Haszprus

Kereső revamp

©   Haszprus   |   ajax fejlesztés

Közeleg az utóbbi idők legnagyobb projektjének vége, hamarosan itt az új ajaxos kereső. (Egyelőre csak néhány kiválasztott látja. Te látod? Nem, de szeretnéd?) De nemcsak ajaxos, hanem egy csomó mindent tud is.

  • ajax
  • animált
  • nem tartalmazandó szavak listája (pl. keresőkifejezés: sony -alacsony)
  • pontos kifejezések (pl. sony, így azokat fogja megtalálni ahol a szó sonyval kezdődik, nem valahol a közepén van. de idézőjelek közt ha több szóra keresel, akkor azokat egy stringként fogja kezelni.)
  • linkbárban is keres
  • felhasználók közt is keres, mégpedig részleges névegyezésre is. a sortolás* pedig elég advanked, azok kerülnek előre akiket valszeg keresel illetve akik valamilyen értelemben fontosak…
  • a kedvencnek jelölt bejegyzéseket előre veszi a találati listában (Update nov. 09.)
  • szerző szerinti szűkítés (pl. sony user:mainframe) (Update nov. 10.)

* rendezés, nem pedig sorok tologatása!

Development tasks

  • High priority:
    • a replaceContent jegyezze meg az oldalon levő formok adatait, pl. írás alatt levő kommenteket
    • rövid leírás a kereső használatáról, szabályokról, and/or/user:, stb.
    • adjon visszajelzést a keresőkifejezés feldolgozásáról (hogy mik történnek a keresőszavakkal, pl. a user:... mit csinál, a szavak mindegyikét tartalmaznia kell a találatnak, stb.)
  • Low priority:
    • search history (ajax-szal szépen a menübe rakosgassa hogy mikre keresett a user)
    • kommenteknél is a keresőszavak kiemelése a találatokban
    • tanuljon abból hogy a userek melyik keresési eredmény felé mozdultak tovább
    • suggestions mint google-nél
    • lapozó?

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 45 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Most próbáltam használni. Én a helyedben az AJAX kérés indításának késleltetését kicsit nagyobbra venném, mert nekem most volt olyan, hogy feleslegesen indított lekérdezgetést, amikor kitöröltem az előző keresőszót és beírtam a következőt.
Meg a gombot levenném a szövegmező jobb oldaláról, mert így azt a téves benyomást adta nekem, hogy Entert kell nyomkodni a kérdés végén, amikor meg megnyomtam az Entert, akkor meg újratöltötte az oldalt.



Tetszetős, néhány próbálkozásom alapján jól működik, viszont az az X-es gomb valóban zavaró. Nem egyértelmű, hogy azzal kell keresni, vagy minek van ott. Másrészt számomra nagyon elüt az oldal többi részétől, nem illik oda.

<!-- dankoi, mit keresel a forráskódban? --> Ez csak nekem jár, vagy mindenkinek?

dankoi, mindenkinek, csak eltérő nickekkel

Haszprus gondoltam, hogy nem mindenkinek dankoi-t ír ki Nagyon tetszik, jó ötlet

dankoi, milyen X-es gomb? Nekem Safari alatt egy üres gomb jelenik meg. Feltételezem, hogy azért, mert Safari

Tamás, amúgy miért nem firefoxot használsz?

Szép, jó, meg minden. Az különösen, hogy visszavisz oda, ahol előtte voltam. (Nekem nem jutott eszembe, hogy azzal a gombbal kéne kerestetni.) De a félbehagyott kommentet nem jegyezte meg. (Nem tudom, van-e rá szükség, hogy megjegyezze, mindenesetre kipróbáltam.)
Lehetne egy keress gomb is, főleg, ha tudna úgy működni, hogy az eredményeket új fülön nyissa meg.
Kicsit még pofozhatnád a textbox-gomb-"kereső" elrendezését, nálam most nem szép. (Gondolom nem ez a végleges.) De az áttetszős cucc tök jó.
Ha egy poszton belül többször is szerepel a keresett kifejezés, akkor látványosabban kéne elválasztani az idézett darabokat egymástól. Az előbb kicsit megszívatott, olvastam, de valahogy olyan kuszának tűnt, csak jóval később esett le, hogy egész (és fél) mondatok hiányoznak.

Nem lenne rossz valahova elrejtve egy rövid leírás, hogy milyen szabályokat lehet megadni, AND, OR, , ilyesmikről.

Aztán ha még mindig nagyon ráérsz, akkor olyat is, hogy Keresem X olvasó kommentjét / író posztját, amiben benne van az a szó, hogy y, de nincs benne az, hogy z.

