Dinamikus építészet - Haszprus überblog

Dinamikus építészet

©   Haszprus   |   life

Lenyűgöző. Szintenként forgatható felhőkarcoló. A szintek közt szélturbinák, melyek a felhőkarcoló lakókkal együtt vett energiafogyasztásának kb. 6-12-szeresét termelik meg. Az épület legyártása nagymértékben automatizált, felhúznak középen az épület teljes magasságáig egy kellő erősségű vasbeton magot, majd erre automatizáltan felrakosgatja egy gép a gyárban elkészített szinteket fentről lefelé haladva*. Fantasztikus, oda vagyok meg vissza.

A honlapon található egy hétperces videó, érdemes megnézni teljes felbontásban.

* Mekk Elek évtizedekkel megelőzte a korát.


RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 6 hozzászólás - Szólj hozzá Te is!


Szép, de hogy szállok ki a liftből? Gondolom az középen van, aztán tulképpen a körül is forog az épület (különben csak egyszerre foroghatna minden szint, nem úgy mint a képen), szóval mozgó padlóra lépek ki? Meg izé, nem lesznek az emberek rosszul?

- Nincs lift, középen van egy rúd mint a tűzoltóknál. Fölfelé jó testmozgás, lefelé meg gyors és izgalmas ismerkedési lehetőség földetéréskor szomszédainkkal

- 90 perc alatt fordul körbe egy szint, ezen azért se nem esel el, se nem leszel rosszul

- Visszatérve a lift problémára, nem tudom mi a konkrét megoldás, de a liftet ugyanúgy lehet forgatni vmilyen tengely körül, akár hozzászinkronizálva a szint mozgásához is… (De ez fölösleges, ld. 90 perc) Ha meg nem forog a lift, akkor meg semmiből sem áll megoldani hogy bármelyik oldala nyitható legyen, pláne ha köralakú.

3) Mefi
Huh, ez nem kicsit durva!

Nem tudom, hogy egy ilyen épületben hány lift lehet, de pl. a Sears Towerben 104 van. Simán el tudom képzelni, hogy fixen középen körben egymás mellett vannak a liftek és egy körfolyosóra nyílnak.

maKACS ha nem is közvetlenül a körfolyosóra nyílnak, de van körfolyosó, középen fix liftekkel Ld. szintalaprajzok a lap alján

Ja, csak a videót néztem, a rajzokig nem jutottam el. De így még egyszerűbb is. (Minő meglepő, hogy a lángelmék jobban kitalálták. )


Egy évnél régebbi bejegyzésekhez nem lehet hozzászólni.