mainframe

Traktorblokád

©   mainframe   |   külföld life magyarország szánalmas

És az megvan, hogy a Magosz blokáddal fenyegeti a nagyfelvásárlókat és a feldolgozókat, ha nem emelik a gyülölcsök felvásárlási árát? Erről csak nekem jut eszembe a védelmi pénz intézménye, vagy a közönséges zsarolás/terrorizmus (persze ez is csak amolyan suttyó lightweight nyugatbalkáni módon)? Meg amúgy alapjáraton is a belem fordul ki az ilyen primitív, erőből történő megoldásoktól. Ez nem a kőkor, hogy van nagy traktorom, akkor elállom az utat, és én vagyok a jani. Nem tartom szerencsésnek, hogy lassan 20 éves kapitalizmusunkban a gazdák még mindig úgy érzik, valami kiemelt rangjuk van, és nekik járnak olyan pénzek, jogok, juttatások, amik senki más ugyanolyan egységsugarú kereskedőnek nem. Ők kapnak kártérítést mindenféle környezeti tényező alapján, stb. Miért, ha egy cégvezető meglép a kasszával, és emiatt elveszítik az értéküket a tőzsdén lévő részvények, akkor a brókereket kárpótolják? (ha igen, akkor is hosszas pereskedés és huzavona után) Vagy a tűzijátékon kitört vihar áldozatául esett kézműveseket, akiknek odalett több havi munkájuk, kárpótolták?

Most éppen az a Magosz problémája, hogy szerintük a gyümölcsfelvásárlók kartell-gyanúsan tartják alacsonyan az árakat. Namost ezzel kapcsolatban két dolog: Ők meg nem pont kartell-gyanúsan (és akkor még számba sem vettük a blokádot) próbálják felverni az árakat? Akkor most ki dönti el hogy ki csinál rosszat? Óvónéni? Illetve: nem lehet, hogy azért csak ennyiért veszik meg a felvásárlók, mert más helyről kicsit drágábban, de ugyanúgy beszerezhetnék? (külföld, stb.) Ennek sem az a megoldása, hogy hőbörgünk meg elálljuk az utakat traktorral, hanem hogy felhozzuk a termelési színvonalat (támogatás, juttatás, stb., és azért nyilván valahogy majd el lesz adva az a gyümölcs, annak az árát is be lehet forgatni) európai szintre, hogy versenyképesek legyenek az itthoni árak, nem? Ha meg ez annyira lehetetlen, akkor sajnálom, de lehet hogy más után kéne nézni. Nem véletlen hogy Uganda kevés szilíciumchipet gyárt. Ha nálunk drágán megy a mezőgazdaság, akkor vagy megoldjuk hogy versenyképesek legyenek a termékeink (alacsony ár és/vagy jó minőség), vagy becsődölünk. Kapitalizmus, az van. Meg kéne vele barátkozni, mert mi akartuk.

(A téma előmoderált, kérjük mellőzzük a köcsöggyurcsányozást (értem ezalatt az összes már unásig csépelt aktuálpolitikai kirohanást), és kíséreljünk meg az adott problémával foglalkozni. Lehet benne Gyurcsány ha muszáj, de legyen értelme, plz.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 14 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Mit gondolsz, miért versenyképes a nyugati (német, francia) mezőgazdasági áru? Azért, mert évtizedek óta keményen támogatják őket. És nem azért, hogy a gazdák jól járjanak, hanem azért, mert a mezőgazdaság a nemzetgazdaságban és a szuverenitás megőrzésében jelentős szerepet játszik. Tévedés, hogy létezik Nyugat-Európában versenyképes mezőgazdaság. [Ettől függetlenül az is igaz, hogy a téeszek sokkal hatékonyabban működtek, mint a mai 10–200 hektáros kisgazdaságok.]

Ha a magyar alma drága, akkor szerinted Magyarországra ugandait kellene hozni? Ugye repülővel?