Tamás, igen, már többször megtapasztaltam a Várj egy kicsit… Kész! jellegű javításokat.

Nekem tetszik. Ez a szakmai véleményem

Haszprus, a Safari cca 5x gyorsabban bootol OS X-en, és szép CSS-es drop shadow-t tud gyártani Meg a Firefoxnak van egy olyan hülye szokása OS X-en, hogy ha csak megnézésre töltök le egy fájlt, akkor azt éppúgy elmenti a Downloads folderembe és cseszik letörölni, ha bezárom a megjelenítő alkalmazást.

Montana, The GuNN, thx

Montana, a mostaninál is hosszadalmasabb válasz helyett bejelölgettem a kommentedben hogy mik azok amiken változtatni szeretnék.

AND, OR egész egyszerűen nincs, alapból minden külön szót AND feltétellel köt össze. OR-ra nincs lehetőség, szvsz marha nehéz megvalósítani (na nem két szóra bedrótozva, és természetesen kombinálva az AND-del), és nincs használati értéke (én legalábbis soha nem guglizok OR-ral). De lehet hogy tévedek. Tévedek?

A félbehagyott komment megjegyeztetése őszintén szólva eszembe se jutott hiszen default hogy egy formot ha elküldesz, új oldalra kerülsz, és onnan ismert tény, hogy back gombbal nem mindig kapod vissza a formok kitöltését. Viszont meg lehet oldani, úgyhogy valszeg meg fogom oldani.

A userre szűkített keresés megvalósítása nem kis munka, viszont van értelme. Legalábbis ezek szerint már ketten használnánk A későbbiekben előfordulhat, hogy megoldom, köszi a tippet (és a részletes észrevételeket ).

No, kipróbáltam én is, és maximálisan bejött. Tetszik az animáció, hogy nincs gomb amit nyomkodni kell, hogy kiemeli a keresett szavakat a cikkben (nemtom, ez lehet hogy eddig is így volt…), jó lett, na…

mainframe, köszi (és igen, a kiemelés eddig is volt )

Szerintem nagyon frankó lett, ügyes kis dolog és elég gyors is!

Isti, thx

btw tényleg fogok írni valami howto-t a keresőhöz/keresésről, mert látható hogy a hardcore-abb/informatikus arcok sem minden esetben éreznek rá hogy mi hogy működik (annak ellenére, hogy bizonyos dolgokban a google szintaktikáját követem és valamilyen szintű visszajelzés is jön arról hogy a kereső mit is csinál - ez utóbbin fejleszteni fogok majd).

(egyébként nem mindenki kommentált itt, aki kipróbál(hat)ta a keresőt)

Eddigi legjobb kereső, amivel dolgom volt, de komolyan.
Az X-szel való visszalépés pedig külön jó, bár lehet hogy többen mernének rákattintani, ha valami standard vissza jel lenne rajta

tetszik
újabb über jelzőt érdemel…
did you mean (Google Help : Search Features) funkció is lesz?

adamo, de akkor már legyen suggestions is!

Egy súgó vagy hasonló valóban jól jönne legalább a bétásoknak, valami egyszerű formában.

A várakozós keresés jó dolog, de engem most zavart és feleslegesen dolgozott a prog, mert elkezdtem írni, aztán megálltam gondolkozni kicsit.. ő meg elkezdett keresni. Ezt esetleg valami váltó gomb (chechbox-szal) vagy hasonló kiválthatná, ethát a user dönthessen, hogy nyom vagy nem nyom.

Valamint bezárásnál szerintem törölhetné a beviteli mező tartalmát.


Nagyon jó ötletnek tartom, viszont én ajax-sucker vagyok, szóval talán nem mérvadó a véleményem
Mondjuk tényleg kicsit zavaró, hogy félúton is elkezd már keresni, de attól még jó

sylverdevil, adamo, oh thx ez olyan szép hogy mindjárt elmorzsolok egy örömkönnyet a szemem sarkában

adamo, a did you mean jó dolog, de itt nem lesz. Olyat viszont tervezek a későbbiekre, hogy a rendszer tanuljon abból hogy a userek melyik keresési eredmény felé mozdultak tovább. ha majd sok időm lesz.

dankoi, Boci, thx, megint kicsit feljebb vettem a várakozási idejét, 1,25mp-re (0,900-ról indult). az egyébként nem tragédia, ha feleslegesen dolgozik, tekintve hogy mennyi keresésre lehet számítani napjában az eddigi tapasztalatok alapján.

