The GuNN

Forradalom 2006?

©   The GuNN   |   life

Úgy gondoltam, talán van értelme itt is feltenni a kérdést, ami mostanában annyira divatba jött. Szóval legyen ez egyfajta fórum a különböző érveknek, véleményeknek. Ki mit gondol, mennyiben erkölcsi vagy politikai válság ez, mennyiben van ma Budapesten forradalom, mi lehet a vége, ki mit remél? Természetesen szigorú de pártatlan cenzúra mellett.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 169 hozzászólás


2002-ben mondjuk volt is miből osztogatniuk a választások után, mostanra pedig ugye...
Tudtommal törvény írja elő, hogy aki olyan technikai helyen dolgozik, ahol bizalmas információkat továbbító berendezések vannak, ott csak c típusú átvilágítás után dolgozhat. Természetesen nem tudhatjuk, hogy a hangosító rendszer összeállítói milyen vizsgálatokon estek keresztül, de én nem tudom elképzelni erről a pártról, hogy csak úgy bárkit alkalmazna ilyen téren.
Egyébként valószinüleg a hangosító rendszer vezetékes lehetett, mivel a vezetékes átvitel mínősége és egyszerűsége kétségbevonhatatlanul jobb, mint a vezetéknélkülié. A vezetéknélküli rendszereket inkább ott használják, ahol ideiglenesen és gyorsan kell kialakítani a hangosíytást. Ez nem ilyen hely volt, ez egy tárgyalóterem, itt csak egyszer kellett letelepíteni a rendszert és nincs értelme folyton lebontani-felépíteni.

(Off)
Tomka19 Tomka19:
nincs értelme folyton lebontani-felépíteni.
oh ha csak olyan dolgok lennének e világon amelyeknek értelmük van…
Különben vicces módon ez a mondat a 4 évenkénti kormányváltásokhoz is fűzhető lenne
Tomka19, nem akarsz regisztrálni véletlenül? Nem fáj, két inputbox meg egy submit

#65
Az emberek bíztak a jövőban és a munkájukkal foglalkozhattak minden energiájukkal és nem ilyen botrányos helyzet kötötte le a figyelmüket.
1. Ezt Te mégis honnan veszed? Beszéltél az emberekkel? Én rengeteg olyat ismerek, akinek azon kívül nincs igazán politikai meggyőződése (pl. MSZP), hogy csak a Fideszt ne!!!. Mindez azért, mert a '98-'02 időszak olyan mértékben nehezítette meg az életüket. Szóval az elégedett emberiségről szóló mesét hagyjuk meg a választási prospektusokra.
2.Nem ilyen botrányos helyzet kötötte le a figyelmüket. Ez így van, mégpedig azért, mert a baloldal civilizált ellenzék tudott lenni, és nem juttatott el mindenfélét a sajtóhoz, nem magyarázott bele mindenbe, nem vitte az utcára az embereket, és úgy általában: nem csinált botrányt. Mert az egyrészt gyengíti az országot, másrészt nemzetközileg gáz. Ki is szakította szét ilyen markánsan a népet jobboldalra és baloldalra?
(...)de ő annyira oda van a hatalomért, hogy foggal-körömmel harcol érte.
OV amióta leváltották, nem bír belenyugodni a verségébe. Szervez, összehív, tüntet, kezdeményez, alakít, ellenáll, felszólít. Fura hogy ezt a mondatot így leírtad, mert ez sajnos egy az egyben OV-ra (is, ha úgy tetszik) igaz.

mainframe Mainframe:
Fura hogy ezt a mondatot így leírtad, mert ez sajnos egy az egyben OV-ra (is, ha úgy tetszik) igaz.
A különbség csak annyi hogy OV tényleg harcol a hatalomért (aktív), GyF meg csak egyszerűen nem mond le róla (passzív, a hatalom már az övé, demokratikus keretek között oda lett ítélve).

Egyébként pont most jöttem be a szobámba és ugyanezt akartam volna leírni

2002-ben mondjuk volt is miből osztogatniuk a választások után, mostanra pedig ugye...
Ha mostanra nincs, akkor két lehetőség van:
a) a nagyobbik ellenzéki párt is hazudott a választási kampányban (mert ők osztogatni akartak volna), és isteni szerencse az országnak, hogy ezt nem kezdték implementálni
b) a nagyobbik ellenzéki párt nem hazudott, lett volna fedezete az osztogatásnak, de akkor ugyanígy lenne a mostani kormány számára is, csak tudják, hogy még nagyobb szarba vinné az országot.
Én leginkább az a) megoldás felé hajlok, alátámasztandó az azért hazudnak a politikusok, mert a birka nép rájuk kényszeríti a hazugságot teóriámat. Ami szintén csak teória.
Tudtommal törvény írja elő, hogy aki olyan technikai helyen dolgozik, ahol bizalmas információkat továbbító berendezések vannak, ott csak c típusú átvilágítás után dolgozhat.
Két ismerősöm is a BM-ben dolgozik (rendszergazdaként) és nem volt átvilágításuk. (Most kérdeztem meg). Pedig ha valahol egy hálózaton bizalmas adatok mennek át, akkor az biza leginkább a BM.
Egyébként valószinüleg a hangosító rendszer vezetékes lehetett, mivel a vezetékes átvitel mínősége és egyszerűsége kétségbevonhatatlanul jobb, mint a vezetéknélkülié.
Nem tudom, láttad-e már, Dream Theater koncerteken Petrucci vezeték nélkül köti össze a gitárját az erősítővel (rádióadó a gitár seggébe, vevő meg az erősítő tetejére), és James-nek sem lóg kábel a mikrofonjából... pedig ott azért tényleg kibaszott jó hangzás szokott lenni. Eddig a legtöbb konferenciaközpontban, ahol jártam, szintén vezeték nélküli mikrofonokat használtak, sőt még olyan putri helyeken is, ahol engem is elviseltek előadóként Én személy szerint kényelmi okokból jobbnak tartom a vezeték nélküli megoldást, mert pl nem akadok állandóan bele a kábelbe - se akkor, ha előadást tartok, se akkor, ha koncerten játszom valahol. Meg elegánsabb is. De ez már totálisan offtopic, ettől persze még simán lehetett vezetékes a hangosítás, ezt se fogjuk sose megtudni

Holnap estétől elhúzok Krakkóba, úgyhogy nem fogok reagálni egy ideig Remélem, mire hazajövök, ez az egész hőzöngés abbamarad és végre élheti az ország a békés munkanapjait. Nekem igazából rohadtul mindegy, hogy ki ül odafent, amíg nem a Viktor, és nyugalom van.

Nekem igazából rohadtul mindegy, hogy ki ül odafent, amíg nem a Viktor, és nyugalom van.
Ámen, Testvérem!

O.V egy diktátor, csak sajna sokan nem vették még észre, és rengeteg embert tud megetetni a demagóg szövegével.
De őszintén remélem, hogy pártját úgy tönkre tudja tenni, mint a Kisgazda Pártot...
Sok sikert Viktor!!

Ha már ultimátumot ad itt mindenki mindenkinek..
A gyűlöletkeltés oldására Fischer Iván azt ajánlotta Orbán Viktornak, hallgasson korai Mozart-szimfóniákat és könnyed Schubert-dalokat.

A Budapest Fesztiválzenekar vezetője egyben ultimátumot adott a Fidesz elnökének: ha hétfő délig nem vásárol hangversenybérletet, a Fesztiválzenekar utcára vonul és permanens koncertet ad. Addig nem hagyjuk abba, míg meg nem szűnik ez a tarthatatlan állapot - szögezte le Fischer.
@hirado.hu


Úgy lerohantatok, hogy már csak általában mondom.
A világ röhög rajtunk, hogy milyen miniszterelnökünk van és ráadásul, hogy ezt még hagyjuk is, sőt, van akik kiállnak mellette.
Egy idézet Széchenyi Istvántól:
Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.
Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek
egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat
a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi.
De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén,
akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.
Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.

(Széchenyi István)
Szóval, nekem az a véleményem, hogyha ennyire egyértelmően kiderült, hogy ez a kormány 4 évig semmit sem tett csak hazudott és úgy tett, mintha kormányzott volna, annak mennie kell! Utána gondolkozhatunk azon, hogy mi legyen a következő lépés. Minden szóbakerüllhet, de legkevésbé az, hogy ugyanazok próbálják helyrehozni, akik csak a tönkretételre voltak képesek. Egy ekkora bukás után igenis le kéne mondani a miniszterelnöknek saját magától is, és nem kéne megvárnia, hogy további kárt okozzon az országnak. Ha elégedetlenség van az országban, az nem szolgálja a békét és a nyugodt építkezést. Elképzelhetetlen, hogy ezt 4 évig így lehet csinálni, akkor pedig mielőbb túl kéne lenni ezen és megkezdhető volna az ország rendbetétele.

Utána gondolkozhatunk azon, hogy mi legyen a következő lépés.
Nem célszerű tízmillió ember sorsát élj a mának taktikával kezelni…

Tomka19
Egy idézet Széchenyi Istvántól: (...)
Ezt már tudod hányadik helyen olvasom ennek a témának a kapcsán? Valami újat, plz. Mellesleg majd ezzel tapétázom ki a várost, ha egyszer a Fidesz lesz hatalmon, és aki kérdőre von, hogy mégis miért, annak legalább ennyi hazugságot és elégedetlenségre okot adó dolgot tudok majd felsorolni. Mert a világ ilyen, nem lehet percek alatt megváltani!
(...)hogyha ennyire egyértelmően kiderült, hogy ez a kormány 4 évig semmit sem tett csak hazudott és úgy tett, mintha kormányzott volna(...)
Ez számodra egyértelműen kiderült? Jó neked, hogy így átlátsz mindent 2 mondat kapcsán.
Minden szóbakerüllhet, de legkevésbé az, hogy ugyanazok próbálják helyrehozni, akik csak a tönkretételre voltak képesek.
Ez egy hülyeség. Egyrészt már ezerszer megmondtuk mind, nem lett tökretéve az ország. Legalábbis nem jobban, mint amennyire a jobboldal tette volna. Annyival jobban éltél '98-'02 között? Valójában a pártok annyira minimális befolyással bírnak az ország ügyeinek alakulásában, hogy nagyon. A lényeget úgyis a nemzetközi dolgok, a világpiac és az ilyenek határozzák meg. Igazából ez olyan, mint autót vezetni. A polszkimat Schumacher se tudná sokkal jobban vezetni, pláne nem üres tankkal. Az ország most egy polszki. 50 éve az. Meg kéne tankolni először is, akkor el tudnánk menni egy szervizig, ahol kipofozzák, aztán ha már nagyon megy, és több pénzünk is lesz, mint amennyi a benzint fedezi, akkor lecserélhetjük majd egy Suzukira. Ennyi volt a mese mára!

Főkeret!
Számomra egyértelműen kiderült, vagy Te nem hiszel a miniszterelnöködnek, hogy el....-ta?
Egyébként pedig nagyon is csődben van az országunk sajna, de ezt nyilván Te is tudod, csak nehéz bevallani.
Az, hogy a jobboldal hogyan csinálta volna, nyilván feltételezés, de azt tudjuk, hogy a baloldal most hogyan tette. Egyébként a jobboldal is kormányzott már, de akkor ilyen bődületes hibák nem történtek. Nem hazudtak, hanem nyugodtan, tették a dolgikat. Főleg nem a választási ígéretek ellenkezőjét nem csinálták! De hiszen ezt Te is tudod!

Te nem hiszel a miniszterelnöködnek, hogy el....-ta?
Láttál már olyat, hogy valaki azt mondta valamire, amit csinált, hogy ez szar, míg Te örültél volna, ha csak a felét véghez tudod vinni?
Egyébként pedig nagyon is csődben van az országunk sajna, de ezt nyilván Te is tudod, csak nehéz bevallani.
A mi életkörülményeink nem romlottak jelentősen az elmúlt baloldali időszakban, pedig nem vállalkozunk, nem csalunk adót, és egyebek. Azt hiszem a mi családunk a default 1.0-ás magyar család. És mi mint ilyenek nem szenvedtünk el hihetetlen anyagi csődöket és ellehetetlenedéseket (ejj, de szó ez!). A csőd egy relatív fogalom.
Egyébként a jobboldal is kormányzott már, de akkor ilyen bődületes hibák nem történtek. Nem hazudtak, hanem nyugodtan, tették a dolgikat.
Legalábbis mi itt lent ennyit tudunk belőle. Mondom újra: ÉN nem láttam lényeges különbséget az ő kormányzásuk és a mostani között, kivéve azt, hogy ha a baloldal van hatalmon, akkor a jobboldal megállás nélkül hőzöng.
De hiszen ezt Te is tudod!
Ne feltételezz rólam olyat, hogy meggyőződésből mást mondok, mint amit valósnak gondolok. És ne adj a számba olyan dolgokat, amit nem mondtam, ...hiszen Te is tudod címszó alatt. Lehet hogy másképp tudtam mint ahogy azt Te gondolod. És gyakran azt is bevallom, ha nem tudtam. De ez is az én magán-szokásom. Azt látom, hogy a jobboldalon mindenki tud mindent.


Mainframe, tudhatnád, hogy nemcsak Orbán Viktor, de a komplett Fidesz tagságból senki sem hazudott soha! Egyszer sem! Nem, nem, nem, és kész!

Ha nekem egy haverom hazudik és átver, nem egy másik haveromat kezdem ki és nem arra próbálom rábizonyítani, hogy biztosan ő is hazudik, hanem benne továbbra is bízom.

Tomka19 Mert ő még tuti nem hazudott... Akármilyen példával támasztod alá ezt a gyerekes hozzáállást, egy a lényeg:
Arra kéne rájönni, hogy GyF semmit nem csinált másképp, mint bármelyik politikus, csak ő kimondta a szájával. Ennyi. Ettől lett ő az ügyeletes sátán?
És hogy legyen példa is: egy haverod hazudik és átver, és egyszer meghallod, amint ezt elmondja egy közös barátotoknak (ráadásul olyan kontextusban, hogy ennek nem kéne így lennie). Egy másik pedig ugyanígy hazudik és átver, de amikor szemtől szembe megkérdezed, hogy így van-e, ő szemrebbenés nélkül letagadja. Melyikkel békülnél ki szívesebben?

De miért van az, hogy folyton arra próbálod rábizonyítani, hogy hazudik, aki még makulátlan, mert nem derült ki róla ilyesmi?
Ha egy ismerősöd hazudik Neked, akkor egyből megvádolod az összes többi ismerősödet is?

Te jó ég Tomka.. most komolyan gondolod ezt az Orbán makulátlan szöveget?? ugye nem.. ez már sok lenne..

ja és még valami: (ez már nem csak neked szól Tomka)
Index - Pufajkás turul
csak kibújt a szög a zsákból

Már észre sem veszitek magatokon, hogy továbbra is a másikra próbáljátok rábizonyítani, hogy hazudik, miközben most van egy ember, akiről ez egyértelműen bebizonyosodott. Sőt még az is, hogy 4 évig semmit sem csináltak és jól el...-ták az egészet. Szóval miért bízzak én egy ilyen emberben, aki nem végezte a dolgát és csak átverte az embereket?
Egyébként azt se felejtsük el, hogyha véletlenül nem szivárog ki a szöveg, akkor továbbra is hazudna, csak sokan nem tudnának róla. Bár még mindig hazudik. Pl., amikor azt mondta, hogy a bizalmi szavazást már a választások előtt kitalálta.

nemtudom feltűnt e de azért mi nem egy ember vagyunk.. és én csak ennyit kérdeztem.. nem állítottam senkiröl semmit.. csak azt kérdeztem mindentöl függetlenül, hogy te tényleg komolyan tudod azt gondolni, hogy Orbán makulátlan?

Arra szokták mondani, hogy makulátlan, akiről nem derült ki, hogy hazudott.
Nyilván olyan ember nem létezik a Földön, aki sohasem hazudott még semmit sem. De ha ezen a fonalon megyünk tovább, akkor a makulátlan szónak sem volna értelme. Nyilván egy bizonyos küszöböt túllépve mondhatjuk, hogy valaki hazug.

igen pontosan tisztában vagyok vele.. és pont ilyen értelemben kérdeztem (tehát, hogy szerinted soha nem lépett át egy ilyen bizonyos határt).. de igazából költői kérdés volt mert úgyis csak tippelgetni lehet.. ezért is nem nagyon veszek részt ilyen vitákban.. szinte 0 az amiröl Mi érdemben tudunk vitatkozni.. legalábbis én nem értek hozzá..

