Haszprus

Margit-szigeti svenk

©   Haszprus   |   350d art barátok bringa fotózás

dankoi javaslatára pénteken meglátogattuk a Margit-szigetet, én meg megtoldottam ezt egy kis svenkeléssel. Későre járt, ezért a dolog nem volt annyira egyszerű (fényproblémák, ugye). Na nézzük, mire jutottunk.

A rólam készült képeket csak demonstrációs célzattal teszem ide, miszerint a svenkelés nem annyira egyszerű feladat (Főleg idegen géppel…) (Itt kénytelen vagyok megjegyezni, hogy ez a túra megelőzte a Budakeszi zúzást, még ha arról előbb írtam is.)

Magamnak megjegyzem, hogy próbáljak 1/100-as záridőhöz alkalmas körülményeket teremteni bringás svenkeléshez. (A fenti képek záridejei balról jobbra 1/50, 1/30, 1/8, 1/25 - azaz szegény dankoi eleve rosszabb esélyekkel indult, hiába tekertük fel az ISO-t, a nap könyörtelenül kibabrált vele/velünk.)

A traktoros csávó nagy arc volt Integetett is nekünk

Baloldalt ez történik ha nem tudod mikor van vége a 30 mp-es expozíciónak Jobb oldalt pedig egy hdr felvétel tetszeleg (-2, 0, +2-es expozíció-kompenzációkból). Érdeklődők a 32-es képpel vessék össze. (Igazából fekete háttéren kéne…) Megjegyzem, rossz(ul beállított) monitorral a képek sokat vesztenek tartalmukból, gondolok itt a sötét részekre. Kalibráld a monitorodat úgy, hogy mindegyik színt meg tudd különböztetni az alábbi szürkeskálán:

tekerési idő1:14:15
megtett út22,08 km
átlagsebesség17,8 km/h
max sebesség45,7 km/h
szept 1 óta22,08 km

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 8 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Parlamentes kép über (amelyiken azok a hosszúzáridős izék vannak ), a traktoros csávó pedig itt is jó fej volt.

pedig a szigeten igazi portréfényeid voltak iso400? a harmicados kép nagyon állat!

29-30-as direkt nincs vágva? 32-es kapcsán lásd ezt: Népszabadság Online: Aquincumi gályaszentelés

hdr-nek elég szélsőséges a +-2, rakj bele még +-1-et. egyébként én az esti fényviszonyokban semmitse tudtam kezdeni ezzel a technikával, úgyhogy ha neked bejön, megtaníthatsz.

Az első három svenkelős iso 400, a negyedik iso 800. Levél 400, busz és traktor 800. Felhők és parlament 100.

Nemcsak a 29-30 nincs vágva, de a többi sem. Csak rendkívül kivételes esetekben vágok.

Mivel a 350d tudtommal csak 3 képet tud ellőni exp komp sorozatként (és még állvány sem volt nálunk), ezért nem tudtam közbeiktatni +/- 1-eket. A hdr szerintem mindenütt használható, ahol valami kiég, vagy elvész a sötétben. Jelen esetben a Parlament kupolája és a kép többi része közt volt olyan megvilágítási eltérés, ami miatt a hdr-nek volt értelme.

naja, de elvesztetted a sötét részeket baloldalt.

két braketolást kell csinálni, tehát kétszer lesz 0-s expód, aztán a többi.

Igen de közben elmozdítom a gépet. És tökmindegy hogy közben épp nem exponálok, mert attól még utána egymásra lesznek téve. Igaz, hogy a Ps megkísérli összeigazítani őket, de nem nagyon hiszek ebben a dologban… (Mellesleg állvány sem volt, a kesztyűmmel igazgattam be a gépet ) De miért is lett volna jobb úgy? A ps nem tudja áthidalni ezt a fényerőkülönbözetet?

A sötétebb részek elvesztése* valóban kellemetlen, de nem annyira látványos ott a veszteség, mintha csak simán -2-vel kompenzálnék. (Tudom, mert láttam a forrásképeket ) Cserébe viszont lett egy jó kupolám.

* Nem vesztek el, nemtom nálad ténylegesen elvesztek-e, de ha igen akkor gondolom a kalibrációs csíkon sem látod már a jobboldali négyzeteket, v igen? Nálam simán látszódnak csak nem olyan szép világosak. Kétségtelenül rontja az összhatást.

6) Egy másik traktoros, aki a VIK (nem regisztrált)
Traktorozni kúúl :-) a 428D elég elterjedt, ha nyitott szemmel jársz sokat láthatsz ebből a típusból.

Egy másik traktoros, aki a VIK Gondolom kicsit attól is függ, merre Thx az infót Egyébként régóta akarok már száguldó traktort svenkelni, de ezt most dankoi lehalászta az orrom elől

látom én is mi van baloldalt, csak télleg romlik vele az összhatás. monitorkalibrációm meg elvileg jó. (olvasok én is dpreview-t )
a képednek tenne jót a plusz két expó, mert egyszerűen több túnusod lenne.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...