Apám a kilencvenes években a Mezőbanknál dolgozott. Konkrétan emlékszik, hogy egy kiló léalmáért 93(±1)-ban 10 forintot adtak, és akkor is nullszaldós volt. Most 12 forintot adnak érte.

Mf, szerintem nem jól látod. A multik a kenyeret és szezongyümölcsöket rendszeresen beszerzési áron, vagy alatta értékesítik, hogy ezzel csalogassák a vásárókat - akik majd vesznek mellé TV-t is az átlaghoz képest másfélszeres áron.
Úgy tudom, a jog szerint az áll, hogy ezt néha-néha el lehet játszani akcióban, de egyébként valóban törvényellenes. Káros is, mert sok népség csak azt látja, hogy ez nagyon olcsó, nyernek 20 forintot, de abba nem gondolnak bele, hogy úgyis bevásárlási mániájuk lesz, és mindenféle mást megvesznek mellé sokkal drágábban. Plusz többet utaznak, nem támogatják a magyar gazdákat (akár hiszed, akár nem, szükségük lenne rá; csak annyira, hogy itthon megvegyék a termékeiket, és ne rohadjanak rájuk, vagy legalább a termelési költségeik bejöjjenek a felvásárlásból), stb. stb.
A Magosz egyébként Fidesz által vezérelt szervezet. Minden fenyegetése a Fidesz irodáiból indul, s egy fideszes szájából jön.
Kártérítéseket nem tudom, miért kapnak, de legalább rendesen megizzadnak érte. Verjék inkább a s*ggüket segílykéért?

Az egész bejegyzéssel, ától-zéig teljes bólogatással egyetértek, viszont ezt (…, mert mi akartuk.) hogy érted? Mármint, te konkrétan tudsz jobbat, mint a szabad versenyes/liberális piacú/ kapitalizmus, megfelelően ésszerű monopolszabályokkal? (Valahol 80-85% körül van a határ, ha jól tudom.)

Amúgy a MAGOSZ egy az egyben átvette a TSZ hagyományokat. A legtöbb gazdának csak a nyűgöt jelenti, a főtitkárnak meg évente +x (x eleme sok) petákot..

Pas, a szabadversenybe egyszer már belerokkant a világgazdaság, és nélküle nem (így, akkor) tört volna ki a második világháború.

Pas, a téesz önmagában egyáltalán nem rossz dolog – a nyolcvanas évekre már hazánkban is remekül működött, csak erőszakosan szétverték a rendszerváltoztatáskor a jó tulajdonságait is. (Így lett Magyarország sok termék – például disznóhús – tekintetében önellátó-exportálóból importáló ország. És nem éheztek itt sem az emberek.) A dánoknál is hasonló rendszer működik például – jól.

