Haszprus

Különeljárási díjak a tavaszi félévben

©   Haszprus   |   bme

Vizsgáról való igazolatlan távolmaradás: 3000 Ft/alkalom

Ha ennek köszönhetően könnyebb lesz feljelentkezni egy-egy gyakran betelő vizsgaalkalomra, akkor ez igen üdvözlendő. Azonban mivelhogy a díj elkerülhető úgy is, hogy csak szóban/emailben mondom le a vizsgát, így szvsz sok értelme nincs, hiszen nem neveli arra a usereket hogy jelentkezzenek le időben, vagy ne vegyenek fel olyan vizsgát amire aligha tudnak bemenni. Szvsz.

Nem teljesített kreditek: 1200 Ft/kredit (Az összes nem teljesített kreditért)

Magával az elvvel tökéletesen egyetértek, az összeg nemtom megfelelő-e, őszintén szólva kicsit kevésnek tartom, bár a notórius félévente 100 kreditet felvevőket biztos leneveli ezen szokásukról. A levlistán még hozzátették hogy pl. jó lenne ha csak a felvett kreditek x%-ának elbukása fölött kellene fizetni. Szted?

Van még 1-2 tétel de azokhoz nincs hozzáfűznivalóm.

Bővebben: BME VIK HK - A fizetendő díjak a 2006/2007. év tavaszi félévétől

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Igazolatlan távolmaradás megvámolása rulz, tényleg a puszta trehányság mellőzésével kiküszöbölhető a díj, és lészen rend és békesség.
Ellenben nem teljesített kreditek után fizetni a lehető leghülyébb rendelkezés volt, hacsak nem a profitszerzés volt a szempont a diákok munkára ösztönzésével ellenben. Mert így a szarul teljesítő diák majd csak 15-20 kreditet mer vállalni, hiszen többre nincs esélye. A jól teljesítők élete ettől sztem nem fog változni. Az egyetlen dolog amit ez kiküszöböl, az a válszthatókon tapasztalható totális link hozzáállás. Sovány vígasz. Ellenben egy csomó diák élete meg lett nehezítve, többen fognak kihullani emiatt, az tuti (egyszer sikerrel megtapasztaltam milyen morálromboló a bukott kreditek utáni fizetés).
Alternatíva? Lehetne a felvett kreditek bizonyos százaléka a kötelezően teljesítendő. (már a listás megjelenés előt eszembe jutott) 50%, ha a '30kredit előirányzottból 15 kredit kötelező'-szabály mentén goldolkozunk. (Ami bár egyszerűen megkerülhető volt, de nagyjából elérte a kívánt hatást, hogy a diákok haladjanak.) De ez a 100%-os kötelezettség horror. Ezek engem az előző rendszer 5 meg 10 éves terveire emlékeztetnek, amiket tökjól elterveztek, hiába nem lehetett ilyen távlatokban gondolkozni, és persze semmi nem úgy jött össze ahogy az a tervben szerepelt. Így nem lehet tervezni. Vagy felveszed amit kell és szükségtelenül buksz pénzeket, vagy hiperbiztos, de apró lépésekkel haladsz. Mindkét úton szívsz. No way out. (Mert aki eddig nem bírta tartani a 30 kredit előirányzást, az most sem fog megtáltosodni, hiába fenyegetik pénzveszteséggel.)
A listán a HK felelősségét feszegetik, ami szerintem ebben a témában közel sem olyan releváns mint sokan gondolják. Egyrészt nem látunk a színfalak mögé, hogy milyen határok között tudnak mozogni, másrészt azért tudjuk, hogy a képviseleteket mindig csak félig veszik komolyan, nincsenek igazi követelési szituációban. Mert ha nem kapjuk meg amit akarunk, akkor mit csinálunk? Sztrájkolunk? Az bebaszna az országnak, lol.

Nalunk 300 kreditet kell teljesiteni, es buntetes nelkul +10%-ot lehet felvenni, tehat a 331. felvett kredit utan meglehetosen borsos arat kell fizetni kreditenkent a tanulmanyok befejezese utan.

1200 kreditenként sok. Utálom ezeket az új rendelkezéseket, hadd vegyem már fel úgy a tárgyaimat, ahogy nekem jó, még ha valamit nem is sikerül teljesítenem.
Sokkal jobb volt a mostani rendszer, hogy csak a 15 kredit alatt teljesítőknek kell kifizetniük az összes nem teljesített kreditjüket.
Hozzáteszem én nem az a fajta vagyok, aki 100 kreditekkel nyomul, normálisan haladok. Egész egyszerűen - szerintem - így lenne fer. Azt hiszem erről a blogomban is fogok írni, mert eléggé befolyásolja majd mindennapjainkat a BME-n.

Isti Két alapesetet meg kell különböztetnünk:

- megteszel mindent egy adott tárgy teljesítése érdekében, de elbukod
- nem teszel meg mindent és elbukod

Én azt gondolom, hogy az első esetben valóban sajnálatos, hogy fizetned kell, de nem hiszem, hogy ilyen tárgyak tömegesen előfordulnának. (És a megteszel mindent alatt most nem azt értem, hogy kolostorba vonulsz 5 hónapra ahol napi 18 órában tanulsz.)

A második esetben viszont ez a pénz ösztönözhet arra, hogy inkább fektess bele több energiát a tárgyba, megcsináld, és ezáltal a kellemetlennek tűnő ám valójában lófasz kis 6000 Ft megtakarítás mellett normálisan tudsz haladni a tanulmányaiddal. Mert az neked is lényeges, még ha nehezen is veszed rá magad. (E/2 általános alany.)

Az meg, hogy valaki ösztöndíjindex-javítási céllal vesz fel orrba-szájba közismereti/választható tárgyakat, amiket aztán nem teljesít, én azt gondolom, hogy ez körülbelül a szerencsejáték kategória, és olyan szerencsejátékról még nem hallottam amibe ingyen lehet beszállni (márpedig ide igen), és csak nyerni lehet rajta. Ez nyilvánvalóan az ösztöndíjak igazságtalan elosztását eredményezi. (Ugyanis a szerencsejátékosokat a rendes tanulók kárára juttatja többletbevételhez.)
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...