Haszprus

CSS trükkök: attribútum selectorok

©   Haszprus   |   css fejlesztés

Nem igazán nevezném trükknek, de gyakorlatilag sehol sem láttam még alkalmazni, márpedig a Firefox 2 pl. már érti. A többit meg magasról. (Vigyázat: mindig az oldal gazdájának egyéni döntése, hogy a többi böngészőt magasról-e, e tekintetben legfeljebb irányelvek adhatók különféle indoklásokkal ellátva.)

Szóval pl. van egy pix_section classunk, amely a benne helyet foglaló képeknek 1 pixeles fekete keretet ad. Ok. Van emellett egy right classunk, amely bármely blokkszintű elemet jobbra floatol. Ok. Szeretnénk, ha a képeink jobb oldalon jelennének meg fekete kerettel. Nyilván:

<div class='pix_section right'>...</div>

Csak az a baj, hogy a baloldalon folyó szöveg hozzá fog érni a képeinkhez rossz esetben, hiszen paddinget senki se állított be. És nem akarunk se a righthoz, se a pix_sectionhöz paddinget. Hozzunk létre egy padding classt? Létrehozhatunk, de van másik megoldás is:

div[class='pix_section right'] { padding-left: 10px; }

Ez css selector azokat a diveket választja ki, amelyeknek class paramétere 'pix_section right'. Zsír. Megoldottuk a paddinget anélkül, hogy erre vonatkozó utalást kellett volna a html-be írnunk.

A témáról bővebben a W3C CSS dokumentációjában.

Ps. ígértem, hogy a sortörésre mutatok egy másik megoldást. Íme:

*[class~='keprendezo'] + * { clear: both }

A * bármely elemre illeszkedik, a [class~='keprendezo'] azokra, amelyeknek legalább egyik classuk keprendező. Az A+B szintaktika pedig egy olyan B elemre illeszkedik, amely előtt egy A áll, azaz jelen esetben minden elemre, amelyet egy képrendező előz meg.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez Rajtad a világ szeme

Szólj hozzá Te is!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...