Haszprus

Hmm. Eredeti életcélomhoz képest a BME műszaki…

©   Haszprus   |   bme life történelem
Hmm. Eredeti életcélomhoz képest a BME műszaki informatika szakával felülkvalifikálom magam. Amikor idejöttem, webes überfejlesztő akartam lenni. Tulajdonképpen most is az akarnék lenni. De elbizonytalanodtam. Minek szopatom magam felülkvalifikációval? Ofkorsz a BME-t nem kívánom otthagyni, csak ez most így furcsa hogy nem annak tanulok mint ami akarok lenni.

Kommentolj. (lol ez tisztára egy eszperantó szónak hangzik)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 31 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

nem hangzik eszperantó szónak, azok mindig magánhangzóra végzõdnek és a magánhangzó egyben a szófajt is meghatározza. AFAIK.

egyébként meg azért szopasd magad felülkvalifikációval, mert úgyse az lesz belõled, ami lenni akarnál jó öreg Murphy itt is bejátszik.

link
Képezd még magad mielőtt vkit leugatsz

evento -> többesszámban eventoj

Szerinted létezik valahol webes überfejlesztő szak?

Mit tudhatja ezt az ember gimnazista fejjel, hogy milyen szakok vannak?

Gimnazistaként felvételi jelentkezési lapok leadása előtt az egész amit tud, az az hogy melyik helynek [bme bmf gdf] milyen a megítélése, és lehet hogy azt is esetleg tévesen. A felvételi tájékoztató nullát ír ilyesmiről, az egyetemi nyílt nap szintén 0 információtartalommal bír, annyit mondanak el hogy ha idejössz, szarrákeresed magad ha elvégzed. Meg hogy kicsit nagyobb a lemorzsolódás mint máshol.

A BMF nyílt napja meg számomra arról szólt hogy a BME-seket el kell ismerni mer 'oda csillogó szemű diákokat vesznek fel' (vagy valami ilyesmi, a csillogó szem az tuti), ahogy a BMF nyílt napon előadást tartó nemtomki beszélt.

Sőt pl. nem én voltam az egyetlen aki azt hitte hogy az első pár évben a villamosmérnöki és informatikai szakon a képzés tök ugyanaz, csak a szakirányok mások. Aztán idejőve kiderült hogy tök más óráink vannak, és ha egy tárgy ugyanaz, akkor is mások tanítják, nem lehet keveredni.

Válaszomban feltételeztem, hogy ez részedről valami ironikus kérdés volt. Ezt továbbra is feltételezve azt mondom, hogy vajon miért ne létezhetne? Rengeteg minden belefér a webfejlesztés fogalmába, van azér ott mit tanítani.

Pl. nem tartom valószínűnek hogy a Google-t egy egy hetes webfejlesztő tanfolyam után barkácsolták össze. Tehát trivi, hogy a weben is vannak atomdurva kihívások.

Volt benne kis irónia, de amit leírtál azzal egyetértek, bár nem voltam BMF nyílt napon.
Én is abban a hitben éltem, amiben te, és nagyjából pont ugyanennyi idő után kezdtem felfogni, hogy ez nem arról szól, mint amit elképzeltem magamnak a középiskolában.
Ha szerencséd van, bekerülhetsz arra a szakirányra, ami érdekel is téged. Ha nincs akkor még szakirányon is olyan dolgokat fognak tanítani, ami nem érdekel...
Ez mondjuk nem egy vidám dolog, de ez van sajnos. Én anno mikor legutoljára nézegettem a szakirányi tájékoztatókat, a 11-ből max. 2 volt olyan, amire azt mondtam volna, hogy hát talán ezek érdekelnek, de ilyen mélységben nem.

Haszprus: eszperantóval kapcsolatban jogos, a többes számról elfeledkeztem. de "lj"-re akkor sem végződhet

webfejlesztő szakiránnyal kapcsolatban pedig: az egész webfejlesztéses dolgot sztem le lehetne zavarni kb fél év alatt, mondjuk heti 16 órában. egy kis ASP, PHP, SOAP, XML és XPath, Java appletek és szervletek. a netes alapok és a biztonságtechnikai kérdések még alapképzésen lemennek. persze ha belemennének a részletekbe mindenből, simán el lehetne nyújtani ezt is két évre, de szerintem nem lenne értelme. minek adnák le a PHP manualt fél éven keresztül, amikor fenn van neten és teljesen jól érthető?

meg szerintem a Google sem akkora kunszt, elosztott indexelőmotor és kész, a sikerét a PageRank algoritmus hozta, de azt pl tökiből vagy információelméletből kb 20 perc alatt lezavarják (már ha lezavarják, eddig állítólag csak kereszten adták le).

