Haszprus

Szglab5 brainstorming

©   Haszprus   |   bme labvez

Jövő félévben ismét lesz szglab 5, immáron bsc-s (a szokásos témákkal: oracle, sql, xsql, jdbc, php), különválasztva a hálós résztől. Ha már elvégezted, mi a véleményed erről a tárgyról? Mi az amitől jobb lenne? Mi okozott nehézséget? Ha majd csak később fogod felvenni: mit várnál tőle, mire számítasz?

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 17 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Már ettől jobb. Sosem fogom megérteni, mire a labor hálókból, hogy ha nem tartanak semmit. És az adatbázisos részt háromszor kellett pont ezért megcsinálni, mert nem lett meg a hálós rész, mert nem értek – és nem is szeretnék érteni – a C programozáshoz, és a kemény 0 órányi gyakorlati előkészítéssel, amit hálókból kaptunk, mégis hogyan gondolják, hogy tudjak hálósat programozni? Szóval nagyon örvendetes, hogy végre szétszedték.

Maga az adatbázisos laborok nekem tetszettek, azt leszámítva, hogy az Oracle kezelőfelülete egy nagy kalap szar, maga az Oracle 9i szintén egy nagy kalap szar és nem lehet levakarni a gépemről és telekúrja a rendszert ősöreg Javákkal, valamint azt, hogy a JDBC az egyik legnehezebb téma az egészben (az XSQL/XSLT után, bár az csak azért nehéz, mert vérpisilős kérdéseket szoktak feltenni; JDBC meg maga azért nehéz, mert az ősöreg Javában félkilométeres parancsokkal kell ki-becsomagolgatni az adattípusokat, hogy valamit tudjál kezdeni velük, és meg kell tanulni az AWT-t is a házi megírásához, amire van kb. 2 napod (az AWT-ről meg nincs említés a segédletben)) és annak van a legkeményebb pontozása (50%-tól kettes).

Na ez egy kicsit konvolvált lett, de majd kibogozzátok

Ralesk valójában a jdbc-ről nem igazán az a közvélekedés legalábbis oktatói oldalon hogy nehéz volna, konkrétan tavaly bónuszként rakták a végére azoknak akik bemennek még az ötödik laborra is. Mondjuk nemtom a ti időtökben egy mintaalkalmazást kellett-e továbbfejleszteni, de sztem onnan indulva nem nehéz a dolog. Ja és nemtom nektek volt-e előtte szglab 3-4 ami végig java… (illetve a 4 nem feltétlen, ha nem olyan szerepet vállalsz a csapatban)

Nálunk zéróról kellett valamit megírni, mindhárom évben (oké, első alkalommal még nem volt grafikus, csak sima System. out cuccos). Volt, Labor 3-on mondjuk C++/Java volt összehányva és Szirmay szerintem nem tanította meg olyan jól, mint ebben a félévben pl. a grafikát. Mindenesetre szerintem a PHP-nál (de mondok még: Pythonnál, Rubynál, Perlnél) nehezebb, ha más nem az erős típusosság, a ki-be csomagolgatási mánia (ilyen más OO nyelvben nincs szerintem) miatt; de a sima SQL-nél is nehezebb

Ami legutoljára JDBC-ből betett, az az, hogy a tőzsdés feladatsoron nem voltak pontok és az egyik feladat 45 pontos volt Nem tudtam és skipeltem, a maradékból meg összesen lett 42 pontom. Bosszúból írtam egy 100/100-as pótlabort

Ha jól tudom szglab5 opréra épül, és nem ebben a félévben lesz, hanem majd a tavasziban. Tévedek?

hm igazad lehet, tökre aszittem hogy bsc-n szeptemberben lesz. ahogy látom nem épül opréra.

Nem véletlenül hittem azt egyébként, mert eredetileg úgy volt hogy ősszel lesz szglab5 bsc-n, aztán visszapakolták tavaszra.