Ha azt vesszük makulátlanságnak, hogy róla nem került elő ilyen felvétel.. akkor valóban makulátlan.. de én azért nem ezt értem rajta

na mind1.. igazából hitvita kb ez az egész.. úgyh én be is fejeztem ezzel.. (csak nehogy olyat írj amire muszáj reagálnom )

Tomka, mennyivel derült ki jobban Gyurcsányról, hogy hazudott, mint Orbánról? Az előbb néztem kb. másfél órát az élő parlamenti közvetítést, Kuncze simán felsorolt egy rakat ügyet, amik egyesével is lezúzták Orbán makulátlanságát. Tehát nem látom hogy mivel lenne jobb ilyen téren az alternatíva… Mennyire kell vaknak lenni ahhoz, hogy elhiggyük Orbánról, hogy nem hazudott? Mennyire kell elborult értékrend ahhoz, hogy a bűn ne maga a hazugság, hanem annak kiderülése legyen?
Orbán is beszélt őszödi stílusban
Többször is elhangzott a Fidesz kormányzása idején a frakcióüléseken, hogy nem csináltunk semmit, hogy hazudtunk az embereknek, állítja a Népszabadságban idézett nyílt levelében Körömi Attila, aki 1998-2004 között a Fidesz képviselője volt. A politikai pályáját később a Jobbikban, majd függetlenként folytató Körömi szerint ezeken az üléseken az őszödihez hasonlóan zaftos megjegyzések is elhangzottak, a hangütés olykor pedig még annál is megalázóbb volt. (Index - Politika - Gyurcsány: Az utca nem zsarolhatja a parlamentet)
Azért jobb OV mert róla nincs hangfelvétel amin azt mondja hogy igen hazudott? Ez OV érdeme?
Már észre sem veszitek magatokon, hogy továbbra is a másikra próbáljátok rábizonyítani, hogy hazudik, miközben most van egy ember, akiről ez egyértelműen bebizonyosodott. (Tomka19)
Ezt csak a jobboldaliak hozzáállása indokolja. Mármint hogy OV-re is próbáljuk rábizonyítani. Hiszen azért értelmes embernek szerintem elég alapismeret, hogy a politikusok össze-vissza kamuznak, mellébeszélnek. Nem igaz hogy valaki aki látott már interjút politikussal, erre még nem jött rá… Ha meg rájött, akkor ugyan mit változtat a dolgokon GyF őszödi beszéde?

De Haszprus! OV-nak nem hiszel, de egy szélső jobboldali politikusnak (Körömi A) igen?
Egyébként Kuncze szövege leegyszerűsítve a következő volt: OV csődbe sodorta az országot és itt egy ember, aki képes kihozni a válságból, ő GYF. Azért egy pillanatra álljunk meg. Az a 4 év nem a csődről szólt! (OV 4 éve) Ha úgy vesszük, a másik oldalnak volt már legalább 50 éve, hogy tegyen valamit. Miért van az, hogy mindig mindenért OV a felelős? Volt már olyan, amiért a baloldal felelősnek érezte magát? Mondhatnád, hogy a 90 előtti éveket most ne mossuk ide, de azért voltam kénytelen belekeverni, mert GYF már jóval előtte is politikus volt, akkor még keményen a rendszerváltás ellen volt és már akkor ellenségnek kiáltotta ki OV-t, akitől meg kell védeni az országot, nehogy rendszerváltás következzen be és esetleg a baloldal elveszítse a hatalmát. Ez nagyon nagy csapás lett volna a baloldalnak, ezért most, hogy végre megkaparintották ismét, többet nem engedik ki a kezükből. Ez érthető, míg az ország csődbe ment GY, KJ milliárdosok lettek. Ezért olyan jó nekik a hatalom és a társaiknak is. A vezetésben csak osztogatják egymásnak a posztokat. Nézd meg, a miniszterek többségének semmi köze sem volt az elmúlt években ahhoz, amit most irányítanak. Vagy pedig igaz, nézhetjük máshogyan is: tele vannak jolly jokerokkal, akik mindenre jók! :-)

De Haszprus! OV-nak nem hiszel, de egy szélső jobboldali politikusnak (Körömi A) igen? (Tomka19)
Én nem pártállás alapján ítélem meg hogy kinek a szövege marhaság, és kinek hiszek. Hanem a szöveg hihetősége alapján, amit logikai és tapasztalati úton próbálok megítélni.

Felőlem akárki mondhatja azt, hogy OV hazudott, el fogom hinni, mert enyhén szólva hihetőbb, mint az, hogy nem hazudott. Ha maga OV mondaná, hogy hazudott, akkor ezt még neki is elhinném.
[…] baloldal elveszítse a hatalmát. Ez nagyon nagy csapás lett volna a baloldalnak, ezért most, hogy végre megkaparintották ismét, többet nem engedik ki a kezükből. (Tomka19)
Nem is tudom ki kampányolt országjáró körúton teljes négy évi ellenzéki szerepe alatt, amit elvileg a parlamentben kellett volna töltenie, a felmerülő kérdésekről döntve. Ja hogy ott kevesebb sikerrel lehet népszerűségre szert tenni…
[…] míg az ország csődbe ment GY, KJ milliárdosok lettek. (Tomka19)
Mikor ment csődbe az ország? Mikor lettek ők milliárdosok?

Jelenleg az ország miniszterelnöke GyF. Az ország első, vagy második embere ne legyen hazug és ne verje át az embereket. Ha megteszi, annak mennie kell. Lehet vitázni azon, hogy rajta kívül kik hazudnak még, de szerintem ez csak elterelő hadművelet.
Ha egyértelműen bebizonyosodott, hogy hazudott, átvert mindenkit és semmit sem tett 4 évig, akkor miről beszélünk? Egy ilyen embernek mennie kell és utána a következő lépés azt vizsgálni, hogy aki követi, az szavahihető legyen és jó szakember. És legfőképp, hogy jó szakembergárda álljon mögötte. Egy szakértői kormányban OV nem vállalna szerepet, ezt mondta! Ha egy ilyen esetben mégis az ígérete ellenére megtenné, akkor neki is mennie kellene! A fejétől büdösödik a hal, ott kéne kezdeni a megtisztulást. Nem diktátorokra, hanem igaz, szakemberekre volna szükség most szerintem, akiket mindenki elismer. Ilyen szakemberek mindkét oldalon léteznek. Most az országunk már hiteltelenné vált külföldön. Szégyen, ami itt folyik már.
Egyébként hidd el, ha OV a kormányzása idején akár ezred része hibát elkövette volna, mint a mostani baloldal, már rég mennie kellet volna. Ha úgy vesszük, ment is, mert nem szavazták meg az emberek. De észre kell venni, hogy aki helyette jött, az elfogadhatatlan mindenki számára, a baloldal csak a mundérbecsület és persze a saját egyéni hatalomvágya miatt is egységesen támogatja. Egy európai országban elfogadhatalan, hogy nem tárgyalnak semmilyen érdekképviseleti szervezettel sem, hanem kimondottan diktátumokkal történik a kormányzás. A megtisztulás szerintem csak GYF távozásával kezdődhet meg, erőszakkal nem lehet lecsitítani a kedélyeket. Lehet rendőrállamot alakítani, amely védi a kormányt, de ez egyre messzebb fog csúszni a demokráciától. van egy köztársasági elnökünk, akit mindenki elismer. Neki is volt világos iránymutatása, amit az ellenzék egyébként minden esetben figyelembe vett és betartott.

Tomka19 Tomka19:
Az ország első, vagy második embere ne legyen hazug és ne verje át az embereket. Ha megteszi, annak mennie kell [...] és utána a következő lépés azt vizsgálni, hogy aki követi, az szavahihető legyen és jó szakember.
Ismét felhívom figyelmed, hogy Nem célszerű tízmillió ember sorsát élj a mának taktikával kezelni… (Haszprus)
Hogy akarsz úgy leváltani valakit, hogy nem is vizsgálod, ki kerül a helyébe? Ennyire mindegy neked, hogy ki az ország miniszterelnöke? Akkor minek vitázunk? Nevezd meg kérlek hogy kit látnál szívesen GyF helyén.

Ha elképzelésed sincs, akkor minek akarod leváltani? Mi van ha a következő ember nagyobb szívás lesz? (Nem adhatod a leváltáshoz a támogatásodat, amíg nem tudod, hogy ki kerül a helyébe!)
Egy szakértői kormányban OV nem vállalna szerepet, ezt mondta!
Ez nagyon szép tőle, de mégis meddig lenne szükség erre a szakértői kormányra? Max egy évig? Utána előrehozott választás, és jöhet OV. Nyilván egy megbuktatott MSZP-t nem választanának meg egy évvel később újra…
Ilyen szakemberek mindkét oldalon léteznek.
Pl? (Ha mindenki elismeri őket akkor gondolom te is tudsz sorolni neveket. Én most hirtelen nem, de az állítás nem tőlem hangzott el.)
Egyébként hidd el, ha OV a kormányzása idején akár ezred része hibát elkövette volna, mint a mostani baloldal, már rég mennie kellet volna.
Ezt az állítást mivel támasztod alá? (Azon kívül, hogy higgyem el.)
De észre kell venni, hogy aki helyette jött, az elfogadhatatlan mindenki számára,
Még nem vettem észre hogy számomra elfogadhatatlan lenne, vagy itt a topicban még sokaknak úgy látom megfelel Tehát most nem tévedek, ha finoman fogalmazva ferdítesz a valóságon, ugye?

Egyébként hosszasan olvasva az érveléseidet, sokszor megpróbálsz gondolatokat, véleményeket mások szájába adni, ami azért is irritáló, mert nyilvánvalóan jórészükkel nem értünk egyet… Esetleg ezen változtathatnál.
a baloldal csak a mundérbecsület és persze a saját egyéni hatalomvágya miatt is egységesen támogatja.
Én pl. hidd el, nem hatalomvágyból támogatom Nekem amit csinál, még mindig szimpatikusabb, mint amit az alternatívái. Ha most lenne országgyűlési választás, és szavaznék, akkor teljesen kizárt, hogy a fideszre voksolnék.
Egy európai országban elfogadhatalan, hogy nem tárgyalnak semmilyen érdekképviseleti szervezettel sem, hanem kimondottan diktátumokkal történik a kormányzás.
Ez valóban gázos.
erőszakkal nem lehet lecsitítani a kedélyeket.
Egyetértünk, csak az a ciki, hogy az erőszak a jobboldalról jön. (Talán elhatárolódik a jobboldal az mtv-s gyújtogatás hetétől, ezért inkább a 72 órás ultimátumot említeném, amire nehéz azt mondani, hogy nem a fidesz áll mögötte.)
van egy köztársasági elnökünk, akit mindenki elismer.
Megint mások nevében nyilatkozol Én azért nem merném azt mondani Göncz Árpád utódjaira hogy 100%-osan elégedettek lennének velük a választópolgárok. Ha elismerés alatt csak annyit értesz hogy tudomásul veszi mindenki hogy ő a köztársasági elnök, hát akkor igen, csak ebből nem következik szerintem, hogy mindenki egyet is ért a szavaival.

Haszprus:
Elöször is bocs a néha pontatlan megfogalmazásaimért, de ha mélyebben belemerülök a mindenre kiterjedő precíz megfogalmazásokba, akkor már túl hosszúra nyúlik egy hozzászólásom.
De valóban muszáj pontosítanom: ha valakit mindenki támogat, akkor természetesen nem úgy értem, hogy egyetlen egy ember sincs az országban, aki ne támogatná. Természetesen itt is egy bizonyos határ fölött kell érteni. Az általad említett Göncz Árpádot sem támogatta mindenki, de kétségkívül népszerőnek számított.
Néhány gazdasági szakember, akiket sokan elismernek: Bod Péter Ákos, Bokros Lajos, Járai Zsigmond, Kupa Mihály, Varga Mihály. Ez nem az én véleményem, én nem nézek fel mindegyikre és csak hirtelen mondtam a neveket, biztosan vannak még sokan mások is.
A szakértői kormány pedig nem úgy alakulna, hogy GyF lemond, egy darabig nem vezeti senki az országot és utána csak lesz valahogy, hanem úgy, hogy GYF bejelenti a kormányával együtt, hogy hajlandóak tárgyalni a szakértői kormányról, és ha az megalakult, mert megszületik az egyezség, akkor átvenné a kormányzást az ideiglenes szakértői kormány.
Ha pedig pl. 1 év múlva választásokat írnának ki, akkor az emberek meg tudnák ítélni valós számok és igaz gazdasági eredmények alapján, hogy kire szeretnék bízni a kormányzást. Ha azt látnák, hogy nekik pl. GYF tetszik, akkor ismét meg lehetne választani, vagy lehetne a baloldalnak új jelöltje is, de akkor már igazi demokratikus szavazás döntené el, hogy kit tartanak alkalmasnak a kormányzásra. A mostani ugyan jogilag nehezen támadható meg, de erkörcsileg semmiképpen sem volt korrekt, mivel ugye totál az ellenkezőjét ígérték, mint amit tettek és az ország helyzetét is rózsásnak írták le.
Egyébként csak magánvélemény, hogy én a választások előtt sem hittem GYF-nek, amikor a dübörgő gazudaságról és a nagy jólétről beszélt, de végképp visszataszító volt a Hitler jelszavaihoz megtévesztően hasonló választási plakátja. Én nem fogadom el azt, hogy belémsúlykolják, hogy én jól élek. Ezt én akarom eldönteni, hogy hogyan élek. Egyébként nem mondom, hogy rosszul élek, de a szüleim már 8 óra helyett 12 órát dolgoznak, így viszonylag tartható volt az eddigi életszínvonalunk és ezekután sem fogok a híd alá kerülni.
A 72 órás ultimátumról pedig annyi, hogy itt mindig egy személyre próbálják rányomni a tüntetéseket. Ha én pl. kimegyek és tüntetek (sosem voltam kint még), akkor nem azért megyek ki, mert én vagyok OV, vagy mert én vagyok a fidesz. Hanem azért, mert nem értek vele egyet, hogy ilyen miniszterelnökünk van és ettől nincsen jobb. Tehát magam is képes vagyok véleményt formálni, és ha az egyezik másokéval, és mondjuk egy önkormányzati választás eredménye is sugallja, hogy nem lehetünk kevesen, és még a köztársasági elnök is hasonló véleményen van, akkor erre már illene odafigyelni egy kormányzatnak. És persze nem úgy, hogy betiltani, szétverni, megszüntetni, lehetetlenné tenni, stb. Hanem úgy, hogy bizony az ország nagyjából fele nem ért egyet azzal, ami itt folyik, ezért legalább tárgyalni kellene és nem látszatszavazást rendezni, amiben megválasztják GYF-et azok, akiknek ő adta a hatalmat. Jól elvannak egymással és minket pedig kóborkutyának néznek. És a demokráciában az sem elfogadható, hogyha nekem nem tetszik valami, akkor elmehetek másik országba.

(Századik! Most már lehet zsidózni (gy.k.: ld. Homár))

mainframe Mainframe:
Egy idézet Széchenyi Istvántól: (...)
Ezt már tudod hányadik helyen olvasom ennek a témának a kapcsán?
LOL például ebben a topicban már másodjára, mert ld. #45 by NeoXon és Tomka19 by Tomka19

Szóval ha akármelyik topikban trágárkodni akar az ember, akkor azt előbb fel kell duzzasztani 100fölé?

Haszprus: LOL például ebben a topicban már másodjára, mert ld. #45 by NeoXon és Tomka19 by Tomka19 (Szészhenyi idézet)
Jéé, és tényleg!!! :-)
Annál elgondolkoztatóbb idézet :-)

Tomka:

Az Önkormányzati Választás eredménye baromira nem azt sugallja, hogy az emberek többsége mit gondol, az egészet már túlmagyarázták a választás előtt is.
A fidesz az egészet népszavazásként álljtotta be, ami eléggé megtévesztő és demagóg.
A fidesznél az egy a lényeg, hogy a hatalom bármi áron az ő kezükben legyen.Ez már elég régen körvonalazódott, pl. kettős állampolgárságról való népszavazás, vagy tusnádfürdői beszédek és még hosszasan lehetne beszélni erről.
Ami az erkölcsi és jogi korrektséget illeti: OV 72 órás ultimátuma, és a ,,mi sohasem hazudtunk,, szöveg is ide sorolható?


A fidesznél az egy a lényeg, hogy a hatalom bármi áron az ő kezükben legyen.
Ellenben az mszp-nél ugye nem :-)

Csak nem mindegy, hogy mi árán, pl. azzal, hogy a románok magyar állampolgárságot kapjanak és ellehetetlenítség az itt sem könnyű életét az embereknek??
Mert a kettős állampolgárságról történő szavazás végeredményének ellentéte ezt eredményezte volna.
Te komolyan beveszed, hogy adócsökkentéssel helyre lehet hozni az államkassza egyensúlyát?

