Haszprus

Diplomás munkanélküliség?

©   Haszprus   |   bme life meló

Szokták emlegetni, hogy diplomás munkanélküliség. Szerintetek van ilyen?

Engem biztosan nem érint, és kissé értetlenül is állok a kifejezés előtt. Az elmúlt hónapokban arra lyukadtam ki, hogy egy diplomás vagy kapásból elhelyezkedik valami korrektül fizető állásban szakterületi konkrét gyakorlati ismeretek birtokában (mert mondjuk komolyan foglalkozott valamilyen területtel már a diplomás éveiben is), vagy talál egy olyan céget, amely rövidebb, vagy hosszabb kiképzés után megfelelő tudással ruházza fel, és alkalmazza. Ilyenből több hirdetéssel is találkoztam mostanság (cégek részéről), illetve láttam egy simonyi szakkollégiumos videót, ahol kb. ugyanezt elmondták olyan cégek vezetői, mint pl. Microsoft stb.

Nyilván nem arról beszélek, hogy a diplomás ember azért nem lesz munkanélküli, mert legrosszabb esetben a mekiben fog dolgozni, hanem egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki a szakmai végzettségének megfelelő állást ne tudjon találni.

Egyébként informatikáról beszélek, de egyéb irányú tapasztalatok, vagy vélemények is érdekelnek.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 34 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Igen, létezik ez a fogalom, de nem műszaki diplomával rendelkezőknek. A jogi, közgazdasági, idegenforgalmi és a mindenféle menedzser diplomák azok, amikből túltengés van. Az elmúlt egy évben én a gépészmérnöki lehetőségeket figyeltem, és még mindig hiány van ezen a téren.

Informatikusokból a Java, .NET, UNIX, C/C++ szakembereket keresik leginkább.

Szerintem eljött az az idő, amikor nem azt kérdezik, hogy van-e diplomád, hanem azt, hogy honnan van. És nyilván, hha azt mondod pl közgazdászként, hogy Gyönögyösön végeztél (amit cca 10éva még mezőgazdasági főiskolaként jegyezték), akkor nem fognak olyan gyorsan kapni utánad, mintha azt mondod, hogy a Közgázon végeztél.

bonnie, ez az idő már régen eljött (ld. GDF )
De amúgy ott a pont, ez az egyik legdöntőbb.

dankoi, ezzel is csak egyet tudok érteni
Talán annyi kiegészítést tennék, hogy az általad említett cuccok pörögnek a legjobban, de más szakemberekből is hiány van, csak ott nem tonnaszámra kellenek emberek, hanem kevesebb, de még az a kevés sem áll rendelkezésre megfelelő minőségben.

bonnie, valóban számít, ezt el is felejtettem. Konkrétan hallottam olyan hirdetésről, ahol leírták, hogy ilyen-olyan embert keresünk, kivéve XY főiskolán végzettek.

Haszprus, azért ezeket írtam, mert az állásbörzéken (és főleg a nagyobb cégek) ezt keresték legjobban, de természetesen másra is van igény, csak arról nincs ennyire egyértelmű képem. Másrészt aki ezekhez ért, annak nem munkát kell keresni, hanem interjúzgatni és utána már csak válogatni, hogy hol szimpatikusabbak a munkatársak, hol a legjobba fizetés, stb. Ez azért nagyon nem mindegy

Ez egy erősen bölcsész-asszociatív fogalom. Nekik nem ér semmit a diplomájuk
/flame

dankoi, én meg olyat láttam, hogy kizárólag közgáz+pszf tetszett nagyon.

