Tamás

"Hülye ángolok, ángol hülyék!" - avagy miért tanuljunk idegen nyelveket?

©   Tamás   |   life

Tegnapi hír a londoni Evening Standard-ból: két angol szurkoló Németországban egyszerűen elvesztette a kocsiját. Történt ugyanis, hogy a meccsre igyekezvén leparkolták a kocsit egy eldugott kis utcában, aminek persze előrelátóan megjegyezték a nevét - legalábbis ők úgy gondolták. Meccs után azonban csodálkozva vették észre, hogy Németországban ezen a környéken bizony minden második utcát úgy hívnak, hogy Einbahnstrasse.

Magyarul: egyirányú utca.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 28 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Minek nyelveket tanulni?! Látod ők is milyen profin tudtak angolul oszt' mire mentek vele?


ez poén,márcsak ezért is megéri egy két idegen nyelvet tudni ...(csak ne lenne olyan nehéz megtanulni )

ugyan már, nem nehéz, gondolj arra, hogy a világ egyik legnehezebb nyelvét, a magyart sikerült könnyűszerrel megtanulnod úgy, hogy nem is emlékszel rá, hogy csináltad. ezek után egy angol vagy egy német már piece of cake

na ja ez igaz,a német még megy de mire az angol is meg lesz(na jó egy két év )de addig szenvedés

hát...,biztos ott rontottam el h nem pl Angliába születtem akkor valószínüleg már anyanyelvn beszélnék angolul

Ditta: ja, de akkor nem mondhatnád el magadról, hogy a világ gyakorlatilag egyetlen olyan nyelvét beszéled, amelyből senki más nemzet fia/lánya garantáltan nem ért egy kukkot sem.

Azért van még 1-2 ilyen nyelv, szerintem... Beduinul is viszonylag kevesen tudnak (a beduinokon kívül), de az indiai nyelvjárásokat is viszonylag ritkán hallani fehérember szájából, csak hogy ne menjünk annyira extrém messzeségekbe. A nagy különbség az, hogy ha valaki velük foglalkozik (pl. indológus v egy sivatagi kereskedő, aki beduinokkal üzletel), akkor veszi a fáradságot és megtanulja a nyelvüket, de ide bárki is jön, elvárja, hogy mi tanuljuk meg az övét. Meg velünk nem is foglalkoznak ilyen szinten, ha jól tudom. Van olyan külföldön, hogy Hungarológus?

A beduin gondolom egy afrikai nyelvjárás, aminek ezer rokona van Afrikában. Indiai, kínai nyelvjárásokkal dettó. A magyar nyelvnek egyszerűen nincs rokona olyan értelemben, hogy nincs más olyan nép a világon, aki úgy körülbelül értené, hogy mit is mondunk. Nem, a finn ilyen értelemben nem rokon, nyelvészeti értelemben persze igen, de ettől még egy finn nem fogja érteni, hogy mit mondunk, mint ahogy te sem érted, hogy mit jelent az elävä kala uiskelee veden alla, pedig minden szava rokon szó
(Vagy pl magyar vs vogul: Google nélkül találja ki valaki, mit jelent vogulul az, hogy Pegte lau lasinen menl tou silna)
Viszont a finnek relatíve jól értik az észteket, a svédek a norvégokat, az összes szláv nyelv keresztbe-kasul egymást - a magyarhoz viszont nem fogsz ilyen másik nyelvet találni.

Ja igen, hungarológia: elvileg van ilyen, ld: di Francesco, Amadeo: A külföldi egyetemeken folyó hungarológiai képzés gondjai és feladatai

Az Ankara University-n állítólag van Dept. of Hungarology, a jyväskyläi egyetemen pedig Institute of Hungarology, de ezekről csak hallottam.

Tamás Sok újat hallottam, köszi! :|
ui: Szerintem a beduinnal kapcsolatban nincs egyedül igazad. Arról láttam vmi Spektrumos hülyeséget, hogy nekik az egy ilyen szekludált, belső nyelvük. De mondjuk a Spektrumot ismerve simán lehet h nem.


De, lehet hogy ez volt. Akkor abban is nyertél!