Igazából jó kérdés ez, mert ha nem lett volna semmi más dolgom (más tárgyakra gondolok), akkor tök jó lett volna. Így viszont kicsit megkeserítette az a három napos határidő az életemet. Nem tartom magam jó programozónak, így sokat kellett minden laborral foglalkoznom (átlagban 8-10 óra), nem csináltam meg egyik labort sem hibátlanra, de négy laborra, amire bementem, abból három ötös lett, egy négyes. Ehhez viszont az kellett, hogy abban három napban kettőn kihagyjam az óráimat…

Nem tudom, hogy, ha lelőnétek ezt a három napos határidőt az segítene-e. Én szeretem előbb megcsinálni a dolgaimat, aztán szórakozni. Ahogy látom a környezetem, nem ez a jellemző. Így gyanítom, hogy ha mondjuk egy hétre növelnétek a határidőt, akkor az emberek szép százaléka az utolsó napokban írná meg, nem elosztva. Én minden esetre örültem volna egy hosszabb időnek A házik viszont szerintem nem voltak nehezek, egyszerűen komolyan kellett venni és foglalkozni kellett velük. Az időkorlát tetté táposabbá őket.

A három napos határidő azért ennyi, mert ennyi idő alatt bőven megoldhatók a házik (tehát még nem kevés), viszont kellően rövid ahhoz, hogy az ember tipikusan ne dőlhessen nyugodtan hátra, arra várva hogy majd valamelyik haverjára ráakaszkodik a leadás előtti utolsó napokban és gyorstalpaló üzemmódban sajátítsa el a házi megoldását.

Aki érzi hogy több időt szeretne rászánni, annak tudom javasolni a pénteki időpontot, az nem ütközik a többi órával.

Egyébként több hallgatómnak időnként ránéztem a házijára még beadás előtt, és azt szűrtem le hogy pl. akinek péntek 12-ről hétfő 12-re kell leadnia, az gyakorta vasárnap este kezd neki egyáltalán… ez kb mutatja hogy miért nem kell 72 óránál több.

A 8-10 órát egyébként szerintem nem kell kirívóan soknak érezned, bár nem tudom mi az átlag.


Haszprus egyébként ez egy érdekes dolog, mert az osztatlan képzésben még nem épült opréra (most néztem meg), noha afaik a tárgy tematikája nem fog elmozdulni az opre felé

Nem tudom mennyire maradt aktualitása a kérdésnek így, hogy kövi félévre nem vállaltad a labvezetést, de azért leírom, hogy szerintem mitől lenne jobb ez a tárgy, hátha valaki meghallja.

Alapvetően azzal volt a baj, hogy a feladatsort csak a labor alkalmával kaptuk meg, így nem lehetett előre készülni belőle. Ez azért nem jó, mert a labor úgy zajlik, hogy az első egy óra elmegy a beugróval és a hasznos tudnivalók ismertetésével (mire adnak pontot, milyen formában kell leadni a jegyzőkönyvet stb.), a másik felében meg elkezdjük megoldani a feladatokat az elejéről. A labor végére el tudunk jutni odáig, hogy mindenkinek kész van kb. az első két feladat, ami Oracle-nél pl. olyan szintű, hogy változtassuk meg a jelszavunkat, viszont a nehezebb feladatok a feladatsor végén vannak, amihez már tényleg jól jönne a segítség. Szerintem sokkal jobb lenne, ha már előtte pár nappal megkapnánk a feladatokat a hasznos infokkal együtt, hogy át lehessen nézni mik a neccesebb témák és tudnánk kérdésekkel készülni, hogy az érdemi résszel tudjunk foglalkozni laboron. Egyrészt hatékonyabb lenne, másrészt jobban passzolna ahhoz a filozófiához, hogy magunk nézzünk utána a dolgoknak, mert a laborok inkább lehetnének konzultáció jellegűek.

Haszprus, Nem elég a 72 óra. Neked lehet. Tavaly, amikor csináltam, ez volt:

1. Hazaérkeztem este 7-8 között a labor után.
2. Ettem.
3. Lehet, hogy már evés közben nekiálltam töprengeni a feladatokon.
4. Nem aludtam szombat délután ötig, a leadás határidejéig. Na jó, egyszer-kétszer elpilledtem egy-két órára, de többet nem engedtem magamnak. Végig a gép előtt ültem.

Aki egy kukkot nem ismer ezekből a nyelvekből, nem is fogja megismerni őket három nap alatt. Nem, a php-t sem.


Tavaly előtt, amikor párom csinálta, ő is ugyanígy szenvedett. Csak akkor én tettem napi háromszor ételt az orra elé, hogy ne felejtsen el enni, idén meg ő elém.


Más megtanulni a beugróra valamit (azzal nem is volt baj), és más megírni a házit - mégis csak a nulláról. Nekem leginkább a régi házik segítettek. Nyilván nem a megoldásban. Azért voltak elengedhetetlenek, mert azokból fogtam fel - a válaszokat látva -, hogy mit is jelent egy kérdés, és hogy nagyjából mit várnak.

