtan blogolhassak. Na ez lehet hogy működni fog, lol! (nem hiszem )

De azért lehet hogy írok egy scriptet ami megkérdezi hogy megvolt-e a megfelelő mennyiségű tanulásom és saját bevallásom alapján eldönti hogy blogolhatok-e :Đ

Igazából olyan motiváció kéne ami tőlem független. Nehéz ügy. A ktgtérítés ilyen volt.

vagy szerzel egy baratnot.

Hazugságvizsgálóval szereld fel.

A barátnőkben az alap feature
(tudom, tudom… )

Baratno tenyleg elosegiti a tanulast. Mar csak azert is, mert eleg rossz erzes megbukni, de meg rossz jegyet kapni is, ha valaki elott teljesiteni szeretnel. Es tudod, hogy valaki szurkol a vizsgaid miatt, akkor igyekszel teljesiteni is. Igy mar nem csak magadert tanulsz. Ha vannak hosszu tavu celjaid, pl. suli utan a kozos jovo tervezese, akkor az sem art, ha nem 6-7-8 ev alatt vegzed el az egyetemet, hanem idoben.
Szoval mindenkepp van ertelme valami motivaciot talalni. Idaig a ktgterites megszuntetese volt, legyen most az, hogy legfeljebb 6 ev alatt befejezd az egyetemet.
Engem az motival, hogy 2008-ra mindenkepp szeretnek diplomat, mivel mar amugy is eleg ven vagyok (evvesztes vagyok + 5 eves kozepsuliba jartam a kettannyelvu oktatas miatt). Emiatt a szakirannyal nem szabadott csusznom, ugyhogy be is fejeztem minden szakiranyos targyat, mar csak bsz szigo van hatra. Feltetlen tuzz ki uj celt magad ele, kulonben lebecolva nincs ertelme csinalni az egeszet. Ferfi ember cel nelkul nem csinal semmit az eletben. (Az ivasnak is lehet celja, pl. hogy kesobb kelljen hazamenni )

legyen most az, hogy legfeljebb 6 ev alatt befejezd az egyetemet.
Ez azért nem működik, mert ha nem sikerül, akkor mi van, +0,5 év, na bumm, mellette úgyis lehet melózni meg amit akar az ember. Persze-persze, nem kívánatos, de alapvetően ez a cél nem számottevően nagyobb mint az hogy ne akarjak elbukni tárgyakat. Talán ennél is nagyobb probléma, hogy a lemaradást bármikor be lehet hozni, ha nem túl jelentős. A szakirányom már úgyis csúszik fél évet mindenképp (Követelményekből hátra van: valszám töki jelek adatb digitszig számelmszig… namost mindet le tudom rakni a hatodik félévben, kivéve ugye a tökit… Elég kellemetlen…)

Arra azért nem árt figyelni, hogy a tárgyak kifuthatnak a kétciklusú képzés miatt. Ez különösen a szakiránynál lehet érdekes. Menetrend szerint a 2004 őszén beiratkoztak tanulják majd utoljára a te szakirányodnak megfelelően a tantárgyakat, utána nem lesz hova lebukni. Értsd: esetleg nem lesz elegendő jelentkező egy tantárgyhoz. Az egymásra épülő tárgyak esetén ez fokozott veszélyt jelent, főleg, ha egy tárgy nincs minden félévben meghirdetve.

Igen, ez engem annyiban érint hogy jövőre nem bukhatom a valszámot, a jeleket, és a 7. félévben nem bukhatom a tökit. Ha ezekkel megvagyok akkor nem hiszem hogy további problémáim adódhatnak. Bár megjegyezném hogy elvileg akik régi képzésben indultak, azok régi képzésben is fejezik be a tanulmányaikat, legfeljebb néhány tárgyat az új képzés menetrendjének megfelelően tesznek le.

