Haszprus

Balaton körbebringa

©   Haszprus   |   bringa

Gondolkodom egy ilyenen, hogy teljesítménypróba gyanánt körbetolom a cangát a Balaton körül. Egy nap alatt. Namost lássuk csak, mennyire megvalósítható ez. Orca lanpartija kb. 20 km-re volt, és 57 perc alatt értem haza, de úgy, hogy folyt rólam a víz, pedig esti hűvösben jöttem. Nyilván ugye egyrészt az összteló, másrészt a hatalmas súrlódást jelentő gumik miatt nem nagyon lehet megpörgetni egy ilyen bringát.

Ezen a ponton egyébként két idézet a Criticalmass.hu valamely bejegyzéséhez intézett hozzászólásokból:

A DH-s gépeken van hátsó teleszkóp. Ha azt nem lehet kimerevíteni (lockolni), akkor baromi nehéz vele felfele tekerni. Hiába állsz ki a nyeregből (rakod nyélen :-), az összes munkádat elnyeli a teleszkóp csillapítása és csak fűtésre megy. Tehát nem lehet egy DH géppel kiállni a nyeregből.
Hiába az áttét a felfele tekerés viszi az energiádat lefele. Tekerj fel ötször [az Istenhegyi úton] egymás után (ez kb. annyi energia mint 1x DHval) és ha úgy érzed hogy marad erőd ezt mégegyszer megtenni akkor te ritka kivétel vagy én meg irigykedem

Tehát maradjunk ott, hogy rendesen megdolgozom azért a 20 km/h-s átlagért is (nem csak emelkedőn rugózik a hátsó teleszkóp). Ha ma mennék, akkor Budapest->Balatonaliga vonat indul Kelenföldről 03:52-kor, és 06:10-kor ér le. Az utolsó vonat, mely ma indulna haza ugyanonnan, 21:13-kor hagyná el Balatonaligát, és 23:21-kor érne Kelenföldre. A kör megtételére 15 órám lenne, a Balaton kerülete 200 km-nek van mondva (ami a valóságban nyilván valamelyest több tekerést jelent, mégis számoljunk 200-zal). 200/15 = 13,3 km/h-s átlagot kellene produkálnom szünetekkel együtt. Az a helyzet, hogy ez elég keményen hangzik, mert amennyiben óránként 20 perc pihenőt tervezek (ne feledjük, egésznapos programról van szó, ismeretlen környéken (bringával se mehet az ember bármerre)), akkor 20km/h-t kellene hoznom menet közben egész nap. Kemény.

Kicsit Mission: Impossible jellegű a dolog.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ezen már én is évek óta gondolkozom, de tavaly nem jött össze, és idén sem fog bizonyos okokból, meg ha már nekiesnénk a haverral, akkor pihennénk is pár helyen, megnéznénk pár dolgot körülötte, na meg ha már, mi alföldi parasztgyerekek odamegyünk, akkor természetes hogy fürdeni is kéne benne. Ez meg már kapásból 3-4-5 napos program meg jelentős kiadás.
Az egy nap alatt körbe projektnek szvsz nincs értelme, csak akkor ha magadnak akarod bebizonyítani, hogy te mennyire kemény is vagy.
Amugy asszem nincs 200km, elég sok, a parttal párhuzamosan bringaútat építettek ki. (Bár lehet hogy rosszul tudom) Na meg a kerületben pl. a Tihanyi-félsziget is benne van amit nem muszáj meglátogatni.

óránként kell 20 perc pihenő?

teljesítménypróba gyanánt körbetolom a cangát a Balaton körül
-Elsőre nem volt világos, hogy minek ehhez bicikli, ha úgyis tolni akarod.

montana.fáradt.hu

tudod, ez a legújabb extrém sport, mint a boxsakk, a feleséghajítás vagy az extrém vasalás. csak itt egy biciklit tolnak a Balaton körül. ennek sincs kevesebb értelme
tamás.még-mindig-benn-a-tanszéken-mert-dolgozik.hu

mainframe Miféle sportot tudsz űzni 15 órán keresztül ennél kevesebb pihenővel?

Nem tudom mennyi kell, ezért kérdeztem. Első pillantásra soknak tűnt, hogy az idő majdnem fele pihi.

Vágülis megoldható A Tour de France-on is napi 200km-eket tekernek 4-5 óra alatt. Bár nem egy kategória ez

Haszp hát fixáld a hátsó telót és nem fáradsz Mutattad hogy lehet, nem?

Lock outolni nem lehet, csak bekeményíteni, de közben rájöttem h úgy elég szar, minden kis nyomi buckától pattog mint állat.

Nekem meg szétment a hátsó-belsőm, és még egyhónapos sincsen a cangám.

Szánj rá 2 napot. Egyébként mi már körbeittuk a Balatont pár éve... Minden útszéli kocsma, pub, bar és szórakozóhely áldozatul esett. 84 ezrembe került (csak az ivás) és 2 napomba. És még tekertem is...

