Haszprus

Fotós sátor helyett

©   Haszprus   |   fotózás történelem

Láttam 70 ezerért az Extreme Digitalnél valami fotós minisátrat ami minden oldalról visszaveri a fényt. Ez itt három darab lámpa, egy kompakt 15W + két hagyományos 60W-os izzóval, háttérben fehér papírlap. Az alábbi képek rawba fotózva, minimális és nagyon egyszerű utólagos tuninggal, ISO800, 1/200sec, F5,6 beállítások mellett készültek. Nem a legjobb körülmények, de mielőtt rohantok venni ilyen fotós sátrat, tudjatok róla, hogy otthonra azért vannak olcsóbb megoldások


Sigma 10-20mm F4-5,6, a második objektívem, mai szerzemény

Nyilván ha állványt használnék, az ISO800 sem lenne szükséges, és a mélységet is lehetne növelni.

Az is nyilvánvaló, hogy profi vagy gyakori felhasználásra megvan annak a sátornak az előnye.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 15 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Mi akartunk csinálni valami házi kis apró videót, bluebox-szal, de ugye egy komolyabb szett az százezer, annyink viszont nincs. Nem tudom mennyire ismered a technikát, lényeg, hogy van egy egyszínű (kék vagy zöld mondjuk) háttér, amit egyenletesen megvilágítasz, aztán az előteret (ami mondjuk egy ember) külön megvilágítod, és a kék hátteret kicserélve úgy tűnik, mintha teszem azt a focivébé pálya közepén sétálnál.

A bibi ott van, hogy házilag nem tudom, hogy lehetne megoldani. Gondoltam, hogy valami lepedő, de azt egyrészt nem lehet szép egyenletesre vasalni, másrészt a fényt sem úgy kezeli gondolom. Maradt még a papír, de annak ugye látszanak az illesztései, meg aztán tudod kinek van kedve ennyi papírt kirakni.

Valami házi bluebox technikára nincs tipped?

Hát kb. leírtad hogy miből áll a bluebox, innentől gondolom a ház körül fellelhető dolgok függvénye hogy mennyire tudod az ideális blueboxot megközelíteni

Szal nemtok mit mondani, nincs javaslatom. Azért a lepedő alkalmatlanságáról nem lennék meggyőződve, egyrészt ki lehet feszíteni, másrészt a háttér kis mélységélesség miatt úgyis elmosódik, harmadrészt annak a szoftvernek ami lecseréli a kék/zöld színt vmi másra, bizonyosan beállítható vmi tűrés, hogy egy adott lecserélendő színtől mennyire eltérő színeket is tekintsen még a háttér részének.

De én sosem foglalkoztam ilyesmivel.

bberry-start on Flickr - Photo Sharing!
raw, speedlite 380ex, iso100, állvány, wb fine-tuning in-camera.

többet tud ez a gép, mint amit a dpreview alapján bármikor is gondoltam róla, tényleg.

állvány szerintem elengedhetetlen reklám-fotókhoz házi körülmények között, ha lenn akarod tartani az iso-t, márpedig lenn akarod. valamint a mélység növelése ahogy említetted: kicsit furán néz ki a harmadik képen, hogy a focusring legközelebb eső fele nem éles.
de ezeket úgyis végiggondoltad te is

és gratulálok az új obidhoz, használd egészséggel!
vagy mondhatnám: jó fényeket!

A Schönherzben a BSS-nek azt hiszem van blueboxa, ők biztos tudnak segíteni. (A Beköltözőshow alatt nagy poén volt, hogy mindenki kék ruhába ment le, aztán kb. láthatatlanok lettek az arcukat kivéve.)


meg a fehéregyensúlyod nagyon szép az első képen. mivel csinálod a rawokat?


Nekem meg a RAW-ot nem olvasta a ps, valami más progi kell hozzá (vagy be kell állítani, nem tudom).

Haszprus, egyébként az ernyő mire való? Annyi helyen látni meg beszélnek róla...

raw -> kell raw plugin adobe.com-ról
Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows

ernyő gondolom puha szórt fényt ad, nem direkt megvilágítást egy apró pontból. azaz nem lesznek durva árnyékok, mintha csak szimplán megvakuznál valakit/valamit.

Aha, sejtettem, hogy valami ilyesmi, de akkor gondolom hófehér ernyő kell.

(Amúgy csak azért puhatolózok, mert kíváncsiságból belőttem egy lepedőt meg néhány lámpát és amint feltölt az akku kattintok párat (focilabda, telefon ilyenek).)

Szerintem a színt lehet fehéregyensúllyal korrigálni, de főleg az ezüst/arany színű ernyők a tutik. cFotó - Fotós felszerelések

Háttérnek a lepedő helyett ajánlanám a fehér papírt.

12) Nagy Attila (nem regisztrált)
Nézd már meg a tükröződést apukám a frontlencsén, próbálj 3 szakadt lámpával igényes, csillogás-mentes fotográfiát előállítani pl. boros palackokról egy igényes vevőnek...
Nagy Attila

Haszprus
Háttérnek a lepedő helyett ajánlanám a fehér papírt.
Jaja, nemrég fotóztam egy amatőr sorozatot egy lányról, ezt kérte karácsonyra, és bizony kőkemény felismerés volt, hogy a lepedő erre nem felel meg. Olyan mértékben nehezítette meg az utómunkákat hogy még. Szóval a háttér fehérségénél lényegesebb az egyenletessége. (ergo ne legyen gyűrődés, még pici sem)
Nagy Attila
Az is nyilvánvaló, hogy profi vagy gyakori felhasználásra megvan annak a sátornak az előnye.
(idézet a postból)

Nagy Attila tanulj meg olvasni fiacskám, pl. olyanokat mint tudjatok róla, hogy otthonra azért vannak olcsóbb megoldások, vagy a Mainframe által idézett mondatot. Ki beszélt itt arról hogy professzionális felhasználásra ez megfelel? De ha már olvasni nem tudsz, legalább a stílusodon csiszolj.

Más, quick fact: ezt az oldalt hozza a Google másodiknak a fotós sátor szavakra.

Kicsit off, de az a bejegyzés, ahol ontopik lenne, már lezárt.

Szóval megvan nekem is a Sigma 10-20, és zseniális, imádom ezt az objektívet.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...