Én el tudom képzelni, hogy adócsökkentésből több lenne abevétel hosszútávon, mint az adóemelésből. Ezt már kifejtettem korábban, hogy hogyan képzelhető ez el.

Jól van, akkor te biztosan egy gazdaségi szakamber vagy, nem is vitatkozom veled... érdekes, hogy más neves szakemberek(kollégáid?) mást gondolnak erről, de te náluk biztosan jobban tudod...

Csak a ScoobyZoli-es kiegészítéseként, az Origo egyik cikkében 5 ember nyilatkozik úgy, hogy az adócsökkentés nem járható út ( Az óriási hiányon bukik Orbán adójavaslata). Kik ők?
  • Bod Péter Ákos - a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke
  • Kupa Mihály - egykori pénzügyminiszter
  • Simai Mihály - az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatója
  • Karsai Gábor - GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese
  • Török Zoltán - Raiffeisen Bank vezető elemzője
Közűlük Bod Péter Ákos és Kupa Mihály a Tomka19-féle elismert gazdasági szakemberek listájában is szerepel (Tomka19-ben).

Ha már szóbakerülnek a csúsztatások és a magyarázatkérések, íme ScoobyZoli-nak két kérdés:
ScoobyZoli
Az Önkormányzati Választás eredménye baromira nem azt sugallja, hogy az emberek többsége mit gondol.
Mesélj, akkor mit jelent? '94 óta minden választás során az a csapat kapott bizalamat, amelyik a parlamenti választásokat megnyerte, betartották a választókkal kötött megállapodásokat, most nem sikerült Hazudtunk reggel, éjjel meg este. És miért? mert a politikai hitvallásuk ennyi: a hatalom megszerzése, megtartása és kiterjesztése...
ScoobyZoli
azzal, hogy a románok magyar állampolgárságot kapjanak és ellehetetlenítség az itt sem könnyű életét az embereknek
Hajrá, sorold a forrással megjelölve szépen a hátrányokat...

Bocsika a népszavazás arról szólt, hogy az országgyűlés többsége (most hogy 2/3 vagy sem nem emlékszem) hozzon egy törvényt. Egy neki megfelelő és elfogadható szabályozást arról, hogy milyen formában részesítse előnyben azokat a magyarokat (igen magyarok, még a narancssárga-színt szűrős szemüvegeden át sem kellene őket lerománoznod...) akiket önhibájukon kívül jóideje lekezelnek szülőföldjükön csupán azért mert ugyanazt a nyelvet beszélik, mint te vagy én.
gazdaségi szakamber vagy
korrekt vitapartner vagy... Haszprus legalább utána néz a dolgoknak, és én is elolvastam korábbi írásokat, amiben akkor még támogatható cél volt az adócsökkentés - jelen cikkben Bod Péter Ákos is hozzáteszi, hogy Ferkó regnálása óta eltelt 2év volt a sorsdöntő, akkor még lehetett volna alkalmazni... elkrtak 2 évet az ország élén nem csináltak semmit.
Ezek után akárhogy is soroljátok az összes Orbán fóbiátokat, alkalmatlan ember mögé sorakoztok fel.

adamo adamo:
jelen cikkben Bod Péter Ákos is hozzáteszi, hogy Ferkó regnálása óta eltelt 2év volt a sorsdöntő, akkor még lehetett volna alkalmazni...
És Orbánnak lagzik a hírcsatornája? Ő hol volt ez alatt a két év alatt, úgy értem, nem tűnt fel neki hogy már nem alkalmazható az adócsökkentés? Ha nem tűnt fel neki, akkor asszem alkalmatlan, ha feltűnt neki, akkor meg sajna úgy tűnik kamuzott amikor ezzel próbálta hitegetni a népet… Szerintem egyik verzió sem előnyös.
'94 óta minden választás során az a csapat kapott bizalamat, amelyik a parlamenti választásokat megnyerte, betartották a választókkal kötött megállapodásokat, most nem sikerült
Tfh csúsztatások voltak a választási kampányszövegekben arról, hogy mi megvalósítható, és mi nem. Tfh az mszp csúnyán csúsztatott sokmindenben. (Aláírom.) De mondd, mi számukra a helyes lépés ebben a szituációban? Megtartani az ígéreteket, amik csődbeviszik az országot, ám rövidtávon megnyugtatják a választókat, vagy inkább ignorálni az ígéreteket, és az ország hosszútávú gazdasági érdekeit nézni? Szerinted meg kellett volna tartsák az ígéreteiket, melyek a Fidesszel való versengés hevében irreálissá váltak? (A Fidesz 100e-es minimálbért, adócsökkentést, és 14. havi nyugdíjat ígért. Vajon ha ők kerülnek kormányra, mi lett volna a helyes lépés? Betartani az ígéreteket (miből??), vagy a mostani kormányhoz hasonlóan ignorálni azokat?)

adamo:

I.Az Önkormányzati Választást a Fidesz népszavazásnak állította be, és szerintük az eredmény azt mutatja, hogy a magyar választópolgárok kormányváltást akarnak. Ez az igazi csústatás.
II.
Mutass egy olyan kormányt , amelyik nem hazudott sohasem! Az Fidesz 1998-2002 között végig őszinte és következetes volt? Ott mindegyik miniszter tökéletes és feddhetetlen volt? Orbán Viktornak és Torgyán Józsefnek sikerült tönkretenni egy történelmi jelentőségű pártot.

III.
Elnézést, ha szavaimból idegengyűlölet látszata világlott ki, pedig egyáltalán nem ilyen érzéseket táplálok az erdélyi magyarokkal szemben. Jártam már Erdélyben és láttam, hogy milyen nehéz körülmények között élnek.
Én úgy gondolom, hogy Magyarország sincs könnyű helyzetben, de ennek ellenére mindig is támogatta az erdélyi és más külföldön élő magyar anyanyelvű embereket.
Arra céloztam, hogy abban az esetben, ha állampolgárságot kap egy ember, akkor jogosult az orvosi szolgáltatások igénybevételére, segélyre, nyugdíjra és egyéb szociális juttatásokra. Vajon az ország akkori(és mai) helyzete megengedhette volna, hogy ilyen juttatásokat adjunk több millió ember számára, olyan helyzetben amikor a nagyszüleim sem tudnak valami fényesen megélni a nyugdíjakból, az orvosi ellátás minőségéről nem is beszélve.
Szerinted akkor, ez egy racionális törekvés volt?

Szerinted Orbán Viktór mennyire alakalams ember a vezetésre, őt Európa országainak többségében mennyire fogadják el?

Na, visszatértem. Kicsit visszautalnék Tomka19-re:
A világ röhög rajtunk, hogy milyen miniszterelnökünk van
A helyzet az, hogy ha a világnak bármiféle kollektív viselkedést tulajdoníthatunk (ami nekem elég elképzelhetetlen, ötmilliárd ember ritkán van egy véleményen), akkor egy kis adalékként beírnám ide azt, amit hajdani angliai házinénim írt nekem, miután mondtam neki, hogy olvassa a BBC-n, hogy mi van idehaza Üzbegisztán-alsón:

It does seem extraordinary that people should riot because a politician has told lies... surely if that were a reason then the whole of the world would be in a constant state of rioting

A világ esetleg röhöghet rajtunk, de nem biztos, hogy a miniszterelnökünk, lehet, hogy az ország reakciója miatt

Tamás
A világ esetleg röhöghet rajtunk, de nem biztos, hogy a miniszterelnökünk, lehet, hogy az ország reakciója miatt
Bizonyíték (nem ígéret):
YouTube - The Daily Show - 2006.09.25 - Hungary-Man

...és egy hely, ahol meg van mondva a vélemény, jó hosszan, sok kommenttel:
Arrogáns lúzerek szubkultúrája
Nem állok sem mellé, sem ellene. Ez is egy nézet, gondoltam jó ha megismeritek.

#30 ... az alternatíva másképp:
hvg.hu

ScoobyZoli

1) Az ország emberei egyértelműen kinyilvánították, hogy nem bízzák rá a kormány kolacíió jelöltjeire a helyi ügyek irányítását. 16 éves politikai bástyák omlottak le. Erről szólt október elseje.

2) A Fidesz kormány alatt nem omlott össze a gazdaság (A befektetők 1998-2002 között úgy ítélték meg, hogy a kormány gazdaságpolitikája hiteles, ezért óriási mértékű működőtőkét fektettek be a magyar gazdaságba. Ez lehetővé tette a forint 2-3%-os reálfelértékelődését. Az így kialakult forintárfolyam nem befolyásolta kedvezőtlenül az exportőrök jövedelmezőségét, viszont az importárak mérséklődésén keresztül kedvezően hatott az inflációra. - Varga Mihály 2003. december 04.), kiemelkedő középületek épültek (Nemzeti Színház, Millenáris, Sportaréna, Művészetek Palotája, Népliget buszpályaudvar, a lágymányosi egyetem befejezése)

3)
ha állampolgárságot kap egy ember, jogosult az orvosi szolgáltatások igénybevételére, segélyre, nyugdíjra és egyéb szociális juttatásokra.
Nem igaz. Forrás: Index - Politika - Mire jogosultak a külföldön élõ kettõs állampolgár
A jogokról szóló magyar törvények nagy része nemcsak magyar állampolgárságot, hanem magyarországi lakcímet is előír.
* A tb-kártya megszerzésénél nem az állampolgárság, hanem a lakóhely számít.
* A határon túli diákok költségtérítését és ösztöndíját külön keretből, általában külföldi alapítványokkal közösen finanszírozza az állam, a támogatásokhoz a hallgatók pályázattal juthatnak hozzá.
* Az állam nyugdíjat csak a belföldön élő, állandó lakcímmel rendelkező személyeknek fizet.

Orbán Viktor az Európai Néppárt (PPE EPP - European People's Party) alelnöke, emlékeztetőül: a legnagyobb frakció, az új, 732 fős Európai Parlamentben.

Ha már az elfogadottságról van szó, nézzük Fletót:
“The result shows that the Hungarian citizens lost their confidence into the Prime Minister and the governing coalition – which comes as no surprise after the Prime Minister admitted that he had lied to the people just in order to win the elections. The EPP is convinced that the Prime Minister and his government should step down in order to restore the confidence into democracy again. If this is the way in which politicians treat the citizens who vote for them, then they should go”

Szekeres Imre (mszp):
A Szabad Demokraták Szövetsége országos kispártból budapesti középpárttá vált. Ez azt jelenti, hogy Budapesten kívül a politikai támogatottsága és jelentősége drasztikusan lecsökkent, ezért a Magyar Szocialista Pártnak a jövőben meg kell fogalmaznia viszonyát a Szabad Demokraták Szövetségéhez, mert ez egy másik helyzet.
Vajon ideológiai, vagy hatalmi kérdések miatt?
Ugye a válasz egyértelmű! :-)

Nyilván az MSZP gyengébb vidéken, ez mindig is így volt, az MSZP szavazóbázisa nagyrészt a városi értelmiségből állt, de nem ártana nekik vidéken erősíteni, mert ez hosszú távon visszaüthet. Nem vágom, hol itt a para. Felőlem egyezkedhetnek egymással a pártok, ez is benne van a demokráciában, csak normális helyeken (ahol nem négypárti a parlament) több mozgástér van az egyezkedésre.
Ideológiáról a magyar politikában már jó ideje nincs szó, úgy kb a rendszerváltás óta, előtte meg egyetlen ideológia létezett, az se jobb. Most van egy kapitalista programmal operáló, de magát baloldalinak valló pártunk, meg egy többnyire baloldali jelszavakat hangoztató, de magát jobboldalinak valló pártunk, meg két kicsi, akik próbálnak úgy lavírozni a politikai életben, hogy az ötszázalékos küszöb felett tartsák magukat, miközben lehetőség szerint nem veszítik el saját identitásukat. Hol itt az ideológia? A politika a hatalomról szól, mi másról szólna? A politikusoknak a hataloméhséget felróni olyan, mint kurvának az intenzív nemi életet.

# 114
I.
,,Az ország emberei egyértelműen kinyilvánították, hogy nem bízzák rá a kormány kolacíió jelöltjeire a helyi ügyek irányítását. 16 éves politikai bástyák omlottak le. Erről szólt október elseje.''

OK, rendben,mondjuk azt, hogy ez valóban így van, de én egészen mást idéztem fel ezzel kapcsolatban

II. A Gyurcsány kormány alatt sem omlott össze a gazdaság, illetve az elmúlt hetek belpolitikai konfliktusai generáltak bizonyos befektetői bizonytalanságot, de ez sem jelent gazdasági összeomlást. Mellesleg az idézeted(amint azt jelölted is) Varga Mihály egykori miniszterelnöktől származik, tehát szerinted ezek objektív megállapításokat tartalmazó mondtok?
Amúgy tudtommal, a Művészetek Palotája baromira nem a Fidesz kormány regnálása alatt épült fel.
Igen, a Fidesz megépíttette a Nemzeti Színházaz, illetve előbb leállította az Erzsébet téri építkzést, amit a Horn-kormány kezdett el, és sok botrányt követve, kínkeservesen elkészült az épület.
A Sportarénát meg szinte muszáj volt megépíteni, mivel az elődje sajnos leégett.

III.

Szerinted mennyire nehéz bejelentett lakcímhez hozzájutni, illetve meghatározzák azt, hogy egy lakásban/házban hány ember lehet maximum bejelentve?

Valóban az Európai Néppártt a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.
De ez a legnagyobb frakció összesen 269 főböl áll,tehát ez enye többségnek sem nevezhető a 739 fős parlementben.
És az már elég gáz lenne, ha úgymond OV saját EP-beli frakciója sem állna ki mellette...

Az ország emberei egyértelműen kinyilvánították, hogy nem bízzák rá a kormány kolacíió jelöltjeire a helyi ügyek irányítását.
Felejtsük már el ezt az egyértelműen kinyilvánították szöveget. Az ország emberei azt nyilvánították ki, hogy akkor szavaznak egy pártra, ha az mindenféle megvalósíthatatlan baromságot ígérget nekik (az elmúlt 16 év rá a példa: egyszer próbálta meg egy kormány, hogy nem vár a kellemetlen intézkedésekkel az önkormányzati választások végéig, és akkor el is bukta a választásokat). Az ország emberei a saját politikai éretlenségüket nyilvánították ki. Tisztelet a kivételnek, remélem, vannak ilyenek, és remélem, egyre többen lesznek.

adamo és ScoobyZoli-re: Egy éve nyílt meg hivatalosan a Művészetek Palotája. Az épület alapkövét 2002-ben tették le, 2005. januári átadása után került sor a próbaüzemeltetésre

A Nemzeti Színház áttelepítését valóban közfelháborodás kísérte.
a lágymányosi egyetem befejezése (adamo)
Valójában ez máig nem történt meg (Ld. sündisznó tetejű uszoda) (Amúgy az az egyetem az expó épületeinek volt szánva, ami 98-ban lett volna, tehát - bár nem jártam utána, de az a gyanúm hogy - nagyrészt 98 előtt épülhetett.)
Szerinted mennyire nehéz bejelentett lakcímhez hozzájutni, illetve meghatározzák azt, hogy egy lakásban/házban hány ember lehet maximum bejelentve? (ScoobyZoli)
ott a pont
Megmondom őszintén engem nem nagyon izgat hogy mennyire könnyű egy olyan embernek nyugdíjat kapnia nálunk, aki nem itt dolgozott, nem itt költötte el/fektette be a pénzét, nem itt adózott, nem ennek az országnak az épülését szolgálta, egyszerűen nem akarom hogy lehetséges legyen. És ez nem azért van mert magyar/nem magyar, hanem az iménti mondatomban leírtak miatt. Az országban így is 3,1 millió fő adóbefizetéséből kell fedezni 10 millió állampolgár egészségügyi ellátását és 3 millió nyugdíjas nyugdíját (idézet: Munkajog). Ez önmagában is elég teher egy dolgozó emberre, nemcsak azt a jólétet nem látom ami lehetővé tenné a terhek növelését, de leginkább az indokát sem.
Itt emlékezzünk arra a mondatra, hogy a Békesi László volt pénzügyminiszter szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer 2012-re finanszírozhatatlan lesz ( index, munkajog, budapest rádió).

Ezeket az ország emberei egyértelműen kinyilvánították szófordulatokat meg el kéne már hagyni, mert itt ilyen 60-40, 55-45 és hasonló arányokról beszélhetünk a két párt támogatottsága kapcsán már hosszú évek óta (hiába tündöklik egész Mo sárgában, ennek a sárgaságnak emberekre lebontva a fenti arányok adják az alapját). Egyszer az egyik nyer, máskor a másik, de miért van az hogy ha a fidesz nyer ugyanezen arányokkal, akkor egyértelmű megkérdőjelezhetetlen és mindent elsöprő többségük van, ha meg ők veszítenek akkor választási csalás volt, újraszámlálás, hídfoglalás, forradalom, békés hajigálás, tüntetés, ultimátum, előrehozott választások, kivonulás a parlamentből, munkamegtagadás, adómegtagadás?