Van gazda a családban. Mondjuk nem gyümölcsözik, de összegyűjtöttem, amit tudok.
- Egy éven keresztül hatalmas tőkét kell forgatni, mielőtt becsorogna bármi pénz. Gondoljatok bele, hányszor mennek át a földön a gépekkel, és nekik is 300+ Ft az üzemanyag litere…
- A mezőgazdasági gépek ára horribilis, ehhez képest folyton tönkremennek.
- Az eladott mezőgazdasági termékek árát sokszor egy év múlva kapják meg. Nem fizetnek nekik, csak szerződés van. Ráér a következő betakarítás előtt, amikor már nagyon szorul a hurok, nem? Hát persze. A terményt azért le kell adni, mert ha nem adják le, rajtuk maradhat. Addig a tőke vár az űrben. Lehet munkálkodni hitelből, kölcsönből. Amikor a következő szezon előtt megkapják az előző évi pénzt, abból gyorsan betakarítanak, szántanak, boronálnak, újra vetnek - szóval rögtön beforgatják -, aztán megint várnak a bevételre, miközben munka azért akad vele. Annyi csak marad, persze, hogy megéljenek, de nem hinném, hogy így a hatékony és ideális. Mint minden téren, itt is komoly gondok vannak.
- Itthon az alapból járó EU-s támogatásokat is jócskán késve kapják meg.
- Nem feltétlenül van megoldva az eladás. Ez hiányzik itthon: a jól szervezett értékesítés. Egyedül nem olyan könnyű eladni, pláne, hogy a nép inkább vesz 10%-kal olcsóbb külföldi gyümölcsöt a tetyóban, nem? Hogy az mitől olcsóbb? Amiatt, mert vagy silányabb, vagy mesterségesen leviszik az árát. Így megy a nép tetyózni. Olcsó gyümölcs, király, menjünk! Már az utazási költséggel túllépi az árat, amit a zöldségesben elköltene, de semmi gond, nem számít. Azt mondom, több piac(tér) kellene.
- Nyugat-Európában sokkal több pénzt pumpálnak a legkisebb gazdaságba is, mint amennyit az egész megér. Tudják, hogy a mai előrehaladott termeléskultúra mellett csak így marad fent. Pénzt pumpálnak a gazdaságba, hogy életben maradjon, ez az igazság. Itt ezt nem nagyon teszik - még a tarlóégetést is rossz szemmel nézik, ami elengedhetetlenül fontos, hiszen tisztítja és táplálja a földet! -, ezért romlik a helyzet szerintem. Ennyit a versenyről: az nyer, aki több támogatást szerez.
- A Kárpát-medencének kiemelkedően kiváló termelő adottságai vannak, mégis a nyugati, gyakran silányabb földeken marad meg majd a termelés. Szerintem szó sincs arról, hogy banánköztársaság akarunk lenni. Járjatok piacolni, ennyi!
A Magoszt fejben továbbra is inkább a Fidesz stratégiájához kössétek, ne a magyar gazdák gondolkodásával.

maat
Mit gondolsz, miért versenyképes a nyugati (német, francia) mezőgazdasági áru? Azért, mert évtizedek óta keményen támogatják őket.
Azért azt ki ne találjuk hogy a mi gazdáink nincsenek keményen támogatva. Az ország lehetőségeihez képest szerintem kifejezetten jól el vannak látva.
a mezőgazdaság a nemzetgazdaságban és a szuverenitás megőrzésében jelentős szerepet játszik
Szerintem ez ma már annyira nem áll. Ha valami olyan esemény történne hirtelen, ami miatt csak a saját gazdaságukra (akár mező-, akár egyéb) támaszkodhatnának az egyes országok, akkor 99%-uk összeomlana (bizonyos szinten).
Tévedés, hogy létezik Nyugat-Európában versenyképes mezőgazdaság.
Akkor honnan is jön az olcsó külföldi gyümölcs amivel a magyar gazdák képtelenek versenyezni? Ami olcsóbb a miénknél, az a mi piacunkon versenyképes, nem?
Ha a magyar alma drága, akkor szerinted Magyarországra ugandait kellene hozni? Ugye repülővel?
Nézd, ha repülővel ideszállítva is olcsóbb mint az itthoni, akkor…
(…)Most 12 forintot adnak érte.
…és még van egy rahedli dolog amit nem fizetnek meg reálisan, mégsem mehetnek sírni, ugyanis nincs traktoruk. De lehet hogy ha lenne, akkor sem mennének. Érted a problémámat, ugye?
Olthyer
A multik a kenyeret és szezongyümölcsöket rendszeresen beszerzési áron, vagy alatta értékesítik
Ez pontosan hol rossz a gazdáknak? Nekik a beszerzési ár számít, amin Tőlük megveszik a cuccot, nem az hogy utána mennyiért adják el (ha olcsóbban, az a multi vesztesége lesz).
nem támogatják a magyar gazdákat
Nem vagyok túl nagy multis, de az itteni madaras teszkóban azt látom, hogy mindenféle gyümölcsre van 2-3 alternatíva, ezek közül legalább 1 magyar minden esetben. Innentől a választás a vásárlóé. (Aki a legtöbb esetben valóban, nem akar többet fizetni az adott gyümölcsért csak mert az magyar. Mondom, kapitalizmus. És bevallom engem is jobban vonz a spanyol vagy mittoménmilyen őszibarack ami dupla akkora, nem törik szilánkosra a magja, és sokkal finomabb. Most elő fog jönni hogy de a vegyszerek meg a bio meg a jaj meg a juj, de erről jó lenne valami hivatalos kimutatást látni, hogy a külföldi az vegyszeres, a magyar meg nem.)
A Magosz egyébként Fidesz által vezérelt szervezet.
Ezt csak azért nem én írtam le mert akkor vicces lett volna a végén az aktuálpolitikáról szóló záradékom. De ezt én is így tudom, egyébként. Annál elszomorítóbb a dolog.
Verjék inkább a s*ggüket segílykéért?
Mélységesen tisztelem őket amiért dolgoznak, félreértés ne essék. Amikor épp dolgoznak. És nem utakat állnak el traktorokkal. Azok a pénzek amiket kapnak, gyakorlatilag segélyek, mert a hátrányos helyzetüket kompenzálják velük.
Pas Úgy értettem, hogy rendszerváltás volt, meg Nyugat kitűzése példának, stb, akkor be kéne fejezni a gyerekes hisztit az új, sokszor, sokak számára előnytelen szabályok miatt (demokrácia, kaptalizmus, mindegyiket úgy kezeljük itthon mint a zulu a kólásüveget).
maat Én támogatok minden működő megoldást, csak a traktorosdi helyett lehetne szó például erről, ha a gazdák normálisan viselkednének.

