mainframe

Eragon

©   mainframe   |   film

Eragon (2006) - Hát, IMDB 4,9 pontra tartja, én még kevesebbre. Nagy része Gyűrűk Ura, vagy esetleg Legend of Earthsea koppintás (És itt nagyon durva értelemben értendő a koppintás. A város egy az egyben Minas Tirith például, hogy csak az első eszembe jutót mondjam.), és minden egyes jelenet klisé, klisé, klisé. A karakterek elég bénán vannak összerakva, a történések iszonytatóan kiszámíthatók (Pl. Brom már fél órája tanítja a srácot sárkányos dolgokra, és egy emelkedett jelenetben jön a nagy leleplezés, hogy tadaaaaam: ő is sárkánylovas volt. Hű, baz, tényleg?! ), a sztori meg a szokásos sablon. És az egészen nagyon látszik hogy a fiataloknak készült. Nézzetek valami jobbat a szabadidőtökben. Ez egy gyenge 3-as.
UI: A sárkány hangja tényleg jó volt. IMDBs kommentek is ezt emelik ki főleg...
UI2: Rá kellett jönnöm, hogy az IMDBs pontozás azért nem lehet reprezentatív, mert az emberek nagy része binárisan pontoz. Vagy jó volt (10) vagy nem (1), és rányomja. A userek töredéke ad más pontszámot mint 1 és 10. Objektívebbnek kéne lenni.
UI3: És itt elolvashatjátok a különbségeket a film és regény között. Spoileres.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 23 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Én alapból meg sem nézem. Először azt hittem a Harry Potter V, aztán valami Gyűrűk ura koppnak néztem, az előzetes után meg egyértelműen nem nekem való.

Harry Potter 5 trailert láttam, háááát, az is érdekes lesz...

A filmet nem láttam úgyhogy csak a ps2-höz tudok hozzászólni: a userek 60+%-a nem 1 v 10 elven pontozott ezen film esetében, vmint megnéztem most a moziban futó imdb top5-öt, ott is mindegyiknél 60+, van ahol 70+ esik 2-9 tartományba, de egyébként sem tapasztalok bináris pontozást az imdb-n, pedig elég gyakran megnézem a szavazatok eloszlását.

Én nem a százalékos eloszlás alapján mondtam, hanem hogy ha megnézed a grafikont, akkor az 1-es és a 10-es oszlopa (igazából sora, mindegy) majdnem dupla olyan hosszú mint bármelyik másik. Nyilván nagy százalék pontoz 2-9 között, mert az 8 szám (összeadódnak a százalékok). De nézz egy átlagot arra, hogy melyik számra hányan pontoznak, és garatálom az első 2 helyen az 1-et és a 10-et. Pedig ez nem természetszerű, hiszen baromi ritka a nézhetetlenül rossz, illetve a perfekt film is.
Másrészt: ezt a 4,9-es átlagú filmet 16,4% ítélte 10-esnek. Szerinted ők úgy jöttek ki a moziból, hogy Ejj, bazmeg, életem egyik meghatározó filmélménye volt! ? Szerintem nem. Csak simán jó volt, és lusták belegondolni hogy ez mit is jelent a 10-es skálán.
Másrészt még százalékosan is helytáll szerintem amit mondtam. Ha ~40%-a az embereknek erre a két számra pontoz a 10-ből, az szerintem elég durva többség. Tekintve hogy egyenletes eloszlással ennek 20%-nak kéne lennie, egy átlag film esetében. Ennél a filmnél a 16,4%-ot a 10-esre indokolatlanul soknak és alaptalannak érzem. Viszont ha megfigyeled, 9-esből van a legkevesebb (4,2%). Az valószínűleg reális érték. A 10-esnek is keményen a 10%-os küszöbérték alatt kéne lennie, tekintve hogy ez egy rossz film.

Csak az érdeklődők kedvéért: az Eragont egyébként Magyarországon (Budapest, Celldömölk, Pilisborosjenő - pl Eragon faluja) meg a Magas-Tátrában forgatták...


Igen, és van itt valaki aki ismeri azokat a nagy benga állatokat, akik kopaszok voltak és valami seregbe toborzódtak

Magyarok voltak ők is? Mesélj!

A sumérok után már bárkiről el tudom képzelni


Sumér-magyar rokonság

(félreértések elkerülése végett: komolyan ne vedd!

Ja, így értem. Azt hittem valami filmben a sumérokat is magyarok alakították.

Igen, magyarok voltak. Kb 30-an.

14) muchaco (nem regisztrált)
csak annyit, hogy aki olvasta a Gyűrűk urát, és az Eragont annak eszébe se jut hogy koppintás. Az hogy a filmek hasonlítottak, tény. De az Eragon film a könyvnek az 50%-t kihagyta, a maradéknak a 70%-át átköltötte. Vagyis tényleg egy 3-as, de leszögezendő, hogy csak a film.

Utálom ismételni magam, de ha végigolvastad volna a posztot, észrevetted volna a végén a linket (Differences between book and film versions of Eragon - Wikipedia, the free encyclopedia), amiből már mi is rájöttünk hogy a könyv valószínűleg tökmás. De kösz az észrevételt.

