Haszprus

Önálló labor @ 2.4

©   Haszprus   |   adatbányászat bme történelem

Oh yeah, elfogadták a 2.4-es önálló labor jelentkezésemet (határozottan nem volt egyszerű ügy), úgyhogy valami adatbányászatos jóságot fogok csinálni az alábbiak közül:

  • Webes adatbányászati alkalmazások
  • Webes adatbányászat ajánlattevő rendszerekben
  • Szavazó algoritmusokkal támogatott adatbányászati eljárások
  • Webanalitikai eszközök vizsgálata
  • RSS hírcsatornák adatbányászati támogatása
  • Érdekességi mutatók vizsgálata a webes adatbányászatban

Még nemtom melyik legyen, mindegyik tetszik, úgyhogy majd közelebbről belenézek a csapatmunkákba, aztán döntök. Vélemény jöhet pro&kontra, ha van.

Privacy-harcosoknak: az egyik témakörben azt kívánjuk elérni, hogy egérmozgás alapján képes legyen beazonosítani egy webhely, hogy a tíztagú családnak éppen melyik tagja ül a családi számítógép előtt (Vagy egérmozgás alapján eldönteni azt, hogy a usert mennyire érdekli amit éppen olvas.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 15 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

az egyik témakörben azt kívánjuk elérni, hogy egérmozgás alapján képes legyen beazonosítani egy webhely, hogy a tíztagú családnak éppen melyik tagja ül a családi számítógép előtt
Nekem hasonló jutott eszembe, a gépelési sebesség figyelésével, ami könnyebben mérhető.

Ez igen jó ötlet lenne, és valóban roppant egyszerűen mérhető, ha van gépelés, de hány site-on gépelsz? elenyésző…

Ha lenne webkamera, szerintem meg pontosabb eredmenyt adna az illeto szemmozgasanak figyelese. Nem mellesleg az is konnyen kideritheto lenne, hogy a user valojaban melyik tartalmat is olvassa el a weboldalon. Ha pl. altalaban a rovidhireket, akkor oda erdemes a reklamot tenni. Ugy hallottam, hasonlo projekt mar volt valamelyik egyetemen, nem tudok rola, hogy BME-n volt-e. Szerintem izgalmas terulet. Pl. az is kiderulne belole, hogy az illeto szamara vonzo-e egy reklam. Ha rapillant, es azonnal elnez mashova, valoszinu nem keltette fel az erdeklodeset. Pl. nem jo szinu, nem tetszik neki. Ha megtudnanak milyen szin / alak tetszik az illetonek, elore olyanra szinezne / azt a stilusu reklamot tenne ki, ami felkelti a figyelmet.

Persze tudom, hogy ez egyelore max. kutatasi szinten mehetne, hiszen az emberek elenyeszo reszenek van webkameraja (szemben az egerrel, ami 99,9999%-nak van - leszamitva egy-ket 21. szazadi lynx harcost ), raadasul azoknak is nagyon kis resze hagyja bekapcsolva bongeszes kozben.

A szemmozgásfigyelést alkalmazzák is, ofkorsz az a 100%-osan tuti módszer, csak nem úgy hogy az alany nem tud róla. Például szoftvertesztelésnél, afaik az office 2007 fejlesztésénél is csináltak ilyen teszteket.

Haszprus: Ez hogy is van? Akkor tuti módszer, ha tudok róla, vagy akkor, ha nem?
Különben tök érdekes téma, de egyelőre nem látom be, hogy a szemmozgásos-kamerás változatnak olyan rettenetes nagy jövője lenne. Egeresnek annál inkább.

Montana mármint a szemmozgásos tuti módszer, csak az alany általában tud róla (de nem ettől tuti vagy nem tuti, félrevezetően írtam)

Igazából tökmindegy, hogy tudsz-e róla vagy sem, szerintem a reflexszerű szemmozgásokat akkor sem tudod befolyásolni… Pl ha valamilyen képernyőelemre (mondjuk reklámra) direkt nem akarsz odanézni, nehogy a program azt higgye, hogy érdekel, akkor is először oda kell nézned, hogy tudd, hol van a reklám.

Tamás, nyilván. De attól még nem szeretem az ilyesmit. :o

Az önlab átjelentkezéssel nekem is voltak súlyos köreim.

A webes adatbányászati alkalmazások nem lehet rossz, szerintem a szemantikus web/intelligens web a jövő. RSS cucc is érdekes lehet.


Igen. Én vagyok, akivel ott álltunk a Takóval az I előtt, aztán mentem könyvtárba.


Szevasz! A 2.4 a médiainformatika? Ott ilyenek vannak? Én azt hittem hogy ott az iptvről meg a skype-ról van szó végig.

Gatza az önlabjaik közül meglepő módon egy csomó adatbázisokkal és webbel foglalkozik ezt én már szakirányválasztásnál megnéztem, és emiatt kerültem 2.4-re, aztán később kiderült hogy önlabot ott vesz fel az ember, ahol akar, az alaptárgyaik viszont egyáltalán nem érdekeltek volna (iptv, skype, de inkább úgy mondom hogy már első nap entrópiák repkedtek a táblán amihez nekem sok kedvem nem volt )

AdBlock Plus és a reklám eltűnik…

Egyébként persze, hogy szükség van hirdetésekre, de néhány oldalon már több reklám van, mint tartalom…

Ha ráadásul villogó, csak 10 mp múlva bezárható - egyébként a tartalmat eltakaró - reklámot látok, az még jobban irritál. Láttam olyan bannert, hogy egy epilepsziás simán rohamot kapna, ha egy kicsit is elidőzne a tekintete rajta.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...