The GuNN

Kereskedelmi tévék

©   The GuNN   |   life

Észrevettétek, hogy a nagyobb kereskedelmi tévéken a híradósoknak divat nem ismerni az adott csatornán éppen futó műsorokat? A híradók végén szokás beolvasni, hogy mik következnek azután. Rendszeresen előfordul, hogy elkezdi mondani a következő film vagy sorozat címét majd félúton megakad, lenéz a lapjára és ilyen félig fitymáló, félig meglepődött arckifejezéssel olvassa tovább:


Maradjanak továbbra is velünk mert következik a Shark, a Törvény...

...Törvényszéki ragadozóóó?!

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 47 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Hát ha én híradós lennék, be is baszna ha ilyen fasságokat kéne bemondanom. Nem csodálom, hogy ennek hangot adnak.

Ettől függetlenül szerintem a tv -nek, mint olyannak, nem tesz jót, hogy estéről estére ilyen helyzetekbe kerülnek. Azért valahol mégiscsak kínos. Mellesleg a tv nem azért sugározza azt, amit mert ahhoz van kedve, hanem mert arra van kereslet .

The GuNN: Ez az arra van kereslet baromira idegesít. Engem még sose kérdeztek meg, hogy milyen filmet szeretnék a hiradó után.
Pont ezt a jelenséget nem ismerem, de felháborít, hogy ahhoz, hogy mikrofont kapjon valaki, még beszélni se kell tudni. Tőlünk általános iskolában komolyabb _fel_olvasást vártak el, mint amit egyesek a tévében lerendeznek. Blöeee.

Kereskedelmi TV-k == Shit.

És ehhez több terhelő bizonyítékot tudunk mutatni.

Montana, Sajnos nem a te véleményed a döntő, hanem a többségé. Sajnos ma nálunk a többség azt akarja, ami megy. Vagyis túlnyomó részt buta, primitív és idióta műsorokat… Szóval ezt kapja mindenki.

The GuNN: Ne de a többséget se kérdezik meg. Legalábbis én még baromira senkitől nem hallottam ilyesmiről. Tegye fel a kezét, aki igen.

Montana, Nyilván, hogy meg sem kérdezik… Majd a nézettség dönt. Ha az országot népszavaztatták volna arról, hogy akarnak-e Győzikével valóságshowt akkor biztos vagyok benne, hogy elsöprő nem lett volna a vége. Mégis milliós nézettségeket hozott…

Hedge: Tudod hogy mérik a nézettséget?

Montana és Hedge: Én sem hallottam még semmi ilyesmiről. Elméletben tudom, hogy mérik a nézettséget, de az sem tűnik túl reprezentatívnak (túl nagy az általánosítás, sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy olyan emberekkel készítenek felmérést, akikkel az az eredmény fog kijöni amit a TV-társaság hallani akar, mert abból lesz a jutalom, meg a következő felkérés, meg a plakátra reklámként kitehető nagy szám).
Én elég sok rétegből ismerek embereket, de valahogy senkitől nem hallottam még, hogy Hú, a Fókuszt soha nem hagyom ki!, vagy Ez a győzike milyen jópofa..!, vagy Hű, vegyük fel a Barátok Köztöt, hogy majd megnézhessük mégegyszer!. Most akkor vagy mindenki hazudik és titokban ezeken lóg, vagy van egy réteg, aki az ilyen primitívségeket felvállaltan szereti, és én még eggyel sem találkoztam.
Igaz, egyszer dolgoztam együtt egy tizenéves kölyökkel, aki váltig állította, hogy a gépzene a zene, és olyan hülyeségekből mint Mozart, meg Beethoven, elég az a pár év a suliban, bár azt is nehéz kibírni. Gyanítom ő a győzikét is szórakoztatónak találja…

Akkor szerintem ti most meg is állapítottátok, hogy a kereskedelmi tv-k (amik közvetve a nézettségből tartják fenn magukat) pusztán a saját szórakoztatásukra vetítik azt, amit, hiszen _köztudott_, hogy senki nem nézi a nézettnek mondott ócska műsoraikat. Ha jól értem.