16) kőkóla? (nem regisztrált)
Naggggyon gyenge! És totál Gyűrűk Ura koppinás! FUCK ERAGON!

17) S.P.Q.R. (nem regisztrált)
A szerző amúgy egy tizenéves gyermek volt mikor e könyvet irta, s nyilván hatott rá a 80-90~s évek filművészete. PL nyilvánvaló rokonság lelhető fel a Star Wars trilógia(eredeti) és az Eragon között. A gyűrűk Urás hasonlatot is elfogadom, bár hozzátenném nem csak ez az egy mű másolt J.R.R. Tolkien mesterről,(dicsőség neki és művének) hanem a kor szinte valamennyi fantasy irója. Salvatoretó- Robert Jordanig. Bár meg kell hogy valljam van azért néhány olyan mű közöttük, mi ha Tolkieni magaslatokra nem is tör, de majndem eléri azt a szinvonalat. PL Salvatore: Otthon, Száműzött, Menedék című könyve. De Salvatorenél is jobban kedvelem David Gammelt(isten nyugosztalja azt ki boldogságban megtért a forráshoz, Druss vezesse égi útján…) Ő mindig tudott tartani egy egységesen jó szinvonalat, és egyáltalán nem koppinttt vagy csak nagyon kevese Tolkientól. Önnáló világot alkotott, hahol az emebreké a főszerep és reálisak a jellemek, a csaták és az események. S minden könyvben van filozófiai mondanivaló, legtöbbször a bátorság, a bűnbocsánat, a feloldozás a kötelesség, és a katona lét fogalakoztatja az irót… S világát páratlan köntösben realista már már naturalista módon tárja elénk, hogy miközben olvassuk úgy érezzük ezek az emebrek tényleg éltek köztünk, mikor még a kard volt a mérce s becsülert és becstelenség közt., s mikor még nem gombcsomással döntöttek milliók életéről. Szerintem David Gammel munkájiból hatványozottan jobb filmet lehetne késziteni mint szegény Eragonból

18) szaszi (nem regisztrált)

Az Eragon (gondolom, nem én vagyok az első, akit már a név is gyanúsan Aragornra emlékeztet) totál GyU/HP/SW koppintás! A film szánalmas, max. arra volt jó, hogy végigröhögjem. Klisék klisék hátán. Ja, és az nem mentség, hogy a srác 15 éves volt, amikor írta. Minden második fantasyrajongó kamasz ír könyvet, de nem rohan vele rögtön egy kiadóhoz (pláne nem egy producerhez).
Bármelyik fantasy oldalon százszor jobb/izgisebb/egyénibb fan fictionokat találsz.

Szóval, nem ingatott meg az Eragon Tolkien-fanatikusi mivoltomban

S.P.Q.R. Salvatore kicsit egysíkú, de valóban a fantasy meghatározó alakja, mint ahogy Gemmel is (aki így írja a nevét, Gammelnek a bajuszos csávót hívták a Mementoban), róla tényleg legendákat zengenek, bár én még nem olvastam tőle semmit sajna.
Vannak még helyesírási hibáid, és az írási stílusodat változatlanul furának tartom, de a mondanivalóddal alapvetően egyetértek.
szaszi A könyv állítólag sokkal, de sokkal jobb mint a film, és kevésbé hasonlít a Gyűrűk Urára. Igaz, amit S.P.Q.R. mond, hogy Tolkientől nem lehet nem lopni, ő találta ki a fantasyt úgy ahogy van.
Szóval én ezt a filmes bukást (mert az, való igaz!) is a Hollywood-i húsdaráló számlájára írom, amiből csak és kizárólag rövid távon megtérülő, kliségyanús tömegfilmek bírnak jönni. De ne azonosítsuk a filmet a könyvvel, plz. (Bár nem olvastam, de akkor se.)

20) S.P.Q.R. (nem regisztrált)
Stilusom már csak ilyen, a helyesírási hibákat meg kijavitja a gép. Érdekesek a mai fantasy művek, megnézzük, hogy amit én irok, vajon hoz-e újat. Bár nem kevesebbre vállalkoztam mint önnálló műfajt alkotni, s visszatérni az ókori Görög és Római gyökerekhez, s a meglévő mitoszokat, reális történelmi események tükrében fantasy környezetben tárni az olvasó elé. Úgyhogy a stílusért bocsi, de én már csak ilyen vagyok Amúgy minden tiszteletem Jeremy Irons-é, ő nagyon jól játszik a filmben. A gond, hogy csak ő játszik jól benne

S.P.Q.R. Hát, azért a gép nem javít ki mindent (pl. munkájiból), szóval ne hagyatkozzunk rá.
Jó ötlet a görög-római téma, én kíváncsian várom. Ha megjelensz (akár online is), szólj, és feltétlenül olvasom!
Jeremy Irons is (háááát…) elég jó, de nekem a sárkány tetszett. Jó volt a hangja.

22) S.P.Q.R. (nem regisztrált)
De nem mozgott a szája

Mert telepatikusan kommunikált a sráccal, nem?
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...