Haszprus

EPAM 1 YO

©   Haszprus   |   epam life

Ma egy éve vagyok az EPAM-nál És a frizura még mindig tart.

Mi történt ezidő alatt? Coming soon.

Nos sokminden történt, és ezek legtöbbje olyan, amit publikusan nem írnék le, akár pozitív, akár negatív dologról van szó. Elég jól bejöttek az elképzeléseim az EPAM-mal kapcsolatban, amiért itt vagyok, persze változtatni mindig van min, de ezt sem részletezném itt.

Tavaly ugye 8 ajánlat közül fogadtam el az EPAM-ot, voltak pro és kontra érvek minden mellett és ellen bőven. Voltak külföldi ajánlatok, nagyon jók egyébként, pl. a Gibraltár, amit kb könnyezve utasítottam vissza. A terv az volt, hogy itthon maradok, és megtalálom a páromat inkább, mert a külföldi létet anyagi előnyök ide vagy oda, egyszerűen hibernációban eltöltött egy évnek éreztem akkor, és kb felvágtam az ereimet ha volt egy szombat estém amikor egyedül maradtam. Egy elég komoly koncepció része volt, hogy az EPAM-ba jöttem.

Na szóval inkább azt választottam, hogy itthon maradok, leszerződök egy stabil céggel, ami jó helyen van, könnyen elérek a városban bármit (combino, metró), közel van a plaza (corvin), modern a környezet, nekem villamossal 4 megálló, kocsival kb. 7 perc, a cégben rengeteg projekt van, amire én becsatlakoztam, az egy Scala + Angular projekt, ami szerintem elég jó iránynak mondható, de ha váltani szeretnék, akkor tudok a cégen belül kb. bármikor, hiszen rengeteg projektünk van, ezer fős cég, multi, külföldi lehetőségekkel ha esetleg később mégis szeretnék kimenni, stb.

A csapatomban szimpatikus arcokkal találkoztam, és ez a vonzerő egyik része volt, ami segített a döntésemben az EPAM mellett.

Nagyjából két hónap után felajánlotta a csapatvezetőm, hogy kapjak több felelősségi kört, a resource manager is megkínált egy csapatvezetői pozícióval szeptember környékén, ezeket rendre nem fogadtam el, mert most nem ilyen irányban akarok haladni, MBA másoddiploma mellé nem mertem tavaly évvégén ilyesmit vállalni, amit azóta is többször megkaptam hogy miért nem. Szerintem jó döntést hoztam akkor egyébként. Stabilizálódni akartam, mert az elmúlt évek eléggé leharcoltak idegileg, sok barátnő, sok munkahely, sok váltás. Hogy ma elvállalnám-e, az egy jó kérdés. Vannak dolgok, amiket elvállalnék, ha van miért. Azért most is látok dolgokat, amikben kompetensebbnek érzem magam, és ami jobban egybevág a terveimmel.

Szintén tavaly interjúztatni kezdtem/kezdtünk PHP-seket egy újonnan induló projektre, az nagyon fun volt, jó szakmai tapasztalat, meg is lettem dicsérve érte hogy számottevően hozzájárultam az interjúk szintjének emeléséhez, azt hiszem mindenkinek win-win szituáció volt. Volt év vége felé egy előléptetési processz, amiben részt vettem, sikeresen, így januártól D3 vagyok (persze erre az ismerőseim általában azt szokták mondani hogy azt hittük rég az vagy, és most nem idézném a legkülönfélébb reakciókat ). Idén felröppent, hogy esetleg lehetnék RTL (Resource Team Lead), meglátjuk miként illik ez a terveimbe, illetve hogy mire van most kapacitásom.

Ami talán nagyon pozitív, hogy tényleg minden ami történik az nagyjából úgy gondolom, hogy abban a scope-ban van, ami egy munkahellyel jó esetben történnie kell, nem hülyeségeken megy a szívózás, nincs fejetlenség, minden megy a maga útján, és rendben. Vannak persze dolgok, amiken lehetne javítani. Eljön mindennek az ideje.

Az MBA főállás mellett kemény, azt kell mondjam, de ami a legkeményebb, hogy nincs időm semmire. Csinálok egy-két plusz projektet, kondizni is újra elkezdtem, ezek eléggé kiteszik az időmet, iszonyat időmenedzsmentet kell tanulnom, de remélem, hogy profitálok belőle. Kaptam nem egy embertől nagyon komoly elismeréseket, hogy jól csinálom.

Hogyan tovább? Valahogy így.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 14 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!



A külföldi lehetőségekkel kapcsolatban alapvetően óvatos hozzáállást javaslok - a céged ugyanis éppen abból él, hogy ti majdnem olyan jól dolgoztok, mint egy német, viszont feleannyit kerestek. Ha kimennél, akkor neki ebből a továbbiakban mi jutna? Persze, csodák mindig történhetnek, de főszabály szerint neked ott kell maradnod nálunk, és 2-4 kiló között keresned, a külföldi lehetőség az valszeg porhintés.