A hivatalos álláspont szerint a TV társaság nem tudja hekkelni. (Persze csak azt a statisztikát hiszem el, amit magam hamisítottam.)

Különben én ismerek olyat, aki minden nap felveszi a Barátok köztöt.

The GuNN: Namár! Mindössze azt állapítottuk/tam meg, hogy baromira félresaccolják a célcsoportok érdeklődését. Remélem.

Montana, Egyébként én is úgy tudom, hogy nagyjából 1000 referencia néző van, ami nagyon kevésnek tűnik. Ettől függetlenül lássuk már be, hogy butaság lenne meghamisítani az ilyen adatokat. Akkor úgy kellene elképzelni a dolgot, hogy a tv -k ahelyett, hogy azt vetítenék, amire szükség és kereslet van, ahelyett inkább homályos összeesküvésekbe bonyolódnak és inkább azt vetítik, amit ők akarnak? Csavaros!

Montana, Nyilván nem saccolják félre, hiszen akkor nem lenne nézettség, ami szerintem köztudottan van és, amit nem csak ez a fajta mérés támaszt alá…

The GuNN: Nehéz ám úgy vitatkozni, hogy nem tudom pontosan, milyen műsorok mennek. (Megnéztem a port.hu-t, de nem lettem okosabb.)
Én se azt állítom, hogy meghamisítják, csak azt, hogy nem hiszem el, hogy ha ezer, de tudod mit, leyen kétezer ember tévénézését úgy-ahogy regisztrálják, majd azt felszorozzák a teljes lakosságra, akkor az valós képet ad. (Különben meg a hirdetők miatt lenne értelme meghamisítani.)
Nincsenek illúzióim, egy -mittudomén- fókusz nézettségét valóban a műsorvezető mellbősége és a vér/leleplezés/szörnyülködés mennyisége határozzas meg. Ettől még meg lehetne tanítani azt a műsorvezetőt magyarul beszélni, hangsúlyozni, mondatot szerkeszteni, meg értelmesen kérdezni. Ilyenekbe még senki nem halt bele…
The GuNN: Mi támasztja még alá?

The GuNN Nem, én azt mondtam, hogy a felmérőbrigádok/társaságok (mert ezt nyilván nem maga a TV csinálja, hanem outsourceolja a munkát) mondják azt amit a TV hallani akar, mert az jó reklám, és ha jót mondanak, legközelebb is ők kapják a munkát.
Nyilván nem saccolják félre, hiszen akkor nem lenne nézettség, ami szerintem köztudottan van és, amit nem csak ez a fajta mérés támaszt alá…
Itt azért fordítva is elképzelhető a kauzalitás: nem azért nézik sokan azt amit adnak, mert az jó, és arra kíváncsiak, hanem mert az VAN. Olyan TV-néző biztos vagyok benne hogy sok van, aki ledobja magát a TV elé, és nézi ami jön. Ez nem jelenti azt hogy ő odavan Győzikéért, és igénye volna rá, hanem ezt teszik elé, tehát ezt nézi. Ilyen felállásban pedig a nézettség is baromi megtévesztő. Lehet hogy az afgán tevehajcsárok szexuális szokásairól szóló dokumentumfilmet is ugyanúgy megnéznék.
Lehet ez azért mert: ad1: Nem nézi valójában, csak alszik mellette, vagy megy a TV és ő mást csinál. Utóbbi még közülünk is sokunknál előfordul, nem? (Nálam nem, én már 2 hónapja 0% TV-t nézek.) ad2: Nézi, mert annyira primitív és lusta, hogy fel sem emeli a távirányítót, csak dönti be a sört és bambul arra ami van. ad3: Nem ért külföldiül, az m1-m2 meg unalmas. Mi marad? Két nagy kereskedelmi okádék.
Asszem elég jól körbejártuk.

