Haszprus

Növény

©   Haszprus   |   life

Ez a bejegyzés eredetileg egy komment lett volna a Matrix bejegyzéshez, a következő felvetésre válaszul:

Az egészben az az érdekes, hogy régebben az ilyen koraszülötteket nem hagyták életben. Most életben hagyják, aztán egész életében beteges lesz (valószínűleg). (Mefi #14)

Hát, q nehéz ilyesmiről dönteni, tény hogy manapság azt is életben tartják, aki gyakorlatilag egy növény…

Ez a mondatom talán különös kegyetlenséget/érzéketlenséget tükröz, de a szeressünk mindenkit elv mellett léteznek racionális gazdasági szempontok is. Ez a többség szempontja. Egy nagyon beteg ember ápolása rengeteg költséggel jár (nemcsak az államnak, a családjának is / nemcsak a családjának, az államnak is), miközben ha születésétől determináltan munkaképtelen, nem termel hasznot, nem is termelt soha, és nem is fog soha.

Ugyanakkor milyen alapon lehetne elvenni valakinek az életét. Pillanatnyilag is hihetetlen mennyiségű ember van, aki a világ számára negatív haszonmutatókkal rendelkezik, miközben vagy dolgozik valamit, vagy nem.

Végül pedig: az embert jobb helyeken nem pénzben mérik.

A haszon is eléggé relatív. Az is haszon hogy valakinek örömet nyújt valaki más puszta létezése. Egyáltalán nem feltétlen a fejlődés és a profitszerzés az élet értelme. Márpedig ha nem, akkor nem ez az elsődleges szempont egy ember életbentartásánál sem.

Az embernél a természetes szelekció nem működik már régóta. Kérdés hogy ez baj-e. Okoz bajt nyilván, de többet-e, mint amennyi hasznot/örömöt?

Elnézést, ha valakit megbántottam, nem áll(t) szándékomban - a fentiek a gondolataimnak csak egy nagyon leszűrt részét mutatják, ráadásul nem gondolkodtam róla túl hosszasan úgyhogy nyers is. A probléma természetesen jóval összetettebb mint hogy néhány sorban el lehessen intézni.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 12 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ez eredetileg egy trusted-only bejegyzés. A trusted usereket kérdezem: szerintetek ez kimehet publikba? Elég durva felvetéseket tartalmaz, és noha azt mondja hogy nem ezek a fő szempontok, sok közvetlenül érintett (valamint csökkent felfogóképességűek) számára rendkívül bántó/irritáló lehet.

Amennyiben kimegy publikba, az itt leírt véleményeteket nem törlöm.

ez miert trusted? Szerintem tenyleg kezd kicsit minden trustedbe fordulni. Ez siman public.

No meglátjuk a véleményeket. Egy alternatív címjavaslatot azért elfogadok.

Szerintem nyugodtan public. Elég explicite elmagyarázod hogy nem kívánod újra bevezetni a Tajgetosz-módszert, és erről a témáról is beszélni kell.
Alternatív címként talán így: 'Növény?', kicsit finomabb.

Abban igazad van, hogy az élethez való jog mára eljutott addig a szintig, ahol már az akár 1-2hetes embriót is teljesértékű embernek tekintik, amivel nincs is semmi baj, hiszen nem szabad megfosztani senkit sem egy élet leélésének lehetőségétől. Azonban az általad említett aggályok mellet azt a kérdést is fel kell tenni, hogy személy szerint annak, aki ily módon (folytonos betegséggel, akár kezdettől egy ágyhoz kötve) kell élnie, annak ez élet-e így? Ha mondjuk eléri a 18éves kort, nem fogja-e azt mondani, hogy neki eddig pokol volt az élete, és nem akarja ezt így tovább?

Régebben az ilyen koraszülötteket nem hagyták életben.
szerintem itt a nem hagytak eletben helyett a nem tudtak megmenteni kifejezes hasznalata szerencsesebb lenne/lett volna Mefi reszerol, mar tenyleg nem Spartaban vagyunk. Egyaltalan nem torvenyszeru, hogy egy koraszulott elete vegeig betegeskedni fog, igaz, hosszabb ido alatt, de szerencses esetben behozhatja idoben szuletett tarsait. (tenyleg, ismer valaki esetleg erre nezve valamilyen statisztikai kimutatast? Erdekes lenne elolvasni egy ilyet, foleg, hogy manapsag novekvoben van a koraszulesek szama)

A vegen felvetett kerdesek pedig egy szocialis-joleti allamban tenyleg csak elmeletiek.

(az elethez valo joggal kapcsolatban - bar kicsit mas vonatkozasban, de - jo olvasmany a halalbuntetes alkotmanyellenessegerol szolo 23/1990-es AB hatarozat, annak is a parhuzamos/kulonvelemenyes resze)

A Noveny helyett talalj ki valamit

Jó a növény az olyan esetekre értendő mint pl. az az amerikai kislány, akinek kivették a méhét meg hormonokkal megállították a növekedését, meg agyfunkciói nincsenek (!), nem tud mozogni se, gyakorlatilag egy zsák, amit pakolgatnak ide-oda. (linket most nem tudok)



Shamalt Én két koraszülöttet ismerek (legalábbis róluk tudom hogy azok), és semmi bajuk nincs, teljesen koruknak megfelelő felépítésű, sőt, csinos lányok. Tök nem törvényszerű hogy egy koraszülött mindig elmaradott lesz valamilyen tekintetben.

No azért nem mindegy, hogy milyen korán születik az a gyerek.
Haszprussal kell egyetértenem. Pár éve szólt valami Fókusz egy kislányról, aki végtagok nélkül született. Mit lehetne kezdeni vele, az államra bízni? Az jó? Who knows.
A szülők úgy döntöttek, felnevelik a lányt.
Minek???- teszem fel a kérdést magamban. Mi mást lehetne tenni?-jön a válasz. Ezek azok a helyzetek, amikor nem lehet jól dönteni.

Lehet jól dönteni csak az a baj hogy makkegészségesnek lenni és növénynek lenni nem ennyire bináris dolog, és ha nem mindenkit hagyunk életben akkor viszont vkinek meg kell húznia a határt hogy ki éljen és ki ne. Egy nembináris kérdésre bináris választ kell adni. Kvantálni kell a felhasználókat. Izé. Szóval azt a határt meghúzni nem egyszerű feladat.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...