Pont álláskeresésben vagyok, úgyhogy majd beszámolok a tapasztalatokról, eddig 2 helyre adtam be az önéletrajzomat, elvileg hamarosan kezdődnek az interjúk.
Kérdés:
Szerintetek mi a reális bérigény egy HTML/FLASH/grafikus munkára (8 órás) egy könyvkereskedielmi hálózatnál?
(gyűlölöm, amikor ezt meg kell jelölni a pályázatnál)

ScoobyZoli, hát, igen, ezt te jelentkezőként nem tudod eldönteni, nagy mértékben annak is a függvénye hogy a cég milyen helyzetben van, mennyire van szüksége rád…

Haszprus, meg főleg az, hogy amikro túl sokat jelölsz meg, akkor az a baj, ha meg alacsonyat, akkor jól kizsigerelnek…

ScoobyZoli Azt mondta erre az egyik előadó, hogy ilyenkor ki kell találni azt amennyit még lenne pofád kérni, és meg kell duplázni. Annyit kell kérni.
(Nem tudom működik-e, ő mondta, én csak továbbadom.)

mainframe, ez jó taktika olyankor, amikor nem feltétlen kell az állás

Egyébként van egy weblap, ahol felsorolják az egyes szakmákhoz tartozó fizetéseket, de szerintem az ott szereplő számok nem minden esetben mérvadóak.

Merces.hu - fizetési felmérés, átlagfizetések, pozíciónak megfelelõ fizetés

13) Zeal_ (nem regisztrált)
Van még egy eset, amikor a diplomás munkanélküli lehet, ez pedig a túlképzettség. A munkáltatók félnek a 2+ diplomás embertől, mert tartanak az ilyen mértékig képzett szakemberek jogosan magas elvárásaitól.

Sajnos az életből vett hiteles példával nem tudom ezt az elméletet alátámasztani.

(A tragikomédiába hajló iróniája a túlképzettségnek, hogy állítólag a diplomás hajléktalanok egy jelentős része éppen emiatt lett hajléktalan: képtelen volt elhelyezkedni.)

Természetesen a diploma letagadható, nem tudom, hogy ez hogyan illeszkedik a fentiekhez.

Zeal_,
(A tragikomédiába hajló iróniája a túlképzettségnek, hogy állítólag a diplomás hajléktalanok egy jelentős része éppen emiatt lett hajléktalan: képtelen volt elhelyezkedni.)
azt gondolom hogy itt teljesen nyilvánvalóan másvalami kell legyen a háttérben

Nem hiszem hogy rontanám az elhelyezkedési esélyeimet azzal, ha a bme műinfó mellé bármi más diplomát odatennék
Azért egy intelligens embernek van annyi kompromisszumkészsége hogy szükség esetén alacsonyabb fizetésért is elvállal egy adott munkát, vagy alacsonyabb rangú munkát vállal, szóval amilyet talál. Márpedig talál. Utána meg már csak idő kérdése hogy egyre jobb munkákat is találjon…

ScoobyZoli, az álláspiac is ugyanolyan, mint a zöldséges. Vásárlóként ott sem te mondod meg, hogy mennyit akarsz adni a paradicsomért, hanem addig mész, amíg olyan áru paradicsomot nem találsz, amit meg tudsz/akarsz fizetni.

bonnie, Egész jó hasonlan!

Nekem erről a mosóporok esete jutott eszembe. Ugyanazt adják öt néven, öt áron. Mindenki a tárcájához képesti pénzen veszi meg azt, amit a másik négy még másik négy áron. Na ezt jól megfogalmaztam. De értitek… Viszont nem tudom, hogyan vonatkoztathatnám vissza az eredeti témához.

Haszprus: az irasodbol az utolso sort nem olvasva is azonnal kiderult szamomra, hogy informatikarol beszelsz

Igen, az informatikus szakma ma ilyen. Nem hogy neked kell allast keresni, de megkeresnek teged! Nekem is folyamatosan jottek telefonhivasok, e-mail-ek, hogy ide meg oda felvennenek (nem csak fejvadasz cegektol, hanem konkret cegek is). Ha jo szakember vagy, es tettel mar le valamit az asztalra, akkor ez igy van.