Ha lenne a köztes hetekben oktató labor-féleség, szerintem jó lenne. A DB tárgyat egyébként egyáltalán nem kellett tudni hozzá (azt most vettem fel először).

A hálókos rész szerintem is fölösleges.

Norbicsek, filóztam ezen most egy adagot de vannak érvek pro&kontra, nem igazán tudom eldönteni hogy vajon jobb lenne-e.

ellene szól ugye hogy így megnövekedne a csalásra/"közös megoldásra" szánható idő… a 72 óra tudtommal emiatt van ilyen rövidre véve. (bár belülről látva a rendszert, ennek a határidőnek a meghosszabbítása kb. el is lehetetlenítené a javítók dolgát, ugyanis a hébe-hóba beérkező megoldások javítását nem lehet batchelni, vagy csak úgy, ha a korai beadókat jelentősen megváratod)

mellette meg az szólna, amit te mondtál, de amúgy szerintem amíg a hallgatónak a beugróra kell készülnie aznapra, addig aligha fog - érdemben - foglalkozni a későbbi feladataival.

Olthyer, lehet hogy hiba volt nem aludni én többször ránéztem az adatbázisban és a weben hogy melyik hallgatóm hol tart a munkával és gyakran azt láttam hogy határidő előtt 12 órával még neki se kezdtek. amikor ezt az első laborom után láttam, azt hittem, hogy valamit én csesztem el, de aztán kérdezősködtem kicsit és kiderült hogy ez teljesen általános. ebből - és a labor5-ből kiadott osztályzatok eloszlásából - az következik, hogy a 72 óra teljesen oké. (és persze vannak olyan hallgatók is akik már a labor napján beadják a megoldást is, nem mondom hogy mindenki az utolsó pillanatra hagyja.)

a hálókat bsc-n már le is választották az adatbázis részről, és elvettek cserébe egy kreditet (jobban mondva hozzáadtak, mert 3 helyett 2+2 lett). szerintem amúgy nem fölösleges, ez az első nagyobb c program amit teljesen saját kútfőből, saját magad által felkutatott doksik alapján kell megírnod, ráadásul 2 évvel a C-labor (lab1) után. szopásnak szopás, de nem fölösleges. mondjuk én azt is a határidő előtti éjszaka alatt csináltam meg, noha volt rá kb. két hónap mondjuk nem is lett meg bugmentesen határidőre

Haszprus, Lehet, hogy kellett volna, de nem mertem. Így is előfordult, hogy csúsztam. Tudod, ha 2 nap a határidő, ha 5, mindig lesz olyan, aki a végefelé kezd hozzá.

Viszont sokan úgy jönnek ide, hogy nem tudnak programozni, de sajnos természetesnek veszik a tudást, és nem adnak rá időt. Pedig szerintem nem csak engem érint. Szóval igazán lehetett volna esély 4-5 napra. :> És akkor a javítóknak is akad 3-2 nap fixen.

Tényleg, a későn kezdők tudták teljesíteni?

Olthyer, igen, az volt az általános.

Haszprus, Most megleptél. Úgy tűnik, túl sok itt a zseni túl sok szabadidővel.


Hova kerültem…?
Én csak egy hobbi kocka vagyok…

Norbicsek,
Szerintem sokkal jobb lenne, ha már előtte pár nappal megkapnánk a feladatokat a hasznos infokkal együtt, hogy át lehessen nézni mik a neccesebb témák és tudnánk kérdésekkel készülni, hogy az érdemi résszel tudjunk foglalkozni laboron. Egyrészt hatékonyabb lenne, másrészt jobban passzolna ahhoz a filozófiához, hogy magunk nézzünk utána a dolgoknak, mert a laborok inkább lehetnének konzultáció jellegűek.
Ez pedig ma jött info2004-re:
(…) Az előző évekhez képest változás lesz, hogy mivel nincs hálózatos rész és, mert annyira jó szglab5-öt tanítani, ezért lesznek konzultációs órák is (, több csoport összevonásával). A konzultáció fakultatív, de mivel a házileadás közben van rá lehetőség, így mindenkit várunk oda is sok szeretettel és sok megválaszolandó kérdéssel. (…) A közölt információk hivatalos forrásból származnak. (…)
Überblog - ahol az álmaid valóra válnak
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...