Olthyer
Egy éven keresztül hatalmas tőkét kell forgatni, mielőtt becsorogna bármi pénz.
-Építési vállalkozók. Ők is hatalmas összegeket kell hogy beforgassanak, és ugyanúgy elviheti a projektet egy földrengés, véletlenül talált ókori romok, vagy akár peres ügy. Mégsem állják körül markolókkal a befektetők házait.
A mezőgazdasági gépek ára horribilis, ehhez képest folyton tönkremennek.
-A számítógépek ára is horribilis, és folyton tönkremennek. Az informatikusok mégsem állják körül Segwayekkel a Szilícium-völgyet.
Az eladott mezőgazdasági termékek árát sokszor egy év múlva kapják meg.
-Rengeteg munkakörben (pláne itthon) csinálják ezt, hogy fizetni majd csak ha muszáj. Főleg kis cégek. A dolgozóik mégsem állják körül az autóikkal a főnök házát.
Itthon az alapból járó EU-s támogatásokat is jócskán késve kapják meg.
-Mindenki más is. Már aki kap. De az emberek 98%-a nem kap egyáltalán, szóval…
Nem feltétlenül van megoldva az eladás.
-Miért, hol VAN megoldva? Azt hittem ez a kereskedelem egyik fő nehézsége. Nem véletlenül alakultak ki olyan szakmák, mint a piacelemző. Szóval szép idill lenne ha minden szállítmány gyümölcsöt tárt karokkal várna egy fix felvásárló, de ébredjünk fel.
Hozzáteszem, a multikban egy fuvarral meg tud venni mindent, ahelyett hogy elmenne egyenként a közelében lévő boltokba, amivel elmegy sokszor annyi ideje, és minden drágább is ráadásul. Nem komálom a multikat, de van értelmük, lássuk be.
Nyugat-Európában sokkal több pénzt pumpálnak a legkisebb gazdaságba is, mint amennyit az egész megér.
Mert ott van rá. Itthon olyan dolgokra sincs, mint egészségügy, vagy oktatás (ahol ugye a külföldi import nem létezik mint alternatíva).
A Kárpát-medencének kiemelkedően kiváló termelő adottságai vannak
Traktorblokád idején még sokkal kevésbé érzem kihasználva ezeket a kiváló adottságokat…