A nézettséget tényleg egy kb. 1000 háztartásos (nem fős!) ún. panelen vizsgálják. Ez azt jelenti, hogy 1000 családban van egy cucc a tv-re kötve, ami méri, hogy éppen mit néznek. Ez a panel (a családok) nagyjából állandó, de nyilván van fluktuáció. Az 1000-es szám egyáltalán nem kicsi (a kövzéleménykutatás, mint szakma szempontjából), és megpróbálják reprezentatív módon kialakítani, tehát a panelben lévő különböző fajta családok aránya megegyezik a népességben lévő hasonló aránnyal. Pl. X% roma, Z% nagycsalád, Y% fiatal, stb.

Köszönjük, hogy minket néztek!

Kristóf Ez mind szép, de ez hol akadályozza meg az eredmények kozmetikázását (akárki által), vagy az általam említett nézi-ami-van effektus kialakulását?

Kristóf: Ha arról van szó, hogy milyen legyen a Túró Rudi új csomagolása, akkor tényleg soknak tűnik egy ezer fős minta. De amikor ez alapján találják ki, hogy mivel tömjék az emberek (gyerekek) fejét egész nap a tévéből, ráadásul ha ennek újabb és újabb Győzike-évadok az eredménye, akkor nem érzem elégnek.
(Jelzem, gőzöm sincs a közvéleménykutatásról, mint szakmáról.)

mainframe, mi értelme lenne elcsalni ezeknek a méréseknek az eredményét? Meglátásom szerint ez pusztán piac kérdése. Miért vetítene olyat a csatorna, amit nem néznek? Mi lenne az értelme? Inkább vetíti tovább azt, amit nem néznek és csal az eredményekkel ahelyett, hogy eleve olyat vetítene, amire kiváncsiak? Most nyilván laikus vagyok, de szerintem a csatornának valahol mindegy, hogy mit vetít, csak az számít, hogy nézzék.

Másik meg; ezzel a hozzáállással, hogy akkor az csal, aki csinálja ezeket a méréseket, nem lehet megközelíteni semmit sem. Ennyi erővel a néző is csal, te is csalsz, amikor azt mondod, hogy téged nem érdekel a Győzike, stb, közben meg ott ülsz előtte és nézed. Sorolhatnám azokat a műsorokat, amiket soha senki nem nézett, mégis valahogy mindenki tudja miről van szó és ha nincs is feltétlenül képben az aktualitásokkal a műsort illetően, azért tud a sztoriról.

Azért hülyeség szerintem a kozmetikázás elmélet, mert minden egyes tv-nek külön kéne kozmetikázni, hogy az jöjjön ki, ami nekik kedvező? Az AGB egy független ügynökség, nagyon sok országban ők csinálják ezeket a méréseket. Nem gondolom, hogy kockáztatnák a piaci pozíciójukat azzal, hogy kamu adatokat adnak ki valami kis (szutyok) hazai tv vagy akárki kedvéért.

Montana, hidd el, hogy 5000 fős minta sem adna lényegesen más adatot. Úgy számolják ki a szükséges minta nagyságát, hogy azt mondják: nekem elég, ha 1%-os pontosságú az adat (tehát mindegy, hogy mondjuk 17%-ra vagy 17,5%-ra jön ki valami), és ehhez mérten valami képlettel kijön a megfelelő méret…

Ezt én is észrevettem, de általában Máté Krisztina az, aki így mondja. Nem tudom mi lett vele, de mióta visszatért a szülésből, azóta egyszerűen nem tud olvasni…

Én mostanában egyre gyakrabban a m1 híradóját nézem, ráadásul ha lemaradok róla, elérhető onlájn is.

Ajjaj, micsoda felháborodás, pedig csak egy gombot kell megnyomni. Illetve nem megnyomni.