De szerintem nem nagyon fogok én már csúszkálni, megtanultam tanulni. Igaz, volt motiváció

Csak azt nem tudom, a hetedik félévben mi a fenét fogok tanulni. Kereszt az kevés van, szakirányon még nem leszek, hetedik félévre 2 kötelező tárgy van előirányozva. Hmm.

update, tévedtem sokmindenben, a hetedik félévre is marad legalább 25 kredit, itt egy előtanulmányi rend.

Hat ooo, azert ez a 6. felev eleg advanced-nek tunik nekem. Ne aggodj, szerintem marad abbol meg teljesitenivalo a 7. felevre is, ugyhogy unatkozni nem fogsz Mellesleg ott vannak meg a szigorlatok is, azzal is el lehet bibelodni (foleg bsz). Form, kodelmelet, beagy azert nem egyszeruek, plane ha meg van mellettuk valszam es jelek is. Igaz, azokra mar keszultel egyszer, ugyhogy valamivel konnyebben mennek majd.

a 6. félévre 43 kreditet tervezek a fenti ábra szerint, viszont nincs semmiféle átlagkötöttség. ami azt jelenti hogy tiszta kettesek is megfelelőek (nem úgy mint 4. félévben). ami azt jelenti, hogy 500-1000 oldalas könyvek helyett lehet készülni bugokkal teli 30 oldalas hallgatói jegyzetekből. ami biztosabb jegy, csak éppen felülről korlátos (magyarán bugos hiányos jegyzetből nem lehet négyest-ötöst szerezni, viszont a kettes sokkal hamarabb megvan, mint egy ezeroldalas könyvből)

tény, hogy a két szigorlat (illetve a számelm szigorlat) eléggé megterhelő lesz.

oké, valszeg fog maradni tárgy a hetedik félévre. nemgáz. csak ne a valszám legyen, lol vigyázni kell...

egyébként úgy tervezem hogy TH-ra nem járok majd be, ez az órarendemet (napjaimat) rendesen tehermentesíteni fogja

Haszprus, ha a valszámot bebukod, komoly fenyítés lesz. Ha konzultációra van szükséged, tudok segíteni.

TH-ra járj be, mert egyébként halál a tárgy, rohadt sok anyag, tele magolnivalóval. sokat elárul, hogy a mi időnkben 70% volt a jeles ponthatára. ha bejársz, akkor megragad a fejedben az anyag annyira, hogy a zh-ra vagy vizsgára készüléskor elég legyen néhányszor átfutni a kiadott tételeket, és be fog ugrani, hogy melyiknél miről kell írni. Ha nem jársz be, nem fog beugrani.

Ness Ness: köszönöm, észben tartom
Tamás Tamás: hát, nekem az szghálók bejött bejárás nélkül. Azt olvastam a TH-ról hogy hasonló mint a hálók. Hálókra is aszonták páran hogy megcsinálhatatlan, meg amikor benn voltam eredményhirdetésen, ott fikázták elég vadul mind az előadót, mind a jegyzetet, mind pedig a könyvet. Szerintem nem volt gond egyikkel se. Vagy hibásan vonom le a konklúziót, miszerint ez alapján a TH-val se lesz? Mondjuk olvastam azt is, hogy jók az előadások, dehát elég szar időpontban van (megnyújtja a szerdámat 4, a csütörtökömet 3 órával). Szóval szerintem nekem ez a 6. félév opcionálisan megcsinálandó tárgya, mivel tudtommal kereszt is van belőle.

Haszprus: jó, akkor lehet, hogy más srófra jár az agyunk, én rühelltem azokat a tárgyakat, ahol rengeteget kellett magolni fogalom nélkül (szghálók, TH, opre). Az szghálók előadóval és a könyvvel egyébként semmi baj nincs, hasonlóképpen a TH-val sem, úgyhogy ha neked jobban bejön az, hogy zh környékén meg vizsga előtt tanulsz rá csak, de akkor úgy, mint az őrült, akkor nem kell bejárni. Csak én ezt képtelen lennék megcsinálni, mert két óránál tovább semmit nem tudok egyfolytában csinálni.