De hidd el, hogy pl. jogaszkent korant sem tejfel az elet. 5 evet vegigszivsz, es utana komolyan orulnod kell, ha 1 even belul netto 150-ert talalsz munkat, de inkabb meg kevesebbert. Arrol meg hogy a szakmadban talalsz munkat, le is tehetsz, hacsak nincs a szuk csaladi/ismeretsegi korben egy jolmeno ugyved, aki talal neked helyet az ugyeszsegnel, vagy mas jol hangzo helyeken.

Csak azt akartam mondani ezzel, hogy orulnunk kell, hogy ezt a szakmat valasztottuk, es jo idoben valasztottuk. 15 ev mulva meg az is lehet, hogy olyan tulkinalat lesz infosbol (plane ha berontanak a keletiek is a munkapiacra), hogy a mekivel vetekedo berekert kell .NET-ben fejleszteni…

Edesapam peldaul gyengearamu villamosmernok, es nehany evvel ezelott 1 teljes evig volt munkanelkuli, mig vegul egy ismeros reven sikerult elhelyezkednie ujra. Pedig kivalo a szakmajaban, csak ilyen teruleten senior mernokre egyre kevesebb a szukseg, mert egyszeruen nem fogja senki sem megfizetni. Egyszer fent, maskor lent. Sajnos mi sem tudhatjuk meddig lesz ez igy.

Off: egyebkent en is beleestem abba a hibaba, hogy azt hittem, itthon minden tok jol megy. Infoskent szerencsere konnyen latom igy, de pl. egy elhivatott matematikus hol talal neki valo allast? Vagy egy csillagasz? Esetleg egy menedzser?

Esetleg egy 25 éve matek-kémia szakos tanár? Anyukám esete következik.

Türelmes, de mostanra feladta. Idén eljutott oda, hogy reggelente gombóc van a torkában és görcs a hasában, amikor iskolába kell menni. Tudjátok, milyen manapság általános iskolai tanárnak lenni… Nem lehet már elviselni a kölköket.

Egy hónapja - pont merőlegesen - belerepült egy körző a vádlijába, miközben írt a táblára. Tiszta fekete volt az ütéstől az egész lábszára! Kapott tetanuszt és antibiotikumot szedett rá. Durván nézett ki! És ő még nem is cigány iskolában tanít.

Na most az a helyzet, hogy ő közeleg az ötvenhez. Tanár nem akar lenni többé. Hova veszik fel, mit csináljon? Főleg vidéken? Ráadásul alig akarják elengedni, mert kihalóban vannak a matek-kémia szakosok. Sőt, ő az egyetlen kémia tanár az iskolában. 7 hónap a felmondási ideje, s emiatt kétségbe van esve, mert szétmennek az idegei. Azt sem tudja így, hogy mikor kezdhetne egy új helyen. :-/

Amúgy egy másik, matek-infó szakos tanár is lelép onnan. Abból a suliból nem bocsájtottak el tanárt tavaly, szóval hiány van belőlük. Állam bácsi 25 év munka után 112 ezer Ft-tal becsüli meg.

bonnie, itt most a paradicsom a munka vagy a munkavállaló?

Szerintem cég és emberfüggő hogy ki mikor melyik…

Olthyer, Valaki adjon már tippet Anyukámnak, hogy mit lehetne kezdeni matek és kémia szakkal nem tanárként. :> (Szerencséjére elfogadták a lemondását, ősszel már nem kezd.) Lécci-lécci!

Olthyer, magántanár ott nincs idegeskedés, aki magántanárhoz megy, az tanulni akar. vagy valami elit iskola.

Haszprus, Igen, de vidéken vagyunk, ahol a diákok egyre kevesebben vannak, a nyugdíjas tanárok pedig egyre többen, és befogalták az összes diákot, akiket korrepetálni kell. :o Elit iskola: nem tudom, van-e Egerben… De valójában nem is akar már suliban tanítani. Az elit iskolákról hirtelen az jutott eszembe, hogy ott biztos tompítottak a körzők.