Egyszer az egyik nyer, máskor a másik, de miért van az hogy ha a fidesz nyer ugyanezen arányokkal, akkor egyértelmű megkérdőjelezhetetlen és mindent elsöprő többségük van, ha meg ők veszítenek akkor választási csalás volt, újraszámlálás, hídfoglalás, forradalom, békés hajigálás, tüntetés, ultimátum, előrehozott választások, kivonulás a parlamentből, munkamegtagadás, adómegtagadás?
Ez picit régebbre nyúlik vissza. Az emberekben él a szocializmus emléke, ahol nagyjából ugyanazok az emberek voltak hatalomközelben, mint akik most mszp-sek. A szocializmusra is azt mondták demokrácia, valójában köze sem volt hozzá. Ha szavazás volt, akkor kötelező volt elmenni, és csak egy névre lehetett szavazni, pl. Lázár György, azt hiszem ő a volt az akkori miniszterelnök (sokakban Kádár maradt meg, de ő a pártelnök volt). Szóval egy név volt és arra kellett szavazni. Max annyit lehetett csinálni, hogy valamilyen módon érvénytelenné tenni a szavazatot, de ezt kevesen merték megtenni és amúgysem volt semmi értelme, mert úgyis ő nyert. Aztán a számlálás sem demokratikus körülmények között zajlott. De rátérve a kicsit mához közelibb helyzetre, a 2002-es szavazáskor rengeteg visszaélésről hallottunk szoc részről. Tudok konkrétumról is, ebbe azért nem megyek bele, mert nem tudnám bizonyítani. De mindegy is, a lényeg, hogy a baloldal már rég elveszítette a hitelét, nem értem azokat, akik még hisznek nekik. Most esetleg jöhet valaki azzal, hogy akkor ezekszerint én a jobboldalt olyan hitelesnek tartom-e, de erre azt mondom, hogy azért most már nagyjából 60 év távlatát érdemes nézni, ebből a fidesz csak 4 évet volt hatalmon. Volt még egy kis mdf, de az összes többi komcsi időszaknak tekinthető. Róluk bármit el tudok képzelni. Én továbbra is a jobboldalban bízom jobban, az arányokat tekintve ők továbbra is makulátlannak tekinthetők. És 60 év rossz politikáját elég merész dolog egy névre (OV) korlátozni, akinek éppen nagyrészt köszönhető, hogy a demokráciához sokkal közelebb kerültünk. (már azt hittem volna, hogy el is értük, de az utóbbi hetek eseményeit követve, már nem merném ezt kijelenteni) Ami most folyik az diktatúra. Szinte megfordítható a kérdés: vajon mik azok az elemek a mostani rendszerünkben (inkább eseményekben), amik nem a diktatúrára utalnak?

Tomka19 Tomka19:
vajon mik azok az elemek a mostani rendszerünkben (inkább eseményekben), amik nem a diktatúrára utalnak?
Az hogy nem OV van hatalmon lol

Viccen kívül a demokráciának ez a működése amit most tapasztalunk. Négyévente x-elsz, közte meg elfogadod amit kapsz. Ha nem tetszik, négy év múlva máshova x-elsz. Ha a többségnek nem tetszik, akkor a kormány mások kezébe kerül. Ha a többség jól érezte magát, akkor nem. Nem adják át tízezer embernek a kormányt? Százezernek se? Jóhogy! Mi ez a szám ahhoz képest, amennyien megválasztották őket, és amennyien elegek lennének választáskor a megválasztásukhoz? Ekkora tömeget Csurka is vitt már ki a Hősök terére (afaik, de nem gugliztam sikerrel), aztán a Parlamentbe se jutottak be, nemhogy a kormányba. Attól hogy kimegy százezer ember valahova, még nincs semmi, nem lehet következtetéseket levonni ebből hogy vajon a többi miként vélekedik a dologról.

A rendszerváltás előtti időkről meg továbbra se akarok vitázni, fogalmam sincs az egészről.

Szóval mi kéne másként működjön ahhoz, hogy ne nevezd diktatúrának a jelenlegi rendszert? Félévente kormányváltás mert jön egy kis csoport és valami nem tetszik nekik? Mert mondjuk visszasorolták a fradit, drágult a benzin, drágult a bkv, a gáz, a villany? Ha ilyen könnyen el lehetne érni a változásokat, tényleg állandóan tüntetések mennének; kinek ne érné meg kiállni a térre, ha azzal minden problémája megoldható?

Még egy érdekes dolog. OV egészen kb. egy héttel ezelőttig azt nyomta, hogy adócsökkentés. Megvolt a népszavazás, és lám, adócsökkentések kidobva, 500-1000 milliárdos reformalap hopp előkapva, megszorítások kellenek, Gyurcsány csomagja tökéletes, csak ne ő hajtsa végre hanem majd mi (fidesz).
És 60 év rossz politikáját elég merész dolog egy névre (OV) korlátozni,
Ilyet ki tett?

Tomka19:
Tomka19

> a baloldal már rég elveszítette a hitelét, nem értem azokat, akik még hisznek nekik
Ha valaki a hitelét elvesztette az a Fidesz, pl. ha összehasonlítod a párt indulásakor körvonalazott elveket, illetve a mostaniakat, akkor enyhén szólva ,,érdekes dolgokat'' lehet észrevenni.
Kezdetben a papokat OV csuhásoknak, hazugoknak nevezte. Jelenleg az egyik legnagyobb támogatótáboruk a keresztény egyház. A nyugdíjasokról korábban nem egyszer nyilatkozta azt, hogy nem szereti őket, majd hirtelen őket is úgymond felkarolta.
És még hosszasan lehetne sorolni a köpönyegforgatásokat.

Teli vagy előítéletekkel, pl. ,,róluk bármit el tudok képzelni'' ez szerinted egy korrekt hozzáállás?

Ami pedig azt a mondatodat illeti, amikor diktatátoroknak nevezed a mostani kormány vezetőit, pedig enyhén szólva is röhejes.
Ki volt nemrégen az,aki 72 óra ultimátumot adott a miniszterelnöknek?
Ilyen kérdést én is tehetek fel: ezekután még vannak olyan emberek, akik hiszenk OV-nak és a Fidesznek?

Hány éves is vagy Tomka? 19, ha jól következtetem a nevedből?
Te és mi maximum a történelemkönyvekből illetve családtagjainktól tudhatjuk azt, hogy 60 évvel ezelőtt milyen bel- és külpolitikai helyzetek uralkodtak. Ha legalább ezt nem tetted meg, vagy figyelmen kívül hagytad, akkor inkább ne irjál ilyen hülyeségeket.
A legkönnyebb azt mondani, hogy a hülye komcsik, akkor is elszúrták. Ez aztán a jó politikai tájékozottság és politikai kultúra. Milyen párt is a fidesz? Konzervatív??
Szerintem meg egyre jobban szélsőséges.

Haszprus
Még egy érdekes dolog. OV egészen kb. egy héttel ezelőttig azt nyomta, hogy adócsökkentés. Megvolt a népszavazás, és lám, adócsökkentések kidobva, 500-1000 milliárdos reformalap hopp előkapva, megszorítások kellenek, Gyurcsány csomagja tökéletes, csak ne ő hajtsa végre hanem majd mi (fidesz).
Ez egyébként az egyik legviccesebb része az elmúlt pár napnak/hétnek.. ez hogyhogy nem szúrja a kedves másik oldal szemét?? OV ezek szerint eddig hazudott.. dehát ugye ez senkit nem érdekel.. hmm... érdekes..

Orca
az egész történet vicces, ami pár hete zajlik, csak kár, hogy nem mindenki röhög rajtuk...
Többek között a befektetők sem.

Az emberekben él a szocializmus emléke, ahol nagyjából ugyanazok az emberek voltak hatalomközelben, mint akik most mszp-sek.
Az MSZP-ben az átlagéletkor 49 év. (Forrás: hvg.hu :: Nyomtatható verzió ). Az SZDSZ-ben, MDF-ben 50, a Fideszben 46. De hgy továbbmenjek, az MSZP pártvezetése 2004-ben biztosan fiatalabb a Fidesznél (forrás: www.gondola.hu/cikk.php?szal=38682 ). Ennyi erővel bármelyik párt tagjai között épp annyira lehettek hajdani pártfunkcionáriusok, mint az MSZP-ben, kár, hogy az erre vonatkozó adatok még mindig nem nyilvánosak. Az életkorokból kiindulva ezeknek az embereknek a nagy része a szocializmus alatt egyszerűen azért nem vállalhatott párttisztséget, mert nem volt megfelelő végzettsége hozzá. (Orbán Viktor pl 1987-ben szerezte a jogi diplomáját). Lehettek mondjuk KISZ tagok, whatever, akkoriban kit nem akartak beléptetni a KISZ-be? Én is voltam úttörő, mégse vagyok egy rohadt komcsi (gondolom). Szóval az állításodat enyhén szólva megalapozatlannak érzem, de ha tényekkel alátámasztod (nevekkel, felsorolva a hajdan és most viselt tisztségeket), annak örülni fogok.
vajon mik azok az elemek a mostani rendszerünkben (inkább eseményekben), amik nem a diktatúrára utalnak?
Például: nyugodtan mehettem Angliába dolgozni, a kutya se kérdezte meg, hogy minek megyek oda, mit akarok ott és miért nem maradok idehaza. Nyugodtan szidhatom a kormányt, az ellenzéket, bárkit, és nem tartóztatnak le érte, ha kulturált keretek között teszem. (Az ember szabadsága ugye addig terjed, ahol a másik ember szabadsága kezdődik). Ha itt diktatúra lenne, a tüntetést úgy verték volna szét az első nap a rohamrendőrök, hogy csak néztetek volna. Ha diktatúra lenne, Budaházy Györgyöt leszedték volna a színpadról a Kossuth téren ahelyett, hogy beszélni hagyják. Ha diktatúra lenne, nem lett volna semmiféle önkormányzati választás, max szavazhattál volna egyetlen pártra, és kész. Soroljam még?

Tamás Tamás:
Én is voltam úttörő, mégse vagyok egy rohadt komcsi (gondolom).
Rezeg a léc

Tamás Érdekes, amikor a koalíció legitimációját (részemről szigorúan nem jogilag, hanem erkölcsileg) kérdőjelezzük meg, akkor a tavaszi választásokat csípőből elfogadod, mint kiindulási alapot, addig amikor jobboldali győzelemről beszélünk, akkor pedig a buta-nép effektet veted be.

Ugyanakkor míg tavasszal az igazság ismerete nélkül szavaztak az emberek a koalícióra, addig ősszel, a csődbe hazudott ország (www.hetivalasz.hu/showpic.php?id=12341) vonta meg a bizalmat a kormánytól.

Művészetek Palotája Haszprus

A projektről még az Orbán-kormány írt alá szerződést. A munkát 2002. novemberében kellett volna befejezni, az egész építkezésre 52 milliárd forintot szánt az állam. Még mielőtt a közfelháborodás itt is megjelenne: A budapesti Művészetek Palotája nyerte el az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d'Excellence 2006. évi díját.

Nemzeti Színház átköltöztetéséről kérdezzük meg DemszkyG-t:
Elég a környéken körbenézni, van itt más is, amire büszke vagyok [...] az Erzsébet téri park, ami most megújul, a másik pedig a buszpályaudvar, ahol hamarosan megnyílik a dizájn központ. Szeretem a Gödör Klubot, nem is kell rajta változtatni...
Lágymányos
1996-os lett volna az expo, amit a szocialisták kilőttek. (Bocs: merjünk kicsik lenni...) A lágymányosi épületegyüttest pedig 1998 óta üzemel, nyilván ami elkészült belőle.

folyt köv.

Érdekes, amikor a koalíció legitimációját (részemről szigorúan nem jogilag, hanem erkölcsileg) kérdőjelezzük meg, akkor a tavaszi választásokat csípőből elfogadod, mint kiindulási alapot, addig amikor jobboldali győzelemről beszélünk, akkor pedig a buta-nép effektet veted be.
Mivel tavasszal egy szabályos,országgyűlési választás volt, ennek eredményeként Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök.
Most pedig Önkormányzati választást tartottak, amelyen a Fidesz kapta a szavazatok többségét. De egy Önkormányzati Választás és egy Országgyűlési nem ugyanaz.
A Fidesz szerint a mostani eredmény egyenlő a kormány bukásával, és a nép le akarja váltani azt.
Gratuláció a Fidesznek, valóban többséget szerzett az önkormányzatok irányításában, de észre kéne már venni, hogy egy demokráciában nem úgy működnek a dolgok ahogy ők azt elképzelik.
Művészetek Palotája Haszprus
A projektről még az Orbán-kormány írt alá szerződést. A munkát 2002. novemberében kellett volna befejezni, az egész építkezésre 52 milliárd forintot szánt az állam.
Ok, ügyesek voltak, aláírták, de annyira mégsem, hogy sikerült volna kiveitelezniük, tehát akkor valójában a felépülés az ő érdemük, vagy közös?
Mondjuk azt is hozzá kell tenni, hogy a kezdeményezést pl. az MSZP nem lehetetlenített el, azért mert azt az előző kormány indította el. Itt pontosan a Nemzeti Szinház körüli bonyodalmakra gondolok.

egy demokráciában nem úgy működnek a dolgok ahogy ők azt elképzelik.
Továbbra is fenntartom, hogy eddig egyszer sem hallottad Viktortól, hogy mármost Fidesz kormánynak kell alakulnia. A jelenlegi krízis oka egyedül Gyurcsány Ferenc személye és az általa képviselt politika. Maradjon a parlamenti többség ott ahol van, a miniszterelnök távozzon.

Adalék arról, hogy hogy működik a helyes demokrácia:
"Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban"
Igen, MSZP.

A jelenlegi krízis oka egyedül Gyurcsány Ferenc személye és az általa képviselt politika.
Szerintem pedig mindkét fél tehet a krízisről.
Én az égész felháborodást felfújtnak tartom, és népuszításnak. És nem értem, hogy Gyurcsánynak miért kéne távoznia. Jelenleg ő a megválasztott miniszterelnök, bizalmat kapott, ennyi. Lehet még vergődni ezen, de amint látszik egyre kevesebb sikerrel.
A jelenlegi krízis oka egyedül Gyurcsány Ferenc személye és az általa képviselt politika. Maradjon a parlamenti többség ott ahol van
És akkor érdemben mivel lenne előrébb a helyzet? A megszorítások, amik ellen eddig a Fidesz tiltakozott nem Gyurcány programja, hanem az MSZP-SZDSZ koalícióé.
Attól, hogy másik kormánypárti ember lenne a miniszterlnök a programot nem vonnák vissza.
Amúgy jelenleg a Fidesznél a szakértői kormány megvalósításának célja van a napirenden.

Időközben a Fidesz a szajkózott adócsökkentési elképzelését visszavonta, na most akkor ők hazudtak? Vagy ők sohasem tették az? Eleget biztos nem. Én is tudom így szelektálni az eseményeket és a nyilatkozatokat, csak én ezt elég primitívnek tartom. És az iylen primitívségben a Fidesz élenjáró.
Adalék arról, hogy hogy működik a helyes demokrácia:
-A Fidesz felszólítja az embereket, hogy menjenek az utcára.
-72 óra ultimátumot ad a miniszterelnöknek
-bejelenti, hogy kivonul a parlamentből, amikor Gyurcsány Ferenc beszédet tart.
(így aztán hogyan tudják képviselni a Fideszes képviselők a választóik érdekeit?)
- A Fidesz nem hajlandó az MTV Nap-Kelte című műsorában megjelenni.
(így szerinted mennyire valósulhat meg a sajtószabadság?)

És az iylen primitívségben a Fidesz élenjáró.
Most nincs többre időm, de ilyen és ehhez hasonló érveléseket nem szeretnék látni ebben a topicban, thx. (Reakciót se rá.) Nem segíti a másik fél álláspontjának megértését, nem győzi meg a másik felet semmiről, indulatokat szül.

Haszprus:

Ok, bocs mindenkitől, elragadtattam magam, nem kellően fejeztem ki magam.

