Haszprus

Fájdalom a harag mögött

©   Haszprus   |  

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy haragszol. Persze nem épp most (bár ki tudja), hanem általánosságban.

Az ember előbb-utóbb rájöhet, hogy amikor haragszik valakire, vagy valamire, valójában fáj neki valami, szomorú valami miatt. A kettő érzés egymás mellett is létezhet, de a lényeg, ahogy szerintem a dolog megfogható, hogy a harag a fájdalom fedőszerve.

Ebből két dolog következik. Az egyik, hogy amikor haragszol, tudatosan elkezdhetsz inkább azon gondolkodni, hogy valami fáj. A haragot általában úgy kommunikálod a környezeteddel, hogy szidod őket, becsmérled, bünteted, bántod, játszod a sértődöttet, stb. Mert a harag ezt szüli. De ha tudatában vagy annak, hogy a haragod alatt fájdalom van, a fájdalom nyilvánvalóan segítséget kér, kedvességet, türelmet, megértést, szeretetet. Ha arra fókuszálsz, hogy fáj valami, és képes vagy ezt lekommunikálni a környezeteddel, jobb eséllyel indulsz neki a problémád megoldásának, mert lehet hogy társra találsz benne, és ráadásul közben nem bántasz meg senkit, szóval két dolgot nyersz egyszerre, nem utolsó sorban nem fog fájni utólag a fejed hogy kinek mit is mondtál, vagy kivel miképp viselkedtél.

Amikor a haragodat kommunikálod egy öblös anyázással, aligha találhatsz megértésre. Ha azt kommunikálod, hogy fáj valami, egész esélyes, hogy a környezeted a segítségedre igyekszik. Az anyázással nehéz empatizálni, de ha bánt valami, elvették a kedvenc pöttyös labdádat, azzal sokkal könnyebb.

"Hiányzik a labdám - Gyere megkeressük. Ugye mennyivel életszerűbb, mint az Elvetted a labdámat, te k#csög. - Jaj ne haragudj, visszaadom.

Ezzel a kis trükkel könnyíthetsz az életeden, javíthatod a kapcsolataidat, eliminálod az utólagos fejfájást, és kiléphetsz a nekem miért nem sikerül semmi" kérdéskörből. Már ha ez gátolt eddig. Van aki észre sem veszi.

És akkor második fejezet - amikor rád haragszanak

Amikor te részesülsz egy szoftosabb haragban, képessé válhatsz a fentiek ismeretében, hogy az illető haragja alatt fájdalom van, és kellő önkontroll birtokában fókuszálhatsz az illető fájdalmára, nyugodt maradva, megoldást keresve neki arra, anélkül hogy ő maga képes lenne arra hogy az ön és mások számára teljesen kontraproduktív haragnyilvánítását kontroll alá vegye. # pszicho

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez Rajtad a világ szeme

Szólj hozzá Te is!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...