Haszprus

Mi a Web 2.0?

©   Haszprus   |   howto hwsw net

Nos, sokan próbálták már definiálni. Sok magyar oldalon is láttam már definíciót rá. Azonban nehezen mondanám bármelyikre is, hogy igen, jól megfogták a lényeget. Ez több dologból is adódhat, melyek közül az egyik az - és ez ellen még én sem tudok mit tenni -, hogy a 2.0-s verziószámból következően az ember konkrét újdonságok pontos leírását várná, de ezt nyilván nem kaphatja meg, mivel nem volt egy dátum amikor a Webet fejlesztő cég kiadta a 2.0-s verziót ilyen és ilyen új feature-ökkel.

Következzen az, amit én a magam részéről a web 2.0 lényegének tartok, kitérve pár apróbb dologra.


Olyan szolgáltatások, amiknél nincs központi irányítás. Minél többen használják a szolgáltatást, annál jobb lesz. A web 1.0-s alkalmazásokban a nagyobb adatmennyiség több emberi overheadet jelentett (gyk: adminisztrációs munkát), a web 2.0 alkalmazások viszont nem igénylik egy központi szerkesztőgárda ténykedését. Például a Google annál jobban működik, minél több oldalt indexel. Míg a régi konstrukciók (directoryk) a web növekedésével egyre nehezebben kezelhetők voltak, a szerkesztő gárda nem tudta rendesen karbantartani a dolgokat. Más példák: digg, delicious, stb, ahol social tagging működik. Minél többen használják, annál jobb lesz a hírek vagy linkek sorrendezése, illetve a Google-nél a talált oldalak relevanciája.

Social/kollaboratív vonulat. Oszd meg könnyen, működj közre könnyen, publikálj könnyen. A tartalomszolgáltatás kikerül a kevés hozzáértő guru kezéből, beszállnak az informatikához nem értők. Blogok, wiki-jelenség. Nemcsak a Wikipedia. A BME VIK-en is a központilag szerkesztett infosite (hallgatói segédletek gyűjteményének oldala) mellett megjelent egy wiki, ahol maguk a hallgatók pakolhatják fel a segédleteket, feladatmegoldásokat, és könnyedén belekorrigálhatnak egymás munkáiba. (SzaMáék egy TDK munkát is készítettek az infosite-wiki témáról, ami a GTK Innováció és jövő szekciójában I. díjat nyert.)

Könnyített információáramoltatás: RSS. A tartalom többé nincs egy adott laphoz vagy megjelenési formához kötve. A formát a felhasználó választhatja meg, ugyanazon tartalmakat olvashatja tucatnyi RSS olvasóban, legyen az kliens oldali szoftver, vagy webes alkalmazás, netán PDA, vagy mobiltelefon. Sok esetben ha utazunk valahova, a beállításaink is követnek minket (netvibes).

Értelmes szolgáltatások: a web már nem pusztán statikus ill. önmagukon belül dinamikus lapok halmaza, hanem ezek az oldalak olykor igen alaposan kooperálnak egymással. Például keress a Google-ben arra, hogy movie: jim carrey, és megtalálod Jim Carrey filmjeinek weben fellelhető értékeléseit, átlagolva. Hasonlóképp értelmes szolgáltatásként említhetném a testreszabott rss feedeket, amelyek általad szabadon megadott kulcsszavakat figyelnek bizonyos híroldalakon vagy a weben, és értesítenek, ha van valami fejlemény.

És végül még egy dolog, ami pillanatnyilag kevés nagyobb horderejű alkalmazást termelt ki: az AJAX. Igen, az AJAX fontos lehet, mert segítségével webalkalmazásokat lehet létrehozni. Egy szoftver vagy funkció usabilityjében rendkívül fontos a válaszidő. AJAX-szal olyan oldalakat alkothatunk, amik az interakció sebességét lényegesen közelebb viszik a kliens oldalon futó szoftverhez, illetve az ember számára elfogadhatónak tartott válaszidőhöz. Legjobb példa a GMail, mely a méretes tárkapacitáson kívül nyilvánvalóan az AJAX-os felületének köszönheti népszerűségét.

Összegezve: statikus, vagy önmagukon belül dinamikus weblapok helyett (mellett) szolgáltatások, melyek új lehetőségeket adnak az emberek kezébe, hatékonyabbá teszik az információáramlást és -szortírozást, bevonják a tartalomszolgáltatásba azokat is, akik eddig informatikai ismeretek (vagy az offline világban anyagiak) hiányában nem tudtak volna publikálni.

Nyilván mindenkinek más és más dolog fontos a web 2.0-ból. Szerintem a fentiek adják a lényeget.

Egy apró megjegyzés még a végére. A Web 2.0 név tökéletesen ellentmondásban áll a Web 2.0 tréfásan egyik újdonságának nevezett dologgal - az örök bétával. Az örök béta nem azt jelenti, hogy az adott weblap egy végleges kiadás előtt álló verzió, pusztán arra utal, hogy folyamatosan fejlődésben van, a felmerülő hibákat folyamatosan korrigálják, az új funkciókat folyamatosan vezetik be. Véglegesnek kimondott verziószámoknak ebből fakadóan nincs értelme, a lapok napról napra fejlődnek, mint ahogy a web is. A web 2.0 elnevezés egy nagy önellentmondás.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Igen, a fejlődés nagyon fontos, és látok benne fantáziát, de az értelmetlen használatát ellenzem. Jó dolgokat lehet az AJAX-szal, mert pl. az AJAX Trans, ami egy okos, és ügyes kivitelezés a webkettes technológiákkal. De például egy blog, ami webkettes alapokon van? Mi az értelme? Most ne a címkefelhőket, és a látható csicsákat nézzük, hanem a komoly dolgokat. A legnagyobb bajom, hogy a webkettő -én úgy vettem észre- szembenm áll a W3C követelményeivel. Egyébként a bejegyzés címe tökéletesen SEO ;]

SEO-n nem gondolkodtam, de a véremben van

Az értelmetlen marhaságokkal meg úgy vagyok, hogy nem foglalkozok velük. Foglalkozok inkább olyan dolgokkal, amik értelmesek. Mindenkinek jobb így. Nekem biztosan.

Igen, de ha az értelmetlenség az értelmesség rovására megy, akkor már illik vele foglalkozni (ha másnem, akkor egy jó anyázással).

Mefi mefi, a blog az a web 2.0 része. Ha nem technikai oldalról próbálod megfogni a dolgot, hanem a felhasználók által tapasztalható nagyobb változások felől, akkor láthatod, hogy a web 1.0-ban szakik írták a tartalmakat, a web 2.0-ban pedig mindenki publikálhat, mert eltűnt a számítástechnikai szakértelem mint publikálási alapkövetelmény. Következmény: citizen journalism, azaz - némileg leszűkítve - blog. Következmény: szélesebb körű, változatosabb tartalom a neten.

Ez egy szép leírás volt a Web 2.0-ról.
hírnek is beillene. grat.
Az AJAX lehetősége itt volt a weben már szinte a megjelenése óta, csak senki nem használta
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...