Szóval ICQ-n dumáltam W2-vel arról, hogy mi is a helyzet a távolsággal. Hogy ez valóban szétválasztja-e az embereket. Ééés a következőkre jutottam:

1. A közelségről...

1.1. Amíg a sulimtól 5 percre laktam, mint a többiek, addig központ voltam.

1.2. Volt egy srác 9-12. osztályban, aki a sulitól 5 percre lakott, és mellesleg a kerület (valamint az agglomeráció) tömegközlekedési középpontjában, egy baromi nagy buszvégállomás mellett. Õ is központ volt. Aki az agglomerációból járt be a kerületbe, az elhaladt az ő lakása mellett. Aki a belvárosba ment az agglomerációból, vagy a kerületből, az elhaladt az ő lakása mellett. Így aztán nyilván könnyű neki barátságokat kiépítenie és megtartania.

1.3. Ahol az emberek közel laknak egymáshoz, ott barátságok szövődnek. Hát bazzeg, egy kollégiumnál nincs is jobb példa erre? Milyen már? 1000 fő ott van egymástól 1-2 percre, és mindenki ismeri a kolesz minden második lakóját. Vágjátok? Ez kurvanagy példa a közelség barátság-szövő erejére.

1.4. Itt van B, akit 6 éve ismerek netről, és ez alatt a 6 év alatt évente általában 1-2 alkalommal összefutottunk. Most ő Schönherzes lett, és azóta már csomószor találkoztunk. Újabb példa a közelség összekötő erejére.

2. A távolságról...

2.1. Elköltöztünk 5. osztály eleje felé, távolra a sulimtól. Ekkor megszűnt a haverokhoz átjárás.

2.2. 9-12 osztályban már eleve nem laktam közel az új osztálytársaimhoz, velük ki sem épült az átjárás.

2.3. A főiskolától 2*2 órára laktam, és amúgy is csak fél évet töltöttem ott, kevés barátságot szőttem, és senkinél nem voltam egyszer se, illetve egyik haver számtech boltjában voltam párszor, meg vele mentem ide-oda néha közösen. De ez csak addig tartott amíg egy fősuliba jártunk, utána megszűnt. Pedig az ember jóarc volt.

2.4. A BME-sek nagyrészétől szintén távol lakom, aki meg a nagytétényi koleszban lakik, az ugyan itt volna 15 percre gyalog (és az talán kevés? dehogy, a faszt, az is kurvasok! hiszen vissza is kell jönni.), de hétvégekre hazautazik. Ergo közös programokat nem nagyon lehet szervezni.

Ezen példák után szerintem egyszerűen kurva nagy hüjeségre vall azt bizonygatnia bárkinek is, hogy a távolság nem érdekes. Dehogynem, senki se akar 2-4 órát buszozgatni, inkább haverkodik olyanokkal, akik ott vannak neki helyben. Hisz általában mindenkinek vannak helybéli haverjai, vagy jobb dolga, minthogy utazzon. És itt jön be a net. A net közel van, itt van a szobámban, és ily módon neten kezdek haverkodni.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Szerintem nem lehet véletlen egybeesés, hogy általános 1-4. osztályból azok ketten voltak a legjobb haverjaim, akik ugyanazon a lakótelepen laktak, mint mi. Az egyik a mellettünk levő házban, a másik a szemben levőben.

Voltak még olyanok, akik negyed órára laktak, de azokhoz csak ritkán jártam át, pedig ők is jó arcok voltak. Az egy telepen való lakásnak az előnye az volt hogy hármasban jártunk haza suliból és addig is dumáltunk, kovácsolódtunk.

Dan hány percre lakott tőletek régebben?

Ill. megjegyzésként még ideteszem, hogy aki negyed órára lakott, ahhoz általában bringával mentem.