Amikor vonaton viszed a biciklit, ott állsz mellette végig a biciklitároló-kocsiban?

Romsy Nem hiszem hogy akkora megerőltetés lenne ott állni mellette végig, az ember a bkv-n se tud leülni a hétköznapi közlekedés során. Volt egy év, amikor napi 4 órát bkv-ztam, állva. Nem fogok belegebedni abba, hogy ott álljak a bringám mellett. Amikor Velencéről jöttünk fel, ketten is ott álltunk mellettük. Tudom, te még sosem álltál tömött vonaton, pénztárnál sorba, koncerten, vagy egyéb helyeken, így számodra elképzelhetetlen hogy hogy bír ki valaki 1-2 órát álldogálva. De hidd el, nem annyira emberfeletti teljesítmény, egész sokan képesek rá.

Hedge Nekem pont az lenne a poén benne hogy egy nap alatt. Ha többnaposra akarnék menni, akkor többnaposon gondolkodnék. (Egyébként nem kizárt, hogy lesz többnapos is, de ez a projekt attól teljesen független.)

Tudom, te még sosem álltál tömött vonaton, pénztárnál sorba, koncerten, vagy egyéb helyeken, így számodra elképzelhetetlen hogy hogy bír ki valaki 1-2 órát álldogálva.
Honnan?

14) nikicske (nem regisztrált)
Siman megoldhato hogy 1 nap aaltt korbe tekerd a Balatont Tavaly mi is neki indultunk

nikicske, milyen bringákkal, milyen társasággal? milyen átlagot mentetek, stb? hány km volt körbe?

Haszprus: Hát ja, nem kell ahhoz bringavagon, hogy állni kelljen a vonaton. Nyáron a Balaton felé meg főleg.
Amúgy minden elismerésem annak, aki reggel négyes indulás után nemcsak, hogy fenn tud maradni egész nap, de még teljesítménytúrázik is.

Mefi: Hát az nem egy tragédia.. 500ft venni egy újat, vagy beragasztod. 2 perces bicajjal is simán lehet kapni deffektet

Volt nemrég egy időszak, amikor két hét alatt két biciklin hat defektet gyűjtöttünk be. A végére már olyan boldog voltam, ha hazaértem ép gumikkal! Rendesen belejöttem a ragasztgatásba.

A vonaton állásról annyit, hogy sokszor kényelmesebb (pl. mert kevésbé zsúfolt vagy mert több a levegő) és biztosan feelingesebb a vagon végében vagy a bicajtárolókocsiban üldögélni, mint a kabinban. Szal a bicajjal maradás nem biztos hogy bicajjal álldogálás-t jelent.
Btw én ott hagynám a bringát, 20 kilós cangát lezársz mondjuk 2 ilyen 3kilós qrvanagy lakattal (darabját 5rugóért bizti megkapod) ember legyen a talpán aki hozzányúl. Persze ha vmit könnyű leszedni róla etc, akkor más a szitu.

Tetszik az ötlet!! Egy nap 200klik jól hangzik, csak persze a tereptől függ, hogy mennyire kemény. Mondjuk a 15óra folyamatos tekerés tényleg erőpróba, és a 20perces pihenőkbe bele kell venni monjuk minden második alkalommal az innivaló vásárlást, mert gondolom nem 20literes ballonnal megyünk a hátunkon
Haszprus, remélem összehozzuk ezt valamikor! (ahol nem bírjuk vonatra szállunk, de persze ezt senkinek nem mondjuk el később )



Hát én kedden úgy gondoltam hogy ettől a balaton körbebringától marha messze állok, de lehet hogy csak rossz napom volt erőnlétileg… Mondjuk a Velencei-tó első nap 70 km folyamatos szünetekkel marha lájt volt, ezért gondoltam hogy a 200-at is meg tudom játszani, de most kedden kb. 60 után már totál kész voltam, igaz, egész más tempóban tekertem.

Ha télleg van kedved akkor viszont valamikor megpróbálhatjuk Most hétvégén?

Szoktam én viccelni?? Persze, hogy van kedvem! A most hétvége nem jó, mert megyek haza, de jövő hétre vagy hétvégére leszervezhetjük, ha Neked is megfelel!
A fogyásról meg majd beszélünk!

Ja, amikor Normafa után elkísértelek a Szerémin egy darabig, visszafelé (a gondot okozó kereszteződéseket leszámítva) kb 30as átlagot jöttem

Jövő hétvége meg nekem nem jó, mert szerda-péntek tekerek három napot a fertő-tónál és utána néhány napig egész biztosan kómában leszek. Szal a jövő hét úgy ahogy van foglalt, legalábbis hosszabb bringázás nem játszik.

Tényleg, jogos! Nem baj, reméljük utána héten már össze tudjuk hozni, és az idő is jobb lesz!

Valami rövidebb környéki tekerést viszont összehozhatnánk (edzés gyanánt)
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...