- Mf, úgy adják beszerzési áron a termékeket, hogy csak alatta hajlandóak átvenni. Innen indultunk, tudod. Hát itt rossz a gazdáknak. S mivel a kis boltok rohamosan mennek tönkre, nem tudják hova adni a terményt.
- Egyébként meg van itt lé: ha levágod a marhádat vagy kivágod a szőlődet, vagy nem dolgozol, arra van pénz. Ha pedig nyugaton azt csinálják, hogy telepumpálják őket, hogy fennmaradjanak, akkor itt is azt kell tenni. Úgyis szereti az országvezetés a nyugatot majmolni.
- Engem nem volt a kopasz barack, a hatalmas paprika és a magtalan mandarin. Ezek mind ízetlenek. Általában színtelenek is. Ha rájuk nézek, elmegy az étvágyam. Szépségre mentek, nem tartalomra.
- Évek óta kiszárad, vagy épp elveri az eső a terményt, illetve elviszi a fagy. Bolond az időjárás. Ha nem kapnának 'segélyt' rá - persze folyton halloni ezeket a híreket, de nem tudok róla, hogy a rokon valaha is kapott volna egy fillért ezek miatt -, végképp tönkremennének. Nem lenne miből folytatni, meg lennénk lőve, jövő évre a gazdák fele se tudna elvetni --> hiány.
- Az építéseket errefelé tudtommal a legritkábban viszi el a rendszeres fagy, vagy az aratás előtti hetes eső. Még ritkábban a földrengések!
- Kérdem, hol horribilis egy 100-200 ezer forintos számítógép ára egy 20 milliós traktoréhoz? Amihez egyetlen tönkrement alkatrész hirtelen százezrekbe kerül?
- EU-s támogatás minden művelt földre jár(na). Ha tetszik, ha nem, ez van. Csak hogy külföldön meg is kapják, így előnyben vannak. Ha már szabad itthon is, hagy kérje, ha ez kell a praxisban maradáshoz, nem? Aki belenyugszik, az annak a baja. Ha egyszer majd nem kapsz időben fizetést, ne merj panaszkodni, mert ezt Mo.-on így szokás, értem?
- Én jól megvagyok a multik nélkül. Mindent bevásárolok a piacon, és ha tele is van tötymörgő mamákkal, egy órán belül megjárom. Az eladók kedvesek, lehet velük beszélgetni, ajánlanak, ha kérem, recepteket cserélünk… Megvan az emberi érintkezés is, ami nélkül olyan futószalagos az egész.
- A gazdák normálisan viselkednek. Most is épp úgy dolgoznak, ahogy csak nagyon kevesen. A Magosznak nagy a szája.

Szerintem egyébként az utóbbi hónapokban elveted a sulykot a mindenkit utálással. Szívből jövő baráti jótanács: kicsit állj le.

Olthyer
-Tudtommal az a beszerzési ár, amiért megveszik végül a terméket, akármennyi is legyen az. Ezesetben mégsem beszerzési ár alatt adják, hanem lenyomják a beszerzési árat.
-A nyugat 'majmolása' szerintem egyáltalán nem rossz dolog, lévén az működik, itthon meg a legtöbb dolog inkább nem. Egyébként mondom, támogatom a munkát, a földművelést, gazdálkodást, csak a traktorral érvelést nem.
-Nem tudom, nekem be szoktak jönni azok is. De meg kell mondjam, anyám nagy piac-mániás (igen, nála összefér a piac és a multi), szóval legalább ugyanannyival támogatjuk a magyar gazdaságot, mint a külföldit.
-Nyilván kapjanak pénzt időjárási viszontagságokra, csak ne legyen már ekkora sírás hogy nem kapnak semmit. (mert nem így van)
-Errefelé a földrengés nyilván nem, de mondjuk ázsiában igen. Csak példa volt. Ásatás jobb példa, itthon is sok ilyen eset van.
-Ott horribilis, hogy a számítógéppel átlagos esetben nem fogok milliós hasznot termelni negyedévente. A traktor is egy pont olyan befektetés, mint bármilyen egyéb vállakozáshoz szükséges eszközök.
-EU-s támogatást mindenkinek. Nyilván nem jó hogy késik, de azt magyarázom, hogy ők legalább kapnak. Az enyém olyannyira késik, hogy nincs. Érted, na. Többször nem kaptam időben fizetést, és teljesen européer módon panaszkodtam.
-Piac már fentebb volt. Jó hely, de a multi se hülyeség.
-Oké, de sajnos amíg a médiát a Magosz ordítja tele, addig ez lesz a közvélemény. A gazdák helyében én tennék valamit a Magosszal.

