Haszprus

Horizontális vs vertikális tudás

©   Haszprus   |   biznisz bme howto life

Legyek én a legprofibb egy szűk területen, vagy inkább értsek más dolgokhoz is?

Ha választanom kell, melyiket vegyem fel?

  • Matlab programozás
  • Webportálok fejlesztése

Az nem kérdés, hogy melyiket végezném el könnyedén, és melyikkel izzadnék vért.

Másik példa:

  • Valami alap fizika (ami sosem érdekelt), vagy
  • Webportálok fejlesztése?

(Nem, nem veszek fel semmi választhatót a 8. félévben. Ez csak amolyan általános kérdés. Fizikához meg se tudok nevezni konkrét tárgyat.)

Amúgy a második számomra roppant könnyen eldönthető, nyilvánvalóan a fizikára szavazok. Mert az sok helyen ott van, hasznosítható tudás. A lustaság viszont nagy úr. Majd ha nagy leszek bepótolom… (NOT.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 6 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Matlab vs. Webportálból lehet, hogy a Matlabot mondanám, de persze más f@szával könnyű verni a csalánt.
Fizika vs. Webportálból viszont egyértelműen Webportál.
Egyébként az a nagy dilemma, hogy míg a horizontális tudás tesz művelt, sokoldalú emberré, addig a vertikálisat fizetik meg.

Azért láthatóan én a horizontális tudást is eléggé vertikálisan kezelem

Btw ha a horizontális tudást kapcsolati tőke építésére használod akkor visszahozhatja a megszerzésének költségét.

Szerintem specializálódni kell egy konkrét,,tudományágra'', viszont ahoz, hogy igazán profi legyen valaki az általános dolgokkal is tisztában kell lenni, de azt nyilván nem szükséges nagyon mélyen tanulmányozni.

Fizika jó, de nem volt neked alapból ilyened?

Munkakör kérdése, hogy a vertikális vagy a horizontális tudást fizetik-e meg… Szerintem a vertikális addig kell, amíg nem érzed úgy, hogy olyan penge vagy már az adott területen, hogy ha nem is tudsz mindent, de valószínűleg bármilyen további ismeretanyagot (amire szükséged lehet) el tudnád sajátítani mondjuk két hét alatt… Tehát pl: én nem értek mondjuk a .NET-hez, de biztos vagyok benne, hogy ha valaha szükség lenne rá a munkámhoz, két hét alatt el tudnék benne jutni olyan szintre, hogy értelmes feladatoknak is neki merjek állni vele. Tehát felesleges .NET-re gyúrnom, mert ha kell majd, úgyis megtanulom. Ugyanakkor vannak olyan területek, amik érdekelnek és síkhülye vagyok hozzá (pl mátrixanalízis), esetleg annyira azért nem érdekelnek, de el tudom képzelni, hogy valaha kell majd (pl közgazdaságtan, pénzügyek, ilyesmik) - én inkább ezekre gyúrnék. Esetedben: inkább a Matlab, mint a portálfejlesztés, mert Matlabra még lehet, hogy szükséged lesz majd valamikor, a portálfejlesztést meg úgyis könnyebben tanulod.

Isti volt, csak nem vagyok vele elégedett
Tamás igen…
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...