Tegnap 19 óra körül bealudtam és noha többszó… - Haszprus überblog
Tegnap 19 óra körül bealudtam és noha többször felébredtem közben, de alapvetően reggel 7-ig szunyáltam, bepótlandó a mostani alváshiányokat. De azért egy capuccino ma is elfért a bendőmben. A mai Érvelés és tárgyalástechnika órán szó volt az összeesküvés-elméletekről. Baromi jó. A témáról pár vázlatos szó:

Az összeesküvés-elmélet attól összeesküvés-elmélet, hogy nem cáfolható a benne hívő számára. Van-e olyan eset egyáltalán, amitől kiderülne, hogy nincs összeesküvés? Nincs, mert az összes cáfoló bizonyíték pont arra szolgál - az elmélet hívője szerint -, hogy elfedje a valóságot. A cáfoló bizonyítékok általában konkrét tények, az elmélet mellett szólóak azonban erősen indirektek legtöbbször. Az összeesküvés-elmélet nem lerombolható. Jellemző az is, hogy alternatív elméletek vannak, és mind ugyanazt bizonyítja. Előrejelző-képessége nulla. Nem kritizálható.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás - Szólj hozzá Te is!


Hali!

Épp tegnap balhéztam össze a 16 éves hugommal (Hajni) vallási meggyőződése miatt és ha nem is így kimondva, de az általad leírt összeesküvés-elmélet jeleit észleltem rajta. Alant leírom az esetet.

Nagyobbik hugom (Andi) már évek óta egy olyan vallási gyülekezetnek a tagja, amely eltorzítja a Biblia tanításait és egy sajátos olvasatban hírdeti az "Úrnak tetsző" viselkedési módot. Gondolok itt arra, hogy a nő maximálisan a férfi alárendeltje, teljesen ki van szolgáltatva neki és el kell tűrnie mindent, amit kap (vagy épp nem kap!) a férjétől. Ez volt az oka annak, hogy a hugom engedte magát kihasználni, megalázni és eltürte, hogy a férje testi-lelki terror alatt tartsa őt. Mellesleg a fickó milliomos, de nem volt hajlandó a feleségét és a gyerekeit megfelelően ruháztatni és etetni, stb. Hugomnak évekig nem volt téli kabátja, a tőlem kapott vastag kordingben járt, és engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy csokit vagy gyümölcsjoghurtot vegyen. A vicces, hogy nem mindig kapott. Mármint engedélyt.

Mint céloztam rá, ez a megalázkodás az ő felfogásában Istennek tetszik és ő meg akar felelni Isten elvárásainak.

Kérdésem: honnan veszi azt, hogy Istennek ez tetszik?

Aztán egy szép napon hugom megelégelte a dolgot és egy összeveszés alkalmával visszaszólt az embernek, az pedig kivágta őt meg a 3 kisgyereküket az utcára. Úgy abban a ruhában, amiben voltak...

Ettől kezdve Andi + a 3 gyerek másfél évig nálunk lakott, de a jóságos vallásnak meg az ember könyörgő szavának bedőlve visszaköltözött hozzá.

Én és a szüleim nagyon nem örültünk ennek.

Most már biztos megérted, hogy miért haragszunk erre a "vallási irányzatra" és miért vesztem össze Hajnival, a kisebbik hugommal, mikor Andi megpróbálta őt elcsábítani ebbe a gyülekezetbe. (Ahogy írom ezeket a sorokat, még most is remegek az idegtől.)

Tegnap elbeszélgettem Hajnival, próbáltam rájönni, hogy miért olyan jó neki, ha mások irányítják a tetteit, megmondják, hogy mit gondoljon, mit érezzen. Azzal érvelt, hogy nem mondja meg neki senki, hogy mit csináljon, csak ha tanácstalan, Isten segít választ adni a kérdéseire. (Inkább az emberi kapcsolatait ápolná!) Sajnos Hajni nem éppen egy karakán jellem, ezért a "mit egyek ma ebédre" kérdésen kívül mindenért Istenhez fog fordulni.

Könyörgöm, miért jó, ha valakinek elveszik a személyiségét és beskatulyázzák egy bárgyún vigyorgó, tompa tekintetű, jellemtelen lénynek!!!

Szóval, mindenre volt válasza, mindent az ő csodálatos hite mellé fordított vagy kiforgatta a szavaim. Sőt, néha már egészen szemtelen volt. Engem meg szétvetett az ideg és egy idő után már nem bírtam józanul érvelni.

Úgyhogy az ilyen fanatikus vallásokra is igaz az összeesküvés-elmélet, miszerint nem cáfolható a benne hívők számára. Mindenre tudnak adni magyarázatot, mert valaki minden kérdésre a szájukba rágta a választ és abszolút megingathatatlanok.

Csakhogy én nem akarom, hogy a hugom önállótlan legyen, nem akarom, hogy valaki kijelölje számára a férjét, akit el kell fogadnia, még ha nem is tetszik neki. (volt ilyen is!) Nem akarom, hogy beletörődjön ebbe, sőt, rosszabb esetben az ő embere is terrorizálná a hugomat és félek, hogy ő ezt szó nélkül eltűrné, mert neki ez a dolga. Neki Isten ezt a sorsot rendelte!

Én egy saját egyéniséggel rendelkező testvért szeretnék!

Egészen addig elvoltam a vallásokkal, amíg ez a torz, fanatikus formája tönkre nem tette a családomat.