The GuNN és Kristóf: Oké, elismerem, hogy ez a kozmetikázás kicsit összeesküvés-elmélet-szerű, csak kerestem valami magyarázatot arra hogy miért szar a műsor. És próbáltam feltételezni hogy nem ilyen primitívek az emberek igényei.
Isti Ez a legrosszabb hozzáállás. Ez pont ugyanaz, hogy szar az ország, menjünk ki külföldre, és társai. Nem javítani a fennálló helyzeten, hanem inkább szarni rá és ignorálni. Ez megold bármit is? Azonos pénzért kaphatnánk minőségi tv-ket is, miért ne lehetne úgy?

Az egész nagyon egyszerű szerintem: (sajnos) rosszul látod a helyzetet… Ez így ahogy van, a többségnek jó. A gond tehát ott van, hogy te a saját véleményedből extrapolálsz társadalmi szintű véleményre, ami úgy néz ki hiba. Pont.

(A pont után: nagyon nagyon sok olyan ember van, aki nem vágyik másra, csak hogy valami habkönnyű - primitív? - műsort/filmet/sorozatot nézzen, ami elfeledteti a hétköznapi gondjait. Nem tudja, és nem is érdekli, hogy mit jelent az általad minőséginek nevezett tv/adás.)

Nyilván van egy megtérülési mutató ami jelenleg azoknál a műsoroknál a legnagyobb, amik aktuálisan mennek a tévében. Jelenleg a tévénézésre hajlandó nézők ilyen jellegű műsorokra kattannak rá leginkább. Amire nem kattannak, vagy a rákattanók aránya a műsor árához képest túl alacsony, azt leveszik műsorról, nem futtatják, stb.

Igényes műsor = sok pénz
Szar műsor = kevés pénz
Ugyanazt leadni 20x = legolcsóbb, ld. kutyám jerry lee kb. minden hétvégén és társai, és ezek szerint huszadjára ezt a filmet például még mindig megéri leadni.

Namost mivel szerintem az értelmes ember tudja kezelni a számítógépet, van internet-hozzáférése, stb, ezért az értelmes embereket a tévé nem is tekintheti célközönségének, hiszen ezek egyszerűen beszerzik netről amiket akarnak, nem fognak reklámokat nézni meg mittomén. Akkor kik maradnak? Na, nekik kell nyomni a műsorfolyamot.

Van tévés/filmes ismerősöm, és igen, ők ott belövik a szintet úgy, hogy az nehogy túl magas legyen, nehogy valaki ne értse meg, stb. Tehát igen, a primitív embereknek készül a műsor. Kész. Nyilván vannak kivételek. (Szólás szabadsága stb)

Haszprus, Nem értek egyet. A tv szerintem mára sokkal több puszta információ-forrásnál. Szerintem ma tv már a közösségi/családi programok egyik kényelmes formája. Sokan hazamennek a melóból, leülnek a párjukkal, családjukkal de akár egyedül is a tv elé és közben beszélgetnek, neteznek, vannak, akik még olvasnak is közben. Szerintem ezeket nem lehet megtenni netezés közben. Egyszerűen az már nem ugyanaz. Ahogy egy könyvet monitorról olvasni sem ugyanaz már. Szóval egy szó, mint száz szerintem a tvnek, mint olyannak igenis van létjogosultsága és nem csak a primitív massza igényei miatt, hanem úgy általában az emberek nagyobbik része miatt.

The GuNN, és neked van igényed igényes műsorra miközben csak háttérzajnak használod beszélgetéshez?

Montana, mainframe, Egyetértek, hogy csakis arra lehet kereslet, ami a kínálat része… Anett például nem alkuszik! Már általános végén sem nézett tv-t, gimiben pedig pláne, mert nem ért rá a sok utazás miatt. Azelőtt a meséket és természetfilmeket sosem hagyta ki. Egyetem óta újra a meséket és a természetfilmeket eszi-issza.