Olthyer Mondjuk ha ennyire helyhez kötötten gondolkodik, akkor nem sok jót jósolok neki. De szakmába vágó munkát még kevésbé.

mainframe, Helyhez kötötten? Eger már 20 km-re van. Nem nagyon van itt semmi, vad kelet. Viszont Anyum hajlandó mindenféle továbbképzésekre. Így is 1-2 évente a nyakába varrtak egyet suliban (kötelező volt, kormány- és minisztériumi rendeletek miatt). Szerintem tud haladni a korral, ha nem is a mi tempónkban.

Olthyer, hogy van az, hogy el kell fogadni a lemondását? Ha nem fogadják el és nem jár be többet dolgozni, akkor mi van? :o

Az ilyen körző-a-tanárnénibe problémákról meg egyre többet hallani. Ideje lenne valami össztanári platformot létre hívni, pl. Anyukád egyszerűen elkezdené járni az iskolákat, interjúkat csinálna tanárokkal, mittudomén. (Vad ötlet, de előtt-utóbb szükség lesz rá. Főleg, hogy az OM sose fogja azt mondani, hogy igen, a kis pisis-köcsögökkel van a baj, mert akkor a kedves anyukák/apukák, mint potenciális szavazók, bedurciznak, hogy a szupe genetikai termékük nemcsakhogy a fejére estett, de még rohadt is.)

Sry, offtopic lett.

Pas, Úgy, hogy mennie kell, mert sok hónap a lemondási ideje, és addig köteles tanítani, míg el nem engedik. Ha nem jár be, azért azok a törvény szerinti szankciók járnak, amik egy kötelességét nem teljesítő tanárnak (ezeket nem tudom pontosan).

Ez eléggé rabszolgatartósan hangzik Mondjuk, ha bejár, de csak újságot olvas, stb? Azért legrosszabb esetben kirúgják, tehát probléma megoldva, nem? Minden esetre a legjobbakat anyukádnak!

Köszi! Egyelőre semmi új hely. Közalkamazottat egyébként képtelenség kirúgni. Végül szerencséje lett, mert megoldják. Matek tanárból van elég, megpróbának félállásban felvenni egy kémiást helyette. Így szeptemberben, úgy tűnik, nem kell kezdenie. (Mint egy kisgyerek, úgy számolta vissza, hogy mikor jön az áci-káci-akáci-vakációóó.) Ne legyetek tanarak. :>

29) andrás1980 (nem regisztrált)
Saját tapasztalatom szerint a mérmöki diplomák általában keresettek, csak éppen az én környezetmérnöki diplomámra nincs szükség, mert az még csak szavakban fontos. Az is igaz, hogy a diploma tehet akár gazdaggá, akár munkanélkülivé, de jobb emberré biztosan nem. Még egy diplomás klub vezetője is lehet kicsinyes, gonosz, unintelligens és korlátolt: proof - synthetic sanity - mage.hu

A másik véglet a végzős műszaki diplomások. Még semmi nincs mögötte (a diplomáról sem tud sokat mesélni), de már kocsi+telefon+€ az első kérdés az interjún.

Utáltam a távoktatást, de ezért megérte, hogy volt 4 év szakmai gyakorlat mögöttem. (Igaz az sem informatika volt, a diplomának megfelelően, hanem ipari, de ma már a kutya nem kérdezi mi a végzettséged)

Tiffany,
de ma már a kutya nem kérdezi mi a végzettséged)
hát, mi keményen nézegettük a jelentkezők iskoláit egy negyed éve

Haszprus, Ti ilyen szőrözősek vagytok! Hozzátok tuti nem fogok jelentkezni.

Gondolom, ahol összegyűlik 4 bme-s ott 5-iknek nehezen vesznek fel GDF-es társat.

adamo, Ez szomorú dolog. Képzeld el, hogy jelentkezik egy GDF-es jómunkásember és én. Engem vennének fel, mert BME-s vagyok, holott nem értek semmihez? Hol az igazság? :>
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

neved:

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...
usernév ::
jelszó ::