Tamás:
de ha tényekkel alátámasztod (nevekkel, felsorolva a hajdan és most viselt tisztségeket), annak örülni fogok.
Néhány név:
Horn Gyula - Tagja volt az államvédelmi hatóságnak, ami köztudottan erőszakkal szorította vissza azokat, akik nem értettek egyet az akkori rendszerrel (Andrássy út 60)
Medgyesi Péter - ügynökmúltja ma már mindenki számára ismert
GyF: Kommunista Ifjusági Szövetségben vezető tisztség betültése. Nem csak egyszerű titkár volt, hanem keményen fellépett azokkal szemben, akiknek nem tetszett az akkori szocializmus és rendszerváltást szerettek volna. Egyik ismert jelentésében az szerepel nagyjából, hogy OV-re különösképpen oda kell figyelni, mert egy olyan fiatal ellenzéki szervezet megalakításán dolgozik, akik ha felülkerekednek, még rendszerváltást is el tudnak elérni.
Kovács László - rendszerváltás előtt (1988) a belügymninisztérium egyik vezető személyisége (ebben az időszakban verték meg OV-t gumibottal, mert a Battyány emlékmécsesnél csendes demonstrációban vett részt).

Adalék arról, hogy hogy működik a helyes demokrácia:
Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban (adamo)
Na, szóval mi itt a probléma? Mindenki abban a hatáskörben védi az érdekeit, amiben teheti. A szocik nyilván úgy látják, hogy a fidesz rosszul intézkedne a pénzekről. Részükről ebből fakadóan nyilván hiba lenne ezt hagyni. Mint ahogy választáskor egyik párt se mondja azt, hogy szavazz az ellenfelemre. Nemcsak azért nem mondják ezt, mert akkor kevésbé tudnák kitömni a saját zsebeiket, hanem - ideális esetben - azért is, mert úgy gondolják, hogy ők jobb megoldásokkal tudnak szolgálni az országnak az ellenfélnél. Aki ezt nem így gondolja annak semmi keresnivalója - ideális esetben - a politikusi pályán.

Az hogy a kormány akar nagyobb hatalmat gyakorolni a pénzek fölött, nem azonos azzal, mintha a saját zsebét akarná tömni vele. (Lehet hogy közben ez is megtörténik, de ez minden bizonnyal megtörténik a másik oldalon is. A befolyás új kapcsolatokat jelent, az új kapcsolatok pedig új üzleteket. Nem kell ahhoz közvetlenül az államkasszát megcsapolni, hogy nagyobb hatalom révén több pénzed legyen.)
Érdekes, amikor a koalíció legitimációját (részemről szigorúan nem jogilag, hanem erkölcsileg) kérdőjelezzük meg, akkor a tavaszi választásokat csípőből elfogadod, mint kiindulási alapot, addig amikor jobboldali győzelemről beszélünk, akkor pedig a buta-nép effektet veted be. (adamo)
Tavasszal egy szokásos szituációban kellett dönteniük, ősszel nem. Tavasszal a szokásos ígéretdömpinget hallgathatták, ősszel pedig ilyentájt szokatlan megszorítások után volt a választás. Ennyi a különbség a kettő között.

Ja és nagyon régóta akarom már ezt írni, hogy ha pusztán népszerűségi alapon bármikor lehetne kormányt váltani, akkor már az összes létező kormányt leváltották volna a négyéves ciklus közepe táján. Ha olvastok ilyen népszerűségi felméréseket, akkor ezt tudhatjátok jól. A választások után 1-2 évvel az összes létező kormány népszerűségi indexe sokkal lejjebb volt a riválisáénál. Ezt én régebben olvastam de bizonyára utána lehet járni, most csak mutatok egy példát: Gallup - A két legerősebb párt támogatottsága. Ezen a grafikonon baloldalon 99-től lehet nyomon követni a két párt népszerűségi indexének változását, 99 második felében a fidesz szépen mélyrepülésbe kezd és a két párt támogatottsága nagyjából felcserélődik. Ugyanez tapasztalható az mszp-nél 2003-ban, szépen mélyrepülésbe kezd, majd 2005 közepétől ismét erősödik. 2006 májustól pedig addig nem látott meredekségű zuhanást tapasztalhatunk az mszp-nél. Megjegyzem, a fidesz népszerűsége szintén csökken ezidő alatt, csak sokkal kisebb mértékben. De nézzétek meg a grafikont.

adamo: szíves örömest elismerem a tavaszi választásokat is a buta nép effektus jelének Igazából tavasszal nem voltam az országban, hála az isteneknek, úgyhogy nem tudom, hogy akkor milyen néphülyítések mentek a kampányban, de a véleményem kb ugyanaz. A jelenlegi politikai garnitúrában nincs olyan alternatíva, amit nyugodt szívvel, fenntartások nélkül el tudnék fogadni. (Csak mielőtt valaki rám fogná, hogy elkötelezett MSZP-s vagyok). Majd ha idehaza is normális demokrácia lesz, 8-9 parlamenti párttal, akkor talán lesz ilyen alternatíva. Jelenleg egyik oldal sem jobb a másiknál, de nem látok okot arra, hogy hőzöngeni, kormányt buktatni, tüntetni, ultimátumokat adni kelljen.

Viszont: nem buktatott kormányt senki. Az önkormányzati választás az önkormányzatokról szólt. Pont. Az ország nagy részébe el se jutott annak a híre, hogy Orbán Viktor népszavazásnak akarja tekinteni ezt a választást. Főleg a kisebb városokba, falvakba nem. (Körbekérdezősködtem, személyes tapasztalat, illetve édesapám közvéleménykutató cégnek is dolgozik, nemrég végeztek ilyen felmérést, nem tudom, mikor lesz hivatalos eredmény, mindenesetre láttam a kérdőíveket). Egyáltalán, a kisebb falvakban, olyan helyeken, ahol nincs is pártlista, elég nehéz bármiféle népszavazásnak tekinteni az önkormányzatit. Ott arról szól a dolog, hogy a Pista vagy a Józsi, és nem arról, hogy a Fidesz vagy az MSZP. Ez lenne egyébként a normális szerintem. Kíváncsi lennék, mi lenne, ha pl a szavazólapokon csak a jelöltek neve lenne ott, de a pártoké nem. Mi lenne azzal a sok százezer választóval, aki pártokra szavaz, és nem személyekre?

Tomka19: hol van ma Horn Gyula, Kovács László, Medgyessy Péter? Vegyük sorra.

Horn már nem űz aktív politikát, néha beleszól a partvonal mellől, ennyi. (Forrás: angol Wikipédia: In the years after 2002, he hasn't taken a very active role in politics.). Mellesleg hogy teljes legyen a kép, említsük meg a vasfüggöny megnyitásában betöltött szerepét is. 1-1.

Kovács László az Európai Bizottság tagja, az MSZP-ben tudtommal nem aktívkodik mostanában, és egyébként is külügyi államtitkár volt, köze nem volt a BM-hez. (Egész pontosan: '75-től dolgozott a külügyi osztályon, '86-90 között külügyminiszter-helyettes, illetve külügyi államtitkár, forrás: a saját önéletrajza, ami a neten megtalálható). Rendben, pártfunkcionárius volt, ebben igazad van, viszont nem értem, hogy ezt miért kéne a priori főbenjáró bűnnek tekinteni.

Medgyessy pedig eltűnt, és egyébként nem vagyok biztos benne, hogy MSZP-tag (legalábbis a magyar Wikipédia szerint nem az, az angol szerint sem). De ha az is, máig sem tisztázott, hogy mi volt a szerepe a III/II-es (és nem a III/III-as) ügyosztályon. Nem tekinthetem objektívnek sem azt, amit ő állított, sem azt, amit az ellenzék állít róla, mert mindkettő érdekek által vezérelt.

Mindenesetre négy ember említése (akik közül egy lehet, hogy nem is tag, a másik pedig már nem aktív) még nem támasztja alá azt az állítást, hogy nagyjából ugyanazok az emberek voltak hatalomközelben, mint akik most mszp-sek. Mondtál effektíve két és fél embert, aki most aktív MSZP-tag és akkor hatalomközelben volt. A másik oldalról is lehetne neveket mondani, akik most aktívak és akkor hatalomközelben voltak vagy együttműködtek. Bizonyít ez bármit is? Bizonyítja ez azt, hogy rosszul végzik a munkájukat? Bizonyítja ez azt, hogy az egyik oldal tisztább, a másik meg nem? Talán számoljuk meg egyesével, hogy melyik párt tagjai között hány hajdani pártfunkcionárius vagy a jobboldal kedvenc szavával élve ügynök volt, aztán súlyozzuk a bűneiket számszerűleg, hogy kiderüljön, ki a tisztább? Van ennek értelme? Szerintem meg kellene haladni ezt a hülyeséget. Vagy ha nem akarja a jobboldal meghaladni, akkor komolyan, vigyék keresztül az összes közéleti személyiség teljes átvilágítását, beleértve a Parlament tagjait is, aztán súlyozzunk 1998-2002 között megtehették volna. Nyilván oka volt, hogy nem tették meg. Én úgy érzem, hogy mindkét oldal ugyanannyira sáros, de ennek a jelenre már semmilyen kihatása nincs azon kívül, hogy meddő érvként hozható fel pártpolitikai vitákban.

Ajánlom egyébként mindenki figyelmébe az Egy szavazat című kisfilmet a film.hu portálról:
filmhu - a magyar moziportál - www.magyar.film.hu
Sajnos minden abszurditása ellenére elég reális képet fest az ország jelenlegi siralmas politikai kultúrájáról. :-/

Tamás: Megnéztem az Egy szavazatot. Szörnyű volt

Tamás!
1998-2002 között megtehették volna
Ezt nagyon sokszor hallom minden témára. Ne felejtsük el, hogy ők a második világháború óta csak 4 évet kormányoztak. Szemben a baloldallal, akik már több, mint 50 éve uralkodnak felettünk. Igen, uralkodnak, mert én továbbra is annak érzem ezt a diktatúra jellegű kormányzást diktátorral az élen.
Kérdeztél pár nevet és én meg mondtam hirtelen. Nem is kellett sokat gondolkoznom a neveken, ha utánanéznék tucatjával lehetne még sorolni. Csak azért fura dolog ez, mert akkoriban szocializmus volt, most pedig a rendszerváltás után már kapitalizmus van. Hogy lehet, hogy ezeknek az embereknek mindegy, hogy éppen milyen rendszer van Nyilván csak az a lényeg, hogy hatalmon legyenek.
Horn valóban kissé háttérben van látszólag, de tudtommal ő GyF tanácsadója jelenleg is! Egyébként a határnyitás valahogy az ő nevéhez lett fűzve, mert akkor ő volt a külügym iniszter, de a külügyminiszter a miniszterelnök jóváhagyásával, vagy szocializmus lévén (akkor még az volt) a miniszterelnök utasítására tehetett csak valamit (még most is így van). Tehát, a határnyitás inkább az akkori miniszterelnök, Németh Miklós érdeme inkább.
Meddgyesy azért nem olyan rég tűnt el, végülis ő váltotta OV-t, és az ő tanácsadója pedig Kovács László volt. Egyébként Medgyessy még pénzügyminiszter is volt a múlt rendszerben! De én említettem még egy nevet, méghozzá GyF-et is! Az a helyzet, hogy épp az ő neve a legsúlyosabb, mert még mindig ő az ország első, vagy vegyük második embere! Az ő múltjáról is írtam megjegyzést. Elég ellentmondásos személyiség! De nyilván a hatalom érdekében ezt érdemes megtennie! Neki aztán tényleg totál mindegy, hogy mi van, szocializmus, kapitalizmus, tüntetés, bukás, válság, ő le nem mondana soha a hatalomról. Használhatja hitler jelszavait a választási plakátjain, megsérthet idősebb feleségeket, arabokat, összeveszhet szomszéd ország elnökével, félresöpörheti az érdekképviseleteket, hazudhat, beszélhet trágárul, szóval ő az, aki mindent megenged magának és bármit megtehet. Élvezi, hogy hatalmon lehet!

Tomka19,
Hogy lehet, hogy ezeknek az embereknek mindegy, hogy éppen milyen rendszer van Nyilván csak az a lényeg, hogy hatalmon legyenek.
Ehehe nem úgy OV, aki végigcsalinkázott a teljes palettán, liberálistól konzervatívon át a kommunistáig. (Index - Vélemény - Egy igaz ember)
összeveszhet szomszéd ország elnökével,
Csak nehogy oda lyukadjunk ki hogy a magyarverések kérdésében a szlovák félnek van igaza… (megverte magát a lány)
Használhatja hitler jelszavait a választási plakátjain,
Te amúgy úgy érzed hogy esetleg az mszp marketingesei megnézték hogy miket mondott Hitler aztán jól lenyúltak egy nekik tetsző mondatot? Vagy lehet hogy csak valaki valamit nagyon bele akar ebbe magyarázni?
megsérthet idősebb feleségeket, arabokat,
Mindkét szituáció egy rosszul elsült tréfa volt. Ez olyan mint amikor az ember valami kellemetlen témával viccel önfeledten aztán rájön hogy upsz beletenyerelt valamibe. Ha ezeket baráti körben süti el, mindenki röhögött volna, és fel se merült volna a politikai korrektség gondolata. Úgyhogy hibázott, igen, de nemtom mit kell ezen ennyit lovagolni, mikor voltak már ezek…
Neki aztán tényleg totál mindegy, hogy mi van, szocializmus, kapitalizmus, tüntetés, bukás, válság, ő le nem mondana soha a hatalomról.
Ismét meg kell említenem a szokásos érvemet. GyF lemondása nem odáig tart hogy lemond és akkor minden megoldódik. Helyébe a Fidesz jön amiről ugye nem feltételezzük hogy átlagos mszp-szavazó úgy vélné hogy jobban jár velük mint GyF-fel. Márpedig a választók fele mszp-szavazó, a párt meg nyilván nem adja át önként a fidesznek a kormányzást. Nemcsak mert ragaszkodnak a hatalmukhoz, hanem mert amúgy is rossz megoldásnak tartják.

Az m1-en a Szólás szabadságában láttam egy ilyen megnyilatkozást az Ericsson nemtomkijétől, hogy olyan sosem fordul elő, hogy egy céget csődközelbe vívő menedzsmentet bíznak meg azzal, hogy rakják helyre a dolgokat. Igenám, csakhogy amíg miniszterelnökségre van két jelöltünk (Fletó és Viktor - a többi név szerintem max ideiglenesen vagy marketing célokból merül fel), és így közvetlen látható hogy nincs jobb alternatíva (mszp-s szemszögből), addig egy menedzsment helyére nyilván százan állnak a sorba, van miből válogatni, és bizonyosan lesznek köztük alkalmas személyek a feladat betöltésére.

De még egy dolog. Ugyan mit ne tudna lenyomni a fidesz a későbbiekben a szocik torkán, ha még egy miniszterelnök-leváltásba is belemennének? Ezt nyilván nem lehet hagyni.

mert én továbbra is annak érzem ezt a diktatúra jellegű kormányzást diktátorral az élen.
Ha diktatúra lenne, te nem írhatnád most erre a blogra ezeket a mondatokat. Nézz rá Kínára, ott diktatúra van. Itt egy kezdetleges, de remélhetőleg később jobbá váló demokrácia. Úgy veszem észre, főként azok szeretnek diktatúráról beszélni, akik még soha nem éltek abban. De akkor miután én felsoroltam, miért nincs itt szerintem diktatúra, írd le, hogy szerinted miért van. (Tényszerűen).
ha utánanéznék tucatjával lehetne még sorolni
Nézz utána és sorold tucatjával, tényleg kíváncsi lennék rá, hogy mi jön ki, ha egyszer valaki veszi a fáradságot és összeszedi mindkét oldalról, hogy ki mit csinált. Nekem erre sajnos nincs kapacitásom, pedig érdekelne.
Egyébként a határnyitás valahogy az ő nevéhez lett fűzve, mert akkor ő volt a külügym iniszter, de a külügyminiszter a miniszterelnök jóváhagyásával, vagy szocializmus lévén (akkor még az volt) a miniszterelnök utasítására tehetett csak valamit (még most is így van).
Szerintem mivel nem vagyunk se miniszterelnökök, se külügyminiszterek, ilyen állításokra ne ragadtassuk magunkat. Minek kellene akkor ennyi miniszter, ha mindenki csak a miniszterelnök utasítására tehet valamit?
De én említettem még egy nevet, méghozzá GyF-et is!
Tény. De nem látok kivetnivalót eddig abban, amit KISZ-tagként tett. Abban látok kivetnivalót (bár indokolva látom tettét), ahogy a kormányzásának az eddigi időszakát töltötte, de nem látok jobb alternatívát.

