The GuNN

Ingyen hitel?

©   The GuNN   |   l0lzor life sux szánalmas

Többször akartam már írni erről a témáról, de valahogy csak most jutottam el idáig. Gondolom mára már mindenkinek ismerős a történet, hogy ha tv-t, mikrót, akármit akarsz venni, akkor mindenhol tolják a pofádba, hogy Öcsém, ne viccelj! Te ki akarod fizetni egybe?! Háfigyeljémá'! Vedd meg nálunk részletre! Mi most ingyen hitelt adunk neked! Aztán fogja magát a jóhiszemű customer és nekiáll számolgatni. Egy tv esetében mondjuk cirka 200 ezer forintról van szó. Megveszem most egybe, és akkor mondjuk a büdzsémben lesz egy viszonylag jelentős output, vagy megveszem tényleg erre a jópofa csakmostcsakitt ingyenhitelre és akkor kényelmesen havonta törlesztek 10-20 ezer forintokat. A hülyének is megéri.

Azonban szerintem ezt csak addig gondolja valaki, amíg közvetlenül a hitelfelvétel előtt sor nem kerül az ún. hitelképesség-vizsgálatra. Ez a képződmény a XXI. század nagy csodája. Elmondom, hogy szerintem ez hogy néz ki.


Fogja magát a kisember, és szépen elplattyog a nagyobb elektronikai boltokban kihelyezett banki pultokhoz, hogy bevizsgálhassák. Ez a vizsgálat ott kezdődik ugye, hogy adókártyától személyi igazolványig minden iratot szépen viszel magaddal és ott nem csak bemutatod, de szépen hagyod, hogy le is másolják (a dolog csúcsa természetesen, amikor bankszámlakivonatot kérnek (!)). Egyébként szerencséd van, ha születési anyakönyvi kivonatot nem kell vinned… Ezután a néni, aki jó esetben nálad fiatalabb és láthatóan kevesebbet keres, elkezd különböző kérdéseket feltenni. Például: Kivel élsz egy háztartásban? Mennyi a rezsi rád eső része? Kié a lakás, ahol élsz? Mennyit keresel? (!!!) Van e családod? És így tovább. Természetesen ezek alatt a korunkban cseppet sem megszokott kérdések alatt már egészen leizzadtál, hiszen amikor neked az INGYENHITEL plakátot baszták a pofádba, akkor ezt elfelejtették megemlíteni.

Mármint, hogy egészen a pöcsödig benyúlnak, és ott turkálnak, miközben neked mindenre nekik megfelelő választ kell adnod. Miután mindezzel megvagy, akkor aszongya neked a pult mögött ülő kérdezőbiztos, hogy most menjél szépen elfele, egyél egy fagyit, és addig ők eldöntik, hogy érdemes vagy-e a tetves ingyenhitelükre, vagy lófasz. Elmész, sétálsz egyet, és elkezd az egész sztori végigpörögni az agyadon: neked eleve lett volna pénzed arra, hogy egészben megvedd, pusztán kényelmi szempontból döntöttél a hitel mellett. Erre most ott tartasz, hogy olyanok, akikről te semmit sem tudsz, hiszen az adott hitelező bankkal lehet, hogy neked ez volt az első kapcsolatod, szóval hogy ők, rólad már mindent tudnak. Gondolj csak bele, a legszenzitívebb adataid birtokában vannak. Ekkor jut eszedbe, hogy neked semmilyen papír nincs a kezedben, amin esetleg a nagyságos bank garantálná, hogy harmadik fél részére nem adja ki ezeket az adataidat.

Magyarul ott tartunk az ingyen hitellel, hogy a bank tud rólad mindent, neked pedig még mindig fogalmad sincs, hogy egyáltalán szóba állnak-e veled.