Várjatok, muszáj vagiznom valamit, különben szégyenben maradok!
Azt tudtátok, hogy a Harry Potterben a gyilkos varázslat, az Avada Kedavra arámiul körülbelül annyit jelent, hogy Haljon meg, amint ezt kimondom! ?

mainframe: Az amsterdami egyetemen keleteurópisztika tanszék van, úgy hívják, hogy Leerstoelgroep Oost-Europese geschiedenis en Oost-Europakunde. És egyszer beszélgettem a Fehérvári úti piacon a hímzőcuccos bácsival, az ő felesége állítólag egy amerikai egyetemen oktatott magyar népművészetről. Mondjuk ez erőst urbanlegend szagú.

mainframe: Ilyeneket honnan lehet tudni?!

A postról egyébként eszembe jut a Mekkora bazi nagy város lehet ez az Ausfahrt! :-)

Montana: szerintem ő a hímzőcuccos bácsi felesége: Linda Degh
Ez az Ausfahrt sztori is jó Megtörtént, vagy ez is csak urban legend?

Avada Kedavráról itt lehet többet olvasni: en.wikipedia.org/…/Avada_kedavra
The name of this curse is related to the popular mumbo-jumbo" magical phrase Abracadabra, which is actually of Aramaic origin: avra (or abara) means I will create; k'davra means as I speak. Thus, abracadabra, I will create as I speak. Similarly, avada means I will destroy. So, in Rowling's world, the killing curse literally means I will destroy as I speak, a pretty fair description of its effects."

Nyelvbuzi-e vagyok.

Montana Tamás ezek szerint a netről tudja, én a kedvesemtől. Tamás, az én forrásom jobb, mint a Te forrásod!

mainframe: egyetértek, de hát az egyedülálló aszociális f*szoknak csak ez a sors jutott... :-/

Tamás: Igen, akár ő is lehetne az.
Az ausfahrtot annyian mondják saját sztorinak, hogy már csak ezért is ul, de simán el tudom képzelni, hogy valakinek ne essen le. Mint ahogy külföldi vendégek az ütepete = Útépítés táblát követve jutottak el a megfelelő címre. (Ez megtörtént.)

Tamás: Én se egyedül, se antiszociális nem vagyok, mégis Tőled -vagyis a netről- tudom, akkor ez most hogy van?

Tamás Nem bántani akartalak, tudod jól!
Montana Az ausfahrt mit jelent? Sajnos a német nálam teljesen nullán áll...

Montana: ahogy az albánok mondják, nulla regula sine exceptionae. Egyébként is, nem antiszociális vagyok, csak aszociális.

Tamás: Oppárdon, bocsánat! Én most duplán művletlen vagyok, se azt nem tudom, mi a különbség, se ezt nem értem: nulla regula sine exceptionae. (kivétel erősíti...?)

Montana: ahogy pszichológus exbarátném felvilágosított, az antiszociális, az személyiségzavar, van neki szép BNO-kódja is meg mindenféle olyan kritériuma, ami rám nem jellemző (pl irritálhatóság, agresszivitás, mások testi épségének szem előtt nem tartása). Az aszociális meg csak szimplán azt jelenti, hogy nehézséget okoz neki az, hogy közösségbe illeszkedjen és/vagy ott elfogadtassa magát.
A nulla regula sine exceptionae meg kb annyi, hogy nincs szabály kivétel nélkül, de ezt az albánok jobban tudják.

Tamás Én értettem, de azt már nem, hogy hogy jönnek ehhez az albánok...

Tamás A nulla regula sine exceptionE tényleg azt jelenti, de ÍGY írják!
bocs, csak Mainframe jó forrásából kibújt a mélyen eltemetett véreskezű latintanár...

Heorogrim: teljesen igazad van, bocs! lipót vagyok, de nagyon.

Heorogrim Cicám, ne terrorizáld a barátaimat!
terrorról jut eszembe...akkor most mi is van az albánokkal?

mainframe: Tudooood... Romulus Alba Longa királyainak leszármazottja. Alba lakói az albaiak, vagyis Albani, Romulus utódai a rómaiak, vagyis Romani, akik ugye latinul beszélnek. Innen a szoros albán-latin nyelvrokonság, melynek folytán a két nyelv úgyszólván felcserélhető egymással...
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...