Ha ilyen egyszerű google-t írni, miért nem nyomja le a konkurencia évek óta, és miért mondja magabiztosan a google azt, hogy a microsoft még legalább jópár évig nem fog a nyomukba érni a saját keresőjükkel (amit most fejlesztenek)?

lj: kiejtésről beszéltem, gondolom te sem lj-nek ejted hanem j-nek

Az elnyújtáshoz visszatérve: van olyan suli ahol alig tök kevés óra van naponta, pl. bmf, ha nem tévedek. Van olyan, ahol nem is mindennap van óra. Pl. gdf átlag heti 3x6 óra. Így azért elég jól el lehet nyújtani a képzéseket. (Ja most csak infó sulikról beszéltem, de egyéb területeken is vannak ilyenek)

Egyébként engedd meg hogy a webes überfejlesztő kategóriához én még hozzácsapjam az adatbázis ismereteket, azon belül mysql-t, postgresql-t, oracle-t, ... Így még mindig beleférsz a fél évbe? Oracle-t nem ismerem de állítólag kemény.

Ezen felül a brutálabb terhelésű cuccok nyilván nem asp-ben vagy php-ben íródnak, így hát azokhoz is odacsapnék C++-t vagy valami hasonlót.

Tegyünk említést a flashről, képszerkesztő programokról (photoshop), stb. Igen, van ahol ezeket is tanítják, konkrétan a bme-n is van ilyesmivel foglalkozó tárgy, gondolkoztam is hogy esetleg felvegyem [kredit miatt]. Mondjuk a bme-n úgy néz ki, hogy általában triviálisnak tekintik a felhasználói programok használatát, ettől függetlenül valami tárgy keretében pár órában biztosan hasznos lenne bemutatni ezeknek a cuccoknak a képességeit, photoshop nem kifejezetten az az 5 perc alatt feltérképezhető program.

Ezen felül én aszondom hogy nyugodtan lehetne részletesebben is belemenni a php-be, miért ne mennének bele részletesebben? Hogy az nem tipikus bme-műszaki-informatika hozzáállás lenne? És?

Esetleg a C++-ról feledkezz meg, mert látom a hozzászólásod az alapképzés kiegészítésére vonatkozott. Bár sztem szakirányon újra elő lehetne szedni és további dolgokat elsajátíttatni benne. Ne mondja senki hogy 45*14*2 perc [azaz 21 óra] alatt bármiféle komolyabb nyelvben számottevő tudásra tud szert tenni.

Persze mondhatod azt hogy 'tanulja majd meg az életben ha érdekli', de ennyi erővel mondhatjuk ezt az egész bme-re, meg a középiskolákra, meg az általános iskolára is, nem?

na. húdesokmindenre kell itten válaszolni. szóval:

1. amit ma a Google csinál, azt bárki meg tudná csinálni, tekintve hogy az algoritmus publikus. két ok miatt nem csinálják meg mások:
* ekkora b@szott nagy infrastruktúrát kiépíteni egy valag pénzbe kerül
* az usereket nehéz lenne átszoktatni a Google-ről egy másik, eleinte tökismeretlen keresőre.
szerintem kb egyetlen cég van, aki ezt meg tudná csinálni, és ez a Micro$oft. ő pedig meg is fogja csinálni, ott az MSNBot, aminek pl a FAQ-ja is meglepő módon hasonlít a Googlebot FAQ-jára, ráadásul ha az MSNBotot integrálják a Longhorn böngészőjébe, a kutya se fog gúglizni, hacsak addig nem dob valami nagyot a Google. remélem, fog, de szerintem ők se hülyé k és ezzel pontosan tisztában vannak.