Ezután szépen visszaballagsz a hitelespulthoz visszaülsz a székbe és a kis szőke hölgy közli veled, hogy: sajnálom, elutasították. ÉS BUMM! Semmi indoklás, semmi magyarázat, nincs hitel, kész-passz. Ennyi. Ja, hogy nem mondtuk, hogy még indokolnunk sem kell te kis hülye? Hát most mondjuk, kussoljál szépen és menjél haza a picsába innen. Szóval ennyi. Se hitel, se tv, se puszi se pá. Hadd ne térjek ki ismét oda, hogy honnan indult a történet… Ezután persze már csak magadban fortyoghatsz mert igazából semmit nem tudsz tenni. Már csak azt nem értem, hogy 2008-ban és tulajdonképpen az Adatvédelem virágkorának éveiben hogy fordulhat elő ilyen szintű lopás. Ugyanis ezt nehezen lehetne másnak nevezni. Valaki úgy jut hozzá a neki számító személyes adataidhoz, hogy félretájékoztatással és komoly csúsztatásokkal behúz a csőbe, hogy aztán a végén azt mondhassa, hogy kész, ennyi, nincs hitel. Ez így normális vajon? Vagy a kisembereknek még így is megéri megpróbálni ezeket a hiteleket? Jó ez így, hogy a Bank még mindig mindent visz?

Ja igen, még annyit hadd tegyek hozzá, hogy ezt is lehet fokozni. A körúti Extreme Digitalban például már ott tart történet, hogy kurvára nem is egy bank kérdezget tőled, hanem ott helyben az eladó végzi ezt a vizsgálatot. Nem tudom láttátok-e már azt a boltot, de egyszerre nagyjából 3 vásárló fér el benne. Hogy hol teszik fel akkor ezeket a kérdéseket? Bazdmeg, ott, helyben. Van mondjuk a pulton 3 kassza 3 eladóval, te szépen odaállsz a középsőhöz és megkezdődik a vizsgálat. Mennyit keresel? Mióta dolgozol ott? Szerződésed van? Kivel élsz? Mennyit fizetsz? Semmi külön szoba, vagy legalább egy elkülönített rész. Nem, ott. Amíg melletted kétoldalt éppen a fényképezőkről diskurál a többi vevő az eladókkal, te vallasz. Senkit nem érdekel, hogy még legalább 3 ember hallja a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat. Kell a hitel ember? Akkor válaszoljál őszintén! Anyád.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Pénz beszél, ombudszman hallgat.

Ugye a hitel intézménye elvben azért jó, mert gyorsítja a gazdaságot. Megveszed hitelre a kombányt tavasszal, nyáron már arathatsz is, és visszafizeted télen, amikor eladtad a gabonát.

Namármost, egy TV esetén.. nincs szó ilyenről. Egyszerűen megveszi a munkásember, és maximum kicsit nő a munkamorálja, mert este a private goldot nézte. De összességében egy ilyen hitel haszontalan, felesleges rizikó a gazdaság számára.

Sőt, az áruhitelt tipikusan nem azoknak találták ki, akik ki tudják fizetni egyben. Inkább azoknak, akik sose tudnák kifizetni egyben, mert még takarékoskodni is képtelenek.

És ilyenkor a Nagy Bank megtesz mindent, hogy bebiztosítsa magát, hogy ha az adós nem tud fizetni, akkor lehúzhasson róla legalább annyit, mint a TV ára. Mi meg kollektíven hagyjuk ezt. Kezdetben azért, mert nagyon alacsony a pénzügyi kultúránk, ezen túl meg azért, mert nem nagyon van jobb módszer a hitelképesség megállapítására.


Pas, Szerintem adott esetben az életszínvonal növekedése legalább olyan fontos egy ország és gazdasága számára, mint az új traktor.

The GuNN, jó de a traktor biztosítja a következő tv-det (hiszen jár hozzá milliós állami támogatás pff ), a tv-d viszont nem…

Szomorú, de a nép egy része inkább éhezik, mint hogy lemaradjon az esti pletykaműsorról. :-/



Csepi, Fordíts, kérlek, mi az a BK? Tudatlan vagyok.