A TV-nek semmi köze a közösséghez meg a családi programhoz. Egy _kereskedelmi_ TV-ben minden másodperc egy üzleti vállalkozás. Hétköznap este 8 és 9 között ha folyamatosan reklám lenne akkor az emberek azt néznék. Már akinek erre van igénye, nekem ugyan nem.

Az egyetlen ok amiért érdemes lehet TV-t nézni az az élő sport közvetítés (lásd F1), ha ez nem lenne akkor a minimál TV csomagomat is lemondanám.

mainframe, Mainframe már bocs, mi a túrót csináljak én egy _kereskedelmi_ csatornával? Ők két út közül azt választják amelyikkel a hó végén még 1 Ft-tal többet mutat a mérleg. Attól hogy felháborodok, hogy ez de sz@r, attól semmi nem változik. Ha saját TV-t csinálnék, ami jobb mint, ami most van, na attól változhatna valami.

EdgarPE, De nem változna semmi, ugyanis ha saját tv-t csinálnál a kutya nem nézné. Talán ezt a 10 embert leszámítva, akik most itt vannak. Vagy talán még 10 -et össze tudnál kukázni valahogy. Miért? Mert a többséget az érdekli, ami most megy a tv -ben.

The GuNN, Én nem látom ennyire rossznak a helyzetet, de lehet hogy igazad van. Mindenesetre ha megnézzük, hogy hány ismeretterjesztő csatorna létezik Magyarországon, abból szerintem az derül ki, hogy van igény másra is.

Na a többség helyett mondjuk azt inkább, hogy a legnagyobb egységes csoport ebből a körből kerül ki.

Mekkora brainstormingot eredményezett ez a téma! Meg kellene számolni, hányszor hangzott el (került leírásra) a primitív szó
Szerintem túl szigorúak vagytok. Nem biztos, hogy a tv műsor úgy ahogy van szar, titeket biztos jobban érdekelne egy szoftverfejlesztésről szóló műsor, engem -és a többséget- meg egyáltalán nem
És igenis ÉN szeretem a Barátok Köztet!
Most primitív vagyok?

EdgarPE Pontosan, de ha TV-t csinálnék, akkor én is ilyen műsorokat adnék, mert ebben van pénz=nézettség. Aztán miután már nincsenek megélhetési gondjaim, na akkor gondolkodhatnék.

Rytha Kemény kockaoltás ez.

Rytha,
titeket biztos jobban érdekelne egy szoftverfejlesztésről szóló műsor
engem pl egyáltalán nem, épp elég, ha napközben azzal kell foglalkoznom…

Tamás, jah engem is q-ra nem érdekel

Rytha Azért hangzott el sokszor a primitív, mert ez még a leginkább eurokonform szó, amivel jellemezni lehet a mostani kínálatot. Nem az a bajunk, hogy minket nem érdeklő műsorok mennek, engem például a Vágó-féle műveltségi vetélkedők is sorban hidegen hagytak, de beláttam hogy annak legalább van értelme. A baj az, hogy a most futó műsorok 95%-a silány, igénytelen, senkinek nem javasolható.
A Barátok Közt nem kifejezetten primitív, inkább alacsony minőségű és üres. Annyi jobb sorozat van ennél, hogy gyanítom, a színtiszta érdeklődésen túl (vagy inkább helyett) talán a megszokás (pont abban az időben nincs más dolgod, vagy már megszoktad hogy akkor ezt nézed, stb.), vagy a környezet (sokan nézik körülötted), vagy más játszik közre abban hogy nézed. Bár most hogy meggondolom, a jobb sorozatokat a kereskedelmi tévéink nem tolják, szóval ott vagyunk ahol a part szakad: ez van, ezért nézed ezt. (Bár azért ott a House, a Heroes, meg ilyenek, csak az más műsorsáv…)
Szóval nem vagy primitív (már csak a kognitív disszonancia elkerülése érdekében is). Legalábbis amíg nem nézel Győzikét.