> Ezen példák után szerintem egyszerűen kurva nagy hüjeségre vall azt bizonygatnia bárkinek is, hogy a távolság nem érdekes

én nem bizonygatok semmit, csak megemlítem, hogy jelenleg két nagyon fontos ember van az életemben (mindkettő ellenkező nemű, de ez irreleváns). az egyik Nagykanizsán lakik, a másik Csengődön (kis falu az Alföld kellős közepén). én Fehérváron vagy Pesten, és csak szökőévente egyszer találkozunk (jó, az egyikkel tartom neten a kapcsolatot, de a másikkal nem). ellenben a kollégiumban gyakorlatilag nincs _egyetlen_ barátom sem. haverok vannak, de az nem ugyanaz. szóval szvsz erősen egyénfüggő, hogy kinél számít akadálynak a távolság és kinél nem.

(fentebb említett csengődi leányzónak egyébként meg Svédországban lakik a legjobb barátnője, úgyhogy nem csak én vagyok ilyen deviáns...)

demian, szerintem a hozzászólásod is csak alátámasztja azt a szövegrészletet amit tőlem idéztél be, azáltal, hogy a neked két fontos ember mivel messze van, ezért szőkőévente egyszer találkozol velük.

az, hogy a koleszban nem leltél barátokra, nem hiszem hogy bármilyen összefüggésben áll a távolsággal, vagy közelséggel.

a közelség megadja az alapfeltételét a barátkozásnak, a távolság pedig megnehezíti mind a kapcsolatok kialakulását, mind pedig a fenntartásukat.

nem hinném, ugyanis az általam felhozott példák kb arra vonatkoznak, hogy a közelség még nem feltétlenül kapcsolatépítő tényező, a távolság pedig nem feltétlenül gátolja a kapcsolatok kiépítését. nem egy ismerősöm van a karon, aki építészekkel, bölcsészekkel, képzősökkel tölti a szabadidejét, mert nem találja a helyét a "közelben" lévő társaságban, inkább utazik a másik kollégiumba.
egyébként pedig én megkülönböztetném egymástól a közelség/távolság kapcsolatépítő hatásának elemzésénél azt, hogy _baráti_ vagy _haveri_ kapcsolatokat vizsgálsz. a haveri kapcsolathoz nyilvánvalóan szükséges a közelség, mert a haverokkal általában a mindennapi dolgok kötnek össze, egy baráti kapcsolat alapja viszont szerintem valamiféle mélyebb lelki kapcsolat, amihez nem feltétlenül szükséges az, hogy a másikat naponta lássad. legalábbis én a saját bőrömön így tapasztaltam.

(offtopic: nincs kedved formázási lehetőségeket implementálni a kommentekhez? én pl néha szeretnék egy-két szót dőlt betűkkel hangsúlyozni. így most csak aláhúzásjelekkel tudom körbevenni őket)

Nálam a barát és haver kategória abban különbözik hogy a legjobb haverjaim a barátaim, ők abban kitüntetettek, hogy több gondolatot tudok megosztani velük, több mindenről tudunk beszélgetni (nem 1-2 szóban).

Én egyelőre úgy tapasztalom, hogy barátsághoz szükséges az hogy gyakran találkozzak az illetővel, gyakran beszélgessek vele, és minél többet beszélgetek vele, annál jobban bízom benne és osztok meg vele több témát.

Ilyenmódon nálam szükséges a barátsághoz a gyakori kapcsolatfelvétel.

Nem tudok olyasvalakivel megbeszélni mindenfélét nyitottan, akivel évente csak egyszer találkozom. Az ilyen ember nekem inkább az "ismerős" kategóriába sorolódik át.

Formázási lehetőségek, nemtom, majd, _talán_, alapvetően nem a fórumra van kiélezve a blogom.

Hmm eltünt a válaszom?!

Dan hány percre lakott tőletek régebben?

6m-re, fölöttem 2 emeletnyire.

Kimoderáltam mert aszittem emailben tettem fel a kérdést és azt is hittem hogy te beszívtál de úgy tűnik én vok beszívva

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...