Tamás

Basecamp

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Van ez a Basecamp nevű remek kis projektmenedzsment alkalmazás. Tényleg nagyon korrekt, AJAXos, webkettőpontnullás, van RSS támogatása is, meg minden olyan, ami trendi mostanában (talán csak tag-ek nincsenek benne). Egy ideje a free verzióját használom a saját todo-listáim, projektjeim, határidőim nyilvántartására, mert ismerem magamat annyira, hogy tudom, hogy egyébként mindent elfelejtenék. Egyedüli gond az vele, hogy a free verzió nem használható komolyabb feladatokra (mivel van benne egy olyan limit, hogy csak egy projektet hozhatsz létre, így hiába akarom, nem tudom a teendőimet projektek szerint szétválogatni). És itt jön a rejtély, amit egyszerűen nem értek: hogyhogy valaki nem másolta le még egy az egyben ezt az alkalmazást és nem adta ki nyílt forráskóddal? Nem hiszem, hogy olyan egetverően nagy meló lenne - maga a Basecamp tulajdonképpen nem más, mint egy többfelhasználós blog (ugyanúgy lehet kommentezni a taskokat, milestone-okat, mint egy rendes blog bejegyzéseit), csak hozzáraktak egy todo-lista modult, fájlfeltöltési lehetőséget, e-mailes figyelmeztetést, egy egyszerű jogosultságkezelő rendszert, és kész. Ruby on Rails alapokon nem hiszem, hogy két hónapnál tovább tartana megírni - főleg mivel az eredeti Basecamp is RoR alapokon készült. Sőt, igazából a Ruby on Rails keretrendszer pont a Basecamp fejlesztése során született meg, és a fejlesztők saját bevallása szerint sem tartott tovább két hónapnál, hogy a Basecamp első verzióját implementálják.

Könyörgök, nincs odakint valaki ráérő programozó, aki gyorsan lekoppintaná a Basecamp-et és kiadná a forrását? Nem kell nekem innováció meg semmi ilyesmi, csak szeretnék benne néhány idegesítő hülyeséget kijavítani, hogy nekem jobban kézre álljon, és kész. És nem, nem akarok havi 12 dollárt fizetni azért, hogy használjak egy olyan rendszert, ami már majdnem teljesen kézre áll, de mégse tökéletes. Long live open source, amit úgy tudok széjjelcsesztetni, ahogy csak akarom.

Ez az egyik. A másik meg, ha már így szóba került, egy körkérdés. Ti hogyan tartjátok rendben az életeteket, hogyan tartjátok fejben a határidőket, hogyan jegyzitek fel a kósza kis ötleteket valahova úgy, hogy ne vesszenek el? PDA? Notesz? Moleskine? Okostelefon? Csillivilli AJAXos webalkalmazás? Outlook? Hogy csinálja a világ azt, hogy soha senki nem felejt el semmit, csak mindig én?

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

sehogy.. elfelejtjük mi is

na jó nem egészen.. személy szerint egy PDA-val.. bár a vizsgákat nem irkáltam bele mert arra van jobb de a fontosabb eseményeket oda szoktam feljegyezni..

Könyörgök, nincs odakint valaki ráérő programozó, aki gyorsan lekoppintaná a Basecamp-et és kiadná a forrását?
Most nem érek rá

A másik kérdés mi is volt?
Ja igen, egyetlen típusú dolgot szoktam jegyzetelni, azt pedig mobilba, éspedig a kiadásaimat, de egy jóideje azt se. Úgyhogy megelégszem azzal az állapottal, hogy elfelejtem a dolgokat, így legalább kevesebb teendőm van

Ha meg itthon vagyok, akkor a rövidtávú taszkok (max pár órás limit) notepadbe (ami a billentyűzetemről egyetlen gombbal nyílik), hosszútávúak (nincs valódi limit, tipikusan többhetes/hónapos/éves taszkok) outlookba, középtávú taszkok ütemezése pedig szintén fenti módszer: ahogy épp eszembe jut.

Naptári időponthoz köthető eseményeket (tali túra vizsga) pedig egyértelműen Outlook naptárába.

Részemről javarészt PDA-Outlook páros, megfejelve a Desktop Sidebarral, így mindig szem előtt lehet a naptár a bejegyzéseivel és a feladatok is.

Van, amit inkább a mobil naptárjába jegyeztem be (SE k700i), ez most bővülni fog a Nokia 3230-nak köszönhetően, lévén, hogy szintén szinkronizálható az Outlookkal (és használható szintű is a naptárja).

Webes projektek teendőit meg a TSW Webcoder saját todo listájába jegyzem.

A PDA-tol engem egyelore az tart vissza, hogy nem tudom, hogyan kepes egy linuxos gep egy feltehetoleg Windows Mobile-t futtato PDA-val szinkronizalni. Vagy van mar Linux-alapu PDA is? Az Outlookot elvileg az Evolution-nel ki tudnam valtani Linux alatt, meg ez a sidebar dolog is jo otlet, egyedul az a kar, hogy a kepernyon marhara nem ferek el igy se, es semmi kedvem meg egy sidebart is odapakolni. De gyujtom az otleteket, aztan elobb-utobb csak osszeall a kep.

A Desktop Sidebar is tud automata elrejtést, mint a tálca, szóval ez nem gond, másrészt átlátszóság is beállítható akár.

Linuxról nem tudok nyilatkozni, bár gugli talál linux-PDA párosítást.

En smartphone-t hasznalok naptarhoz es todo listhez. Nem igazan szoktam geppel szinkronizalni, bar windows-zal tudnek, mert van az is a gepen. Viszont a problema az, hogy meg igy is van olyan, amit elfelejtek beleirni a naptarba, pedig ott van nalam. Tul korulmenyes lenne bepotyogni, mondom magamban, hogy majd ha hazaertem, beirom. Es voila, kesz a baj!
Szoval naptarral a zsebedben sem fenekig tejfel az elet

Újabb lehetőségek döngetik a pénztárcánkat:

Oxford

8) Peti (nem regisztrált)
Ajánlom figyelmedbe ezt:
activeCollab - open source project management and collaboration tool.

Szinte ugyan az mint a Basecamp.

Végre, végre, végre! Megnézem.

10) Peti (nem regisztrált)
Én Wamp servert használok és pont ma lőttem be müködőképesre és eddig nagyon meg vagyok vele elégedve. Igaz hiányzik belőle pár future ami a basecamp-be benne van, mint pl. Writeboard, Campfire, de azért elég jol használható!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...