2. szvsz a BME-n lévő óraszám ideális, az elnyújtott képzésekkel én nem értek egyet, de ez az én magánvéleményem, és valszeg nem leszek vele túl népszerű

3. adatbázisokról tanulni fogsz 5. és 6. félévben az Adatbázisok tárgyból és az szglab5 adatbázisok részéről. Oracle, Postgre és mySQL egyébként kb ugyanaz, csak helyenként különbözik az SQL szintaxis, meg ugye strapabíróságban vannak különbségek. szglab5-ből Oracle fog menni, töményen, ott megtanítanak mindent, amit tudni érdemes róla.

a Flash meg a Photoshop tipikusan nem olyan, amit egy webfejlesztőnek mindenképp tudnia kell... aki ilyet akar használni, az inkább menjen a képzőre az intermédia szakra, ők elég komolyan tanulnak ilyeneket. egy webfejlesztőnek szerintem nem a dizájn a feladata.

4. részletességgel kapcsolatban: én azért nem tartom jónak, ha mondjuk nagyon részletesen belemennek a PHP-be vagy akármelyik webes fejlesztőnyelvbe és csak azzal foglalkoznak, mert simán kaphatsz olyan munkát, ahol a megrendelő kiköti, hogy márpedig Te Perl-t használj, mert az jó, és akkor cseszheted a kifinomult PHP tudásodat. én inkább amellett vagyok, hogy mindenből adjanak valami alapot, és majd én belemászok jobban, ha hasznosnak tartom és/vagy szükségem van rá és/vagy érdekel. például magamtól tuti nem nyúltam volna .NET-hez meg C#-hoz, de most muszáj volt, és eljuttattak egy olyan szintre, hogy nem vágom magam hanyatt, ha abban kéne fejlesztenem.

Lehet hogy nem vágódsz tőle hanyatt, de az is valószínű, hogy nem azt fogják megkeresni állásajánlattal, aki 20 nyelvhez konyít, hanem azt, aki éppen keni-vágja azt a nyelvet amire a megbízónak szüksége van.

Perlt mellesleg szintén oktathatnának. Maybe. Vagy az már elavult? Nem tudom, én csak azt látom hogy azért még sok helyen .cgi kiterjesztésű weblapok vannak.

A BME-n lévő óraszám. Szerintem kevés. Legalábbis ha azt vesszük hogy a kevés előadás mellett nincs otthon szabad ideje az embernek. Mert ha lenne, akkor nem lenne gáz, képezném magam itthon, így viszont szinte teljesen az előadásokra hagyatkozom. Nem mindenből, de sok tárgyból.

Volna még ezzel kapcsolatban kommentem hogy szerintem hogy lenne ideálisabb a képzés, de ez a topic nem erről szól

Google-höz kérdés: a Google infrastruktúrája többe kerül-e mint bármely más kereső infrastruktúrája?

a megbízók egy tárgyaláson (az én tapasztalataim szerint) nem igazán fordítanak nagy hangsúlyt arra, hogy felmérjék, hogy az illető milyen szinten vágja az adott nyelvet. már csak azért is, mert a megbízók nem értenek hozzá... ha értenének, maguknak csinálnák meg

Perl nem elavult, csak irtózatosan ronda, nehéz benne szépen strukturált kódot csinálni, ezért ma már feltehetőleg nem nagyon preferálják. a .cgi kiterjesztés meg nem implikálja a Perl-t, lehet az akár C kód vagy éppen bash shell szkript is.

Google infrastruktúrája: nézd meg, milyen gyakran néz rá a Googlebot a blogodra, és nézd meg, hogy más kereső milyen gyakran csinálja ezt nem azért van, mert más keresőknek nagyobb az Internet. meg a Google-n kívül a legtöbb kereső nem tárol cache-elt változatot a lapról (legalábbis az Altavista, az MSN biztos nem, az Alexa meg a Google-t használja. tán a Yahoo cache-el még)

Azt állítod, hogy a megbízó teljesen vakon bíz meg valakit egy projekttel?

Szerintem igen, őt az érdekli, hogy határidőre (mondjuk tegnapra legyen kész egy csilli-villi hiper-szuper honlap mindenféle hasznos feature-rel.
Erre általában van egy ráfordítható keretösszeg, aztán a többi a te dolgod.