De szerintem lépjünk túl ezen az OV vs GyF dolgon. GyF a jobboldal számára az Első Számú Közellenség, ezért azokat az ellenérveket, amelyeket a jobboldal felsorakoztat ellene, minimum fenntartással fogadom. Hasonlóképp az OV ellen balról felhangzó szólamokat. Arra lennék kíváncsi, mit tud nyújtani alternatívaként a jobboldal, ha már kormányváltást követelnek? Ha jól látom, minimum két jobboldal-közeli ember írogat ebbe a topicba, hozzájuk intézném a kérdést:

1. Kit javasolna a jobboldal miniszterelnöknek? (Csak olyat fogadok el válaszként, akit epszilonnyi esély van megszavazni a Parlamentben, tehát vélhetőleg balról kell választani, egy jobboldali kormány megalakulására nem látok esélyt)
2. Kit javasolna az új kormány tagjainak?
3. Milyen intézkedésekkel gondolja csökkenteni az államháztartási hiányt?
4. (ez a legfontosabb) Mi a gazdasági alapja ezeknek az intézkedéseknek? Készültek-e részletes megvalósíthatósági és hatástanulmányok ezen intézkedések következményeire? Ha igen, mit tartalmaznak ezek a tanulmányok, illetve hol érhetőek el az egyszerű földi halandó számára, mint én?
5. Mi a nemzetközi elfogadottsága ezeknek az intézkedéseknek, van-e akkora nemzetközi támogatottsága, amellyel ez biztonsággal végigvihető?
6. Mit kellene tennie az új kormánynak a kormányváltással minden bizonnyal megrendülő, esetleg mélyrepülésbe kerülő forintárfolyammal?

Amíg ezekre a kérdésekre nincs egzakt, definit válasz, addig véleményem szerint az egész Kossuth téri hepaj csak céltalan hőzöngés, amelynek egyetlen eredménye a politikai instabilitás és Magyarország nemzetközi megítélésének rosszabbodása.

Tomka19!

Véleményem szerint felesleges Veled eszmétcserélni, mert alapvető információkkal sem vagy tisztában
Egyébként a határnyitás valahogy az ő nevéhez lett fűzve...
Ajánlom figyelmedbe Horn Gy. Cölöpök c. könyvét., vagy más tényeket erről az időszakról.
Az ilyen tudatlanság és előítélet elveszi a kedvemet az eszmecseréről

Szóval részmről befejeztem a hozzászólást ebben a topicban.

Bye Tomka

ScoobyZoli:
Hány éves is vagy Tomka? 19, ha jól következtetem a nevedből?
Te és mi maximum a történelemkönyvekből illetve családtagjainktól tudhatjuk azt, hogy 60 évvel ezelőtt milyen bel- és külpolitikai helyzetek uralkodtak. Ha legalább ezt nem tetted meg, vagy figyelmen kívül hagytad, akkor inkább ne irjál ilyen hülyeségeket.
A legkönnyebb azt mondani, hogy a hülye komcsik, akkor is elszúrták. Ez aztán a jó politikai tájékozottság és politikai kultúra.

Én nem fogalmaztam így! Amúgy pedig valóban nem kellett élnem 895-ben, hogy tudjam, akkor volt a honfoglalás. Egyébként amikről mostanában beszélünk, az a közelmúlt, így ezt az időszakot a legkönnyebb elemezni, mivel a körülöttünk lévő emberek nagyrésze emlékszik személy szerint is ezekre az időkre, egyébként pedig neten is jól lehet tájékozódni.

Haszprus:
Csak nehogy oda lyukadjunk ki hogy a magyarverések kérdésében a szlovák félnek van igaza… (megverte magát a lány)
Dehogy! De azzal, hogy faképnél hagyjuk az elnököt, szóba sem állunk vele, biztosan nem fogunk előrébb jutni. Elöször tárgyalni kéne vele!

Hitler jelszavak...
Te amúgy úgy érzed hogy esetleg az mszp marketingesei megnézték hogy miket mondott Hitler aztán jól lenyúltak egy nekik tetsző mondatot? Vagy lehet hogy csak valaki valamit nagyon bele akar ebbe magyarázni?
Nem tudom, miért csinálták, de akkora baki volt, hogyha pl. OV csinálta volna, már egyből követelték volna a lemondását...
Ismét meg kell említenem a szokásos érvemet. GyF lemondása nem odáig tart hogy lemond és akkor minden megoldódik. Helyébe a Fidesz jön
Nem tudom honnan veszed ezt, mikor egyértelműen szakértői kormányt szeretnének, mert csak olyan emberek húzhatnák ki az országot a bajból, akik hiteles, gazdasági szakemberek. A szakértői kormány legalább 1 évig kormányozna, utána valamikor választások lennének kiírva. Az nyerne, akikre az emberek a legtöbben szavaznának a valódi számok és gazdasági jellemzők ismeretének tükrében.
Az, hogy esetleg a fidesz nyerne, csak feltételezés, de ha őket találnák alkalmasnak az emberek a vezetésre és benük bíznának jobban inkább, akkor persze ez is előfordulhat. De csak kizárólag egy korrekt, demokratikus szavazás után!
Látom, hogy Te bennük bízol, azért vagy olyan biztos abban, hogy ők nyernének. :-)

Tomka19 Tomka:
Te és mi maximum a történelemkönyvekből illetve családtagjainktól tudhatjuk azt, hogy 60 évvel ezelőtt milyen bel- és külpolitikai helyzetek uralkodtak.
Tudom hogy a szüleit a legtöbben hiteles forrásként kezelik ebben a témában, de. De gondolj bele abba, hogy mint ahogy neked vannak szüleid, vannak másoknak is szülei. Nyilvánvalóan családról családra más a megítélése ennek a korszaknak (ill. az mszp-s politikusok korszakhoz való kötődésének), mert különben nem találnál az idősebb korosztályban bal és jobboldali szavazókat egyaránt, kizárólag az egyik oldal szavazói lennének x év felett.
Amúgy pedig valóban nem kellett élnem 895-ben, hogy tudjam, akkor volt a honfoglalás.
A jelenlegi tudásunk szerint valóban akkor volt, de vajon létezik Isten vagy nem, vajon Ádámtól származunk vagy nem, vajon létezik evolúció vagy csak teremtés van? Volt-e ősrobbanás? Jézus magyar volt-e? Ki volt ott hogy megmondja? Egy csomó ember az egyik teóriát tartja hitelesnek, és egy jó nagy rakás meg a másikat, ráadásul vannak akiknek még egyéb elképzeléseik is akadnak, és ha tanultál történelmet, akkor tudod, hogy korszakról korszakra változott az, hogy melyik volt az általánosan elfogadott verzió. (Legalábbis ezt mondják )

Ezzel nem konkrétan a 895-ös honfoglalást kérdőjelezem meg, csak arra világítok rá, hogy attól hogy a szüleid elmondanak egy verziót, még nincs semmi. Én is leszek egyszer szülő és valószínűleg másképp fogom elmesélni a mostani forradalmat a gyerekeimnek, mint te. Igaz? Igaz. Sőt a balosok így fogják mesélni, a jobbosok meg amúgy (50-50%). Akkor szerintem ezzel most nagyjából beláttuk hogy attól hogy valamit mondanak a szüleink, attól még nem feltétlen volt az úgy.

Senki se érezze megbántva magát, az emberek másként élik meg a dolgokat és kész.
Dehogy! De azzal, hogy faképnél hagyjuk az elnököt, szóba sem állunk vele, biztosan nem fogunk előrébb jutni. Elöször tárgyalni kéne vele!
Megtörtént. GyF szerint személyeskedés ment a tárgyalás helyett. (Vagy komolyan azt hiszed hogy GyF odament, majd pedig kapásból nem volt hajlandó tárgyalni? )

Álljunk meg egy pillanatra, és idézzük fel megint:
De azzal, hogy faképnél hagyjuk az elnököt, szóba sem állunk vele, biztosan nem fogunk előrébb jutni. Elöször tárgyalni kéne vele!
Ezt foglaljuk aranykeretbe plz és közben gondoljunk a fidesz frakcióra amely bejelentette hogy kimegy a teremből amikor GyF beszédet mond. Vélemény? (Az nem válasz hogy Navracsics ott marad… A többi százvalahány ember azért kapja a fizetését hogy büfézzen?)

Itt említeném meg hogy OV pálfordulására se kaptam választ (Miszerint hogy lett az adócsökkentésből megszorítás kb. 1 nap leforgása alatt. (Az eredeti kérdés a Orca-ban.))
Nem tudom, miért csinálták, de akkora baki volt, hogyha pl. OV csinálta volna, már egyből követelték volna a lemondását...
A baloldaltól szerintem nem nagyon tudsz idézni ilyen 'mondjon le' szövegeket… És most plíííz tegyük fel, hogy ez nem azért van, mert Viktor és a Fidesz soha nem hibázott.
GyF […] helyébe a Fidesz jön
Nem tudom honnan veszed ezt, […] A szakértői kormány legalább 1 évig kormányozna, utána valamikor választások lennének kiírva.
Tehát lényegében GyF helyett apró szünet után a Fidesz jön. Mert alapból most 3,5 évet kéne várniuk, ezt leredukálhatják 1 évre. Nyilván jó biznisz nekik. És gondolod hogy nem nyernék meg? Hogy az ördögbe nyerné meg az MSZP 1 év múlva a választást, mikor majd csak arra fognak emlékezni az emberek, hogy legutóbb ki kellett venni a kezükből az ország irányítását? Teljesen triviális, hogy egy ilyen esetben csak és kizárólag a Fidesz nyerhetne. Ezért ilyen vonzó a szakértői kormány terve a Fidesznek. Ráadásul így nem az ő nevükhöz tapadnának a megszorító intézkedések, és amikor megválasztják őket, akkor már egy rendberakott országgal gazdálkodhatnak. Csakhogy ha adunk időt akkor ezt az állapotot az MSZP is el fogja tudni érni (az én várakozásaim szerint - nyilván a fideszeseknek erről más a véleménye).

Egyébként Kósa Lajosnak volt most egy roppant szimpatikus nyilatkozata, igaz, nem bírta kihagyni belőle a szokásos monnyonle-frázisokat, de voltak benne ilyenek is, minthogy Úgy kell egymás szemébe nézni, hogy a másik oldalon lévő nem gonosz ember. Kár, hogy ezt már annyian mondták a politikai elitből így vagy úgy, de egyik sem eszerint cselekszik

Huh, jo regota nem neztem ra erre a topikra. Na, szoval ahelyett, hogy ollozgatnek, idezgetnek es azokra reagalnek, egy alapveto fontossagu kerdest feltennek azok szamara, akik a koalicioban gondolkodnak.
Haszprus, Tamas, Orca, MainFrame, ScoobyZoli, hozzatok szol a kerdes:
Mit kellene a baloldali kormanynak tennie ahhoz, hogy megvonjatok toluk a bizalmatokat? Egy konkret peldat kernek, mint pl. evi 200.000 Ft-os soron kivuli ado, vagy az egyetemek magankezbe adasa, vagy hogy 2010-ig sem tortenik semmi, es a megszorito csomagok ellenere is 14 milliard folott marad a koltsegvetesi hiany, es az eurozonahoz sem tudunk csatlakozni mondjuk 2014-ig. Ezek most abszurdumok, de ilyesmi, vagy ennel azert realisabb dolgot varnek, ami miatt mar azt mondanatok, hogy na lokuki a feneketekbe, en ezt mar nem nyelem le, meg akkor sem, ha X eve bennetek bizom! Szoval mi az, ami mar szerintetek is elfogadhatatlan lenne a Gyurcsany kormanytol? (es kerlek benneteket a viccet most tegyetek felre, mert komolyan erdekel)

NeoXon: ami engem illet, soha nem állítottam, hogy úgy összességében bízom a Gyurcsány-kormányban. Abban bízom egyelőre, hogy keresztül tudják és keresztül akarják vinni azokat a gazdasági reformokat, amelyek a költségvetés rendberakásához kellenek. (Erre az utal, hogy már az önkormányzati választások előtt elkezdtek rendet rakni - ha nem igazán akarnák végigcsinálni ezt az egészet, nyilván vártak volna vele pár hónapot). Kormányokban, pártokban, szervezetekben bízni szerintem értelmetlen, de legalábbis felesleges. Konkrét események bekövetkezésében lehet bízni. Épp ezért nem tudom értelmezni a kérdést, hogy mikor vonnám meg a bizalmamat, mert nem konkrétan beléjük fektettem a bizalmamat. Felőlem akármelyik másik politikai garnitúra is lehetne odafent, ha ugyanezeket a dolgokat tűznék ki célul (és a váltás fájdalommentesen megvalósítható lenne), kivéve - sajnos - a Fideszt és a MIÉP-et. A Fidesz elfogadásához számomra három dolog kellene: egyrészt, hogy olyan ember álljon a párt élére, akivel szimpatizálni tudok; másrészt, hogy előálljanak egy olyan konkrét, részletekre lebontott javaslattervvel a jelenlegi helyzetre vonatkozóan, ami a jelenlegi konvergenciaprogram alternatívája lenne; harmadrészt, hogy az egyház(ak)hoz való viszonyukat bírálják felül. (Nem tartom elfogadhatónak az egyház és a jobboldali politizálás jelenlegi összefonódását, egyáltalán, az egyházakat tartsák el a hívők és ne az állam, elvégre mintha szét lenne választva a kettő már egy ideje - de ez teljesen más téma, mint amiről ez a topic szól). A MIÉP elfogadásához valószínűleg teljes ideológiai váltás kellene a részükről (mert a jelenlegi nem illik egy parlamentáris demokráciába), akkor viszont már nem lenne MIÉP.

NeoXon Ha megfigyeled, már elmondtam egyszer a topic során, hogy én sem vagyok meggyőződéses MSZP-s, csak momentán ők a kisebbik rossz. A Fidesz meg úgy vicc, ahogy van. Én egy jégkrémpálcát sem bíznék rájuk, nemhogy egy országot! De ha jönne egy normális társaság (én hosszú ideje az MDF józan eszében bízom), és rendes politikát csinálna, rohannék rájuk szavazni. Igazából itthon már annyira összekeveredett a bal- és a jobboldal szerepe, hitvallása, jelentősége, (momentán szerintem az hogy valaki bal- vagy jobboldali, csupán annyit jelent, hogy MSZP-s, vagy Fideszes) hogy tökmindegy lenne, az adott párt milyen oldalról kerül ki. Lehet az MSZP is, ha kicsit megkomolyodnak, és ha azt látom, hogy tényleg bejön ez a programjuk. Leeeeeehetne elvben a Fidesz is, de ahhoz csoda kéne szerintem (de legalábbis a teljes vezérkar kirúgása). Lehet az SZDSZ (sokáig szerettem is őket), ha elkezdenek csinálni is valamit az örökös koalíciózás helyett (=csendestárs). AZ MDF áll a legközelebb jelenleg az én politikai ideálomhoz. Megfigyeltétek, hogy ők mióta nem nyilatkoztak egy hülyeséget sem? Vagy mióta nincs velük kapcsolatban semmi botrány? A szélsőjobbos pártok, mint a MIÉP-Jobbik, nekem is teljesen kiesnek, mert ezzel nem tudok azonosulni.
Egyszóval nem mondanám azt semmilyen drasztikus lépésére sem az MSZP-nek, hogy akkor rátok többet nem, köszönöm, amíg nem látok egy élhető alternatívát, egy értelmes ellenfelet. Amíg az egyetlen alternatíva a Fidesz, addig bizony be fogom vésni az X-et az MSZP-nek. Mert igen, komolyan, és tényleg úgy gondolom, hogy így járok jobban.

Koszonom az eddigi valaszokat. Hat, akkor sajnos jol latom, hogy ti nem az mszp-ben biztok, hanem olyan szavazok vagytok, hogy mindenki, csak az Orban ne. Sajnalatos, mert ha az ertelmiseg is igy gondolkodik, akkor mar biztosra veszem, hogy az ATV-s betelefonalos nenikek nincsenek egyedul azzal, hogy neki aztan baromi mindegy mi van, csak ne Orban.
Szvsz igy politizalni semmi, de semmi ertelme sincs. A politika nem erzelmi kerdes, es butasag azza tenni. Magyaran, ha jol ertelmezem a ket elobbi hozzaszolast, reszetekrol a kormany barmit tehet - beleertve mondjuk a mostani helyzet odaig fajulasat, hogy az IMF-nek kell kozbelepni, amit viszont mindannyiunk tud mit jelentene -, csak nehogy Orban legyen. Szomoru. De lassan mar kezdem megerteni, hogy milyen modszeres eszkozokkel sikerult elernie a hatalomnak, hogy a Fidesz ekkora mumus legyen. Hiaba, a felelem a legnagyobb ur!