A közel a plaza stringedről azt gondolom, hogy nemcsak konzumidióta vagy, hanem egyenesen demonstratívan csinálod ezt. A háttérben valószínűleg sajnálatos módon az a kényszerképzet lapul, miszerint ha a görénységhez igazodunk, sőt egyenesen harcosan, tapsolva igazodunk hozzá, akkor az előre mozdítja az életünket. Ezt a fajta betegséget sajnos nagyon sok embernél láttam már, egyfajta kollektív Stockholm-szindrómának is tekinthetjük. A dolognak van némi pártállási korrelációja is, de ezt most inkább kihagynám. Azok között is, akik egyébiránt jóindulatú vagy elismerésre méltó emberek, mint például Haszprus úrfi.

Korábban, amikor mindig harsányan és militánsan tettél hitet a legkülönbözőbb görénységek mellett (dotnyet, micro$oft, anything), amögött is szerintem ez volt.

Gibraltár, Málta, Ciprus meg ilyenek, ezek elég funny helyek, de sokat ott keresni nem lehet. CV-be referenciának meg világot látni jók.

Sokat keresni német vagy usák multinál lehet, vagy úgy, ha ezekben az országokban saját céged van. Ja, még úgy, ha freelancer vagy stabil ügyfélkörrel, de ennek a kiépítése a fenti országokban alsó hangon 10 év kemény munka.

Mindazonáltal valahol éves bruttó 50-100ezer (eur) között beáll egy olyan váltás az ember életében, hogy igazából nem jelent valós életszínvonal-emelkedést a még több suska. Akiket ebben a kaliberben ismerek, mind valami mást akar, és ha ez a más az a sok zsé, akkor annak valami indirekt oka van.

Ami nagyon fasza a Nyugat megismerésében az az, hogy az ember meglátja, hogy mennyire csodálatosan tisztességes minden Nyugaton. Igazából ez, tehát hogy nem kell demonstratív görény gecinek lenni, nem kell titokhegyen láblógatva üldögélő tanulásképtelen seggfejnek lenni, nem kell semmi ilyesmi. Nincs olyan például, hogy a személyes ellenségeid betelefonálnak a főnöködek azért, hogy bemószeroljanak nála. Vagy olyan nincs, hogy új helyre kerülve kimondatlan elvárás, hogy mindenki seggét kinyald jó alaposan és sokáig, mert ha ebben nem vagy elég lelkes, akkor kincsinálnak. Semmi ilyen nincsen. Egyszerűen csak a dolgodat kell végezni, és dől a pénz.

q, ha gibraltaron havi also hangon 1m-t el tudtam volna rakni egy jo alberlet mellett, az mar jo?

A plaza kozelsege lehet h azert jo mert igy sokan konnyebben jonnek oda talalkozni ahol a munkahelyem van?

Ha nettó, az akkor jó. Überdurchschnittlich. :-) Gondolom, projektmunka lett volna persze.

Pláza: az jó, ha megpróbálod megmagyarázni. Akkor érzed, hogy valami nem okay. Ez egy nagyon pozitív lépés szerintem.

q, nem, sima foallas. Largest starting salary we have ever offered stb.

Az imho gyanús. Gibraltáron nincs olyan rendkívül összetett IT ipar, ami van az meg feltehetőleg adóparadicsom dolgokban érdekelt. Egy kedves hölgyismerősömmel megesett Monacóban, hogy mire kiért volna dolgozni, lecsukták a leendő főnököt :-) Persze lehet, hogy komoly volt, innen nem lehet megmondani.

q, ha vki egy egyórás személyes interjúra kipengeti az út 400e ft-os költségét (párizsi átszállással félig biz classra így jött ki két hoteléjszakával + kajával) + több relocation agent körbevezet a városban lakásokat nézni stb az nálam komoly kategóriában van, persze nyilván ha vki jó ajánlatot kap az kizárólag a maffiának vagy a vakszerencsének köszönhető, még akár akkor is ha amúgy szerintünk sem teljesen hülye az illető. fáradt vagyok én ezektől a kétkedésektől, annyi kétkedő ember van, lefáraszt

Haszprus, Nem, ez így tényleg komoly. Mindazonáltal azért az is ott van ám a képben, hogy Gibraltár így néz ki: upload.wikimedia.org/…/Gibraltar_map-hu.svg Kb. akkora, mint az 5. kerület. Össz-vissz 30000 ember lakja. Van ott egy kikötő, meg az angol hadseregnek egy támaszpontja. Közel van Afrika, meg a spanyolok szerint övék a terület. Lakói, akik angolul beszélő ex-spanyolok, szerint viszont nem, bár ezen hazafiatlanságuk feltehetőleg a spanyol munkanélküliséggel összehasonlított angol bérszínvonal következménye. A terület egy városállam. Szerinted van ott lokális kereslet, ráadásul ekkora lokális kereslet, IT-re? Nyilván nincsen. Országközi szinergia, az viszont van bőven. Ami nem jelent feltétlenül maffiát vagy adóparadicsomot.

