Benelux államok: Amszterdam - Haszprus überblog

Benelux államok: Amszterdam

©   Balage   |   fotózás, külföld, túra, amszterdam, hollandia

Az elmúlt két hétben tettem a barátnőmmel egy kisebb-nagyobb nyaralást, aminek a tapasztalatait gondoltam megosztom veletek, ha már így belemerültünk a nyaralásos fotókba (képek itt!). Az úti cél gondolata már tavaly ilyenkor megfogalmazódott a fejünkben, így nem volt nehéz eldönteni, hogy hová is megyünk, mit nézünk meg. Mivel volt már tavalyi tapasztalatunk Olaszországból, hogy milyen is a sátras nyaralás, úgy gondoltuk idén se lehet gond, ez szerencsére be is jött. Sátorral nyaralni nagyszerű dolog, rengeteget meglehet spórolni a szálláson, emellett rendkívül mobil is marad az ember.

A nyaralás során megpróbáltuk a Benelux államok minden látványosságát megnézni, amit a pénztárcánknak megengedhetünk, és érdekesnek találtunk. A meglátogatott városok a következő képpen alakultak: Amszterdam, Hága, Rotterdam, Brüsszel, Brugge, Antwerpen, Oostend, valamint egy nap ellátogattunk egy nem túl messzi kisvárosba Hollandiában, hogy megnézzük a Delfináriumot, ami Európa legnagyobb ilyen komplexuma.

Kezdjük is egyből Amszterdammal. Régi vágyam volt már hogy megnézhessem élőben ezt a várost, hisz számos szempontból rendkívül vonzó. Az emberek teljesen mások, mint itt Magyarországon. Sokkal jobban tolerálnak mindent, így az első pár órában már igen érdekes alakokba futhat az ember. Nem, most nem a szétszívott agyú fekete rasztákra gondolok, hanem vicces külsejű, furcsa egyben bohókás viselkedésű emberekre. Amiből nem kevés volt, igaz lehet külföldiek voltak, mert a belvárosban inkább turistákat lehet látni, mint a helyieket. Számomra Hollandia közlekedése maga a mennyország volt. Jól ki van építve az autópálya rendszer, szinte mindenhova kettő-, de inkább háromsávos autópályák vezettek, autóút jóformán alig van. Az autópályán 120km/h-s sebességgel lehet haladni, amit az emberek nagy része szigorúan be is tart, de egyébként inkább a 100km/h-s sebességkorlátozás jellemző. Nem tudom miért, de lehet, hogy hobbyból rakják ki ezeket a táblákat mindenhova.

Az autópályán egyébként minden létező dolgot megpróbálnak átvezetni az ember feje fölött, gondolom a helytakarékosság okából kifolyólag. Az Amszterdami repülőtér gépei pl. egy sima felüljárón átgurulnak az autópálya felett, de volt olyan hogy volt egy kis süllyesztés az autópályán, mert építettek a két folyó közé egy vízi felüljárót, amin vitorlás hajók keltek át az út felett. Egyszerűen elképesztő volt azt látni, hogy van egy 10-20 méter széles kis felüljáró az úton, amin éppen egy hajó ment át a kocsik fölött.

A közlekedési csomópontok jelzőlámpái nagyrészt érzékelőkkel van ellátva, így nem igazán fordulhat elő az, mint itthon, hogy 2 percet állok a pirosban, s közben nem jön senki semmilyen irányból. Ha érzékeli a lámpa, hogy jövök és máshol nincsenek autók, akkor mire oda érek zöldre is vált. Számtalanszor előfordult az, hogy pont pirosra váltott a lámpa, de 2mp után megint zöldet jelzett, mert közeledtem. Természetesen azt is érzékelte, hogy mennyien állnak a pirosnál, így ha az egyik oldalon többen várakoztak sokkal tovább volt nekik zöld, mint ha csak egy árva autó állna a pirosnál. Úgy gondolom itthon se ártana beszerezni ilyeneket, hisz sokkal dinamikusabb lesz így a közlekedés.

Amszterdamban, kb. minden sarkon fellelhető egy-egy villamos vonal. Természetesen az se olyan mint itthon. A villamosra, csak az első és az utolsó előtti ajtónál lehet felszállni és minden esetben megnézik, hogy van-e érvényes bérleted vagy jegyed. Mivel a hollandok imádnak biciklizni természetesen a villamoson van kiépített kerékpár tároló, ahol rögzítheted a biciklit, ha jól emlékszem kettőt lehet szállítani. Nagyrészt Combino villamosok járnak, mint itthon, igen ám, csak nem 20-al meg 30-al totojáznak, mert különben kisiklanak, hanem a külvárosi részen úgy kenik neki, ahogy csak tudják. Egyszer előre mentem a vezetőfülkéhez meglesni, hogy most mégis mennyivel megyünk itt az alagútban, aztán látom 75-el, így kb. 8 perc alatt be is értünk a külvárosból a központi pályaudvarra. A menetrendet természetesen sikerült tartaniuk a külvárosban is, nem úgy van ám, hogy hébe-hóba jön a villamos egyszer csak, hanem szépen ki van írva a kijelzőre, hogy még 5 perc, aztán oda is ért, vagy időben, vagy maximum késett egy percet.