Ez pontosan így van. Van szerencsém ezen a területen (is) dolgozni és a megbízó tényleg a földrajzilag közel lévő, esetleg ismerős által ajánlott céghez megy webet készíttetni. Esetleg megnéz néhány referenciát, nagyjából ismerteti az igényeit, nekünk meg az a dolgunk, hogy az álmait megvalósítsuk. Szabad kezünk van. Aztán ha már van érdemleges eredmény, akkor az ügyfél véleménye és igénye szerint finomítunk még a weben. Persze, azért fontos az ár is, ezt a project elején csak hozzávetőlegesen tudjuk megmondani, hiszen sokmindentől függ.
Saját véleményem szerint azonban nem árt elmenni tanfolyamra, stb képzésre, ahol esztétikát, tipográfiát tanítanak az embernek, mert némely webszerkesztő "kockának" pocsék ízlése van. Vagy szimplán igénytelen.

egon, félreértetted a kérdésemet. A kérdés arra vonatkozik, hogy vajon a megbízó egy csövesnek is odaadná-e a melót, akiről feltehető, hogy nem konyít a meló elvégzéséhez.

Bazz, erre te mit mondanál??? Ezért szokták körbekérdezni az ismerősöket, hogy ki kit ajánl, mert akkor annál próbálkozik. Nyilván nem fog odamenni egy aluljáróban fekvő csöveshez, hogy nem akar-e weblapot szerkeszteni jó pénzért...

Na jó de egy profi cég már csak nem ismerősökön keresztül szerzi a munkaerőt, vagy mégis?

Bizony, bizony egy "profi cég" is ismerősökön keresztül szerzi a munkaerőt, sok esetben (nyilván vannak kivételek). Erre tudok sok példát. Ez azért van mert a nagy cégeket is emberek vezetik, és ma már a vezetők eléggé ösztönözve vannak a hatékonyságban, teljesítményben. Ezért van az, hogy a nagyon jól működő, eredményes magyar cégekhez vagy multikhoz egy állandó állásra bekerülni iszonyatosan nehéz, külső munkákat pedig szinte csak ismerős cégnek adnak (személyes ismeretség alapján főleg).

Azt hiszem a vita ezen pontján érdemes lenne egy pillanatra megállni és elgondolkodni hogy vajon ti milyen ismerősökről beszélek.

Én azokról az ismerősökről beszélek, akik ugyan lehet h nem értenek a munkához (ld. pl. igazgató kisfia), ti meg szerintem olyan ismerősökről, akiket ismernek ÉS ezáltal tudják róluk hogy értenek az adott dologhoz.

Engem is kerestek már meg utóbbi módszerrel munkákra (tehát ismertek és tudták/sejtették rólam hogy el tudom végezni az adott melót), de pusztán ismerettségi alapon még mindig megkérdőjelezem ennek a működését.

Pusztán ismerettségi alapon is kaptak már ismerőseim munkákat, de azok olyan munkák voltak amit szinte bárki meg tud oldani.

Én dolgozgattam multinál ill. kisebb cégnél egyaránt, és mindenütt azt tapasztaltam, h 90%-ban ismerősöket bíznak meg munkákkal ill. vesznek fel dolgozni. És nyilván sokat számít a szakmai tudás, de "xy igazgató kisfiának" lenni sok szakmai tudást helyettesíthet. Ez van.

na. kicsit lemaradtam, mert nem voltam online, sorry szóval: a legtöbb megbízó szerintem is elsősorban ismerősök közül választ. persze szempont az is, hogy mennyire vágod az adott témát, csakhogy ezt ők közvetlenül nem tudják ellenőrizni, mert ők maguk nem értenek hozzá. nem az a lényeg, hogy tudj Perl-ül vagy PHP-ül vagy ilyesmi, hanem az, hogy úgy nézzen ki, mintha értenél hozzá.

pl ha láttál már mondjuk kétszer Oracle-t, az bőven elég arra, hogy elhitesd a megbízóval, hogy értesz hozzá

ha meg digitet tanulsz gondolom meg nem vagy szakiranyon, majd ha odaig eljutsz eldontheted merre akarsz tovabbmenni. nem kell beszarni...
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...