Most is komoly volt: Nem tudom hogy ez az alcím, vagy egy másik film. Szerintem az alcím. De holnap Máté Krisztina és Bárdos András várja önöket.

Mainframe mainframe Basszus, tök idegesítő, hogy azt elemzed mintegy kifogásokat keresvén számomra, hogy én miért nézem azt a tévében, amit nézek Frankón felment a pumpám Amúgy attól, hogy valaki idegen szavakat használ a magyar helyett, még nem lesz intelligensebb, max annak tűnhet a PRIMITÍVEK szemében, akik nem ismerik ezeket az idegen szavakat Ui: háuz és híróz semmivel sem színvonalasabb, max téged jobban érdekel, mert nem Magdi anyus piaci bevásárlólistájáról van szó… Engem meg a Föld megmentése nem köt le… Remélem, nincs harag, nem offenzívának szántam

Rytha,
háuz és híróz semmivel sem színvonalasabb
de kemény

Rytha Nem volt célom felhúzni a kommentel, igazából pont az ellenkezője volt a cél, de hát most mit csináljak, ha ez felhúz, akkor felhúz. Én nem sértődöm meg rajta, hogy Téged nem érdekel a Heroes, sőt még attól sem, ha azt mondanád rá, hogy az milyen szar és primitív. Azt hiszem valami állandó készenlét, egy önigazolási vágy vezérelheti a Barátok Közt-rajongókat, mert minden fronton csak azt kapják hogy a sorozatuk gáz.
Amúgy attól, hogy valaki idegen szavakat használ a magyar helyett, még nem lesz intelligensebb
Pontosan melyik szó is volt idegen? Az 'eurokonform'? Mondhattam volna helyette, hogy még a legkevésbé ordenáré szó, de várjunk, az is idegen. Barátkozzunk a jövevényszavainkkal. Vagy modj egy kevésbé idegen szinonimát az eurokonformra.
max téged jobban érdekel, mert nem Magdi anyus piaci bevásárlólistájáról van szó…
Ehhez nem is fűznék hozzá semmit, így kerek ahogy van…


Haszprus Plzplzplz mondd máshogy azt hogy kognitív disszonancia. Akár csak idegenül is máshogy.

mainframe,
Szóval nem vagy primitív (már csak a kognitív disszonancia elkerülése érdekében is).
már csak az [ön]ellentmondás feszültségeinek elkerülése érdekében is?

ha ez így kevésbé ütős, akkor viszont a kognitív disszonancia kifejezésen volt a hangsúly, nem pedig a tartalmán. hm?

bár nekem ez nem ér ennyit az viszont biztos, hogy a kognitív disszonanciát a google-ből voltam kénytelen kinézni.

Haszprus Együtt hallgattuk a tárgyat (Érveléstechnika afaik) amin a kognitív disszonanciát tanultuk…
Egyébként a mondandó lényege az volt, hogy mivel Rytha nem primitív, ellenben Barátok Köztöt néz, ezért valahogy át kell fogalmazni a szabályt, vagy őt kivételként kezelni ahhoz, hogy fennmaradhasson jelen formájában az általam felállított értékrend. Csak ez így kicsit hosszú…

Mondjuk azt őszintén szólva én sem egészen tudom megfogalmazni, hogy a Heroes vagy a House miért jobb, mint a Barátok közt… igaz, nem is nézem egyiket sem. Meg nekem kb egykutya mindegyik. Én leragadtam a Waczak szállónál, az volt az utolsó tévésorozat, amit megnéztem.

Tamás, Hejj, Te sem haladsz a korral. Én is leragadtam - a rajzfilmeknél és David Attenborough-nál.

Haszprus félszavakból is megértjük egymást, hát ezért szeretlek!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...