Balage, thx

Montana, gondolkodtam rajta hogy legyen suggestions, meg lehetne csinálni, vannak ugyanis erősen visszatérő jellegű keresések, főleg a regisztrálatlan, gugliból érkezők körében…

En se leltem hibat, minden remekul mukodott

Haszprus
Olyat viszont tervezek a későbbiekre, hogy a rendszer tanuljon abból hogy a userek melyik keresési eredmény felé mozdultak tovább. ha majd sok időm lesz.
Népszabadság 2012: …amerikai tudósok szerint a Skynet valójában nem magától kelt öntudatra, hanem egy közép-európai, Überblog nevű rendszertől származtak a gépek felkelésének első tervei…

mainframe, 01011010 101101001 00100111 10111001.

nikicske, thx

mainframe,

admin, wtf?

A kereső pedig mostantól publikus, tekintve hogy nem talált senki olyan jellegű problémát ami a régihez képest visszalépést jelentene. Köszönöm mindannyiótoknak a tesztelést és a véleményeket!

Hall of fame
Tamás
dankoi
Montana
The GuNN
mainframe
Isti
sylverdevil
adamo
Balage
Boci
nikicske

admin Én, mint Mainframe, nyilván a gépekkel vagyok, ezt jobb ha már az elején tisztázzuk.
Haszprus nm

Haszprus juzerre szukitett keresest en is szeretnek. Vszeg most mar lesz idom a tesztre is (felmondtam), meg Montana diakig-jere is. (ezutibbi itt asszem off, bocs, de nem tudtam kihagyni)


Kérekszépen olyat, hogy posztra ÉS kommentre ÉS mindenmásra is keres, egyszerre.
(Ha kommentre keresek, nem emeli ki a keresőszót a találatokban, ez biztos jó így?)

Montana, vegyített keresés nem lesz [mostanság…]
a kommentkeresőben nincs kiemelés. majd egyszer talán.

Haszprus, table feature rulz!!

bonnie -> Haszprus pár óra alatt nem rossz

adamo, pár óra alatt se lenne rossz de bonnie 8:34-kor kérte, én pedig 9:32-re már konkrétan bejegyzésben le is dokumentáltam az egészet, szóval a kódolás max fél óra lehetett

a table tényleg jó, rá kéne raknom a bejegyzésekre is… (nem kerülne semmibe)

kész a tábla
a bejegyzésekben is

Probaltam fogast talalni a kereson, asszem sikerutl is. Ha olyan juzernevre keresek, aki nem regisztralt, akkor nem ad talalatot, pedig van. Pl csavar.
Nem tervezed a regisztraciohoz a kotelezo reg-et?

bonnie, nem tervezem, de a regisztrálatlanok közt keresés végülis egyetlen plusz paramétert jelent egy fv-nek úgyhogy most már az is van

Megjegyzem, a keresőben csavar neve elé továbbra is oda kell írni, hogy user:, ellenkező esetben ugye a hozzászólások szövegében fogja keresni a csavar szót.

Haszprus wehehe. Ha beirom, hogy user csavar (nelkul), akkor ezt a hozzaszolasodat adja ki, semmi mas relevansat. Ha -vel irom be, akkor egyaltalan nem ad talalatot.

bonnie, mert a kettőspontot nem viccből kell a user mögé írni anélkül rákeres a user és csavar szavakat tartalmazó kommentekre…

az idézőjel célja pedig ugye az, hogy amit idézőjel közé írsz, azt egy az egyben találja meg valahol a kommentben. azaz tipikusan ha beírod hogy nem jó, akkor azokat találja meg, amiben benne van ez így hogy nem jó, nem pedig azokat amikben benne van valahol a nem, meg valahol a jó.

Kozben rajottem, hogy abszolut rossz a tesztalanyom, ui amit kerestem volna, az eredetileg cs4var-knkent szerepel. Nocomment. Ilyenkor orulok, hogy jovo hettol ujra konyvelo leszek, es kozom nem lesz az IT-hez. (amit legbelul persze sajnalok)
A hozzaszolas vege miert log ki a dobozbol? (ff 2.0.0.9)

bonnie, abból a dobozból amelyikben szerkeszted, vagy abból a dobozból amelyikben a beküldött kommentek megjelennek?


bonnie, majd megtanulmányozom, köszi
(az sql errorról amit kaptál, tudok. )

Haszprus erre mondanak a kollegaim, hogy ennyire nem kene tesztelni

bonnie, itt minden élesben megy, lusta vagyok tesztkörnyezetet felállítani

a textarea amúgy ma át lett alakítva, egy alapos ctrl shift reload nem segít a kilógáson?

Haszprus de, az jot tett. Ezt mindig elfelejtem
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...