P.s. Nézegettem gibraltári kiírásokat, úgy látom javarészt online gambling megy.

q, gibraltáron számottevően alacsonyabb az adó mint angliában, ezen felül amúgy megemlítendő hogy a lakhatás pedig igen olcsó la lineában, 200e ft-nak megfelelő euróból már kétszobás újépítésű akár kétfürdős kecót bérelsz ott. igen, gambling amúgy a témakör. van ott 1 (vagy több) brutál méretű (és bevételű) gambling cég. jópáran csodálkoztak hogy hogy nem mentem ki.

Haszprus, nekem évek óta él kint két ismerősöm. Ha nem konkrétan Gibraltáron laksz (a spanyol, szegényebb oldalon) elég jól lehet félretenni. Mindketten természetesen IT vonalon dolgoznak gambling-es cégnél. Az IT ipar ott belterjes, kb. 2-3 ugrás után elfogy a talaj.. ami elég kellemetlen, mert általában az interjúkon bemutatott kis demo projekt és a valóság két különböző történet. Mivel abban az iparágban rengeteg a különböző szezonális tournament, nagy marketing büdzsével rendelkező új piaci szereplők jönnek/mennek.. iszonyat agresszívek a határidők néha. Talán nem meglepő hogy sokan feladják.
Arról nem is beszélve hogy egyik ismerősöm is kiemelkedően jó ellátásban részesült egészen addig, amikor a végleges szerződés odakerült kicsit homályosabbak voltak a számok. Nem kell ahhoz mérlegképes könyvelőnek lenni, hogy tudd relokációs csomagot illetve üzleti ebédet egyszerűbb adócsökentéssé varázsolni, mint a fizetésed.
Én azt mondom, aki nagyon irigykedik/kételkedik segíts neki hogy kijusson. Ha pedig mindenkinek be szeretnéd bizonyítani (köztük magadnak is), hogy valóban megkaptad volna azt a pénzt legalább 12 hónapon keresztül tisztán.. menj ki, nyomsz egy fotót kitakarva a payrollról első hónap végén meg a 12. hónap végén.

Ja és külön pszichológus tanulmányok sem szükségesek egy egyszerű sales trükkhöz de azért segítek.. kihívlak Miami-ba piálni, nagyját leírom adóból (tök jó a cégemnek), több dolog is történik amíg manipulállak:
1.) Nagyon jól érzed magad. Az agyad összeköt engem, a cégemet csupa jó élménnyel.
2.) Az első pont miatt kialakul egyfajta bizalom.
3.) Ha valós candidate vagy (=tényleg relokálnál -- amit amúgy te egyáltalán nem akartál tudtommal a barátok miatt), akkor tuti addigra már ez álmaid állása, főleg az ígért fizetéssel. Mivel nagyon sok mindent fizettünk neked (és még fontosabb, élményként tálaltuk), amikor eléd raknám a végleges szerződést picit más számokkal, meg pár szürke pénzzel kapcsolatos magyarázattal egyből azon tűnődnél: ennyi mindent álltak, hát jó, én is viszonzom és korrekt leszek.
4.) Ha nem vagy valós candidate.. lépten nyomon minden ismerősödnek mesélsz erről (ez vagy tipikusan Te a legjobb élő reklámjuk). És kiknek mesélsz? Egy IT szakembernek hol dolgozik a legtöbb ismerőse? Az IT-ban

Tehát vagy kapott fél millióért (huh, szerencsére kevesebbet kell befizetni év végén):
A) Egy tök jó szakembert, piaci áron (vagy alatt inkább), úgy hogy okosba meg is oldja neki.
B) Ingyen marketinget.

Másik aspektus a 2.) -es ponthoz. Általában (tapasztalat) a relokációs csomagot és egyéb költségeket is áll a cég.. csak azzal a kikötéssel, ha előbb lelépsz mint 1 év akkor a fennmaradó hónapokkal arányosan ki kell fizetned.
A belterjesség mellett ez egy erős érv, hogy rezenésstelen arrcal élvezd a túlórában gazdag külföldi vendégszeretetet.
Ahogy hallottam ott a munkaügyi bíróság sem működik olyan flottul, tehát jogilag is elég kellemes lenne panaszkodni (ismerősöm egyik kollégája megpróbálta.. a próbálta félkövér akart lenni, de a blog nem támogatja :-/ ).

J4ke, de támogatja (okok nem félkövérnek jelenik meg hanem most épp ilyen sárgának, lényeg h van kiemelés bbcode-dal, a leírás itt van a textarea alatt)

Gyere hozzánk, Haszprus szerint jók vagyunk!! Micsoda szlogen ma elégedettebben fekszem le
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...