ScoobyZoli:
Véleményem szerint felesleges Veled eszmétcserélni, mert alapvető információkkal sem vagy tisztában
Én ilyet sosem mondok senkinek, de olyanokat sem, amiket most nem idéznék tőled!
Amúgy, ha a most hatalmon lévő emberek múltját valaki nem ismeri, az talán nem én vagyok. Ha pedig eleve eldöntötted, hogy GyF a kedvenc miniszterelnököd, akkor meg hiába az eszmecsere, úgyis ő marad a kedvenced. Izlések és pofonok... De engedd meg, hadd lehessen nekem más a véleményem, mint a tiéd!

olyan szavazok vagytok, hogy mindenki, csak az Orban ne.
Nem voltam szavazni, nem is fogok, mert azt vallom, hogy aki nem ért a politikához, nem vesz benne aktívan részt és nem ismeri az egész mélyén játszódó folyamatokat, az ne szavazzon.
reszetekrol a kormany barmit tehet
Nem tehet bármit - ha nem viszi keresztül a konvergenciacsomagot, és szavaznék (amit nem fogok), akkor keresnék más alternatívát. Reméljük addigra lesz. Most nincs. (Ha addigra sem lesz, majd max továbbállok egy normális országba). Pl a Centrumra egész szívesen szavaztam volna 2002-ben, az MDF jelenlegi megnyilvánulásait is időnként biztatónak látom. Tetszett Dávid Ibolya tökössége is, ahogy kiállt a saját pártja önállósága mellett a tavaszi választásokon.
Orbán Viktorban több okból nem tudok bízni:

1. Amiatt az erőteljes jobbra át miatt, amit a pártjával 1992-ben bemutatott. Véleményem szerint még ha egy ember gondolkodásmódja változik is, nem ennyire hirtelen - a Fidesznél nem volt átmenet, liberális pártból kőkemény konzervatív lett pillanatok alatt, és én ezt nem tudom elfogadni.
2. Amiatt a viselkedés miatt, amivel az utcára hívja az embereket.
3. Amiatt, mert 2002-2006 között nem végezte el a munkáját az ellenzékben, nem jelent meg az Országgyűlésben.
4. Azért, mert a jobboldal politizálásának irányát a szélsőjobb, és nem a közép irányába igyekezett kiterjeszteni (kokettálás a Jobbikkal, MIÉPpel, stb.). A szélsőjobb véleményem szerint több problémát okoz a Fidesznek, mint amennyit használ (ha mást nem, kiváló muníciót ad a baloldal kezébe, amivel riogathat). Miért nem tudtak egész eddig egyszerűen elhatárolódni tőlük?

(és nem, nem hoztam fel ellenérvként a populizmust és demagógiát, mert a baloldal már éppúgy kitermelte a maga populista népvezérét, ez egyfajta szükséges rossz, sajnos. És nem hoztam fel a különféle nem tisztázott ügyleteket sem, mert az is van mindkét oldalon)

Orbán Viktor számomra hiteltelen ember ugyanúgy, ahogy számotokra Gyurcsány az. (Mellesleg őt sem tekintem hitelesnek, de kevesebb ellenérzésem van felé). Elmondtam, hogy miért. Mutassatok alternatívát. Az a baj ezzel a mai magyar politikai élettel, hogy nincs igazi választási lehetőség.

NeoXon NeoXon, ez hülyeség. Azonkívül elég sunyi dolog egy ilyen személyes kérdést csak azért feltenni, hogy aztán beleköthess, és saját szád íze szerint magyarázhass -ezzel illusztrálva- bármit. Ha tudtam volna, hogy csak lovat keresel magad alá, és ezért kellett megírnunk a mögöttes gondolatainkat, egy szót sem mondtam volna Neked. Te komolyan döntést hozol egy hajnalban összedobott, 15 soros komment alapján arról, hogy milyen lelki folyamatok vezettek engem OV és a Fidesz ellen?
A politizálásnak igenis van értelme így is (legalábbis annyi értelme biztos van, mint amennyi a Tiédnek vagy bárki földi halandóénak), mert én (még egyszer elmondom) nem szeretném a jelenlegi Fideszt az ország élén látni. Beteg emberek beteges módszerekkel öncélú dolgokat próbálnak elérni, és ehhez a népet is felhasználják. Ha Neked ez jön be, ez jön be, én nem szólok bele, Te se kritizáld azt, hogy én mit és hogy gondolok. Ugye megértettük egymást?
Mainframe egyébként már sokkal ezelőtt kiszállni szándékozott a témából, csak ez a személyesen hozzá (is) intézett kérdés visszahúzta. Ilyen hibát nem követ el többet, és most végérvényesen kiszáll.
Ez azt is jelenti, hogy nem kíván választ kapni a feltett kérdéseire!

Először is csatlakoznék Mainframe-hez abban, hogy NeoXon, ez a vitastílus - a másik fél minősítgetése - nem igazán nyerő. (És az sem, hogy mit kéne tennie az mszp-nek a bizalom elvesztéséhez. Először is ez egy megválaszolhatatlan kérdés, másrészt fel lehet tenni a neked is mszp helyett fidesszel, és akkor talán érzed hogy mi a hézag.)
Koszonom az eddigi valaszokat. Hat, akkor sajnos jol latom, hogy ti nem az mszp-ben biztok, hanem olyan szavazok vagytok, hogy mindenki, csak az Orban ne.
vö.: mindenki, csak a Gyurcsány ne, hogy a jobbosokat idézzem. De azért hozzáteszem, hogy mi ismerjük az alternatívákat, amikre még szavazni lehet, míg amikor GyF leváltásáról van szó, ott biza nincs megnevezve hogy ki jön helyére.

Egyébként is ferdítés a dolog mivel kötve hiszem hogy az jött volna le a topicból vagy bármelyikünk válaszából, hogy vakon bárki, csak az Orbán ne. Másrészt nyilvánvaló hogy ha a kérdés a kormánypárt, akkor itt össz-vissz két lehetőség van, a többi kis párt legfeljebb az érdekesség kedvéért szerepel a kínálatban, vagy koalíciós partnerként, jóidő lesz mire bármelyik is vezető szerephez juthat, ha egyáltalán ki nem esik a Parlamentből előtte…

Végül pedig: adott 5 alma, az egyik megromlott. Melyiket fogod megenni?

Nem olyan elképzelhetetlen és megérthetetlen érvelés az, hogy kizárásos alapon választasz valamik közül. Látod még kifejezés is van rá.

Hány éves is vagy Tomka? 19, ha jól következtetem a nevedből?
Te és mi maximum a történelemkönyvekből illetve családtagjainktól tudhatjuk azt, hogy 60 évvel ezelőtt milyen bel- és külpolitikai helyzetek uralkodtak. Ha legalább ezt nem tetted meg, vagy figyelmen kívül hagytad, akkor inkább ne irjál ilyen hülyeségeket.
Szóval az előbbi idézet eredetileg ScoobyZolitól való, csak rosszul másoltam. Úgyhogy amit erre reagáltál Haszprus, azt vegyük úgy, hogy neki mondtad. Egyébként persze van benne igazság, csak az a helyzet, hogy ez annyira a közelmúlt még, amikről mostanában beszélünk, hogy szinte mi is emlékezhetünk még rá, de pl. a bátyám már nagyon sok saját tapasztalattal és személyes élménnyel is rendelkezik. Nem hiszem, hogy ferdítene, mert nem áll érdekében.
Ezt foglaljuk aranykeretbe plz és közben gondoljunk a fidesz frakcióra amely bejelentette hogy kimegy a teremből amikor GyF beszédet mond.
Mondj más demokratikus módszert arra, hogy egy hiteltelen hazug miniszterelnököt ráébresszenek arra, hogy ideje volna már távoznia?
Az a helyzet, hogy ennyire egyértelműen kevés miniszterelnökről bizonyosodott be (én egyről sem tudok rajta kívül), mennyire átverte a saját választóit.
Négy évig nem csináltunk semmit...
Hazudtunk reggel, éjjel, meg este...
Ez már önmagában elég, hogy egy demokráciában távozzon az illető, sőt a cinkostárs kormánya is. Lehet magyarázkodni, lehet másra tolni, kenni az egészet, de ez csak ....dobálás. És nem létezik, hogy egy kb. tízmilliós országban csak ő az egyetlen, aki képes kihúzni az országot a bajból. Ezt is lehet agyonmagyarázni, de nem könnyű! Az Ericcsonos történet jól hangzik, de az a helyzet, hogy a kiszivárgott beszéd alapján önmagáért beszél a szitu, hogy kik azok, akik nem alkalmasak a kormányzásra. Ha négy évig nem csináltak semmit, akkor most miért bízzunk pont azokban?
Erre az utal, hogy már az önkormányzati választások előtt elkezdtek rendet rakni - ha nem igazán akarnák végigcsinálni ezt az egészet, nyilván vártak volna vele pár hónapot
Az a helyzet, hogy most nem várhattak már. Pont azért, mert olyan rossz állapotban vették át saját maguktól az országot, hogy hetek kérdése volt az összeomlás, és egyébként is az únió szept. 1-et adta meg haladékul. Már ez is egy nagy kedvezmény volt a baloldalnak, mert normális esetben már az országgyűlési választások előttre kellett volna megoldással előállniuk.

Egyébként, ha esetleg valaki úgy érzi, hogy csak a szocialisták ne, akkor ezt a véleményét szerintem az elmúlt négy év erősen alátámaszthatja. Amikor a fidesztől átvették a kormányzást nem volt szükség megszorításokra, sőt osztogatással kezdték a kormányzást. Ezért simán megnyerhették még az önkormányzati választásokat is. Akkor egyáltalán nem volt katasztrófális az ország helyzete.
Most pedig itt van egy hazug miniszterelnök az ávós múltú tanácsadójával és uralkodnak felettünk.

Tomka19 Tomka:
de pl. a bátyám már nagyon sok saját tapasztalattal és személyes élménnyel is rendelkezik. Nem hiszem, hogy ferdítene, mert nem áll érdekében.
Azt hiszem nem értetted meg amit mondtam Haszprus-ben. Ezért újra. Neked és nekem se áll érdekünkben ferdíteni a forradalomról. Nem jutunk tőle feljebb a ranglétrán. Ezt elfogadod? Mégis másként beszélünk róla, és másként fogunk emlékezni rá a gyerekeinknek. Ugye? Nem lehet ilyet mondani, hogy az én családom az übercsalád aki mindent objektívül él meg. Nyilván elhiszed nekik amiket mondanak, remek, de nem dobhatod be érvként egy vitában, hogy ez azért igaz, mert az én családom mondta. Másnak a családja meg másképp mondta. Vágod? (Nem a családodat kritizálom, remélem ez egyértelmű. Remélem azt is leírtam elégszer, hogy a 90-98 előtti dolgokról nem igazán kívánok beszélni, mivel olyan szinten hiányosak az ismereteim, hogy értelmetlen lenne.)
Az a helyzet, hogy ennyire egyértelműen kevés miniszterelnökről bizonyosodott be (én egyről sem tudok rajta kívül), mennyire átverte a saját választóit.
Nem az a bűn, hogy bebizonyosodik.

Hazudott? Igen. Van aki nem? Nem hiszem. Akkor váltsuk le? Hát emiatt nem szükséges.
Négy évig nem csináltunk semmit...
Hazudtunk reggel, éjjel, meg este...

Ez már önmagában elég, hogy egy demokráciában távozzon az illető, sőt a cinkostárs kormánya is.
Költői túlzás mond valamit? Te sosem túlzol? Elhiszed hogy egy kormányon lévő párt nem csinált szó szerint semmit csak hazudott reggel, éjjel meg este?
És nem létezik, hogy egy kb. tízmilliós országban csak ő az egyetlen, aki képes kihúzni az országot a bajból.
Lehet találgatni hogy ő vagy nem ő az, jelöljön meg egy döntésben illetékes személy (nem te vagy én) egy új miniszterelnököt, és utána el lehet dönteni hogy akkor kivel járunk jobban.

Amúgy eddig ő volt az egyetlen aki a ciklust nem osztogatással kezdte és aki nem tudott arra hivatkozni hogy jaj az előző kormány jobban elkúrta mint gondoltuk és úgy tűnik mégse fogjuk tudni beváltani az összes ígéretünket.

De azt hiszem itt már sokminden elhangzott és újra és újra kénytelen vagyok ugyanazokat az érveket ugyanazokkal az érvekkel lereagálni, lehet hogy egy kicsit szüneteltetni kellene a topicot.

154) Matolcsy (nem regisztrált)

Matolcsy György az Orbán-kormány gazdasági minisztere volt:
FN.hu - Matolcsy a 2010-es euró mellett

A választási év után megszorítással kezdte volna újabb kormányzati ciklusát a Fidesz, így 2006-ban be lehetett volna vezetni az eurót – árulta el a volt gazdasági miniszter, aki a problémák gyökerét abban látja, hogy e helyett osztogatni kezdett a Medgyessy-kormány, ráadásul gazdaságélénkítő programok nélkül. Matolcsy számításai szerint a hibás gazdaságpolitika négy év alatt 2000-2500 milliárd forintnyi kárt okozott.

Tehát úgy látszik 2002-ben mégsem volt olyan fene jó állapotban a gazdaság, és a Fidesz (ha hatalomra kerül) megszorításokat kezdte volna a kormányzást és nem tartja be a kampányigéreteit (ami osztogatás volt).

Ha diktatúra lenne, te nem írhatnád most erre a blogra ezeket a mondatokat. Nézz rá Kínára, ott diktatúra van. Itt egy kezdetleges, de remélhetőleg később jobbá váló demokrácia. Úgy veszem észre, főként azok szeretnek diktatúráról beszélni, akik még soha nem éltek abban. De akkor miután én felsoroltam, miért nincs itt szerintem diktatúra, írd le, hogy szerinted miért van. (Tényszerűen).
Azért én ennyivel nem elégednék meg. Én olyan országban szeretnék élni, ahol ha már kicsit nagyobbat hibázik egy vezető, akkor lemond (ez nyugaton így működik). Ahol szóbaállnak az érdekképviseletekkel és nem peres úton akarják rájuk erőszakolni, amit kitaláltak. Ahol egy bizalmi szavazáson nem csak saját magukat szavazzák meg a kormányzó pártok (nyilván a törvény ezt megengedi, de attól még nem fair), ahol ha valaki egy diktátor (pl. Hitler) jelaszavait használja a plakátjain, az nem kerülhet hatalomra, ha valaki elhibáz valamit, nem másokkal térítteti meg az általa okozott kárt, ahol ha egy médiumot nem képes a kormányzat az irányítása alá vonni, nem próbálja meg azt ellehetetleníteni, vagy betiltani, ahol ha a miniszterelnök látogatást tesz idegen országba, nem ad az ottani elnök szájába olyanokat, amiket az nem is mondott, ahol ha egy miniszterelnök luxusadót vet ki, ő maga nem bújik ki alóla milliárdos létére, ahol a miniszterelnök úgy kerül hatalomra, hogy az ellenfelét vádolja hazugsággal, miközben éppen ő hazudik abban a pillanatban is, ahol a miniszterelnök nem működtet fantomcégeket, ahol nem úgy osztják az úniós pénzeket, hogy ki kormánypárti település és ki nem.... stb. Sorolhatnám még...
Szóval ahol így mennek a dolgok, az szerintem diktatúra. Ha az embereket átverik, nem közölnek velük valós adatokat, ott ugyan formailag demokratikusnak tűnik a választás, de mégis vitatható, hogy az volt-e. És ha ez így megy, akkor úgyis mindig ők fognak nyerni, nem lehet tenni ellene semmit, tehát valójában ez diktatúra. A szocialista vörös milliárdos aki eddig semmit nem tett az országért (ő mondta) a kapitalista demokráciában uralkodik.
Hát én nem ilyen országban szeretnék élni, de hozzáteszem, hogy nekem ne mondja azt erre a miniszterelnököm, hogy akkor menjek el másik országba! Mert olyan országban sem szeretnék élni, ahol ezt mondják, ha nem értek vele egyet és nem nyalom a hátsóját.

Matolcsy Hát ez nagyon jó Thx. Végre valami új.

Tomka19:
Ahol egy bizalmi szavazáson nem csak saját magukat szavazzák meg a kormányzó pártok (nyilván a törvény ezt megengedi, de attól még nem fair),
Most nem tudom az mszp-ről vagy a fideszről írsz-e Ja de tudom, benne van a kormányzó jelző. De ha ezt nem tennéd oda… (Miért csak a kormány számonkérhető?)
ha valaki elhibáz valamit, nem másokkal térítteti meg az általa okozott kárt,
Hanem? Ledolgozza a konyhában egy kis mosogatással az ezermilliárdos tételt közhasznú munkaként? Nem ilyenre szokták mondani hogy demagógia?
- ahol ha egy médiumot nem képes a kormányzat az irányítása alá vonni, nem próbálja meg azt ellehetetleníteni, vagy betiltani,
- ahol ha a miniszterelnök látogatást tesz idegen országba, nem ad az ottani elnök szájába olyanokat, amiket az nem is mondott,
- ahol ha egy miniszterelnök luxusadót vet ki, ő maga nem bújik ki alóla milliárdos létére,
Mikről is van szó? (kérdezem, mert nem tudom)
ahol nem úgy osztják az úniós pénzeket, hogy ki kormánypárti település és ki nem....
Nem tudok városneve(ke)t mondani de amennyire tudom a Fidesz ugyanezt csinálta (forrás: atv).

