Haszprus

Dinamikus építészet

©   Haszprus   |   life

Lenyűgöző. Szintenként forgatható felhőkarcoló. A szintek közt szélturbinák, melyek a felhőkarcoló lakókkal együtt vett energiafogyasztásának kb. 6-12-szeresét termelik meg. Az épület legyártása nagymértékben automatizált, felhúznak középen az épület teljes magasságáig egy kellő erősségű vasbeton magot, majd erre automatizáltan felrakosgatja egy gép a gyárban elkészített szinteket fentről lefelé haladva*. Fantasztikus, oda vagyok meg vissza.

A honlapon található egy hétperces videó, érdemes megnézni teljes felbontásban.

* Mekk Elek évtizedekkel megelőzte a korát.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 6 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Szép, de hogy szállok ki a liftből? Gondolom az középen van, aztán tulképpen a körül is forog az épület (különben csak egyszerre foroghatna minden szint, nem úgy mint a képen), szóval mozgó padlóra lépek ki? Meg izé, nem lesznek az emberek rosszul?

- Nincs lift, középen van egy rúd mint a tűzoltóknál. Fölfelé jó testmozgás, lefelé meg gyors és izgalmas ismerkedési lehetőség földetéréskor szomszédainkkal

- 90 perc alatt fordul körbe egy szint, ezen azért se nem esel el, se nem leszel rosszul

- Visszatérve a lift problémára, nem tudom mi a konkrét megoldás, de a liftet ugyanúgy lehet forgatni vmilyen tengely körül, akár hozzászinkronizálva a szint mozgásához is… (De ez fölösleges, ld. 90 perc) Ha meg nem forog a lift, akkor meg semmiből sem áll megoldani hogy bármelyik oldala nyitható legyen, pláne ha köralakú.

Huh, ez nem kicsit durva!

Nem tudom, hogy egy ilyen épületben hány lift lehet, de pl. a Sears Towerben 104 van. Simán el tudom képzelni, hogy fixen középen körben egymás mellett vannak a liftek és egy körfolyosóra nyílnak.

maKACS ha nem is közvetlenül a körfolyosóra nyílnak, de van körfolyosó, középen fix liftekkel Ld. szintalaprajzok a lap alján

Ja, csak a videót néztem, a rajzokig nem jutottam el. De így még egyszerűbb is. (Minő meglepő, hogy a lángelmék jobban kitalálták. )
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...