Tudom, hogy ez végülis nem egy fórum, ahol jól meg lehet beszélni mindenfélét, de most annyira fel vagyok háborodva, hogy ki kellett adnom magamból a mérgemet. Mellesleg pedig kíváncsi volnék a véleményedre, hogy Te, mint Érvelés és tárgyalástechnikát tanuló, művelt ember, mit szólsz ehhez. És mi a rákot csináljak???

Medvekoma

Úristen, most nézem, mennyit írtam! Bocsesz

Hali

Hát eléggé mellékes tárgy a mi oktatásunkban az érvelés és tárgyalástechnika, nem igazán vagyok belőle olyan szinten hogy egy ilyen esetleírás alapján megmondhassam hogy mit tegyél, szerencsére tapasztalatom sincs szekta-témában.

Szerintem nem nagyon lehet másra várni, minthogy a húgod [húgaid] magától belássa hogy téves irányzatot követ. Bár én a helyedben biztos nem adnám fel a győzködést a helyes út felé.

Ps. felmerülhet a kérdés hogy honnan tudja a húgod hogy isten pont ezt a sorsot tervelte ki számára?

Ps2:
> Azzal érvelt, hogy nem mondja meg neki senki, hogy mit csináljon, csak
> ha tanácstalan, Isten segít választ adni a kérdéseire.
miként segít neki? miből gondolja hogy nem a szekta veri őt át a saját akarata szerint? én ezt kérdezném meg tőle. bár szerintem ezt a kérdést már rég lejátszottátok...

De egyébként lehet hogy akad majd aki hozzá tud itt szólni okosabbat, nemtom

szekta ellen nincs orvosság, maximum egy másik szekta :-/ az biztos, hogy a leányzót nem lehet csak úgy uckmuckfuck egyszerre kirántani ebből a hülyeségből... nem bírná elviselni, hogy "kihúzzák a lába alól a talajt", hogy el akarják venni tőle azt a viszonyítási alapot, amire az életét építi (nevezetesen ezt a torz istenképet). én sem tudom, mit lehetne tenni, csak azt tudom elmondani, hogy mit tennék én, ha a helyedben lennék:

- nem mondanék neki soha ellent, nem hivatkoznék arra, hogy neki így mennyire nincs egyénisége, inkább megpróbálnék kisebb-nagyobb ellentmondásokra rámutatni a gondolkodásmódjában, és megkérni, hogy magyarázza el, miért úgy van. pl hogyan kommunikál az ő istenével, honnan veszi, hogy tényleg azt mondja, amit ő gondol. ezt gondolom már Te is megkérdezted, de feltehetőleg "támadólag". én finomabban közelítenék a témához, mintha csak meg akarnám érteni őt. kérdésekkel. ez a klasszikus szókratészi "kérdezve tanítás" módszere. bár ha úgy vesszük, Szókratészt is kinyírták
- keresnék egy jó pszichológust (ha esetleg villanykaros vagy, vagy pedig van villanykaros ismerősöd, akkor ajánlom figyelmedbe a Schönherzben időnként előforduló pszichológus nénit), és megpróbálnék vele beszélni a témáról.

hát kb ennyi. okosat én sem tudtam mondani, de majd talán megszáll az isteni szikra.

demian hogy te mekkora beképzelt vagy, miből gondoltad hogy tőled vártam az okosságokat? :Í

Egyébiránt. Várható, hogy az alany a logikai buktatókra rámutató kérdésekre kitérő válaszokat fog adni. Nem szabad felidegesedni, semmi ilyesmi, egyszerűen tudatosan meg kell tartani a beszélgetés menetét abban az irányban, amerre te szeretnéd vinni. Tehát a kitérő válaszát nem kell megválaszolni, letámadni, hanem fel kell neki tenni újra az eredeti kérdést egészen addig, amíg meg nem válaszolja. A válaszában kénytelen lesz belátni, hogy téved. (Persze ha olyan kérdést teszel fel neki, amivel be tudod láttatni vele a logikai bukfenceit.)

Sajnos előfordulhat hogy nagyon nehéz egy ilyen választ kicsikarni valakiből

Haszprus, hát ki mástól várhattál volna okosságokat?

No,itt van Mr.Happy Mainframe,aki majd megmondja az okosságot.(szintén atom-képzett érveléstechnikus...Haszprus kedvenc vitapartnere!)
Kivételesen szokatlan rálátásom van a témára,hogy miért azt itt nem részletezném (semmi szekta).
A kiscsaj még nem régen van benne a dologban,szóval demian érvelése megbukott,mert még nem internalizálódtak a tanítások,nem veszítené el a talaját.De jobb ötletem pont a konspirációs elm. megdönthetetlensége miatt nekem sincs...Annyi az egész,amiből kiindul a dolog, hogy most vagy válsztania kell a már fennálló világrend tagadása (teljes szkepszis),és egy abszurd,az "új tanok" fényében irracionális világ között.Neki sincs könnyű dolga,sok szeretettel kell felé fordulni,nem szabad neki okot adni,hogy jobban szeresse a vallását,mint a családját,és a barátait.Ím élesen el kell határolódni a vallástól (családi szinten legalább), hogy választásra kényszerüljön.
Ultimate Solution: el kell hozni a blogra
mainframe szavát hallottátok!

Minden elismerésem, Ekiboy.

10) Tamás
ugyan már, az, hogy ki mennyire hisz egy tanban, nem időfüggő Íkos is hótt keresztény lett január óta, olyannyira, hogy még a Schönherzben is osztotta az észt a kereszténység mellett a Fesztivál7-en


Egy évnél régebbi bejegyzésekhez nem lehet hozzászólni.