Szerintem a mindenkit utálás közel sem univerzális (értsd: nem mindenkit utálok, csak aki megérdemli), másrészt ha egyszer ez foglalkoztat, akkor ez. Biztos rossz passzban vagyok, vagy nem tudom. Majd lesznek kis virágos heppibejegyzések is, ha olyanom lesz. Most ilyen van.

-Tudtommal az a beszerzési ár, amiért megveszik végül a terméket, akármennyi is legyen az. Ezesetben mégsem beszerzési ár alatt adják, hanem lenyomják a beszerzési árat
- Akkó' az… Nem értek ezekhez a szagszavakhoz. Érted.
- Biztos szép és jó, amit akarnak, de valahogy mindig rosszul majmolják le a többi országot. Előre félek minden ilyentől.
- A multi nekem továbbra is kiesik. Ilyen vagyok. Egyébként akad faluban kisboltos is a házunk táján. Nagyon sok a gondjuk, amióta multi nyitott 10 kilométerrel arrébb.
- Aztán megint csak a rokonom jön elő: ő nem sír folyton az aszálykár miatt… Szentségel egy napot, ha oda a termés, aztán tovább lép. Az élet nem áll meg, az időjárás szeszélyes, és a munka éltet, a pénz nem boldogít. Épp azért mondom, mert tudom, hogy a tv milyen közvéleményformáló erejű: kérlek, ne ítélj az alapján.
- Kérdés: vannak tán rizsföldjeink, hogy azt említed, negyedévente termelnek hasznot?
- Pont a számítógéppel pedig sokkal, de sokkal többet lehet keresni, mint a gazdasággal. (No persze nagy, több száz hektáros termelőkről nem tudok nyilatkozni.)
- Megértem, hogy kései fizetés rossz, és aki előbb megkapja, vagy egyáltalán kap, az menjen a francba - ilyenek vagyunk, emberek, szintén szoktam ilyet érezni. De dolgoztál már egy egész évig fizetés nélkül?

Nem bántani akarlak, tudod, de le kéne hűlnöd. Furcsa, hogy most nem én érzem magam forrófejűnek a nyugodt Mf-fel szemben! Már szegény motorost is sajnáltam… Lehet, hogy emíltettem is. Az élet szép, nyugi, szeretünk! Jöjjenek a virágos heppibejegyzések!

Olthyer No, már csak egy dologra reagálnék, a többit szerintem átbeszéltük megfelelően:
Kérdés: vannak tán rizsföldjeink, hogy azt említed, negyedévente termelnek hasznot?
Nem, de van tavaszi- és őszibúzánk, nyári és őszi gyümölcseink, illetve melegházaink. (Aki erre buzis poént mond, azt megkötözve fellógatom egy csillárra, és megcsapkodom egy összetekert Leonardo di Caprio poszterrel.)
Nem bántani akarlak, tudod, de le kéne hűlnöd. Furcsa, hogy most nem én érzem magam forrófejűnek a nyugodt Mf-fel szemben!
Ahelyett hogy örülnél hogy egyre jobban hasonlítunk egymásra…

mainframe,
Ahelyett hogy örülnél hogy egyre jobban hasonlítunk egymásra…
Azta'… tényleg!

Ha valaki csak gabonázik vagy csak gyümölcsözik, az is egész évre elveszi az erejét. Szerintem nincs, aki egyszerre vállalna gabonát és gyümölcsöt, mert képtelenség. Ha mégis: négyszer annyi betakarítási lehetőség mellet _legalább_:
- négyszer annyi idő,
- négyszer annyi erő,
- négyszer annyi kiadás.