Mit értünk fogalom nélküli magoláson? Szerintem történelmet, irodalmat, helyesírási kivételeket lehet fogalom nélkül magolni, de egy algoritmus működését? Az internet forgalomirányításának működését*? Persze, azt is lehet, ha elég brute force-t érzel magadban

* Nekem ez tetszett a legjobban Ejh de sajnálom hogy ez a tárgy nem több féléves

Azt ne mondd, hogy mondjuk abban sok élvezet van, ha azt kell megtanulnod, hogy a TCP headerben milyen mezők vannak és melyik hány bit hosszú Egy algoritmus, az oké, azt nem kell magolni, mert abban van logika. De mondjuk egy felsorolást már magolni kell. Kedvenc kérdésem a "Soroljon fel legalább 7 interprocessz kommunikációs eszközt a Unix operációs rendszerekben" - máig nem tudnám megválaszolni (annak idején ZH-kérdés volt nekünk), pedig már évek óta programozok Unixban. És az opre, a TH, az szghálók annak idején nekünk tele volt ilyenekkel.

Hehe, na rövidre zárva a TH témát: nem vehetem fel, mivel legkorábban a tökivel együtt lehet felvenni, most vettem észre
Így marad 38 kredit + 2 szigorlat, ellenben lehet hogy az szglab6-ot se tudom felvenni mert csak várólistán vagyok, illetve ha átraknak, akkor hétfőn vagy szerdán 17-19 között szerintem nekem nem lesz kedvem visszamenni, mikor amúgy csak 10-ig ill. 12-ig van órám.
Amúgy az adatb, jelek, kódelm sajna ütközni fog.
Mondjuk a kódelmet leadhatnám, de akkor az már csak 30-33 kredit. Az meg elég gyér.

Megnéztem hogy nézne ki a 30 kredites órarend. Határozottan tetszik

Én most épp azzal motiválom magam, hogy ha ezt megtanulom, és átmegyek a vizsgán, akkor végre nyugodtan csinálhatom azt, amit most tanulás helyett csinálok

Jelek? Én annak ma kezdek neki. Ha nekikezdek. Már 4 napja halogatom, sok értelme nincs

Levente: jó neked, hogy a motiváció ezen fajtája működik nálad. Én a legnagyobb lelki nyugalomban tudok bármi mást csinálni tanulás helyett a vizsgát megelőző napig.

Haszprus Haszprus: a jeleknek vagy annak, hogy nekikezdjél tanulni?

én sajnos a tanulásban is minimalista vagyok, kivéve azon kevés tárgynál, amiben valami megfog. Ezek rendszerint nagyrészt közismeretik. Meg a BSZ vonal. Valami miatt az bejön. Nem megy túl jól, így azt mondhatnátok, csak a szám jár. De ezt a 2-es szintet olyan minimális energiaráfordítással érem el, hogy még. Ezt valahogy sokkal gyorsabban megértem.
Ennek nyomán gondolkoztam el azon, hogy igenis nagy része van a tehetségnek a tanulási időben. Például az Anal2 még mindig nincs meg. Arra nincs semmi tehetségem.
Barátnős motiváció nálam nem műxik, mert ő mindent zsigerből teljesít, azt meg úgysem tudom utánacsinálni. Elvárásai meg ilyen téren hálisten nincsenek, sőt, szomorú lesz, ha tanulás miatt nem tudunk pl.10 napig találkozni egyátalán (ez múlt héten volt).

Villámvédelem, és holnap lesz. Kezdek már nyugtalan lenni, hogy nem tanulok. Egyébként az a baj, hogy én is simán elvagyok egy hétig tanulás nélkül, pedig tudom, hogy utána jól megszívom emiatt.

34) (nem regisztrált)
Hát saját tapasztalatból mondom hogy a barátnő az rengeteg időt elvesz és nem éppen a tanulásra motivál, főleg ha már napok óta nem találkoztunk. Szóval csak megfontoltan kezdeni ilyen projectbe. Megfelel egy 10 kredites tárgynak


Csak nem kell rá egy hónapot készülni, mint holmi szigorlatra...
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...