Költői túlzás mond valamit? Te sosem túlzol? Elhiszed hogy egy kormányon lévő párt nem csinált szó szerint semmit csak hazudott reggel, éjjel meg este?
Hát ezt ő maga mondta. Most egy hiteltelen embernél honnan tudjam, hogy mikor hazudik és mikor nem? Egyébként azért hiszem el neki, mert rögtön alá is támasztotta: Nem tudtok olyat mondani, amire büszkék lehetnénk, azon kívül, hogy visszahoztuk a szarból a kormányzást.

Mivel a topic követése tetemes időmbe kerül ezért most egy időre moderálttá teszem, ami egy kicsit visszafogja a kommenteket. A dolgot nem cenzúrára használom, minden komment meg fog jelenni, csak később. (Társszerzők figyelmébe: lehet indítványozni a topic lezárását is, én ma majdnem megtettem.)

Ááá basszus, eltűnt az előbb írt kommentem... kezdhetem újra. Szóval:
Az a helyzet, hogy ennyire egyértelműen kevés miniszterelnökről bizonyosodott be (én egyről sem tudok rajta kívül), mennyire átverte a saját választóit.
Bármelyikről bebizonyosodik, ha jobban megnézed. Lásd amit Matolcsy írt, vagy vessük össze Orbán Viktornak a tavaszi választások előtti és a mostani választások utáni szavait.
Előtte: legyen 14. havi nyugdíj, meg adócsökkentés!
Most: válságban a gazdaság, erről az egészről a Gyurcsány-kormány tehet (akkor mi a fenének akartak már 2002-ben megszorításokat?), csináljunk reformalapot, meg szakértői kormányt, meg miegyebet, 14. havi nyugdíjról meg adócsökkentésről már szó nincs.
Akkor most melyik nem igaz? Amit előtte, vagy amit utána ígért? Elvileg mindkettőnek annak kéne lennie, hiszen ő - saját bevallása szerint - még soha nem hazudott. (FN.hu - Orbán: soha nem hazudtam)
mert olyan rossz állapotban vették át saját maguktól az országot, hogy hetek kérdése volt az összeomlás
Hetek kérdése honnan számítva? A reformok nagy része még nem lépett életbe. Ha a tavaszi választásoktól számoljuk a heteket, akkor most már rég össze kellett volna omlanunk. Ne vészmadárkodjunk már.
Én olyan országban szeretnék élni, ahol ha már kicsit nagyobbat hibázik egy vezető, akkor lemond (ez nyugaton így működik)
Mondj konkrét példákat, én meg majd mondok ellenpéldákat. Sőt, most rögtön mondok egyet: idén márciusban Londonban több, mint 40 köztörvényes bűnözőt engedtek szabadon egy börtönből adminisztrációs hiba miatt. Nem mondott le senki, széttárták a kezüket, és kész. Pedig ez szerintem beleillik a kicsit nagyobbat hibázásba.
ha valaki egy diktátor (pl. Hitler) jelaszavait használja a plakátjain, az nem kerülhet hatalomra,
Az eredeti hitleri jelszó ez volt: Ein Volk, ein Reich, ein Führer. Ennek eléggé szabad fordítása lenne az, hogy Van egy ország. Van egy ember. Van egy program. (Es gibt ein Land. Es gibt einen Mann. Es gibt ein Programm.). Ez azért már elég meredek belemagyarázás.
A politikai jelszavak úgyis mostanában valamiféle automatizált buzzword-generátorral készülnek, annyira egyformák. Vegyünk három szépen hangzó szót, helyezzük őket egymás után, és kész. Van egy Szócséplő nevű játék pont erre, szociál/liberális és nemzeti/konzervatív változatban itt: Mindentudás Egyeteme
ha egy médiumot nem képes a kormányzat az irányítása alá vonni, nem próbálja meg azt ellehetetleníteni, vagy betiltani
Hír TV? Elég jól megvannak, ahogy elnézem, nem úgy néznek ki, mint akit el akarnának lehetetleníteni. Betiltani mostanában talán csak a Tilos Rádiót akarták, azt se a kormány, hanem a szélsőjobb.
ahol ha egy miniszterelnök luxusadót vet ki, ő maga nem bújik ki alóla milliárdos létére,
Tán láttad az adóbevallását? :-o Tudtommal az személyes adat.
a miniszterelnök nem működtet fantomcégeket,
Ezüsthajó Kft?
Ha az embereket átverik, nem közölnek velük valós adatokat
Ha annyira valós adatokra vágytál, mielőtt szavaztál (ha szavaztál), miért nem a KSH oldaláról tájékozódtál? Politikusoknak kampányidőszakban nem hisz az ember. Máskor se, de akkor aztán végképp nem. Ennyire nem lehetsz naiv.
Nem tudok városneve(ke)t mondani de amennyire tudom a Fidesz ugyanezt csinálta
Én tudok: Székesfehérvár. Ezért van ott már nyolc éve szoci polgármester. 1998-2002 között rájöttek, hogy nem éri meg ellenzéki városnak lenni ebben az országban egyik kormány alatt sem.
(Kuncze emlegette még Alcsútdoboz támogatásának mennyiségét a Fidesz-éra alatt, nem tudom, mennyire igaz a dolog, nem találtam rá adatot a neten, tehát ezt fenntartásokkal kezelem).

Bármelyikről bebizonyosodik, ha jobban megnézed. Lásd amit Matolcsy írt, vagy vessük össze Orbán Viktornak a tavaszi választások előtti és a mostani választások utáni szavait.
A körülmények is változtak közben. Számszerűleg kiderült, hogy mennyire rosszul áll az ország. Már nem titkolhatta tovább a kormány...
A mostani kialakult helyzetre picit változott a megoldás. Matolcsy mást is írt. A megszorítások másképp néznének ki a fidesz szerint.
Egyébként azt biztosnak érzem, hogy 2002-ben nem osztogatott volna a fidesz és az akkori választási kampányában sem volt nagy osztogatás. Épp ezért is nyert Medgyessy, mert ő sokat ígért. A mostani (2006)-os kampányban valóban elszaladt a ló az ígérgetések terén. Sajnos a fidesz picit kénytelen volt utánamenni az ígérgetésnek, mert azt látták, hogy az mszp ezzel választásokat tudott nyerni. Csak ez picit fáziskésés volt, amit akkor meg lehetett tenni, az most már nem vezetett sikerre, pont azért, mert a körülmények is változtak.
Egyébként érdekes lett volna, ha mondjuk a fidesz nyer és tegyük fel megszorítások is lettek volna. Vajon a baloldal hogyan fogadta volna ezt? Tutira veszem, hogy OV lemondását követelték volna és azt szajkózták volna, hogy ők viszont nem ezt ígérték, hanem adócsökkentést (Az új Magyarország az adócsökkentés programja).

2002. február 10.
Népszabadság Online: Orbán: "én semmifajta Bokros-csomagot nem fogadok el"

A Fidesz elnöke a Magyar Televízió péntek reggeli Nap-kelte című műsorában kijelentette: én semmifajta Bokros-csomagot, megszorítás nem fogadok el a helyzet megoldásának kulcsaként. Hozzátette, hogy a munkahelyteremtésben látja a megoldást.

Emberségességi szempontból azt mondom, hogy semmilyen megszorítást nem lehet fölvetni sem addig, amíg azt az állapotot nem idéztük elő, azokat az intézkedéseket nem tettük meg, ami ahhoz kell, hogy Magyarországon aki dolgozni akar dolgozhasson - magyarázta.

...

A Fidesz szerint reális a 14. havi nyugdíj egy cikluson belüli bevezetése - közölte Orbán a műsorban. Orbán Viktor elmondta: a 14. havi nyugdíjat - a jelenlegi kormány által bevezetett 13. havi nyugdíjhoz hasonlóan -, évente egy-egy hét kifizetésével lehetne négy év alatt bevezetni. Ha a gazdaság jobban működik, akkor ezt lehet gyorsabban működtetni, de az egy cikluson belüli bevezetést (...) mindenképpen reálisnak tartjuk, vállaljuk is - hangsúlyozta.

Oopsz, felejtsétek el a tbela-t (moderátor: töröld please): ez egy 2006. február 10-i cikk, csak bénán használtam a keresőt...

A körülmények is változtak közben. Számszerűleg kiderült, hogy mennyire rosszul áll az ország. Már nem titkolhatta tovább a kormány...
Orbán Viktor is éppúgy bemehetett a KSH-ba megkérdezni az aktuális gazdasági adatokat, mint bárki más. Ha nem ő, a párt gazdasági szakértői biztos meg is tették. (Ez az egész dolog nem úgy működik, hogy a kormány bármit elrejthet, túl sok helyen van rés a rendszerben - nyilván a KSH-ban sem csak kormánypártiak dolgoznak, különben egész eddig négyévente cserélődött volna a garnitúra ott is). De: választások előtt politikai öngyilkosságot követ el az a párt, amely megszorításokról kezd beszélni. Én úgy érzem, hogy a bal- és jobboldal között volt egyfajta hallgatólagos megállapodás, miszerint egyik sem beszél a költségvetés siralmas állapotáról. A baloldal azért nem, mert rossz fényt vetne rájuk, a jobboldal meg azért nem, mert akkor hiteltelenné válna az összes ígérgetésük, mással (például őszinte beszéddel) pedig ebben az országban sajnos nem lehet választást nyerni.

De tegyük fel, tényleg nem ismerték a gazdaság pontos helyzetét. Akkor mire alapozták azt az állításukat, hogy A Fidesz szerint reális a 14. havi nyugdíj egy cikluson belüli bevezetése? (ld. az előző hozzászóló által idézett cikket, amiről már ugyan kijavította, hogy 2006-os, és nem 2002-es, de így is idevág). Felelős politikus addig nem mond ilyet, amíg megbízható adatok birtokába nem kerül. Ha nem tud ilyen adatok birtokába jutni, akkor sír, hogy nem kapott ilyeneket, és addig veri az asztalt, amíg meg nem kapja. (A KSH oldalain lévő adatok az Internet Archives szerint nem változnak utólag, tehát én azt megbízhatónak és kívülről nem manipuláltnak tartom, hiszen különben más lett volna ott egy Fidesz-, és más egy MSZP-kormány alatt).
Egyébként azt biztosnak érzem, hogy 2002-ben nem osztogatott volna a fidesz és az akkori választási kampányában sem volt nagy osztogatás.
Dehogynem, a két nagy párt boldogan licitálta egymást felül. Visszakeressük az archívumokban?

tbela nembaj a dátumhibától eltekintve témába vág úgyhogy marad

A 2002-es választásokra én úgy emlékszem, hogy a fidesz az első forduló előtt szinte nem is kampányolt. A két forduló között kezdett rendesen bele, de akkor már késő volt, mert az első fordulót nagy fölénnyel nyerte az mszp.
Arra is emlékszem, hogy a hidak szdsz-es és mszp-s plakátokkal voltak tele, azt a kampányt nagyon el...-ta a fidesz. Még bennem van Medgyessy csillogó műfogsoros képe is, mindenhol azt láttam. De emlékszem az mszp lejárató kampányára is, egy kis fekete könyv volt, aminek az volt a címe, hogy az OV kormány hazugságai. A bátyámmal azt nevettük, hogy néhány adat ki volt emelve benne, ami éppen rosszabbul alakult, mint az azt megelőző ciklusban (a jobb eredmények természetesen nem szerepeltek benne). Hasábdiagrammokkal volt jelölve, de aránytalanok voltak az alájuk írt számokhoz képest. Pl. ha jól emlékszem a nyugdíjak reálértéke valamellyest csökkent akkor, de a hasábdiagrammon szinte fele akkorára volt jelölve. Mondjuk egy ilyennel jól meg lehetett hülyíteni a nyugdíjasokat.

Tomka19 nem kevered a diagrammokat a rosszabbul élünk kampánnyal? mert az valóban ilyenekkel operált.



(Ez a kép egyébként a rosszabbul élünk paródiák legjobbja sztem )

Pl. ha jól emlékszem a nyugdíjak reálértéke valamellyest csökkent akkor, de a hasábdiagrammon szinte fele akkorára volt jelölve
Én meg azon röhögtem, hogy a Fidesz plakátjain (pl a metró tele volt ilyenekkel) az összes hasábdiagram függőleges tengelye le volt vágva. Értsd: ha pl valami a Fidesz-kormány alatt 200-ról 205-re nőtt és az jónak volt tekinthető, akkor 195-nél kezdték a tengelyt, és így úgy nézett ki, mintha kétszeresére nőtt volna A másik kedvencem az volt, amikor a GDP-t rakták ki grafikonra és ráhúztak egy szép egyenest, hogy milyen szépen nőtt. Egyszeri júzer nem gondol arra, hogy a lineáris emelkedés azt jelenti, hogy a GDP növekedési üteme csökkent. Én nem azt mondom, hogy abban a kampányban az MSZP nem csúsztatott, csak azt, hogy a csúsztatásokban mindkét párt benne volt/van vastagon. Csak persze ha valakinek pártszimpátiája van, akkor nyilván a politikai ellenfél csúsztatásaira jobban emlékszik.

(Egyébként most, hogy már a felvállaltan jobbra elfogult médián kívül másnál már csak elhanyagolható jelentőségűként jelenik meg a Kossuth téri tüntetéssorozat, szerintem is tényleg lezárható a topic. Vagy nemtom. A meggyőzés nem volt szándékom, nem is hiszem, hogy sikerülne, viszont tanultam azért egy-két hasznos dolgot a jobboldali gondolkodásmódról, úgyhogy nekem megérte, és köszönöm mindenkinek az építő hozzászólásokat).

Haszprus
Először is csatlakoznék Mainframe-hez abban, hogy NeoXon, ez a vitastílus - a másik fél minősítgetése - nem igazán nyerő
Bocsanat, igazatok van. A kerdes valoban onceluan lett felteve, azt kivantam vele igazolni, hogy nem a jelenleg kormanyban levo partban biztok meg, hanem a politikai ellenfelben nem biztok meg, es ezert kvazi kenyszerbol szavaztok olyan valakire, akire egyebkent nem szavaznatok.
Tamas, egyebkent a te allaspontoddal maximalisan egyetertek: ha nem tudok jobb alternativat a valaszthatok kozul es/vagy nem vagy meggyozodve arrol, hogy a masik lehetoseg jobb volna, akkor inkabb nem szavazok. Ez szerintem igy fair azokkal szemben, akik szamara viszont tenylegesen szamit, hogy kik vannak kormanyon.
Es egyben valaszolok is ezzel Haszprus alabbi kerdesere:
[...]mit kéne tennie az mszp-nek a bizalom elvesztéséhez?
Először is ez egy megválaszolhatatlan kérdés, másrészt fel lehet tenni a neked is mszp helyett fidesszel, és akkor talán érzed hogy mi a hézag.
Ha tehat azt kerdeznem meg magamtol, mit kellene tennie a Fidesznek ahhoz, hogy tobbet soha ne szavazzak rajuk, azt mondom, hogy ha pl. a tortenelmi egyhazakat torvenyileg ellehetetlenitek (pl. minden juttatast megszuntetnenek), akkor soha a budos eletben nem szavazom tobbet a Fideszre. De akkor sem, ha Orbanrol kiderulne, hogy a 4 eves (1998-2002) kormanyzasa alatt mindvegig a penzpiacnak kedvezett, es a spekulansok erdekeit szem elott tartva hozta az intezkedeseket, ahelyett hogy a polgari kozeposztalyt es a tobbgyerekes csaladokat tamogatta (pl. lakashoz jutas, gyerekek utan jaro csaladi potlek).
A lenyeg tehat az, hogy nem erzelembol, vagy nincs-mas-ugyhogy-szavazok-erre alapon szavaztam a Fideszre, hanem azert, mert a csaladom (es igy nyilvan a sajat) erdekem is ok vettek inkabb figyelembe. Ha nem igy tesznek, es latom, hogy inkabb csak az off-shore cegek segget nyaljak 8%-os(!) adokulccsal meg hasonlokkal, egyszeruen nem szavazok rajuk. Pont.

Akkor hát köszönöm mindenkinek a részvételt, a témát most lezárom.

Ez egy lezárt bejegyzés, nem fogad több kommentet.