Nagyon sok a természeti kár, néha muszáj a segítség, különben lehúzhatják a rolót, és akkor már csak az egzotikus almák maradnak. Jó ötlet lenne szerintem, ha adott lenne a lehetőség biztosítást fizetni rá, és akkor nem, vagy nem teljesen az állam gondja lenne, hogy életben tartsa a nemzetgazdaságot. Előző X évi átlag hektáronkénti terméstől függően, ha jóval kevesebb lett a termés természeti kár miatt, kapnának támogatást a biztosításukból. De ki merné bevállalni emellett a meghülyült időjárás mellett? Ha mégis lesz ilyen: 10% részesedést kérek az ötletemért.

Igazából, gazádnak lenni szopás. Egyrészt állandóan meló van vele, a termékért ők melóznak a legtöbbet de ők látják a bevétel legkisebb részét, és nekik van a legnagyobb kiadásuk fajlagosan.

Viszont, nem kötelező, el lehet menni tanulni, szerencsét próbálni az IBM/Bergengóciában, a McDonald'sban, egy könyvesboltban, eladónak a Lidlbe'. Az is pont ilyen szar különben. Az informatikusok meg a mérnökök többnyire könnyen vannak, ha már van állásuk, mer' amúgy is szeretik azt csinálni, amiért fizetik őket (részben legalábbis, azért ment arra a szakra. Ideális esetben. Persze.)

Viszont enni is kell. Az EU-nak 10-20 éve elsődleges szempontja volt, hogy úgy felhízlalja a mezőgazdaságot, hogy még akkor is, ha minden kötél szakad, el tudja látni saját magát kajával. Aztán kicsit átcsúsztak a ló[kuki] másik oldalára. A támogatások nőttek és nőttek, ellenben semmi reális innováció nem történt, tehát ha az EU elkezdené elzárni a csapot, a mezőgazdaság megint szépen visszazuhanna, és értelemszerűen importálnánk a tököt meg a búzát onnan, ahol éhbérért kisnégerek rohangálnak traktor helyett. Ahogy most is sok kukorica termesztő eladja a biodízelcégeknek pár forinttal drágábbért (mert ők még így is röhögve fizeti ki azt a nagyon keveset, hiszen a felvásárlási ár alacsony, hiszen kapnak támogatást, ergó tudják olcsóbban adni), és így máris ugrik az olcsó felvásárlási ár, máris drágul az élelmiszer. (lévén a multi nem enged a profitjából.. és úgy egyébként is, kaját mindenki megveszi drágábban is). Plusz ha nő az élelmiszer ára, nő az infláció is, stb..

Túl jól élünk, az van. Majd ha a búzamezőkön robottraktorok mennek, akkor a gazdák nem fognak sipákolni (persze ha továbbra is kapnak támogatást). A vasutasok is sztrájkolnak, a BKV is.. és az a szerencséjük, hogy nincsenek bevállalós felsővezetők, mer' különben már rég lecserélték volna őket is egy valódi 8 bites sofőrre. (ami néhány vasutas/buszvezető esetén exponenciális növekedés :|)

Szal', fenttartható növekedés-e az, ha előremenekülünk a technológiai újításokba? Különben báj-báj fogyasztói társadalom meg jóléti társadalom.

És pont ezek miatt értek egyet Mainframmel. Semmi nem indokolja, hogy a gazadákkal kivételezzenek. És amikor még, ennek ellenére nekik áll feljebb, akkor kicsit összeborzolom a szemöldökömet. Örüljenek, hogy van munkájuk. Ózdon kicsit szarabb a helyzet. Vagy éppen Csepelen. Vagy bárhol, ahol lecserélték az emberi munkaerőt egy 200 kW-os gépre.

Persze ha nem lenne ekkora pénzfelhalmozási őrület, meg befektetés, meg növekedjünk, akkor le lehetne lassítani. Nem heti 100 órában rohangálnánk, hanem csak 80-ban. Ráérnénk kimenni a térre, mint annó a görögök. (Még úgy is, hogy nem dolgozik 10x annyi rabszolga a földeken.)
Ennél a bejegyzésnél a hozzászólásod csak engedélyezés után jelenik meg (kivéve ha trusted user vagy).
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...