Hmm, látszik, hogy inkább vacsorázni szoktam.


Nem az van, hogy ilyenkor drágább az alapár?

Ezt a bejegyzést nem érdeklik a további hozzászólások. - security hole?



Például azért, hogy ne vesszen kárba a 12-es kommented .

Haszprus, nem baj, senki sem nézi, mégis mindeki arról beszél… (izé, vagy ez egy másik műsorra igaz? )

Az életben semmi sincs ingyen, csak a halál, de az meg az életbe kerül. (from my dédi) és milyen igaza volt…

Hallgattam ebben a félévben adatvédelmet. Lássuk, mi maradt meg. És aki nálam jobban ért hozzá, az javítson ki. (GuNN, te jogász vagy, ugye?)
Valaki úgy jut hozzá a neki számító személyes adataidhoz, hogy félretájékoztatással és komoly csúsztatásokkal behúz a csőbe, hogy aztán a végén azt mondhassa, hogy kész, ennyi, nincs hitel.
Van nekünk egy frankó kis adatvédelmi törvényünk. Úgy tudom, az kimondja a célhoz kötöttség elvét és az időhöz kötöttség elvét. Vagyis az adataidat csak kizárólag a hitel ügyében használhatják fel, semmi másra. És csak addig, amíg az feltétlen szükséges, utána törölniük kell. (Ebben az esetben ez nyilván az a pillanat, amikor megmondják, hogy nem kapsz hitelt, és nem fellebbezel ellene.)
Mi van, ha aláírátjak veled még a hitelbírálat előtt, hogy de, igen, akarom, hogy a bank megtartsa és saját céljaira felhasználja az adataimat? A törvény szerint akkor tarthatják meg/használhatják az adataidat, ha a, beleegyeztél, b, törvény adta joguk. Törvényes joguk ebben az esetben nincs, a beleegyezés pedig -szintén az adatvédelmi törvény alapján- akkor érvényes, ha nem kényszerítenek, nem fenyegetnek valami jótól való eleséssel, vagyis tényleg _szabad_ akaratodból egyezel bele.

Jaaa, hogy a törvény már azt is tiltja, hogy lefénymásolják az igazolványomat, a többiről nem is szólva?

Különben meg hitelt arra vagyetek fel, ami létfontosságú. Ne vegyetek olyan tévét, amire nincs pénzetek. Ne menjetek hitelből nyaralni. Ingyen hitelből meg főleg ne, ld, bonnie.

Minél többen vesznek fel hitelt, annál inkább arra játszanak mindenben, hogy hitelre, hitelre. És Mo.-on pimaszul magasak a kamatok. Én nagyon hitelellenes vagyok. Nekem ne mondja senki, hogy a pénzintézetek a javamra akarnak jótékonykodni.

bonnie, Minden tisztelet Dédidnek!

Az enyém mondása az volt, hogy: olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna.

Montana, Itt mi a kérdés? Igen, van adatvédelmi törvényünk. Pont ezért írtam bele a postba az adatvédelmet, hogy mutassam, hogy szerintem mi az, amivel nem foglalkoznak a bankok.

The GuNN: A kérdés kb. annyi, hogy hülyeséget tanultam-e.
Mármint, hogy ebben, amit leírtam, van-e tévedés.

Tudtommal nem a hitelbírálat az egyetlen eset, amikor jogtalanul másolják le a személyit vagy más személyes adatunkat, de mit tudunk tenni ez ellen?? Ha nem engedjük, akkor nem kapjuk meg amit kérünk..

dankoi, Hát igen, úgy kéne okosan megfogalmazni a törvényt, hogy ezen iratok lemásolását nem közigazgatási szervek ne szabhassák semmilyen feltételül. Persze biztos nem a véletlen műve, hogy sehova sem haladunk, ha nem adjuk ki önként adatainkat…
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...