A városban is elég érdekesen közlekedik a villamos. Minden indulásnál kongat egyet, ami szerintem marha idegesítő, de hát kell, mert a gyalogosok és a bicajosok minden elképzelhető útvonalon teljesen szabálytalanul közlekednek. A villamosvezetők tapasztalataim alapján úgy gondolkodnak, hogy duda és majd elugrik a gyalogos, nem igazén szoktak lassítani. A legszűkebb utcába is bevezetik a villamost a jó tömegközlekedés megoldása végett. Ott ahol nem fér el két vágány, ott egymásra vezetik a két sínt, így úgymond 1-1 pár sín van egymás mellett közvetlenül, amikor pedig újra van hely akkor szétválnak. Egyébként az amszterdami villamost leginkább egy hullámvasúthoz lehetne hasonlítani, mert ezerrel veszik be a 90 fokos kanyarokat, szinte úgy hogy az ember lerepül a székről.

Most pedig jöjjön pár kép, folyt. köv.


RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 18 hozzászólás - Szólj hozzá Te is!


Wow! Ez a 3 szintes kerékpártárolós kép nagyon durva, meg a 75-tel száguldozó villamos meg a többi közlekedési megoldásuk… Kéne itthonra is… Nálunk mindenki azt hiszi, hogy a villamos az valami sárga lassúság, ami max 30-cal megy hátszélben…
Tökjók a képek, érdemes lapozgatni!

Asszem lassan nekem is kéne írnom egy bejegyzést a londoni tömegközlekedésről, nehogy kimaradjak a sorból


Köszi Balage, nagyon tetszik a bejegyzés meg a képek. Várom a folytatást!
(hehe most pont az a képem jelent meg, ahol egy Heinekenes üveget tartok a kezemben)

5) Montana
Sátorozni jó!

A delfinárium pontosan hol van? Érdemes megnézni? Milyen volt?

Autópálya király, roppant jól ki van táblázva minden város a távolsággal együtt. Előzés után mindenki szépen kulturáltan húzódik vissza a külső sávba. Egyébként valami brutális menniségű autópályájuk van. Elővárosi bvasútra hajazó villamos szintén királyság.

Vizes felüljáróról fotót is szeretnénk!

Tamás, rajta!

(Az előbb elszállt egy kommentem.)

Montana: Sajnos arról a hídról nem sikerült fotót készíteni, mert én ugye vezettem, az asszony meg kicsit lassan kapcsol. De a delfinárium közvetlen közelében van kb. ha majd mész oda Amszterdam felől.
Harderwijkben van egyébként a delfinárium, szerintem egyszer megéri az a 20 eurós belépő + 6 euró a parkolás egész napra, vagy valami 2 euró óránként, mindenesetre nekünk tetszett. Egész nap műsorok vannak, mi majdnem megnéztük mindegyiket, valamelyik nagyon jó, valamelyik ilyen kis egyszerűbb/gagyi, mert mondjuk még kicsi az állat. Az a jó benne, hogy viszonylag jól vannak ütemezve a műsorok, így ha vége az egyiknek lehet menni a másikra. Mi voltunk 2x is a nagy arénában, ahol a delfinekkel szórakoznak, azt hittük ismétlés lesz, de volt egy csomó olyan szám, ami pl a 2 órával az előttiben nem volt.
Itt a weboldaluk: Home

7) Montana
Balage, nekünk ez jó messze van… Majd máskor.

Ja egyébként mondtad hogy nehéz olyan időt találni hogy ne essen, a 11 éjszaka alatt 1x esett az első nap amszterdamban az eső, amúgy jó idő volt viszontlak, csak iszonyat párás

LOL, a Google képek között 8. helyen a hollandia felüljáró szókapcsolatra Montana avatárját hozza.
Ui: A beszámoló tetszett, én is megnézném azt a vízi felüljárót, ha már a google sem talált nekem.

10) Balage
Itt a link hozzá: Google Maps De sajnos nem sok látszik abból hogy egyszer csak lebukik a pálya, mert ugye felülről készült a kép. De végig egy szintben megy a tóval. Azért az látszik hogy mindössze 2-3 hajó széllességű lehet


12) Montana
Aquaduct Harderwijk keresőkifejezés a barátunk:
egyik
másik

Röhej, hogy elvileg jártam erre, de nem tűnt fel. :|

Haszprus, az hogy van, hogy nekem a panoramio egyáltalán nem tesz oda pöttyöt? (Lehet, hogy csak rossz helyen kerestem.)

13) Balage
Megfeledkeztem a Panoramioról A címét is De ezek szerint másnak is tetszett és nem csak engem lepett meg. Mondtam hogy fura látvány Ha nem mutatom meg a koordinátát lehet meg se lesz

14) bonnie
Montana de meg igy is hozzad van a legkozlebb


16) Isti
Balage, milyen géppel készítetted a képeket?

17) Balage
Isti: Egy régebbi Nikon Coolpix 5400-assal. Miért?

18) yoyo (nem regisztrált)
Néhány éve láttam először amsterdamról képeket azóta annyira beleszerettem, hogy kimondhatattlan. Bár még nem adatott meg a lehetőség, de nagyon vágyom kimenni, de egyben dolgozni is-gondolom az emberek segitőkészek, toleránsak ha valamit nem tud.


Egy évnél régebbi bejegyzésekhez nem lehet hozzászólni.